Ben bir çiftçiyim, ilaçları maalesef kullanıyorum çünkü bunun sebebi ben değilim. Özellikle ektiğim buğday da ya da ayçiçeğinde böcek olması durumunda ürününümü hiçbir işletme almaz ya da çok düşük ücretle alır ve o para da bizi kurtarmaz. Kullandığım ilaçları asla çiçeklenme döneminde atmam, gündüz değil gece atmaya özen gösteririm. Ama yinede ilaçları alırken iyice okurum LD50 si yüksek olan ilaçları almaya çalışıyorum düşük olması bir çok böceği öldürür arılar dahil. Çiftçiler olarak kullandığımız ilaçların çoğu neonikotinoid bu durumu ben değiştiremem devletin el atması lazım tabi hangi devlet el atıcaksa orası ayrı konu. Birçok çiftçi tarlasına ne attığını bile bilmiyor. Bu durum çok önemli ben elimden gelen her şeyi yapmaya razıyım
@@muratylmazturk1632 memleketin herşeyi kaçak olmuş yol geçen hanı gibi.Londrada gördüğüm bütün Afganlı,İranlı,Pakistanlı,Hintli İstanbulu çok iyi biliyor.hepsinin Avrupadan önceki son durağı.hepside tayyibi çok seviyor.
Almanyada yaban arilarini ve diger yerel böcek türlerini korumak amaciyla her ciftci tarlasinin bir bölümüne hic dokunmuyor. Bu yasalarla saglanmis bir uygulama. Tarlani kösesinde yerel bitkilerin özgürce cogalmasi saglaniyor böylece civardaki böcekler tek tip ürün ekilen tarlalarin yanlarinda alisik olduklari yerel bitkileri de bulabiliyor.
Swni başka yerlerde de görüyoeum durmadan Türkiye yi kötülüyorsun sen hastasın akıl hastası ve takıntılısın sizi gibilerin tedavi edilmesi gerek. Kafayı ülkeyle bozmuşsunuz.
@@Sefa332 ülke insanından nefret ediyorsa insanı da ülkeden nefret eder ve her fırsatta ülkesinin açığını dile getirir. Gayet haklı yorumu yapan. Hasta ve kör olan birisi varsa sensin.
@@Sefa332 Asıl memleket acınası durumda, aldığımız nefesten başka herşey parayla. Medya iktidarın maymunu olmuş. Kamu kurumları çürümüş, mafya babası bile dalga geçiyor. Yargı çürümüş, o kadar iddia-isim var kimse kılını kıpırdatmiyor. Gençlerin çoğu ülkeyi terketmenin derdinde. Torpil, adam kayirmaca, tarikatcilik, hemşericilik almış başını gitmiş. Şimdi bu ülke nasıl adam olur.
gerçekten çevre bilinci oluşması için kaliteli bir video olmuş çünkü dediği gibi çoğu insan bal arılarıyla sadece tozlaşmanın yeterli olacağını sanıyordur
Albert Einstein: Arı olmazsa, tozlanma olmaz, bitki olmaz, hayvan olmaz, sonunda da insan olmaz... demiş. O arılar meğer yaban arılarıymış yeni öğrendim. Teşekkürler DW. Bunu paylaşabilecek önemseyecek tartışacak, önlem alacak kadar bilinçli bir toplum haline geliriz umarım bizlerde. Şimdi gündemimizde tarımsal anlamda ucuz yemeklik yağ bulabilmek var. Eminim bunlara da bir gün sıra gelecek.
Afyon'da evimin bahçesine ektiğim değişik "pollinator plants" (polinatör böcekleri kendine çeken bitkiler) inanın balarılarını, büyük-küçük, çok değişik yabani arıları, böcekleri, kelebekleri bahçeme çekmekle kalmadı, aynı zamanda bana da neşe ve sevinç ziyafeti sundu. Hele bir yaz 10 m2 kadar ektiğim kişniş (İngilizce tohumuna coriander, yeşil otuna cilantro deniyor) o kadar çeşitli böcekleri çekti ki, kişniş bölümünde sanki festival varmış gibi vız vız sesleri bana müthiş sevinç verdi. Burada hayat var, haydi gelin diye davetiyesi değişik sesler olan, uçuşup duran neşe dolu küçük dünya. Afyon soğuk olmasına rağmen Nisandan Kasım ayına kadar sırayla bu bayramı yaşatıyor değişik bitkiler ve çiçek açan çalılar (çalı olarak özellikle biberiye ve ahududu (frambuaz)). Kişniş (otu, tohumu değil) insanların yarısınca nefret edilesi tada sahip bir şifalı ot olarak görülse de, lütfen yabani arılar ve kelebekler için ekelim ve çiçeğe kalkmasına müsade edelim. İngilizce sitelerde özetle "Yiyecek söz konusu olduğunda, inanları kişnişten daha ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı bir şey yoktur" - "bazıları için cennetten inme bir tat olarak, bazıları için ise şeytani tat, banyo sabunu, nasıl oluyor da insanlar bu bitkiyi cazip bulabiliyor" olarak değerlendirilir.
