Aslında, programda, bu videoda anlatmadığım bir özellik varmış. *Composition* sekmesinde *Computing Options* altında *Freeze Ground* seçeneğini aktif hale getirirseniz, yer yüzünü de düzgün çıkartıyor program. Bu özelliğin yıldızları düzgün çıkarmadığını düşünerek videoda anlatmamıştım.
Abi biliyorum 3.yorumym oldu çok konuştum ama seni yaklaşık 6 ay önce izlemeye başladım ve artık attığın her yeni videoda acaba bugün neler öğrenecem diye heyecanla izliyorum. Öğrendiğim her şey de öyle kolay bulunabilecek bilgiler değil ve anlatımın da verdiğin bilgiler kadar kaliteli tekrardan çok teşekkür ederim sana. 🙏🙏
5 лет назад+2
Rica ederim, bilgi paylaştıkça artıyor. Ben de sizlerden çok şey öğreniyorum 👍
Selamlar abi, 25 haziran gecesi saat 12 - 1 arası Kayseri Erciyes'te samanyolu çektik arkadaşlarla. 2000 iso de çekmeme ve apsc sensörlü makinede olmasına rağmen program inanılmaz derecede gürültü azalttı. Harika bi program cidden. Toplamda 32 fotoğraf birleştirdim ve sonuç harika. Tabi burda senin katkın da büyük. Sayende öğrendim böyle bi programı. Teşekkür ederim.
Erkan bey,değerli vaktinizi ayırıp harika bir çalışma yapmışsınız.Bilgi birikiminiz,detaylı ve güzel bir diksiyonla anlatımınız paha biçilemez değerde.Çok teşekkürler.
Erkan abi ellerinden öpüyorum, sen çok güzel bir insansın. bizi çok ağır ve zor bir yükten kurtardın. eski stacking videona bakıp: Ben şimdi bu ayrı ayrı layerlar da saatlerce nasıl çalışıcam diye kafayı yiyordum. çok sağol abi.
5 лет назад+1
İşte asıl bu programı yazan arkadaşa teşekkür etmek lazım 😊
Elinize sağlık çok iyi bir tutorial olmuş. Yaklaşık bir senedir falan ben de kullanıyorum sequatoru iş yükümüzü hafifletiyor. :)
5 лет назад
Teşekkür ederim, evet şahane program, resmen tekrar samanyolu fotoğrafı çekesim geldi. Daha önceleri, işleme derdinden dolayı, samanyolu fotoğrafı çekemeye bi elim varmıyordu. Şimdi bu konuda tekrar heyecan duyuyorum.
Erkan abi yaptığın işi başından beri takip ediyorum ilk videolarından beri.Sanırım yanlış hatırlamıyorsam bir buluşma yapmıştık sayang lensleri deneme fırsatımız olmuştu sayende orda ufak bir muhabbet etmiştik. youtube koca bir çöplük aynı makineleri yüzlerce kez inceliyorlar sen işin aslında inip işi öğretmeye çalışıyorsun yüreğine sağlık. umarım 100 bin 1 milyon oluruz.
5 лет назад+1
Teşekkür ederim, inşallah o günleri de göreceğiz hep birlikte 😊👍
Harika bir video olmuş. Çok net anlaşılir, açıklayıcı olmuş. Çok teşekkür ederiz. Astronomi fotoğrafçıları için önemli bilgilerin yer aldığı, programların tanıtıldığı, çekip tekniklerinin anlatıldığı videolarınızın devamı gelsin lütfen. 5 kanalım var beşindende like basacağım. ❤
@ Erkan Bey Fuji X-H1 şu an kampanyalı 18-55 2,8-4 lensle 6500 tl ye satılıyor. Bu fiyata alınır mı? Yoksa bu fiyata tavsiye edeceğiniz başka bir makine var mı? Şimdiden Teşekkür ederim.
5 лет назад+1
@@ahmetguser3170 Bence şahane bir fiyata satıyorlar. X-H1, bir önceki nesil sensöre sahip olsa da hem çok çok iyi bir fotoğraf makinesidir hem de video konusunda oldukça yeteneklidir. 18-55 kit lens ile birlikte 6500 TL oldukça iyi bir fiyat.
Emeğinize sağlık, harika bir tutorial olmuş. Geniş açı için de derin uzay için de en basit arayüze sahip, çok sağlıklı sonuçlar veren, uzun süredir kullandığım bir program.
5 лет назад+1
Evet şahane programmış, bundan sonra bu konuda başka program arayacağımı sanmıyorum 👍. Keşke imkanı olanların Sequator'ın programcısına destek olmalarını isteseydim videoda 😔
*elle yaptığınız arasında önemli bir fark göremedim yanyana kendimiz baksak çoğumuz belkide hangisi hangisidir farkedemeyiz lakin harcanan vakit açısından çok çok ciddi bir fark var bize böyle bir alternatif sunduğunuz için, faydalı içerikleriniz için yine çoook çok teşekkürler ufkun açık olsun*
5 лет назад+1
Yani işte kılı kırk yarınca bu program ile ettiğim sonuç daha iyi hakkaten. Övgüleriniz için teşekkür ederim, faydam olduysa ne âla.
Erkan Bey, açık ve kolay anlaşılır anlatımınız için teşekkür ederim fakat yine de çok uğraştırıcı bir yöntem gibi geldi. Ben açıkçası tek fotoğraf üzerinde Topaz Denoise kullanıp üzerine de sharpen ve renk - kontrast ayarı yaptıktan sonra gayet başarılı sonuçlar elde ediyorum. Makinem A7r2 lens Tamron 28-75 f2.8 Di III Rxd
5 лет назад+1
Fotoğrafı küçük paylaşacaksanız o yöntem de olur. Ama İşte aslında bi dolu yıldızı yiyor o şekilde. Yani bi yere kadar kabul edilir bi sonuç veriyor. En güzel yöntem istifleme. Tertemiz sonuç veriyor. Uğraştırıyor dediğiniz de aslında aynı açıda bi dolu fotoğraf çekmek. Siz asıl benim elle yaptığımı izleyin (ruclips.net/video/IgLzJgxin7o/видео.html). Asıl uğraşmak o ☺️
Sizi ve kanalı yeni öğrenmiş oldum. Ne harika bir çalışma yapmışsınız. Ses kalitesi, edit kalitesi, anlatım kalitesi yabancı videolar seviyesinde. Çalışmalarınızın Türk tutorial alemi için master kabul edilmesini talep ediyorum :) Çalışmalarınızın devamını dilerim. Ben yeni yeni amatör astronomiye girdim. Goto teleskopumla bişeyler yapmaya çalışıyorum ama daha çok gözlem üstüne odaklıyım. Yine de fotoğraf aleminden ufak ufak bilgiler alıp zaman zaman uygulamak da hoşuma gidiyor. Bu vesileyle bir soru sorayım, Astrofotoğrafa uygun olmayan teleskobumla Orion'u 15-20 kere cep telefonumla çektim ve Deep Sky Stacker ile denedim. Gerçi programı da hiç iyi bilmiyorum o yüzden berbat bir sonuç aldım. Burada gösterdiğiniz program ise gürültü temizleyici. Çektiğim fotoğrafları daha iyi istifleyip Orion'un bulutlarını ortaya çıkarabilecek bir program veya yöntem var mıdır yoksa buradaki gibi istiflemeden başka şekli yok mudur? İyi çalışmalar.
