یک گفت و گوی جنجالی با مجید درخشانی
HTML-код
- Опубликовано: 27 ноя 2024
- آن سالهای ابتدایی دههی 60 که «مجید درخشانی» مجبور شد با خانوادهی همسرش -هوشنگ ابتهاج- از ایران برود تا سالها بعد که به ایران بازگردد، در همان غربت کارهای بسیاری انجام داد؛ کارهایی که البته کمتر شنیده شد جز تعدادِ معدودی از آنان؛ بازگشتِ او اما به ایران اما با اتفاقاتِ زیادی همراه شد. همان روزهایی که برگشت، گروه «خورشید» را راهاندازی کرد و با «علیرضا قربانی» کار کرد و بعدتر با «محمد معتمدی» که هر دو آن زمان، خوانندههای جوانتری بودند و شهرتِ امروزشان را نداشتند؛ فعالیتِ اصلی آهنگسازی که روزگاری در «چاووش» مینواخت و خودش میگوید که مثلِ خانهاش بود اما با گروه «شهناز» گستردهتر شد؛ «محمدرضا شجریان» که آنزمان و اینزمان، نامیترین خوانندهی ایران است، تصمیم گرفته بود با گروهی بزرگتر و البته جوانتر کار کند و چه سرپرست و آهنگسازی برای آن گروه از «مجید درخشانی» میتوانست بهتر باشد که پیش از این هم اثر موفقی چون «در خیال» را با هم منتشر کرده بودند؟ او اما باز هم فعالیتهای خود را به این گروه هم محدود نکرد و دوباره تلاش کرد تا چهرههای جوانی را به موسیقی معرفی کند.
با همهی این کارها که کرده است؛ اما «مجید درخشانی» همچنان بیادعاست؛ همچنان با احترامی بیحد و حصر از استادانش یاد میکند، از همکارانِ گذشتهاش، از شجریان و لطفی و علیزاده. هنوز از «چاووش» که حرف میزند، وجودش سراسر عشق میشود و لبخندی روی لبانش میآید که نشان از رضایتی درونی دارد. این گفتوگو را ببینید تا با آرامشِ درونِ آهنگسازی بزرگ آشنا شوید که یکی از چهرههای تاثیرگذارِ موسیقی در دهههای اخیر است.
از زمانی که گروه «شیدا» در جشن هنر طوس به اجرای برنامه پرداخت، «محمدرضا لطفی» و «محمدرضا شجریان» یک جفت هنری شدند
همهی ما در چاووش بدون دریافت دستمزد کار میکردیم
محمدرضا لطفی آن زمان برای همه مراسم تولد و عروسی میگرفت تا در آن شرایط خاص کسی ناامید نشود
«شبنورد» را خودمان تکثیر کردیم و در خیابانها میفروختیم
چند باری از ادارهی منکرات تمام دستگاههای چاووش را بردند
حتی اگر آقای لطفی در ایران هم میماند، «چاووش» تعطیل میشد
آقای شجریان به خاطر فعالیتهای حزبی «چاووش» اولین نفری بود که از این گروه جدا شد
حالا خیلی از کارهای چاوش رو دوست ندارم تا گوش کنم
همیشه از کارهای آقای علیزاده متاثر بودم
برخوردهای آقای «لطفی» گاهی تند بود و برخیها را ناراحت میکرد
بعد از اینکه به تهران آمدم، لطفی پولِ پیشِ خانهام را داد، بعد از آن که میخواستم به او پس بدهم، یادش نبود و قبول نکرد
یکی از مخالفانِ ازدواج من آقای لطفی بود
«بچههای بهار» را آقای علیزاده زمانی که در ایران نبود و دلش برای فرزندانش تنگ شده بود، ساخت
شاملو و اخوان را در دفتر زالزاده دیدم و به خاطرِ فامیلی با آقای ابتهاج این سعادت را داشتم که در آن دوران با یک سری آدمهای بزرگ ادبیات آشنا شوم
آقای شجریان زمانی «در خیال» را خواند که برای هیچ اثری نمیخواند
خیلیها به من زنگ زدند که با آقای شجریان کار نکن، چون ایشان بدحساب است؛ اما من حاضر بودم پولِ کلانی به ایشان بدهم تا کارم را بخوانند
چند کار منتشر نشده با آقای شجریان داریم
حتی آن زمان که بین آقای شجریان و آقای لطفی با هم اختلاف پیدا کرده بودند؛ آقای شجریان گفتند: «من تنها با یک نفر بداهه میخوانم و آن محمدرضا لطفی است»
عالیه استاد انسان کامل و بی نقص سایه ش بالای سر ما تا ابدباد
چقدر بزرگوار و چقدر نجیب.بنده ی طلعت آن باش که آنی دارد.زنده و تابنده باشی استاد.
