Altyapı Nasıl Yapılır? Kanalizasyon İşleri

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 сен 2024
  • Altyapı Kanalizasyon İşleri Nasıl Yapılır?
    Merhaba arkadaşlar bsh harita mühendislik youtube sayfama hoş geldiniz. Bu video serisinde altyapı ile ilgili yapılan işler, Alt yapıdaki kullanılan malzemelerin isimleri, , hangi malzeme ne için kullanılır, alt yapıda haritacının yaptığı işler adlı video serisinin ilk videosudur. Bu serinin devamını istiyorsanız ve aklınıza takılan herhangi bir konu olursa yorum yapmaktan çekinmeyiniz ayrıca like atarsanız sevinirim şimdiden iyi seyirler.
    Altyapı Elemanlarını Tanıyalım
    Öncelikle alt yapı işlerine hakim olmak amacıyla hangi malzemeler ne işe yarar biraz onlardan bahsedelim.
    1-) Muayene Bacası Nedir? Hangi Amaçlarla Kullanılır? Alt elamanları nelerdir?
    Kanalizasyon sistemlerinin çözülmesinde kolaylık sağlaması için yapılan rögarlar, yine bakım ve onarım işleri içinde kolaylıklar sağlamaktadır. Aslında rögarların yapılış amacı oldukça karmaşık olan kanallara ulaşımı kolaylaştırmaktır. Sokakların, caddelerin, binaların tüm altyapı sistemlerinin bakımı, onarımı, temizliği rögarlar sayesinde yapılabilmektedir.
    Temizleme İşlemi Vidanjörler sayesinde yapılır. Vidanjörler dolu sistemi boşaltmak amacıyla tasarlanmıştır. Üzerinde bulunan hazne sayesinde dolu olan sistemi önce boşaltır. Sonrasında tanzikli su vererek sistemin açılmasını sağlar. Kanalizasyonun tıkanma sebepleri evsel atıkların bilinçsiz bir şekilde giderlere atılması ya da eğimden kaynaklı olabilir. İyice araştırılıp ona göre çözüm üretilmesi gerekir.
    a-) Muayene bacası elemanları nelerdir ?
    Muayene bacaları Beton büz borular ve koruge borular için ayrı ayrı üretimi yapılır. Büz boru için üretilenler ve koruge borular için üretilenler birbirine benzer ve ya aynı da olabilir. En büyük farklılık Taban kısmında olur. Tabanların giriş kısımları koruge ve büz boru için su kaçırmaması için ayrı contalar kullanılarak üretilir.
    - Taban Elemanı
    4 ana giriş ve ya çıkışı olan beton yapıdır. Bu girişler 200 lükten başlayıp 1000 liğe kadar olabilir burada 200, 300 diye bahsettiğimiz çaplar milimetre cinsindendir. İç ölçülerine göre isimlendirilir.
    1000 lik çap ve üstkündeki çaptaki tabanlar özel üretime girer yada yerinde döküm yapılarak yapılır.
    - Gövde Bileziği
    Ana yükseltme elemanı olarak geçer, genellikle yükseliği 60 cm dir. Tabandan zemine kadar tabanın üstüne eklenmesi için üretilir.
    - Yarım Bilezik
    Yardımcı yükseltme elemanıdır. Genellikle yüksekliği 35 cm dir. Gövde bileziğinin büyük gelmesi durumda bu elemandan yararlanılır.
    - Konik Eleman
    Röğar kapağının konulması için 1000 lik bacanın 620 lik bir çapa düşürülmesi için kullanılan bir malzemedir. Büyük çaplarda bacalarda önce 1000liğe sonra 620 liğe düşürmesi amacıyla kullanılır. Genellikle baca sistemleri 1000 lik kullanıldığı için 1 tane kullanılması yeterli gelmektedir.
    - Boyun Bileziği
    Konik eleman kullanıldıktan sonra hala ana zemine ulaşılmadıysa veyahut yarım bilezik kullanıldığında zeminden çok yüksek bir kota ulaşılacaksa ara eleman olarak boyun bileziği kullanılır. 5,10,15,25 cm gibi ölçülerde olabilir.
    -Rögar Kapağı
    Bacaya ulaşılması için kullanılan bir elemandır. Üzerinde genellikle bulunduğu şehrin ismi ya da ihale eden kurumun logosu bulunur. Ayrıyetten üzerinde Atık su veya Yağmursuyu diye ifadeler yazar. Kapağa bakarak bacanın hangi sistemde olduğunu anlamak içindir.
    b-) C elemanı
    C elemanı muayene bacasına değil hattın üzerine bırakılır. Koruge borularda sonradan konulması kolay bir parçadır. Büz borularda sonradan konulması çok zor olduğu için imalatın yapıldığı zaman ileriye dönük düşünülerek de konması gerekir. C elemanları imalat sırasında yerinde ölçülüp krokilere not edilir. Bu krokiler bilgisayarda sayısal işletme projelerine not edilerek hem hakediş zamanı sayısı hesaplanır hemde ilerde yeni bir yapı yapıldığında bağlanması gereken yeri bulmaları sağlanır. Ayrıca Sayısal işletme planlarından en uygun C belirlenip İnşaat ruhsatı aşamasında mekanik proje hazırlanırken kanal kotu bu projelerden verilir.Bu kot sayesinde bodrum kat yapılabilirliği ya da kazı kotu hesaplanmasında kullanılır.
    Şut Nedir Ne Amaçla Yapılır?
    Muayene bacasının akar kot dediğimiz taban bölgesinden değilde tabanın biraz üstünden ve ya gövde bileziği kısmından kırım yapılarak ya da hazır şutlu gövde bileziğine bağlanarak yapılan imalat türüdür.
    Şut eğimin fazla olduğu yerlerde eğimi azaltarak atık suyun çok hızlı gitmesini engellemek amacıyla yapılır. Suyun çok hızlı akması durumunda debi miktarı artacağından bacalara zarar verme durumu yüksektir.ilk bakışta suyun hızlı akması güzel bir şey olarak görülse de su bölgeyi terk ettiğinde içerisinde bulunan katı pislikler borunun içerisinde kalma durumu oluşturabilir.Ayrıca eğimin az olması durumunda da bu sefer sistem akmadığı için pislik birikmeye başlatacak ve birikinti yapacaktır.
    Diğer yapım nedeni ise Çapraz gelen hatların birbiri ile çarpışmasını engellemek amacıyla yapılır. Çarpışan hatlar hem muayene bacasına zarar verir hemde bacanın daha çabuk tıkanmasına neden olur.