5 лет назад
Merhaba, övgüleriniz için teşekkür ederim. Bu program DeepSkyStacker ile tamamen aynı şeyi yapıyor. Sadece geniş açı lensler için lens deformasyonunu da düzeltebildiği için istiflediğiniz fotoğraflardaki yıldızları üst üste denk getirmek konusunda DeepSkyStacker'dan daha başarılı. Ama cep telefonunuz ile düzgün bir sonuç elde edebileceğinizi ya da bu konuda işinize yarayabilecek başka bir program olduğunu sanmıyorum.
adobe ürünleri ile noise temizlemek ölümdü... Yıllardır böyle bir program arıyordum. Teşekkürler Erkan Bey
5 лет назад+1
Rica ederim, ama bu yöntem normal fotoğraflara uyguladığımız "Noise Reduction" tarzı bir yöntem değil. Bu, bir çeşit istifleme metodu. Bi yanlış anlaşılma olmasın diye yazıyorum. Bu programın çalışabilmesi için en az 3 fotoğrafa ihtiyacınız var.
Erkan bey, harika bilgiler veriyorsunuz izleyicilerinize.Sizi tebrik ederim.Ben de o videonuzu izlediğimde acaba neden sequator'u kullanmadığınızı kendime sormuştum ama yılların fotoğrafçısı bir bildiği vardır herhalde demiştim.Tabii programdan haberdar olmadığınızı düşünmemiştim şahsen.Bu videoda da çok açıklayıcı bir şekilde anlatmışsınız programı, tebrikler.Bu programdan haberiniz olmadığını görünce kendi kullandığım başka bir ücretsiz programı da size bildirmek istedim.Belki biliyorsunuzdur ama belki de bilginiz yoktur.Aynı şekilde işler çıkaran ama daha çok ay, gezegen vb koşullarına daha uygun uzay fotoğrafları için kullanılıyor.İsmi RegiStax.Gerçekten çok başarılı işler çıkaran bir program.Bir göz atın derim.Hatta ay çekimleri için Tony Nortrup'un bir hazırladığı bir ayar dosyası da var ve harika bir iş çıkarıyor.Program içindeki bir adımdan ekliyorsunuz projeye bu dosyayı.Tavsiye ederim. Ay ayar dosyası:northrup.photo/downloads/moon.rwv
5 лет назад+1
Övgüleriniz için teşekkür ederim. Sequator'un download edilebilir ilk versiyonu Mayıs 2016'da çıkmış yani ben o fotoğrafları çekmeden 3 ay önce falan. Yani yaygın olarak bilinen bi program değildi o sıralar. RegiStar'ı biliyorum. Ama bildiğim kadarıyla o da perspektif ve lens deformasyonunu hesaba katmıyor.
Yine harika bir video daha 👏 abi o timelapse seçeneğini kullandığın bi video da çeker misin Müsaitsen? Birde derin uzay ile alakali fotoğraf çekme düşüncen var mı?
5 лет назад+1
Tabi, bu aralar kamp mevsimin açılmaya başladı, Haziran gibi dışarı çıkmaya başlarım yine. Onlardan birinde yine samanyolu fotoğrafı çekmek istiyorum.
abi saol bana iyi bir program ogrettin herşeyi defterime ayrıntısıyla yazdım dss bana zor geliyordu eger cekme fırsatın olursa mutlu olurum derin uzay fotografcılıgya ugrasıyorum ve istifleme cok buyuk bir onem arz ediyo
Merhaba hocam bu programı kurdum dediklerinizin hepsini yaptım.. yıldız kısmında sıkıntı yok ama yeryüzündeki objeler kaymış vaziyette çıkıyor hep.. tripot ile çektim hepsi aynı kare, yıldız izinde sıkıntı yok ama noise gidermede alt kısım kayıyor hep
5 лет назад+1
Merhaba, aslında, programda, bu videoda anlatmadığım bir özellik varmış. *Composition* sekmesinde *Computing Options* altında *Freeze Ground* seçeneğini aktif hale getirirseniz, yer yüzünü de düzgün çıkartıyor program. Bu özelliğin yıldızları düzgün çıkarmadığını düşünerek videoda anlatmamıştım.
Hocam merhaba bu çok keyifli bir bilgilendirmeyi dikkatle izledim programı indirdim fakat işlemin ortasında yetersiz hafıza uyarı veriyor ne yapabilirim
Harika ilk fırsatta mutlaka deneyeceğim,samanyolundan alakasız biz sorum olacak registax 6 bilirsiniz orada ay fotoğrafları istifliyorum ancak son denememde sadece noktacıkları attı ve öylece kaldı program fotoğraflar raw 6960 x 4640 program özellikle bu boyutun uyarısını veriyor ne önerebilirsiniz
Selamlar abi, videonu şimdi izliyorum. Çok çokk çok başarılı buldum emeğine sağlık çok teşekkür ederim. 1 tane sorum olcaktı, belki söyledin ama benim dikkatimden kaçmış olabilir, tekrar izleyemedim. Sequator programı raw çekimleri açabiliyor mu ? Yıldız fotoğraflarını raw çekmeye özen göstericem çünkü.
Tam aradığım şey... Bende asus zenfone 5z ile samanyolu galaksisi fotosu çekiyordum bende fotoshopta uğraşıyordum... Ama bunu en yakın zamanda deneyecem...
Erkan Bey Merhaba. İstanbul'da Anadolu yakasında oturmaktayım. İstanbul'da gökyüzü fotoğrafı çekmek ışık kirliliğinden ötürü pek mümkün görülmüyor fakat bahsettiğiniz programla kayda değer bir ürün oluşturmak biraz mümkün gibi duruyor. Bugün deneyeceğim şimdiden heyecanlandım:) Video için çok teşekkürler.
5 лет назад
Hadi hayırlısı, şehir içinden samanyolu çekmek zor. Dediğiniz gibi ışık kirliliğinden gökyüzü görünmüyor.
@ Erkan Hocam geçtiğimiz cumartesi gecesi Sakarya'nın Taraklı köyünde çekim yaptım. Nikon d-5300 ile 35 er kare ıso 1000, F-3.5 ve 10 sn pozlama yaptım. Bahsettiğiniz programa attım. Ve çıkan sonuç muhteşemdi. Bir yıldız çümbüşü vardı. Fakat birleştirirken gökyüzü muhteşem çıkmasına rağmen ufuk çizgisindeki tepeleri ağaçları çok kötü çıkardı. İç içe geçmiş buhulu bir görüntü oldu. Bunu nasıl düzeltebiliriz?
5 лет назад+1
Hah o kısımları anlatmadım, gökyüzünü bu programla yapıyoruz ondan sonra yeryüzü için çektiğimiz bir diğer fotoğrafı photoshop'ta bu yıldız fotoğrafı ile birleştiriyoruz. Detaylar için şu videoma bakabilirsiniz: ruclips.net/video/IgLzJgxin7o/видео.html
Hocam güzel anlatmışsınız ama 32 fotoğrafı bu şekilde yaptığınızı söylemiştiniz ama 32 fotoğrafı çekerken 20-25-30 saniyelerde çektiğimizi düşünürsek yaklaşık 15 dakika gibi yapıyor bu durumda dünyanın dönme durumundan samanyolu her karede hareket edeceğinden her karede farklı yerde olacaktır yani bu durumda bu program nasıl yapıyor bilgi verebilirmisiniz. Fotoğrafları nasıl üst üste birleştiriyor.şimdiden teşekkürler.hocam birde tek kareyi birkaç defa kopyalayıp farklı isimle kaydedersek mesela 8-10 kadar bunlardan yapsak aynı sonucu alırmıyız
Selamlar Özgür bey, paylaşımınız için çok teşekkürler. Bu program sadece yıldız fotoğrafları için mi kullanılabiliyor?, Farklı uzun pozlama fotoğraflarındaki noise sorununu yok etmekte de kullanabilir miyiz.?
