YEL-järjestelmä on katastrofi - Jocka Träskbäck

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 дек 2024

Комментарии • 10

  • @samposavola9078
    @samposavola9078 58 минут назад +1

    Ihan jäätävän kova jakso! Nuoren yrittäjän kokemuksella dialogi resonoi valitettavan paljon omia kokemuksia YEL-järjestelmästä. Kiitos Roni, jaksot vaan paranee koko ajan 👌

  • @mikkosilakka
    @mikkosilakka Час назад +1

    Aika hyvä jakso! Voiko Roni ottaa haastatteluun Aino Saarisen keskustelemaan kouluromahduksesta. Koulua on uudistettua vastoin tieteellistä näyttöä. Tämä olisi hyvä nostaa tapetille.

  • @JannePaalijarvi
    @JannePaalijarvi 4 часа назад +3

    Olisi mukava että näillä veroilla ja veroluontoisilla maksuilla saisi sitä oikeaa vastinetta rahoille. Olen ollut nyt sairastelukierteessä pari vuotta. Julkinen levittelee käsiään ja harjoittaa jonkinlaista tuottamuksellista epäpätevyyttä. Vain yksityisellä homma toimii. Kun en kerran saa täällä arkisiin perusasioihin palvelua, miksi minun pitäisi ehdoin tahdoin tukea tätä hökötystä enää yrittämisellä? Viro tai joku muu ratkaisu on päivä päivältä houkuttelevampi.

  • @hetukka765
    @hetukka765 13 минут назад

    Vain ja ainoastaan YEL pakolliseksi minimitasoon saakka ja loppu omaan hallintaan.
    En tosin pidätä hengitystä, että mitään järkevää muutosta YEL-järjestelmään saadaan aikaiseksi ja yritys onkin menossa paaliin 🤷‍♀️
    Sain niin järkyttävän laskelman ja mitkään selitykset eivät sitä muuttaneet. Onneksi siirtymäaika kuitenkin, ehtii muuttamaan elämänsuuntaa.

  • @mlpug
    @mlpug 4 часа назад

    Paljon hyvää asiaa YEL-anarkiasta! Mutta YEL rahastointi on kyllä huono idea. Vastustan. Jos/kun lainsäädäntö ja varojen hallinnoinnin ylin valta on delegoitu työmarkkinajärjestöille, ne kyllä mielellään keräävät varoja loputtomasti. Tyel-puoli laitettiin ylijäämäiseksi (=kerätään maksuja enemmän kuin eläkkeiden maksuun tarvitaan) 1970-luvulla ja sama meno jatkuu tällähetkellä noin 3mrd€/vuosi tahtia ja ETK:n pitkän aikavälin laskelmien mukaan 2070-luvulle ja kauemmaksikin. Jos YEL laitetaan rahastoivaksi, tuloksena on::
    1) yrittäjät maksavat sadan vuoden aikajänteellä enemmän kuin ilman rahastointia (ihan kuten TyELissä kävi eli sen 265mrd€ possan kerääminen maksettiin eläkkeiden lisäksi). Vasemmisto pyytää, että yrittäjät maksaisivat entisten yrittäjien eläkkeet. Jocka pyytää tuon lisäksi että pitäisi alkaa maksaa tuota rahastoinnin vaatimaa ylijäämää ja sitten vielä päälle hän kehoittaa "varautumaan itse", vaikkei monella rahat meinaa riittää edes tuohon vasemmiston, eläkeyhtiöiden ja työmarkkinajärjestöjen nykyiseenkään pyyntöön.
    2) Rahastointi tekisi Suomen elinkeinoelämästä entistäkin enemmän julkisomisteista. Se on aivan liian julkisomisteinen jo nyt. Tämä on paljon suurempi asia kuin eläkesijoitusten tuottoprosentit, kulutasot yms lillukanvarret
    3) Kun kotitaloudet ovat köyhiä ja sotusektori rypee varoissa, siitä seuraa suuret kulut. Eläkeyhtiön johtajan tulot näyttävät olevan noin viisinkertaiset suomen pääministerin tuloihin verrattuna. Norjan öljyrahaston kulut ovat minun laskelmien mukaan hallinnoitua euroa kohti noin kahdeskymmenesosa meidän soturahastojen kuluista. Ei järjen häivää, mutta sopii kyllä varoja hallinnoiville.
    Jos minä olisin Jocka niin:
    1) Ajaisin kansalaisille, olivat he yrittäjiä tai palkollisia, valtaa ja vastuuta omasta varautumisestaan. Rahastointi tekee järjestöistä entistä suurempia ja kansalaisista entistä avuttomampia
    2) Varmistaisin että seuraavassa hallitusohjelmassa ei eläkeasioihin liittyvää päätöksentekoa delegoitaisi työmarkkinajärjestöille, kuten nykyisessä hallitusohjelmassa ja kaikissa viimeisen 60 vuoden aikana. "YEL mielivalta" on vain oire tästä vääristyneestä valtapeliasetelmasta. YEL rahastointi tekisi järjestöistä entistä vahvempia ja vaarallisempia.
    3) Ajaisin eläkevakuuttamisen kaikkinaisen verotukemisen lopettamista. Tuloverot pitäisi maksaa silloin kun ansiot tienataan, verojen maksun lykkääminen hamaan eläkeikään on haitallinen verotuki. Tällöin sosiaaliturvan paukut kääntyisi tulkuttomaksi paisuneesta ansiosidonnaisesta sosiaaliturvasta perusturvaan. Ansiosidonnaisesta on "rahastohunajapurkin" myötä tullut loputon ongelmapesä, kuntaas oikeasti tarvitsevien sosiaaliturvaa hoitavan Kelan perusturva toimii melko mutkattomasti ja kohtuullisella kulutasolla.

  • @JPP70
    @JPP70 4 часа назад +1

    Olin muutama vuosi taaksepäin eduskunnassa tapaamassa yhtä kansanedustajaa. Kuulin eräs vihreä (ei PP) mutta näyttelijä ihmetteli ääneen mikä on tuo budjetti mistä kaikki puhuu täällä.. 😂

  • @tommythewho6509
    @tommythewho6509 Час назад +1

    Otsikko kertoo ihan kaiken.

  • @ErnoAuramo
    @ErnoAuramo Час назад

    Olisiko järjettömän talouspolitiikan tarkoitus pitää kansa köyhänä, jotta äänestäisimme vasemmistoa. En sano, että näin olisi, kunhan ajattelen näppäimistölle!?