leiding door het huis. dat ze op een dakkapel kunnen is voor mij nieuw, dat zou het wel een heel stuk makkelijker maken want dan is de route een heeel stuk korter.
@@Frankb-dn3bu Gewicht + windbelasting boven op je dak, tegen de nok aan op dakkapel die niet gemaakt is om er een flinke doos op te zetten. Ook het aantal bouwen in balken is soms niet meer zichtbaar van vele bouten tot alleen maar vast met dunne schroefjes. Mijn oude 1928 gemeentelijke monument is alles zichtbaar als slotbouten, mijn huidige woning uit 1983 is dunne schroefjes.... Mijn oude woning zou ik niets op dakkapel zetten!
@@dirckdevriez6661 Normaal gesproken maakt een constructeur hiervoor een berekening. En daarin nemen ze alles mee, bijvoorbeeld ook de druk die er extra op het dak komt door de wind. Is hier ook gedaan voor een gewicht van 28 kg/m2.
Goed verhaal en ook zeker mee eens, echter die onderhoudsabonnementen ben ikzelf niet zo'n voorstander van. Snap dat het vanuit bedrijfsperspectief heel lucratief is, echter vind ik het echt wat teveel van het goede. Ik ben meer van het pay-as-you-go principe. Ik plan een onderhoudsbeurt in of ik bel bij een storing en dan betaal ik dan gewoon wat het kost. Maar goed, dat moet natuurlijk iedereen voor zichzelf uitmaken.
Ik begrijp de aversie tegen onderhoudsabonnementen. Wel is het zo dat als we met het pay as you go principe gaan werken we niet kunnen investeren en we altijd achter de feiten aanlopen, en de kosten veel hoger zullen liggen bij een bezoek. En mensen met een aversie tegen deze abonnementen hebben vaak ook moeite met die hoge factuur, vaak willen mensen enkel voor dat ene uur bezoek betalen maar, er komt meer bij kijken dan enkel dat uur. Gelukkig is er geen verplichting en kan iedereen zelf bepalen wat hij doet.
Maakt het nog uit of de buiten unit op, bijvoorbeeld, het zuiden in de zom, of het oosten in de schaduw staat? (Als je de keuze hebt met korte leidingen etc)
Mijn eerste stap was "0 op de meter", dat was vrij snel gedaan. 2de stap was "0 op de rekening" (zonder uit te gaan van salderen), daar ben ik nu al enige tijd aan bezig. dat 2de is inderdaad een heel stuk ingewikkelder met meer planning.
Goed bezig. 0 op de rekening is erg nobel. Ik heb die precisie zelf losgelaten. Ik probeer zoveel mogelijk verbruik te verplaatsen naar gunstige momenten. Maar met 2 EV's en een elektrische warmtepomp is mijn verbruik inmiddels flink groter dan de opwek. Nou helpt een thuisbatterij dat gat wel te dichten, maar op 0 op de rekening wordt moelijk. Hoe goed lukt het jou Kjeld?
Mooi Verhaal maar bij mij gaan de haren overeind staan als we het over een gas wet of verplichte onderhoud contracten hebben helemaal als daar bij de verzekeraar medeplichtig is. Ja onderhoud is belangrijk maar afgedwongen onderhoud is diefstal.
Waarom? Als jij nooit naar de tandarts gaat is de kans een stuk groter dat er wat mis gaat in je gebit en je een dure correctie moet doen. Dit is hetzelfde: als er schade ontstaat doordat jij geen onderhoud laat doen, dan snap ik dat een verzekeraar daar wat van vindt.
@@Frankb-dn3bu Er zijn tekort Gecertifceerde en er word gesjoemeld op naam van gediplomeerde collega helaas! Maar de F gassen? als de R290 komt in 2027 is het vooral bij Monoblok alleen water &stroom aansluiten! De grote Warmtepomp is eigenlijk een hele grote Airco en op papier moet ik erkend bedrijf hebben.
