Väitän osaavani teroittaa sahan vapaalla kädellä, mutta käytän silti tota. Eikä ton käyttäminen tee minusta liikaa kouluja käynyttä tai kaupunkilaista. Kommentteja kun lukee niin tulee olo että moottorisahan terän teroittaminen pelkällä viilalla olisi joku miehuuskoe. Toi on apuväline joka tekee teroittamisesta helppoa ja nopeaa. Käytäthän itsekin moottorisahaa vaikka osaat varmaan käyttää pokasahaakin. Tossa viilanohjaimessa viilat pääsevät pyöriin ja siten kuluvat aika tasaisesti. Välillä ne on hyvä ottaa pois ja puhdistaa metallipurusta niin pyörivät paremmin.
Meitsille aivan huippu vehje kun satunnaisesti pitää ketju viilata niin se tapahtuu nopeasti( n. parissa minuutissa). Ja leikkaa sen minkä tarvitsen. Suosittelen kyllä kaikille jotka ehtivät nopeaa ja helppoa tapaa teroittaa saha. Viila penkki on paras paikka teroittaa vaikka onnistuu kun saha pöydällä ja sahan yli teroittaa. Itselle vaikeinta purupiikin madallus josta ei ole mitään kokemusta ja tuolla se tulee automaattisesti. Tuolla jos aamulla teroittaa niin metsässä voi pyyhkästä tavan viilalla. Voittaako sitten tavan pyörö ja lattaviilan terävyydessä on kiinni ihan teroittajan taidoista.
Aina olen käsivaralla viilannut, monasti kannon nokassa. Jos purupiikkiä liikaa viilaa, eikö? silloin saha ole liian ottava ja silloin on korjaamaton paikka minun ymmärtääkseni. Jos purupiikki on liian ylhäällä, siis viilamatta matalammaksi, sahanlastut ovat ohkasia, ei lastua. Ei se silloin pure paljonkaan. Tuo viilapenkki on varmaan hyvä, vaan ei sitä metsään voi matkaan ottaa. Nimihän sen jo sanoo, mihin se penkki on tarkoitettu. Kotona. Muistan, kun kotona reilut 50v sitten tuli kaupunkimatka, kun kävivät liikkeessä katkenneen terän liittämässä. Oli kait niin köyhää aikaa ja ketjut kalliita, viilat liukkaita. Onneksi ei tarvi enää sahan kanssa värkätä.
Ei Suomalaiselle mitään voi tehdä niin helpoksi että se osaisi käyttää. Ja jokin "uusi" juttu on aina perseestä kun veljen kummin kaima on niin kertonut. Vaikka ei ole sitä kokeillut. Yhdestä kahteen pukkausta riittää. Nimeen omaan pukkausta. Ei vetoa. Riippuen kuinka tylsä terä on. Ohjurissa kaksi viivaa joilla näkee linjan missä viilaa pidetään ja viilataan. Teräketju viivojen väliin. Eli viivat teräketjun kahta puolen kun viilan asettaa terälle. Näin kulma on oikea. Yleensä ensimmäinen pukkaus on takkuinen. Toinen on jo teroittavampi.
Ite käytän ms194 rankasahassa perus oregonin viilanohjainta, joka siis syvyyden määrittää, miten syvällä viila menee. Se toimii siinä varsin hyvin ja silloin tällöin lasken purupiikkiä. Keväällä ostin akkusahan msa70, missä 1/4p ketju ja 3.2mm viila ja siihen ostin sitten tuon 2:1 ohjaimen, oon tykännyt älyttömästi sen helppoudesta, varsinkin tuossa pikkuakkusahassa on erittäin tärkeää, että se kokonaisuus on tasapainossa kun voimaa ei ole kovin paljon, tuon 2:1 ohjaimen avulla olen kokenut, että on todella helppo viilata koko ketju samalla tavalla.
Ei tuo taidakkaan olla mikään ammattimetsurille suunnattu kampe. Tämmöiselle pöljälle pojalle joka polttopuita sahailee niin ihan hyvä kampe, kun tarpeeksi usein aina muutaman pyyhkäisyn ottaa.
Tuolla ohjaimella saa riittävän terävän ketjun, mutta muutaman viilUskerran välein pitää purupiikki muotoilla uusiksi ja tavallaan syventää leikkavan hampaan kouru, kätevä kapine muutoin.
Multa löytyy molemmat, .325 ja pikku 3/8, oon ollu ihan tyytyväinen, molemmat on stihlin viilaimia. Pahat ketjut terotan koneella ja joskus viilaan ihan perinteisestikin.
3/8P version 4 mm viilat ovat jo niin notkeita, että taipuvat teroittaessa liikaa, ohjuri ei toimi suunnitellusti. Loppupuolella olevaa hammasta viilatessa saattavat ohjurikiskot jopa pudota hampaiden selästä sivuun viilan antaessa periksi sivusuunnassa. Viila myös nalkkaa kiinni taipuessaan, eikä pääse millään pyörähtämään. Isommilla ketjuilla paksummilla viiloilla toimii jo paremmin.
Nämä on kyllä hyviä ja opettavaisia videoita. Ainoa huono puoli on, että tajuaa tehneensä asioita vuosia päin persettä. Sahan terotus ylösalasin ei ole tullu ikänä mieleen, eikä tuo purupiikin kulma, että mikä ero on leikkuuseen. Eipä menny hukkaan tämäkään päivä. Kiitos.
Ammattilaisen silmin ehkä turha kapine mutta mökki sotureille huomattavasti kätevämpi kuin vapaalla kädellä/tuntumalla viilaaminen. Loistavaa infoa kutena aina🤘
Ammattilaiselle se yksikin "tuhlattu" sekunti on liikaa kun urakalla sahailee. Tämmöiselle kotitarvesahaajalle sekunti sinne tänne ei merkkaa mitään vaikka ensiharvennusta tekisi. Sen takia tuo viilanohjain on todella hyvä muille kuin ehkä ammattilaiselle. Se helppous tekee sen hyväksi. Purupiikki on aina oikean korkuinen eikä terä täristä lainkaan sen takia ja saha puree kivasti.
Itte en päässy lähelläkkää tuohon teroitus jälkeen ,jäi tuo NS. Puolikuu melkein kokonaan pois ja saman huomasin ettei päässy tarpeeks syvälle....no pitää vielä kokeilla uudestaan. Tuossa kun kimppuja sahhoot niin oisko mahdollista saada näyte n.40cm jäiseen koivuun kuin männöö. Saisin vähän vertailu pohjaa
Tuossa viilassa eniten hämää se että siihen terälle ei näe mitään sitä viilatessa.parasta tuossa mallissa on ehkä se että sillä onnistuu huonokin viilaaja saamaan kohtuu hyvän lopputuloksen.
Olipa hyvä tuo maininta viilan kulumisesta ja viilojen kääntämisestä. Tuli ihan selvä ahaa elämys, kun olen tuollaista käyttänyt uutena ostettuun Stihliin ja alkuperäiseen ketjuun. Nyt tuntui ettei teroita enää ja vaihdoin kokonaan uuden ketjun. Täytyypä testata vielä tuo viilojen vaihto. Kiitos
Olipa se mukava pläjäys ja hyvin demostroitu👍.Itsekkin polttopuita sahaillu ja on tommonen sthilin teroitusshässäkä,kun ei oikeen osaa pelkällä viilalla terotaa🙈.Mutta nyt ehkä voisi jo tuon videon jälkeen kokeilla että joko tulisi terään enempi "lipua"👍❗
Itse olen tuota viilasettiä käyttänyt taitaa olla alkuperäinen olla sininen pferd ,hyvä kun purupiikki tulee samalla,mutta kuten sanoit valoa että näkee ja kun viilaa joutuu pyörittämään että tulee ottavaa uutta pintaa,ja sellainen juttu tuli kun laitoin oregonin 4.8mm viilan niin alkoi pyörimään viilatessa ja söi väljäksi muovisen rungon,olen miettinyt että onko pferdin viilat jotenkin eri mittaisia en ehtinyt tutkia kun viilat lenti metallin keräykseen👍
Minä oon niin huono viilamies että tämmösellä tulee tehtyä aina se ”tehdasasetuksien palautus”. Metässä kun vapaalla kädellä tolskaa aikansa, niin tällä saan kotona penkissä sitten tasaisempaan kuntoon. Purupiikki tulee myös pyöristettyä lattaviilalla lopuksi. Mutta paljon on viilaamisesta tullut opittua näistä Samin videoista!
