Διακοπή ουδετέρου σε 1φ πίνακα μετά την "χελώνα" και προστασία

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 окт 2024
  • Περισσότερα στο www.facebook.c... και oaedhlectrolog...

Комментарии • 33

  • @telosfd
    @telosfd 7 месяцев назад

    Ο πρωτος που αναφερει το μεγεθος ρυθμισης τασης κατω απο την κανονικη τιμη. Το βιντεο κι αυτος που το εφτιαξε αξιζουν τα λεφτα τους. Μπραβο.

  • @kaynd
    @kaynd 5 лет назад +6

    Ωραίο Video! Να προσθέσω πως δεν εκτελούν όλοι οι επιτηρητές τάσης ακριβώς την λειτουργία που βλέπουμε στο video. Πολλά μοντέλα προσφέρουν ρύθμιση ορίων τάσης και χρονικής καθυστέρηση για την διακοπή και την επαναφορά. Ορισμένα μοντέλα προσφέρουν "λειτουργία μνήμης" οπού διατηρούν την διακοπή στο κύκλωμα και μετά την επαναφορά της τάσης, εντός ορίων, στην είσοδο του επιτηρητή. Στο video παρατηρούμε την δεύτερη περίπτωση, oπου ο επιτηρητής δεν επανέρχεται μόνος του, αλλά απαιτεί reset.
    Αν δεν υπήρχε αυτή η λειτουργία, ο επιτηρητής θα ανοιγόκλεινε το κύκλωμα επ αόριστόν, με όση καθυστέρηση επιτρέπει η ρύθμιση του. Αυτό θα συνέβαινε γιατί η πτώση τάση λόγω κακής επαφής εμφανίζεται μόνο όσο είναι φορτισμένη η γραμμή, ενώ με την διακοπή που προκαλεί επιτηρητής, η τάση στην είσοδό του επανέρχεται στο κανονικό.
    Δεν σημαίνει πως αυτό βέβαια είναι πάντα επιθυμητό, καθώς αν δεν είμαστε παρόντες στο πρόβλημα, μπορεί μια βραχυπρόθεσμη πτώση τάσης που οφείλεται σε ασχέτους παράγοντες με το περιγραφόμενο σφάλμα, να απενεργοποιήσει για μεγάλο διάστημα την εγκατάστασή μας, αν είναι δύσκολο για εμάς να επιστρέψουμε για να κάνουμε χειροκίνητο reset.
    Θα ήταν ενδιαφέρον αν κάποιος επιτηρητής προσέφερε κάποια ρύθμιση επαναφοράς βασισμένη σε σενάριο.
    πχ στον πρώτο εντοπισμό σφάλματος, επαναφέρει το κύκλωμα σε λειτουργία μετά από Χ χρόνο, αν εντοπιστεί σφάλμα ξανά τότε σε Ψ χρόνο, αν ξανά, τότε σε Ζ χρόνο, και αν ξανά τότε να μείνει μόνιμα ανενεργός. Έστω Χ = κάποια δευτερόλεπτα, Ψ = λίγά λεπτά, Ζ = κάποιες ωρες…

    • @tantonakis
      @tantonakis  5 лет назад +3

      Φίλε μου και αυτός ο επιτηρητής αν και φθηνός επανέρχεται σε 30 sec μετά την αποκατάσταση του προβλήματος. Απλά αμέλησα να το δείξω.

    • @kaynd
      @kaynd 5 лет назад +1

      @@tantonakis Ευχαριστώ για την διευκρίνηση. Υπέθεσα πως δεν ειναι φτηνός, αλλα φαντάστηκα πως προκειται για περιπτωση επιτηρητή με μνήμη, όπως ο EU102 που περιγράφεις στο άρθρο σου στις 22 Μαΐου 2017
      "ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ ΤΑΣΗΣ"
      Πάντως η περίπτωση χωρίς μνήμη, ειναι αρκετά προβληματική κατά τη γνώμη μου. Γιατί σε περίπτωση πραγματικής εμφάνισης τέτοιου σφάλματος, ακόμα και με 30sec χρόνου επαναφοράς, ο επητηρητής θα ανοιγοκλείνει την εγκατάσταση με ρυθμό 120 φορές την ωρα... Σε περίπτωση που ο χρήστης της εγκαταστάσης δέν είναι εκεί για να απενεργοποιήσει ή να παρακάμψει τον επιτηρητή, το ασταμάτητο άναψε - σβήσε θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα απο μονο του ίσως και μεγαλύτερο απο την ιδια την υπόταση. (υποθέτοντας πως ενα τετοιο πρόβλημα μπορεί να παρεί πολλές ωρες για να λυθεί)

