Büyüleyici Manzarasıyla Kapadokya (Cappadocia)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 окт 2024
  • Kapadokya, Türkiye’nin tabiatına özgü yeryüzü şekillerinden peri bacaları, yeraltı şehirleri, sıcak hava balonu turları ve lezzetleri ile mutlaka deneyimlenmesi gereken bir tatil rotası sunuyor.
    Kapadokya’yı üçgen veya bir kare şeklinde düşünebilirsiniz. Ortasında Göreme, kuzeyinde Kızılırmak ve Avanos, doğusunda Ürgüp ve güneyinde Uçhisar ile Ortahisar.
    Peri bacaları, Kapadokya’nın en ilgi çekici yeryüzü şekilleri arasında yer alıyor. Bölgedeki iki adet sönmüş volkanın püskürttüğü lavların aşınması ile oluşmuşlar. 3268 metredeki zirvesiyle Aksaray il sınırlarında kalan Hasan Dağı ile 3916 metredeki zirvesiyle Kayseri sınırları içinde kalan Erciyes Dağı bölgeye güzellik katan bu oluşumlar. Kapadokya’da en güzel görünüme sahip peri bacaları Paşabağ ve Çavuşin taraflarında bulunuyor. En ünlüsü Üç Güzeller iken, deveye, köpeğe ve farklı şekillere benzeyen görüntülere sahip peri bacaları da görmeye değerler.
    Kapadokya gezi rehberi
    Kapadokya'da neler yapılır?
    En güzel manzaralarıyla Kapadokya
    Kapadokya'da sıcak hava balonu deneyimi
    Gizemli peri bacalarıyla Kapadokya
    Kapadokya'da keşfedilmeyi bekleyen yerler
    Kapadokya'da tarihi mekanlar ve müzeler
    Kapadokya'nın mistik atmosferi
    Eşsiz doğasıyla Kapadokya
    Kapadokya'ya nasıl gidilir? Seyahat ipuçları
    Planınızı yaparken Kapadokya’nın hangi bölgelerinde olacağınızı planlamanız gerekecek. Kapadokya’yı üçgen veyahut bir kare şeklinde düşünebilirsiniz. Ortasında Göreme, Kuzeyinde Kızılırmak ve Avonos, doğusunda Ürgüp ve güneyinde Uçhisar ile Ortahisar. Kapadokya’nın farklı bölgelerinde görülecek yerler ve aktiviteler var. Bunun için planlarınızın içine mutlaka bir otomobil olsun ki rahat edin. Vaktinize göre Ihlara vadisine kadar gidebilmeniz mümkün.
    Kapadokya’ya ne zaman gidilir?
    Bir Kapadokya fanatiği olarak bence Kapadokya’ya gitmenin bir zamanı, mevsimi yok. Her mevsim şartları altında farklı güzelliklere sahip. İlkbaharda açan badem, elma, kayısı ağaçları bölgeyi cennete çeviriyor. Sonbahar yine doğanın renkten renge girdiği bir dönem. Kışın özellikle de karlar altında masallarda anlatılan o güzel diyarlara benziyor. Yaz ayı sıcak olduğu bir dönem ama üzüm bağlarını görmek için tercih edilebilir.
    Kapadokya İpek Yolu güzergahında bulunmakta; bu nedenle tarih boyu yeri güzidedir.
    En kısa ve özet haliyle; günümüzdeki şeklini alması yaklaşık 60 milyon yıl süren Peri Bacaları volkanik faaliyetler sonucu açığa çıkan lav ve küllerin tüf yapılara dönüşmesi ile oluşmuştur.
    Tüf katmanların şekil almasında bölgede meydana gelen sel, erozyon ve rüzgarların da etkisi olmuştur.
    1985 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesinde yerini alan Kapadokya; Nevşehir, Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Niğde bölgesinde konumlanmıştır.
    Yazılı tarihi Hitit Uygarlığı ile başlar ve ilk insan yerleşimi Paleolitik döneme dek geriler.
    Kapadokya kelime anlamı ve kökeni Pers diline dayanıyor. Pers dilinde Kapadokya ‘güzel atlar ülkesi’ anlamına gelir.
    Times Gazetesi’nin ‘Dünyanın Yeni 25 Harikası’ listesinde Kapadokya 5. sırada yer alıyor.
    M.Ö 332’de Büyük İskender’in Pers İmparatorluğu’nu bozguna uğratıp bölgeyi fethetmesi ile Kapadokya Krallığı kurulmuş olsa da M.S 17 yılında Roma İmparatorluğu bünyesine katılmıştır.
    Hitit, Pers, Roma, Arap medeniyetleri ardından 11. yy itibariyle Selçuklu hakimiyetine ardından Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.
    Bölgenin görsel zenginliği pek çok dizi ve filmde kullanılmıştır: Kış Uykusu, Patron Mutlu Son İstiyor, Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu, Propoganda, Cenneti Beklerken, Atiye, Asmalı Konak vs.
    Bölgede her yıl geleneksel balon, müzik ve bağ bozumu festivalleri gerçekleşiyor.

Комментарии •