Bu videoda Leonardo da Vinci'nin felsefesine yer vermeniz çok iyi oldu. Leonardo, bilime değer verilmeyen bir dönemde bilimin önemine dikkat çekmiş ve çok önemli buluşlar gerçekleştirmiştir. Leonardo'nun sözü olan "Doğada bilime ait olmayan hiçbir şey bulunamaz" bilimin önemini muhteşem bir biçimde açıklamaktadır.
Merhaba Dilara abla , ben 15 yaşındayım ve Felsefeye giriş yapmam senin sayende oldu , ilk olarak sizin Felsefe tarihi adlı serinizi bitirdim, bitirirken de önerdiğiniz Felsefe giriş kitaplarını okudum , şu an mantık, epistemoloji gibi alanlara giriş yapıyorum, Felsefe ile tanışmam da büyük rol oynadınız, bana kattığınız her şey icin teşekkür etmek istedim , çok teşekkür ederim :) Videolarınız harika, başarılarınızın devamını dilerim...
acele etme bence 15 yaşında okuduğun metinlerin %100unu anlaman daha zor olucaktir yani aslında okuduğun metnin çok az bir kısmını anlayarak geciceksin.
(Fikirler Tarihi - Ateşten Freud'a Peter Watson | YAPI KREDİ Yayınları) bu kitabın ilgili bölümünde anlattığınız konuya ilişkin güzel bilgiler var. (Vaktiniz olursa Acizane katkımız olsun.) Tam da yenilerde o bölümleri okudum. Bu video çok isabetli oldu. Sizin gibi gençlere devlet ödenek ayırmalı. Kaç yıldır videolarınızı izliyorum. Hepsi birbirinden güzel. Dilerim ki emeklerin sana mutluluk getirsin. Mersin'den sevgiler. Bir gün bekleriz.
Lütfen bu videonuzdaki SES TONU VE ANLATIM HIZINIZI hep muhafaza ediniz. Diğer videolarındaki telaş ve tiz ses bu güzel konuları alabilmemi engelliyor. Çok teşekkür ederim..
Güzel sunum için teşekkürler, emeğinize sağlık. Bir de Da Vinci`nin etkilendiği kişiler arasında El-Cezerî'nin olduğunu da ekleyelim. El-Cezeri: İslam'ın altın çağında Robotik biliminin babası olarak kabul edilen, sibernetik üzerine çalışmalar yapan Kürt kökenli bilim adamı ve mühendis.
Harika, mükemmel ! Videoyu izlemekten çok zevk aldım. Tam da felsefi düşüncelerle yaptığım bir yürüyüşten dönerken buna boş şeyler diyen birisine felsefenin önemini anlatıyordum aklımdan Da Vinci de geçmişti. Sonra kendime Da Vinci ne alaka o filozof değil ki demiştim tam da üstüne bu videonun bildirimini gördüm ! Baya şaşırdım bunun üstüne bu konuyu görünce. Demek ki biliçaltımızda bize farkında olmadığımız bazı gerçekleri sunuyormuş bunu da video ve yaşadığım olay sayesinde anlamış oldum.
Rönesans döneminde İtalya’da yaşasaydın mimari ve sanatı pek görme şansın olmazdı. Küçük bi olasılıkla soylu doğmazsan genelde gündelik yaşamın ağır şartlarıyla mücadele ettiğin kısa bir hayatın ve kadın olman nedeniyle de çiftlik hayvanlarından daha az önemsenen bir varlığın olurdu. Modern zamanlar öncesini her zaman döver. Kadın hakları, insan hakları, modern tıp işte bunlar hep refah.
@@yanhesabm2670 yani laf ebeliğine dönüştürmek istemem ama madem cevap vermişsin, sadece ailenin önem vermesi pek fark yaratmayabilir. Şu zaman da pek cennet olmasa da, 100 yıldan öncesi kadınlar için tam cehennem idi. O zamanda yaşamak yerine günümüzde bi İtalya gezisi yapman amacın doğrultusunda daha yararlı olabilir.