Burada anlatılan türler belirttiğiniz türler değil sanırım. Bombus arısı vb. tozlaştırma yeteneği iyi olan arılardan bahsediliyor. Çünkü eşek arıları ve sarıca arıları etçil arılardır. Diğer arı türleriyle , et ile beslenirler.Örneğin eşek arısıyla mücadele edilmezse bal arısı kolonilerinde ciddi düşüşlere sebep olabilir.
@@sadettinylmaz2726 et yediği gibi balda yer bildiğim ama bunlar faydalısa bizim yaban arısıda faydalı iki tür deyki ben 4 5 tür yaban arısı görmüşüm bitanesi siyah var uzun kanat
Türkçede eşek arısı vb isimler verilen bahsettiğiniz etçil tür (wasp, hornet) aslında bir arı türü değildir, karıncaya benzer bir ara türdür. Benzer isim hataları dilimizde bolca mevcut; örneğin fok balığı, yunus balığı gibi isimler verilen hayvanların balık değil memeli hayvan olması gibi.
geleneksel olan ne verimli ki zaten.. eğitimde dahi gelenekçilik hep zarar getirdi. yenilikçi, yaratıcı ve bilimsel fikirlerin gelenekte hiçbir değeri yok. keşke son bulsa.
@@adhominematitsfinest Salak mısın arkadaşım Arıcılık tekniğinden Siyasi bir görüşle nasıl direkt bağlantı kuruyorsun aklını bozmuşsun biraz doğa yürüyüşü spor vs. Yap
@@ibrahimyayla3081 @ibrahim Yayla Arıların ne tür zararlılar ile karşı karşıya olduğundan haberiniz var mı acaba. Bal arıları 1950 li yıllardan beri hindistandan gelen bir parazit sebebiyle ilk kışta ölür. Bunun öncesinde bu dediğiniz mümkündü, şu an değil maalesef.
Doğduğumdan beri arılarla iç içeyim aile işletmemizde arıcılık yapıyoruz bir ara bombus arısı üretimi yapmak için kolları sıvamıştık fakat karşılaştığımız şeyler çık şaşırttı bizi yaban arısı yetiştiriciliğinin neredeyse %100ünü hollanda yapıyor ellerindeki verileride bir devlet sırı gibi saklıyorlar kendi çabalarımızla bir şeyler yapmayı denedik sonrasında ailevi birkaç sorun çıkınca çalımadan vazgeçmek zorunda kaldık en yakın zamanda yaban arısı üretiminde tekrar çalışmalara başlıyacağız inşallah
Yilar once bir haber duymustum hollandalilarim turkiyeden yabani bal arılarımı topladigini ve hollandaya goturduklerini ve burada çoğaltıp turkiyeye sattiklarini
Doğduğumdan beri Antalya’da seracılık yapıyoruz. Bombus arıları kullanıyoruz şiddetli vızıltısının domates çiçeklerini harekete geçirdiğini şimdi öğreniyorum
İnsan nüfusunun artıp durmasının önüne geçerseniz ve 5 milyara kadar indirilmesini sağlarsanız çoğu sorun çözülür gebelik önleyici teknolojileri geliştirip herkese ulaşılabilir yapmalı
Bizim burda yazın akşam saatlerinde karayolunda arabayla seyahat ederken 20 yıl önce böcek sinek yapışırdı camlara , son 10 senedir camlar ve farlar temiz , yanlış ilaçlama yüzünden doğal hayat bitmek üzere topraktaki pH değeri dengesiz olunca böcekler solucanlar ölüyor toprağın florası ölüyor , ürün verimliliği düşüyor çiftçi kullandığı ilacın zararını almaya başladı , hibrit endüstriyel ürünler toprağı daha çok yoruyor
Dünya sadece insanların değildir.etrafımızdaki diğer canlıların doğal yaşamını bozayalım ve bu konuları çevremizdeki insanlara da anlatalım ne kadar bilinçli ve duyarlı olursak o kadar güzel bir geleceğimiz olur.
gelecekte illaki dünya bir araya gelip ciddi bir nüfus planlaması üzerine kafa yoracaktır ve insanların dünyaya yeni bireyler meydana getirmeleri laboratuvarlarda denetim altında meydana gelecek bir şeye dönüşecektir. matematiksel hesaplamalarla nüfus artışı düzenli bir hâle getirilecektir. buna eminim. gelecek insanları daha mantıklı ve rasyonel olacaklar. tükenmesini değil de kontrol altına alınmasını dilemek daha iyidir.. bence.