Käsin aina olen sahannut.Uuden terän hankinta edessä.Voisihan testata vanhan jälkeen miten terä puree amatöörin tuntumalla paremmin.Terä jo hankittuna.Kunhan lumia vähemmän pääse lanssille.Amatöörilä katsos matalemmat saappaat jalassa.Tavoitteena 36 tukkia nurin ja pilkkeeksi lämmityksiin mökille ja taloon.🙋🤗🤔👀
Kyllä sillä terän saa teräväksi. Hieman ottaa purupiikkiä turhan paljon. Helposti rupee täristää tuolla viilaukset jälkeen. Pitäs löytyä 3/8p, 0,325 ja 3/8 ketjulle. Taitaa se ”tukkoisuus” tulla tuo liian suuren lastun paksuuden seurauksena. Sen keskiviivan kun jätti pois, rupee pelaan. Toki tuo on luultavasti paranneltu versio, joten omat on niitä alkutuotannos kamppeita.
Samoja huomioita mullaki, käsivaralta viilattua kettinkiä jaksaa ms261 pyörittää paremmin. Tuo on hyvä apuväline mehtäsä viilaamiseen. Mittään siitä ei kyllä nää mitä siinä tapahtuu, vaa ei tartte nähäkkään. Saha jalkojen välin ja pari pyhkäsyä per hammas nii on ihan ok terä ja ei kierrä. Käsivaralla tuola lumen ja kuntan seasa on aikaa vievämpi ko pitäs vähä nähäkki mitä tekee.
Nuo hampaan päälle asettuvat raudat tekköö sen että jos sul on yhtää se itestä poispäin oleva nokka ohjurista yli vaakatason niin et pääse tarpeeks syvälle. Ei tuokaan niin ihmeellinen kampe ole että sillä viilatessa ei tarttis yhtää kulmista huolehtia, ainakin itestä tuntuu että tuon kanssa on iha tärkeintä että ois 90 asteen kulmassa laippaan nähden. Ainakin videolla näytti että sulla oli vanhasta tottumuksesta tuo kulma väärä tuon ohjurin kanssa viilatessa.
Joskus erehdyin ostamaan kun luulin hyväksikin. Mutta siellä se on seissyt hyllyssä kokeilun jälkeen ja palasin entiseen tapaan viilata ketju. Purupiikin lyhennän sitten kun sille tuntuu ja ihan erikseen lattaviilalla. Ei ollut käyttöä tuolle vehkeelle.
Onhan se mökkisahurinkin kiva opetella kannon nokalla vapaalla viilata, niin helpottaa suuresti. Meneehän siihen muutama kerta ja aikaa, mutta Samin opeilla pääsee amatöörikin jyvälle 😊
Kiitos loistavasta videosta! Juuri eilen paikallisella tilhimyyjällä koitin etsiä sitä yksinkertaisempaa viilanohjainta (metallinen palikka jossa pari kumirullaa). Ei löytynyt heiltä mutta koitti sen sijaan myydä tätä. En vielä ostanut mutta täytyy varmaan palata ostoksille videon katsottuani. Ehkä jopa ostan oman viilanohjaimen sekä mökille että kotiin! Tuo ilmeisesti kuitenki käytännössä vaatii sen että saha on kiinni juuri esim. ruuvipenkissä eli on työläs käyttää maastossa kannon nokassa?
Tuota ohjainta kerran testasin ku liikkeessä "pyysivät", mu mukaan ei lähtenyt... Kavereille tuota suositellut mökkisahauksiin ja jokainen on tyytyväinen ollut. Saa terävän ketjun ku viila ei mee liian syvälle ja purupiikki laskee samalla. Vaatii tosiaan mielestäni sen et saha on joko ruuvipenkissä tai kannon nokalla...
Se paras koulu onkin siinä kun ite tylsällä ketjulla joutuu elantonsa tienaamaan. Tulee opeteteltua se ketju sellaiseksi, että se haluaa sitä puuta, eikä vaan pyydä🤭
oon monta kertaa miettinyt tuon 2in1 ostamista, mutta en oo raaskinut, en tiedä miks, oon yrittänyt parilta tutulta metsuriltakin noista kysyä, mutta tuntuu että harva on käyttänyt :D
Tämä kysymys ei liity aiheeseen. Pakkasia ruvenna pitämään täällä päin. Mikä olisi parhaat sukat ja käsineet raivaishommassa ? Olen villasukkia ja merinollasukkia pitännä työkengissä menee jonkin aikaa n.tunti sitten rupee palelemaan samajuttu käsien kahdet rukkaset sisäkkäin. Työnantaja ei ossoo sanoo tai ei kiinnosta asia vaan neuvoo mitkä aidan vierukset pitää raivata puista vapaaksi.
Terve! Just availin tietokoneen! Hyvä ja tärkeä kysymys! Minä palaan tähän aiheeseen vaikka videon muodossa. Kerron siinä millä varusteilla pärjätään 👍 Palataan!
Nato-menetelmä on jäänyt vielä kokeilematta. Eli ensimmäisillä pakkasilla terassille istuskelemaan shortsit jalassa, kädet ja jalat kuumavesiastioissa. Toistetaan jokunen kerta. Väittävät, että kalibroisi ääreisverenkierron lopputalveksi isommalle, jolloin pysyisivät sormet ja varpaat lämpöisinä. Onkohan joku testannut väitteen paikkansapitävyyttä?
Joskus tehny sen, että aamulla käyny avojaloin ulkona lumessa käppäilemässä ja sitten kuivannu jalat kunnolla ennen sukkien ja kenkien laittoa. Kyllä se vähän tuntus auttavan.
Olen huomannut että se isolle 3/8 tarkoitettu ohjain toimii paremmin kuin tuo 3,25 ketjulle tarkoitettu, joka ei mun mielestä ota yhtä syvältä kuin tuo isompi. Näköjään muillakin sama juttu ettei ota tarpeeksi syvältä. Jostain syystä mun mielestä se isompi 5,2 viilalla ottaa syvemmältä
Ymmärrän hyvin, että tottuneena viilaajana et tuota tarvi, mutta en ymmärrä nuita arvioita mitä annat tuosta laitteesta. Tänäänki teroitin sahan kyseisellä laitteella, ei mitään ongelmaa. Ainut mistä olen samaa mieltä, että purupiikin pinta sais olla vähän taaksepäin kalteva. Se että viiloja pitäs käsin pyörittää ei pidä paikkaansa. Tein tussilla viilaan merkin niin sehän pyörii jokaisella työnnöllä. Se on totta, että viilaus on helppo tehdä penkissä, niimpä käytän tätä vain tuossa tallissa ja normi viilaus kannolla tarpeen mukaan. Muuten kyllä hyviä ja mukavia videoita teet😊
Mitenkäs tulis jos laittas tuon viila paketin vanhan ajan viilan ohjaimeen. Käsivaralta kun viilailee niin ne hampaihin tulee eri pituuksia. Eli toinen hammas ottaakin enempi niinkuin paksumman lastun ja enempi viilattu sit ohkasemman lastun. Minä ainakin oon eron huomannu kun ajan aina konella. Niin siinä huomaa kun säätö on koneessa laitettu. Toista hammasta joutuu enempi ajamaan että kaikki hampaat tulis yhtä ottaviksi. Onko Sami terottana koneella vitjoja?
