Kul att de ger fler perspektiv. Ja, podden Skogsfredag från @skogsforum är riktigt bra en höjdpunkt varje fredag, och @skogochpengar har visat att det lönar sig att lyssna.
"Att skogen kommer att växa ifrån en" känns ju lite märkligt. Inköparen vet ju inte vad Anders planer är. Kan ju komma en dag då Anders vill göra en investering, då är det väl bättre att ha växande skog att ta av än pengar på banken. Bara en tanke men forsätt gärna med detta, kul att följa och skänker en tanke kring ämnet. 🤠🌲
Som jag uppfattade det så var ett litet uttag vad han behövde i år, och där passade det att göra i just detta beståndet. Han säger inget om vad det blir kommande år. Han säger att han siktar på att arbeta få veckor per huggningssäsong, men inget om uttaget.
Jag reagerade mycket på första gallringen han gjorde, den var såå jobbig och gav så lite pengar men det är ju för framtiden man gallrar. Han tar största träden som han tjänar mest på. Hur länge går det på ett så litet skifte spesielt när han inte orkar med att göra första gallring.
De här filmerna handlar inte om man skall gallra eller inte och försöker heller inte jämföra olika produktionsformer. Det jag försöker förklara är att i mitt sammanhang där pengar behöver komma in på gården och min tid är en begränsad resurs så är det stor skillnad i resultat beroende på vart man väljer att lägga sin tid. Just nu med stigande räntor och stigande virkespriser är det läge att hugga grovt och vänta med gallring. Kostnaden för jobbet, bränsle och material är mer eller mindre den samma men intäkten på arbetat timme kanske 5-10 ggr så stor på att hugga timmer jämfört med att gallra. Sunt bondförnuft att låta det ha betydelse tycker jag. När jag gallrar gör jag det för att ekosystemen underprestererar på platsen och även då med fokus på framtida stora träd. Ungskogen vi är inne i är ett underpreterande ekosystem i samtliga kategorier men att lägga tiden där just nu är inte klokt för mig just nu, men det innebär inte att det inte är prioriterat. Dessutom tar jag ju inte alla träd i skiftet jag hugger i heller, eller hur, så där finns det att hugga för framtiden men inte om 100 år utan om 15 år. Tack för att du ger mig anledning att förtydliga.👍👍👍 Blir det en köldknäpp till och jag är i fas med allt annat arbete på gården är det inte omöjligt att jag gör en insats i ungskogen också men då är det för att jag kan, vill och har möjlighet .🙂🙏🏻
Ska man komma överens med grannarna så att inte timpengen blir för hög. Eller hur menar du? Sen funderar jag på vad ni har för ekonomisk bakgrund egentligen. Jag har inte råd att gå hemma och rensa i morotslandet. Jag har lån på mina fastigheter, barn som ska ha körkort, bo på internat under veckorna på lantbruksskola. Jag ska ha bil, traktor mm. Nej jag vill veta hur ni har råd. Lägg korten på bordet och berätta om er ekonomi. Sålde ni en lägenhet i Stockholm för 10 miljoner och köpte gård för 1,5? Det går inte att leva på småskaligt jordbruk överallt vill jag påstå. Alla kan ju heller inte vara youtubers.
Det tycker jag också skulle vara väldigt intressant. Jag ringde faktiskt min bank och frågade ganska snart efter att vi köpt skogen. Det var först då jag insåg att banken minst lika mycket som jag styrde uttagen, och vad de tänker om det. Vi kom inte längre än så. De hade aldrig tänkt på det sättet men det skulle vara intressant att utveckla vidare. Vi delar igentligen samma intresse. De vill ha mig som kund som betalar ränta så länge som möjligt och jag vill att min skog skall räcka så länge som möjligt.
@@anderswilkes7970 Jag tror att synen kommer förändras.. literganna med att man kan med nyteknik bli "efektivare" och banken kan följa upp ens ekonomi på sikt.
@@sundhult bra kanal! -jo.. hmm vad då 'att de vill ha tillbaka sina pengar och låna ut till någon annan'? det gällde väl före vi införde vårt fiat-pengar system på 70-talet. nu producerar väl banken den mängd pengar som behövs för en kund och dessutom var det väl någon ny lag för några år sedan, som öppnade för möjligheten för banken att använda den säkerheten som de har på en belånad fastighet till att ytterligare skapa pengar som de kan låna ut eller investera. mao, banken vill inte bara att vi betalar ränta så länge som möjligt, de vill att vi expanderar och köper mer -eftersom det stöttar ett annat ben i deras verksamhet. jag kan ha fått det om bakfoten -så någon som vet exakt får gärna kontra och tydliggöra :)
@@sundhult Sant.. Tänkte lite granna i att om de kan se en possetiv utveckling på denna nivå så kanske de kan även vilja vara öppna för "nybörjare" som mig :)
Bra reflektioner, framförallt ”ekonomiska transaktioner ” många bra inslag nu, ”skog o pengar, skogsforum, Anders, sundhult” 👍👏
Kul att de ger fler perspektiv.
Ja, podden Skogsfredag från @skogsforum är riktigt bra en höjdpunkt varje fredag, och @skogochpengar har visat att det lönar sig att lyssna.