@@dirckdevriez6661 Je bedoelt dat er mensen warmtepompen installeren, die niet gecertificeerd zijn, maar dat op naam doen van een collega die dat wel zijn?
@@DannyOosterveer Ja, ik zag 1 monteur die van wintersport kwam en in ziekenhuis kwam met gipspootje. En ontdekte dat 5 collega's boven de 60 geen interesse in opleiding + examen hadden meer voor paar jaren. dus 5 man die zijn naam misbruikte en tekenende onder zijn naam + nummer. Maar als hij ontslag neemt kunnen ze gelijk sluiten, en ik moet dan voor erkende monteur betalen omdat ik als oudere uit 't vak niets meer mag? Als ik ergens zijn naam zag staan en foto maakte, vul gewoon ook dat maar in en niemand kijkt ernaar.... De ZZPer moet opleiding + Examen dag vrij nemen en hun hebben maar 1/6 van de kosten! Zowel voor C.V. ketels als F gassen is er dus geen enkele handhaving of controle blijkbaar op.
Als je een Warmtepomp kocht, en oude woning optimaal gaat isoleren is van ruim 5000 kuub naar 700 mogelijk. Wel zonder Subsidie omdat Uurloon hoog is en ik met AOW thuis zit en tijd zat heb. Als je in enkele jaren alles optimaal Isoleerde gaat elk jaar je dure Gasverbruik flink omlaag. Dak tenminste 30% besparen als 1e... geen HR++ maar HR+++ omdat 't gas + belasting, ja beide zelfde tarief zag ik langs komen! De vakmensen zijn niet altijd goede adviseurs, vaak meer hun winstmarge dan mijn besparing. Van 't gas af door de vaste kosten, ik doe wel tijdens laatste deel even een Butaan flesje eraan hangen + gaskraan dicht gedraaid en opgezegd.
@@Frankb-dn3bu €60 per uur ex BTW = € 72,60 per uur verdienen! Met vervalste papieren gaat de Subsidie ook prima, en als je niet teveel doet valt 't niet op. Ja, de Energie belasting is vreemde regel en wetten maken zonder enige controle erop! Zo is voor C.V. monteurs nu 2000 diploma's voor 3000 vakmensen en hoeveel controleurs? Als je niet in keurig kostuum komt maar in oude werkkleding kreeg je bij Warmte Service ook alles gewoon mee.
Kan er iets meer uitgelegd worden over de wisselaar in de bodem die onderhoud nodig heeft (bij een grondgebonden warmtepomp). Hier zit er namelijk niks in de grond (behalve de bron).
De bron als het een brine/water warmtepomp is, heeft een glycol mengsel in de leidingen, deze moet beveiligd zijn tegen min temperaturen, dit controleren we 2 jaarlijks en vullen we eventueel bij.
@@patrickschimmel6792 Helder, maar in de video leek het net of er een vloeistof ingespoten werd voor reiniging. Hier controleer ik dat zelf iedere 12 maanden tegelijk met het schoonmaken van de filters in de bron. Hier een Nibe F1245-10 PC sinds 2013.
@@JohndenDunnen-b9h in de video sprak ik over de buiten unit van een lucht water warmtepomp, hier zit een soort radiateur met lamellen in en deze reinigen we dan. Dit is wat anders dan de grond gebonden machine. Mooie machine overigens die Nibe 💪🏻
@@patrickschimmel6792 Bij een warmtepomp blijf ik toch altijd denken aan een grondgebonden systeem. 😀 Die Nibe F1245-10 PC is zeker een mooi systeem. We zijn er ook heel erg blij mij. En ook blij met de kennis die de installateur heeft.
Ik ben er altijd voorzichtig mee om dit soort specialistische vragen direct te beantwoorden. Ik denk echt dat het beter is om die aan een installateur voor te leggen die ook de context kan beoordelen...
