Kural ve disiplin; insanları, hayvanlardan ayıran bir olgudur. Hayvanlar, doğası gereği disiplinli olmayı tercih etmez, varoluş amacına uygun şekilde içgüdüsel olarak hayatta kalmaya ve soyunu devam ettirmeye uygun şekilde yaşar. Biz insanlar ise çok farklı bir seviyede onlardan farklı olarak beyin taşıyoruz ve bu sayede ahlak ve farkındalık geliştirebiliyoruz. Özgürleştirilmiş tercih alanlarımız var, yemek için birbirimizi öldürmek ya da savaşmak yerine sıraya geçip almamız gerektiği kadar alabiliyoruz ya da oruç tutmayı tercih edebiliyoruz. Haz, araç yerine amaç haline geldiğinde insanı bencilleştirerek egosunun kölesi haline getirir. Erdem ise bunlardan çok daha ötedir.
köle ? burada onun kölesi oluyorken diğer tarafta erdem ya da ahlakın kölesi oluyorsun yani kölesi olmak aşağılayıcı ve gereksiz bir tamlama. tercih etmek daha doğru olur. böylece erdem ve ahlakına göre yaşayan insanlarda efendi olmadıklarını kendi yaptıklarının daha değerli olmadığını sadece onu tercih ettiklerini anlarlar. ki ahlakı ve erdemi yüceltmelerinin sebebi korkak olmalarıdır. uyum sağlamalarıdır. böylece kendi ahlakları yerine başkalarının ahlakını benimserler.( örnek olarak türkiyede seküler kesim ve dindar kesim bu insanların değiştiği pek az görülür. çevrelerinden gelen doğrular onlar sorgulamadıkça yaşamlarını yönetir. ) (erdem ve ahlaktan kastım buna çileci ve muhafazakar anlamda baktığınızı düşünmemdir diğer türlü benim de bir ahlakım ve bir erdem sistemim var) hayvanlarda haz var mı peki ? hayvanlar gülebilir mi ? kuralları olmadığını kim söyledi ? hayvanları ve insanları ayrı konumlarda düşünmeye çalışmak bir aşağılık kompleksidir insan ve hayvanlardan ayrı olan şeyi değerli olarak görmek de bunun görünen bir yüzüdür. insan bir hayvandır ve o da hayatta kalmaya soyunu devam ettirmeye çalışır. haz insanı bencilleştirir ve en büyük erdem insanın ben olmasıdır, bencil olmasıdır. insan neyden duyarsa, bu iyilik olabilir kötülük olabilir onu yapmalıdır. ahlak araç halinden amaç haline gelirse daha doğrusu gelseydi bugün hala ortaçağ da yaşıyor olurdur böyle olunca insan yerinde sayar.
@@Zerdust0 erdem kelimesi senin deneyimlerinle muhafazakar kesim ile eşleşmiş sanırım söylediklerinden bu çıkıyor ortaya, benim aklımın ucundan dahi geçmemişti yazarken. hayvanlarda irade yoktur, yani bir hayvanı eğitebilirsin ama içgüdüsel olarak kendisi önünde bir yemek varken onu yememeyi (normal şartlarda) tercih etmez, anksiyete bozukluğu taşıyan hayvanlardan falan bahsetmiyorum bir genelleme yapıyorum. ahlak ve erdem bir araçtır, bu insan varolduğundan beri süregelen bir olgudur, çağlar ile kesimler ile herhangi bir ilişkisi de yoktur. Sen ahlaklı olmayı çile çekmek olarak yorumluyorsun, yani örneğin biriyle sevişmek senin için ahlaksız bir tutum değilken, ahlaklı olan bir insanın sevişmemeyi tercih ederek kendine çile çektirdiğini düşünüyorsun ama ahlak ve erdem bu kadar basit konular değil, örneğin bir insan çaldığı bir üründen haz duyabiliyor ama bu bir başkasının acı çekmesine neden olabilir. zevkler de acılar da özneldir, bireylerin kendilerini bağlar bu da toplum üzerinde bir etki bırakır. senin haz duyduğun bir şeyi bir başkası tercih etmeyerek daha huzurlu ve mutlu olabilir ya da ondan haz duyuyor olabilir hatta acı çekmekten bile haz duyuyor olabilir. yani kısaca ahlak ve erdem herhangi bir zamana ya da herhangi bir kesime atfedilemez.