"Att skogen kommer att växa ifrån en" känns ju lite märkligt. Inköparen vet ju inte vad Anders planer är. Kan ju komma en dag då Anders vill göra en investering, då är det väl bättre att ha växande skog att ta av än pengar på banken. Bara en tanke men forsätt gärna med detta, kul att följa och skänker en tanke kring ämnet. 🤠🌲
Som jag uppfattade det så var ett litet uttag vad han behövde i år, och där passade det att göra i just detta beståndet.
Han säger inget om vad det blir kommande år. Han säger att han siktar på att arbeta få veckor per huggningssäsong, men inget om uttaget.
Förstod det också men det kan ju hända att man tar ett större uttag något år. Tack för en bra serie ivarjefall, kommer säkert mer. 🤠🌲
Ett 🎯-avsnitt.
Vad bra!
Jag reagerade mycket på första gallringen han gjorde, den var såå jobbig och gav så lite pengar men det är ju för framtiden man gallrar. Han tar största träden som han tjänar mest på. Hur länge går det på ett så litet skifte spesielt när han inte orkar med att göra första gallring.
De här filmerna handlar inte om man skall gallra eller inte och försöker heller inte jämföra olika produktionsformer.
Det jag försöker förklara är att i mitt sammanhang där pengar behöver komma in på gården och min tid är en begränsad resurs så är det stor skillnad i resultat beroende på vart man väljer att lägga sin tid.
Just nu med stigande räntor och stigande virkespriser är det läge att hugga grovt och vänta med gallring. Kostnaden för jobbet, bränsle och material är mer eller mindre den samma men intäkten på arbetat timme kanske 5-10 ggr så stor på att hugga timmer jämfört med att gallra. Sunt bondförnuft att låta det ha betydelse tycker jag.
När jag gallrar gör jag det för att ekosystemen underprestererar på platsen och även då med fokus på framtida stora träd.
Ungskogen vi är inne i är ett underpreterande ekosystem i samtliga kategorier men att lägga tiden där just nu är inte klokt för mig just nu, men det innebär inte att det inte är prioriterat.
Dessutom tar jag ju inte alla träd i skiftet jag hugger i heller, eller hur, så där finns det att hugga för framtiden men inte om 100 år utan om 15 år.
Tack för att du ger mig anledning att förtydliga.👍👍👍
Blir det en köldknäpp till och jag är i fas med allt annat arbete på gården är det inte omöjligt att jag gör en insats i ungskogen också men då är det för att jag kan, vill och har möjlighet .🙂🙏🏻
Tack för att du svarade, Anders.
Ska man komma överens med grannarna så att inte timpengen blir för hög. Eller hur menar du? Sen funderar jag på vad ni har för ekonomisk bakgrund egentligen. Jag har inte råd att gå hemma och rensa i morotslandet. Jag har lån på mina fastigheter, barn som ska ha körkort, bo på internat under veckorna på lantbruksskola. Jag ska ha bil, traktor mm. Nej jag vill veta hur ni har råd. Lägg korten på bordet och berätta om er ekonomi. Sålde ni en lägenhet i Stockholm för 10 miljoner och köpte gård för
1,5?
Det går inte att leva på småskaligt jordbruk överallt vill jag påstå. Alla kan ju heller inte vara youtubers.
De grövsta träden blir klenare och klenare, timpengen blir allt lägre
Bra kommer att följa kanalen känner själv att det behövs ett forum detta👍
Kul att du gillar det.
Vi får bända och bryta lite i tankarna och se vart det kan leda.
Skulle vara intressant att även se en tex banks perspekiv på detta , lite längre fram .
Det tycker jag också skulle vara väldigt intressant. Jag ringde faktiskt min bank och frågade ganska snart efter att vi köpt skogen. Det var först då jag insåg att banken minst lika mycket som jag styrde uttagen, och vad de tänker om det.
Vi kom inte längre än så. De hade aldrig tänkt på det sättet men det skulle vara intressant att utveckla vidare.
Vi delar igentligen samma intresse. De vill ha mig som kund som betalar ränta så länge som möjligt och jag vill att min skog skall räcka så länge som möjligt.
@@anderswilkes7970 Jag tror att synen kommer förändras.. literganna med att man kan med nyteknik bli "efektivare" och banken kan följa upp ens ekonomi på sikt.
Jag tror att banken helst vill få tillbaka pengarna snabbare och att nästa person/företag kan ta ett nytt lån som ger nya intäkter.
@@sundhult bra kanal! -jo.. hmm vad då 'att de vill ha tillbaka sina pengar och låna ut till någon annan'? det gällde väl före vi införde vårt fiat-pengar system på 70-talet. nu producerar väl banken den mängd pengar som behövs för en kund och dessutom var det väl någon ny lag för några år sedan, som öppnade för möjligheten för banken att använda den säkerheten som de har på en belånad fastighet till att ytterligare skapa pengar som de kan låna ut eller investera.
mao, banken vill inte bara att vi betalar ränta så länge som möjligt, de vill att vi expanderar och köper mer -eftersom det stöttar ett annat ben i deras verksamhet.
jag kan ha fått det om bakfoten -så någon som vet exakt får gärna kontra och tydliggöra :)
@@sundhult Sant.. Tänkte lite granna i att om de kan se en possetiv utveckling på denna nivå så kanske de kan även vilja vara öppna för "nybörjare" som mig :)