Ter info; een Blackbird maakt de 200L boiler binnen 75min naar 65graden. Hij levert dan bijna gehele tijd 11kW en verbruikt dan een fractie van dat. De tank kan dus gemakkelijk meerdere keren per dag opwarmen.
@@DannyOosterveerhet is handig om te weten dat je met wellicht een kleinere boiler ook uit de voeten kan. Zo'n ventilatiewarmtepompboiler doet er bv 8h over.
Hoi, ik hoorde in de video nogal wat kritische geluiden over het onderhoud aan schoorsteen-achtingen schuin dak warmtepompen, omdat je er niet goed bij kan. Maar ik begrijp dan niet waarom jullie over een warmtepomp op een dakkapel dan wel zo positief zijn. Dat lijkt me ten minste net zo lastig?
Misschien spreek ik een beetje voor m'n beurt, maar het gaat vooral om toegang tot. Een dakwarmtepomp is een mooie oplossing, als je er bv. een velux-dakraam naast hebt zodat je er makkelijk fysiek bij kan. Een dakkapel kan je ook redelijk makkelijk op en je kunt er op blijven staan. Maar een dakwarmtepomp op een schuin dak zonder toegang via een dakkapel of dakraam wordt een stuk moeilijker om bij te komen. Ik heb in eerste instantie zelf naar een dakwarmtepomp gekeken van Nefit-Bosch, dat leek mij een hele mooie oplossing. Maar de prijs + wat installateurs zeiden over onderhoud heeft me toch anders doen besluiten.
@@DannyOosterveer Het spreekt eigenlijk voor zich dat men alle leidingen van de duurzame installatie goed moet isoleren. Doordat de warmtepomp met lage temperaturen en kleine ∆T werkt, kan men het zich niet veroorloven om onderweg in de leidingen veel warmte te verliezen. Wanneer men echter ook gaat koelen, wordt dit zelfs nog veel belangrijker. De gebruikte isolatiematerialen moeten dan ook damp(diffusie)dicht te zijn. Dit houdt in dat de isolatie niet alleen isoleert om warmteverlies tegen te gaan, maar dat deze de leidingen ook nog luchtdicht isoleert, zodat eventuele vochtige lucht niet kan condenseren op de leidingen. Bron: warmtepomp handboek. Als je google op grondgebonden warmtepomp en dan afbeeldingen selecteer zijn ze ook geïsoleerd. Verder op warmte.pompen.info.be isoleren ze ook in geval van lucht water. Mijn kennis gaat helaas niet ver genoeg.
Bij mijn Daiking All Electric WP staat de binnenunit op zolder (tweede verdieping) en de buitenunit op zo'n 6 meter van het huis. Al met al is er dus zo'n 11+ meter aan leidingwerk tussen beide eenheden. De leidingen zijn wel geisoleerd en de eerste 6 meter meter onder grond en 5 meter langs de muur. Geeft me dat veel verlies?
CO2 heeft een grote delta t nodig ivm Hoge drukken (lees zuiger). Veel meer geluid en trillingen en alleen geschikt voor tapwater verwarming (10 graden in 65 uit). ammoniak is giftig kan niet in koperen leidingen. Dus stalen leidingen en allerlei voorzieningen. Toekomst voor woningen is propraan. Er is een propaan warmtepomp van 6 kw voor binnen (kan ook 12) zonder ventilatie eisen welke voldoet een eu regels. Normaal mag je Max 49 gram binnen hebben daarom zijn propaan warmtepompen normaal lucht water. Met speciale regels kan dit naar 152 gram en ca 6 kw in een water/water variant.
