Through time from Cluj Napoca to Dej Calatori

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 сен 2024
  • The history text retold in Romanian:
    Incepem calatoria in orasul Cluj Napoca, pe linia istorica spre Dej Calatori. O linie construita pe vremea imperiului Austro-Ungar si deschisa traficului in 1881 pentru MAV sa opereze pe ea. Scopul ei era sa faciliteze accesul imperiului spre zacamintele de sare de la Dej si padurile din Bucovina.
    Dar mai intai o oprire la Mozart Caffee (nu este vagon restaurant pe tren):
    mozartdelicate...
    Locomotiva care ne va tracta astazi: LE 5100KW 40-0086-1, vmax 120km/h, 120t.
    Cirulam la clasa 1, iar controlul scaunelor, bineinteles, nu functioneaza.
    Pornim incet, dar prindem viteza curand.
    La iesirea din cluj se vad inca ramasite ale fostelor fabrici comuniste ca urme ale unei societati in decadere demult apuse dupa caderea comunismului.
    Istoria liniei este un carusel (n.r. de inflorire si decadere) si incepe in perioada imperiului Austro-Ungar. Imperiul avea mare nevoie de acces la vastele resurse lemnoase din Bucovina, dar in Transilvania secolului 19 lipsea cu desavarsire infrastructura de transport. Abia pe la 1870, imperiul reusise sa conecteze marile orase ale Transilvaniei (inclusiv Cluj Napoca) asa ca a cazut in sarcina companiilor mai mici, locale sa creeze legaturi spre restul regiunilor. O companie numita Szamostalbahn ainceput constructia unei linii pornind din Apahida (n.r. spre Dej), iar constructia a fost finalizata pe 15 septembrie 1881, zi in care a si fost data in folosinta. Caile ferate maghiare (MAV) erau detinatorul de drept al acestor linii si operatorul principal.
    Dupa Primul Razboi Mondial, cand Transilvania a fost alipita Romaniei; linia ferata Cluj Napoca-Dej impreuna cu toate liniile Transilvaniei au intrat sub jurisdictia cailor ferate romanesti sub administratia CFR.
    Pentru o perioada scurta de 3 ani, intre 1940-1943, a apartinut ungariei Hortiste, deci din nou administratiei MAV.
    Oricat de rea ar fi fost administratia comunista, pentru caile ferate a repezentat o perioada de inflorire. Traficul feroviar a crescut intr-atat de mult incat pe la 1978 linia a trebuit dublata ca sa faca fata cererii. 2 ani mai tarziu, linia a fost electrificata si ramas in stadiul acesta pana in ziua de azi.
    Locomotiva EA-350 asignata clasei 40, construita de Electroputere dupa modelul ASEA, a fost prima locomotiva electirca care a tractat un tren pe aceasta sectie.
    Dupa caderea comunismului si a lui Ceausescu, linia a inceput sa se strice (n.r. din cauza lipsei fondurilor de mentenanta). Daca prin 2000, viteza maxima era 120km/h, prin 2010 s-a redus la 70km/h, iar prin 2015 s-a redus mai mult la 50 km/h cu cateva restrictii dureroase de 30km/h.
    Dar lucrurile au inceput sa se imbunatateasca prin 2017. Sectia dintre Cluj Napoca - Icold a intrat intr-un program de reparatie capitala pentru readucerea vitezei maxime la parametri constructivi de 120km/h.
    Pe 11 februarie 2021, lucrurile au luat o turnura palcut neasteptata: CFR lansase licitatie pentru studiu de fezabilitate pentru modernizarea liniei Cluj Napoca - Ilva Mica (prin Dej Calatori) la standarde europene si viteze de 160km/h:
    www.e-licitati...
    00:15:23 Rulam cu viteza de 120km/h intre Apahida si Iclod. O priveliste rara prin partea aceasta de tara este trenul depasind (n.r. in viteza) masinile.
    Urmatoarea noastra oprire este orasul Gherla, un oras de talie medie cu un trecut intunecat si sinistru, chiar trist. Gherla a devenit cunoscut pentru penitenciarul dat in folosinta de imparatul Iosif II in 1785. Comunistii i-au dat o alura sinistra intrucat a fost folosita drept o inchisoare politica folosita pentru torturarea opozantilor politici.
    00:22:35 De la Gherla la Dej Calatori, linia este de-a dreptul slab intretinuta, cu risc ridicat de accidente. Cu asemenea viteza si infrastructura, calea ferata nu are vreo sansa sa concureze cu drumul. E un lucru degradant pentru Romania tinand cont ca anul 2021 este Anul Caii Ferate, iar camioane cu marfa depasind trenurile au devenit o regula decat exceptia...
    Multumesc de vizionare!
    Cum vi s-a parut? Is va recupera vreodata linia mandria de alta data?
    Lasati parerea voastra in sectiunea de comentarii alaturi de un like, share si subscribe.

