Mure,la umbra sau la soare?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 янв 2025

Комментарии • 122

  • @geluschiopescu1806
    @geluschiopescu1806 6 лет назад +3

    Oltene ,felicitări pentru munca și osteneală ta. Ești un exemplu de urmat pentru ce tineri că tine.

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад +5

      O astfel de urare este tot ce pot spera să primesc în schimbul efortului și timpului alocat strict pentru a arăta și altora.Nu am alte foloase din timpul pe care îl aloc cîte unui filmuleț,decît astfel de aprecieri.Multumesc.

    • @florygrimme1545
      @florygrimme1545 5 лет назад

      Foarte frumos ..vreau si eu si nustiu ce soi este mai productiv sau mai bun..?Am adus mure din Germania si in fiecare iarna inghieata ..si o ia de la capăt in fiecare an .Este o mure cu țapi, as dori una fara țapi si adoresc sa stiu cum se nemeste muria ta.?

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  5 лет назад

      @@florygrimme1545 Mura mea este Thornfree.
      In ce zona esti in romania?
      Cele cu tepi trebuie sa fie mai rezistente caci sunt nealtoite.
      Din întâmplare thornfree este printre cele mai productive.6-8kg de fructe pe tufa din anul 3-4.

    • @florygrimme1545
      @florygrimme1545 5 лет назад

      @@petrisorcalangiu4132 Mulțumesc mult ca mi-ai răspuns .Dumnezeu sa te binecuvinteze.Eu sint din Radauti Jud.Suceava.Este mai frig la noi pina la-26*-28* si am cumparato din magazin din Germania ,un cred ca no fi oltoita sau sălbatică.Am primit de la cineva doua creangi ce au stat la pămint si avea rădăcini ..sint fara ghimpi ..dar mia zis s-o învelesc primul an .Cum as putea sa procur un soi ca al tau si de unde?..mulțumesc pt amabilitate .

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  5 лет назад

      Iti raspund cu intirziere din cauza filtrelor pe care le am !-cred ca e simplu de procurat un soi ca al meu.-iei de la mine.0784 963 538.dacă vrei sa iei din alta parte,ma poti suna sa iti dau si alte adrese bune !

  • @elenabeza2912
    @elenabeza2912 5 лет назад +1

    Mulțumesc frumos..

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  5 лет назад

      Nu cred că aveți pentru ce să îmi mulțumiți sau nu îmi dau eu seama.Eu vă mulțumesc pentru faptul că îmi transmiteți ce credeți despre grădina noastră!Oricum e primit🤗🤗🤗

  • @cristiannicolae3829
    @cristiannicolae3829 6 лет назад +2

    Foarte curios cu acele pete !!! Bafta in continuare . Numa bine salutari !

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад

      Multumesc.

    • @georgianageo9325
      @georgianageo9325 5 лет назад

      @@petrisorcalangiu4132 ce pret au 1 kg

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  5 лет назад

      Pentru cei se vin la poarta, 8leikg. Pentru cei ce vin la poarta, si intra sa le si culeaga,5lei. La magazine, le gasiti incepind cu 14 lei si mai scade in timp.

    • @georgianageo9325
      @georgianageo9325 5 лет назад

      @@petrisorcalangiu4132 ok multumesc dar in cantități mari ??? Cum procedati

    • @georgianageo9325
      @georgianageo9325 5 лет назад

      @@petrisorcalangiu4132 scuza ma dar vb ìn calitate de producător dacă ma poti ajuta cu un sfat te rog

  • @pirvulescubebe4756
    @pirvulescubebe4756 6 лет назад

    Multumesc pt raspuns.Referitor la acea patare care am vazuto pe un filmat ce lai postat am inteles ca este foarte eficienta o stropire cu solutie pe baza de calciu atunci cand este fructul verde.

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад

      Cu calciul este alt aspect.Solutia ce o recomand in acea perioada la toti si care este BIO si si omologata pt.fructe de padure,se numeste Amalgerol.Este facuta de elvetieni si dupa doi ani tind sa cred ca datorita ei murele mele cresc PREA MARI dar este naturala si nu are nici un fel de risc pt sanatate.Nu afecteaza absolut nici o vietuitoare!Este ca un ulei-ceai de plante!Miroase a menta si nu imi trebuie altceva ca si ajutor de hrana pt mure chiar daca este mai scump.Gindestete ca primul care maninca in fiecare zi din ele este Andrei baietelul meu!Intereseaza-te de Amalgerol caci Crompax,are unul sau doua elemente CHELATE chiar daca este si el bio!