@@samihytonen Joo! Miekkii ennen uran alkuvaiheessa ja vielä keski vaiheissakin vielä terotukset tein pyörö viilalla ja latta viilalla ja säätöhammasta kuritin latta viilalla. Sitten kun koneita alko tulla niin hommasin semmmosen. Hyvä tulee silläkin. Ja sillä saa puruhampaan pohjankin pyörtäväksi kun säätää. Tuossa tapasin mehturin niin hiän ajaa myös säätö hampaankin sillä koneella. Honeeseen kun keksisi vielä toisen laipan rinnalle jolla ajasi saman tien sen säätöhampaankin niin jouvuttas terottamista. Se vaan että metässä puita askarrellessa joutuu vara ketjuja olla mukana. Noppeesti sen vaihtaa kannon päällä jos entinen tylsyy.
Ihan hyvä on toi 2in1 käytössä ollut. Harraste sahailija polttopuita ja sellasta, mutta nyt kun harraste laajentunut halkaisuketjun käyttöön lautaa lankkua pelkkaa niin täytyy kyllä Samille laittaa torella isoo kiitos 👍 näistä eri ketjunteroitus testeistä yms. Nyt rohkenin tiputtaa ne apupyörät pois ja ranne tuntumalla viilannu. Ja kyllä Toimii!!! Kiitos Sami!! Jäbä on niiko sellanen salainen hiljainen Mestari Kisälli juu nou 😎
Velmies kattelin minun viilailua tuolla ja pohti, että vaiha viilakokoa. Minä vaihoin viilakokoa, ni se muutti terän ottavammaksi. Taisin vaihtaa 4,8mm->4,5mm. Velmies on koko ikänsä terotellu noita moton ketjuloita.
Viila koon pienentäminen auttaa leikkuu tehoon. Kun ketjun leikuuhammas on kulunut puoliväliin silmämääräisesti niin itse vaihdoin seuraavaan pienempään paksuuteen. Leikkuu hammas mataloituu kulumisen myötä.
Sami kuule, nuita saa eri kokosia. 3,2mm aina 5,5mm viilaan asti. Itekki älysin sen vasta ku yritin 4,8 viilalla viilata 241:n ketjua ja meni viila poikki ku eihän se 4,8 viila edes kunnolla mahtunut uuden ketjun hampaan väliin.
Tähän liittyen, mikä on se paras viila mikä kestää pisimpään? Onko se Vallorbe, oregon, stihl vai huskin viilat ? Vai onko 4,0mm timanttiviila kutenki paras ? Tietenki riippuu jos on vetäny terän ihan timatiksi kiveen, niin sitähän saa viilata kauan eikä siihen karkastuun piikkiin meinaa ees viilalla pystyä.
Raivurinteriä kun viilailee, niin bahco on kestäny pisimpään ja ottaa myös paremmin. Kaikissa muissa merkeissä mitä luettelit, niin en oo huomannu kovin suurta eroa kestävyyteen. Kait ne samalta tehtaalta (stihl/vallorbe/oregon) tulee kun kaikissa lukkoo Swiss Made. Ns. Halvoista viiloista ei oo kokemusta. Huskin viilat näyttää hyvin samalta kuin pferd viilat. Menee nekin liukkaaksi jossain vaiheessa, mutta terän työstäminen niillä on mukavampaa, ottaa silleen rouheemmin.
itsekkin tykkän viilata samalla tavalla kuin sinä... mutta sitä olen miettinyt tylsyykö tuollainen viilaus hitaammin? kun viila pidetään hiukan ylempänä..
Terve! Sulla on sen verran intensiivisen näköset teräketjun terotus harjottelut meneillä, etten usko että sulle tuolle ohjaimelle olisi loppuunsa käyttöä kovinkaan pitkäksi aikaa. Ruuvipenkin ja hyvän valon hommaat verstaaseen, ja kiilaa aina se teräketju alapuolelta hyvin että ketju pysyy kunnolla paikoillaan, pelkkä ketjujarru ei riitä kun lähetään viilaa nostattamaan kun haetaan viimeistä terävyyttä. Jatka samaan malliin! Minäkin olen joutunut samat koulut käymään 😃👍
Hyvä video 👍🏻. Laatikon pohjalle tuo on itelläkii jääny. Eniten häiritsee tuo purupiikin ” pakkoviilaus ” ja jotenkin se, että ei näe mitä siinä viilatessa tapahtuu. Se on vähän niinku olis pakotettu hiihtämään ladulla, vaikka kaikki kiva on ladun ulkopuolella 😊
Hyvää infoa - täytyy ottaa opiksi. Heitän ohjaimet romukoppaan ja viilaan tästä lähtien käsivaralta. Pari kertaa vuodessa kun polttopuita mökillä sahailen niin kyllähän siinä muutaman sekunnin voittaa kun saa terävällä ketjulla sahata. Ja mikä se purupiikki on?
Kyllä kerran vuodessa sekunnin nopeampi sahaus kannattaa. Tosin, jos ei osaa yhtä hyvin viilata kuin ammattilainen, se vaan pikkuhiljaa käsivaralta viilattaessa hiipii huonoksi se ketju viilaus viilaukselta. Sitten kun viilaat tuolla, niin huomaat että hyvä ketjuhan tämä on. Tuskin ammattilaiset tuota käyttävät. Ei tuo niille ole tarkoitettukaan.
On kyllä kuin taidetta noin kokeneen teroittajan viilankäyttö läheltä kuvattuna. CNC-koneen tarkkuus ihmiskädessä. Onko kellään vertailupohjaa stihl 241 ja 261, lämpökahvoilla jompikumpi mielessä ostaa. Mielipiteitä ja kokemuksia kiitos 👍🏻
On se 241 ihan ok pienempiin savotoihin, ketju terävä kaataa kyllä isonkin puun. Mulle tuo 261 lämpökahvoilla ol parempi vaihtoehto. Sahatessa kahvat lämmittää koko ukkoo kylmillä keleillä. Kovalla pakkasella tosin lämpö sulattaa lumen ja hanskat kastuu, kah muuten ne pysys kuivana. En käytä lämpökahvoja päällä siis kovalla pakkasella, mutta syksyllä ja räntäkeleillä oikein hyvä!
Juu Sami olet oikeassa. Hanskat kelin mukaan mutta niitäpä ei kannata lunta sulattamalla kastella. Itse en niin kaipaa mutta isäni tottunut Huskun 242:n lämpökahvoilla ja lakkasi pelaamasta kahvat. Generaattori ilmeisesti rikki eikä löydy uutta🙄
Pitää kommentoida ennen katsomista... Näin amatöörille siitä on apua, mutta Sami terottaa ketjun vapaalla kädellä paremmin aivan varmasti. Itsekin olen Samin neuvoilla saanut ketjusta jo miltei toimivan. Parasta ehkä 2-in-1 systeemissä on purupiikin alennusviila. Pitää katsoa video loppuun ja kommentoida jos jotain ilmenee...
Ihan käsipelillä viilaillu amanöörinä omaa sahaa, ei tullu hyvä, lähinnä en saanu viilattua purupiikkiä ( en uskaltan tarpeeks viilata ), tommosella vastaavalla tarvikemallilla kävin terän läpi ja leikkaa harrastelijan tarpeisiin todella hyvin. terä kun kulu niin tuli niin mujua että ei terrvve
Mielenkiintoista olisi kuulla ammattilaisen mielipide huskin ohjurista. Itse olen tuohon tykästynyt, kun mahtuu vaikka taskuun ja kotikäyttössä ihan käypäinen on ollut. Käsivaralta ei sunnuntaisahurilla satu.
Aikoinaan tuli tuollainen ostettua,mutta sinuiksi en oo päässyt.Ilman ohjainta tulee ketjut viilattua.Raivaussahojen terissä tulee välillä käytettyä viilanohjaimia,Strandin ohjainta ja perinteistä ja sitten ihan käsivaralla.Viilanohjaimella hyvä tarkastaa välillä että kulma oikea.Tuo on vaan jotenkin kömpelö käyttää.