5 лет назад+3
Bu programın sunduğu özellikler sadece yıldız fotoğrafında işinize yarayacak şeyler. Yani fotoğraf istifleyerek çalışmak üzere yapılmış. Normal fotoğrafta noise azaltmak için benim bildiğim en iyi çözüm Topaz AI DeNoise. O programın da tanıtımını yapayım ben en iyisi. Bir de Photoshop'ta kullanabileceğiniz bi kaç teknik daha var. Onları da anlatırım başka videolarda.
Merhaba anlatımlar ve tavsiyeler için çok teşekkür ediyorum. *Sequator programı kullandım ve gerçekten çok etkili... alttaki cisimlerde kaymalar oluşuyor onu gidermek mümkünmü? yada benim yanlış yaptığım bişeymi var... teşekkür ederim
5 лет назад
Merhaba. Bu soru çok sorulduğu için ileride bu konuda bir video daha yapmaya karar verdim. Sequator aslında sadece yıldızları birleştirmek için kullandığımız bir program. Yıldızlarla yeryüzünü birleştirme işini Photoshop'ta yapıyoruz.
Hocam merhaba, benim çektiğim fotoğrafta ön planda ağaç var. Rüzgar sebebiyle ağacın fotoğraflardaki konumu hafif hafif değişmiş, bu seriyi sequator ile birleştirdiğimde ortaya çıkan fotoğrafta ağaç tamamen flu oluyor, bunu önlemek için ne yapabilirim?
5 лет назад
Bu soru çok soruluyor en iyisi bu konuda yeni bir video yapayım. Problem şu, daha önceki videoda (ruclips.net/video/IgLzJgxin7o/видео.html) gece manzarası fotoğrafı işlerken yapılması gerekenleri detaylıca anlattığım için bu videoda o kısımları es geçtim ve bu nedenle izleyenlere aslında bu programın sadece yıldız katmanı için kullanılması gereken bir program olduğu bilgisi tam olarak geçmiyor. Yani bu programı sadece yıldızları birleştirmek için kullanıp daha sonra Photoshop'ta yeryüzü için çektiğiniz fotoğraf ile birleştirmeniz gerekiyor. Dediğim gibi bu konuda yeni bir video yapayım 👍
Çok faydalı oldu teşekkürler ancak bir sorum olacak, ağaçlar gibi i yeryüzünün daha girintili çıkıntılı olduğu yerlerde nasıl bir taktik izleyebiliriz?.
5 лет назад
Ağaçların etrafından kabaca boyamanız yeterli, ardından yeryüzü için ayrıca çektiğimiz fotoğrafı, ayrı bi katman olarak bu fotoğrafın üstüne eklemeniz gerekiyor, tıpkı orjinal derste anlattığım gibi.
Abi merhabalar. Sert kontrast alanlarında keskin geçiş yerine hareler ( Halo effect ) olmasının sebebini acıklar mısın X-trans sensörle yaşadıgım bir problem bu
5 лет назад
Evet benim de X-T1'im varken en çok bu bahsettiğiniz konu dikkatimi çekmişti. Olay şu; X-Trans sensörün sub-piksel dizilimi nedeniyle, fotoğraftaki bi piksel oluşturulurken 5 yeşil, 2 kırmızı ve 2 mavi sub piksel kullanılıyor yani hem kırmızı ve mavi kanalın çözünürlüğü yeşil kanalının çözünürlüğüden 2.5 kat az hem de 9 sub piksel kullanılıyor. Bu durum, sub piksellerin oranı açısından Bayer piksel diziliminden çok farklı görünmese de (R:1, G:2, B:1), toplam 9 piksel kullanılması, komşu piksellerin 6 sub pikseli paylaşmasına neden oluyor. Bu da özellikle chroma kanalının luma kanalına göre daha az detaya sahip olmasına ve objelerin renklerinin obje sınırının dışına taşmasına neden oluyor. Ama aynı zamanda, *chroma noise*'u azaltma gibi bi yan etkisi de olduğu için, X-Trans sensörlü makinelerde yüksek ISO da sadece (ya da daha belirgin olarak) *luma noise* görürsünüz ve *moire* gibi bayer sensörlerde anti-alias filtresi kullanmanızı gerektiren bozulmalardan otomatik olarak kurtulmuş olursunuz. Yani X-Trans 2 problemi çözer ama yeni 1 problem ortaya çıkarır. Yine de bu renklerin taşması durumunu %200 zoom yapmadan hissetmek biraz zor olduğu için çok dert etmeyin derim. Hah bir de sensörün üzerindeki PDAF pikselleri bazen harelenme/gölge yapabiliyor, ama o PDAF kullanan bütün aynasızlarda olan bi durum.
@ öncelikle zaman ayırıp cevap verdigin icin teşekkür ederim abicim. Söyledigin gibi %200 zoomlamadan gercekten pekte anlasilmiyor. Ancak senin her videonu hatip etmemin sebebiyle ayni sebepten takılıyorum ben böyle konulara 😊 Baskıya girmiyorum genelde Renk yönetimiyle pek bir isim yok acıkcası ama elbet bir gün mükemmel baskı alacagim gunler gelecek diye simdiden ezberliyorum. Acıkcası biraz takıntılıyım. Bu halo problemini cözmek icin örnek fotoğraflarla tripodla cekilmis f:1.8 den f:16 ya kadar diyaframı daralttığım örnekleri fujiyede gönderdim ama senin cevabın daha cabuk geldi onlardan hala ses yok. Aptal adaptörle nikon 50mm kullandıgımda daha rahatsız edici duruma geliyor bu Halo etkisi. 76mm full frame esdegeri portrelerde gayet güzel bokeh ve gayet tatlı keskinlik sağlasa da halo etkisi yüzünden fuji lens almak zorunda kalacagim saniyorum. Cünkü iridientle, capture1 ile, lightroom ile, luminar ile lens distortion ve lens correction adimlarini denesem de sorun aslinda sensörle alakalı gibi hic bir etki alamadım. Ve dün farkettim capture1 fujifilm express versiyonunda "Halo baskılama / azaltma " gibi bir slider var shaprness menüsünde. Yani bu sorunu bu adamlar zaten biliyorlar. Tekrar tesekkür ediyorum abi lens degisimiyle ve bir kac stop geriden pozlayarak dert edilmeyecek seviyelere düşürüp devam edicem sanırım. Herşeye rağmen güzel sensör.
Astrofotoğrafi ile ilgili lütfen daha çok video yapın. Videolar için de benzer bir program var mıdır?
5 лет назад+1
Astrofotoğrafçılık ile alakalı video yapmak, gezip dolaşıp güzel gece manzaraları çekip bunları sizlerle paylaşmayı çok isterim. Önümüz yaz, artık bu konuda daha çok video gelecektir.
