ΟΜΙΛΊΑ Α'.Η ΣΤΑΥΡΟΜΑΧΊΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΊΟΥ ΓΡΗΓΟΡΊΟΥ (ΑΝΑΊΡΕΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΆΤΩΝ), ΠΕΡΙΚΛΉΣ ΝΤΑΛΙΆΝΗΣ
HTML-код
- Опубликовано: 1 фев 2025
- Θέμα: Η ΙΣΤΟΡΙΚΌ - ΘΕΟΛΟΓΙΚΉ ΠΛΆΝΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΊΤΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΊΟΥ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΟΝ ΤΊΜΙΟ ΣΤΑΥΡΌ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΜΆΚΡΥΝΣΉ ΤΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΓΊΑ ΤΡΆΠΕΖΑ.
Περικλής Ηλ. Νταλιάνης Θεολόγος
Ο Μητροπολίτης Περιστερίου προκειμένου να στηρίξει τα αίολα θεολογικά του επιχειρήματα διαστρέφει την ιστορική πραγματικότητα και στη συνέχεια προχωρά στην θεολογική αλλοίωση της θεολογίας περί του Σταυρού. Η τακτική του είναι να αντιστρέφει την ιστορική πραγματικότητα όπως για παράδειγμα, την ιστορική αλήθεια τού ότι ο σταυρός βρίσκεται πίσω από την Αγία Τράπεζα ήδη από τον πέμπτο αιώνα. Χρησιμοποιώντας την ιστορική περίοδο της τουρκοκρατίας υποστηρίζει την ανακρίβεια και το ψεύδος, ότι δήθεν ο Σταυρός μπήκε επί τουρκοκρατίας μέσα στο ιερό βήμα και πίσω από την Αγία Τράπεζα κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει. Αντιθέτος ή τουρκοκρατία ήταν αυτή η οποία εξέβαλε τον τίμιο σταυρό μέσα από την Αγία Τράπεζα, ο οποίος βρισκόταν μέχρι τότε εκεί. Αυτό έγινε διότι οι τούρκοι ερεθίζονται από την οπτασία του τιμίου σταυρού και γι'αυτό απαγόρευαν τόσο της ιεροτελεστίες όσο και την παρουσία του Σταυρού, αφού ο Σταυρός για αυτούς ήτανε το αντίθετο "εχθρικό ιερό σύμβολο", το οποίο οι βυζαντινοί είχαν χρησιμοποιήσει εναντίον τους και φυσικό ήταν να το φοβούνται και για εσχατολογικούς λόγους και για εθνικιστικούς συμβολισμούς. Εκτός των άλλων το σύμβολό τους ήταν η ημισέληνος. Άρα η αλήθεια είναι ότι ο Σταυρός υπήρχε μέχρι την τουρκοκρατία στην Αγία Τράπεζα, αλλά λόγω της τουρκοκρατίας και των διωγμών, βγήκε προσωρινά από την Αγία Τράπεζα γεγονός το οποίο είτε αγνοεί ο μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς, είτε εσκεμένος διαστρεβλώνει. Και ο κάθε πρωτοετής φοιτητής της θεολογικής σχολής Αθηνών γνώριζε τουλάχιστον προ 12 ετών, όπου οι θεολογικές σχολές έδιναν κάτι στους φοιτητές, ότι οι πρώτοι χριστιανοί της πρώτης ιστορικής εκκλησίας τελούσαν τη Θεία Ευχαριστία (πρίν δημιουργήσουν τους ιερούς ναούς), επάνω στα μνήματα των ιερών μαρτύρων, οι οποίοι είχανε μαρτυρήσει για την πίστη τους και φυσικά στο πάνω μέρος του μνήματος ήταν ο Σταυρός.
