126 Joodse Namen Delfzijl

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 фев 2025
  • De Verhalen van Groningen vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Groningen aan de hand van 75 iconische verhalen. Op basis van die verhalen zijn overal in Groningen zo’n twintig culturele producties ontwikkeld. Daarbij kun je denken aan theaterstukken, exposities, liedjes, films en kunstwerken. Al die projecten, waar ook tijdens de coronacrisis hard aan is gewerkt, worden in 2021 gepresenteerd met behulp van de Vrijheidsexpress en het Bevrijdingsfestival Groningen. Het project ‘126 Joodse Namen Delfzijl’ is daar één van.
    Met het monument Licht der Zee voor de voormalige synagoge in Delfzijl, is het rijke joodse verleden van Delfzijl op een indrukwekkende manier zichtbaar gemaakt. Het monument werd op 11 maart 2020 onthuld. Op die dag was het precies 78 jaar geleden dat het gedwongen vertrek van vrijwel de hele Joodse gemeenschap van Delfzijl plaatsvond. Ze werden op de trein gezet naar concentratiekampen in Polen.
    De Werkgroep 4 mei Delfzijl Centrum en de Joodse stichting Beth Ha-Knesseth maakten zich sterk voor dit initiatief. Het Theda Mansholt College adopteerde het monument waarmee het verhaal levend wordt gehouden voor toekomstige generaties. De namen van alle 126 Joodse slachtoffers prijken niet alleen op het monument, maar zijn ook ‘teruggehaald’ in een auditief/filmisch verhaal, gemaakt door de filmmakers Margriet Westerhof en Pauline Los. Ze combineerden archiefmateriaal, hedendaags beeld en foto’s van mensen uit de joodse gemeenschap. De muziek is van filmcomponist Matthijs van der Veer. De film is te zien in een expositie over Delfzijl in en na de Tweede Wereldoorlog in het MuzeeAquarium in Delfzijl.
    Lees hier het verhaal waarop dit project gebaseerd is: www.groningen4...

Комментарии •