  • @dorinagheorghe6686
    @dorinagheorghe6686 3 года назад

    Multumesc videoclip aș vrea să întreb cum se numeste soiul de mure pentru ca vreau si eu sa incerc ca ancepator

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  3 года назад

      Ei bine atunci îți recomand să citești comentariile căci dacă vrei să încerci, are să îți prindă bine.
      Zeci de întrebări au răspunsul acolo☝️
      Asta e una din zecile repetate🤷‍♂️😁🤗🙋‍♂️

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  3 года назад

      Sunt câteva soiuri bune doar că ăsta, este prezentat în ani și ani ce știe să facă.Vezi primul rod, apoi următoarele, și apoi ai să vezi descrieri din alte surse ca fiind cele mai bune soiuri. Ăsta e aici pe acest canal☝️😁😘

  • @mihaicurta7948
    @mihaicurta7948 2 года назад

    Ani trecut care au fost la 2 m circa și peste 2 ,pe o sarma făcută bolta In Sectembrie o. fost goala Toate sau cont In schimb cele din mijloc de la 0,8_1 m 1'5 Acolo a fost problema Între un rand și altu fa o bolta la 2 ,5 m și prinde de ea 2 lăstari Exact pe capătul rândurilor. Sa vezi mure ,și sa vezi diferența.

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  2 года назад

      Am făcut şi asta. Am încercat multe.
      Unde întorceai capul numai mure vedeai şi toate erau în capul tău😁.
      O mare amețeală să culegi murele alea zburătoare. Diferență a fost dar amețeala nu e bună. Am nişte poze cu murele zburătoare😂.

  • @pirvulescubebe4756
    @pirvulescubebe4756 6 лет назад +1

    Salut.Tiai dat seama bine am si eu o plantatie de mure 7 rinduri de 120m lungime pusa pe spalier cu sarma cu sistem de irigatie asa cum scrie la carte.Plantatia se afla in jud mehedinti deci tot oltean si la anul este anul 3 de la infintare.intrebarea mea este ce insecticid ai folosit si in ce perioada ai stropit?.Eu anul acesta am folosit Calipso inpotriva acelor paduchi,am stropit de doua ori in primavara si sincer a dat randament .A soua intrebare este : in toamna aceasta nu am intervenit cu o taiere deoarece am infintat o plantatie de capsuni suspendata pe saci,si o plantatie de cires super intensiv am avut foarte mult de munca si timp doar o luna deoarece stau in italia de 18 ani dar la anul o sa ma stabilesc in tara , crezi ca vor fi afectate ca nu am intervenit cu o taiere in toamna.Multumesc.

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад

      Calipso am folosit si eu .Acesta este sistemic.Inspre pirg cu 2-3 sapt inainte am schimbat cu Mospilan care este insecticid de contact si care nu ramine in planta.Urmele dispar in 3zile.Acesta este de igienizare sa zic asa in ceea ce priveste insectele inclusiv plosnitele acelea de te incurca la cules caci daca atingi una pute de iti strica toata ladita de fructe culese.Apropo.. regula la mine este ca atungi cind ai deranjat o astfel de insecta in timp ce culegi mure,te opresti din cules,daca ai apucat sa pui mura respectiva in caserola arunci toata caserola cu totul, si obligatoriu te speli pe miini.Tot mospilan am folosit si dupa recoltare caci in toata perioade de cules au puiat plosnicele care in timp ce culegeam ereau verzi nematurizate dar care in doua luni s-au facut maro si au puiat.Cele maro sunt mature si pot depune oua cele verzi nu.Am fost multumit si de densitatea de paduchi ce se regasea in timpul culesului si totul a fost bine cu 3 aplicari inaine si 1 la sfirsit. Nici eu nu am avut timp anul acesta de taiat dar stai sa vezi ce am patit azi sau miine cind postez,probabil pt. ca am mure ca si plante prea mari cu toate ca anul acesta am taiat la ele in verde cit am putut.

    • @mathefrancisc-andrei6411
      @mathefrancisc-andrei6411 3 года назад

      @@petrisorcalangiu4132 Nu trebuie sa arunci toată caseta dacă ai strivit un gândac din asta care pute fff tate,, ci scoți fructul ala numai și te speli pe mâini bine bbb și gata. Nu are rost sa arunci toată caseta Dc??? Ca doar fructul respectiv este atins.
      In Italya am dat de ea de fff multe ori . Dacă atingi caseta din greșeală schimbi caseta și gata (și transferi fructele în caseta cea noua).
      Este plosnita de câmp (cea verde este plosnita de cereale și cea maro de fructe,, asa cred/știu poate gresesc) in Italyana se cheamă Cimice.

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  3 года назад +1

      @@mathefrancisc-andrei6411 M-am experimentat între timp da.
      Nu mă mai grăbesc cu aruncatul..
      Eu cred că cele verzi sunt mai t inere iar cele maro sunt mature😉

  • @pirvulescubebe4756
    @pirvulescubebe4756 6 лет назад

    Multumesc mult pentru sfat,am cautat si am gasit scheda tehnica ce se foloseste la fructele de padure am sa folosesc si eu incepind din primavara.Multumesc mult pt mine este foarte constructiva aceasta discutie.

