Hocam selamlar. Geçen gün elime Nurettin Yıldız'ın "Ramazan Risalesi" kitabı geçti. Özellikle ilk bölümler klasik bir Ramazan kitabıydı. Fakat "Ramazan Katliamı" başlıklı kısım beni çok şaşırttı. Hiç bir KAYNAK göstermeden kesin hükümlerle tüm Ramazan programlarını keskin bir dille eleştirip reddediyordu. Hatta teravih aralarında okunan ilahileri bile. Ben de kendimce buna dair tereddüterimi yazdım yorum olarak. "Aşırılıklara, keyfi uygulama ve içi boşaltılmış bitatlara elbette ben de karşıyım. Fakat bazı bazı bitatlarda güzel olabilir. Allah'ın bütün bunlara karşı çıktığına nasıl emin olabiliyor? Dini kolaylaştırmak ve sevdirmek Peygamberimizin tavsiyesi değil mi hem?" diye sordum. Buna bir arkadaş yorum atarak şöyle cevap vermiş: "Bazı bidatler güzel olabilir demişsiniz. Hayır bidat bidattır güzeli yoktur. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Sözlerin en doğrusu Allah’ın Kitabıdır, yolların en hayırlısı Muhammed’in yoludur. İşlerin en şerlisi muhdes olanlardır. Dine sonradan sokulan her şey bid’attır, her bid’at dalalettir, her dalalet ateştedir.” Müslim 867, Nesei 3/188 Dini kolaylaştırmak ve sevdirmek evet bu doğru bir şey fakat bunu da sonradan çıkan ritüellerle yapamayız. Teravihte namaz aralarında ilahi okumakla olacak bir şey değil bu. İnsanlara ibadeti sevdireceğiz diye namazın o ağırlığını yok edemeyiz. Gerçi nureddin hoca da kitabında açıklamıştı bunları. Ramazan programlarını neden reddettiğini biraz düşünürsen mantıken anlarsın diye düşünüyorum. Ramazan ibadet ayıdır tevbe ayıdır eğlence çalgı çengi ayı değil. Bu ramazan eğlenceleri adı altında hem insanları günaha sokmaları üstüne bir de namazlardan ibadetlerden insanları alıkoymaları şerli olmalarının en başlıca sebepleridir." Bizim bunu nasıl yorumlamamız gerekiyor? Dine eklenen her uygulama bidat mı oluyor? Bildiğim kadarıyla Hz. Ömer (r.a) cuma hutbesini farz namazın önüne almış. Bu bidat olmuyor mu bu yoruma göre? Doğrusu nedir bilemedim. Tekrardan Selamlar.
Hayırlı ramazanlar hocam size şöyle bir sorum olacak.burclar konusu buruc süresinden ve Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretleri marifetnamesinde anlatılanlardan yola çıkarak burçlar var ve kişinin doğduğu zamanın üzerinde etkisi var..ama emine Eroğlu abla nin bu konuya bakışı kafamı karıştırdı.ona da yazıyorum ...bu konuda birşeyler e ihtiyacım var net birşey..
Allah razı olsun 👍🌿
Teşekkürler sağolun değerli hocam
Allah razı olsun
Sevgiler
Teşekkürler hocam
ALLAH razı olsun kıymetli hocam
Allah razı olsun kıymetli hocam ağzınıza sağlık 😊
Hocam selamlar. Geçen gün elime Nurettin Yıldız'ın "Ramazan Risalesi" kitabı geçti. Özellikle ilk bölümler klasik bir Ramazan kitabıydı. Fakat "Ramazan Katliamı" başlıklı kısım beni çok şaşırttı. Hiç bir KAYNAK göstermeden kesin hükümlerle tüm Ramazan programlarını keskin bir dille eleştirip reddediyordu. Hatta teravih aralarında okunan ilahileri bile. Ben de kendimce buna dair tereddüterimi yazdım yorum olarak. "Aşırılıklara, keyfi uygulama ve içi boşaltılmış bitatlara elbette ben de karşıyım. Fakat bazı bazı bitatlarda güzel olabilir. Allah'ın bütün bunlara karşı çıktığına nasıl emin olabiliyor? Dini kolaylaştırmak ve sevdirmek Peygamberimizin tavsiyesi değil mi hem?" diye sordum. Buna bir arkadaş yorum atarak şöyle cevap vermiş:
"Bazı bidatler güzel olabilir demişsiniz. Hayır bidat bidattır güzeli yoktur.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Sözlerin en doğrusu Allah’ın Kitabıdır, yolların en hayırlısı Muhammed’in yoludur. İşlerin en şerlisi muhdes olanlardır. Dine sonradan sokulan her şey bid’attır, her bid’at dalalettir, her dalalet ateştedir.”
Müslim 867, Nesei 3/188
Dini kolaylaştırmak ve sevdirmek evet bu doğru bir şey fakat bunu da sonradan çıkan ritüellerle yapamayız. Teravihte namaz aralarında ilahi okumakla olacak bir şey değil bu. İnsanlara ibadeti sevdireceğiz diye namazın o ağırlığını yok edemeyiz. Gerçi nureddin hoca da kitabında açıklamıştı bunları.
Ramazan programlarını neden reddettiğini biraz düşünürsen mantıken anlarsın diye düşünüyorum. Ramazan ibadet ayıdır tevbe ayıdır eğlence çalgı çengi ayı değil. Bu ramazan eğlenceleri adı altında hem insanları günaha sokmaları üstüne bir de namazlardan ibadetlerden insanları alıkoymaları şerli olmalarının en başlıca sebepleridir."
Bizim bunu nasıl yorumlamamız gerekiyor? Dine eklenen her uygulama bidat mı oluyor? Bildiğim kadarıyla Hz. Ömer (r.a) cuma hutbesini farz namazın önüne almış. Bu bidat olmuyor mu bu yoruma göre? Doğrusu nedir bilemedim.
Tekrardan Selamlar.
Bir video ile cevap vermeye calisacagim
Allah r o
Allah baska hic kimseye kul olmamamizi nasip etsin ins.
Allah ebeden razi olsun Hocam, istifade ediyoruz insaallah.
Merhaba hayırlı Ramazanlar
Türk toplumunu çok güzel analiz etmişsiniz Ahmet hocam .
Selamlar Syn Kurucan
❤
🤲🤲🤲
Hocam merhaba kripto hakkında ki videonuzu izledim de şimdi bir soru sormak istiyorum “futures” haram mı
Hayırlı ramazanlar hocam size şöyle bir sorum olacak.burclar konusu buruc süresinden ve Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretleri marifetnamesinde anlatılanlardan yola çıkarak burçlar var ve kişinin doğduğu zamanın üzerinde etkisi var..ama emine Eroğlu abla nin bu konuya bakışı kafamı karıştırdı.ona da yazıyorum ...bu konuda birşeyler e ihtiyacım var net birşey..
Bun hususta bir calismam yok maalesef.
Günlük burçlar fallar yorumlar değil
Hocam hasta misiniz?😢
Merhaba Ahmet bey Arsız Hırsız Katil olmamak için illaki Müslüman olmak gerekmiyor İnsan olmak yeterli olduğuna inanıyorum ( Elhamdulillah Müslümanım)
❤
Allah razı olsun