Denk wel belangrijk om te noemen dat die kleine Micro hybride warmtepompen dit niet lukt en hier het begin van de video over gaat. De serieuze hybride pompen doen zelf de verwarming en laten het sanitair war water door de cv ketel doen. Ga dan liever meteen voor eentje die all-electric ready is en splits je investering om de boilertank later te kunnen aansluiten. Het is vaak de eerste jaren spannend om zonder je cv ketel te gaan. En met zo’n serieuze machine kan je eerst wat vertrouwen opwekken en door ermee te leven merk je dat het best prima leven is.
denk dat dat ook niet wordt betwist, je zult er zeker flink mee kunnen besparen. Zoveel besparing is wel extreem trouwens. Douchen jullie thuis niet? ;-)
Iedere warmtepomp die gebruik maakt van buitenlucht is gewoon ruk. Ik heb twee keer 100 meter diep laten boren, dat is de enige goede oplossing in combinatie met een warmtepomp en dan hoeven je buren ook niet te genieten van dat onophoudelijke gebrom buiten.
Ik ook, 2 keer 70m diep, recent laten doen. Dus voor ons is de SCOP wel degelijk geldig, want die is het hele jaar ongeveer gelijk. Bij mij een SCOP van 5.4 trouwens. Heel blij mee! Ik spaar met de huidige gaskosten ongeveer 3000 euro per jaar uit.
Niet voor iedereen is een boring mogelijk. Een buitendeel kan een prima oplossing zijn voor veel woningen, maar geluid is zeker een onderwerp dat serieus genomen moet worden. Gelukkig zijn hier ook regels voor en zijn de nieuwe type machines een stuk stiller (propaan R290).
Bodemgebonden warmtepompen zijn zeker heel mooi. Het is uiteindelijk de meest efficiënte oplossing. Maar: duur. En: kan niet overal. Ik woon een plek waar je bv. de bodem niet in kan/mag.
Eerst stap... Overwegen om wel- of niet te doen.. Maak kostenplaatje met afschrijving over 10 jaar (want dan is alles technologisch verouderd )incl alles en kijk of het loont...
Wat is jouw grootste knelpunt voor het plaatsen van een warmtepomp thuis?
leiding door het huis. dat ze op een dakkapel kunnen is voor mij nieuw, dat zou het wel een heel stuk makkelijker maken want dan is de route een heeel stuk korter.
@@Frankb-dn3bu Niet elke Dakkapel is stevig genoeg, windvang bij harde storm + de kilo knaller!
@@dirckdevriez6661 Hmmm ok... maar wat bedoel je met de kilo knaller?
@@Frankb-dn3bu Gewicht + windbelasting boven op je dak, tegen de nok aan op dakkapel die niet gemaakt is om er een flinke doos op te zetten.
Ook het aantal bouwen in balken is soms niet meer zichtbaar van vele bouten tot alleen maar vast met dunne schroefjes.
Mijn oude 1928 gemeentelijke monument is alles zichtbaar als slotbouten, mijn huidige woning uit 1983 is dunne schroefjes....
Mijn oude woning zou ik niets op dakkapel zetten!
@@dirckdevriez6661 Normaal gesproken maakt een constructeur hiervoor een berekening. En daarin nemen ze alles mee, bijvoorbeeld ook de druk die er extra op het dak komt door de wind. Is hier ook gedaan voor een gewicht van 28 kg/m2.
Goed verhaal en ook zeker mee eens, echter die onderhoudsabonnementen ben ikzelf niet zo'n voorstander van. Snap dat het vanuit bedrijfsperspectief heel lucratief is, echter vind ik het echt wat teveel van het goede. Ik ben meer van het pay-as-you-go principe. Ik plan een onderhoudsbeurt in of ik bel bij een storing en dan betaal ik dan gewoon wat het kost. Maar goed, dat moet natuurlijk iedereen voor zichzelf uitmaken.
kan dat ook gewoon? want waarom zou je dan voor onderhoud betalen? je kunt dan toch veel beter gewoon 1 onderhoudsmoment inplannen?
Ik begrijp de aversie tegen onderhoudsabonnementen. Wel is het zo dat als we met het pay as you go principe gaan werken we niet kunnen investeren en we altijd achter de feiten aanlopen, en de kosten veel hoger zullen liggen bij een bezoek. En mensen met een aversie tegen deze abonnementen hebben vaak ook moeite met die hoge factuur, vaak willen mensen enkel voor dat ene uur bezoek betalen maar, er komt meer bij kijken dan enkel dat uur.