استاد درخشانی انسانی به تمام معنی شریف و نجیب و بسیار دوست داشتنی هستند
خدا یار و نکهدارت باشد عزیز دلم🌹😘🌹
جناب استاد درخشانی, وطن ما حیات هنر موسیقی و شعر خودش رو به هنرمندانی مانند شما که با جان و دل در شرائت دشوار سخت کوشیدید مدیون هست. هرکدام شما دانه مروارید گردنبند زیبای هنر ایران هستید. این گردنبند بارها گسسته و ترمیم شده. امیدوارم که این دانه های مروارید سالم بمانند. یاد استاد لطفی و استاد شجریان گرامی باد. خدواند شما مفاخر هنر ایران رو در پناه خودش حفظ کنه.
درود بر استاد مجید درخشانی عزیر
روح اساتید موسیقی ایرانی شاد
استاد درخشانی بزرگوار ک عزیز ،خوشا کسی خوشا جوانانی و خوشا انسانهایی که در خدمت شما موسیقی یاد بگیرند ،شما از آن دسته استاد هایی که هر چه در دل داری با شاگرد خواهی آموخت، ای کاش یه روز بتوانم در خدمت شما خدمتگذار و کسب علم کنیم که افتخاره برای هر هنرجویی استاد درخشانی بزرگوار و عزیر،،
بچه های موسیقی ما، بی نهایت کارتون جذاب بود، زوابای خیلی خاصی را پوشش داده بودین.
فروتنی هنرمند تنها و تنها بر محبوبیت او میافزاید.
استاد درخشانی شخصیتی بسیار مردمی و نازنینی دوست داشتنی است. برایش آرزوی سلامتی و بهروزی در مسیر هنری آرزومندم. ❤️🤗🌷
انسان شریف موزیسین باسواد و کاربلد...چقدر کم داریم امثال شما را...بمانید برامان
استاد درخشانی با این همه علم و سواد موسیقی بسیار ادم خاکی و انسان دوست هستند ،،ای کاش تمام ادم ها مثل شما با مرام و معرفت و انسان شریف باشند ،،دوست دارم استاد امیدوارم همیشه سلامت و پایدار باشید و ما یه روز المان خدمت شما بیاییم به امید خدا ،،،استاد فرانکفورت کنسرت بذارید لطفا خواهشا.
ایشون بسیار انسان بزرگمنش و بی غل و غش هستند.
بسیار زیبا. 🙏🏻🌹😊🦢🦢
This interview is extremely important historically and culturally. It provides sincere and rich information about contemporary national music. Maestro Derakhshani is a great soloist and composer with wonderful compositions. His solo performances are also equally memorable. Thank you for posting this interesting and informative piece. Bravo!
بسیار استاد شریف و نازنینی هستن ایشون 😗😗
🌹🌷
کنسرتی که در ابتدا پخش می شود،سال ۱۳۵۵ نیست .سال ۱۳۴۹ گروه استاد لطف الله مجد هست در شیراز(جشن هنر شیراز).لطفا تصحیح بفرمایید
خدایا استاد درخشانی شما و استاد تجویدی چقدر اهنگ های زیبا دارید ،یعنی هیچ کاری از شما نیست که آدم بگه حالا این زیاد خوب نیست ،تمام کارا در حده عالی و پر تکنیک و احساس، چقدر شما رو دوست دارم ،،روزی جلوه دره ساختمانی که با استاد بطحایی در آنجا تدریس میکردی دیدم شما سال ۸۳ بود دقیق یادم نیست ولی با من دست دادی و یه پیکان سفید که چند نفر در آن بود اومد دنبال شما و با آنها رفتی فقط اون بار افتخار داشتم شما رو ببینم که به حدی خوشحال شدم شما رو دیدم استاد چهره ای نورانی و زیبای شما هیچ وقت یادم نمیره اون روز .