Programin ne yaptigini anladim ama neden yildiz cekimini birden fazla fotografla cekiyoruz bu yöntemin bize sagladigi katki nedir acaba? timelapse yapacaksak mantikli da
yuksek isolarda fotoğraf çektigin için fazla kumlanma oluyor.Sen 20 30 fotograf cekip programa attıgın zaman program fotoğrafları üst üste bindirerek keskinligi arttırıyor ve kumlanmayı en aza çekiyor yani daha net fotoğraf elde ediyoruz
Merhaba, videonuzu yeni fark ettim, hemen denedim. Sorum şu olacak: Önceden çektiğim tek tek samanyolu fotoğraflarını farklı adlar altında çok sayıda çoğaltsam işe yarar mı? Yoksa çok saçma bir işlem mi olur? Bir tane denedim çok iyi olmadı sanırım.
Abi ne zamandır bunu bekliyordum. Bizim gibi amatörler için biçilmiş kaftan bu hafta kendime bir bilgisayar alacam ve bu programı yükleyecem. Çok ama çok teşekkür ederim. Bir sorum olacak portre ve manzara için hangi programı önerirsin?
5 лет назад
Wvet çok güzel bir program, PayPal çalışsaydı ülkemizde programın yazarına destekte bulunmak isterdim. Lightroom + Photoshop iyi bir ikili, ama ben CaptureOne + Photoshop kullanıyorum şu aralar, yanlarına da bi NikCollection (eski google versiyonunu) kullanıyorum.
Erkan bey samanyolunun hangi saatte nerede olacağını gösteren ücretsiz bir uygulama var mıdır? Daha önce ücretli bir program söylemiştiniz. Bana çok karışık geldi o uygulama.
5 лет назад+1
Exsate Golden Hour diye bir program var ama o daha karışık gelecektir.
Hocam 2 tane sorum var, zahmet olmazsa ikisini de cevaplarsanız çok sevinirim. 1.si, Neden 6400 ısoda ve 30 saniye çekmediniz? 2.si, hani 25-30 tane samanyolunu birleştiriyosunuz ya, ne kadar çok foto o kadar temiz foto mu? yani aynı exif bilgileri 10 tane fotoyu ve birde 30 tane fotoyu ayrı olarak birleştirip karşılaştırsak hangisi daha temiz olur?
5 лет назад+3
Benim durumumda galiba 10 sn yıldızların iz yapmadan pozlanabileceği en uzun süreydi. Bu fotoğrafları çekerken videom var onu izlemenizi tavsiye ederim: ruclips.net/video/UuXIz5n4P6I/видео.html İkinci sorunuza gelirsek, evet ne kadar çok fotoğraf çekerseniz o kadar temiz hale geliyor. Şöyle bir hesap var 3200 ISO'da 10 saniye pozlayarak 32 fotoğraf çektiğinizde toplam 320 saniyelik pozlama elde etmiş oluyorsunuz bu da zaten o fotoğrafı 100 ISO'da çekseydiniz pozlamanız gereken süreye denk geliyor. Yani 32 ayrı fotoğrafın içinde 100 ISO'da çekeceğiniz 1 foroğraftaki kadar çok ışık bilgisi oluyor. Bunları tekrar birleştirerek aslında fotoğrafı ISO 100'e döndürmüş oluyorsunuz (tam olarak öyle değil ama pratikte ikisinin arasında fark yok). 10 tane fotoğrafı birleştirseniz ISO 320'ye düşecek. Şimdi bunu ISO 50'ye düşürmek için 64 fotoğrafa ihtiyacınız var. Bu fotoğrafları çekerken 100 küsür tane fotoğraf çektim. Ama işlemi elle yapacağım için 32 tanesini birleştirdim. Şimdi bu programı kullanıp 100'ünü de birleştirebilirim mesela 😊 ve ISO 32'nin altında bir sonuç elde edebilirim.
@ Anladım hocam çok mantıklı, peki makine'nin gren gidericisini neden açmıyosunuz? yani makine çekim sonu enstantane süresi kadar gren temizliği yapar, birde bu uygulama da gren temizlenir, bu şekilde daha iyi olmaz mı?
5 лет назад
Maalesef, bu tarz çekinler için o yöntem hem pratik değil (arfı ardına 10 sn pozlayıp sonra, 10 sn gren için pozlama pratik değil) hem de bunu bilgisayarda yapmak daha kaliteli sonuç veriyor.
Aslında, programda, bu videoda anlatmadığım bir özellik varmış. *Composition* sekmesinde *Computing Options* altında *Freeze Ground* seçeneğini aktif hale getirirseniz, yer yüzünü de düzgün çıkartıyor program. Bu özelliğin yıldızları düzgün çıkarmadığını düşünerek videoda anlatmamıştım.
aradığım şeyi yazıp piyasanın robotize anlatıcıları arasında size denk gelince sevindim bi an. özledik sizi
Abi biliyorum 3.yorumym oldu çok konuştum ama seni yaklaşık 6 ay önce izlemeye başladım ve artık attığın her yeni videoda acaba bugün neler öğrenecem diye heyecanla izliyorum. Öğrendiğim her şey de öyle kolay bulunabilecek bilgiler değil ve anlatımın da verdiğin bilgiler kadar kaliteli tekrardan çok teşekkür ederim sana. 🙏🙏
Rica ederim, bilgi paylaştıkça artıyor. Ben de sizlerden çok şey öğreniyorum 👍
Selamlar abi, 25 haziran gecesi saat 12 - 1 arası Kayseri Erciyes'te samanyolu çektik arkadaşlarla. 2000 iso de çekmeme ve apsc sensörlü makinede olmasına rağmen program inanılmaz derecede gürültü azalttı. Harika bi program cidden. Toplamda 32 fotoğraf birleştirdim ve sonuç harika. Tabi burda senin katkın da büyük. Sayende öğrendim böyle bi programı. Teşekkür ederim.
Süper 😊👍
Çok faydalı birvideo olmuş,emeğinize sağlık...
Zamanında deep sky stacker dan bende çok sıntı çektim, fotoğrafı çamura çevirdi...
Selamlar....
yeni videolarınla bizleri harıkalar diyarına götürüyorsun özgür abi bizde sana müteşekkürüz
😊👍
Sade ve kolay anlaşılır bir anlatım. İlk denemede harika sonuç aldım. Emeğinize sağlık
Erkan bey,değerli vaktinizi ayırıp harika bir çalışma yapmışsınız.Bilgi birikiminiz,detaylı ve güzel bir diksiyonla anlatımınız paha biçilemez değerde.Çok teşekkürler.
Erkan abi ellerinden öpüyorum, sen çok güzel bir insansın. bizi çok ağır ve zor bir yükten kurtardın. eski stacking videona bakıp: Ben şimdi bu ayrı ayrı layerlar da saatlerce nasıl çalışıcam diye kafayı yiyordum. çok sağol abi.
İşte asıl bu programı yazan arkadaşa teşekkür etmek lazım 😊
Elinize sağlık çok iyi bir tutorial olmuş. Yaklaşık bir senedir falan ben de kullanıyorum sequatoru iş yükümüzü hafifletiyor. :)
Teşekkür ederim, evet şahane program, resmen tekrar samanyolu fotoğrafı çekesim geldi. Daha önceleri, işleme derdinden dolayı, samanyolu fotoğrafı çekemeye bi elim varmıyordu. Şimdi bu konuda tekrar heyecan duyuyorum.