Bizim burada cok nadir sari ari gorulur yani bal arisi sanirim. Yazin bahcemizde mahsulumuz varken bakarim ; her sabah esek arilari dedigimiz arılar , çiçek cicek dolanir tozlasmaya buyuk katki saglar . Daha dogrusu esek arilari mi onlar emin degilim .özellikleri : Buyuk bedene sahip olmalari Yuksek ses cikarmalari Simsiyah olmalari Ve bazi acilardan bakildiginda mor kanatli gorunmeleridir. Bu arilara bahcede cok sık rastlarim . Bunlardan hep korkardim ama artik bahcede kanki olduk. Yine korkarim ama artik cok daha az korkuyorum. Bu arada hayatimda hic ari tarafindan sokulmadim 😆.
Doğal sürecin devamı için sadece bal arısı yeterli değildir. Doğada çok sayıda arı çeşidi var ve bombus arısı benzeridir. Sürekli doğa ile iç içe olduğum için bir çok çeşit görebiliyorum. Ben tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorum ve kimyasal gübre ve zirai ilaca karşıyım.
Tabii ki bal arısını kurtarmak işimize geliyor, her türlü özelliğinden yararlanıyoruz. Önemli olan maddi açıdan birincil olarak çıkarımız olmayan canlıları kurtarmak.
Yaban arısı ile bal arısı anlaşmıyor yaban arısı bal arılarının kovanına girer bal ve arı yer belki de yaban arısına yeteri kadar gıda olmadığından yağma yapar yeteri kadar gıdaları olsa yağma yapmazlar arıcılarda çeşitli şekillerde yaban arısını öldürmez.
Lütfen #anneyeneoldu hasthag ile tweet atıp bu iğrenç olayın yayılmasını sağlar mısınız suçlunun gerekli cezayı alması için. Burada anlatmaya içim elvermiyor ama maalesef bu durumu bir hayvan yaşamak zorunda kaldı ☹️
Burada bahsedilen yaban arısı ile bizdeki yabani Arı farklıdır. Yaban arıları etçildir bal arısı ve onun balı ile beslenir. Yabani arı ise bal arısı benzeri olup ıslah edilmemiş arılardır. Onlar da bal yapar Bir nevi Karakovan gibi çalışırlar.
@@metinozdemir7339 İzledim. Esas siz izlememişsiniz. İnsanların beslediği bal arılarından, tozlaşmayı sağlayan diğer arılara besin kalmıyor. İnsan desteği ile artan Bal arılarının doğadaki varlığı diğer arıları baskılıyor. Bir daha dikkatlice izleyin.
@@metinozdemir7339 Israrla sorunun "Bal arısı" kısmını kapatmaya çalışıyorsunuz. Ancak sorunun büyük bir kısmı bal arıları. Videoda da bundan bahsediyor zaten.
@@davutsakalli neyse ortak bi paydada buluşalım ve sorunun dünya genelinde çözülmesi için dua edelim keza bu sorun insanlık için büyük sorun saygılar sevgiler
European hornet yani sarıca arılarından hiç bahsedilmemiş. Günlük hayatta en çok rastladığım arılardan biri, acaba tozlaşmada herhangi bir rol oynuyorlar mı?
Sarıca arıları bal yapmaz. Bal arılarına saldırıp ballarını çalabilirler o yüzden çiftçiler tarafından zararlı olarak görülürler ama aynı zamanda tırtıl ve benzeri böcekleri avlayarak faydada sağlarlar.
@@ataayhanpehlivanoglu6377 Evet evet bal yapmadıklarını herkes biliyor. Tozlaşmada herhangi bir rolleri var mı onu merak ettim. Enteresan bir evrim geçirmişler.
Hornet, wasp gibi etçil türler arı değil, karıncaya benzer bir ara türdür. Türkçede (pek çok şeyde olduğu gibi) yanlış isimlendirilmesinden dolayı halk arasında arı sanılıyor.