Sevgili DİLOZOF merhaba.Sizden bir konu hakkında paylaşımda bulunmanızı veyahut araştırma niteliğinde bulundu iseniz maddenin veyahut meta olgusunun kırılmadan önceki hali ile kırıldıktan sonraki halini bilgilendirici bir yayın paylaşırmısınız.Ayrıca bir diğer konu olarak ise OKSİMORON ve YİN-YANG ilişkisi hakkında bilginizi paylaşırmısınız.Teşekkürler.
Anlattıklarını çok beğendim... Ancak bir yerde kafama takılan bir kısım oldu. Beni aydınlatabilirseniz sevinirim.... Hümanizmanın bir eğitim programı ve araştırma yöntemi olduğunu biliyorum. Bu konuyu da yıllardır Türkiye'de Türkçe'nin çeviri esnasında uğradığı azizliğiden dolayı insanların yanlış anladığını düşünüyorum...Bir kaynağı nasıl okuyacağınız veya felsefeyi nasıl yapacağınızla ilgili.... Bir metot problemi. Skolastisizmin tam tersi olarak yorumlanması daha doğru olur. İçerikte "hümanist" adı altında geçtiğini biliyorum. Ancak bu tarz şeylerin başlığının "humanitarian" (İngilizce) geldiğini unutmamak gerek. Türkçesi aynı olabilir ama rönesans döneminde böyle bir şeyden bahsetmek pek mümkün değil.... Bireyi merkeze alan gramer, şiir, retorik, tarih, ahlak felsefesi vb. gibi ilimlerden oluşur... ve bunu yaparken kilisenin oluşturduğu modelin zıttına klasik ilimleri göz önünde tutan bir program. Hümanizma olduğu dönemde bir öncek cümlede de belirttiğim gibi bireyi ön planda tutmak demektir. İnsan sevmek demek değildir... Eğer Francesco Petrarca (hümanizmayı başlattığı kabul edilen isim) ya da Lorenzo Valla değil iseniz ( yani bir metni alıp bunları karşılaştırıp bugünle bağdaştıralım şeklinde bir metot kullanmıyorsanız hümanist değilsiniz aslında.... İçerikleri izledikçe düşünmeyi seviyorum. Takip etmekten bakmadığım kaliteli içerik üreten birkaç kanaldan birisi burası. Sadece küçük bir bilgilendirme yapmak istedim. Eğer yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim.... :)
Neoplatonizmden ve özellikle Pico della Mirandola'dan bahsetmediniz. Pek çok uzman Rönesans felsefesinin yeni platonculuk ile ifade bulduğunu söyler. Platon felsefesinin yeni bir yorumlaması ve bu bağlamda belkide ilk defa tek tanrılı bir din düşüncesinin hristiyanlığın antikçağ felsefesi humanizm ile uzlaştırılması, analojilerin öne çıkması ....
Sevgili Dilozof Size küçük bir düzeltme ilk defa 1792’de kullanılan giotin ve 1452-1519 da yaşamış Leonardo Davinci. (Sunumunuzun 19. dakikasında)Sevgi ve saygılarımla
abla, sanat tarihine meraklı insanlar için kesinlikle bir kitap tavsiyeleri videosu yapmalısın diye düşünüyorum. gerçekten çok faydalı olurdu. nereden, nasıl başlayayım bilmiyorum, internetten de bakıyorum ama tatmin etmiyor.
Hello, Ma'am. I think you should someday join Thought Adventure Podcast. It's an Muslim Philosophers RUclips channel and I think we hardly see any Turkish philosopher in Islamic online circles. Are you an Theist or Agnostic yourself?
kesinlikle. ki zaten colombus'dan önce de amerika'ya ayak basan kaşifler vardı. colombus'un farkı keşfi bir işgale dönüştürmesi, kıtalararası bir siyasi bağ kurulmasına yardımcı olması.
Videolarını çok kıymetli .amma teori üstune kurulu.real yasamda ıse çok yararsız.felsefe bence bır düşüncedir ve fikir müzakersi ve haqıqatı tapmaq.ve hayata uyarlmaq.her bir ınsan fikirlere sahip .her bir insanın fikirleri kıymetli deyerlidir.hayatda anlam ifade etmiyor. siz felsefeni doğru anlatmıyorsunuz.sadece kitabı üzünden oluyorsunuz
Ayrica davinci evet resim yapmiştir. Birkaç alet falan yapmiştir. Isterseniz onun selefi olan el-cezeriyi araştirin, robotiğin, sibernetiğin falan kurucusudur. Bir sürü icadlara imza atmiştir. Davinciden aşaği kalacak bir tarafi yok. Ama nedense cizreli cezeriden bahseden yok. Ibn-sinayi bir araştirin.