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад

      Este exact ce trebuie sa faci!-sa cauti si sa alegi singur ce trebuie facut .Schema conpleta ,singur trebuie sa o realizezi caci ea se potriveste doar in mare parte insa de aplicarea ei doar tu te ocupi si in functie de cum o faci,de la un an la altul,intervin mici ajustari.Adica daca in schema apar trei fungicide la o anumita perioada de vegetatie,asta nu inseamna ca trebuie sa le folosesti pe toate!Poti sa ajungi sa le folosesti pe toate intr-un an daca nu o faci cum trebuie.Ce pot eu sa fac este sa iti atrag atentia doar ca nu este bine sa repeti fix acelasi tratament mai ales daca nu a dat rezultate poate din cauza momentului de aplicare pe care l-ai ales,si ca este indicat sa alternezi substantele folosite dar de evitat sa le folosesti pe toate.De exemplu,eu inca nu am folosit in 3ani decit 3 feluri de fungicid.Atentie,alternarea este de luat in calcul intr-un sezon de vegetatie si nu este necesara de la un an la altul!Mai exact daca ai folosit calipso ,si in foarte scurt timp adica mai repede de14 zile populatia de afide este la fel de deasa sa zic asa,sau mai rau,atunci nu repeti fix acelasi tratament.Poti intrvenii cu un mospilan inainte sa expire perioada activa a lui calipso, si la terminarea perioadei in citeva zile sa incerci altceva ca de exemplu actara care este tot sistemic daca retin bine si apoi corectezi iar cu mospilan dar acesta este un exemlpu extrem.Cel mai bine este sa iti alegi bine momentul de aplicare si sa incerci sa prelungesti termenele.Prelungirea termenelor eu o inteleg astfel-daca ai aplicat tratament cu fungicid,si s-a terminat perioada de pritectie aferenta celui pe care l-ai folosit,si,la data programata pt.urmatoarea interventie conditiile de vreme sunt conplet nefavorabile dezvoltarii bolilor ce tin de aceste funghii adica umiditate scazuta a aerului soare si cald,poti amina si sa ajungi sa renunti la unul din tratamentele recomandate!toate aplicarile trebuie corelate cu culesul cind murele nu trebuie sa se afle sub influenta vreunei substante daca ne gindim la toti copii nu doar la ai nostrii.Ajuti apoi plantele sa fie puternice si automat sanatoase cu amalgerol si vei fi inpacat in legatura cu calitatea fructelor tale.Egreu sa fi coerent in idei si am sa ma opresc sa nu gresesc ceva.

  • @MihaiVH
    @MihaiVH 3 года назад

    Eu nu am avut problema asta ....am cativa butasi e drept....dar sunt in bataia directa a soarelui ...e posibil sa fie din cauza ploii ..sau vreun daunator ..

  • @danut-alexandrucorha3637
    @danut-alexandrucorha3637 Год назад

    Ce grad de umbrire are plasa?

  • @floricadumitru3356
    @floricadumitru3356 5 лет назад +1

    PE de altă parte,ın cărţile de specialitate, se precizează că murul se simte bine în plin soare şi are nevoie şi de apă .,deci irigarea este ideală.

    • @MihaiVH
      @MihaiVH 4 года назад

      eu am din italia ,si stau destul de expuse ....anul asta am avut puzderie din 2 plante ...am curatat in primavara ....si le-am irigat in mod regulat ....

  • @farcasnelu9793
    @farcasnelu9793 4 года назад

    Buna seara..cam ce grad de umbrire trebuie sa aiba plasa antigrindina?.. multumesc..!!

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  4 года назад +1

      Căt mai mic!!!Cel mai mic!!!💁‍♂️
      40% este inadmisibil..

    • @farcasnelu9793
      @farcasnelu9793 4 года назад

      @@petrisorcalangiu4132 12-16 inseamna ca ar merge?

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  4 года назад +1

      @@farcasnelu9793 Daaa e ok 12 sau 16%💁‍♂️pt. că dacă vrei protecție antigrindină, trebuie să renunți la o parte din soare dar cel mai super sist., pt. mure,este unul retractabil..
      Eu acum după cățiva ani, îmi asum riscul în schimbul unor mure coapte bine..

    • @farcasnelu9793
      @farcasnelu9793 4 года назад

      @@petrisorcalangiu4132 Multumesc!!

  • @bottlebfdi
    @bottlebfdi 6 лет назад +3

    Chiar ma miram de ce nu ai mai postat nimic in ultimul timp! Felicitari! Merge desfacerea? Gasesti unde sa le vinzi?

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад

      Pina acum este bine inca nu am blocaje.Sa vedem in continuare.Inca am marfa frumoasa si poate si asta conteaza.Alegem bine la ele.

