Donarea de ovocite. Genetica și Epigenetica. Cu cine va semăna copilul?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 янв 2025

Комментарии • 16

  • @cameliakuhn4714
    @cameliakuhn4714 6 месяцев назад

    Foarte frumos interesant tema mulțumesc frumos ❤❤

  • @lilly-lillygim115
    @lilly-lillygim115 2 года назад

    Interesant de auzit mai pe larg despre fiv cu spermatozoizi donati. Am o familie de prieteni candidați la cu donație, și bărbatul este cam reticent, că nu va fi copilul lui, și cum îl va percepe... Mulțumesc

    • @care4fertility181
      @care4fertility181  2 года назад

      Experiențele bărbaților care au apelat la donator de sperma sunt majoritar pozitive.Este adevărat ca în cazul femeilor donarea este mai ușor de acceptat pentru ca ele au o contribuție directa purtând sarcina.La fel de adevărat este ca exista bărbați care isi doresc un copil indiferent de sursa spermatozoidului și bărbați care vor un copil provenit exclusiv din spermatozoid propriu.
      Toata cercetarea care se uita la atașamentul dintre copii și adulți arata ca, invariabil, copilul se conectează și se atașează cel mai mult de "primary care giver", adică de persoana care îl îngrijește constant, ii acorda atenție și cu care petrece cel mai mult timp. Indiferent ca acea persoana este sau nu parintele biologic. Orice copil începe de la un spermatozoid, însă pentru el, din tot ceea ce are nevoie de la un părinte, spermatozoidul s-ar putea sa nu fie cel mai relevant. O varianta când donarea de spermatozoizi este exclusă poate fi adoptia.

  • @mariamuntean1283
    @mariamuntean1283 2 года назад

    Asadar mamele cu LES sau cu alte boli autoimune daca apeleaza la mama surogat, copilul are mai mici sanse sa faca boli autoimume?

    • @mariamuntean1283
      @mariamuntean1283 2 года назад

      Asa am dedus din exemplul cu diabetul gestational

    • @care4fertility181
      @care4fertility181  2 года назад

      Nu, pt ca ovocitul care creeaza embrionul apartine femeii cu patologie autoimuna. In exemplul meu era vorba despre un ovocit sanatos, fara risc ereditar de diabet sau insulinorezistenta, care odata transferat in uterul femeii primitoare, deci intr-un mediu” diabetogen”, duce la aparitia unui fat cu risc crescut de diabet in viitor. Trebuie facuta distinctia intte make-up-ul genetic al ovocitului si mediul care va gazdui embrionul

    • @mariamuntean1283
      @mariamuntean1283 2 года назад

      @@care4fertility181ma iertati ca insist, ma gandeam ca daca primeste gene bune de la mama purtatoare, ar putea sa nu dezvolte boli autoimune pe parcursul vietii. Cel putin in cazul LES, nu va face lupus neonatal. Daca spuneti ca ar putea primi gene de diabet, ma gandeam ca si invers, fatul ar putea primi gene de la o mama sanatoasa, astfel incat copilul sa nu dezvolte boli autoimune. Asa cum spuneti, daca eu as fi o mama sanatoasa si primesc un embrion de la persoane cu boli autoimune sau altfel de boli, copilul meu va face bolile acestea pe parcursul vietii.

    • @care4fertility181
      @care4fertility181  2 года назад +1

      Cred ca inteleg unde este nelamurirea si o sa incerc sa clarific: embrionul primeste genele de la femeia care da ovocitul ce participa la formarea embrionului. Ce am spus eu se aplica strict donarii de ovocite, cand genele pot sa provina de la o persoana tanara sanatoasa si fara boli ( diabet ) in familie, dar mediul( din corpul mamei, femeia “ primitoare de ovocite”) are puterea sa “ moduleze” epigenetic expresia genelor fetale . Daca traiesti ca si embrion timp 9 luni intr-un mediu diabetogen acest lucru va putea avea repercusiuni metabolice , induferent de “ programarea genetica” din ovocit. Exemplul meu functioneaza doar cand ne referim la ovocit cu “ gene sanatoase”, in exemplul dvs vorbiti despre ovocit cu predispozitie genetica spre boli autoimune plasat intr-un mediu sanatos. Acest lucru sigur ca il poate ajuta, dar nu exclude deloc posibilitatea ca sa apara o boala autoimuna la copil, deoarece are genetica predispusa la asta. In concluzie, daca ovocitul “ codifica” predispozitia catre o boala, e posibil ca ea sa se exprime, indiferent de mediul celor 9 luni.In plus, sa nu uitam ca o boala autoimuna este polifactoriala, daca se exprima sau nu va tine si de ce se intampla apoi in viata extrauterina( nutritie, mediu, toti factorii epigenetici din jurul nostru).

    • @mariamuntean1283
      @mariamuntean1283 2 года назад

      @@care4fertility181 multumesc frumos pentru explicatii!