Gelukkig is er geen verplichting en kan iedereen zelf bepalen wat hij doet.
Zo te horen doen ze op de achtergrond best een hoop. Ja, en dat kunnen ze niet voor niets doen. Lijkt me een eerlijk verhaal.
Maakt het nog uit of de buiten unit op, bijvoorbeeld, het zuiden in de zom, of het oosten in de schaduw staat? (Als je de keuze hebt met korte leidingen etc)
Ik zou zelf niet zo goed kunnen bedenken waarom, maar ik ga 't even aan de expert vragen
Mijn eerste stap was "0 op de meter", dat was vrij snel gedaan.
2de stap was "0 op de rekening" (zonder uit te gaan van salderen), daar ben ik nu al enige tijd aan bezig.
dat 2de is inderdaad een heel stuk ingewikkelder met meer planning.
Goed bezig. 0 op de rekening is erg nobel. Ik heb die precisie zelf losgelaten. Ik probeer zoveel mogelijk verbruik te verplaatsen naar gunstige momenten. Maar met 2 EV's en een elektrische warmtepomp is mijn verbruik inmiddels flink groter dan de opwek. Nou helpt een thuisbatterij dat gat wel te dichten, maar op 0 op de rekening wordt moelijk. Hoe goed lukt het jou Kjeld?
Mooi Verhaal maar bij mij gaan de haren overeind staan als we het over een gas wet of verplichte onderhoud contracten hebben helemaal als daar bij de verzekeraar medeplichtig is. Ja onderhoud is belangrijk maar afgedwongen onderhoud is diefstal.
Waarom? Als jij nooit naar de tandarts gaat is de kans een stuk groter dat er wat mis gaat in je gebit en je een dure correctie moet doen. Dit is hetzelfde: als er schade ontstaat doordat jij geen onderhoud laat doen, dan snap ik dat een verzekeraar daar wat van vindt.
@@Frankb-dn3bu Er zijn tekort Gecertifceerde en er word gesjoemeld op naam van gediplomeerde collega helaas!
Maar de F gassen? als de R290 komt in 2027 is het vooral bij Monoblok alleen water &stroom aansluiten!
De grote Warmtepomp is eigenlijk een hele grote Airco en op papier moet ik erkend bedrijf hebben.
@@dirckdevriez6661 Je bedoelt dat er mensen warmtepompen installeren, die niet gecertificeerd zijn, maar dat op naam doen van een collega die dat wel zijn?
@@DannyOosterveer Ja, ik zag 1 monteur die van wintersport kwam en in ziekenhuis kwam met gipspootje.
En ontdekte dat 5 collega's boven de 60 geen interesse in opleiding + examen hadden meer voor paar jaren.
dus 5 man die zijn naam misbruikte en tekenende onder zijn naam + nummer.
Maar als hij ontslag neemt kunnen ze gelijk sluiten, en ik moet dan voor erkende monteur betalen omdat ik als oudere uit 't vak niets meer mag?
Als ik ergens zijn naam zag staan en foto maakte, vul gewoon ook dat maar in en niemand kijkt ernaar....
De ZZPer moet opleiding + Examen dag vrij nemen en hun hebben maar 1/6 van de kosten!
Zowel voor C.V. ketels als F gassen is er dus geen enkele handhaving of controle blijkbaar op.
@@dirckdevriez6661 Pff jeetje. Zou een goed opleidingsinstituut moeten komen dan.
Als je een Warmtepomp kocht, en oude woning optimaal gaat isoleren is van ruim 5000 kuub naar 700 mogelijk.
Wel zonder Subsidie omdat Uurloon hoog is en ik met AOW thuis zit en tijd zat heb.
Als je in enkele jaren alles optimaal Isoleerde gaat elk jaar je dure Gasverbruik flink omlaag.