Güzel abicim ne kadar teşekkür etsem az gelir. Videoların çok öğretici ve yardımcı oluyor minnettarım...
Gerçekten cok cok guzel bir program sayenizde bizde tanıdık kullanacağız
Teşekkürler bu güzel bilgiler için. Anlaşıldı artık; astro fotoğrafçılığına başlama zamanı geldi sayenizde. 😊Selamlar...
😊...👍
Çok güzel olmuş. 6 saat uğraştığınız videoyu izlemiştim gerçekten harika bir program
Erkan abi yaptığın işi başından beri takip ediyorum ilk videolarından beri.Sanırım yanlış hatırlamıyorsam bir buluşma yapmıştık sayang lensleri deneme fırsatımız olmuştu sayende orda ufak bir muhabbet etmiştik. youtube koca bir çöplük aynı makineleri yüzlerce kez inceliyorlar sen işin aslında inip işi öğretmeye çalışıyorsun yüreğine sağlık. umarım 100 bin 1 milyon oluruz.
Teşekkür ederim, inşallah o günleri de göreceğiz hep birlikte 😊👍
Harika bir video olmuş. Çok net anlaşılir, açıklayıcı olmuş. Çok teşekkür ederiz. Astronomi fotoğrafçıları için önemli bilgilerin yer aldığı, programların tanıtıldığı, çekip tekniklerinin anlatıldığı videolarınızın devamı gelsin lütfen. 5 kanalım var beşindende like basacağım. ❤
Bayramda hazır köye gidecekken çok güzel oldu bu video.
😊👍
Emek verip değerli zamanınızı bizler için harcadığınız için çok teşekkür ederim. Yine çok faydalı bir video. Sağlıklı günler...
Teşekkürler
@ Erkan Bey Fuji X-H1 şu an kampanyalı 18-55 2,8-4 lensle 6500 tl ye satılıyor. Bu fiyata alınır mı? Yoksa bu fiyata tavsiye edeceğiniz başka bir makine var mı? Şimdiden Teşekkür ederim.
@@ahmetguser3170 Bence şahane bir fiyata satıyorlar. X-H1, bir önceki nesil sensöre sahip olsa da hem çok çok iyi bir fotoğraf makinesidir hem de video konusunda oldukça yeteneklidir. 18-55 kit lens ile birlikte 6500 TL oldukça iyi bir fiyat.
Emeğinize sağlık, harika bir tutorial olmuş. Geniş açı için de derin uzay için de en basit arayüze sahip, çok sağlıklı sonuçlar veren, uzun süredir kullandığım bir program.
Evet şahane programmış, bundan sonra bu konuda başka program arayacağımı sanmıyorum 👍. Keşke imkanı olanların Sequator'ın programcısına destek olmalarını isteseydim videoda 😔
Erkan Özgür Yılmaz windows işletim sistemi için en iyisi olmaya aday. Umarım imkanı olanlar bu yorumu okurlar diyelim :))
*elle yaptığınız arasında önemli bir fark göremedim yanyana kendimiz baksak çoğumuz belkide hangisi hangisidir farkedemeyiz lakin harcanan vakit açısından çok çok ciddi bir fark var bize böyle bir alternatif sunduğunuz için, faydalı içerikleriniz için yine çoook çok teşekkürler ufkun açık olsun*
Yani işte kılı kırk yarınca bu program ile ettiğim sonuç daha iyi hakkaten. Övgüleriniz için teşekkür ederim, faydam olduysa ne âla.
Gerçekten harika bir program.Çok teşekkür ederim.
Çok güzel Emeğinize Sağlık
Erkan Bey, açık ve kolay anlaşılır anlatımınız için teşekkür ederim fakat yine de çok uğraştırıcı bir yöntem gibi geldi. Ben açıkçası tek fotoğraf üzerinde Topaz Denoise kullanıp üzerine de sharpen ve renk - kontrast ayarı yaptıktan sonra gayet başarılı sonuçlar elde ediyorum. Makinem A7r2 lens Tamron 28-75 f2.8 Di III Rxd
Fotoğrafı küçük paylaşacaksanız o yöntem de olur. Ama İşte aslında bi dolu yıldızı yiyor o şekilde. Yani bi yere kadar kabul edilir bi sonuç veriyor. En güzel yöntem istifleme. Tertemiz sonuç veriyor. Uğraştırıyor dediğiniz de aslında aynı açıda bi dolu fotoğraf çekmek. Siz asıl benim elle yaptığımı izleyin (ruclips.net/video/IgLzJgxin7o/видео.html). Asıl uğraşmak o ☺️
Hem siz hem program harika. Teşekkürler
Beğenmenize sevindim 😊👍
Sizi ve kanalı yeni öğrenmiş oldum. Ne harika bir çalışma yapmışsınız. Ses kalitesi, edit kalitesi, anlatım kalitesi yabancı videolar seviyesinde. Çalışmalarınızın Türk tutorial alemi için master kabul edilmesini talep ediyorum :) Çalışmalarınızın devamını dilerim.
Ben yeni yeni amatör astronomiye girdim. Goto teleskopumla bişeyler yapmaya çalışıyorum ama daha çok gözlem üstüne odaklıyım. Yine de fotoğraf aleminden ufak ufak bilgiler alıp zaman zaman uygulamak da hoşuma gidiyor. Bu vesileyle bir soru sorayım, Astrofotoğrafa uygun olmayan teleskobumla Orion'u 15-20 kere cep telefonumla çektim ve Deep Sky Stacker ile denedim. Gerçi programı da hiç iyi bilmiyorum o yüzden berbat bir sonuç aldım. Burada gösterdiğiniz program ise gürültü temizleyici. Çektiğim fotoğrafları daha iyi istifleyip Orion'un bulutlarını ortaya çıkarabilecek bir program veya yöntem var mıdır yoksa buradaki gibi istiflemeden başka şekli yok mudur? İyi çalışmalar.
Merhaba, övgüleriniz için teşekkür ederim. Bu program DeepSkyStacker ile tamamen aynı şeyi yapıyor. Sadece geniş açı lensler için lens deformasyonunu da düzeltebildiği için istiflediğiniz fotoğraflardaki yıldızları üst üste denk getirmek konusunda DeepSkyStacker'dan daha başarılı. Ama cep telefonunuz ile düzgün bir sonuç elde edebileceğinizi ya da bu konuda işinize yarayabilecek başka bir program olduğunu sanmıyorum.
Teşekkürler paylaştığınız güzel bilgi için...
Rica ederim 👍
adobe ürünleri ile noise temizlemek ölümdü... Yıllardır böyle bir program arıyordum. Teşekkürler Erkan Bey
Rica ederim, ama bu yöntem normal fotoğraflara uyguladığımız "Noise Reduction" tarzı bir yöntem değil. Bu, bir çeşit istifleme metodu. Bi yanlış anlaşılma olmasın diye yazıyorum. Bu programın çalışabilmesi için en az 3 fotoğrafa ihtiyacınız var.
harika program
Kralsın sen.. Teşekkür ederiz..
Est. 👍
Hocam değerli bilgiler için çok teşekkür ederim .
Ben Yıldız fotoğrafına kadar ilerleyemedim ama ileride lazım olacak bir bilgi 😊👍
Aynen, indirin bi kenarda dursun, bu tarz programlar ortadan kaybolabiliyorlar.
