Hoe bedoel je precies? De kans op genotype AA is eigenlijk speculatie. Dus hoe groot is de kans dat een kind van X en Y het genotype AA heeft of hoeveel procent van de nakomelingen van X en Y hebben dit genotype. De frequentie van A gaat over hoe veel dit allel voorkomt in de populatie. Bijvoorbeeld 80% van de individuen heeft allel A (p=0,8). Dit kunnen zowel heterozygoten als homozygoten zijn. Met de frequentie van A kan je uitrekenen hoeveel individuen AA hebben en ook wat de kansen zijn voor volgende generaties om genotype AA te hebben. Je kan zelfs uitrekenen hoeveel Aa zijn met behulp van Hardy-Weinberg. Heb ik zo je vraag beantwoord?
@@BestBiologisch ja! Super ik snap het nu denk ik, dus p gaat over alleen de A dat kan Aa en AA zijn en p^2 gaat echt alleen over AA. Alleen zijn de p^2 en de q in delen of in echte cijfer dus bijvoorbeeld 10 hebben AA is het dan 10 of 10 delen door het totaal?
@@marloes3558 Fijn dat het kwartje gevallen is. Alle getallen bij Hardy Weinberg zijn in delen. Je gaat er vanuit dat een populatie 100% van de allelen bevat. Een deel daarvan is q en een deel p. Samen dus altijd 1.
Jawel hoor, het getal q staat voor het recessieve allel, ongeacht waar deze staat. Dus als je p weet, weet je q ook, als je q^2 weet, weet je q ook. Ik begrijp je verwarring overigens wel. Het kan helpen om eens wat getallen in te vullen. Bijvoorbeeld 36% recessieve homozygoten (q^2). q is dan 0,6, p is 0,4 (want p+q=1). Ingevuld in de formule krijg je dan 0,4x0,4 + 2x0,4x0,6 + 0,6x0,6 = 1. Je ziet dat de 0,6 ook weer in het 2pq gedeelte staat en dat het toch nog steeds klopt.
BestBiologisch oja ik zie het, dankje (morgen een biologie schoolexamen) Ik raakte in de war met allelfrequenties, als je die moet uitrekenen moet je namelijk wel q^2 + 1/2 x 2pq doen, maar dat wordt hier helemaal niet gevraagd. Bedankt!
Binas 93D3, veel succes soldaten!
U heeft echt een goede uitleg stem
ze3ma je hader @dizzlesevn2518
Top! Erg duidelijk en meteen direct tot t punt komen.
eindelijk een duidelijke uitleg over dit begrip
k heb een bio leraar met spraakgebrek🤣
Hele fijne stem om naar te luisteren en ook erg leuk en duidelijk uitgelegd!
Goede uitleg, dit is oprecht een goede uitleg dankjewel schat
eerste keer dat ik dit snap, bedankt!!
Goede video, wel heel optimistisch met die wortel 0,16 uit ons hoofd 😂
Denk aan wortel 16
@@luukipuuk3537 0,04 toch
@@wittevanmuyden5451 nee want 0.4x0.4 wordt 0.16, ziet er raar uit omdat het een getal onder 1 is
U heeft het in 5 minuten beter uitgelegd dan elghazi in 184 minuten !!! Heel erg bedankt!
zelfs beter dan AAA in 15 minuten echt genoten van deze Apoll-style uitleg
Dankjewel! enorme hulp
Super fijne uitleg! Hopelijk zal het morgen werken. We zullen zien...
Hele bondige en fijne uitleg videos, ik blijf fouten maken bij genetica en dit zet alles weer een beetje op een rijtje
Ja, duidelijk!
TOP video schat!
Goed uitgelegt!
Erg bedankt mevrouw!!
Wat is het verschil tussen kans op genotype AA en frequentie van allel A?
Hoe bedoel je precies?
De kans op genotype AA is eigenlijk speculatie. Dus hoe groot is de kans dat een kind van X en Y het genotype AA heeft of hoeveel procent van de nakomelingen van X en Y hebben dit genotype.
De frequentie van A gaat over hoe veel dit allel voorkomt in de populatie. Bijvoorbeeld 80% van de individuen heeft allel A (p=0,8). Dit kunnen zowel heterozygoten als homozygoten zijn.
Met de frequentie van A kan je uitrekenen hoeveel individuen AA hebben en ook wat de kansen zijn voor volgende generaties om genotype AA te hebben. Je kan zelfs uitrekenen hoeveel Aa zijn met behulp van Hardy-Weinberg.
Heb ik zo je vraag beantwoord?
@@BestBiologisch ja! Super ik snap het nu denk ik, dus p gaat over alleen de A dat kan Aa en AA zijn en p^2 gaat echt alleen over AA. Alleen zijn de p^2 en de q in delen of in echte cijfer dus bijvoorbeeld 10 hebben AA is het dan 10 of 10 delen door het totaal?
@@marloes3558 Fijn dat het kwartje gevallen is. Alle getallen bij Hardy Weinberg zijn in delen. Je gaat er vanuit dat een populatie 100% van de allelen bevat. Een deel daarvan is q en een deel p. Samen dus altijd 1.
Juist, dank u wel!
hoe noem je een vis die rijk is?
goudvis hihi
Nice!
Dank je wel :)
Moet je dit kunnen voor je eindexamen
Welk niveau doe je?
@@BestBiologisch vwo
Dan moet je het kennen. Zie kopje F2.2 in de syllabus.
Soldaat
ily
Over een paar uurtjes tentamen evolutiebiologie... laten we hopen dat ik deze keer niet over Hardy-Weinberg struikel
Hoe ging het?
Maar je hebt toch ook een recessief heterozygoot allel dat nu niet meegerekend wordt met het getal q, dat klopt toch niet
Jawel hoor, het getal q staat voor het recessieve allel, ongeacht waar deze staat.
Dus als je p weet, weet je q ook, als je q^2 weet, weet je q ook.
Ik begrijp je verwarring overigens wel. Het kan helpen om eens wat getallen in te vullen. Bijvoorbeeld 36% recessieve homozygoten (q^2). q is dan 0,6, p is 0,4 (want p+q=1). Ingevuld in de formule krijg je dan 0,4x0,4 + 2x0,4x0,6 + 0,6x0,6 = 1. Je ziet dat de 0,6 ook weer in het 2pq gedeelte staat en dat het toch nog steeds klopt.
BestBiologisch oja ik zie het, dankje (morgen een biologie schoolexamen)
Ik raakte in de war met allelfrequenties, als je die moet uitrekenen moet je namelijk wel q^2 + 1/2 x 2pq doen, maar dat wordt hier helemaal niet gevraagd. Bedankt!
Goede uitleg, klein foutje alleen: de wortel van 0,16 is 0,04 en niet 0,4!
Tik m eens in op je rekenmachine...
Cas Reuling bijna
ik zou nog eens een lesje wiskunde volgen
Hahahahahha damn bro, etterbak
Goede comment, klein foutje alleen: er klopt precies niks van!