Εν συνεχεία όταν δημιουργήθηκαν οι Ιεροί ναοί το μνήμα του μάρτυρα αντικαταστάθηκε από την Αγία Τράπεζα, επάνω στην οποία θυσιάζεται ο τίμιος αμνός και κοινωνούμε το σώμα και το αίμα του Χριστού. Επίσης η Αγία Τράπεζα είναι εγκαινιασμένη από τον εκάστοτε Επίσκοπο και μέσα της έχει τοποθετημένα Ιερά λείψανα Αγίων. Οπότε είναι φυσικό πίσω από την Αγία Τράπεζα να υπάρχει ο Σταυρός καθότι η Αγία Τράπεζα είναι ταυτόχρονα και τάφος και Ανάσταση αφού επάνω σε αυτήν γίνεται η θυσία του αμνού και εν συνεχεία κοινωνούμε το Αναστημένο Σώμα και Αίμα του Χριστού. Αντιθέτως ο Μητροπολίτης Περιστερίου μιλώντας όχι ως ορθόδοξος χριστιανός και Επίσκοπος, αλλά όπως ομιλεί ένας αιρετικός ψευδομάρτυρας του Ιεχωβά αρνείται τη δύναμη του Χριστού του Σταυρού αλλά και της σύνδεσης αυτού με την Ανάσταση τόσο των νεκρών όσο και του Ιησού Χριστού, καθότι χωρίς τον Σταυρό δεν θα είχαμε την Ανάσταση. Επίσης μετά την Ανάσταση του ο Χριστός, αφού νίκησε τον διάβολο και τον θάνατο επάνω στον σταυρό δια της Σταυρικής θυσίας και της Αναστάσεώς του, από τότε και στο εξής ο σταυρός είναι σύμβολο δύναμης και Αναστάσεως και "όχι "σύμβολο ενός νεκρού" όπως λέει ο βλάσφημος μητροπολίτης Περιστερίου. Στην εκκλησία ψάλλουμε: Ο Σταυρός σου κύριε ζωή και Ανάστασης υπάρχει το λαό σου"... Άρα όπου ο Σταυρός εκεί είναι και ο Χριστός και όπου είναι ο Χριστός εκεί είναι και ο Σταυρός. Επίσης ο Σταυρός χαρακτηρίζεται ως "το τραύμα των δαιμόνων" και των αιρετικών οι οποίοι απεχθάνονται όπως και οι Ιουδαίοι τον Σταυρό. Θα μπορούσε να γνωρίζει ο μητροπολίτης Γρηγόριος ακόμη και από την Αναστάσιμη υμνολογία και προσευχή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ότι ο Σταυρός συνδέεται με την Ανάσταση. Στην Αναστάσιμη προσευχή της Κυριακής λέμε: Ανάσταση Χριστού θεασάμενοι προσκυνήσομεν άγιον Κύριον Ιησούν τον μόνον ΑΝΑΜΆΡΤΗΤΟΝ. Τον Σταυρό σου Χριστέ προσκυνούμεν και την Αγίαν σου Ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν...κ.λπ.
Η Αγία Ελένη όταν άγγιξε το σώμα του νεκρού στον Σταυρό του Χριστού, ο Νεκρός Αναστήθηκε κάτι που δείχνει την Αναστάσιμη δύναμη του Σταυρού. Ο Βασιλιάς Ηράκλειος έφερε τον Τίμιο Σταυρό από τους Πέρσες και τότε βγήκε το απολυτίκιο "Σώσον Κύριε τον Λαό σου", τροπάριο το οποίο πολεμήθηκε επί Σημίτη το 2002, όπως ομοίως και το Ορθόδοξο Χριστιανικό θρήσκευμα στις ταυτότητες.
Αλλά γιατί βγάζουν τον Σταυρό και βάζουν αντί αυτού μια καρέκλα (το σύνθρονον), θεωρώντας αυτή την καρέκλα πιό "σπουδαία" δήθεν από τον Σταυρό; Αυτό το κάνουν διότι δέχονται την αίρεση του Παπικού ψευδο - πρωτείου, οπότε με το σύνθρονο συμβολίζουν την καθέδρα του αντιχρίστου και αιρεσιάρχου Πάπα της Ρώμης, στον οποίο θέλουν να υποταχθούν διοικητικά και πνευματικά οι λατινόφρονες αιρετικοί οικουμενιστές...
Αρα ο Σταυρός είναι σύμβολο της Αναστάσεως και όχι του θανάτου, σταυρομάχε κύριε Γρηγόριε. (συνεχίζεται)