    • @kaynd
      @kaynd 5 лет назад

      Αυτό λύνεται εύκολα πάντως και με λίγο πρόσθετο ραγουλικό. Ο επιτηρητής έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να οδηγεί ενα ρελε ισχύος ράγας, αρκεί να έχει παραπάνω απο ενα ζευγάρι επαφών, για να περισεύει επαφή για αυτοσυγκράτηση, και ενα σετ μπουτονάκια ραγας για ενα απλό start stop. Οπότε μετα απο διακοπή να απαιτείται πάτημα start. Μπορει κανείς να το εμπλουτίσει κι άλλλο με χρονικό ή ακόμα και με χρονοδιακόπτη για αυτόματο επανοπλισμό ανα μεγάλα - επιθυμητά διάστηματα. Αλλα απο ενα σημείο και ύστερα μάλλον το κοστος αθροιστικά των υλικών ξεφεύγει τόσο που συμφέρει να μπεί απλα ενα μικρό plc τύπου logo, οπότε πια κάνεις παπάδες.
      Ψήσου ψήσου για extended version :)

  • @PandeleimonTsoyknikidis
    @PandeleimonTsoyknikidis Месяц назад

  • @ToKanaliTisTileorasis
    @ToKanaliTisTileorasis 5 лет назад +1

    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ

  • @r410a8
    @r410a8 4 года назад +1

    Ο επιτηρητής επίσης σώζει την κατάσταση και σε περίπτωση κακής γείωσης όταν εμφανίζεται δυναμικό στον αγωγό προστασίας λόγω προβλήματος στον ουδέτερο.
    Χωρίς επιτηρητή ο άνθρωπος θα είναι εκτεθιμένος σε φασική τάση σε περίπτωση κακής γείωσης,ο επιτηρητής επίσης μπορεί να προστατέψει τα κυκλώματα από πολική τάση σε περίπτωση κεντρικής αστοχίας του ουδετέρου από τον υποσταθμό.

  • @LakhsTsoyknikas
    @LakhsTsoyknikas 11 месяцев назад

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΒΙΝΤΕΟ

  • @PandeleimonTsoyknikidis
    @PandeleimonTsoyknikidis 9 дней назад

    Τελειο βιντεο και πολυ ενδιαφερον

  • @NOTISL
    @NOTISL 5 лет назад +1

    ωραίος

  • @ΜαρίαΧαλιανδρου
    @ΜαρίαΧαλιανδρου 6 месяцев назад

    Καλλιτέχνη πως μπορώ να κάνω σε τριφασικό ρεύμα να γράφει λιγότερο ; Έχω μαγαζί και κοντεύει να πάμε στο τρελαδικο από της τιμές

  • @POLO3511
    @POLO3511 5 лет назад +2

    Ήθελα να ρωτήσω κάτι. Γιατί δημιουργείται τάση μεταξύ ουδετέρου και γειώσεις όταν δεν υπάρχει καλή επαφή ουδετέρου?

    • @fabiusmaximus7292
      @fabiusmaximus7292 3 года назад

      @@geoepi321975 μπορείς να μας το εξηγήσεις αυτό λίγο ? Ούτε εγώ το κατάλαβα. Από πού διαρρέει το ρεύμα στην γείωση ?

    • @r410a8
      @r410a8 3 года назад

      Γιατί στα συστήματα ουδετερογειωσης ο αγωγος προστασίας (το κίτρινο καλώδιο που υπάρχει στις πρίζες) έρχεται στο ρολόϊ της δεη σε επαφή με τον ουδέτερο και την ράβδο γείωσης του ρολογιού,συνεπώς αν η αντίσταση του ουδετέρου γίνει μεγαλύτερη μετά το ρολόϊ πχ προς την κωλόνα της δε λόγω κάποιας βλάβης τότε λόγω ενός ηλεκτρικού φαινομένου που ονομάζεται διαιρέτης τάσης εμφανίζεται δυναμικό στον ουδέτερο και στον αγωγό προστασίας λόγω του ότι αυτά είναι παράλληλα μεταξύ τους και σε σειρά με τη φάση,άρα έχεις πτώση τάσης μεταξύ φάσης και ουδετέρου όσο προσθέτεις καταναλώσεις διότι περισσοτερο ρεύμα καλειται να περάσει από μια υψηλή αντίσταση ,και ταυτοχρονα έχεις και εμφάνιση επικίνδυνων τάσων στο εξωτερικό περίβλημα των συσκευών και νιώθεις τις βρύσες να τσιμπάνε.

