Δοκιμές αυτόματων 16A Καμπύλης B, C, K

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 авг 2024
  • Στο σημερινό βίντεο θα ολοκληρώσω με την υπερφόρτωση και αντίδραση ανάλογα με την χαρακτηριστική της κάθε αυτόματης ασφάλειας.
    Έχει ενδιαφέρον να καταλάβετε ότι, μία αυτόματη που πέφτει γρήγορα στην υπερφόρτωση, αργεί περισσότερο στο βραχυκύκλωμα!!
    Πχ, όταν κάποιος μας λέει: ''Πάρε Β να πέφτει αμέσως'', εννοούμε στο βραχυκύκλωμα, διότι σε υπερφόρτωση αργεί περισσότερο από κάθε άλλη καμπύλη.
    Στην υπερφόρτωση λοιπόν, η B πέφτει ''αργά'' , η C πιο γρήγορα από την Β και η K ποιο γρήγορα από B και C.
    Ενώ, στο βραχυκύκλωμα πέφτει η Κ ''αργά'', η C ποιο γρήγορα από την Κ και η B ποιο γρήγορα απ όλες.
    Μιλάμε για τις 3 χαρακτηριστικές που κάνω τις δοκιμές, διότι υπάρχει και η D και η Z που έχουν άλλα χαρακτηριστικά. Θα τα πούμε και αυτά σε άλλο επεισόδιο.
    Τα διανυσματικά διαγράμματα των εταιρειών τα γράφουν αυτά, αλλά πιστεύω να το καταλάβετε πιο καλά live. Όσο να ναι, οι περισσότεροι, διανύσματα διαβάζαμε στα σχολεία. Τώρα ποιος ασχολείται; Άρα, μία δοκιμή που θα θυμόμαστε εύκολα, θα μας πείσει τι καμπύλη θα διαλέγουμε από δω και πέρα.
    Και προσοχή στις μη Ευρωπαϊκές εταιρείες ε;
    Ακολουθήστε την σελίδα μας στο FB: / electricalnewsgr
    Και την ιστοσελίδα μας: www.electrical...

Комментарии • 33

  • @christhrashmetal8260
    @christhrashmetal8260 3 года назад +5

    Επιτέλους ένας σωστός συνάδελφος να βλέπουμε σωστά και λειτουργικά θέματα ηλεκτρολογίας !!Δωσε πόνο μάστορα μου !!χαιρετίσματα από Γιάννενα

  • @Gamep1ng
    @Gamep1ng 2 года назад +2

    Ωραίο βίντεο, θα είχε ενδιαφέρον κι ένα βίντεο με no name ασφάλειες καθώς αυτές βάζει η ΔΕΗ στα ρολόγια αλλά κι με Geyer ασφάλειες...

  • @user-vl9gm5go9h
    @user-vl9gm5go9h 2 года назад +1

    Μάστορα καλησπέρα. Για οικιακές ακριβες συσκευές με "ευαίσθητες" πλακέτες πχ κλιματιστικά πλυντήρια κλπ είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε την Κ από τις άλλες δύο για τον λόγο οτι αντιδράει πιο γρήγορα?

    • @electricalnews9806
      @electricalnews9806  2 года назад +5

      Κοίτα, η Κ αντιδρά γρήγορα στην υπερφόρτωση και αργά στο βραχυκύκλωμα. Αλλά για τέτοιες συσκευές που λες επιλέγουμε καμπύλη Ζ!!! Σπάνια να την βρεις σε καταστήματα, μόνο με παραγγελία και θα σε κοιτάνε σαν κινέζο. Εσύ όμως θα επιμένεις ότι θέλεις Ζ. Διότι η καμπύλη Ζ αντιδρά στο 15% του ονομαστικού!! Οπότε σχεδόν στο όριο πχ μία 10Α θα πέσει αν την φορτώσεις με 11,5 σε χρόνο ντε τε. Το ίδιο και στο βραχυκύκλωμα. Είναι ιδανικές και συστήνονται για ηλεκτρονικές συσκευές κλπ.

    • @user-vl9gm5go9h
      @user-vl9gm5go9h 2 года назад

      @@electricalnews9806 σε ευχαριστώ πολύ !!!!

  • @user-io2xh1em1g
    @user-io2xh1em1g 4 месяца назад

    Χρόνο ακούμε και χρόνο δέν βλέπουμε και στά 3 βίντεο. Δείξε μας τουλάχιστον πού να κοιτάξουμε γιατί χωρίς μεγένθυση και επαρκή φωτισμό δέν βλέπουμε τίποτα. Και τέλος πάντων πές μας τήν αξιολόγηση που που έκανες με τή σειρά που κατέληξες!!

    • @electricalnews9806
      @electricalnews9806  4 месяца назад

      😅😅

    • @electricalnews9806
      @electricalnews9806  4 месяца назад

      Δεν ειδες το βιντεο μαλλον. Η Β16 επεσε μετα απο 4 λεπτα με φορτιο 23Α!!! Το βιντεο ειναι σε πραγματικο χρονο.

