Καλησπέρα σου σου παραθέτουμε την απάντηση από φοιτητή της σχολής στις ερωτήσεις σου: 1. Ποιες οι ειδικότητες του Μηχανικού Μεταλλείων - Μεταλλουργού Οι ειδικότητες της σχολής είναι: I. Μηχανικός Μεταλλείων. Αντικείμενο ειδίκευσης του είναι ο σχεδιασμός μεταλλείων - λατομείων και ορυχείων, ο συντονισμός της λειτουργίας τους καθώς και η μελέτη αποκατάστασης των χώρων αυτών (διεπιφάνεια με μηχανικούς ορυκτών πόρων) II. Γεωτεχνικός Μηχανικός. Αποτελεί την διεπιφάνεια της σχολής με τους πολιτικούς μηχανικούς. Όσοι επιλέξουν την κατεύθυνση ασχολούνται με γεωτεχνικά έργα (σήραγγές, φράγματα κλπ) καθώς και με την σταθεροποίηση γεωλογικών σχηματισμών III. Μεταλλουργός μηχανικός. Το κομμάτι της μεταλλουργίας έχει έναν επιπρόσθετο διαχωρισμό: i. Εξαγωγική Μεταλλουργία. Εδώ εντάσσονται όλες οι διαδικασίες για την απομάκρυνση του μεταλλικού στοιχείου από το υλικό που έχει εξορυχθεί και την παραγωγή τελικού μεταλλικού προϊόντος (διεπιφάνεια με χημικούς μηχανικούς). Επίσης μπορεί να απασχοληθεί στην παραγωγή σκυροδέματος (τσιμέντου) ii. Φυσική μεταλλουργία. Εδώ εντάσσονται όλες οι θερμομηχανικές κατεργασίες του υλικού προκειμένου να θεωρηθεί τελικό προϊόν (π.χ. παρασκευή κουτιών από αναψυκτικά, μερών αυτοκινήτων, κουφωμάτων και γενικά ότι είναι μεταλλικό). Επίσης στην κατεύθυνση υπάρχουν μαθήματα για πολυμερή (πλαστικά) καθώς και κεραμικά υλικά (διεπιφάνεια με μηχανολόγους μηχανικούς). IV. Μηχανικός Περιβάλλοντος. Κάνει περιβαλλοντικές μελέτες. www.metal.ntua.gr/ 2. Έχει επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα Θα επικεντρωθώ στην κατεύθυνση μεταλλουργίας γιατί για αυτήν γνωρίζω. Στην Ελλάδα λειτουργούν αρκετά εργοστάσια παραγωγής και μορφοποίησης μεταλλικών υλικών. Μερικά από είναι: ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ, ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΒΑΛ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΣΥΜΕΤΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Οι περισσότερες από τις εταιρίες αυτές ανήκουν στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Από αυτά η Σωληνουργεία Κορίνθου αναλαμβάνει διεθνή έργα και είναι Top 3 σταθερά παγκοσμίως στο αντικείμενο της. Το αλουμίνιο (ΕΛΒΑΛ - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ) και ο χαλκός (ΧΑΛΚΟΡ) είναι ανάμεσα στα προϊόντα εξαγωγών που συμβάλουν περισσότερο στο ΑΕΠ της χώρας. Άλλοι τομείς, πέραν των εργοστασίων, είναι: χημικές αναλύσεις, σχετικά υπουργεία, έρευνα τόσο σε ιδιωτικά ερευνητικά ιδρύματα όσο και σε δημόσια όπως επίσης και σε πανεπιστήμια. Τέλος αναφέρω ότι τα χρόνια της κρίσης η εξαγωγές του κλάδου, όχι μόνο δεν βρήκαν κρίση αλλά αντιθέτως πολλαπλασιάστηκαν. Αυτό είναι μόνο μια από τις 4 μεγάλες κατευθύνσεις της σχολής και δη δε ούτε ολόκληρη. 3. Απασχόληση στον Εκπαιδευτικό κλάδο Στην ιδιωτική εκπαίδευση, έχουμε άριστες βάσεις σε μαθηματικά και φυσική αλλά και χημεία (που γνωρίζουμε μόνο εμείς μαζί με τους χημικούς μηχανικούς) κυρίως ανόργανη καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο αλλά πολύ ωραίο αντικείμενο. Όσον αφορά την δημόσια εκπαίδευση δεν γνωρίζω να έχουμε τέτοια δικαιώματα.