@@gunahkarkilicyasuo617 Çiçeğin ömrü kaç sene ki... Öyle bir şey varsa her bahar çiçeklenecek ağaç dikmek lazım. 2. dünya savaşı belgeseli izledim. Nükleer bomba atılmadan önce 40lı yılların japonyasını görüntülemişler. Böyle her taraf ciçekli ağaç. Neyse...iyi geceler
Yanlış arıları kurtarıyoruz lafi saçma olmuş kurtardigimiz bir arı yok. Turkiyede kaç arı var bilen yok. Kovan başı 10 tl vermekle görevimi yaptım anlayışı ile olmaz.
birader tedariki diye okunmuyor beeeeee. tedariği diye okuyacaksın. az dikkat edin be az dikkat. Tedariki ne alamancı türkler gibi konuşacaksanız almanca sunun , türkçe sunacaksanız da az türkçe öğrenin.
Hâlâ bu devirde "hâlâ bu devirde evrim diyen bilimci ilginç." diyen ilginç.. bilemedim yani.. ilginç.. vallaha bilemedim.... ne desem bilemiyorum.. eğitim sisteminin yarattığı algı. ilginç.......
Ben bir çiftçiyim, ilaçları maalesef kullanıyorum çünkü bunun sebebi ben değilim. Özellikle ektiğim buğday da ya da ayçiçeğinde böcek olması durumunda ürününümü hiçbir işletme almaz ya da çok düşük ücretle alır ve o para da bizi kurtarmaz. Kullandığım ilaçları asla çiçeklenme döneminde atmam, gündüz değil gece atmaya özen gösteririm. Ama yinede ilaçları alırken iyice okurum LD50 si yüksek olan ilaçları almaya çalışıyorum düşük olması bir çok böceği öldürür arılar dahil. Çiftçiler olarak kullandığımız ilaçların çoğu neonikotinoid bu durumu ben değiştiremem devletin el atması lazım tabi hangi devlet el atıcaksa orası ayrı konu. Birçok çiftçi tarlasına ne attığını bile bilmiyor. Bu durum çok önemli ben elimden gelen her şeyi yapmaya razıyım
LD50 ortalama ölümcül dozdur hocam.
@@vparali4462 LD50 nin değerleri var
Aynen devletin kontrol edip çiftçisini bilgilendirmesi gerekir Tarım bakanı ne iş yapıyor Türkiye’de ❗️
Piyasa kaçak ilaç dolu Hindistan ve çinden gelen sahte marka tarım ilacı çoğu Avrupa ve amerikada yasak
@@muratylmazturk1632 memleketin herşeyi kaçak olmuş yol geçen hanı gibi.Londrada gördüğüm bütün Afganlı,İranlı,Pakistanlı,Hintli İstanbulu çok iyi biliyor.hepsinin Avrupadan önceki son durağı.hepside tayyibi çok seviyor.
Almanyada yaban arilarini ve diger yerel böcek türlerini korumak amaciyla her ciftci tarlasinin bir bölümüne hic dokunmuyor. Bu yasalarla saglanmis bir uygulama. Tarlani kösesinde yerel bitkilerin özgürce cogalmasi saglaniyor böylece civardaki böcekler tek tip ürün ekilen tarlalarin yanlarinda alisik olduklari yerel bitkileri de bulabiliyor.
Almanlar her şeyin ayrıntısına hâkim oldukları için gelişmişler. Normalde bu arı haberi Türkiye'de 100 yıl daha konu olmazdı. İyi ki tercüme dw var.
Siz hastasınız beyniniz bulanmış artık siz düzelmezsiniz yurt dışına bile gitseniz orada da Türkiye yi kötülersiniz yazık acıyorum size
Swni başka yerlerde de görüyoeum durmadan Türkiye yi kötülüyorsun sen hastasın akıl hastası ve takıntılısın sizi gibilerin tedavi edilmesi gerek. Kafayı ülkeyle bozmuşsunuz.
Yazık acınası durumdasın.
@@Sefa332 ülke insanından nefret ediyorsa insanı da ülkeden nefret eder ve her fırsatta ülkesinin açığını dile getirir. Gayet haklı yorumu yapan. Hasta ve kör olan birisi varsa sensin.
