Sığır Kuyruğu Otunun Faydaları Nelerdir 🌿🏵

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 авг 2023
  • Sığır Kuyruğu Otunun Faydaları
    Merhabalar Şifacı TV youtube kanalımıza hoş geldiniz. Bugünkü konumuz sığırkuyruğu otu. Diğer adı da yün otudur. Bilimsel adı verbaskum tapsustur (Verbascum thapsus).
    Sığırkuyruğu sıracagiller familyasındandır. 60-200 cm. arasında boylanabilen, iki yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Adaçayı yeşili renginde yaprakları ince tüylerle kaplıdır.
    Dik ama dallara ayrılmayan yapıdaki gövdesi vardır.
    Bitkinin birinci yılında, tabanında rozet şekli oluşturan, ikinci yılında gövdesinden de uzayan iri yaprakları vardır. Sığırkuyruğu birinci yılını çiçeksiz geçirir.
    İkinci yılının yaz ortasından başlayarak, sonbahara kadar, gövdenin ucunda başaklar oluşturan parlak sarı renkli çiçekler açar. Bu çiçekler olgunlaşınca içinde tohumlarını taşıyan iki gözlü kapsülü olan meyvelere dönüşür. Döktüğü tohumlarıyla çoğalır.
    Kuzey Yarıküre’nin ılıman bölgeleri, özellikle Avrasya’nın doğu kesiminde yaygın olarak yetişir. Ülkemizde de yol, bahçe ve tarla kenarlarında sıkça görülür.
    Sığırkuyruğunun yapraklan yaz ortasında kahverengileşmeden önce toplanıp özenle kurutulur. Çiçekleri ise, yaz ortasından sonbahar başlarına kadar kuru havada toplanır gölge yerde ya da 40 dereceden sıcak olmayan yapay ısıtmalı yerde kurutulur. Bitki nemli yerde kalırsa tıbbi etkilerini yitirir.
    Sığırkuyruğunun yaprak ve çiçekleri, yapışkan bitki sıvısı, saponinler, uçucu yağ ve verbaskosit adı verilen flavonitler ile glikozitleri içerir. Bol miktarda nektar içeren çiçekleri, bal arılarını bitkiye çeker.
    Tüylü yaprakları nemi tutarak kurak iklimlerde yaşamayı başarır. Sıcak, kurak, taşlı, bakımsız toprakta yaşayabilir. Ülkemizde yol kenarlarında, bozkır tepelerde sıklıkla görülür. Şekli ve görüntüsü güzeldir.
    Fazla su istememesi sebebiyle son yıllarda peyzaj tasarımlarında tercih edilmeye başlanmıştır.
    Sığır kuyruğu otu havadaki kötü gazları tutarak havayı temizler. Tozları tutar. Ekstra sulama yapılmasına gerek yoktur. Yağmur sularıyla büyüyebilir. Çapalama ve gübreleme gerektirmez.
    Sığır kuyruğu otunun insan sağlığına bir çok faydası vardır.
    Sığır kuyruğu otu antimikrobiyaldir.
    Ses kısıklığı durumunda iyileştiricidir.
    Göğsü yumuşatır. Balgam söktürücüdür.
    Mide üşütmesinde oluşan karın ağrısını geçirir.
    Solunum yolları mukozasının enfeksiyonlarında iyileştirici etkiler yapar.
    Bronşit ve kronik öksürük durumlarında iyileştiricidir.
    Sakinleştiricidir.
    İltihaplı eklem romatizmasına iyi gelir.
    Sindirim sistemine iyi gelir.
    Mide kramplarını hafifletir.
    Sığır kuyruğu çayı yapmak için
    Kurutulmuş yaprak-çiçek karışımından 1 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda demlendirilerek elde edilen çaydan, günde üç kez birer bardak içilir.
    Vücutta oluşan yaraları iyileştirmek için için yaprağından lapası yapılır. Yapraklarının ezilmesiyle hazırlanan lapası, etkili bir yara iyileştiricidir. Yanık yarası, kesiklere çok iyi gelir.
    Sığır kuyruğu otu hakkında benim bildiklerim bunlar. Sizin bildiğiniz farklı faydaları var ise lütfen yorumlar bölümünde yazın.kanalıma abone olmayı ve zil ikonuna tıklamayı unutmayın. izlediğiniz için teşekkürler.
    #sığırkuyruğuotununfaydaları #sığırkuyruğu #botanik #herbal #şifacıtv
  • НаукаНаука

Комментарии • 7

  • @hacertaskin1139
    @hacertaskin1139 15 дней назад

    tesekkurler

  • @zelihausta6806
    @zelihausta6806 День назад

    Teşekkür ederim bizi bilgilendiriniz için,birde kadın hastalıklarına iyi geliyor suda kaynatıp tehartlenince,tuvalette kadın avret yeriniyi yıkayınca.

  • @alinezire46.
    @alinezire46. 10 месяцев назад +1

    Bizim köyde çok çok yetişiyor, bir senenin içinde büyür çüçek açar tohumu döker ve kurur, seneye yenisi çıkar. Antep

    • @sifacitv4652
      @sifacitv4652  10 месяцев назад +1

      Bilgi için çok teşekkür ederim 🌿👍🏻

    • @abdurrahmanalici4024
      @abdurrahmanalici4024 20 дней назад

      Biz kuruduğunda soba tutuşturmak için kullanırdık köyde, biz yalanı deriz, Sivas 😉👍