Are 5 secrete importante pe care le aplic mereu! Zacusca de vinete pentru iarna cu adevarat gustoasa

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 окт 2024
  • Reteta de zacusca de vinete si ardei copti pentru iarna, cu adevarat gustoasa. Am 5 secrete pe care le aplic mereu si nu ma dezamagesc niciodata.
    Ingrediente (2 borcane de 380 ml):
    • 250 ml de suc de rosii concentrat
    • 1 kg de vinete crude pe care le vom coace si curata
    • 600-700 g ardei capia cruzi pe care apoi ii coacem si curatam
    • 300 g ceapa
    • Optional 3-4 catei de usturoi
    • 50 ml ulei de floarea soarelui
    • O lingurita plina de boia dulce de calitate
    • Sare
    • Si piper negru macinat
    Incep cu un mic sfat pentru a ne usura munca: Folositi intodeauna pentru zacusca suc de rosii concentrat facut in casa si nu rosii proaspete. Scurteaza mult timpul de gatire si de amestecat in oala, ceea ce este istovitor mai ales daca pregatim cantitati mari.
    Primul secret. Pentru zacusca coaceti vinetele numai pe tabla sau pe gratar, la foc iute, pana se carbonizeaza coaja, ca sa capatete usor iz de afumat. Vinetele se scot imediat din coaja, se toaca putin si se lasa la scurs intr-o sita, foarte foarte bine, peste noapte in frigider. Cu cat mai scurse sunt vinetele, cu atat mai putin va trebui sa le tineti pe foc la gatit. Si inca ceva. Puteti folosi in contact cu vinetele orice ustensile din inox, pentru ca asa cum ii spune si numele inoxul este un material inoxidabil, care nu reactioneaza cu mancarea in niciu fel.
    La fel ca la vinete ardeiul capia se coace pe tabla sau pe gratar, pana se innegreste. Se lasa sa transpire, acoperit, intr-un castron. Al doilea secret: ardeii nu se spala, se curata doar inmuiand degetele in apa. Se scot semintele in aceeiasi maniera. Astfel ei isi pastreaza cel mai bine aroma de ardei copt.
    Pentru zacusca cel mai bine va servi un vas de fonta, pentru ca se incalzeste uniform, dar si alte vase merg. Acesta nu e un detaliu esential. Punem la incins pe foc mediu si turnam uleiul. Nu avem nevoie de mai mult de 50 ml de ulei.
    Al treilea secret. Punem ceapa la calit cu focul minim, si amestecam des si cu rabdare pana ce devine sticloasa si usor galbuie. Asta inseamna ca zaharul din ea se caramelizeaza ceea ce o va face mai dulce si mai gustoasa. Este un pas important pentru gustul final al preparatului.
    Adaugam vinetele tocate si scurse. De acum amestecam aproape continuu, pana cand vinetele isi pierd din umiditate si devin mai vascoase. Zacusca se afuma foarte usor, asa ca nu e indicat sa plecam de langa ea.
    Adaugam ardeiul taiat bucatele si sucul de rosii. Lasam sa se gateasca pana scade si devine din nou vascoasa. Acesta este al cincilea secret si unul deosebit de important! Zacusca trebuie sa fie bine scazuta. Cu cat lasati mai multa umiditate in ea, cu atat gustul va fi mai diluat!
    La sfarsit condimentam cu:
    • o lingurita cu varf de boia dulce - f, f importanta- daca nu ati folosit niciodata, puneti acum, o sa vedeti cat de gustoasa va fi zacusca. Doar sa aveti grija ca boiaua sa nu fie una amaruie, de slaba calitate.
    • o lingurita rasa de piper negru macinat
    • o lingurita rasa de sare sau dupa gust
    • si complet optional, putin usturoi dat prin presa. Stiu ca asta nu e pentru toata lumea, dar luati aminte ca aroma si gustul de usturoi se estompeaza si se transforma la gatit, deci nu veti avea zacusca cu gust de mujdei.
    Amestecam. Inca un mic secret bonus ca sa zic asa: Cateodata, nu intodeauna, dar cateodata, zacusca mai are nevoie de putina aciditate. Atunci un mic secret este sa adaugam o lingura doua de otet de la ardeii iuti murati. Face minuni pentru gust si ajuta la conservare, pentru ca dezvoltarea bacteriilor este inhibata intr-un mediu mai acid.
    Pentru iarna ambalati fierbinte in borcanele curate, apoi capaciti borcanele, si le fierbeti in baie de apa cca 15 minute de la primul clocot. Nu este nevoie sa sterilizati borcanele inainte. Apoi stingeti focul si le lasati sa se raceasca lent in baia de apa. Asta este tot.
    Pofta buna!

Комментарии • 62