Güzel görünüyor hocam teşekkürler en kısa zamanda denenecekler listesine ekledim başarılarının devamını dilerim.
Teşekkür ederim 👍
Erkan bey, harika bilgiler veriyorsunuz izleyicilerinize.Sizi tebrik ederim.Ben de o videonuzu izlediğimde acaba neden sequator'u kullanmadığınızı kendime sormuştum ama yılların fotoğrafçısı bir bildiği vardır herhalde demiştim.Tabii programdan haberdar olmadığınızı düşünmemiştim şahsen.Bu videoda da çok açıklayıcı bir şekilde anlatmışsınız programı, tebrikler.Bu programdan haberiniz olmadığını görünce kendi kullandığım başka bir ücretsiz programı da size bildirmek istedim.Belki biliyorsunuzdur ama belki de bilginiz yoktur.Aynı şekilde işler çıkaran ama daha çok ay, gezegen vb koşullarına daha uygun uzay fotoğrafları için kullanılıyor.İsmi RegiStax.Gerçekten çok başarılı işler çıkaran bir program.Bir göz atın derim.Hatta ay çekimleri için Tony Nortrup'un bir hazırladığı bir ayar dosyası da var ve harika bir iş çıkarıyor.Program içindeki bir adımdan ekliyorsunuz projeye bu dosyayı.Tavsiye ederim. Ay ayar dosyası:northrup.photo/downloads/moon.rwv
Övgüleriniz için teşekkür ederim.
Sequator'un download edilebilir ilk versiyonu Mayıs 2016'da çıkmış yani ben o fotoğrafları çekmeden 3 ay önce falan. Yani yaygın olarak bilinen bi program değildi o sıralar.
RegiStar'ı biliyorum. Ama bildiğim kadarıyla o da perspektif ve lens deformasyonunu hesaba katmıyor.
Harika bilgiler. Çok teşekkür ederim :)
Erkan abi emeğine sağlık çok teşekkürler.
Rica ederim sağol 😊
Çok keyifli ve yararlı olmuş iyiki varsınız 🙏
Teşekkür ederim 😊
bayram öncesi süper oldu bu video abi, şimdi köyde bol bol yıldız pozlama denemeleri yapıcam
Süper 😊👍
Hocam faydalı videonuz için teşekkür ederim. Ben denedim ama fotoğraf net çıkmıyor. Yıldızlar kaymış gibi bulanık oluyor.
yabancı kanal kalitesinde içerik gururla tebrikler
Yine harika bir video daha 👏 abi o timelapse seçeneğini kullandığın bi video da çeker misin Müsaitsen? Birde derin uzay ile alakali fotoğraf çekme düşüncen var mı?
Tabi, bu aralar kamp mevsimin açılmaya başladı, Haziran gibi dışarı çıkmaya başlarım yine. Onlardan birinde yine samanyolu fotoğrafı çekmek istiyorum.
Bu arada abi sen de bizi saatlerce hatta günlerce uğraşmaktan kurtardın 😄🙏🙏
😊
1.2X tavsiye ederim.
çok faydalı bir içerik olmuş, çok teşekkürler
Rica ederim 👍
Eline saglik abi yine kaliteli bir paylasim 👌
Teşekkür ederim 👍
Bu hakikaten süper bir bilgi oldu, keşke mac de olsaydı :)
Ha evet OSX versiyonu yok ama Wine ile çalışacaktır, denememizi tavsiye ederim.
Mac için Starry Landscape Stacker kullanabilirsiniz.
abi saol bana iyi bir program ogrettin herşeyi defterime ayrıntısıyla yazdım dss bana zor geliyordu eger cekme fırsatın olursa mutlu olurum derin uzay fotografcılıgya ugrasıyorum ve istifleme cok buyuk bir onem arz ediyo
Süper bir şey yaa 👏👏👏
Bence de 😊
hocam 3:58 deki çektiginiz fotoğrafları önceden düzenleyip mi programa attınız yoksa hiç düzenlemeden mi atıyoruz
Abi ben bu yönetmi anlayamadım büssürü fotoğraf çekip üst üste mi koyuyor öyleyse fotoğraf kaymaz mı
emeğinize sağlık
Teşekkür ederim.
Merhaba hocam bu programı kurdum dediklerinizin hepsini yaptım..
yıldız kısmında sıkıntı yok ama yeryüzündeki objeler kaymış vaziyette çıkıyor hep..
tripot ile çektim hepsi aynı kare, yıldız izinde sıkıntı yok ama noise gidermede alt kısım kayıyor hep
Merhaba, aslında, programda, bu videoda anlatmadığım bir özellik varmış. *Composition* sekmesinde *Computing Options* altında *Freeze Ground* seçeneğini aktif hale getirirseniz, yer yüzünü de düzgün çıkartıyor program. Bu özelliğin yıldızları düzgün çıkarmadığını düşünerek videoda anlatmamıştım.
mükemmel
👍
Hocam merhaba bu çok keyifli bir bilgilendirmeyi dikkatle izledim programı indirdim fakat işlemin ortasında yetersiz hafıza uyarı veriyor ne yapabilirim
Harika ilk fırsatta mutlaka deneyeceğim,samanyolundan alakasız biz sorum olacak registax 6 bilirsiniz orada ay fotoğrafları istifliyorum ancak son denememde sadece noktacıkları attı ve öylece kaldı program fotoğraflar raw 6960 x 4640 program özellikle bu boyutun uyarısını veriyor ne önerebilirsiniz
Telefon ile kullanabileceğim, sağlam, rüzgardan-zeminden etkilenmeyen bir tripod önerir misiniz?
Videolarınız ve anlatımınız çok başarılı. Gönülden tebrikler. Mac kullanıcıları için bir program biliyor musunuz? Sequator gibi...
Teşekkür ederim, evet Mac kullanıcıları için *Starry Landscape Stacker* adında bir program var.
Selamlar abi, videonu şimdi izliyorum. Çok çokk çok başarılı buldum emeğine sağlık çok teşekkür ederim. 1 tane sorum olcaktı, belki söyledin ama benim dikkatimden kaçmış olabilir, tekrar izleyemedim. Sequator programı raw çekimleri açabiliyor mu ? Yıldız fotoğraflarını raw çekmeye özen göstericem çünkü.
Tam aradığım şey... Bende asus zenfone 5z ile samanyolu galaksisi fotosu çekiyordum bende fotoshopta uğraşıyordum... Ama bunu en yakın zamanda deneyecem...
Erkan Bey Merhaba. İstanbul'da Anadolu yakasında oturmaktayım. İstanbul'da gökyüzü fotoğrafı çekmek ışık kirliliğinden ötürü pek mümkün görülmüyor fakat bahsettiğiniz programla kayda değer bir ürün oluşturmak biraz mümkün gibi duruyor. Bugün deneyeceğim şimdiden heyecanlandım:) Video için çok teşekkürler.
Hadi hayırlısı, şehir içinden samanyolu çekmek zor. Dediğiniz gibi ışık kirliliğinden gökyüzü görünmüyor.