Комментарии • 33

  • @haymet
    @haymet  3 года назад +1

    ilgi çekerse bu tarz videolar işin detaylarını, netcad ve arazi kısımlarını da elimden geldiği kadar detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım arkadaşlar yorumlarınızı, beğenilerinizi eksik etmeyin lütfen.

  • @m.m2429
    @m.m2429 3 месяца назад

    Irandan Tebrizden selamlar saygılar
    video üçün teşekkürler.ćok ben muhtarım çok faydalı oldu benim üçun.🙏🙏👏👏

  • @VuslatKocturk
    @VuslatKocturk 3 месяца назад

    Hayrullah bey benim aldığım arsa tam yol kenarı.Yani arsanın hemen önünde yol var..Yolun hemen karşısında üç tane müstakil ev inşası var..Ben fen işlerine telefon açtığımda arsanın bulunduğu bölgede atık su abonelikleri olduğu ve dolayısı ilede buraya kanalizasyon yapılmasının mümkün olduğunu söylediler..Ama benim arsamin karşındaki evler foseptik çukur yapmışlar zira belediye oraya kanalizasyon yapmiyormus .Kanalizasyon projesi olan abonelikleri olan bir yere belediye neden kanalizasyon hizmeti getirmezki?...Acaba karşımdaki evlerle anlaşıp biz kendimiz kanalizasyon baglantasi yapabilir miyiz diğer aboneliklerin borularına baglanabilecek

    • @haymet
      @haymet  3 месяца назад

      Atık su, su gibi elektrik gibi hat çektim yapım işi değildir. Belirli bir sistemde belirli bir şekilde eğimi, uzunluğu vs. olan bir sistemdir. Evleriniz imarın son kısmında olup eğim terste kaldığı için yapılamamış olabilir. Bu ve benzeri çok farklı durumlar olabilir.