Itelle tullu tapa, että viilaan terän ensin tällä stihlin viilalla sitten toiseen kertaan muutama veto ilman ohjainta vähän isommalla pyöröviilalla ja purutapit tietty lattaviilalla jos tarvii. Hyvin on leikannut.
ite kun terottanu tuolla niin yrittäny ns. sellanen pitkä veto koko matkalta, ja sit kevennys, niin saa vetää siellä paikoillaan takasin.. ei tarvi kokonaan nostaa pois paikoiltaan.. sama kulmahan on etu ja takapäässä ohjaimen muovissa, eli kun laippa/ketju nojaa muoviin, niin kulma on ns oikia... mutta näin amatöötille ruuvipenkkiin oiva peli ollu, tuossa kun luottaa vakioon kulmaan niin lopputulos on vähintään kelvollinen, itestä tuntuu, että ketju leikkaa sen minkä uutenakin .. ja tuossa videolla näkee, että viila oli hiukan vinossa, meniskö yhtään syvemmälle suorassa, mutta kyllähä varmaa ammattimies terottaa muuten paremmin, tarviikin oikeen seuraavalla kertaa katsoa tarkemmin jälkeä, mutta aiemmin katsoin että olisi ollut alareunakin ns. pyöreä teroitusjälki
Purupiin viinous, että ei aiheuta kitkaa on kyllä ihan korvien välissä. Toki se kitkaa varmasti aiheuttaa mutta tuskin tuntuu sahaajalle. Toki työkalut pidetään niissä asetuksissa kuin käyttäjä niin haluaa.
Näki jo heti ettei tule yhtä hyvä teroitus kuin käsin viilattuna. Tuon Stihlin viilainohjain näyttää aika kömpelölle käyttää, rulla ohjain on varmasti parempi kuin tuo Stihlin jos ohjainta käyttää. Hyvä testi video jälleen.
Paras viilan ohjain on leikkuu hampaan takaosassa viilaus kulman malli. Jos tuota viiva mallia ei pysty soveltamaan niin moottorisahakin on vaarallisissa käsissä. Taas viila on oltava 90 astetta laippaan nähden, voi todentaa suorakulmalla jos ei muutoin onnistu. Nyt on jo rautalankaa mennyt lähes metri, pitäis jo osata. Itse aloitin ketjun teroituksen 12 vuotiaan, parin vuoden sisällä luovuin laiteesta joka oli tuolloin 1962 todella kallis kapistus, Oregon merkkinen. Tuon jälkeen alkoi opettelu käsivaraisesta leikkuu ja puruhampaan viilauksesta. Tuolloin ei muistaakseni ollut merkki viivaa leikkuu hampaan loppupäässä.
elikkä tälleen tekköö ammattilainen ja minä näytin miten tekköö täys amatööri mille kaikki on niin uutta. yhteistä on vain se että puu katkiaa... tavalla tai toisella 👍
Käytin tuota 2in1:stä melko pitkään ja olin tyytyväinen, mutta lopulta sain sillä jotenkin ne purupiikit liian mataliksi. Kai silläkin viilatessa pitäis vähän tietää mitä tekee 😁Totesin että on parempi pitää hommat erillään. Nyt otan varsinaisen terän pyöröviilalla ohjaimen kanssa, ja purupiikin säätö sitten ihan erikseen.
@@samihytonen Vähän sahaaville polttopuuntekijöille jne on tärkeitä esim. nämä sinun videot, joissa näkee mitä sillä terotuksella oikeasti haetaan. Tuommosen 2in1 ohjurin kanssa tulee helposti sellanen harhaluulo, että terästä tulee hyvä kunhan vaan sillä pyyhkäsee, ilman että kunnolla ymmärtää mitä tekee.
Väitän osaavani teroittaa sahan vapaalla kädellä, mutta käytän silti tota. Eikä ton käyttäminen tee minusta liikaa kouluja käynyttä tai kaupunkilaista. Kommentteja kun lukee niin tulee olo että moottorisahan terän teroittaminen pelkällä viilalla olisi joku miehuuskoe.
Toi on apuväline joka tekee teroittamisesta helppoa ja nopeaa. Käytäthän itsekin moottorisahaa vaikka osaat varmaan käyttää pokasahaakin.
Tossa viilanohjaimessa viilat pääsevät pyöriin ja siten kuluvat aika tasaisesti. Välillä ne on hyvä ottaa pois ja puhdistaa metallipurusta niin pyörivät paremmin.
Just näin
Kaikenlainen asioiden mahdollisimman hankalasti tekeminen sekä suojavarusteiden että turvallisuusohjeiden ylenkatsominen on yhtä miehuuskoetta...
Kyseessä ei ole miehuuskoe
Meitsille aivan huippu vehje kun satunnaisesti pitää ketju viilata niin se tapahtuu nopeasti( n. parissa minuutissa). Ja leikkaa sen minkä tarvitsen. Suosittelen kyllä kaikille jotka ehtivät nopeaa ja helppoa tapaa teroittaa saha. Viila penkki on paras paikka teroittaa vaikka onnistuu kun saha pöydällä ja sahan yli teroittaa. Itselle vaikeinta purupiikin madallus josta ei ole mitään kokemusta ja tuolla se tulee automaattisesti. Tuolla jos aamulla teroittaa niin metsässä voi pyyhkästä tavan viilalla. Voittaako sitten tavan pyörö ja lattaviilan terävyydessä on kiinni ihan teroittajan taidoista.
Aina olen käsivaralla viilannut, monasti kannon nokassa. Jos purupiikkiä liikaa viilaa, eikö? silloin saha ole liian ottava ja silloin on korjaamaton paikka minun ymmärtääkseni. Jos purupiikki on liian ylhäällä, siis viilamatta matalammaksi, sahanlastut ovat ohkasia, ei lastua. Ei se silloin pure paljonkaan. Tuo viilapenkki on varmaan hyvä, vaan ei sitä metsään voi matkaan ottaa. Nimihän sen jo sanoo, mihin se penkki on tarkoitettu. Kotona. Muistan, kun kotona reilut 50v sitten tuli kaupunkimatka, kun kävivät liikkeessä katkenneen terän liittämässä. Oli kait niin köyhää aikaa ja ketjut kalliita, viilat liukkaita. Onneksi ei tarvi enää sahan kanssa värkätä.
Ei Suomalaiselle mitään voi tehdä niin helpoksi että se osaisi käyttää. Ja jokin "uusi" juttu on aina perseestä kun veljen kummin kaima on niin kertonut. Vaikka ei ole sitä kokeillut. Yhdestä kahteen pukkausta riittää. Nimeen omaan pukkausta. Ei vetoa. Riippuen kuinka tylsä terä on. Ohjurissa kaksi viivaa joilla näkee linjan missä viilaa pidetään ja viilataan. Teräketju viivojen väliin. Eli viivat teräketjun kahta puolen kun viilan asettaa terälle. Näin kulma on oikea. Yleensä ensimmäinen pukkaus on takkuinen. Toinen on jo teroittavampi.
Tykkään kokeilla kaikkee uutta, etten het oo torppaamassa ajatusta. Eihän sitä muuten tiedä.
Ainoa ohjain millä tällainen kotimetsuri on "oppinut" viilaa terän. Paras ostos 🤝
Ite käytän ms194 rankasahassa perus oregonin viilanohjainta, joka siis syvyyden määrittää, miten syvällä viila menee. Se toimii siinä varsin hyvin ja silloin tällöin lasken purupiikkiä.
Keväällä ostin akkusahan msa70, missä 1/4p ketju ja 3.2mm viila ja siihen ostin sitten tuon 2:1 ohjaimen, oon tykännyt älyttömästi sen helppoudesta, varsinkin tuossa pikkuakkusahassa on erittäin tärkeää, että se kokonaisuus on tasapainossa kun voimaa ei ole kovin paljon, tuon 2:1 ohjaimen avulla olen kokenut, että on todella helppo viilata koko ketju samalla tavalla.
Ei tuo taidakkaan olla mikään ammattimetsurille suunnattu kampe. Tämmöiselle pöljälle pojalle joka polttopuita sahailee niin ihan hyvä kampe, kun tarpeeksi usein aina muutaman pyyhkäisyn ottaa.
Teroituksesta huolimatta latvapuoli on nopeampi sahata kuin tyvi.😅
Tuolla ohjaimella saa riittävän terävän ketjun, mutta muutaman viilUskerran välein pitää purupiikki muotoilla uusiksi ja tavallaan syventää leikkavan hampaan kouru, kätevä kapine muutoin.