بسیار عالی
عنوان جنجالی واقعا بی وجه و کودکانه است
زنده باد استاد درخشانی بزرگ
💐💙
اون نوازنده نی که گفتن استاد جمشید عندلیبی بودن که تاثیر زیادی از استاد لطفی گرفتن روح جفتشون شاد❤
عالی
❤
مسا..
الورد...يا..كبير...ياغالي..
عجب آدم فروتن و نازیه
تصویر گابریل گاریا لورکا رو جای احد شاملو ادیت کردید در ویدئو ... عجیبه واقعا این اشتباه
افتادهگی اموز اگر طالب فیضی هر گز نخورد اب زمینی که بلند ست بدرستی درخشانی نماد فروتنی و جایگاه ویژه ای در موسیقی ملی/سنتی خواهد یافت
.
الان جنجال این گفتگو کجاست یا در کدام مطلبش است؟ از گروه موزیک ما که برای خودش وزنه ای حساب می شود در خبررسانی موسیقی ایران و خیلی هم خوب کار می کند چنین تیتر زدن هایی مثل رسانه های زرد خوشایند نیست. خود نام "موسیقی ما" یا در این گفتگو نام "استاد درخشانی" به اندازه کافی برای جلب نظر مخاطب کافی است و به کار و محتوا اعتبار می بخشد.
متاسفانه کارگردان این مستند اطلاعات کافی در موسیقی ندارند و اشتباهات زیاد در مستند ارزش آنرا بسیار کم میکند
ولوم صدا و لول صدای دیالوگ ها و صحبت ها پایینتر از لول صدای پخش موسیقی های ویدئو هست ، هی دایم باید صدا رو کم و زیاد کنیم .
همین که ابتدای این ویدئو جشن هنر شیراز (حدود 1350) رو نوشتید جشن هنر ؟ طوس (جشنواره) نشون میده که خیلی به جزئیات تاریخی احاطه ندارید....
در این مصاحبه به اشتباه کار "تو که ماه بلند آسمونی" هنگامه مفید (یاشار) پخش میشه که هیچ ربطی به اثر بچه ها بهار علیزاده و درخشانی نداره.
سالها پیش با آقای درخشانی از طریق دوستی در شهر کلن آشنا شدم، در خانهٔ آقای درخشانی. ایشان اثر بسیار مثبتی در من به جا گذشت. و خاطره باقیمانده این است که دختر کوچولهٔ آقای درخشانی که پاهاش به سختی به پدال پیانو میرسید، تنها تلاش میکرد یک قطعه موسیک را بزنه. آقای درخشانی زنده و سلامت باشید. سلام فراوان از مونیخ.
فقط فکر بدنامی این بزرگان هستید۰ صحبتهای این استاد بزرگوار ۰ فقط از ادب و کمال و انسانیت و صحبتهای به این شیرینی که در مورد خاطراتش و موسیقی سنتی بزرگان تعریف کرده به این تواضع و بزرگی ۰ حالا کجاش جنجالیه نمیدونم
در شروع و معرفی قطعه موسیقی/آواز (سیاه و سفید) اشتباهیشده !! آقای شجریان داره مخالف سه گاه اجرا می کنه، با سنتور عباس زندی گروه لطف الله مجد، در شیراز سال ۱۹۷۰ میلادی و هیچ ربطی به جناب درخشانی یا لطفی نداره...
«اجرای محمدرضا شجریان در سه گاه همراه با
گروه لطف الله مجد، اشعار از حافظ شیرازی
کمانچه: علی اصغر بهاری؛
تار: لطف الله مجد؛
سنتور: عباس زندی؛
نی: حسن ناهید؛
سه تار و تار::نصرت... ابراهیمی؛
تنبک: رضا صیرفی فر»
******
ruclips.net/video/xPh5DKtfx9w/видео.html
.....
شروع فعالیت آقای شجریان با گروه شیدا بود؟! آقای درخشانی! استاد شجریان از سال ۱۳۴۶ در رادیو و برنامه گلها برنامه اجرا کرده بودند!!!