    • @user-io2xh1em1g
      @user-io2xh1em1g 4 месяца назад

      @@electricalnews9806 Η εύκολη απάντηση. Μπορεί αυτά που σου λέω να τα είδα στο ύπνο μου, Άλλο να μή το πρόσεξα γιατί περίμενα να ακούω απο σένα τους χρόνους και αφού κουράστηκα να ακούω μόνο το ' έπεσε, έπεσε και έπεσε' χωρίς να λές σε πόσο χρόνο και προχώρησα παρακάτω και άλλο να μην το είδα . Ίσως το ξαναείδα περισσότερο αλλά και πάλι κουράστηκα.

  • @perimano1
    @perimano1 3 года назад +1

    Οπότε , σε οικιακή εγκατάσταση ποια καμπύλη από τις C ή B είναι προτιμότερη ?

    • @raperpapa
      @raperpapa 3 года назад

      αναλογα με το σημειο και το φορτιο. Αυτο λεγεται επιλεκτικη προστασια, δηλαδη θελεις να κοβεται το κυκλωμα οσο πιο κοντα γινεται. Διαβασε καταλογους να καταλαβεις

    • @perimano1
      @perimano1 3 года назад +1

      @@raperpapa Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια γραμμή στην κουζίνα που έχουμε περάσει 2,5mm² καλώδιο και την ασφαλίζουμε με 16Α ασφάλεια. Βάζουμε ένα βραστήρα στην πρίζα ο οποίος προκαλεί βραχυκύκλωμα. Αν η ασφάλεια είναι τύπου C θα πέσει πιο αργά από μία τύπου Β αλλά οι χρόνοι είναι τόσο ακαριαίοι (πολλά Amber) που το πολύ πολύ να πέσει πρώτα του ρολογιού της ΔΕΗ. Αν έχουμε βάλει και γενική ασφάλεια στον πίνακα τύπου Β ίσως πέσει πρώτα αυτή να μην τρέχουμε στο ρολόι της ΔΕΗ. Επίσης αν δεν έχουμε βραχυκύκλωμα αλλά συνδέσουμε στην ίδια γραμμή και ένα ηλεκτρικό σώμα που το συνολικό φορτίο θα προκαλέσει υποθετικά υπερφόρτωση τότε η τύπου C θα μας προστατεύσει καλύτερα αφού θα πέσει γρηγορότερα και δε θα ζοριστεί η καλωδίωση από υπερθέρμανση. Άρα σύμφωνα με τα παραπάνω σαν γενικός κανόνας σε οικιακή εγκατάσταση μήπως είναι πιο σωστό να βάζουμε τύπου B γενική ασφάλεια και τύπου C όλες τις επιμέρους ασφάλειες των γραμμών ? Όλα αυτά αν δεχτούμε τα αποτελέσματα του video και αμφισβητήσουμε τους καταλόγους που σύμφωνα με άλλο σχόλιο σου οι καμπύλες των μικροαυτόματων θεωρητικά φέρουν αντίθετα αποτελέσματα σε υπερφόρτωση από ότι στο video.

    • @raperpapa
      @raperpapa 3 года назад +5

      @@perimano1 οι μικροαυτοματοι εχουν θερμικο και μαγνητικο στοιχειο. Το μαγνητικο στοιχειο (βραχυκυκλωμα)για την Β ειναι 3-5 Ιονομαστικο, για την C 5-10 Ιονομαστικο.Το θερμικο στοιχειο(υπερφορτωση) εχει τα ιδια κριτηρια και επομενως πρεπει να αντιδρασουν το ιδιο. Η ανοχη αυτη που υπαρχει στις καμπυλες ειναι γιατι ακομα και απο την ιδια εταιρεια ο ιδιος μικροαυτοματος δεν θα αντιδρασει το ιδιο. Εγω σε απλα οικιακα Β επιλεγω, αντε το πολυ πολυ σε κανα κλιμαστιστικο C αλλα και παλι δεν νομιζω οτι χρειαζεται τουλαχιστον στα νεας τεχνολογιας. Απο την στιγμη που ο ΔΕΔΔΗΕ εχει C στο μετρητη θα βαλεις Β στον πινακα σαν γενικη για να κοψεις το σφαλμα, αν κ το πιο σωστο ειναι ειναι ασφαλεια τηξης.

  • @nikos1709
    @nikos1709 2 года назад

    Ποιο υλικό είναι το δραματικά άχρηστο??

  • @George-up4hh
    @George-up4hh Год назад

    Καλησπέρα!
    Έχω μια ερώτηση
    Θα ήταν καλύτερα εάν βάζουμε καμπύλη Ζ στις ηλεκτρονικές συσκευές π.χ πρίζες με TV, Internet κτλ. και στα κλιματιστικά;;;Ενώ για οτιδήποτε άλλο καμπύλη C;; Βασικά εγώ αυτό κάνω αλλά θα με ενδιέφερε η γνώμη σου.