@@Sefa332 Asıl memleket acınası durumda, aldığımız nefesten başka herşey parayla. Medya iktidarın maymunu olmuş. Kamu kurumları çürümüş, mafya babası bile dalga geçiyor. Yargı çürümüş, o kadar iddia-isim var kimse kılını kıpırdatmiyor. Gençlerin çoğu ülkeyi terketmenin derdinde. Torpil, adam kayirmaca, tarikatcilik, hemşericilik almış başını gitmiş. Şimdi bu ülke nasıl adam olur.
gerçekten çevre bilinci oluşması için kaliteli bir video olmuş çünkü dediği gibi çoğu insan bal arılarıyla sadece tozlaşmanın yeterli olacağını sanıyordur
Kesinlikle bu kanal bana çok şey kattı ve katmaya devam ediyor. Asıl gündemimiz, mafya Sedat Peker, Süleyman soylu değil bunlar olsa keşke..
Ama gerçekte öyle değil. Bazı çiçek türlerinin tozlanmasi için ya ağırlık önemli yada nektara ulaşabilmek için uzun dil benzeri uzuv gerekli .
Albert Einstein: Arı olmazsa, tozlanma olmaz, bitki olmaz, hayvan olmaz, sonunda da insan olmaz... demiş. O arılar meğer yaban arılarıymış yeni öğrendim. Teşekkürler DW. Bunu paylaşabilecek önemseyecek tartışacak, önlem alacak kadar bilinçli bir toplum haline geliriz umarım bizlerde. Şimdi gündemimizde tarımsal anlamda ucuz yemeklik yağ bulabilmek var. Eminim bunlara da bir gün sıra gelecek.
Bu söz sadece bir türü değil her türü kasteden bir söz.
Eşek arısı dediğimiz etçil böcekleri kastedemiyorlar. Ama onların da popülasyonda bir yeri vardır elbet.
Afyon'da evimin bahçesine ektiğim değişik "pollinator plants" (polinatör böcekleri kendine çeken bitkiler) inanın balarılarını, büyük-küçük, çok değişik yabani arıları, böcekleri, kelebekleri bahçeme çekmekle kalmadı, aynı zamanda bana da neşe ve sevinç ziyafeti sundu. Hele bir yaz 10 m2 kadar ektiğim kişniş (İngilizce tohumuna coriander, yeşil otuna cilantro deniyor) o kadar çeşitli böcekleri çekti ki, kişniş bölümünde sanki festival varmış gibi vız vız sesleri bana müthiş sevinç verdi. Burada hayat var, haydi gelin diye davetiyesi değişik sesler olan, uçuşup duran neşe dolu küçük dünya. Afyon soğuk olmasına rağmen Nisandan Kasım ayına kadar sırayla bu bayramı yaşatıyor değişik bitkiler ve çiçek açan çalılar (çalı olarak özellikle biberiye ve ahududu (frambuaz)).
Kişniş (otu, tohumu değil) insanların yarısınca nefret edilesi tada sahip bir şifalı ot olarak görülse de, lütfen yabani arılar ve kelebekler için ekelim ve çiçeğe kalkmasına müsade edelim. İngilizce sitelerde özetle "Yiyecek söz konusu olduğunda, inanları kişnişten daha ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı bir şey yoktur" - "bazıları için cennetten inme bir tat olarak, bazıları için ise şeytani tat, banyo sabunu, nasıl oluyor da insanlar bu bitkiyi cazip bulabiliyor" olarak değerlendirilir.
Hiç bilmezdim bal arısından başka arıların bu kadar değerli olduğunu. Özellikle eşek arısı ve sarıcarı düşmanlığı gütmüşümdür hep.
Malesef biliçsiz olarak çok öldürdük çomak sokup yuvalarını düşünüyorduk.
Burada anlatılan türler belirttiğiniz türler değil sanırım. Bombus arısı vb. tozlaştırma yeteneği iyi olan arılardan bahsediliyor. Çünkü eşek arıları ve sarıca arıları etçil arılardır. Diğer arı türleriyle , et ile beslenirler.Örneğin eşek arısıyla mücadele edilmezse bal arısı kolonilerinde ciddi düşüşlere sebep olabilir.
@@sadettinylmaz2726 et yediği gibi balda yer bildiğim ama bunlar faydalısa bizim yaban arısıda faydalı iki tür deyki ben 4 5 tür yaban arısı görmüşüm bitanesi siyah var uzun kanat
Türkçede eşek arısı vb isimler verilen bahsettiğiniz etçil tür (wasp, hornet) aslında bir arı türü değildir, karıncaya benzer bir ara türdür. Benzer isim hataları dilimizde bolca mevcut; örneğin fok balığı, yunus balığı gibi isimler verilen hayvanların balık değil memeli hayvan olması gibi.