Böyle bir kanal görmek, Türkiye'nin gençlerine olan güvenimi arttırıyor.
Leonardo Da Vıncı ( 15 Nisan 1452- 2 Mayıs 1519 )
Bilim insanı , Matematikçi , Mühendis , Mucit , Anatomist , Çizer , Ressam , Heykeltraş , Mimar
👍👍👍👍👍👍aa
Her seyyyyyyy
1452 - 1519 yılları arasında yaşayan adama bak bir de bize..
Bu videoda Leonardo da Vinci'nin felsefesine yer vermeniz çok iyi oldu. Leonardo, bilime değer verilmeyen bir dönemde bilimin önemine dikkat çekmiş ve çok önemli buluşlar gerçekleştirmiştir. Leonardo'nun sözü olan "Doğada bilime ait olmayan hiçbir şey bulunamaz" bilimin önemini muhteşem bir biçimde açıklamaktadır.
harikülade bir söz ama artık bu söze uzayı da ekleyebiliriz. 💫 "doğada ve uzayda bilime ait olmayan hiçbir şey bulunamaz."
Madem Rönesans ve Da Vinci geldi..harika...Felsefe ve Mimarlıkta isteriz...
❤
harika olurduu
👍👍👍👍👍👍aa
Seni dinlemek huzur veriyor nokta 🙏🧿♥️⚘🧿🦅
Merhaba Dilara abla , ben 15 yaşındayım ve Felsefeye giriş yapmam senin sayende oldu , ilk olarak sizin Felsefe tarihi adlı serinizi bitirdim, bitirirken de önerdiğiniz Felsefe giriş kitaplarını okudum , şu an mantık, epistemoloji gibi alanlara giriş yapıyorum, Felsefe ile tanışmam da büyük rol oynadınız, bana kattığınız her şey icin teşekkür etmek istedim , çok teşekkür ederim :)
Videolarınız harika, başarılarınızın devamını dilerim...
👍👍👍👍👍👍aa
acele etme bence 15 yaşında okuduğun metinlerin %100unu anlaman daha zor olucaktir yani aslında okuduğun metnin çok az bir kısmını anlayarak geciceksin.
Muhteşem bir anlatım olmuş. Teşekkürler👏
Sizinle felsefesi sevdim ve felsefe okumaya başladım teşekkürler
O kadar cok şey öğreniyorum ki senden. İyi ki varsin Dilozof 🎉
Ay harika bir video. Uzun zamandır bekliyordum desem çok teşekkür ederim çokkkkkkkk
Çok değerli bir kanal keşfettiğim için mutluyum.
En sevdiğim Dilozof videoları sanat videolarıdır!
190 000 üye..Bu bir mucizeeee :)
Dilaraa abla senii çok özlemiştim, günüm güzelleştii
👍👍👍👍👍👍aa
İyiki bu kanala denk gelmişim hem çok kibar iyi birisiniz hem de üzerinde durduğunuz konular oldukça başarılı.
Abla ellerine sağlık böyle bir video ya ihtiyacım vardı
👍👍👍👍👍👍aa
Bi süredir uğrayamıyodum buralara intro ne kadar yakışmış öyle :)
(Fikirler Tarihi - Ateşten Freud'a
Peter Watson | YAPI KREDİ Yayınları) bu kitabın ilgili bölümünde anlattığınız konuya ilişkin güzel bilgiler var. (Vaktiniz olursa Acizane katkımız olsun.) Tam da yenilerde o bölümleri okudum. Bu video çok isabetli oldu. Sizin gibi gençlere devlet ödenek ayırmalı. Kaç yıldır videolarınızı izliyorum. Hepsi birbirinden güzel. Dilerim ki emeklerin sana mutluluk getirsin. Mersin'den sevgiler. Bir gün bekleriz.