@ Erkan Hocam geçtiğimiz cumartesi gecesi Sakarya'nın Taraklı köyünde çekim yaptım. Nikon d-5300 ile 35 er kare ıso 1000, F-3.5 ve 10 sn pozlama yaptım. Bahsettiğiniz programa attım. Ve çıkan sonuç muhteşemdi. Bir yıldız çümbüşü vardı. Fakat birleştirirken gökyüzü muhteşem çıkmasına rağmen ufuk çizgisindeki tepeleri ağaçları çok kötü çıkardı. İç içe geçmiş buhulu bir görüntü oldu. Bunu nasıl düzeltebiliriz?
Hah o kısımları anlatmadım, gökyüzünü bu programla yapıyoruz ondan sonra yeryüzü için çektiğimiz bir diğer fotoğrafı photoshop'ta bu yıldız fotoğrafı ile birleştiriyoruz. Detaylar için şu videoma bakabilirsiniz: ruclips.net/video/IgLzJgxin7o/видео.html
Hocam güzel anlatmışsınız ama 32 fotoğrafı bu şekilde yaptığınızı söylemiştiniz ama 32 fotoğrafı çekerken 20-25-30 saniyelerde çektiğimizi düşünürsek yaklaşık 15 dakika gibi yapıyor bu durumda dünyanın dönme durumundan samanyolu her karede hareket edeceğinden her karede farklı yerde olacaktır yani bu durumda bu program nasıl yapıyor bilgi verebilirmisiniz. Fotoğrafları nasıl üst üste birleştiriyor.şimdiden teşekkürler.hocam birde tek kareyi birkaç defa kopyalayıp farklı isimle kaydedersek mesela 8-10 kadar bunlardan yapsak aynı sonucu alırmıyız
Selamlar Özgür bey, paylaşımınız için çok teşekkürler. Bu program sadece yıldız fotoğrafları için mi kullanılabiliyor?, Farklı uzun pozlama fotoğraflarındaki noise sorununu yok etmekte de kullanabilir miyiz.?
Bu programın sunduğu özellikler sadece yıldız fotoğrafında işinize yarayacak şeyler.
Yani fotoğraf istifleyerek çalışmak üzere yapılmış.
Normal fotoğrafta noise azaltmak için benim bildiğim en iyi çözüm Topaz AI DeNoise. O programın da tanıtımını yapayım ben en iyisi. Bir de Photoshop'ta kullanabileceğiniz bi kaç teknik daha var. Onları da anlatırım başka videolarda.
@ Valla ilgiyle takip ediyorum Özgür bey. Merakla bekliyorum yeni videonuzu. Çok teşekkürler.
Merhaba anlatımlar ve tavsiyeler için çok teşekkür ediyorum. *Sequator programı kullandım ve gerçekten çok etkili... alttaki cisimlerde kaymalar oluşuyor onu gidermek mümkünmü? yada benim yanlış yaptığım bişeymi var... teşekkür ederim
Merhaba. Bu soru çok sorulduğu için ileride bu konuda bir video daha yapmaya karar verdim.
Sequator aslında sadece yıldızları birleştirmek için kullandığımız bir program. Yıldızlarla yeryüzünü birleştirme işini Photoshop'ta yapıyoruz.
Hocam merhaba, benim çektiğim fotoğrafta ön planda ağaç var. Rüzgar sebebiyle ağacın fotoğraflardaki konumu hafif hafif değişmiş, bu seriyi sequator ile birleştirdiğimde ortaya çıkan fotoğrafta ağaç tamamen flu oluyor, bunu önlemek için ne yapabilirim?
Bu soru çok soruluyor en iyisi bu konuda yeni bir video yapayım. Problem şu, daha önceki videoda (ruclips.net/video/IgLzJgxin7o/видео.html) gece manzarası fotoğrafı işlerken yapılması gerekenleri detaylıca anlattığım için bu videoda o kısımları es geçtim ve bu nedenle izleyenlere aslında bu programın sadece yıldız katmanı için kullanılması gereken bir program olduğu bilgisi tam olarak geçmiyor. Yani bu programı sadece yıldızları birleştirmek için kullanıp daha sonra Photoshop'ta yeryüzü için çektiğiniz fotoğraf ile birleştirmeniz gerekiyor.
Dediğim gibi bu konuda yeni bir video yapayım 👍
Çok faydalı oldu teşekkürler ancak bir sorum olacak, ağaçlar gibi i yeryüzünün daha girintili çıkıntılı olduğu yerlerde nasıl bir taktik izleyebiliriz?.
Ağaçların etrafından kabaca boyamanız yeterli, ardından yeryüzü için ayrıca çektiğimiz fotoğrafı, ayrı bi katman olarak bu fotoğrafın üstüne eklemeniz gerekiyor, tıpkı orjinal derste anlattığım gibi.
Hocam nurda fotonuzun formatı neydi? DSC yazıyor da nedir o?
Çok iyiymiş ya, 6 saatinize üzüldüm biraz :D
hocam elinize sağlık .programı yıldız izi içinde yapabilirmisiniz. yıldız izi için nasıl bir sonuç çıkar acaba
Aslında hem a7r3'ün yeni timelapse özelliklerini deneyip hem de yıldız izi için bu programı nasıl kullanacağınızı gösterebilirim.
Bir sorum olacak. cevaplarsanız çok sevinecegim. Bu programdan önce raw formattaki fotoğraflara photoshopta ne tür değişiklikler yaptınız?
bende merak ediyorum
Biraz geç oluyor ama %99 raw fotolar değiştirilmez
Abi merhabalar. Sert kontrast alanlarında keskin geçiş yerine hareler ( Halo effect ) olmasının sebebini acıklar mısın X-trans sensörle yaşadıgım bir problem bu
Evet benim de X-T1'im varken en çok bu bahsettiğiniz konu dikkatimi çekmişti.
Olay şu; X-Trans sensörün sub-piksel dizilimi nedeniyle, fotoğraftaki bi piksel oluşturulurken 5 yeşil, 2 kırmızı ve 2 mavi sub piksel kullanılıyor yani hem kırmızı ve mavi kanalın çözünürlüğü yeşil kanalının çözünürlüğüden 2.5 kat az hem de 9 sub piksel kullanılıyor. Bu durum, sub piksellerin oranı açısından Bayer piksel diziliminden çok farklı görünmese de (R:1, G:2, B:1), toplam 9 piksel kullanılması, komşu piksellerin 6 sub pikseli paylaşmasına neden oluyor. Bu da özellikle chroma kanalının luma kanalına göre daha az detaya sahip olmasına ve objelerin renklerinin obje sınırının dışına taşmasına neden oluyor. Ama aynı zamanda, *chroma noise*'u azaltma gibi bi yan etkisi de olduğu için, X-Trans sensörlü makinelerde yüksek ISO da sadece (ya da daha belirgin olarak) *luma noise* görürsünüz ve *moire* gibi bayer sensörlerde anti-alias filtresi kullanmanızı gerektiren bozulmalardan otomatik olarak kurtulmuş olursunuz. Yani X-Trans 2 problemi çözer ama yeni 1 problem ortaya çıkarır. Yine de bu renklerin taşması durumunu %200 zoom yapmadan hissetmek biraz zor olduğu için çok dert etmeyin derim. Hah bir de sensörün üzerindeki PDAF pikselleri bazen harelenme/gölge yapabiliyor, ama o PDAF kullanan bütün aynasızlarda olan bi durum.