Multa löytyy molemmat, .325 ja pikku 3/8, oon ollu ihan tyytyväinen, molemmat on stihlin viilaimia. Pahat ketjut terotan koneella ja joskus viilaan ihan perinteisestikin.
3/8P version 4 mm viilat ovat jo niin notkeita, että taipuvat teroittaessa liikaa, ohjuri ei toimi suunnitellusti. Loppupuolella olevaa hammasta viilatessa saattavat ohjurikiskot jopa pudota hampaiden selästä sivuun viilan antaessa periksi sivusuunnassa. Viila myös nalkkaa kiinni taipuessaan, eikä pääse millään pyörähtämään. Isommilla ketjuilla paksummilla viiloilla toimii jo paremmin.
Hyvä huomio.
Kiitos Samille näistä ketjuviteoista. Kohta Suomessa ei ole yhtään tylsää ketjua😅
Nämä on kyllä hyviä ja opettavaisia videoita.
Ainoa huono puoli on, että tajuaa tehneensä asioita vuosia päin persettä.
Sahan terotus ylösalasin ei ole tullu ikänä mieleen, eikä tuo purupiikin kulma, että mikä ero on leikkuuseen. Eipä menny hukkaan tämäkään päivä. Kiitos.
Hyvä peli vähemmän viilaavalle 👍
Ammattilaisen silmin ehkä turha kapine mutta mökki sotureille huomattavasti kätevämpi kuin vapaalla kädellä/tuntumalla viilaaminen. Loistavaa infoa kutena aina🤘
Ammattilaiselle se yksikin "tuhlattu" sekunti on liikaa kun urakalla sahailee. Tämmöiselle kotitarvesahaajalle sekunti sinne tänne ei merkkaa mitään vaikka ensiharvennusta tekisi. Sen takia tuo viilanohjain on todella hyvä muille kuin ehkä ammattilaiselle. Se helppous tekee sen hyväksi. Purupiikki on aina oikean korkuinen eikä terä täristä lainkaan sen takia ja saha puree kivasti.
Mielenkiintoinen 10 pisteen video!!!!
Perus suomalainen Samiki KÄYTTÖHJE LUKEMATTA paketissa.VÄÄERÄNKOKONEN ohjariki?????
4,8mm viila ja 325 oli tuo 2in1. 261 ketju 1,3mm ja 325 jaoltaan. Eli teroitukseen tarvitaan 4,8mm viila. Eikös tämä mennyt ihan oikein?
Itte en päässy lähelläkkää tuohon teroitus jälkeen ,jäi tuo NS. Puolikuu melkein kokonaan pois ja saman huomasin ettei päässy tarpeeks syvälle....no pitää vielä kokeilla uudestaan.
Tuossa kun kimppuja sahhoot niin oisko mahdollista saada näyte n.40cm jäiseen koivuun kuin männöö.
Saisin vähän vertailu pohjaa
Tuossa viilassa eniten hämää se että siihen terälle ei näe mitään sitä viilatessa.parasta tuossa mallissa on ehkä se että sillä onnistuu huonokin viilaaja saamaan kohtuu hyvän lopputuloksen.
Samaa mieltä!
Sellaisille ok, jotka ei purupiikkiä ikinä viilaa ja niitäkin tuntuu olevan
Olipa hyvä tuo maininta viilan kulumisesta ja viilojen kääntämisestä. Tuli ihan selvä ahaa elämys, kun olen tuollaista käyttänyt uutena ostettuun Stihliin ja alkuperäiseen ketjuun. Nyt tuntui ettei teroita enää ja vaihdoin kokonaan uuden ketjun. Täytyypä testata vielä tuo viilojen vaihto. Kiitos
Jes, liukasta viilaa ei kannata tarjota ketjuun. Niitä kannattaa hyvinkin herkästi vaihtaa.
Tuolla helppo teroittaa harrastelijankin! Eli käyttöä löytyis
Terve! Laitahan yht. tiedot spostiin niin laitan tulemaan kuhan kerkiän 👍 Kerrohan sitten kokemuksistasi tänne!
Olipa se mukava pläjäys ja hyvin demostroitu👍.Itsekkin polttopuita sahaillu ja on tommonen sthilin teroitusshässäkä,kun ei oikeen osaa pelkällä viilalla terotaa🙈.Mutta nyt ehkä voisi jo tuon videon jälkeen kokeilla että joko tulisi terään enempi "lipua"👍❗
Itse olen tuota viilasettiä käyttänyt taitaa olla alkuperäinen olla sininen pferd ,hyvä kun purupiikki tulee samalla,mutta kuten sanoit valoa että näkee ja kun viilaa joutuu pyörittämään että tulee ottavaa uutta pintaa,ja sellainen juttu tuli kun laitoin oregonin 4.8mm viilan niin alkoi pyörimään viilatessa ja söi väljäksi muovisen rungon,olen miettinyt että onko pferdin viilat jotenkin eri mittaisia en ehtinyt tutkia kun viilat lenti metallin keräykseen👍
Terve! Mulla saattaa olla joku pferd jemmassa. Pitääpäs mittailla!
@@samihytonen tänään itse asiassa ajattelin laittaa teipit oregonin viilaan tiukka tuli mutta väkisin suljettuna halkesi kuoret😬
Aika nopeasti menee keskiviila sileäksi tossa Stihlin 2in1 setissä...kustannus. Käytän kuitenkin purupiikin matalottamiseen ehkä joka 3 viilauskerta.
Minä oon niin huono viilamies että tämmösellä tulee tehtyä aina se ”tehdasasetuksien palautus”. Metässä kun vapaalla kädellä tolskaa aikansa, niin tällä saan kotona penkissä sitten tasaisempaan kuntoon. Purupiikki tulee myös pyöristettyä lattaviilalla lopuksi. Mutta paljon on viilaamisesta tullut opittua näistä Samin videoista!
Juuri näin etenkin hiekkaisten puiden pätkimen tylsyttää nopeasti, parempi tankkaus viilata heti kun alkaa tuntua että ei syö samalla tavalla.
Käsin aina olen sahannut.Uuden terän hankinta edessä.Voisihan testata vanhan jälkeen miten terä puree amatöörin tuntumalla paremmin.Terä jo hankittuna.Kunhan lumia vähemmän pääse lanssille.Amatöörilä katsos matalemmat saappaat jalassa.Tavoitteena 36 tukkia nurin ja pilkkeeksi lämmityksiin mökille ja taloon.🙋🤗🤔👀
Tuommosella määrällä lämmittää mökkiä hyvän aikaa!
Kyllä sillä terän saa teräväksi. Hieman ottaa purupiikkiä turhan paljon. Helposti rupee täristää tuolla viilaukset jälkeen. Pitäs löytyä 3/8p, 0,325 ja 3/8 ketjulle. Taitaa se ”tukkoisuus” tulla tuo liian suuren lastun paksuuden seurauksena. Sen keskiviivan kun jätti pois, rupee pelaan. Toki tuo on luultavasti paranneltu versio, joten omat on niitä alkutuotannos kamppeita.
Samoja huomioita mullaki, käsivaralta viilattua kettinkiä jaksaa ms261 pyörittää paremmin.
Tuo on hyvä apuväline mehtäsä viilaamiseen. Mittään siitä ei kyllä nää mitä siinä tapahtuu, vaa ei tartte nähäkkään. Saha jalkojen välin ja pari pyhkäsyä per hammas nii on ihan ok terä ja ei kierrä. Käsivaralla tuola lumen ja kuntan seasa on aikaa vievämpi ko pitäs vähä nähäkki mitä tekee.
Nuo hampaan päälle asettuvat raudat tekköö sen että jos sul on yhtää se itestä poispäin oleva nokka ohjurista yli vaakatason niin et pääse tarpeeks syvälle. Ei tuokaan niin ihmeellinen kampe ole että sillä viilatessa ei tarttis yhtää kulmista huolehtia, ainakin itestä tuntuu että tuon kanssa on iha tärkeintä että ois 90 asteen kulmassa laippaan nähden. Ainakin videolla näytti että sulla oli vanhasta tottumuksesta tuo kulma väärä tuon ohjurin kanssa viilatessa.