Bunu henüz izledim ve o kadar çok beğendim ki anlatamam Dilara❤iyi ki varsın ve iyi ki seni keşfettim🤩🤩
Çok iyiydi ve akıcıydı. Emeğine sağlık 👍 👏 👏
Yine iyi geldin teşeşekkürler❤❤👏👏
Yalnız arka plan çok iyi tabi sizin anlatımınizda 🌺
Lütfen bu videonuzdaki SES TONU VE ANLATIM HIZINIZI hep muhafaza ediniz. Diğer videolarındaki telaş ve tiz ses bu güzel konuları alabilmemi engelliyor. Çok teşekkür ederim..
Teşekkürler...🎯
Yapıyosun bu işi
Bu dairesel ve karesel bilgi beni çok şaşırttı ve heyecanlandırdıııı
herkesin tanıması keşfetmesi gereken bı kanal. harikasın ve harika olmaya devam ediyosun.
Da Vinci bir polymath. Tabii ki de Rönesans deyince onu konu alacağız. Kendisi benim için çok özel bir insan.
Yeniden anlayalım bakalım ♥️
çok şükür bugün de bilgilendik
Güzel sunum için teşekkürler, emeğinize sağlık. Bir de Da Vinci`nin etkilendiği kişiler arasında El-Cezerî'nin olduğunu da ekleyelim. El-Cezeri: İslam'ın altın çağında Robotik biliminin babası olarak kabul edilen, sibernetik üzerine çalışmalar yapan Kürt kökenli bilim adamı ve mühendis.
👍👍👍👍👍👍aa
vay canına çizim yaparken açmıştım arkada çalsın diye ama en sonunda kalemi bırakıp tüm dikkatimi videoya verdim muazzam bir videoydu
abla keşke podcast yapsan 🥺
Felsefe kavramları serisinin devamı gelsin lütfenn
+1
Merhaba Dilara,
Tam da Walter isaacson Leonardo da Vinci kitabını okurken ilaç gibi geldi..
Emegine sağlık...
Walter Isaacson kim ?
Çok seviyorum sizi teşekkür ederim bilgiler için
Çok teşekkürler 🍀
iyi ki varsınız
Pelin hanım çok keyifli bir video olmuş fakat seste biraz yankı var sanki
hazır londrayken routledge yayınevine uğramayı unutma bence :)
Harika, mükemmel ! Videoyu izlemekten çok zevk aldım. Tam da felsefi düşüncelerle yaptığım bir yürüyüşten dönerken buna boş şeyler diyen birisine felsefenin önemini anlatıyordum aklımdan Da Vinci de geçmişti. Sonra kendime Da Vinci ne alaka o filozof değil ki demiştim tam da üstüne bu videonun bildirimini gördüm ! Baya şaşırdım bunun üstüne bu konuyu görünce. Demek ki biliçaltımızda bize farkında olmadığımız bazı gerçekleri sunuyormuş bunu da video ve yaşadığım olay sayesinde anlamış oldum.
Keşke Rönesans döneminde İtalya'da yaşayabilseydim. O mimariyi ve sanatı görmek çok isterdim.
Rönesans döneminde İtalya’da yaşasaydın mimari ve sanatı pek görme şansın olmazdı. Küçük bi olasılıkla soylu doğmazsan genelde gündelik yaşamın ağır şartlarıyla mücadele ettiğin kısa bir hayatın ve kadın olman nedeniyle de çiftlik hayvanlarından daha az önemsenen bir varlığın olurdu. Modern zamanlar öncesini her zaman döver. Kadın hakları, insan hakları, modern tıp işte bunlar hep refah.
@@yalandanposta5190 düzeltiyorum, Rönesans döneminde İtalya'da soylu ve kadına önem veren bir ailede doğmak isterdim.
@@yanhesabm2670 yani laf ebeliğine dönüştürmek istemem ama madem cevap vermişsin, sadece ailenin önem vermesi pek fark yaratmayabilir. Şu zaman da pek cennet olmasa da, 100 yıldan öncesi kadınlar için tam cehennem idi. O zamanda yaşamak yerine günümüzde bi İtalya gezisi yapman amacın doğrultusunda daha yararlı olabilir.
