PROTONLAR DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDEN DAHA KÜÇÜK!!!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 мар 2022
  • Güncel olayları tarafsız bir şekilde görmek isterseniz sitemizi ziyaret edebilirisiniz: www.habercikelebek.com/
    Herkese merhaba arkadaşlar Hanıl Teknolojiye Hoşgeldiniz!!
    Bugün sizlerle protonların göründüğünden küçük olma mevzusuna yakından bakıcaz. Hazırsanız videoya geçelim.
    Üzerinde oturduğumuz sandalye, soluduğumuz hava, gökteki yıldızlar… Hepsi atomlardan oluşuyor. Atomlar da elektron, proton ve nötronlardan meydana geliyor. Elektronlar olumsuz yüklü; elimizdeki mevcut bilgilere bakılırsa genişleme göstermeyen, nokta benzeri yapılar. Pozitif yüklü protonlar ise değişik: Mevcut ölçümlere bakılırsa, çapları 0,84 femtometre (bir femtometre, bir metrenin katrilyonda biri).
    Fakat birkaç sene öncesine kadar, protonların 0,88 femtometre bulunduğunu düşünülüyormuş. Aradaki bu küçük farklılık, uzmanlar içinde epey bir münakaşa yaratmış. Çünkü bunu açıklamak pek basit değil. Hatta birtakım uzmanlar bu durumun, standart parçacık fiziği modelinin hatalı olup düzenlenmesi icap ettiğini gösterdiğini bile düşünmüş. Bonn Üniversitesi Helmholtz Radyasyon ve Nükleer Fizik Enstitüsünde çalışan Prof. Dr. Ulf Meißner, “Fakat yaptığımız analizler, eski ve yeni standardize değerleri içinde asla farklılık olmadığını gösteriyor” diyor. “Eski ölçümler, şimdiye kadar mühim seviyede gözden kaçan dizgesel bir hataya maruz kalmış.”
    Parçacık evreninde bilardo oynarken
    Bir protonun çapı belirlenirken, protonun bir parçacık hızlandırıcısında elektron bombardımanına tutulması gerekiyor. Bir elektron protonla çarpıştığında, her iki cismin de hareket yönü değişiyor; tıpkı bilardo toplarında olduğu benzer biçimde. Fizikte ise bu muamele elastiki saçılım benzer biçimde biliniyor. Proton ne kadar büyük olursa, bu şekilde çarpışmalar o denli sık gerçekleşiyor. Dolayısıyla protonun genişleme oranı, saçılımın tip ve boyutundan hesaplanabiliyor.
    Elektron ışınının hızı ne kadar yüksek olursa, ölçümler de o denli kırılgan oluyor. Fakat bu durum, elektron ve protonun çarpıştıkları vakit yeni parçacıklar oluşturma tehlikesini de artırıyor. “Yüksek hız yada enerjilerde bunu oldukca daha sık görüyoruz” diyor Meißner. “Karşılığında da elastiki saçılım vakaları daha ender yaşanıyor. Bu yüzden proton boyutunda meydana getirilen ölçümlerde, şimdiye kadar ancak elektronların daha düşük enerji taşımış olduğu hızlandırma verileri kullanılmıştı.”
    Fakat prensipte başka parçacıklar gerçekleştiren çarpışmalar, protonun şekline yönelik mühim tespitler de sağlıyor. Aynı şey, yüksek süratli elektron ışınlarıyla olup biten ve elektron-pozitron yok oluşu ismini taşıyan başka bir olguda da geçerli. Darmstadt Teknik Üniversitesinde çalışan Prof. Dr. Hans Werner Hammer, “Bu benzer biçimde olayların proton çapının hesaplanmasında da kullanılmasını sağlayabilecek teorik bir temel geliştirdik” diyor. “Böylelikle şimdiye kadar dikkatsizlik edilen verileri de hesaba kattık.”
    Yüzde 5 daha minik
    Araştırmacılar bu yöntemi kullanarak hem eskiden, bununla beraber yakın vakit ilkin meydana getirilen deneylerin okumalarını tekrar çözümleme etmişler. Bunların içinde, daha ilkin 0,88’lik bir değerin öne sürüldüğü deneyler de bulunuyor. Fakat bilim insanları, kullandıkları yeni yöntemde 0,84 femtometreye ulaşmış. Bu çap, tamamen değişik bir metodolojiye dayanan yeni ölçümlerde de bulunan bir değer.
    Dolayısıyla protonun, aslına bakarsak 1990’lar ve 2000’lerde varsayılan değerden yüzde 5 kadar daha minik olduğu görünüyor. Araştırmacıların yöntemi, protonların ve yüksüz kardeşleri olan nötronların kırılgan yapısına dair yeni tespitler de sunuyor. Bu yüzden, etrafımızdaki dünyanın; sandalyenin, havanın ve gökyüzündeki yıldızların yapısını birazcık daha iyi anlamamıza destek oluyor.
    Çalışma ay başlangıcında Physical Review Letters bülteninde yayımlandı.
    Videomuz bu kadardı arkadaşlar. Videomuzu beğendiyseniz beğenmeyi ve fikirlerlinizi yorum bölümünde belirtmeyi unutmayın.
    Ekranda duran videolara da göz atabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.
    instagram: / hanilteknoloji
    Herkeze merhaba Hanıl'a hoş geldiniz.Bu kanalda dünya gündemi, türkiye gündemi, kültürler,teknoloji vb konular olucak. Eğer sende HANIL Ailesine katılmak istersen abone olman yeterli!!
  • НаукаНаука

Комментарии •