    • @mihaicurta7948
      @mihaicurta7948 2 года назад

      Ce sa faci cu murele Am văzut eu Un proprietar de mure in Prahova nea Marin Este primul proprietar de mure in Prahova Când a pus murele ,Vecini Nu sunt destule pe dealurii Dar nu ai vrea sa te întâlnești cu Ursui Ce-ți trebuie Avea 60 de ani domnu Au crescut Murele Și acuma ce faci cu ele cui le dai asta-i problema I Și zicea Daca cineva își permite să cumpere O galetuta de mure Sa faca la copi compot magiun din acelea sălbatice Și te înțepi. Pe când astea Ți m-ai mare dragul să le culegi Din mure se poate face compot magiun murata Sa Faci vin de mure nu_ și permite nimeni Ce sa zic de țuică de mure Zicea Reporterul Eu cunosc țuică de prure țuică de Ibănești etc O făcut și țuică de mure ne Marin Investești niste bani Dar Murele o dată plantate Când intră pe rod îți dă cu vârf și îndesat Nea Marin Mă uitam de sus în jos cat de mici erau Și după o vreme Mă uitam De jjos în sus Și. mă minunam Cat de frumoși și de mari sunti Și am avut vita de vie de la bunicul. Am scos_ o. afara. Era bătrână nu făcea foarte slab Adică De pe 22 m. Am adunat o găleată de struguri. ? Și am făcut plantație de Mure Soiului Navaho. In Anul cu pandemia Butași anul 2 pe rod Anul asta sunt anul 4 Și o tufa este soiul Thorfi anuli 6 Va m-ai zic Cel care mă făcut să fac plantația este și Marian Tudor care a cumpărat cu 5 000 de euro Pe 2500 de plăntuțe Nu știa ce sunt Un prieten in Olanda mergând în vizită A văzut plantatia și a zis vreau și eu Nu se poate Dar cu ciu cu vai am făcut rost de 2500 de plăntuțe Când au ajuns în tara Cel cu plăntuțel A zis 2 euro pe planta Egal 5000 de euro Avea bani in cont Ia scos fara sa știe soția Lucra in AITI Nu avea nimic în comun cu agricultura. Cu băieți de la firma le_au plantat Au trecut 7 Ani și a venit la el un ofițer Și a zis Datimi o găleată ?Dar ce vreți să faceții ?Sa beți apă. A Adunat de la o planta circa 13 ,3 kg Nu-i venea se creadă Că o planta poate produce atat

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  2 года назад

      @@mihaicurta7948 Tot aşa mi s-a întâmplat şi mie. Am văzut la Toader şi am zis că trebuie să fac şi eu.Eu am socotit repede că dacă mure nu voi face măcar nu voi mai cumpăra lemne niciodată😅.
      Eu însă eram trecut prin multe legume câmp albastru de varză verde de morcovi roşu la cules roşii cartofi dovleți porumb tot ce se poate.
      Cel mai tare pom, e piticul de mur😁.
      Despre cantități niciodată nu am adus vorba căci oamenii au tendința aceea💁‍♂️😏.
      Eu ştiu însă cum stă treaba.
      Puțini ínțeleg însă care e socoate cu randamentul.Apropo☝️ De când am mure, tot caut o cultură înlocuitoare🙄🤔. E problemă în continuare🤷‍♂️😎🤫🤫🤫

  • @pirvulescubebe4756
    @pirvulescubebe4756 6 лет назад

    Multumesc mult pentru sfaturi o sa tin cont si abia astept un alt clip de la tine.O zi buna sa ai.

  • @elenabeza2912
    @elenabeza2912 5 лет назад +1

    Soacra mea a avut mult pământ și le-a vindut la alții oameni adică nu neamuri ei și a mai rămas 10 mii de acri soțul meu a lucrat mult timp la ea și a spus că da lui ,și nu ia dat și ea a mințit și a dat la alta ,aflat cu mare tupeu sa băgat peste soacra mea care nu este nici neam cu ei .adevăr este că nu este frumos ceea făcut ei .altfel aveam și eu că sa pot vinde dar am gradina mica am zmeură de toamna de la sasi și pot pune multa legume i fructe cu gutui ,cireșe,caise,mere,piersici ,prune ,și ierburi aromate .îmi place f mult sa lucrez in gradina și cartofii.mult timp mi-am dat seama că pământul pe care lucrezi este o bază adevărată pe care poți trece din situați grele .

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  5 лет назад

      Reușesc să desprind ideea din acest comentariu și o primesc.Baza de care spuneți este o realitate.Această temelie și pe mine m-a ajutat de multe ori.Ea este concretizată de cămara de beciul cu de toate pe care îl umplem cu roadele pământului pe care îl muncim și care la noi românii este ceva știut.Numai cei ce au așa ceva știu ce valoare are atunci cînd sistemul în care trăim cere mai mult de la fiecare dintre noi.Chiar și doar pt.această cămară merită să muncești pămîntul.Cămara e primul lucru la care mă gîndesc la fiecare început de an!E esențială! Am o idee de cămară foarte deosebită pe care o mai împărtășesc din cînd în cînd cînd am cui dar e mai dificil de înțeles.

  • @ovidiusangeorzan5747
    @ovidiusangeorzan5747 5 лет назад

    Ce părere aveți de BioHumusSol? Poate scăpați de ploșnite cu BHS.

