Kodlama Bilmeden Ulaşabileceğiniz 5 Muhteşem İş - 2024

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 23 окт 2024

Комментарии • 41

  • @dr.fatmaazrayildiz
    @dr.fatmaazrayildiz  5 месяцев назад +7

    Merhaba Arkadaşlar,
    Yazılım ve teknoloji dünyasında kariyer yapmak için kodlama bilmek elbette önemli, ancak bu alanda başka pek çok ilginç seçenek de bulunuyor. Videoda bu konuya değindim, ancak elbette her şeyi tek bir videoya sığdırmak mümkün değil. Sizce, kodlama bilmeden de yazılım ve teknoloji alanında hangi kariyer fırsatları var? Özellikle bu alanda deneyimi olan arkadaşların görüşlerini merak ediyoruz.
    Yorumlarınızı bekliyoruz! Keyifli seyirler...

  • @digitaldanisman
    @digitaldanisman 5 месяцев назад +1

    Emeğinize sağlık çok ufuk açıcı bir video olmuş. Sektör alt yapımız varsa bu alt yapıyı kullanarak neler yapabileceğimiz hakkında rehber niteliğinde bir video olmuş. Bu 5 iş alanını teker teker detaylandırıp anlatan videoları sabırsızlıkla bekliyorum. Emeğinize sağlık.

  • @ekremdogan3201
    @ekremdogan3201 5 месяцев назад +1

    belli ki arastirmiş emek vermiş ugrasmissiniz.ve bizimle paylasiyorsunuz , bu temiz ve gayretli calismaniz icin saygi duyuyorum, ne mutlu ki varsiniz. tesekkurler her bilgi ve emeginiz icin 🙏

    • @dr.fatmaazrayildiz
      @dr.fatmaazrayildiz  5 месяцев назад +1

      Çok teşekkür ederim Ekrem. İçerikler faydalı oluyorsa ne mutlu

  • @Orhan17
    @Orhan17 4 месяца назад

    İnsanların en iyisi insanlara en çok faydası olanmış. Gerçekten ne kadar bilgilendirici ve güzel bir anlatım teşekkür ederim.

  • @csunguray
    @csunguray 3 месяца назад

    Konu çok iyi. Ama meslekleri fazla kitabi tarzda açıklamışsınız. Kanaatimce tanımını yapmak yerine bir senaryo üzerinden tam olarak hangi noktada tıkanıyoruz ve sıkıntı çekiyoruz ve bu kişinin varlığı nasıl bu sıkıntıyı gideriyor şeklinde anlatırsanız hayatında bir iş ortamında bulunmamış genç arkadaşlar bu mesleği/işi gözlerinde daha iyi canlandırabilecektir.