خودت رو ناراحت نکن .... شروع فعالیت جدی استاد شجریان با گروه شیدا بود. همین طور که کسی با اون صورت کارهای دهه ۴۰ استاد شجریان رو زیاد گوش نمیده. استاد شجریان بعد از آشنایش با استاد برومند و لطفی اصلا یک خواننده کاملا متفاوتی شد، و سبکش کاملا عوض شد. میشه گفت از سال ۱۳۵۲ به بعد تولدی دیگر برای استاد شجریان بود. نقطه شروعش هم کار چاوش ۱ (به یاد عارف) هست .... و پایانش هم با آخرین کار منسجم با استاد مشکاتیان در پاریس ... کنسرت افشاری. بعدش هم که استاد شجریان خیلی رکود کرد با کارهای بعدی، و هیچ وقت هم نتونست دوباره در سطح اون کارهای دهی ۵۰ و ۶۰ کار کنه .... به غیر از یکی دو تا استثنا، مثل قاصدک، و چشمه نوش.
جنجالی؟؟؟قبل نوشتن تیتر کمی فکر کن روا نیست در حق اساتید
مصاحبه به اين خوبي چرا با وازه جنگجالی مسله رو لوث میکنید
شجریان مدیون لطفیه
ولی لطفی هم او را به قهقرای چپ هول میداد!
با تمام احترامی که به همه هنرمندان عزیز دارم ، نمیدونم چرا اینهمه بزرگان و اساتید موسیقی که از جان خودشون هم در راه هدفشون مایه گذاشتن ، خیلی زیاد از آقای لطفی تمجید و تعریف میشه ،!؟ گرچه استاد لطفی هم زحماتی کشیدن اما یه جورایی بیش از حد روی ایشون تبلیغ و تمجید میشه ، اساتید و هنرمندان بزرگی از جمله استاد شجریان ، پرویز مشکاتیان ، کامکارها ، علیزاده ، و همچنین بزرگانی که بعنوان پرچمداران هنر موسیقی ایران بودند، وزیری ، صبا ، خالقی، پرویز یاحقی و.........، بازهم عذرخواهی میکنم ، اما چه کنم ،؟ همیشه ذهنم درگیر این موضوع میشه. با سپاس از همه عزیزان بویژه هنرمندان بزرگ میهن .
شما سواد تاریخ موسیقی و موسیقی تان کم است بیشتر بررسی بفرمایید
فکر کنم ۱۰ تا تبلیغ بینش دیدم😁 ادمین محترم کمتر کن تلیغاتو
یه چهل پنجاه تا تبلیغ دیگه میداشتید !!!!!!!!!
کلیپی که دقیقه ۱ از استاد شجریان پخش میکنید آقای لطفی حضور ندارن! این نشانه ناآگاهی عوامل تهیهکنندههای شماست متاسفانه
بله درسته .... اگر اشتباه نکنم این اجرا با آقای رضا ورزنده و لطف الله مجد بوده .... چون که این هم سه گاه بوده، دوستان با کار باغ طوس اشتباه گرفتند :-)
چ.
البته من متاثر شدم از بیاناتشون
احساس کردم یک سری گله داشتن و احتمالا مستقیما ابرازش نکردن...از بعد قرارداد و این چیزها.... و در دلشون نگه داشتن
بدین خاطر کلی حرفهای دوپهلو زدن...راجب استاد که ب هیچ وجه شایسته نبود....
کاش نمیدیدم و گوش نمیدادم
راجب کدوم استاد؟
این اقایی درخشانی از تار زنده یاد لطفی در دقیقه ۱ حرف میزنه صدای سنتور به گوش میرسه و نوازنده سنتور دیده میشه.. در دقیقه۳سه به بعد بابت تمرین با کروه صحبت میکنه تنها کسی در تصویر نیست عکس خودش هست و اینجا میتوان متوجه شد چرا در اغاز برنامه چند عکس که متعلق به سال ۲۰۱۱ هست و یادش نیست کجا گرفته شده نشون داده میشه به جای دوران چاوش خخخخ .. اجر اهای ایشان را کسی ندید و نشنید تا این سالهای اخریعنی ۱۳۹۰ برابر با اکتبر۲۰۱۱ اونم داستان مفصل داره و ،و،و.. راست گفته اند هر جا گربه نیست موش رقاصی میکنه ..اگر راه و جا میداشت خودشو وصل میکرد به دوران قجر و قاجار شهناز و صبا ..دقیقه۶ شش به بعد چرا تاریخ ورق را نشون نداد ؟؟؟ نکنه مال دوران ۱۳۵۵ بود خخخخخ اگر اطلاعاتت دقیق هست اشاره میکردی که زنده یاد حسن کامکار زندگیش را فروخت و از هزینه زندگی خود و فرزندانش صرف چاپ و ضبط انتشارات و تکثیر شدن اجراها کرد ...