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  5 лет назад

      Încerc să dau un răspuns cît mai cuprinzător.
      Părerea mea despre acest produs, este o concluzie personală influențată de toate cunoștințele mele fie ele puține sau multe,și experiența mea.
      Am să iau un termen de comparație și anume un alt produs similar pe care îl folosesc eu . Amalgerol.Am să folosesc cuvintele mele simple că să exprim părerea mea.De obicei încerc să mă fac înțeles cu riscul de a lăsa loc de interpretări.
      O primă diferență este că Bhs(1) este o emulsie de materie organică extrasă din compost unde trăiesc bacterii și rîme.Amalgerolul(2) este o emulsie de uleiuri esențiale și extracte de plante.
      1 conține acizi humici și bacteri vi,iar 2 uleiuri din plante și alge și hidrocarburi adică petrol.
      1 are un ph.de 6,5 iar 2 de 8,5.(adaug o notă aici și spun că cu cît ph-ul este mai mic,cu atît soluția tinde să ardâ că un acid;-ph se consideră neutru în jurul valorii de 6)
      Acum o diferență importantă.Bhs.are o prezentare comercială ce specifică ,că ,este compatibil cu orice alt produs fitosanitar.Aceste produse se folosesc de foarte multe ori combinate cu altele.Nimeni nu vrea să stropească plantele de două ori în aceeași zi o dată cu Bhs,și o dată cu zeamă bordeleză să zicem.
      În fișa tehnică, apare ca o surpriză, avertizarea clară că Bhs,nu este compatibil cu produsele pe bază de cupru.Eu mă așteptam la o astfel de incompatibilitate dar mă deranjează nu faptul că nu se face referire clar la ea ci faptul că se spune că nu are.Uni producători aduc vorba mai subtil de incompatibilități căci sunt obligati să o facă toți.În cazul Amalgeroluli problema incompatibilități este tratată mai atent.El nu are incompatibilități și în cazul prod.pe bază de cupru cere utilizatorului să facă și o probă.
      Mai constat o încercare de folosire a proprietății acestui produs de a nu fi toxic în sugerarea ideii că o concentrație minimă de 3-5 l la ha este suficientă iar apoi la o documentare mai atentă găsești specificat că pt tratarea solului este necesar 10 ml de produs pe m.pătrat pt rezultate bune.E normal asta căci este bio și trebuie să pui ceva zeamă de compost să îngrași pămîntul dar de la 5 l la 100 l ,e o diferență de costuri.În cazul Amalgeroluli, este valabil același lucru în privința concentrației dar nu se încearcă inducerea în eroare .
      Se specifică clar că singurul pericol este reprezentat de conținutul de hidrocarburi adică petrol.Dar ști ce origine are petrolul?(organică,toți peștii morți acum milioane de ani)
      Acum dif. esentială-Unul este clar recomandat pt mure și bun la toate iar celălalt este doar bun la toate.Asta ști ce înseamnă?Că pot să fie la fel de bune amîndouă dar doar despre unu se poate spune și cît de bun este în raport cu murele.
      Concluzia este că unul e mai studiat iar altul mai puțin în raport cu murele. Se simte o diferență între lucru străin și cel nemțesc.E normal să fie dar care e aceea?
      Întotdeauna lucrurile mici fac diferența atunci cînd vorbim de lucruri asemănâtoare .
      În privința PLOȘNIȚELOR dă-mi voie să îți atrag atenția că nu are nici o legătură cu acest produs bhs.
      Ținînd cont de acest fapt,și anume că m-ai făcut să cred că dacă a-și utiliza Biohumussol a-și putea scăpa de ploșnițe,te întreb acum dacă credeai că poți scăpa de ploșnițe cu Bhs?A-și aprecia un răspuns!!!

    • @ovidiusangeorzan5747
      @ovidiusangeorzan5747 5 лет назад +1

      Petrisor Calangiu nu am folosit, dar speram să fie bun deoarece zice ca îndepărtează toate insectele chitinoase, că conține o substanță care dizolva chitina la insecte și că de aceea ele pleaca din zona unde sa stropit. Eu stiu ca 7 e ph neutru. Īnteleg ca una e recama, iar adevărul se vede în teren.

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  5 лет назад +1

      @@ovidiusangeorzan5747 Apreciez răspuns. tău.E asumat.
      În jur de 6. dacă e 7 cel neutru ce să înțelegem că e puțin acid pt. frunze?!?Reclama nu are prea multe reguli.Informațiile trebuie căutate nu ți se oferă singure.Ele există dar ști tu vorba aceea (-dar nu ați întrebat!!!-).Ăsta e stilul romînesc.Vai, dar nu ați întrebat că vă spuneam ;este la noi .Cred totuși că este un produs bun însă nu se știe cît de bun.Treaba cu chitina cred că este o chestiune de speculare .Păi trebuie să dea niște cifre.În ce procent ajunge sa deranjeze insectele ce au chitină
      Poate aflăm că doar teoretic.Se poate încerca dar trebuie timp.Teoretic cred că bacteriile din el ajung să vrea să mă încearcă chitina ploșnițelor dar tocmai în asta constă diferență între produse în timpul alocat studierii lor.Să vi să spui că Amalgeroluli este bun pt mure, ca și producător înseamnă ceva.Este de altfel singurul produs întrebuințat în culturile de mur care are specificații despre aceste plante.Eu am să încerc să acord atenție acestui produs pt.că e de pe la noi și sper să nu fiu dezamăgit .O altă bilă colorată o are și pt. că e ieftin la jumătate prețul.Apropo:prețul e un reper bun întotdeauna.Un kg de chimicale foliare e 20lei!