@@furkan2939 ahlak ve erdem değişkendir ve düzeni sağlamak için yapılan sistemli yorumlardır. Hayır yanlış anladın. Yorumumda zaten kendi erdem ve ahlak sistemim olduğunu ama Türkiye'de bu kavramların muhafazakar kesimler tarafından içinin kendilerince doldurulduğunu ve senin de bu açıdan söylediğini tahmin ederek yeni bir dil yaratamayacağıma göre böyle konuştuğumu belirttim. Ahlak ve erdem acıların ve hazların bir topluluk tarafından yorumlanmasıdır yani eğer bunlar öznelse ahlak ve erdem daha da özneldir. Zamana ve kişiye bağlıdır değişirler. Bugün Pakistan'da ahlak ve erdem farklı kabilelerde farklı sende farklı taaa eski zamanlarda farklı.. ensestin ahlaklı olduğu yemek yemenin ahlaksız olduğu yerler var ama mesela yemek yemek herkese bir zevk verir neden çünkü o insan hormonlarına indirgenmiştir. Yani zevkin ve acının öznellik derecesi daha küçüktür mesela çok büyük bir çoğunluk seksten zevk alır. Almasa bile bu bunu yapmanın yanlış olduğunu göstermez doğru olan herkesin yaptığı değişmeyen şey değildir.
Emeğinize sağlık olsun daim olsun 👏🙏🏼
Kural ve disiplin; insanları, hayvanlardan ayıran bir olgudur.
Hayvanlar, doğası gereği disiplinli olmayı tercih etmez, varoluş amacına uygun şekilde içgüdüsel olarak hayatta kalmaya ve soyunu devam ettirmeye uygun şekilde yaşar.
Biz insanlar ise çok farklı bir seviyede onlardan farklı olarak beyin taşıyoruz ve bu sayede ahlak ve farkındalık geliştirebiliyoruz.
Özgürleştirilmiş tercih alanlarımız var, yemek için birbirimizi öldürmek ya da savaşmak yerine sıraya geçip almamız gerektiği kadar alabiliyoruz ya da oruç tutmayı tercih edebiliyoruz.
Haz, araç yerine amaç haline geldiğinde insanı bencilleştirerek egosunun kölesi haline getirir.
Erdem ise bunlardan çok daha ötedir.
köle ? burada onun kölesi oluyorken diğer tarafta erdem ya da ahlakın kölesi oluyorsun yani kölesi olmak aşağılayıcı ve gereksiz bir tamlama.
tercih etmek daha doğru olur. böylece erdem ve ahlakına göre yaşayan insanlarda efendi olmadıklarını kendi yaptıklarının daha değerli olmadığını sadece onu tercih ettiklerini anlarlar.
ki ahlakı ve erdemi yüceltmelerinin sebebi korkak olmalarıdır. uyum sağlamalarıdır. böylece kendi ahlakları yerine başkalarının ahlakını benimserler.( örnek olarak türkiyede seküler kesim ve dindar kesim bu insanların değiştiği pek az görülür. çevrelerinden gelen doğrular onlar sorgulamadıkça yaşamlarını yönetir. ) (erdem ve ahlaktan kastım buna çileci ve muhafazakar anlamda baktığınızı düşünmemdir diğer türlü benim de bir ahlakım ve bir erdem sistemim var)
hayvanlarda haz var mı peki ? hayvanlar gülebilir mi ? kuralları olmadığını kim söyledi ?
hayvanları ve insanları ayrı konumlarda düşünmeye çalışmak bir aşağılık kompleksidir insan ve hayvanlardan ayrı olan şeyi değerli olarak görmek de bunun görünen bir yüzüdür. insan bir hayvandır ve o da hayatta kalmaya soyunu devam ettirmeye çalışır.
haz insanı bencilleştirir ve en büyük erdem insanın ben olmasıdır, bencil olmasıdır.
insan neyden duyarsa, bu iyilik olabilir kötülük olabilir onu yapmalıdır.
ahlak araç halinden amaç haline gelirse daha doğrusu gelseydi bugün hala ortaçağ da yaşıyor olurdur böyle olunca insan yerinde sayar.
