MEK2010 Mukavemet Hafta04 Poisson oranı, Genelleştirilmiş Hooke, dilatasyon, kayma, gerilme yığılmas

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 янв 2025

Комментарии • 16

  • @e-nes4042
    @e-nes4042 3 года назад +3

    mukavemet ve dinamik hayat soldurur. Tüm hayat enerjimi emiyor bu ikili

  • @muhammedgencer4994
    @muhammedgencer4994 9 месяцев назад +1

    emegınıze saglık hocam.

    • @ikacar
      @ikacar  9 месяцев назад

      Faydalı olduğuna sevindim. Başarılar.

  • @gizmobkn
    @gizmobkn 2 года назад

    hocam 6.15teki soruda neden alanları dahil etmedik de sigmaların hepsine -P dedik? alanlar her yüzeyde farklı verilmiş

    • @ikacar
      @ikacar  2 года назад

      Merhaba Gizem, Soruda cismi "denizin içine attığımız" söyleniyor. Bu, adına HİDROSTATİK BASINÇ denen ve cismin her yüzeyine eşit miktarda basınç gelmesine sebep olan bir kaç özel durumdan biridir. BASINÇ ile GERİLME kavramlarını, aynı şeylermiş gibi düşünebilirsin. Çünkü birimleri aynı. Temel fark, biri akışkanlar (basınç), diğeri de katılar (gerilme) için kullanılan bir kelimedir. Hidrostatik basınç hallerinde, cismin bütün yüzeylerine eşit basınç geldiğini (gelmesi gerektiğini) bildiğimiz için, hepsine birden, ortak olarak -P dedik. "P" sembolü fizikte genellikle kuvveti sembolize etmekle birlikte burada "basınç"'tır, karıştırılmamalıdır. Eksi işareti ise BASMA türü gerilmeleri göstermek için kullandığımız bir işarettir. ALANLARI dahil etmemiş olmamızın nedeni de, soruda yük (kuvvet, moment) hesabının istenmemiş olmasıdır. Zira alanlar, gerilme ve yük arasında bir hesaplama gerektiği durumlarda kullanılırlar. Örneğin -P basıncının, cismin bir yüzeyinde, örneğin üst yüzeyinde meydana getireceği KUVVETİ hesaplamak gerekseydi; SİGMA=F/A formülünü kullanırdık. Sigma yerine -P yazardık. Alan yerine 3*4=12 m^2 yazar ve F'yi çekerdik.

  • @mertmertmert9522
    @mertmertmert9522 3 года назад

    dk :20 :52 de 0,04 mm / 2 mm sonucun mm olması gerekmıyormu hocam radyan olarak yazmışsınız
    teşşekürler

    • @ikacar
      @ikacar  3 года назад +1

      Merhaba Mert, Eğer (0,04 mm / 2 ) olsaydı sonuç "mm" olurdu ancak (0,04 mm / 2mm ) olunca pay ve paydadaki mm ler sadeleşir ve sonuç "birimsiz" olur. Hesaplamalarda radyan da esasen 1 gibi birimsiz, etkisiz olarak ele alınabilir. Aydı durum derece v... için geçerli değildir!!!

  • @mertmertmert9522
    @mertmertmert9522 3 года назад

    dk 20 : 52 de Gpa x rad sonucu mpa olarak çıktı ya hocam rad etkisiz elemena mı ? (örn : rad = N/mm gibi bi açılımı var mı ? )
    teşekkürler.

    • @ikacar
      @ikacar  3 года назад +1

      Hesaplamalarda radyan da esasen 1 gibi birimsiz, etkisiz olarak ele alınabilir. Aynı durum derece vs... için geçerli değildir!!! " GPa x rad " çarpımının sonucu GPa dır. Bunu MPa a veya Pa veya başka herhangi bir gerilme, basınç birimine ayrıca çevirebilirsin. Ben de GPa'ı 1000 ile çarparak MPa'a çevirdim. Çünkü 1000 MPa=1 GPa. Radyanın herhangi bir açılımı yok, kendi başına bir ifadedir.

  • @brk1923
    @brk1923 Месяц назад

    Hocam 7.55 de hepsine -P yazdıktan sonra epsilonx = (-P/E)*(1-2v) olması gerekmiyor mu

    • @ikacar
      @ikacar  Месяц назад

      Merhaba, eksi işareti, sadece P basıncına ait bir işaret olduğundan dolayı, sadece P'yi -P olarak yazıyoruz, (1+2V) aynı kalır, taki, (-P/E) ile çarpıncaya kadar. Çarpmayı, parantez içerisine dağıtırken, o zaman eksili terimler oluşacaktır. Ancak daha baştan (1-2v) yazılmaz.

  • @tuncerserim6463
    @tuncerserim6463 2 года назад

    Hocam bi soru sorabilir miyim acaba

    • @ikacar
      @ikacar  2 года назад

      Elbette ki sorabilirsin. Buradan yazabilirsin.

    • @tuncerserim6463
      @tuncerserim6463 2 года назад

      @@ikacar hocam resim üstünden gösterecektim ama istagramınız var mı?
      Burdan yazıyım ama nasıl ifade ecegim kendimi bilmiyorım
      Mukavemette çubuklarda kesme yapıyoruz sol taraf ankastre N diyoruz kesiyoruz
      N neye göre sağ sol pozitif diyecegim birde soldan kesersek nasıl işlem yapmalıyız sağdan kesersek nasıl işlem yapmalıyız
      Benim size fotoğrafla anlatmam gerek

    • @ikacar
      @ikacar  2 года назад

      Tuncer Serim, sorunu anladım. SOL veya SAĞ dan kesit alma işleminde tek farklı husus, SERBEST CİSİM DİYAGRAMI (SCD) dır ki, kuvvet, moment DENGE DENKLEMleri, SCD'ye göre yazılır. Senin problemde (sol tarafı ankastre, sağı serbest çubuk), eğer SAĞdan sola doğru kesit alırsan, ankastre mesnet, SCD içerisinde bulunmaz ve SCD içerisine, ankastre mesnetten kaynaklanan kuvvet, moment reaksiyonlarını dahil ETMEZSİN. Yok, soldan sağa doğru kesit alıyorsan; mesnet reaksiyonlarını SCD içerisinde görürsün. Fakat her durumda da sonuç değişmeyecektir. Pozitif, negatif yönü, eğer soruda verilmemişse, en başta kendin belirleyip çözüm boyunca bu yöne uygun hareket edebilirsin. Ancak genel kullanım şu şekildedir: Normal kuvvetlerde pozitif yön; noktadan (veya cisimden vs...) dışarı doğru yönlenen vektörlerdedir. Noktaya doğru olanlar ise negatif alınır. Kesme kuvvetlerinde pozitif yön; cismi herhangi bir yerinden vidaladığını farz ettiğinde, kesme kuvveti cisimde SAAT YÖNÜNde bir dönme meydana getirmesi halidir. Saat tersine dönderenler, negatif alınır. Eğilme momentlerinde pozitif yön; cismi çukurlaştıran momentlere verilirken, negatifler ise tümsekleştirenlere verilir. Burulma momentlerinde (tork) pozitif yön; sağ el kuralına göredir. Yani çubuğu avuçladığında, başparmağın çubuk ekseninde olur. Bu durumda diğer 4 parmağının gösterdiği yön, pozitif burulma momenti yönüdür. Tersi de negatif olur.

    • @tuncerserim6463
      @tuncerserim6463 2 года назад

      @@ikacar hocam emeginize sağlık yordum sizide🙏