  • @twitchmen34
    @twitchmen34 Год назад

    Merhaba bizim bi arsamız var parselleri çok karışık parselasyon yaptırmanız gerekiyor dediler acaba kaç tl tutar bu parselasyon harita mühendisinin yapması gerekiyor dediler arsamızın üstünde ev var fakat ev aşağıda arsa sınırları evin yanında duruyor yani 12 parsel 11 parselin içine taşmış yerlerin birbirine tevavüzü var düzelir mi o acaba

    • @haymet
      @haymet  Год назад

      Tecavüzü tecavüz ettiği parsel sahipleri izin verirse düzelebilir, belirli sartlari var onlar sağlanıyor ise ifraz yapılır, fiyat olarak da minimum oda fiyatı şu anda 10.500 TL + KDV ama arsa miktarı ve m2 arttıkça bu fiyat da artar yukarı doğru

  • @Julide305
    @Julide305 Год назад

    Merhaba taban elemanını yerleştirirken zemini betonlamak gerekmezmi taban elemanı altı açık bir ürün mü

    • @haymet
      @haymet  Год назад

      Kapalı bir ürün olduğu için gerekmez ama büyük caplarda komple yerinde döküm yapılıyor 1000 lige kadar hazır geliyor

  • @Ferdisagmis
    @Ferdisagmis 3 года назад +1

    Birazda altyapının harita mühendisliği ile alakalı proje kısmına değinseniz daha faydalı olur teşekkürler emeğinize🙂

    • @haymet
      @haymet  3 года назад

      Ilgi gelen videoların devam serisini yapıp yüklüyorum

    • @haymet
      @haymet  3 года назад

      2. Videosu Proje okuma olarak yayında. 3. video yarın yayınlanacak.4. videoyu da şu an hazırlıyorum. bilgilerinize

    • @alihantepe8219
      @alihantepe8219 2 года назад +1

      @@haymet hocam videolar gizli sanırsam göremiyoruz

    • @tuna8636
      @tuna8636 10 месяцев назад

      ​@@haymetHayrullah Bey, diğer videoları da görme şansımız var mıdır. Paylaşımınız için teşekkürler.

  • @TURKAIRFORCEE
    @TURKAIRFORCEE Год назад

    Hocam muayane bacası ile parsel bacası arasındaki fark nedir

    • @haymet
      @haymet  Год назад +2

      Yolun ortasında ana iletimi sağlayan bacalar muayene bacası, bina yada yapının yani parsel'e (arsa)'a ait baca muayene bacasıdır. Muayene adı üstünde bir tıkanıklık durumunda muayene ( Kontrol ) edilerek açılması için sağlamak için konulan bacadır. 50-60 metreyi geri geçemez, bunun nedeni vidanjör uzunlukları belirler. o il ya da ilçede vidanjör uzunluğu en büyük ne ise ( vidanjörün hortum uzunluğu ) ona göre muayene bacaları arası mesafe kullanılması lazımdır. parsel bacaları evin önüne konur " C " dediğimiz parçaya bağlanır. yada muayene bacasına direk bağlantı yapılabilir. son olarak muayene bacaları genellikle 1000 lik ve yuvarlak ( Yüksek çaptakiler yerinde döküm yapıldığı için kare olabilir ), parsel bacaları 600 lük yada 800 lük kare şeklinde olur. Ama büyük site gibi birden fazla yüksek katlı binanın toplanıp ana hatta gönderildiği zaman, 1000 lik muayene bacaları parsel bacası gibi kullanılabiliyor.