@@yalandanposta5190 bu kadar kasmaya gerek yok. Ne kadar gerçekleri de söylesen :(
@@dnzbnz kasmamış ki.
pazar günümüzü güzelleştirelim bakalım.
Sevgili DİLOZOF merhaba.Sizden bir konu hakkında paylaşımda bulunmanızı veyahut araştırma niteliğinde bulundu iseniz maddenin veyahut meta olgusunun kırılmadan önceki hali ile kırıldıktan sonraki halini bilgilendirici bir yayın paylaşırmısınız.Ayrıca bir diğer konu olarak ise OKSİMORON ve YİN-YANG ilişkisi hakkında bilginizi paylaşırmısınız.Teşekkürler.
okuduğum felsefeciler arasında en sevdiklerim. Aristotel,Bertrand Russel
Popular Science'dan sonra bu video iyi geldi.
Harika
Da vinci harici tüm bilgiler var
Alfa yayınları - felsefe kitabını önerir misiniz? Fiyatı tuzlu o yüzden değer mi emin olmak istiyorum.
Dücane Cündioğlu son göl, kuyu, okyanus başlıklı dersinde adını vermeden senden bahsetti Dilozof. 2.48.52" övdü de :)
Enneagram ile kendini tanımak röportajından geldim kanalına:)
Anlatılan konu ile ilgili kitap,film vb. öneriler olabilir mi?
Adam smith ile ilgili widyo gelsin🤨
Anlattıklarını çok beğendim... Ancak bir yerde kafama takılan bir kısım oldu. Beni aydınlatabilirseniz sevinirim.... Hümanizmanın bir eğitim programı ve araştırma yöntemi olduğunu biliyorum. Bu konuyu da yıllardır Türkiye'de Türkçe'nin çeviri esnasında uğradığı azizliğiden dolayı insanların yanlış anladığını düşünüyorum...Bir kaynağı nasıl okuyacağınız veya felsefeyi nasıl yapacağınızla ilgili.... Bir metot problemi. Skolastisizmin tam tersi olarak yorumlanması daha doğru olur. İçerikte "hümanist" adı altında geçtiğini biliyorum. Ancak bu tarz şeylerin başlığının "humanitarian" (İngilizce) geldiğini unutmamak gerek. Türkçesi aynı olabilir ama rönesans döneminde böyle bir şeyden bahsetmek pek mümkün değil.... Bireyi merkeze alan gramer, şiir, retorik, tarih, ahlak felsefesi vb. gibi ilimlerden oluşur... ve bunu yaparken kilisenin oluşturduğu modelin zıttına klasik ilimleri göz önünde tutan bir program. Hümanizma olduğu dönemde bir öncek cümlede de belirttiğim gibi bireyi ön planda tutmak demektir. İnsan sevmek demek değildir... Eğer Francesco Petrarca (hümanizmayı başlattığı kabul edilen isim) ya da Lorenzo Valla değil iseniz ( yani bir metni alıp bunları karşılaştırıp bugünle bağdaştıralım şeklinde bir metot kullanmıyorsanız hümanist değilsiniz aslında.... İçerikleri izledikçe düşünmeyi seviyorum. Takip etmekten bakmadığım kaliteli içerik üreten birkaç kanaldan birisi burası. Sadece küçük bir bilgilendirme yapmak istedim. Eğer yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim.... :)
Arkadaki duvardan nerede olduğunu buldum Filozof Dilo'nun! 😀
...Perfect!
Canlı olan arka plan psikolojiyi olumlu etkiyordu🌿
teşekkürler..
Begenerek izliyorum
"Mikro kozmos-Makro kozmos"
....sanirsin ki sen kucuk bir cisimsin, oysa sende dürülmüştür koskoca alem.
Hz. Ali (r.a)
Bu sözün olayı ne ?
süperrrrrrrrrr
super like✅
Neoplatonizmden ve özellikle Pico della Mirandola'dan bahsetmediniz. Pek çok uzman Rönesans felsefesinin yeni platonculuk ile ifade bulduğunu söyler. Platon felsefesinin yeni bir yorumlaması ve bu bağlamda belkide ilk defa tek tanrılı bir din düşüncesinin hristiyanlığın antikçağ felsefesi humanizm ile uzlaştırılması, analojilerin öne çıkması ....