  • @marian6184
    @marian6184 6 лет назад +2

    felicitari ca n germania la zmeura numai ca acolo a fost acoperit cu folie

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад

      Mulțumesc.Merge si la noi folia dar la banii din România,rămine un vis să le acoperi.

  • @golo92
    @golo92 6 лет назад

    Ce tip de plasa folositi? Poate afecta plasa/umbra productia in mod negativ?

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад +1

      Nu am timp sa postez detaliat plus ca astfel de filmulete pot fi contestate cum ca le pregatesc inainte culegind ce este stricat in unele locuri si filmind apoi ca si cind ar fi diferente intre umbra si soare.Cine ma cunoaste ma crede,insa sunt mai multi ceilalti.Eu nu vreau sa influentez pe nimeni in niciun fel si totul este pentru experienta mea.Singura chestie este ca o impartasesc in acelasi timp.Am poate conceptii un pic nepotrivite pt.Romania insa. suntem romani cu totii.Raspunsul exact este urmatoru;-Agril se num.plasa si este folosita pt protectia impotriva brumelor si inghetului.Are coeficient de umbrire de20% si poate creste temp cu pina la 5 grade.Protejeaza imp.vintului 30km/h max. ploilor puternice si foarte interesant nu lasa sa se depuna roua.Pot culege de la prima ora.Cred ca face fata la o grindina foarte usoara.Pina acum constat diferente clare intre murele expuse direct la soare si restul inclusiv fata de anul trecut.Sper sa se pastreze tendinta si sa nu apara efecte secundare pe termen lung.Atit pot sa spun acum .Daca va intreseaza acest aspect va poftesc sa investiti un pic de timp si drumul,si sa veniti aici.Primesc vizitatori.

    • @golo92
      @golo92 6 лет назад +1

      Multumesc frumos pentru raspunsuri. Cand voi avea putin timp liber sper sa reusesc sa ajung la dumneavoastra. Va doresc o zi buna!

  • @trandafirtincatrandafir8659
    @trandafirtincatrandafir8659 4 года назад

    Ma intereseaza ceva butasi daca se poate .

  • @STRUGURIDEMASA
    @STRUGURIDEMASA 4 года назад

    Insolatie

  • @elenabeza2912
    @elenabeza2912 5 лет назад

    Este f important .

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  5 лет назад

      Sunt detalii într-adevăr f.importante iar aflarea cauzei și pt. a fi sigur de ea ,cere timp și atenție concentrată!Nimeni nu vrea mure pătate!!!

  • @dobrin_mihai
    @dobrin_mihai 6 лет назад +3

    S-ar putea ca boala respectivă să fie din cauza ploii acide nu de la soare. Părerea mea. Oricum succes!

  • @daniellucaci9980
    @daniellucaci9980 6 лет назад

    Îmi dai ceva detalii de plasa de unde pot obține și eu cat poate costa te rog frumos

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад +1

      Salut.Plasa aceasta alba este agril.Costa cam 50bani metru patrat.O gasesti destul de frecvent mai ales primavara!Este pt. protectia plantelor impotriva brumei,si se pune direct peste cultura caci lasa aerul sa treaca.Nu este foarte rezistenta si din aceasta cauza nu are rost sa te gindesti la ea ca la o solutie pentru cultura de mure nici macar pe termen scurt! Ce am facut eu,este o mare improvizatie si nu recomand la nimeni!!!
      Am ales sa depun mari eforturi fizice pt. amplasarea si mentinerea acestui agril pe murele mele din cauza costurilor mici care mi-au asigurat impreuna cu eforturile fizice depuse experienta de care aveam nevoie!!!Acum, pot socoti mult mai bine ce am de facut pentru a-mi proteja murele de grindina,si pot doar sa iti spun ca o plasa speciala antigrindina, ajunge la aproximativ 5lei metru patrat cu tot cu sirmele si atele aferente.Mai pot sa iti atrag atentia ca daca vrei sa adopti o solutie ANTIGRINDINA,nu trebuie sa te repezi sa cumperi hobiuri de la piata! In primul rind,coeficientul de umbrire trebuie sa fie mic.20%. Sa nu mai lungim,vezi strugurii din sudul italiei ,plasa aceea alba!!! Este facuta din fir de pescuit si tine 25 de ani! Ce avem noi pe aici este din rafie tratata U.V.
      Eu cam de prin italia ma uit sa o cumpar, si am inteles ca este 25 centi metru.Cred ca se gaseste si adusa ,dar la comanda!

    • @elenabeza2912
      @elenabeza2912 5 лет назад +1

      @@petrisorcalangiu4132 kf frumos

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  5 лет назад

      @@elenabeza2912 Atunci cînd înfloresc,în Mai,mă uit la ele și îmi dau seama că merită toată munca doar pt.a petrece clipe de neuitat printre sumedenia de petale de pretutindeni.E momentul cînd pentru mine răsplata pentru acel an deja a fost primită.(îmi aduc aminte de un film :PRODUSUL VERDE în care un bătrînel din timpurile viitoare, ajunge să plătească cu economiile sale doar pentru a petrece ultimile sale clipe de viață într-o livadă înflorită ce la fiecare adiere lăsa să zboare în aer peste el mi de petale!Un film vechi și dur.)Fructele sunt altă imagine.Diminețile cu mure coapte sunt din altă lume iar paradoxul este că toate astea se întîmplă în această lume în care trăim...