Dak tenminste 30% besparen als 1e... geen HR++ maar HR+++ omdat 't gas + belasting, ja beide zelfde tarief zag ik langs komen!
De vakmensen zijn niet altijd goede adviseurs, vaak meer hun winstmarge dan mijn besparing.
Van 't gas af door de vaste kosten, ik doe wel tijdens laatste deel even een Butaan flesje eraan hangen + gaskraan dicht gedraaid en opgezegd.
Met subsidie is het ook prima mogelijk, alleen je investeren wordt wat hoger dan als je er zelf flink tijd in wil/moet steken.
@@Frankb-dn3bu €60 per uur ex BTW = € 72,60 per uur verdienen!
Met vervalste papieren gaat de Subsidie ook prima, en als je niet teveel doet valt 't niet op.
Ja, de Energie belasting is vreemde regel en wetten maken zonder enige controle erop!
Zo is voor C.V. monteurs nu 2000 diploma's voor 3000 vakmensen en hoeveel controleurs?
Als je niet in keurig kostuum komt maar in oude werkkleding kreeg je bij Warmte Service ook alles gewoon mee.
Kan er iets meer uitgelegd worden over de wisselaar in de bodem die onderhoud nodig heeft (bij een grondgebonden warmtepomp). Hier zit er namelijk niks in de grond (behalve de bron).
De bron als het een brine/water warmtepomp is, heeft een glycol mengsel in de leidingen, deze moet beveiligd zijn tegen min temperaturen, dit controleren we 2 jaarlijks en vullen we eventueel bij.
@@patrickschimmel6792 Helder, maar in de video leek het net of er een vloeistof ingespoten werd voor reiniging. Hier controleer ik dat zelf iedere 12 maanden tegelijk met het schoonmaken van de filters in de bron. Hier een Nibe F1245-10 PC sinds 2013.
@@JohndenDunnen-b9h in de video sprak ik over de buiten unit van een lucht water warmtepomp, hier zit een soort radiateur met lamellen in en deze reinigen we dan. Dit is wat anders dan de grond gebonden machine. Mooie machine overigens die Nibe 💪🏻
@@patrickschimmel6792 Bij een warmtepomp blijf ik toch altijd denken aan een grondgebonden systeem. 😀 Die Nibe F1245-10 PC is zeker een mooi systeem. We zijn er ook heel erg blij mij. En ook blij met de kennis die de installateur heeft.
Hij gaat we snel over het vraagstuk buffervat heen. Relatie liters en minimum vermogen??
Dat zul je moeten berekenen en laten checken door je installateur.
@degroenenerds wat is de formule?
Ik ben er altijd voorzichtig mee om dit soort specialistische vragen direct te beantwoorden. Ik denk echt dat het beter is om die aan een installateur voor te leggen die ook de context kan beoordelen...
Ik zou graag de vorige video met Patrick Schimmel ook willen zien, waar kan ik deze vinden?
Hij staat in de shownotes! Maar bij dezen: doe-duurzaam.nl/podcast/echt-alles-wat-je-wil-weten-over-warmtepompen-met-patrick-schimmel/
Waar kan ik de vorig video's met Patrick Schimmel vinden?
Hier: doe-duurzaam.nl/podcast/echt-alles-wat-je-wil-weten-over-warmtepompen-met-patrick-schimmel/
@@degroenenerdsTop Bedankt!👍
Ben je bij aanschaf van een weheat dan ook meteen verplicht om een abonnement erbij te nemen?
Er is geen betaald abonnement bij WeHeat
Ter info; een Blackbird maakt de 200L boiler binnen 75min naar 65graden. Hij levert dan bijna gehele tijd 11kW en verbruikt dan een fractie van dat. De tank kan dus gemakkelijk meerdere keren per dag opwarmen.
Interessant Daniël, maar om je goed te begrijpen, wat wil je hier precies mee onderbouwen?
@@DannyOosterveerhet is handig om te weten dat je met wellicht een kleinere boiler ook uit de voeten kan. Zo'n ventilatiewarmtepompboiler doet er bv 8h over.