Joskus erehdyin ostamaan kun luulin hyväksikin. Mutta siellä se on seissyt hyllyssä kokeilun jälkeen ja palasin entiseen tapaan viilata ketju. Purupiikin lyhennän sitten kun sille tuntuu ja ihan erikseen lattaviilalla. Ei ollut käyttöä tuolle vehkeelle.
Onhan se mökkisahurinkin kiva opetella kannon nokalla vapaalla viilata, niin helpottaa suuresti. Meneehän siihen muutama kerta ja aikaa, mutta Samin opeilla pääsee amatöörikin jyvälle 😊
Saa isommilla viiloilla kun ostin aikoinaan 362 nin tilasin myymälään 5,2mm viiloilla
On testattu tuota kyllä tuolla teräväksi saa mutta jotenkin perinteisesti viilalla saa paremman
Sama fiilis
Kiitos loistavasta videosta! Juuri eilen paikallisella tilhimyyjällä koitin etsiä sitä yksinkertaisempaa viilanohjainta (metallinen palikka jossa pari kumirullaa). Ei löytynyt heiltä mutta koitti sen sijaan myydä tätä. En vielä ostanut mutta täytyy varmaan palata ostoksille videon katsottuani. Ehkä jopa ostan oman viilanohjaimen sekä mökille että kotiin!
Tuo ilmeisesti kuitenki käytännössä vaatii sen että saha on kiinni juuri esim. ruuvipenkissä eli on työläs käyttää maastossa kannon nokassa?
Terve ja kiitokset! Kyllä tuolla pystyy kannon nokassakin terottamaan. Ajaa vaikka vähän laipalle uraa nii siinähän on viilapenkkiä.
Tuota ohjainta kerran testasin ku liikkeessä "pyysivät", mu mukaan ei lähtenyt... Kavereille tuota suositellut mökkisahauksiin ja jokainen on tyytyväinen ollut. Saa terävän ketjun ku viila ei mee liian syvälle ja purupiikki laskee samalla.
Vaatii tosiaan mielestäni sen et saha on joko ruuvipenkissä tai kannon nokalla...
Liikaa kouluja käyneille varmasti hyvä apuri. Ja kyllä niitä on tehty kaikille ketju kalipereille👍
Se paras koulu onkin siinä kun ite tylsällä ketjulla joutuu elantonsa tienaamaan. Tulee opeteteltua se ketju sellaiseksi, että se haluaa sitä puuta, eikä vaan pyydä🤭
Määrittele "liikaa kouluja käynyt"...?
oon monta kertaa miettinyt tuon 2in1 ostamista, mutta en oo raaskinut, en tiedä miks, oon yrittänyt parilta tutulta metsuriltakin noista kysyä, mutta tuntuu että harva on käyttänyt :D
En videon tuotetta tunne, mutta tykkään siitä pienemmästä rullaviilanohjaimesta. Saa taskuun ja sit kans siinä enemmän vapautta viilamiseen.
Tämä kysymys ei liity aiheeseen. Pakkasia ruvenna pitämään täällä päin. Mikä olisi parhaat sukat ja käsineet raivaishommassa ? Olen villasukkia ja merinollasukkia pitännä työkengissä menee jonkin aikaa n.tunti sitten rupee palelemaan samajuttu käsien kahdet rukkaset sisäkkäin. Työnantaja ei ossoo sanoo tai ei kiinnosta asia vaan neuvoo mitkä aidan vierukset pitää raivata puista vapaaksi.
Terve! Just availin tietokoneen! Hyvä ja tärkeä kysymys! Minä palaan tähän aiheeseen vaikka videon muodossa. Kerron siinä millä varusteilla pärjätään 👍 Palataan!
Nato-menetelmä on jäänyt vielä kokeilematta. Eli ensimmäisillä pakkasilla terassille istuskelemaan shortsit jalassa, kädet ja jalat kuumavesiastioissa. Toistetaan jokunen kerta. Väittävät, että kalibroisi ääreisverenkierron lopputalveksi isommalle, jolloin pysyisivät sormet ja varpaat lämpöisinä. Onkohan joku testannut väitteen paikkansapitävyyttä?
Tätä menetelmää tulee kyllä joka päivä tehtyä ihan sahan varressa loppupäivästä, jospa se riittäs.
Joskus tehny sen, että aamulla käyny avojaloin ulkona lumessa käppäilemässä ja sitten kuivannu jalat kunnolla ennen sukkien ja kenkien laittoa. Kyllä se vähän tuntus auttavan.
Olisiko tekniset sukat alle ja villasukat niiden päälle hyvä? Ja talkkia voi tupsutella kenkiin, se imee kosteutta.
Olen huomannut että se isolle 3/8 tarkoitettu ohjain toimii paremmin kuin tuo 3,25 ketjulle tarkoitettu, joka ei mun mielestä ota yhtä syvältä kuin tuo isompi. Näköjään muillakin sama juttu ettei ota tarpeeksi syvältä. Jostain syystä mun mielestä se isompi 5,2 viilalla ottaa syvemmältä
Ymmärrän hyvin, että tottuneena viilaajana et tuota tarvi, mutta en ymmärrä nuita arvioita mitä annat tuosta laitteesta. Tänäänki teroitin sahan kyseisellä laitteella, ei mitään ongelmaa. Ainut mistä olen samaa mieltä, että purupiikin pinta sais olla vähän taaksepäin kalteva. Se että viiloja pitäs käsin pyörittää ei pidä paikkaansa. Tein tussilla viilaan merkin niin sehän pyörii jokaisella työnnöllä. Se on totta, että viilaus on helppo tehdä penkissä, niimpä käytän tätä vain tuossa tallissa ja normi viilaus kannolla tarpeen mukaan. Muuten kyllä hyviä ja mukavia videoita teet😊
Mitenkäs tulis jos laittas tuon viila paketin vanhan ajan viilan ohjaimeen. Käsivaralta kun viilailee niin ne hampaihin tulee eri pituuksia. Eli toinen hammas ottaakin enempi niinkuin paksumman lastun ja enempi viilattu sit ohkasemman lastun. Minä ainakin oon eron huomannu kun ajan aina konella. Niin siinä huomaa kun säätö on koneessa laitettu. Toista hammasta joutuu enempi ajamaan että kaikki hampaat tulis yhtä ottaviksi. Onko Sami terottana koneella vitjoja?
Muutamia oon koneella terottanu. Tykkään kuitenkin käsivaralta aina terottaa.
@@samihytonen Joo! Miekkii ennen uran alkuvaiheessa ja vielä keski vaiheissakin vielä terotukset tein pyörö viilalla ja latta viilalla ja säätöhammasta kuritin latta viilalla. Sitten kun koneita alko tulla niin hommasin semmmosen. Hyvä tulee silläkin. Ja sillä saa puruhampaan pohjankin pyörtäväksi kun säätää. Tuossa tapasin mehturin niin hiän ajaa myös säätö hampaankin sillä koneella. Honeeseen kun keksisi vielä toisen laipan rinnalle jolla ajasi saman tien sen säätöhampaankin niin jouvuttas terottamista. Se vaan että metässä puita askarrellessa joutuu vara ketjuja olla mukana. Noppeesti sen vaihtaa kannon päällä jos entinen tylsyy.
Ihan hyvä on toi 2in1 käytössä ollut. Harraste sahailija polttopuita ja sellasta, mutta nyt kun harraste laajentunut halkaisuketjun käyttöön lautaa lankkua pelkkaa niin täytyy kyllä Samille laittaa torella isoo kiitos 👍 näistä eri ketjunteroitus testeistä yms. Nyt rohkenin tiputtaa ne apupyörät pois ja ranne tuntumalla viilannu. Ja kyllä Toimii!!! Kiitos Sami!! Jäbä on niiko sellanen salainen hiljainen Mestari Kisälli juu nou 😎
Hyvä perus viila. Kelpaa suurelle osalle peruskäyttäjiä. Ammattilaisia sahojen käyttäjistä ei montaa prosenttia ole!