Έχει μέλλον αυτή η δουλεία στην ΕΛΛΑΔΑ;
Μπορείς να μεταβείς/ασχοληθείς στον εκπαιδευτικό κλάδο;
Ποιές είναι οι ειδικότητες του μηχανικού ματελλείων;
Καλησπέρα σου σου παραθέτουμε την απάντηση από φοιτητή της σχολής στις ερωτήσεις σου:
1. Ποιες οι ειδικότητες του Μηχανικού Μεταλλείων - Μεταλλουργού
Οι ειδικότητες της σχολής είναι:
I. Μηχανικός Μεταλλείων. Αντικείμενο ειδίκευσης του είναι ο σχεδιασμός μεταλλείων - λατομείων και ορυχείων, ο συντονισμός της λειτουργίας τους καθώς και η μελέτη αποκατάστασης των χώρων αυτών (διεπιφάνεια με μηχανικούς ορυκτών πόρων)
II. Γεωτεχνικός Μηχανικός. Αποτελεί την διεπιφάνεια της σχολής με τους πολιτικούς μηχανικούς. Όσοι επιλέξουν την κατεύθυνση ασχολούνται με γεωτεχνικά έργα (σήραγγές, φράγματα κλπ) καθώς και με την σταθεροποίηση γεωλογικών σχηματισμών
III. Μεταλλουργός μηχανικός. Το κομμάτι της μεταλλουργίας έχει έναν επιπρόσθετο διαχωρισμό:
i. Εξαγωγική Μεταλλουργία. Εδώ εντάσσονται όλες οι διαδικασίες για την απομάκρυνση του μεταλλικού στοιχείου από το υλικό που έχει εξορυχθεί και την παραγωγή τελικού μεταλλικού προϊόντος (διεπιφάνεια με χημικούς μηχανικούς). Επίσης μπορεί να απασχοληθεί στην παραγωγή σκυροδέματος (τσιμέντου)
ii. Φυσική μεταλλουργία. Εδώ εντάσσονται όλες οι θερμομηχανικές κατεργασίες του υλικού προκειμένου να θεωρηθεί τελικό προϊόν (π.χ. παρασκευή κουτιών από αναψυκτικά, μερών αυτοκινήτων, κουφωμάτων και γενικά ότι είναι μεταλλικό). Επίσης στην κατεύθυνση υπάρχουν μαθήματα για πολυμερή (πλαστικά) καθώς και κεραμικά υλικά (διεπιφάνεια με μηχανολόγους μηχανικούς).
IV. Μηχανικός Περιβάλλοντος. Κάνει περιβαλλοντικές μελέτες.
www.metal.ntua.gr/
2. Έχει επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα
Θα επικεντρωθώ στην κατεύθυνση μεταλλουργίας γιατί για αυτήν γνωρίζω.
Στην Ελλάδα λειτουργούν αρκετά εργοστάσια παραγωγής και μορφοποίησης μεταλλικών υλικών. Μερικά από είναι: ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ, ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΒΑΛ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΣΥΜΕΤΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Οι περισσότερες από τις εταιρίες αυτές ανήκουν στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ.
Από αυτά η Σωληνουργεία Κορίνθου αναλαμβάνει διεθνή έργα και είναι Top 3 σταθερά παγκοσμίως στο αντικείμενο της.
Το αλουμίνιο (ΕΛΒΑΛ - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ) και ο χαλκός (ΧΑΛΚΟΡ) είναι ανάμεσα στα προϊόντα εξαγωγών που συμβάλουν περισσότερο στο ΑΕΠ της χώρας.
Άλλοι τομείς, πέραν των εργοστασίων, είναι: χημικές αναλύσεις, σχετικά υπουργεία, έρευνα τόσο σε ιδιωτικά ερευνητικά ιδρύματα όσο και σε δημόσια όπως επίσης και σε πανεπιστήμια.
Τέλος αναφέρω ότι τα χρόνια της κρίσης η εξαγωγές του κλάδου, όχι μόνο δεν βρήκαν κρίση αλλά αντιθέτως πολλαπλασιάστηκαν. Αυτό είναι μόνο μια από τις 4 μεγάλες κατευθύνσεις της σχολής και δη δε ούτε ολόκληρη.
3. Απασχόληση στον Εκπαιδευτικό κλάδο
Στην ιδιωτική εκπαίδευση, έχουμε άριστες βάσεις σε μαθηματικά και φυσική αλλά και χημεία (που γνωρίζουμε μόνο εμείς μαζί με τους χημικούς μηχανικούς) κυρίως ανόργανη καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο αλλά πολύ ωραίο αντικείμενο. Όσον αφορά την δημόσια εκπαίδευση δεν γνωρίζω να έχουμε τέτοια δικαιώματα.
@@uniquemindsgr7823 Eυχαριστώ οι απαντήσεις σας με κάλυψαν πλήρως, καλή συνέχεια.
Μόνο σε ορυχείο μπορείς να δουλέψεις πουθενά άλλου με αυτό το πτυχίο