کاش لاقل تاریخ دقیق و بدور از تحریف سند و مدرک برای ایندکان کنید وجدا ن بد چیزی نیست.. وقتی زنده یاد لطفی واقعیت و حقیقت را بیان کرد و نقدش کرد و حسابش پاک و صادق بوده و سخاوتمند به همه شما ها اینهمه مهر و لطف کرده و مو لای درزش نمیره بروایت عامی باید شجریان از هیبتش بترسه که به خودش اجازه ندهد با کسی چون تو بداهه بخواند ..گذر زمان تاریخ ساز هست و بس عجب درسی و اموزشی که لطفی شمارا با پولش اینجا و اونجا هدایت کرده و تعلیم و اموزش داد.....دقیقه ۴۵ بابت همایون نظر میدی توانایی داره ولی مقام محلی را خونده اصلا به صداش نمیخوره و مردان خدا را بازخوانی کرده اهنگو خراب کرده بعد بابت دیگران نظر میدی و نقد میکنی که انها بازاری و خراب کردن اما به همایون رسیدی تایید میکنی اخه این چه داوری و قضاوتی هست استاد ؟؟؟
الان همه اینها را درهم و بی ربط فرمودید، حرف اصلی تان چه بود؟ اینهایی که نوشته اید یعنی نقد است؟ شخصیت ایشان را نقد کرده اید یا فعالیت های موسیقایی شان یا آثار موسیقی شان؟ یا جایگاه شان در موسیقی ایران؟ البته نقد که نبود نوشته شما، درهم گویی و پریشان گویی است و بیشتر شکل و شمایل تسویه حساب شخصی دارد با زبان و بیراه گویی های تخریب شخصیت . کاری ندارم به اینکه سن شما قد نمی دهد به وقتی که ایشان کار نوازندگی و اهنگسازی می کرده و اصلا توی باغ نیستید که از سال 63 تا 84 یعنی 21 سال ایران نبوده اند اقای درخشانی و چه سالی "بچه ها بهار" و" قاصدک" را ساخته و منتشر کرده اند (1360) و باقی البوم ها از جمله درخیال با استاد شجریان (سال 1375) و .... ایشان اینجا نه قصد تاریخ نگاری و روایت تاریخ موسیقی دارد نه قصد نقد و ... ساده و بی هیچ پیرایه ای از زندگی و تجربه و دیدگاه و نظراتش می گوید. شما می توانید موافق باشید یا نباشید که اصلا اهمیتی هم ندارد و چیزی را در زندگی و تخصص و هنر ایشان تغییر نمی دهد. اما اگر کمی مطالعه کنید و فکر کنید شاید طرز فکر و بیان و لحن حرف زدن و نوع نوشتن شما تغییر کند به حول و قوه الهی و همت خودتان!
@@aftabmehregan6871 والله منم نفهمیدم چی گفت. بعضی ها قلم رو روی کاغذ میذارن و از قلم انتظار عقل, دانش و خرد دارن, صرفا اینکه ابراز وجودی کرده باشن.
@@aftabmehregan6871 حرف اصـلی؟ ...فهم سخن چون نکند مستمع قوت طبع از متلگم مجو … من نمیتونم به جای مخاطبم ترجمه و یا محاسبه و برداشت کنم تو که پراکنده گویی برداشت کردی تقصیر من نیست به ناچار برای چیز فهم کردن الان لایه لایه مینویسم تا چیز فهم بشی … بخش اول را جواب گرفتم لایه دومی را بعدا میفرستم ببینم بازم کج فهمی … پرسش اول من این هست چرا در این قسمت که در باره عکس و تصویر و خاطراتش و فعالیتش در گروه عنوان میکند عکس همه هنرمندان هست بجز عکس اقای درخشانی ؟ کسیکه در حال معرفی خود هست و در باره خودش اظهار نظر میکند با عکس دیگران شعار نمیدهد .. اینرا اول توضیح بده تا مرحله بعدی را گام به گام برایت باز کنم
@@medi768 افتاب باش و عین صفات افتاب و،و،واینجا نه کاغدی موجوده نه قلمی کیبورد هست
@@shahzadmshahzad2524 این مثلا جواب من بود؟ ابله این استعاره ست که میگن قلم و کاغذ وگرنه هر خری مثل تو میدونه که در کامپیوتر با کیبورد مینویسن نه با قلم و کاغذ