@@irreighna haklısınız doğrusu arı hakkında bilginize hayran kaldım
Başımıza en çok dert açan şeyler, en az umursadığımız şeyler
İşte bu yüzden teknik arıcılık diye bir kavram var. Bunun gibi olumsuzluklarla mücadele etmeye çalışıyoruz. Geleneksel arıcılık verimli değil.
geleneksel olan ne verimli ki zaten.. eğitimde dahi gelenekçilik hep zarar getirdi. yenilikçi, yaratıcı ve bilimsel fikirlerin gelenekte hiçbir değeri yok. keşke son bulsa.
@@adhominematitsfinest Salak mısın arkadaşım Arıcılık tekniğinden Siyasi bir görüşle nasıl direkt bağlantı kuruyorsun aklını bozmuşsun biraz doğa yürüyüşü spor vs. Yap
@@furkankaya2144 evet ben bir salağım. hatırlattığın için sağ ol.
@@ibrahimyayla3081 @ibrahim Yayla Arıların ne tür zararlılar ile karşı karşıya olduğundan haberiniz var mı acaba.
Bal arıları 1950 li yıllardan beri hindistandan gelen bir parazit sebebiyle ilk kışta ölür. Bunun öncesinde bu dediğiniz mümkündü, şu an değil maalesef.
Doğduğumdan beri arılarla iç içeyim aile işletmemizde arıcılık yapıyoruz bir ara bombus arısı üretimi yapmak için kolları sıvamıştık fakat karşılaştığımız şeyler çık şaşırttı bizi yaban arısı yetiştiriciliğinin neredeyse %100ünü hollanda yapıyor ellerindeki verileride bir devlet sırı gibi saklıyorlar kendi çabalarımızla bir şeyler yapmayı denedik sonrasında ailevi birkaç sorun çıkınca çalımadan vazgeçmek zorunda kaldık en yakın zamanda yaban arısı üretiminde tekrar çalışmalara başlıyacağız inşallah
Yilar once bir haber duymustum hollandalilarim turkiyeden yabani bal arılarımı topladigini ve hollandaya goturduklerini ve burada çoğaltıp turkiyeye sattiklarini
DW sen muhteşem bir bilgi aracısın. Türkiyede ki çöplük yayın kuruluşlarının aksine hazine gibisin. İyiki varsın...
Ekosistem mukemmel çalısıyor. Tek defekt var insan
Bizdeki tarim ilaçları yüzünden .Çocukken yaşadığım yerdeki ne arı ne kelebek ne kus hicbirşey kalmadı.çiçekler yok oldu.
Çok iyi bir haber ve habercilik. Tebrikler DW Türkçe
Doğduğumdan beri Antalya’da seracılık yapıyoruz. Bombus arıları kullanıyoruz şiddetli vızıltısının domates çiçeklerini harekete geçirdiğini şimdi öğreniyorum
Çok güzel bir haber, tebrik ederim
Dünya da tüm yönetimler bilim insanlarına bırakılmadıkça kaçınılmaz sona gidiyoruz.
Tüm BİLİM ADAMLARINI çevreci ya da iyi bir insan mı sanıyorsun saf şey
@@mrsimpleslowmo senin sandığın ve öğrendiğin bilim insanları değil demek ki.
Dünya Almanın .........
Şu haberin güzelliğine bak
Dün Show Haber e maruz kaldım arındım yeminle
İnsan nüfusunun artıp durmasının önüne geçerseniz ve 5 milyara kadar indirilmesini sağlarsanız çoğu sorun çözülür gebelik önleyici teknolojileri geliştirip herkese ulaşılabilir yapmalı
Bizim burda yazın akşam saatlerinde karayolunda arabayla seyahat ederken 20 yıl önce böcek sinek yapışırdı camlara , son 10 senedir camlar ve farlar temiz , yanlış ilaçlama yüzünden doğal hayat bitmek üzere topraktaki pH değeri dengesiz olunca böcekler solucanlar ölüyor toprağın florası ölüyor , ürün verimliliği düşüyor çiftçi kullandığı ilacın zararını almaya başladı , hibrit endüstriyel ürünler toprağı daha çok yoruyor
Bal arıları mübarek hayvancıklar. Yeryüzü melekleri.
Dünya sadece insanların değildir.etrafımızdaki diğer canlıların doğal yaşamını bozayalım ve bu konuları çevremizdeki insanlara da anlatalım ne kadar bilinçli ve duyarlı olursak o kadar güzel bir geleceğimiz olur.
Nesli tükenmeyen tek şey her nedense insan... Bir tükense de diğerleri huzura kavuşsa.