    • @geoepi321975
      @geoepi321975 5 месяцев назад

      Επειδή έχουμε την ουδέτερο γείωση δηλαδή ο ουδέτερος και η γείωση είναι συνδεδεμένη μαζί για προστασία

  • @Ioannis.s
    @Ioannis.s Год назад

    4:21 Καλησπέρα, θέλω να ρωτήσω , είπατε στο βίντεο ότι κόβει ο επιτηρητής τάσεις στα 210 v στη υπέρταση πόσο πρέπει να κόβει ; Εγώ στο σπίτι κόβει σέ υπόταση 210 καί σέ υπέρταση 246. Είναι σωστή η ρύθμιση αυτή ;

    • @tantonakis
      @tantonakis  Год назад +1

      Μια χαρά κόβει στην υπέρταση ...Η τάση θα πρέπει να είναι 230V +-10% δηλαδή 207V έως 253V

    • @Ioannis.s
      @Ioannis.s Год назад

      @@tantonakis ευχαριστώ

  • @alexiosalexiou1133
    @alexiosalexiou1133 2 года назад

    Καλησπέρα. Χρήσιμο βίντεο και θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια στο εξής. Θέλω να βάλω στον κεντρικό πίνακα επιτηρητή τάσης αλλά να περιλαμβάνει όλη την παροχή λόγω των ακριβών κλιματιστικών και υπολογιστών και ψυγείου. Υπάρχει επιτηρητής 36Α ή πρέπει να συνδεθεί σε σειρά με κάτι άλλο; Ευχαριστώ

    • @tantonakis
      @tantonakis  Год назад

      Υπάρχουν πολλοί μονοφασικοί επιτηρητές τάσης 40Α. Μια αναζήτηση στο google χρειάζεται.

  • @ghostridergr8259
    @ghostridergr8259 Год назад

    Καλημέρα....τα ρελε ισχύος πρέπει να κόβουν ουδέτερο.και φάση ή μόνο φάση??? γιατ τα περισσότερα δεν ειναι 1P+N αλλα 2P
    Ευχαριστώ

    • @telosfd
      @telosfd 7 месяцев назад +1

      Και τα δυο καλο θα ηταν!

  • @kostasathens6465
    @kostasathens6465 3 года назад

    Αν η διακοπή ή κακή επαφή του ουδετερου είναι πριν το μετρητή υπάρχει προστασία για το σύστημα ουδετερογειωσης; το ρελε θα λειτουργήσει;

  • @jimidero
    @jimidero 3 года назад

    Έχετε να προτείνετε κάποιο επιτηρητή τάσης με προστασία ουδέτερου?

    • @tantonakis
      @tantonakis  3 года назад

      Αυτός που έχω χρησιμοποιήσει είναι της hager www.meidanis.gr/rele-monofasiko-elegx-klimat-monadas.html αλλά όλες οι εταιρείες έχουν.

    • @jimidero
      @jimidero 3 года назад

      @@tantonakis σε ποιο οικονομικό πχ της elko έχω δει που είναι και παραμετροποίησιμο εχει προστασία ουδέτερου?

    • @tantonakis
      @tantonakis  3 года назад +1

      @@jimidero όλοι οι επιτηρητές με ουδέτερο αν κοπεί ο ουδέτερος κόβουν.

  • @grigoristhessaloniki126
    @grigoristhessaloniki126 3 года назад +1

    Τάση μεταξύ ουδέτερου και γειώσεις ? Αφού έχουν κοινό σημείο εκτός και αν μιλάμε για άμεση γείωση ΤΤ και όχι την ουδετεροση NT-C-S

    • @tantonakis
      @tantonakis  3 года назад

      Για ουδετερογείωση μιλάμε...δες όλο το video