@@danielkool5752 Ah check! Ja dat is wel een behoorlijk groot verschil
Hoi, ik hoorde in de video nogal wat kritische geluiden over het onderhoud aan schoorsteen-achtingen schuin dak warmtepompen, omdat je er niet goed bij kan. Maar ik begrijp dan niet waarom jullie over een warmtepomp op een dakkapel dan wel zo positief zijn. Dat lijkt me ten minste net zo lastig?
Misschien spreek ik een beetje voor m'n beurt, maar het gaat vooral om toegang tot. Een dakwarmtepomp is een mooie oplossing, als je er bv. een velux-dakraam naast hebt zodat je er makkelijk fysiek bij kan. Een dakkapel kan je ook redelijk makkelijk op en je kunt er op blijven staan. Maar een dakwarmtepomp op een schuin dak zonder toegang via een dakkapel of dakraam wordt een stuk moeilijker om bij te komen.
Ik heb in eerste instantie zelf naar een dakwarmtepomp gekeken van Nefit-Bosch, dat leek mij een hele mooie oplossing. Maar de prijs + wat installateurs zeiden over onderhoud heeft me toch anders doen besluiten.
Nette installatie. Maar waarom is er geen buisisolatie toegevoegd (bijvoorbeeld Armacell of gelijkwaardig).
Waar zou dat nodig voor zijn? De leidingen lopen nu vrijwel geheel binnen en daar is het warmteverlies gering
@@DannyOosterveer Het spreekt eigenlijk voor zich dat men alle leidingen van de duurzame installatie goed moet isoleren. Doordat de warmtepomp met lage temperaturen en kleine ∆T werkt, kan men het zich niet veroorloven om onderweg in de leidingen veel warmte te verliezen.
Wanneer men echter ook gaat koelen, wordt dit zelfs nog veel belangrijker. De gebruikte isolatiematerialen moeten dan ook damp(diffusie)dicht te zijn. Dit houdt in dat de isolatie niet alleen isoleert om warmteverlies tegen te gaan, maar dat deze de leidingen ook nog luchtdicht isoleert, zodat eventuele vochtige lucht niet kan condenseren op de leidingen. Bron: warmtepomp handboek. Als je google op grondgebonden warmtepomp en dan afbeeldingen selecteer zijn ze ook geïsoleerd. Verder op warmte.pompen.info.be isoleren ze ook in geval van lucht water. Mijn kennis gaat helaas niet ver genoeg.
Bij mijn Daiking All Electric WP staat de binnenunit op zolder (tweede verdieping) en de buitenunit op zo'n 6 meter van het huis. Al met al is er dus zo'n 11+ meter aan leidingwerk tussen beide eenheden. De leidingen zijn wel geisoleerd en de eerste 6 meter meter onder grond en 5 meter langs de muur. Geeft me dat veel verlies?
Dat is een prima afstand, de verliezen treden overigens meer op bij water gedragen leidingen dan leidingen gevuld met f-gassen (koudetechnisch)
@@patrickschimmel6792dat is fijn om te lezen. Mijn Elga Ace buitenunit staat op zon 8 a 10m van de binnenunit.
CO2 heeft een grote delta t nodig ivm
Hoge drukken (lees zuiger). Veel meer geluid en trillingen en alleen geschikt voor tapwater verwarming (10 graden in 65 uit). ammoniak is giftig kan niet in koperen leidingen. Dus stalen leidingen en allerlei voorzieningen. Toekomst voor woningen is propraan. Er is een propaan warmtepomp van 6 kw voor binnen (kan ook 12) zonder ventilatie eisen welke voldoet een eu regels. Normaal mag je Max 49 gram binnen hebben daarom zijn propaan warmtepompen normaal lucht water. Met speciale regels kan dit naar 152 gram en ca 6 kw in een water/water variant.
thnx voor die toevoeging
@@DannyOosterveer graag gedaan naam genoot. Geen familie maar wel dezelfde achternaam. Gr Joris Oosterveer
@@jorisor Ha, grappig, komt zo vaak niet voor.