Da Vinci gördüm ve uçtum.
NEFIIIIS :-))), Sagolun, Varolun Dilara !
👏🏻👏🏻👏🏻
Admin biraz da mevlana sözleri paylaş
Üstündekini nerden aldın acaba ?
@@pelindilaracolak Baban nerden aldı
@@hulaguhan6454 hsmfjdkoslalaşa
Sevgili Dilozof
Size küçük bir düzeltme ilk defa 1792’de kullanılan giotin ve 1452-1519 da yaşamış Leonardo Davinci. (Sunumunuzun 19. dakikasında)Sevgi ve saygılarımla
Aybike hocanin referansiyla geldimmmm
🖌️🖌️🖌️🖌️🖌️🎨🎨🎨🎨🎨
abla, sanat tarihine meraklı insanlar için kesinlikle bir kitap tavsiyeleri videosu yapmalısın diye düşünüyorum. gerçekten çok faydalı olurdu. nereden, nasıl başlayayım bilmiyorum, internetten de bakıyorum ama tatmin etmiyor.
🖤
Abla sırf merakımdan soruyum inandığın bir din varmı varsa nedir?🌹🥰⭐
Ateist
abla sadece felsefe kısmındaki değerlendirmelerinden dolayı soruyorum yoksa beni ilgilendirmez. herhangi bir dini görüşün var mıdır?
Olmadığını söylemişti başka bir yorumda.
Rönesansın babası kepler kopernik olmalı. Da Vinci kiliseye çok sarsacak bir şey yapmadı diye biliyorum.
Mavi arka planınla aramda özel bir ilişkim oldu Dilozof
dikkat etmedimm
Hello, Ma'am. I think you should someday join Thought Adventure Podcast. It's an Muslim Philosophers RUclips channel and I think we hardly see any Turkish philosopher in Islamic online circles.
Are you an Theist or Agnostic yourself?
👍👍👍👍👍👍aa
Amerika'nın keşfi bir egemen söylemidir. İşgal, daha doğru bir ifade olur.
kesinlikle. ki zaten colombus'dan önce de amerika'ya ayak basan kaşifler vardı. colombus'un farkı keşfi bir işgale dönüştürmesi, kıtalararası bir siyasi bağ kurulmasına yardımcı olması.
Hayır keşiftir oraya ilk giden ispanyollar yerlilere kötü davranmadılar
@@mertklc3881 Sizin kaynaklar daha sağlam yani!
@@mertklc3881 Hernan Cortes der susarım...
Videolarını çok kıymetli .amma teori üstune kurulu.real yasamda ıse çok yararsız.felsefe bence bır düşüncedir ve fikir müzakersi ve haqıqatı tapmaq.ve hayata uyarlmaq.her bir ınsan fikirlere sahip .her bir insanın fikirleri kıymetli deyerlidir.hayatda anlam ifade etmiyor. siz felsefeni doğru anlatmıyorsunuz.sadece kitabı üzünden oluyorsunuz
Londonian girl.
Peygamberlerin felsefesi diğe bir video düşünüyormusun? Yani onların felsefesini konuşsan nasıl olur?
Saygımla
Ayrica davinci evet resim yapmiştir. Birkaç alet falan yapmiştir. Isterseniz onun selefi olan el-cezeriyi araştirin, robotiğin, sibernetiğin falan kurucusudur. Bir sürü icadlara imza atmiştir. Davinciden aşaği kalacak bir tarafi yok. Ama nedense cizreli cezeriden bahseden yok. Ibn-sinayi bir araştirin.
Hiçbiriniz aslında yoksunuz varsanız bile niye noldu ki ne yani
Metafizikçi filazoflardan örmek bi video çekermisiniz metafizik kanıt olabilir bu ateistlere
@dihidrojen monoksit metafizik diye bir şey neden yoktur?
@dihidrojen monoksit doğru ama gerçek
@@itwasnotyourworld var kim yok demiş var olması düşündürücü ve kanıtlayıcı
@@barsbilek751 ben soru sordum sadece.
abla sen annemi tanıyomuşsun
harika