Velmies kattelin minun viilailua tuolla ja pohti, että vaiha viilakokoa. Minä vaihoin viilakokoa, ni se muutti terän ottavammaksi. Taisin vaihtaa 4,8mm->4,5mm. Velmies on koko ikänsä terotellu noita moton ketjuloita.
Viila koon pienentäminen auttaa leikkuu tehoon. Kun ketjun leikuuhammas on kulunut puoliväliin silmämääräisesti niin itse vaihdoin seuraavaan pienempään paksuuteen. Leikkuu hammas mataloituu kulumisen myötä.
Sami kuule, nuita saa eri kokosia. 3,2mm aina 5,5mm viilaan asti. Itekki älysin sen vasta ku yritin 4,8 viilalla viilata 241:n ketjua ja meni viila poikki ku eihän se 4,8 viila edes kunnolla mahtunut uuden ketjun hampaan väliin.
Tähän liittyen, mikä on se paras viila mikä kestää pisimpään?
Onko se Vallorbe, oregon, stihl vai huskin viilat ? Vai onko 4,0mm timanttiviila kutenki paras ?
Tietenki riippuu jos on vetäny terän ihan timatiksi kiveen, niin sitähän saa viilata kauan eikä siihen karkastuun piikkiin meinaa ees viilalla pystyä.
Raivurinteriä kun viilailee, niin bahco on kestäny pisimpään ja ottaa myös paremmin. Kaikissa muissa merkeissä mitä luettelit, niin en oo huomannu kovin suurta eroa kestävyyteen. Kait ne samalta tehtaalta (stihl/vallorbe/oregon) tulee kun kaikissa lukkoo Swiss Made. Ns. Halvoista viiloista ei oo kokemusta. Huskin viilat näyttää hyvin samalta kuin pferd viilat. Menee nekin liukkaaksi jossain vaiheessa, mutta terän työstäminen niillä on mukavampaa, ottaa silleen rouheemmin.
Isävainaa pisti keittiö pöydäl aikoinaan Canadiens sahan,siin se terotti sen😂
itsekkin tykkän viilata samalla tavalla kuin sinä... mutta sitä olen miettinyt tylsyykö tuollainen viilaus hitaammin? kun viila pidetään hiukan ylempänä..
Kyllä, ketju tylsyy nopeammin kun leikkaava pinta vähän ohuempi.
Kyllä mulle kelpaisi tuollainen.
Olisin sanonu hep livetsätissä jos en olisi ollu nukkumassa tuohon aikaan 😆 2-in-1 menisi tosijjaan.
Terve! Sulla on sen verran intensiivisen näköset teräketjun terotus harjottelut meneillä, etten usko että sulle tuolle ohjaimelle olisi loppuunsa käyttöä kovinkaan pitkäksi aikaa. Ruuvipenkin ja hyvän valon hommaat verstaaseen, ja kiilaa aina se teräketju alapuolelta hyvin että ketju pysyy kunnolla paikoillaan, pelkkä ketjujarru ei riitä kun lähetään viilaa nostattamaan kun haetaan viimeistä terävyyttä. Jatka samaan malliin! Minäkin olen joutunut samat koulut käymään 😃👍
Ihan tunnoton kapine tuo Stihlin viilaohjain kuin vapaalla kädellä viilaaminen.
Hyvä video 👍🏻. Laatikon pohjalle tuo on itelläkii jääny. Eniten häiritsee tuo purupiikin ” pakkoviilaus ” ja jotenkin se, että ei näe mitä siinä viilatessa tapahtuu. Se on vähän niinku olis pakotettu hiihtämään ladulla, vaikka kaikki kiva on ladun ulkopuolella 😊
Hyvää infoa - täytyy ottaa opiksi. Heitän ohjaimet romukoppaan ja viilaan tästä lähtien käsivaralta.
Pari kertaa vuodessa kun polttopuita mökillä sahailen niin kyllähän siinä muutaman sekunnin voittaa kun saa terävällä ketjulla sahata.
Ja mikä se purupiikki on?
Kyllä kerran vuodessa sekunnin nopeampi sahaus kannattaa. Tosin, jos ei osaa yhtä hyvin viilata kuin ammattilainen, se vaan pikkuhiljaa käsivaralta viilattaessa hiipii huonoksi se ketju viilaus viilaukselta. Sitten kun viilaat tuolla, niin huomaat että hyvä ketjuhan tämä on. Tuskin ammattilaiset tuota käyttävät. Ei tuo niille ole tarkoitettukaan.
Miksi Sami VÄÄRÄNKOKOSELLA OHJARILLA VIILAAT 😅
Anteeksi ohjari on okean kokoinen.KÄYTTÖOHJE LUKEMATTA .
Luen harvoin käyttöohjeita. Tiedostan sen välillä mun ongelmaksi.
Oma tekele oli joskus kivikauvella.
On kyllä kuin taidetta noin kokeneen teroittajan viilankäyttö läheltä kuvattuna. CNC-koneen tarkkuus ihmiskädessä. Onko kellään vertailupohjaa stihl 241 ja 261, lämpökahvoilla jompikumpi mielessä ostaa. Mielipiteitä ja kokemuksia kiitos 👍🏻
ompa ollut lämpökahvoilla 261,lähes 10v. ja siinä on,myös kaasutin lämmitin pelaa,myös pölylumella ja kovilla pakkaskelillä.
Mulla on molemmat. Tosin 241 ilman lämpökahvoja. Molemmat tosi luotettavia kelillä kun kelillä. Painoeron kyllä huomaa.
Juuri painoero kiinnostikin, rankahommassa ja enskassa tehot varmana riittää. Pienempiin kun ei saa lämpökahvoja.
On se 241 ihan ok pienempiin savotoihin, ketju terävä kaataa kyllä isonkin puun. Mulle tuo 261 lämpökahvoilla ol parempi vaihtoehto. Sahatessa kahvat lämmittää koko ukkoo kylmillä keleillä. Kovalla pakkasella tosin lämpö sulattaa lumen ja hanskat kastuu, kah muuten ne pysys kuivana. En käytä lämpökahvoja päällä siis kovalla pakkasella, mutta syksyllä ja räntäkeleillä oikein hyvä!
Juu Sami olet oikeassa. Hanskat kelin mukaan mutta niitäpä ei kannata lunta sulattamalla kastella. Itse en niin kaipaa mutta isäni tottunut Huskun 242:n lämpökahvoilla ja lakkasi pelaamasta kahvat. Generaattori ilmeisesti rikki eikä löydy uutta🙄
Käsivaralta oli vetolenkkiä viilattu ja sitä ei pitäs viilata. Ja sillä pohjalla ei oo paskankaa merkitystä.
Ei pikkune jälki vetolenkissä haittaa. Mutta oot oikeassa, ettei ulosteella tähän asiaan oo merkitystä - en kyllä ymmärrä mitä sinä sillä tarkoitat.
@@samihytonen aina jos vetolenkkiä viilattu se kertoo et viilattu väärin
Ja varsinkin halvoissa ketjuissa pittää olla varovainen, ne ei kestä isompia tehoja muutenkaan.
Voisitko testata sähkökäyttöistä teroitinta kuten Ensell
Yhen terotuslaitteen voin sanoa mikä on hyvä, Stihl USG 👍
mite huskut jaksaa
Hyvin huskut jaksaa
Maailman Paras Viilanohjain video oli kyllä maailman paras viilausvideo!
Pitää kommentoida ennen katsomista...
Näin amatöörille siitä on apua, mutta Sami terottaa ketjun vapaalla kädellä paremmin aivan varmasti.
Itsekin olen Samin neuvoilla saanut ketjusta jo miltei toimivan.
Parasta ehkä 2-in-1 systeemissä on purupiikin alennusviila.
Pitää katsoa video loppuun ja kommentoida jos jotain ilmenee...
Ei ole leppä hyvä puulaji jos leikkaustestiä tekee, vaikka eroa olikin leikkuu nopeudessa.