@@Zerdust0 erdem kelimesi senin deneyimlerinle muhafazakar kesim ile eşleşmiş sanırım söylediklerinden bu çıkıyor ortaya, benim aklımın ucundan dahi geçmemişti yazarken.
hayvanlarda irade yoktur, yani bir hayvanı eğitebilirsin ama içgüdüsel olarak kendisi önünde bir yemek varken onu yememeyi (normal şartlarda) tercih etmez, anksiyete bozukluğu taşıyan hayvanlardan falan bahsetmiyorum bir genelleme yapıyorum.
ahlak ve erdem bir araçtır, bu insan varolduğundan beri süregelen bir olgudur, çağlar ile kesimler ile herhangi bir ilişkisi de yoktur.
Sen ahlaklı olmayı çile çekmek olarak yorumluyorsun, yani örneğin biriyle sevişmek senin için ahlaksız bir tutum değilken, ahlaklı olan bir insanın sevişmemeyi tercih ederek kendine çile çektirdiğini düşünüyorsun ama ahlak ve erdem bu kadar basit konular değil, örneğin bir insan çaldığı bir üründen haz duyabiliyor ama bu bir başkasının acı çekmesine neden olabilir.
zevkler de acılar da özneldir, bireylerin kendilerini bağlar bu da toplum üzerinde bir etki bırakır.
senin haz duyduğun bir şeyi bir başkası tercih etmeyerek daha huzurlu ve mutlu olabilir ya da ondan haz duyuyor olabilir hatta acı çekmekten bile haz duyuyor olabilir.
yani kısaca ahlak ve erdem herhangi bir zamana ya da herhangi bir kesime atfedilemez.
@@furkan2939 ahlak ve erdem değişkendir ve düzeni sağlamak için yapılan sistemli yorumlardır.
Hayır yanlış anladın. Yorumumda zaten kendi erdem ve ahlak sistemim olduğunu ama Türkiye'de bu kavramların muhafazakar kesimler tarafından içinin kendilerince doldurulduğunu ve senin de bu açıdan söylediğini tahmin ederek yeni bir dil yaratamayacağıma göre böyle konuştuğumu belirttim.
Ahlak ve erdem acıların ve hazların bir topluluk tarafından yorumlanmasıdır yani eğer bunlar öznelse ahlak ve erdem daha da özneldir. Zamana ve kişiye bağlıdır değişirler.
Bugün Pakistan'da ahlak ve erdem farklı kabilelerde farklı sende farklı taaa eski zamanlarda farklı.. ensestin ahlaklı olduğu yemek yemenin ahlaksız olduğu yerler var ama mesela yemek yemek herkese bir zevk verir neden çünkü o insan hormonlarına indirgenmiştir.
Yani zevkin ve acının öznellik derecesi daha küçüktür mesela çok büyük bir çoğunluk seksten zevk alır.
Almasa bile bu bunu yapmanın yanlış olduğunu göstermez doğru olan herkesin yaptığı değişmeyen şey değildir.
2500 yıl önce çözmüş işi
epikür özetle şöyle demiş ,sigara alkol içme ,doyduğun kadar ye,siyasete bulaşma,saçı sakalı kes sigortalı bir iş bul
Sade yaşa moruk! Demiş
+ Dinsel kaygı ve sınırlamalardan uzak durulmalıdır ..
Din kolpa, kapitalizm yavşak, gerçek huzur sadece maddiyat değil, acıdan kaç basit ol moruk demiş
Ağzına sağlık
Teşekkürler
epikür diyosa doğrudur
La ilahe illallah Muhammeden Resulullah
Ya ne alaka bilader
@@yigitata7598 başka bir din sanmış ondan yazmış herhalde
Amen
@@Sonsuzluk-ni4bmbunlar her başka dinin videosunun altına bunu yazıyor