Herşeyin nesli tükenir. 14 farklı insan türü vardı. İçlerinden sadece biz kaldık. Hepsi bir virüse bakar
gelecekte illaki dünya bir araya gelip ciddi bir nüfus planlaması üzerine kafa yoracaktır ve insanların dünyaya yeni bireyler meydana getirmeleri laboratuvarlarda denetim altında meydana gelecek bir şeye dönüşecektir. matematiksel hesaplamalarla nüfus artışı düzenli bir hâle getirilecektir. buna eminim. gelecek insanları daha mantıklı ve rasyonel olacaklar. tükenmesini değil de kontrol altına alınmasını dilemek daha iyidir.. bence.
@@adhominematitsfinest Şu anki gidaşatla o zamanki geleceğe ulaşmak çok iyimser bir olasılık. Ama umarım dediğiniz gibi olur.
kendini boğaz köprüsünden atarak başla.
@@liebermann3487 Sen önce 10 15 çocuk yapmaktan vazgeç sıra bana geldiğinde zırla...
Bizim burada cok nadir sari ari gorulur yani bal arisi sanirim. Yazin bahcemizde mahsulumuz varken bakarim ; her sabah esek arilari dedigimiz arılar , çiçek cicek dolanir tozlasmaya buyuk katki saglar . Daha dogrusu esek arilari mi onlar emin degilim .özellikleri :
Buyuk bedene sahip olmalari
Yuksek ses cikarmalari
Simsiyah olmalari
Ve bazi acilardan bakildiginda mor kanatli gorunmeleridir.
Bu arilara bahcede cok sık rastlarim . Bunlardan hep korkardim ama artik bahcede kanki olduk. Yine korkarim ama artik cok daha az korkuyorum. Bu arada hayatimda hic ari tarafindan sokulmadim 😆.
Kaynakça sunabilir misiniz
Şok edici bilgiler . Teşekkürler dw
Doğadaki hiçbir sırrı doğru dürüst anlayamayan İnsanlık sineği bile mumla arayacak bir geleceğe doğru hızla gidiyor yani.
Bundan 20 yill önce bahar aylarında bir sürü çeşit çeşit yüzlerce farklı kelebek görürdüm şimdi bir tane bile kelebek göremiyorum 😭
20 sene önce algılarımız daha açıktı. Ama şimdi :-)
Sebeb, tarım ilaçları.. Düşünebiliyor musun uçakla zirai mücadele yapılıyor...
En sevdiğim hayvan arı , karınca arılar olmasa ekolojik denge olmaz boule bir vidéo hazırladığınız için teşekkürler
Doğal sürecin devamı için sadece bal arısı yeterli değildir. Doğada çok sayıda arı çeşidi var ve bombus arısı benzeridir. Sürekli doğa ile iç içe olduğum için bir çok çeşit görebiliyorum. Ben tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorum ve kimyasal gübre ve zirai ilaca karşıyım.
Bu yıl nerdeyse Erik, badem, kiraz ağacı çiçeklerde çok arı görmedim. Sonuç meyve yok.(Konya)
Dw Turkce speaker neden cok hizli konusuyor?
Tarım ilaçları yabani çeşidi çok etkiliyor hem hayvan hem bitkiler azaldı.
Teşekkürler.
Acaba ekili arazilere atılan tarım ilaçlarının bu arılar üzerinde ne kadar olumsuz etkisi var? Bilen var mı?
Soyunu kurutuyor.
Tabii ki bal arısını kurtarmak işimize geliyor, her türlü özelliğinden yararlanıyoruz. Önemli olan maddi açıdan birincil olarak çıkarımız olmayan canlıları kurtarmak.
Yaban arısı ile bal arısı anlaşmıyor yaban arısı bal arılarının kovanına girer bal ve arı yer belki de yaban arısına yeteri kadar gıda olmadığından yağma yapar yeteri kadar gıdaları olsa yağma yapmazlar arıcılarda çeşitli şekillerde yaban arısını öldürmez.
Lütfen #anneyeneoldu hasthag ile tweet atıp bu iğrenç olayın yayılmasını sağlar mısınız suçlunun gerekli cezayı alması için. Burada anlatmaya içim elvermiyor ama maalesef bu durumu bir hayvan yaşamak zorunda kaldı ☹️
Burada bahsedilen yaban arısı ile bizdeki yabani Arı farklıdır.
Yaban arıları etçildir bal arısı ve onun balı ile beslenir.
Yabani arı ise bal arısı benzeri olup ıslah edilmemiş arılardır.
Onlar da bal yapar Bir nevi Karakovan gibi çalışırlar.