Комментарии • 13

  • @user-oh9pw6sh2g
    @user-oh9pw6sh2g 2 месяца назад +2

    Atunci când trenu mergea cu 100 între dej si gherla nu acum cu 30 km

  • @lidiagaluti9088
    @lidiagaluti9088 2 месяца назад +2

    Cit de frumos era odata cu trenul mai ales cu acceleratul avea viteza acuma mergem in spate viteza la jumate fata de atunci mizeria de pe linga calea ferata si linii care au crescut copaci pe ele nimeni nu mai curata eo jungla pe linga calea ferata la fel pelinga sosele curata2m pe o parte doamne fereste e ojungla peste tot

  • @emdiesel63
    @emdiesel63 3 года назад +2

    Era bine sa fii adăugat un fundal muzical pe măsură pentru fragmentul de mai sus. La un asemenea video, secvențele de actualitate nu-și au rostul.

    • @WinterSummerTrainspotting
      @WinterSummerTrainspotting  3 года назад +1

      Aveti la dispozitie filmarea originala:
      ruclips.net/video/rAntYAVzYw4/видео.html
      Eu am vrut sa pun putin in perspectiva niste imagini de arhiva, cu ce avem in ziua de azi si sa povestesc istoricul liniei in engleza, pentru audienta straina, pentru ca nu exista asa ceva in momentul de fata pe internet. si asa din cate vad in analitice, i-a placut audientei majoritar suedeze.
      Da, mergea si cu coloana muzicala integral filmarea veche, dar si asa cat am refolosit mi se pare mai mult decat suficient si asa am copyright strike pentru piesa folosita si nu vroiam sa imi iau strike pentru intreaga filmare.
      Dvs aveti un canal mult mai dezvoltat, mai multa experienta pe partea de editare si o viziune mai buna despre cum sa puneti in valoare mai bine calea ferata; puteti dvs sa faceti ce ati propus :D daca va ajuta va pun la dispozitie ce am filmat eu de pe teren in 4K

    • @emdiesel63
      @emdiesel63 3 года назад +1

      @@WinterSummerTrainspotting am vizionat de n ori filmarea originală. Ca document cinematografic este okay, dar comentariul conține și fraze propagandistice - un fapt normal pentru acea perioadă. Păcat că nu s-au publicat filmări cu lde DC și DD ale CFR care au remorcat trenuri pe regionalele București, Cluj, Craiova și Iași. Salutări cordiale de la marginea Sibiului. 🙂🖐

    • @WinterSummerTrainspotting
      @WinterSummerTrainspotting  3 года назад

      @@emdiesel63 intr-adevar nu m-am gandit la asta... adica la cat de mult materialde propaganda comunista am vazut si eu, mai ales in Pistruiatul, ignor involuntar si observ imaginile de alta data.
      Ati mentionat ceva ce nu stiam, ceva ce speram sa gasesc si nu am gasit vreodata. Filnari cu LDE DC si DD. cu cele din Grecia se gasesc suficiente pe internet. recent am gasit 1 filmare, singura defapt cu un DB in Oradea. Credeti ca ar fi asemenea filmari.in posesia CFR sau a vreunei institutii? Daca da, eu as fi dispus sa le cumpar si sa le public.