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  5 лет назад

      @@elenabeza2912 Vă recomand să vedeți și Rod în plin.

  • @cosmind84
    @cosmind84 6 лет назад +1

    Salut, un numar de telefon as dori daca se poate. Multumesc.

  • @ianosflorin4472
    @ianosflorin4472 3 года назад +1

    Este de la soarele dupa ploaie care este foarte puternic si pur si simplu le arde,chiar daca gradele sunt mai puține in aer.Deci părerea mea este soarele prea tare in perioade scurte de timp. Și eu am pățit la fel

  • @dumnezeu2673
    @dumnezeu2673 6 лет назад

    nu e din cauza ca in capul randului bate soarele si planta ramane fara apa?

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад

      Sa stii ca apa a fost din belsug. Cred totusi ca tot insectele acelea care put ingrozitor cind le atingi fac treaba asta insa mai ramine de aflat de ce prefera capatul rindului iar faptul ca inteapa doar partea de sus a fructelor sa fie doar din cauza gravitatiei pozitionindo-se confortabil atunci cind maninca.

    • @dumnezeu2673
      @dumnezeu2673 6 лет назад

      Daca tot esti pe aici,si nu este secret,poti spune concret daca faci bani cu murele?ma refer se merita investitie?

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад +4

      Mai frate!Concret vrei?A m reusit sa vind cu bobul 2000kg.Inca 1000le-am concasat iar mai bine de 1000kg s-au intors de unde au venit .
      Pentru la anul, trebuie schimbat raportul si ajustat cit mai optim in asa fel incit, prima problema ce trebuie rezolvata este eliminarea cercului care se inchide singur.Mura care iese din pamint si ajunge tot in pamint.
      Potentialul lor trebuie concentrat altfel.Asta depinde de mine.
      Daca merita intrebi? De 15 ani tot culeg:varza, morcovi,cartofi,lubenita,pepeni,rosii,visine,capsuni,ceapa,usturoi,patrunjel,telina,tutun,porumb,placintari,si cite nu am mai pus lalele narcise...
      Murele m-au satisfacut cu virf si indesat in privinta muncii si rodului.
      Iti mai spun asa:-intotdeauna cind muncesti pamintul,si vine vremea culesului,nu trebuie sa te necajesti de rodul la care nu ajungi ci trebuie sa te bucuri de cel pe care il stringi. Altfel spus:- in loc sa te uiti la marul din virf mare si rosu, mai bine cauta intre cele mai galbioare de la poale si vezi care este mai dulce caci cel din virf este al corbului care da tircoale sus si care fara sa crezi are poate peste 100 de ani de cind zboara .Stiai ca cioroiul poate sa traiasca si 200 de ani si ca este extraordinar de destept?

  • @muretimis3438
    @muretimis3438 5 лет назад +1

    La soare

  • @skorpion091177
    @skorpion091177 6 лет назад +2

    se ard murele la soare.

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад

      Da dar la soare se coc pina se fac violet nu albe. Cred totusi ca altceva le albeste..-niste insecte,plosnita!

  • @elenabeza2912
    @elenabeza2912 5 лет назад +1

    Am mure și nu am dat cu nimic și sunt pete pe mure deacea m-am documentat.timp de trei ani nu am dat cu nimic .

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  5 лет назад +1

      În filmuleț,specific că poate e pripită concluzia dar la momentul acesta vă pot spune așa:-În urma analizei permanente a semnelor pe o perioadă de 2 ani,și după corelarea tuturor factorilor de mediu, vin acum și spun ;-Aceste pete se datorează puilor de ploșniță acea goangă maro și cam tare care cînd o atingi pute rău, și pe care sunt sigur că ați întîlnit-o pînă acum,care sug sevă din pernuțele murelor ce mor apoi fiecare pernuță în parte,iar faptul că petele apar doar la capătul rîndului este pt.că acolo ajunge soarele mai mult care pt. acești pui e binevenit într-un an ploios că cel ce a trecut ,și faptul că apar doar pe partea de sus este datorat faptului că insecta se poziționează confortabil atunci cînd mănîncă în raport cu gravitația!!!!Pot dezvolta mai mult dar nu știu dacă mă înțelegeți.0783 963 538 este nr.meu și dacă doriți să vă argumentez mai mult vă invit să mă sunați!!