Çok uzun zamandır yaban arısı görmedim gerçekten de.
geleceğe dair icimde azicik umut yok ya :/
Daha az bal üretilecek işte. Zaten insan sağlığına çok yararlı bir şey değil. Muadili de çok rahatlıkla üretilebiliyor...
Zaten burda konu olan bal arısı değil videoyu izlemeden yorum yapmışınız
@@metinozdemir7339 İzledim. Esas siz izlememişsiniz. İnsanların beslediği bal arılarından, tozlaşmayı sağlayan diğer arılara besin kalmıyor. İnsan desteği ile artan Bal arılarının doğadaki varlığı diğer arıları baskılıyor. Bir daha dikkatlice izleyin.
@@davutsakalli aynı şeyi söylüyoruz işte burda konu bal arısı değil popülosyonunda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan eşşek arıları
@@metinozdemir7339 Israrla sorunun "Bal arısı" kısmını kapatmaya çalışıyorsunuz. Ancak sorunun büyük bir kısmı bal arıları. Videoda da bundan bahsediyor zaten.
@@davutsakalli neyse ortak bi paydada buluşalım ve sorunun dünya genelinde çözülmesi için dua edelim keza bu sorun insanlık için büyük sorun saygılar sevgiler
European hornet yani sarıca arılarından hiç bahsedilmemiş. Günlük hayatta en çok rastladığım arılardan biri, acaba tozlaşmada herhangi bir rol oynuyorlar mı?
Sarıca arıları bal yapmaz.
Bal arılarına saldırıp ballarını çalabilirler o yüzden çiftçiler tarafından zararlı olarak görülürler ama aynı zamanda tırtıl ve benzeri böcekleri avlayarak faydada sağlarlar.
@@ataayhanpehlivanoglu6377 Evet evet bal yapmadıklarını herkes biliyor. Tozlaşmada herhangi bir rolleri var mı onu merak ettim. Enteresan bir evrim geçirmişler.
Hornet, wasp gibi etçil türler arı değil, karıncaya benzer bir ara türdür. Türkçede (pek çok şeyde olduğu gibi) yanlış isimlendirilmesinden dolayı halk arasında arı sanılıyor.
Almanya‘dan bilgiler „Entel Mikrofon“ kanalında - Buyrun izliyelim 🇹🇷🇩🇪
Tüh yanlış arıyı kurtarmışız
İnsanlar akıllı aptallardan başka birşey değil.
Boş küme
@@DARTHVADER-ms6mq evet
İnsanoğlu dünyanın sonunu getirecek
Yanlış tür arıların canı yok mu lennnn
meyve sebze olmadığı zaman arıcılar bal parasıyla ne satın alacak?
@@davutsakalli ben arıcıyım buna çözüm bulmak için çicek ekillmeli ve arilari korumaya almak lazim ben tel çektim kirpi ve böcekler en büyük sorun
@@gunahkarkilicyasuo617 Çiçeğin ömrü kaç sene ki... Öyle bir şey varsa her bahar çiçeklenecek ağaç dikmek lazım. 2. dünya savaşı belgeseli izledim. Nükleer bomba atılmadan önce 40lı yılların japonyasını görüntülemişler. Böyle her taraf ciçekli ağaç. Neyse...iyi geceler
@@davutsakalli evet ama yağmur un çok yağdığı çorak olmayan araziye kurulmalı
bunlar hep makarna yemedikleri için
şişko arılara dokunma tamam
Veganligin zararları :)
Yanlış arıları kurtarıyoruz lafi saçma olmuş kurtardigimiz bir arı yok. Turkiyede kaç arı var bilen yok. Kovan başı 10 tl vermekle görevimi yaptım anlayışı ile olmaz.
birader tedariki diye okunmuyor beeeeee. tedariği diye okuyacaksın. az dikkat edin be az dikkat. Tedariki ne alamancı türkler gibi konuşacaksanız almanca sunun , türkçe sunacaksanız da az türkçe öğrenin.
Hala bu devirde evrim diyen bilimci ilginç. 03:05
Şaka yapmışsındır. Umarım
Hâlâ bu devirde "hâlâ bu devirde evrim diyen bilimci ilginç." diyen ilginç.. bilemedim yani.. ilginç.. vallaha bilemedim.... ne desem bilemiyorum.. eğitim sisteminin yarattığı algı. ilginç.......
Hala bu devirde evrime inanmayan insan ilginç.
Bilimci ne?
100 yıldır kullanılan Bilim insanı kavramını bilmeden "bilimci" beğenmeyen adam.
++