    • @electricalnews9806
      @electricalnews9806  Год назад

      Η Ζ ειναι πολυ "αυστηρή " καμπυλη. Στην παραμικρη υπερφορτωση πεφτει. Φαντασου οτι μοα λαμπα πυρακτωσεως πχ, τραβα στιγμιαία 6 φορες το ονομαστικο ρευμα. Οχι σε κλιματιστικο . Αλλα σε ηλεκτρονικα μπορεις.

  • @vbrachos
    @vbrachos 3 года назад +1

    Bravo

  • @user-vl9gm5go9h
    @user-vl9gm5go9h 2 года назад

    Γεια σου μάστορα. Όσο περισσότερα τα kA τόσο το καλύτερο δηλαδή?

  • @dimitris1834
    @dimitris1834 Год назад

    Μάστορα καλημέρα, εχω μια ερώτηση. Πχ το 2,5αρι καλώδιο το ασφαλίζουμε με 16Α ασφάλεια και ξέρουμε οτι θεωρικά αντέχει μαχ τα 20Α. Πάνω από τα 20 ειναι επικίνδυνο για την μόνωσή του. Στην πρώτη περίπτωση που η ασφάλεια έπεσε μετά 4 λεπτά περίπου με ρεύμα τα 23Α, αυτά τα 4 λεπτά δεν είναι επικίνδυνα για την μόνωση του καλωδίου?

    • @electricalnews9806
      @electricalnews9806  Год назад +1

      Είναι πολύ πιο περίπλοκα τα πράγματα. Οι τελικές αντοχές ενός αγωγού, επηρεάζονται από πάρα πολλές συνθήκες. Όπως αν είναι σε σωλήνα μέσα με άλλους 10 αγωγούς ή με μόνωση ή στον αέρα κλπ. Μπορεί να περνούν και 30Α από το 2,5άρι και να μην έχει πρόβλημα. Μπορεί να περνούν όμως οριακά 16Α και να έχουμε τεράστιο θέμα λόγω πχ αποστάσεων. Περίπλοκο. Το θέμα είναι γιατί να δίνουν τόσο χρόνο στην υπερφόρτωση οι εταιρείες. Αυτό μου δημιουργεί και μένα ερωτηματικά, όχι όμως προς την ασφάλεια της μόνωσης του αγωγού.

    • @dimitris1834
      @dimitris1834 Год назад

      @@electricalnews9806 Αυτό με τον χρονο υπερφόρτισης ειναι και δική μου απορία, γιατί τόσο μεγάλους χρόνους. Την ασφαλεια την βάζουμε για να προστατέψουμε το καλώδιο, βραχυκύκλωμα - υπερφόρτιση. Τι να το κανω αν αυτή πέσει μετά από 4 - 5 λεπτά και λιώσει πχ το καλώδιο και πάρει φωτιά? Συμφωνώ ότι οι αντοχές ενός αγωγού επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες.

  • @871mike
    @871mike 2 года назад

    Με 17 αμπέρ φορτίο σε τι χρόνο πευτουν?

    • @electricalnews9806
      @electricalnews9806  2 года назад

      Οι 16Α αυτόματες, μπορούν να λειτουργούν ακόμη και μέρες στα όρια τους. Οπότε με υπερφόρτωση 1Α πάνω του ονομαστικού, μπορεί να λειτουργούν μέρες χωρίς να αντιδράσουν. Αργεί πάρα πολύ το θερμικό στοιχείο τους να ζεσταθεί. Αν ήταν 10Α η αυτόματη, ανάλογα με την καμπύλη της θα έπεφτε σε μερικά δευτερόλεπτα.

  • @ghk84
    @ghk84 5 месяцев назад

    Εισαι σιγουρος οτι η Κ16 θα πεσει πιο γρηγορα απο την C16 ? πχ στα 20Α φορτιου ? Μηπως απλά ετυχε ? τι εχεις δοκιμασει πολλες φορές ?
    Αν ειναι σιγουρο να παρω 5 ασφαλεις K16 να αλλαζω στον πινακα μου γιατι διαπιστωσα οτι ο ηλεκτρολογος μου εχει καλωδια 1,5μμ σε αυτες τις 5 C16 και φοβαμαι οτι θα παρουν φωτια.
    Δεν θελω να παω σε C10Α γιατι δεν θα σηκωνει τα φορτια που θελω. @electricalnews9806

    • @electricalnews9806
      @electricalnews9806  5 месяцев назад +1

      Ναι παρα πολλες φορες. Μα το λενε και τα χαρακτηριστικά της, πεφτει "αργα" στο βραχυκυκλωμα (πχ εκκινησεις κινητηρων) και γρήγορα στην υπερφορτωση

    • @electricalnews9806
      @electricalnews9806  5 месяцев назад +1

      Μπορείς να αντικαταστησεις με C13A. Υπαρχουν και 13άρες πλεον. Παραγγέλνεις και ερχονται