  • @villaresidence8771
    @villaresidence8771 5 месяцев назад +3

    Teşekkürler emeğinize sağlik

  • @Rares-fc3pv
    @Rares-fc3pv 5 месяцев назад +1

    hocam emeğinize elinize yüreğinize sağlık harika olmuş

  • @alipolat6830
    @alipolat6830 5 месяцев назад +1

    Evet şimdi gelelim gerçeklere:
    Scrum Master:
    İş süreçlerini ve sprintleri teknik bilgiye sahip olmadan yönetemezsiniz. En temel yazılım konularına bile hakim olmadan, örneğin bir migrasyon sürecini nasıl yöneteceksin? Nasıl bu işin ne kadar süreceğini öngörebileceksin? Olası gecikme ve aksamaları işi yapan, en ufak detayına kadar planlayan çalışan bile çoğu zaman 100% bir öngörüde bulunamaz, 20% bir aksama süreci belirler.
    İş Analisti:
    Bana çok basit bir müşteri yönetim sistemi (CRM) uygulamasının gereksinimlerini, kendi belirlediğin bir ölçekte maaliyetini ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda nasıl bir proje ekibine ihtiyaç duyulduğunu raporlayabilir misin? Bu soruyu kodlama bilmeyen bir arkadaş cevaplarsa, kodlama bilmeden nasıl iş analisti olunur sorusunun tutarlılığını görmüş oluruz.
    Product Owner:
    Genel olarak ürün yönetimi. Bilmediği işi yönetmeye çalışan insan olmayın, olanla da birlikte çalışmayın. Geliştiriciler teknik olarak ortaya koyulan ürüne hakim olmasına rağmen müşteri ihtiyaçlarını tam olarak belirleyemezken, ortaya koyulan işe hakim olmadan müşteri ihtiyacını nasıl anlayacaksın, geliştiricilere nasıl aktaracaksın. "Bi müşterimiz var web sitesi istiyor." bu mudur ürün yönetimi düşünceniz. "Yaa arkaplan mor olsun, üstünde de yeşil fontlar olsun çok tatlış olur".
    Project Manager:
    Bu konu üzerinde konuşmaya çok fazla gerek yok. Product owner'dan çok daha sorumluluk isteyen bir iş.
    Teknik yazarlık ve işerik oluşturma.
    Yine teknik olarak bilmediğiniz bir konu üzerinde yazarlık değil, çevirmenlik yaparsınız. Bu konuda da emin olun yapay zeka asistanları, teknkik terim ve içerik ayrımını yaparken sizden daha başarılı olacaktır.
    Özetle:
    Bu sayılan bütün iş alanlarında, hanımefendinin bahsettiği gerekliliklerin üstüne ciddi miktarda yazılım bilgisine sahip olmalısınız. Junior (4 5 yıl birden fazla projede yer almış bir junior) yazılımcıların bile yapmakta inanılmaz güçlükler çekeceği bu iş alanlarında, bilgi sahibi olmadan karşılaşacağınız zorlukları göz önünde bulundurmalısınız. Bunu daha basit bir alana şu şekilde indirebiliriz. Sanayide bir dükkan açtınız, hiç bilgi sahibi değilsiniz, yönetim sorumluluğu size ait. Bu işi siz mi daha iyi yapabilirsiniz yoksa çırak mı?
    Bu iş alanları genelde küçük ve orta ölçekli işletmelerde pek kabul görmez, özellikle türkiyede. Muhtemelen iş hakkında bilgisi olan veya olmayan bir patron gelir ve geliştiricilere şunu yapmamız lazım bu kadaar zamanımız var der. O iş için geliştiriciler yetiştirebildikleri kadar işi kendi aralarında paylaşarak tamamlar, üzerine yetişmeyen konular için de "Bana mı sordun 1 ayda bu işi bitirme sözü verirken?" diyemez, suçluluk hisseder ve yöneticilerinin mobingine maruz kalırlar.
    Ayrıca büyük firmalar bu alanlar için dış kaynağa genelde ihtiyaç duymazlar. Kendi bünyesindeki deneyimli ve iletişim becerileri yüksek birine bu poziyonlar için teklifte bulunurlar.
    Teknik bir bilgi birikimin olmadan, o işin yöneticisi olabilirsin gibi saçma sapan hayal satanlara kulak asmayın, bir konuda kendinizi geliştirmeye odaklanın. Mevki, makam, para bu yolda sizi takip edecektir.

    • @dr.fatmaazrayildiz
      @dr.fatmaazrayildiz  Месяц назад

      Düşüncelerinize katılmıyorum. Dünyanın en büyük 5. yazılım teknolojisi Consulting firmasında çalışıyorum. Yukarıda listede yer alan pozisyonlarda çalışan hiç bir bilgisi olmayan yüzlerce insan şirketimizde çalışıyor. Proje geliştirme, bir ekip işi… Scrum Master, kodlama bilmez ama proje ekibiyle esnek çalışır. Programlama yapan kişiler toplantılarda her işin ne kadar süreceğini birlikte puanlarlar. Ne Product Owner ne de Scrum Master kafasına göre ve tek başına işin çerçevesini belirlemez. İçerik gerekirse birlikte yazılır, ne kadar sürede bitirebiliriz, birlikte karar verilir. Neyin programlanacağı konusu da kendi başına verilen kararlar değildir. Kodlama bilmek avantajdır, ancak şart değil. Sadece teknik bilgileri öğrenmek gerekir. Bunun da süresi ve deneyimi her pozisyonda farklıdır. Yine de katkı sağladığınız ve bu kadar detaylı yazdığınız için teşekkür ederiz. Sevgiler

  • @N...P...
    @N...P... 5 месяцев назад +1

    Teşekkürler hocam.

  • @ustafatih
    @ustafatih 5 месяцев назад

    Açıkllamalar için çok teşekkürler hocam. Yazılım test mühendisliği hakkında ne düşünüyorsunuz?

    • @dr.fatmaazrayildiz
      @dr.fatmaazrayildiz  5 месяцев назад +1

      Yapay zeka bu alanda daha kolay çözümler sunabilir. 2-3 yıl sonra ihtiyaç olmayabilir

  • @sradanbiri6344
    @sradanbiri6344 5 месяцев назад

    Türkiyede yoldan geçen adamı bilişimci yaptıkları için okul ve sertifika hak getire.Çalıştığım firmada yönetici işsiz boş geziyor diye akrabası olan kızı iş analisti yaptı bu tür örnekler piyasada çok.Müzik öğretmeni olup product owner bile yapan var :D

  • @aysedurmaz650
    @aysedurmaz650 5 месяцев назад +2

    Hocam neredesiniz arayı çok fazla açıyorsunuz ❤❤❤

    • @dr.fatmaazrayildiz
      @dr.fatmaazrayildiz  5 месяцев назад +1

      Haklısın Ayşe… Yoğunluktan fırsat bulamıyorum

    • @aysedurmaz650
      @aysedurmaz650 5 месяцев назад

      @@dr.fatmaazrayildiz teşekkür ederim Azra hanım 🥰🥰

  • @sirebru
    @sirebru 14 дней назад

    Hocam bu bölümlerdeki iş ilanlarına göz gezdirince illaki mühendislik mezunu olmam gerektiğini fark ettim. Yani başka bölümden mezun kişiler bu alanlardaki işe başvursa bile pek şansı yok gibi görünüyor. Ne dersiniz?