Leppä on kyllä kiva puu, tuntuu saha terävältä
ei se hammas kuitenkaan syö hampaan syvyydeltä. Leikkuupinta*hampaiden määrä/kierros.
Mutta kummasti se vaan pehmentää leikkuuta kun pohja kunnolla auki. Eikö sitten tukkeudu niin herkästi vai mikä taika siinä on.
😊kyllä kelpaa.
Niin kuin yks ammattimetsuri sanoi, että ilman viilanohjainta teroittaminen on vähän sama kuin timpuri rakentaa talon ilman vatupassia.
Eipäs ole ihan sama asia. Mutta tottumiskysymyshän tämäkin.
@@samihytonen en ossoo sannoo ku en oo ammattilainen kummallakkaan alalla. Kiuruveden Metsolan Jounin toteamus oli tämä.
Kyllä Jouni tietää mistä puhuu, varmasti myös huomio valtaväestöä. Kaikki ollaan erilaisia, eikä näin muiden hyvät toimi kaikille.
amatöörille oilkein hyvä. jos on ikänsä ei viilannu tollasia tartte
Ihan käsipelillä viilaillu amanöörinä omaa sahaa, ei tullu hyvä, lähinnä en saanu viilattua purupiikkiä ( en uskaltan tarpeeks viilata ), tommosella vastaavalla tarvikemallilla kävin terän läpi ja leikkaa harrastelijan tarpeisiin todella hyvin. terä kun kulu niin tuli niin mujua että ei terrvve
Mielenkiintoista olisi kuulla ammattilaisen mielipide huskin ohjurista. Itse olen tuohon tykästynyt, kun mahtuu vaikka taskuun ja kotikäyttössä ihan käypäinen on ollut. Käsivaralta ei sunnuntaisahurilla satu.
Ei oo oikein muista ohjaimista kokemusta
Mä käytän tuota myös 😀✌️ siinä on nuoli .
Jep! Nuoli tuli huomattua mutta vähän liian myöhään 😃
Aikoinaan tuli tuollainen ostettua,mutta sinuiksi en oo päässyt.Ilman ohjainta tulee ketjut viilattua.Raivaussahojen terissä tulee välillä käytettyä viilanohjaimia,Strandin ohjainta ja perinteistä ja sitten ihan käsivaralla.Viilanohjaimella hyvä tarkastaa välillä että kulma oikea.Tuo on vaan jotenkin kömpelö käyttää.
Itelle tullu tapa, että viilaan terän ensin tällä stihlin viilalla sitten toiseen kertaan muutama veto ilman ohjainta vähän isommalla pyöröviilalla ja purutapit tietty lattaviilalla jos tarvii. Hyvin on leikannut.
ite kun terottanu tuolla niin yrittäny ns. sellanen pitkä veto koko matkalta, ja sit kevennys, niin saa vetää siellä paikoillaan takasin.. ei tarvi kokonaan nostaa pois paikoiltaan.. sama kulmahan on etu ja takapäässä ohjaimen muovissa, eli kun laippa/ketju nojaa muoviin, niin kulma on ns oikia... mutta näin amatöötille ruuvipenkkiin oiva peli ollu, tuossa kun luottaa vakioon kulmaan niin lopputulos on vähintään kelvollinen, itestä tuntuu, että ketju leikkaa sen minkä uutenakin .. ja tuossa videolla näkee, että viila oli hiukan vinossa, meniskö yhtään syvemmälle suorassa, mutta kyllähä varmaa ammattimies terottaa muuten paremmin, tarviikin oikeen seuraavalla kertaa katsoa tarkemmin jälkeä, mutta aiemmin katsoin että olisi ollut alareunakin ns. pyöreä teroitusjälki
mutta erittäin hienoja ja yksityiskohtasia videoita teet, jatka samaan malliin 8)
ps, muistakaa pitää ketju tarpeeksi kireällä, kun teroitatte.. 8)
🤙🏻
Tällaiselle harraste sahaajalle olis apua kyllä
Purupiin viinous, että ei aiheuta kitkaa on kyllä ihan korvien välissä. Toki se kitkaa varmasti aiheuttaa mutta tuskin tuntuu sahaajalle. Toki työkalut pidetään niissä asetuksissa kuin käyttäjä niin haluaa.
ite oon kyllä sitä mieltä että noi apuvälineet on ihmisiä varte mikkä ei osaa viilata ilman sillai käsivarasesti
Joskushan ne apupyörät on hyvä jättää pois jos haluaa oppia ajamaan.
Minun mielestäni tuo pudottaa ehkä pikkusen liikaa purupiikkiä.
Sama havainto on ollut itselläni. Ei paljoa liikaa mutta just sen verran että esim. pistosahaus menee hankalaksi ja täristäväksi
elikä oliko se näin että parempi vanha konsti kuin pussillinen uusija vai.....................
Vanhassa vara parempi.
Kelpaa minulle ku en ole ammattilainen 😁
Stihillä on toinenkin vielä parempi viilaohjain.
Omituinen höpöttäjä😮😮herättäjä
Just terotin naapurin sahan tämmösellä😅
Saapi tuolla vehkeellä ihan ok terävän.
Monesti miettinyt 🤔 olis kiva kokeilla mut ...
En oo päässy sinuiks tälle ohjaimelle ,viila penkissä oon viilaillu, pelkällä viilalla metässä.
Näki jo heti ettei tule yhtä hyvä teroitus kuin käsin viilattuna. Tuon Stihlin viilainohjain näyttää aika kömpelölle käyttää, rulla ohjain on varmasti parempi kuin tuo Stihlin jos ohjainta käyttää. Hyvä testi video jälleen.
Paras viilan ohjain on leikkuu hampaan takaosassa viilaus kulman malli. Jos tuota viiva mallia ei pysty soveltamaan niin moottorisahakin on vaarallisissa käsissä. Taas viila on oltava 90 astetta laippaan nähden, voi todentaa suorakulmalla jos ei muutoin onnistu. Nyt on jo rautalankaa mennyt lähes metri, pitäis jo osata. Itse aloitin ketjun teroituksen 12 vuotiaan, parin vuoden sisällä luovuin laiteesta joka oli tuolloin 1962 todella kallis kapistus, Oregon merkkinen. Tuon jälkeen alkoi opettelu käsivaraisesta leikkuu ja puruhampaan viilauksesta. Tuolloin ei muistaakseni ollut merkki viivaa leikkuu hampaan loppupäässä.
Olen amatöörimetsuri ja en päässyt sinuiksi tuon vempeleen kanssa.
Itellä on tollanen, en tykkää käyttää.
Sama homma
elikkä tälleen tekköö ammattilainen ja minä näytin miten tekköö täys amatööri mille kaikki on niin uutta. yhteistä on vain se että puu katkiaa... tavalla tai toisella 👍
Paranee kun irrottaa lattaviilan kokonaan pois
Toi on kaupallinen, rahat pois parempiin taskuihin. Kun on 4.8 viila ei tartte pohjata alas.
Samat oli fiilikset ohjaimesta..
Älä änkytä😅😅
Ol niin hankala systeemi tuo että väkisinkin mennee kieli solmuun 😃
Turha kampe.
Turha härveli, pyörö viiloihinkin pitää laittaa työstösuunnan osoittava nuoli😂
Heitä se härpäke maelle
Käytin tuota 2in1:stä melko pitkään ja olin tyytyväinen, mutta lopulta sain sillä jotenkin ne purupiikit liian mataliksi. Kai silläkin viilatessa pitäis vähän tietää mitä tekee 😁Totesin että on parempi pitää hommat erillään. Nyt otan varsinaisen terän pyöröviilalla ohjaimen kanssa, ja purupiikin säätö sitten ihan erikseen.
Nyt kuulostaa hyvältä 😃👍
@@samihytonen Vähän sahaaville polttopuuntekijöille jne on tärkeitä esim. nämä sinun videot, joissa näkee mitä sillä terotuksella oikeasti haetaan. Tuommosen 2in1 ohjurin kanssa tulee helposti sellanen harhaluulo, että terästä tulee hyvä kunhan vaan sillä pyyhkäsee, ilman että kunnolla ymmärtää mitä tekee.