Ik heb een hybride warmtepomp, mijn gasgebruik ging van 2300 m3 naar 100 m3, dus uiteindelijk wel degelijk een enorme besparing op gas.
Denk wel belangrijk om te noemen dat die kleine Micro hybride warmtepompen dit niet lukt en hier het begin van de video over gaat. De serieuze hybride pompen doen zelf de verwarming en laten het sanitair war water door de cv ketel doen. Ga dan liever meteen voor eentje die all-electric ready is en splits je investering om de boilertank later te kunnen aansluiten. Het is vaak de eerste jaren spannend om zonder je cv ketel te gaan. En met zo’n serieuze machine kan je eerst wat vertrouwen opwekken en door ermee te leven merk je dat het best prima leven is.
@@danielkool5752 Ik gebruik een warmtepompboiler voor het warme water.
denk dat dat ook niet wordt betwist, je zult er zeker flink mee kunnen besparen. Zoveel besparing is wel extreem trouwens. Douchen jullie thuis niet? ;-)
@@danielkool5752 Eens. Als je toch twijfelt en/of niet alles in 1x kunt betalen dan is dat een goede optie.
Heb je dan ook een quooker? En gebruik je alleen gas echt betreffende douchen?
Iedere warmtepomp die gebruik maakt van buitenlucht is gewoon ruk.
Ik heb twee keer 100 meter diep laten boren, dat is de enige goede oplossing in combinatie met een warmtepomp en dan hoeven je buren ook niet te genieten van dat onophoudelijke gebrom buiten.
Hier ook in 2013. Zelfs drie (3) maal 90 meter diep.
Ik ook, 2 keer 70m diep, recent laten doen. Dus voor ons is de SCOP wel degelijk geldig, want die is het hele jaar ongeveer gelijk. Bij mij een SCOP van 5.4 trouwens. Heel blij mee! Ik spaar met de huidige gaskosten ongeveer 3000 euro per jaar uit.
Niet voor iedereen is een boring mogelijk. Een buitendeel kan een prima oplossing zijn voor veel woningen, maar geluid is zeker een onderwerp dat serieus genomen moet worden. Gelukkig zijn hier ook regels voor en zijn de nieuwe type machines een stuk stiller (propaan R290).
Bodemgebonden warmtepompen zijn zeker heel mooi. Het is uiteindelijk de meest efficiënte oplossing. Maar: duur. En: kan niet overal. Ik woon een plek waar je bv. de bodem niet in kan/mag.
Zeker fraai maar lang niet altijd mogelijk
Eerst stap... Overwegen om wel- of niet te doen..
Maak kostenplaatje met afschrijving over 10 jaar (want dan is alles technologisch verouderd )incl alles en kijk of het loont...
sorry maar jullie videos zijn te lang. de uiteindelijke info kan in een kwart van de tijd
ok
MAND!
Voor mij kan het niet lang genoeg duren: super interessant om een expert aan het woord te horen! :)
@@mpkleinbreteler Cool, goed en leuk om te horen!
@@mpkleinbreteler dus jou zouden ze sowieso houden als abonnee, mensen zoals ik raken ze zo kwijt
Liever geen schimmel in mijn huis
Beetje warrig over cop, scop, saldering etc...
de overheid en de geldwolven.
waarom zeg je dit?
@@Frankb-dn3bu denk je dat ik mijn geld weg gaat geven. er zijn andere oplossingen.ben geen schaap.
@@edwingolddelirium ik zou m'n geld nooit weggeven nee. zonde
@@edwingolddelirium geweldige onderbouwing. wat zijn die oplossingen dan, wil geen schaap zijn.
@@ricobastiaanse5809 Lekker zelf uitzoeken doe ik ook. er zijn er genoeg.
Klimaat leugen