    • @dr.fatmaazrayildiz
      @dr.fatmaazrayildiz  14 дней назад

      Türkiye için mi? Yurtdışında böyle bir şart yok.

    • @sirebru
      @sirebru 14 дней назад

      @@dr.fatmaazrayildiz Türkiye için hocam.. Yurtdışı içinde bulunduğumuz süreçte biraz zor görünüyor malum.

  • @canuygun1820
    @canuygun1820 3 месяца назад

    Hocam, yaş 50 üstü.. .Ekonomi mezunu ve özel sektör fazla iş deneyimim var.is analisti tam bana göre..eğitimi sıralama olarak
    yazabilirmisiniz rica etsem..
    yaşam amacı lazım.saygilar.

  • @ahmetgurses
    @ahmetgurses 5 месяцев назад +1

    bir üniversitede öğretim görevlisi olabilirsiniz

  • @ozgunteksoy4398
    @ozgunteksoy4398 5 месяцев назад +1

    Teşekkür ederim. Merak ettiğim konu şu: Yeni sesli yapay zeka bu meslekleri öldürmez mi?

    • @dr.fatmaazrayildiz
      @dr.fatmaazrayildiz  Месяц назад

      Yapay zeka alanındaki gelişmelere göre yol haritası çizmek gerekir. Yapay zeka meslekleri elimizden alacak diye düşünmek yerine yapay zeka ile nasıl meslek sahibi olabiliriz, bu alanda kendilerini geliştirenler avantajlı olacak

  • @memetalidagn8146
    @memetalidagn8146 5 месяцев назад +1

    Hocam nerelerdeydiniz kendinizi özlettiniz :)

  • @onurevrencom
    @onurevrencom 5 месяцев назад

    Arkadaşlar bir yazılımcı olarak bunlara pek bakmayın keza artık boyle işleri yapay zeka ile hallediyoruz. Kolay gelsin.

    • @SelcukKaya-rc7ux
      @SelcukKaya-rc7ux 5 месяцев назад

      ne onerirsiniz ustad, python seven biri olarak bana?

    • @onurevrencom
      @onurevrencom 5 месяцев назад +2

      @@SelcukKaya-rc7ux knk fast API ile çalış derim hiç django vs uğraşma keza illa onu öğrenmek istersen git laravel yaz daha kalitelidir buna emin olabilirsin. Bunun yanında çok iyi derecede veritabanı yapısı öğren ama buna çok dikkat et

    • @SelcukKaya-rc7ux
      @SelcukKaya-rc7ux 5 месяцев назад +1

      @@onurevrencom dikkate alacagim onur bey

    • @onurevrencom
      @onurevrencom 5 месяцев назад

      @@SelcukKaya-rc7ux bu dediklerimi yap özellikle veritabanı tarafında emin ol ne demek istediğimi anlayacaksin dil önemli değil önemli olan ileriyi düşünmek ona göre dizayn etmek

    • @aascanius
      @aascanius 5 месяцев назад

      @@onurevrencomhocam selamlar, sürekli başlayıp learning hell'e giriyorum ama programlamanın mantığını anladığımı düşünüyorum. dilden öte yazılımda en mühim olan şey nedir sence? algoritma mı? kütüphanelere hakimiyet mi? veya başka bir şey. ne düşünüyorsun bu konuda?

  • @ozerirmak
    @ozerirmak 5 месяцев назад

    Merhabalar benim seo bilgim çok iyi ve ben bu konuda teknik yazarlık yapmak istiyorum bu mesleği nasıl yapabilirim nasıl para kazanabilirim bana birtakım fikirler verebilir misiniz?

    • @dr.fatmaazrayildiz
      @dr.fatmaazrayildiz  Месяц назад

      LinkedIn sayfasında ve glassdoor sayfasında bu tür ilanlara bakmanı öneririm. İlanda ne istekleri var bakarsan, nasıl bir yol haritası çizeceğini daha iyi belirlersin. Özellikle teknik yazarlıkla ilgili ücretsiz kaynaklara ve videolara bakmanı öneririm

  • @Hamsck
    @Hamsck 5 месяцев назад +2

    hocam nasıl siz olurum 😭