@ öncelikle zaman ayırıp cevap verdigin icin teşekkür ederim abicim. Söyledigin gibi %200 zoomlamadan gercekten pekte anlasilmiyor. Ancak senin her videonu hatip etmemin sebebiyle ayni sebepten takılıyorum ben böyle konulara 😊 Baskıya girmiyorum genelde Renk yönetimiyle pek bir isim yok acıkcası ama elbet bir gün mükemmel baskı alacagim gunler gelecek diye simdiden ezberliyorum. Acıkcası biraz takıntılıyım. Bu halo problemini cözmek icin örnek fotoğraflarla tripodla cekilmis f:1.8 den f:16 ya kadar diyaframı daralttığım örnekleri fujiyede gönderdim ama senin cevabın daha cabuk geldi onlardan hala ses yok. Aptal adaptörle nikon 50mm kullandıgımda daha rahatsız edici duruma geliyor bu Halo etkisi. 76mm full frame esdegeri portrelerde gayet güzel bokeh ve gayet tatlı keskinlik sağlasa da halo etkisi yüzünden fuji lens almak zorunda kalacagim saniyorum. Cünkü iridientle, capture1 ile, lightroom ile, luminar ile lens distortion ve lens correction adimlarini denesem de sorun aslinda sensörle alakalı gibi hic bir etki alamadım. Ve dün farkettim capture1 fujifilm express versiyonunda "Halo baskılama / azaltma " gibi bir slider var shaprness menüsünde. Yani bu sorunu bu adamlar zaten biliyorlar. Tekrar tesekkür ediyorum abi lens degisimiyle ve bir kac stop geriden pozlayarak dert edilmeyecek seviyelere düşürüp devam edicem sanırım. Herşeye rağmen güzel sensör.
Astrofotoğrafi ile ilgili lütfen daha çok video yapın. Videolar için de benzer bir program var mıdır?
Astrofotoğrafçılık ile alakalı video yapmak, gezip dolaşıp güzel gece manzaraları çekip bunları sizlerle paylaşmayı çok isterim. Önümüz yaz, artık bu konuda daha çok video gelecektir.
Programin ne yaptigini anladim ama neden yildiz cekimini birden fazla fotografla cekiyoruz bu yöntemin bize sagladigi katki nedir acaba? timelapse yapacaksak mantikli da
yuksek isolarda fotoğraf çektigin için fazla kumlanma oluyor.Sen 20 30 fotograf cekip programa attıgın zaman program fotoğrafları üst üste bindirerek keskinligi arttırıyor ve kumlanmayı en aza çekiyor yani daha net fotoğraf elde ediyoruz
Merhaba, videonuzu yeni fark ettim, hemen denedim.
Sorum şu olacak: Önceden çektiğim tek tek samanyolu fotoğraflarını farklı adlar altında çok sayıda çoğaltsam işe yarar mı?
Yoksa çok saçma bir işlem mi olur? Bir tane denedim çok iyi olmadı sanırım.
Abi bu arada gökyüzü harika ama yer için eski tutorialdeki gibi mi yapalım daha basit yolu var mı acaba?
Yer de bi numara yoktu, 2 tane ayrı layer'ı birleştirmiştim, o yüzden aynen devam 👍
Aklıma takılan bir soru; 14mm ile 500 kuralına göre 30-35 saniyelere çıkabilirdiniz. Neden 10sn. pozlama?
muhtemelen yıldız kaymasını minimuma çekmek içindir.
@@furkansoner4682 Olabilir
Hee, bu sorunuza cevap vermemişim pardon. Evet Furkan Soner'in söylediği gibi yıldız kaymasını minimuma çekmek için o şekilde çektim.
4-5 ay önce indirdiğim ama unuttuğum programdı. Gerçi ışık kirliliğinden yıldız fotoğraflayamadım ama değerli bilgiler ve anımsatma için teşekkürler.
Rica ederim, şahane programmış 👍
Abi ne zamandır bunu bekliyordum. Bizim gibi amatörler için biçilmiş kaftan bu hafta kendime bir bilgisayar alacam ve bu programı yükleyecem. Çok ama çok teşekkür ederim. Bir sorum olacak portre ve manzara için hangi programı önerirsin?
Wvet çok güzel bir program, PayPal çalışsaydı ülkemizde programın yazarına destekte bulunmak isterdim. Lightroom + Photoshop iyi bir ikili, ama ben CaptureOne + Photoshop kullanıyorum şu aralar, yanlarına da bi NikCollection (eski google versiyonunu) kullanıyorum.
Erkan bey samanyolunun hangi saatte nerede olacağını gösteren ücretsiz bir uygulama var mıdır? Daha önce ücretli bir program söylemiştiniz. Bana çok karışık geldi o uygulama.
Exsate Golden Hour diye bir program var ama o daha karışık gelecektir.
Hocam 2 tane sorum var, zahmet olmazsa ikisini de cevaplarsanız çok sevinirim.
1.si, Neden 6400 ısoda ve 30 saniye çekmediniz?
2.si, hani 25-30 tane samanyolunu birleştiriyosunuz ya, ne kadar çok foto o kadar temiz foto mu? yani aynı exif bilgileri 10 tane fotoyu ve birde 30 tane fotoyu ayrı olarak birleştirip karşılaştırsak hangisi daha temiz olur?
Benim durumumda galiba 10 sn yıldızların iz yapmadan pozlanabileceği en uzun süreydi. Bu fotoğrafları çekerken videom var onu izlemenizi tavsiye ederim: ruclips.net/video/UuXIz5n4P6I/видео.html
İkinci sorunuza gelirsek, evet ne kadar çok fotoğraf çekerseniz o kadar temiz hale geliyor. Şöyle bir hesap var 3200 ISO'da 10 saniye pozlayarak 32 fotoğraf çektiğinizde toplam 320 saniyelik pozlama elde etmiş oluyorsunuz bu da zaten o fotoğrafı 100 ISO'da çekseydiniz pozlamanız gereken süreye denk geliyor. Yani 32 ayrı fotoğrafın içinde 100 ISO'da çekeceğiniz 1 foroğraftaki kadar çok ışık bilgisi oluyor. Bunları tekrar birleştirerek aslında fotoğrafı ISO 100'e döndürmüş oluyorsunuz (tam olarak öyle değil ama pratikte ikisinin arasında fark yok). 10 tane fotoğrafı birleştirseniz ISO 320'ye düşecek. Şimdi bunu ISO 50'ye düşürmek için 64 fotoğrafa ihtiyacınız var. Bu fotoğrafları çekerken 100 küsür tane fotoğraf çektim. Ama işlemi elle yapacağım için 32 tanesini birleştirdim. Şimdi bu programı kullanıp 100'ünü de birleştirebilirim mesela 😊 ve ISO 32'nin altında bir sonuç elde edebilirim.
@ Anladım hocam çok mantıklı, peki makine'nin gren gidericisini neden açmıyosunuz? yani makine çekim sonu enstantane süresi kadar gren temizliği yapar, birde bu uygulama da gren temizlenir, bu şekilde daha iyi olmaz mı?
Maalesef, bu tarz çekinler için o yöntem hem pratik değil (arfı ardına 10 sn pozlayıp sonra, 10 sn gren için pozlama pratik değil) hem de bunu bilgisayarda yapmak daha kaliteli sonuç veriyor.
@ Bu bilgiler için çok teşekkür ederim, iyi bayramlar dilerim hocan
İyi bayramlar 👍
Bu kumlama yüzünden fotoğraf makinamdan soğumuştum