    • @TURKAIRFORCEE
      @TURKAIRFORCEE Год назад

      @@haymet Çok teşekkür ederim hocam cevabınız için

  • @gundoganbirben8887
    @gundoganbirben8887 Год назад

    hayrullah bey borunun bacaya girişinde bacada maşon oluyor ,boruya ekstradan conta koymak gerekirmi sızdırmazlıkta faydası olurmu

    • @haymet
      @haymet  Год назад

      Buz boru ve koruge borunun bacaları farklıdır, koruge borunun bacası zaten kendinden contali olur, genellikle buz boruları sıva ile kapatılır, krouge boruda conta yoksa sertlesen köpük sıkılır

  • @muratdevrandincer328
    @muratdevrandincer328 3 года назад

    hocam altyapı işlerinde tecrübe istiyorlar bence bu vereceğiniz bilgiler bayağı faydalı olacaktır

    • @haymet
      @haymet  3 года назад +2

      Ben öğrenciyken sadece nivo ile asgari ücret kazanıyordum, staj defterimi teslim ettiğimde hocalarım önce kabul etmemişti. Sonrasında eklerle bir harıtacının yapabileceği iş olarak savunma yapmıştım stajıma öyle kabul etmişlerdi. bu serinin amacı birazda yeni mezun arkadaşların sadece bu mesleğin ifraz ve aplikasyondan oluşmadığını göstermek.

  • @umitturk5872
    @umitturk5872 3 года назад

    Hocam eğimi fazla olan arazilerde baca tabanı zemine düz mu yoksa eğimli mi konur zeminde diş yapmaması için. Ayrıca kotlardan kaynaklı zemine birebir uymayan baca elamanları için bacayı zemine nasıl ayarlıyoruz. Teşekkürler

    • @haymet
      @haymet  3 года назад

      Araziye en uyumlu şekilde koymak daha iyi olur, eger kotlarda oynama şansınız varsa minumum baca derinliklerinin altına düşüyorsa düzeltme yapmak daha mantıklı olur, iller bankası işlerinde o tür durumlar için bir tutanak hazırlanıp gerekçesiyle zabit altına alıyorduk biz, tamamen kontrolle iletişime geçip karşılıklı temasla çözmeniz gerekir

  • @mehmetsaliminci1238
    @mehmetsaliminci1238 2 года назад

    Hocam çok faydalı bir video olmuş elinize sağlık

    • @haymet
      @haymet  2 года назад

      Teşşekür ettim güzel yorum için elimizden geldiği kadar

  • @alihantepe8219
    @alihantepe8219 2 года назад

    Merhaba hocam Tecrübesiz yeni mezun harita mühendisiyim kanalizasyon altyapı şantiyesinde yeni işe girdim şuan şantiye kuruluyor .Fakat korkularım var işi beceremezsem diye korkularımda haklı mıyım ?sizin videolarınızı izliyorum emekleriniz için çok saolun

    • @haymet
      @haymet  2 года назад +1

      korkacak bir şey yok, bende hiç bilmeden ilk gittiğim iş kanalizasyon işiydi. bende bilmiyordum nasıl yapılır diye, ama yaptım yani, eğim hesaplama videosuna bak, ilk bacayı kurdur sonra gerisi gelir zaten

    • @alihantepe8219
      @alihantepe8219 2 года назад

      @@haymet çok sağolun hayrullah bey moral oldunuz saha mühendisi olarak çalışacağım

    • @haymet
      @haymet  2 года назад

      @@alihantepe8219 cidden diyorum zor değil, ben sadece nivo okumayı bilirken yaptırdım ve öğreciydim.

    • @yusufejma7
      @yusufejma7 Год назад

      @@alihantepe8219 merhabalar, 2 haftalik tecrubelerinizi aktarabilir misiniz? (Gorevinizin yeri, isin incelikleri, zorluklari, vs.)

  • @remzikaya703
    @remzikaya703 3 года назад

    hocam kanaliyasyon pozlarını hangi kurum veriyor

    • @haymet
      @haymet  3 года назад

      Çeşitli kurumlar bu pozları verebilir ama genelde kullanılan iller bankası pozlarıdır

  • @Asmyl698
    @Asmyl698 3 года назад

    Başarılar dileriz.

    • @haymet
      @haymet  3 года назад

      teşekkür ederim.