  • @danloghin1172
    @danloghin1172 4 года назад

    Like

  • @mihaicurta7948
    @mihaicurta7948 2 года назад +1

    Da nu de la soare De la prea multa apa .și umbra Așa am si eu Am pățit anul trecu t cu soiul de mure Thonfii In schimb cu soiul Navaho Nu au avut nimic Și sunt mult mai la umbra Zicea o colega asta Vara unde_ s fructele poți să tai frunzele Și se coc m-ai repede O făcut ea Eu le_am spălat Și care nu au fost prea coapte ,și afectate Am făcut magiun amestecate cu prune mure și gutui Și nu zic. ce _o iesit

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  2 года назад

      Le păpa ploşnița la vremea aia.
      De umbră rămân acre.
      De apă multă nu prea se supără.
      Verifici la tine şi anul ăsta cum e.👍👍👍

    • @mihaicurta7948
      @mihaicurta7948 2 года назад

      @@petrisorcalangiu4132 Ai plantație frumoasă Succes In cea ce faci Soiul Thorfi Am o tufa In Schimb soiul Navaho am 50 de tufe Dar nu se compara la gust cu torfy al meu Sunt m-ai acrișoare este drept Poate sa fie și aia cauza Am pus și la soare in alt loc sa vedem Și o schimb Nu este o problema Mulțumesc pentru sfaturi

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  2 года назад

      @@mihaicurta7948 Mulțumesc pt. apreciere şi urare. Cu acreala fructelor am avut de furcă mult dar doar în primul an. Thornfree sunt foarte acidulate ier pt. a obține un gust echilibrat, este nevoie de puțină răbdare cu fructele. Trebuie aşteptat ca ele să se coacă complet. Doar negre sunt ori acre ori acrişoare dar dacă le laşi, cum arăt eu prim filmulețe că îți cad singure în palmă, sau pe jos🤷‍♂️😊, au un gust inconfundabil de care m-au întrebat clienții că unde este atunci când anul a fost ploios şi cu nor mult☝️.
      🤗 succes🙋‍♂️

  • @victoritabalan8799
    @victoritabalan8799 2 года назад

    Petrica încearcă sa prelungești plasa la capete și leago la pământ cum fac cei din Ucraina. Multa bafta

  • @haleaurelian
    @haleaurelian 6 лет назад +1

    Ce distanta recomanzi sa fie intre randuri?

  • @paula-emanuelamanole5702
    @paula-emanuelamanole5702 4 года назад

    Buna seara ce distana sa fie între mure

  • @razvi.0465
    @razvi.0465 4 года назад

    Eu le-am plantat la umbră

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  4 года назад

      🤷‍♂️😉

    • @razvi.0465
      @razvi.0465 4 года назад

      @@petrisorcalangiu4132 doar acolo am avut loc ,intre un prun tinerel si un spalier cu viță de vie,are cam 2.5-3 metrii latime spatiul :)))

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  4 года назад

      @@razvi.0465 Se descurcă ele ..😏

  • @vioreldanciu8762
    @vioreldanciu8762 6 лет назад +1

    murele merg bine la soare

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад

      Tot asa cred si eu in continuare dar sunt speriat de soarele de anul trecut care acum nu mai este.Anul acesta am sa vad ce fac murele mai la umbra.Multumesc de parere.

  • @Dan-ud3ng
    @Dan-ud3ng 5 лет назад +1

    Murele afectate baga-le la vin :))

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  5 лет назад

      Mai Ionut! De ce te grabesti? Daca faceai aceasta afirmatie fix peste doua zile, deveneai credibil ;dar asa ,pari doar copil. Doar nu am sa ma supar ca ma pui sa fac ceva ce anul trecut putea chiar fi o idee.. Coreleaza si tu timpul la care te referi , cu data postarii si spune-mi daca ma insel cind spun ca te grabesti.Sunt convins ca nu spui asta cu rautate .

  • @floricadumitru3356
    @floricadumitru3356 5 лет назад

    Despre petele de pe mure ,eu vă recomand să vă adresaţi Institutului de Pomicultură de la Mărăcineni.Cultivă şi ei mure!

  • @simonadoroftei5078
    @simonadoroftei5078 6 лет назад

    La cate zile culegeti?

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад +1

      Teoretic o zi da una nu ,practic in fiecare zi.Trei oameni culeg in fiecare zi si astfel cind ajungem la o margine, ne mutam iar de la capat.In fiecare zi ducem marfa proaspat culeasa dimineata la citeva aprozare.Daca nu se vinde, a doua zi o inlocuim.Oamenii au vazut astfel ca in colt,sunt mure proaspete mai ales dimineata.Cind se termina,mai facem un drum daca este nevoie caci suntem foarte aproape.10-15 min.Un detaliu major aceasta distanta.

    • @simonadoroftei5078
      @simonadoroftei5078 6 лет назад

      petrica victor ma bucur ca aveti piata de desfacere ,eu momentan sunt la studiu daca se merita investiția de aia ma tot uit la dvs.

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад

      Anul acesta parca nu prea se merita dar in a face ban cu pamintul, murele merita.

    • @simonadoroftei5078
      @simonadoroftei5078 6 лет назад

      petrica victor la atatea ploi ;) cred si eu. Nu te supara ca te intreb in ce an esti cu plantele acum? Ce suprafata ai si cam cat ati scos pana acum daca ai putea sa imi spui. Am gasit inf ca din anul 4 scoate si 15 tone la hectar parca mi greu sa cred.

    • @petrisorcalangiu4132
      @petrisorcalangiu4132  6 лет назад

      Jumate este la primul rod iar jumate la al 2'lea. 5000m. Pina acum 1200 1500 kg. Eu cred ca fac 15 tone la ha.murele astea dar imp. este cit valorifici din ele.