Teemu Keskisarja kertoo, miksi kansalaissodasta kannattaa puhua

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 авг 2024
  • Historioitsija Teemu Keskisarja kertoo, miksi vuoden 1918 kansalaissodasta kannattaa puhua 100 vuoden jälkeen.
    Teemu Keskisarja osallistuu Sibafestin #Kansalaisrauha-paneelikeskusteluun 3. helmikuuta. Lisätietoa: www.uniarts.fi/...
    ***
    Sibafest 27.1.-3.2.2018
    Festivaali Musiikkitalossa
    www.sibafest.fi

Комментарии • 18

  • @susavehmas
    @susavehmas 6 лет назад +12

    Kannattaa! Hain pari viikkoa sitten kansallisarkistosta ukistani Tammisaaressa tehdyt kuulustelupöytäkirjat. Kopioin ne sukulaisilleni ja mietin, josko se iänikuinen hyssyttely ja puhumattomuus tämän asian tiimoilta saadaan loppumaan. Tokko moiseen verilöylyyn yhtä yksittäistä syyllistä löytyy, mutta peevelinmoiseksi se teki elämisen niin sen kokeneille ja siinä mukana olleille kuin myös jälkipolville. Jälkiviisaasti uskallan kuitenkin veikata, että loppupelissä oli parempi että valkoiset "voittivat", sillä punaisten johdolla meidät olisi marssitettu suuren itänaapurin huomaan ja sitä tietä suoraan kuopan reunalle.

    • @HeikkiKetoharju
      @HeikkiKetoharju 3 года назад +2

      Punaisten enemmistö kannatti itsenäisyyttä Venäjästä, ja työväenpuolue oli kaikista johdonmukaisin itsenäisyysasian ajaja jo ennen sisällissotaa. Muissa puolueissa oltiin sisäisesti erimielisiä, että pitäisikö Venäjästä erota. Kun punaiset perustivat väliaikaisen hallintonsa, sen perustuslaiksi kirjoitettiin suhteellisen modernin eurooppalaisen kansallisvaltion perustuslaki. Vuonna 1918 Venäjän tilanne oli sekava, ja siellä sisällissota jatkui vuoteen 1922 saakka. On siis hyvin outo ajatus, että punaisten enemmistö olisi kannattanut tällaiseen valtioon liittymistä. Historiallisestihan bolsevikkien kannalla poliittisesti oli SDP:n vähemmistö, joka sodan jälkeen perusti Suomen kommunistisen puolueen. Olisivatko edes silloiset kommunistit kannattaneet liittymistä Venäjään, kun kuitenkin tiesivät, miten takapajuinen valtiojärjestelmä tsaarinaikuinen Venäjä oli ollut?
      Paljon oleellisempi kysymys on, olisiko demokraattinen tasavalta syntynyt pelkästään valkoisten voimin? Vielä sodan jälkeenkin laaja osa porvaristosta kannatti paluuta monarkiaan. Itse olen taipuvainen ajattelemaan, että tässä kysymyksessä punaisten maltillisella siivellä oli vaikutusta niin, että Suomi päätyi tasavallaksi.

  • @PekkaKivelaVirallinen281
    @PekkaKivelaVirallinen281 4 года назад +3

    asiallinen sivusto

  • @timoleivo-jokimaki7692
    @timoleivo-jokimaki7692 5 лет назад +5

    Niinpä teemu,mikä oli oikeutettua ja mikä ei,mennäänpä 100 vuotta taaksepäin,kun suomen omisti parikymmentä sukua ,jotka eivät olleet suomalaisia,eivätkä suomen sukuisia,mutta silti he omistivat lähestulkoon koko suomen osaamatta edes suomen kieltä. Nämä suvut oli niin sisäsiittoisia,kun eivät halunneet luopua suurista raha ja maaomaisuuksista,niin he naivat serkkujaan,mikä johti mielisairauteen ,mikä ilmenee näissä suvuissa edelleen kautta suomen.Sitten heillä oli torppareita jotka eivät hallunneet alistua näiden relssi ja seeteri tilojen alaisuuteen,jotka olivat veroista vapaat,muuta torpparit eivät ja joutuvat maksamaan veroa taksvärkkeinä ja pappilaan omat maksunsa tavarana.Nämä asiat johtivat kapinaan ja sisäälissotaan ja missä ei ollut voittajia,ainoastaan häviäjiä puolin ja toisin.Oli punikit ja lahtari,mitä harva enää edes muistaa,tai ei halua muistaa.

    • @Juubelimies
      @Juubelimies 3 года назад

      Torpparit olivat suurimmaksi osaksi valkoisten riveissä.

    • @timoleivo-jokimaki7692
      @timoleivo-jokimaki7692 3 года назад

      @@Juubelimies Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.

  • @vapaustuonelassa
    @vapaustuonelassa Год назад +1

    Niin... Historialla on paha tapa uusiutua... Eli kyllä se mielivalta uusiutuu tulevaisuudessa ei ihmiskunta mitään opi... Ahneus ja hulluus on aina ollut voimakkaampia ihmisen luonteenpiirteistä....

  • @maximehalut3376
    @maximehalut3376 7 месяцев назад

    Tigidou 🤣🎉

  • @jouniniemi7067
    @jouniniemi7067 2 года назад

    Historia on siitä pitää nähdä kokonaisuus Eli mistä seuraa mitäkin on seurannut mitäkin kaikesta ilmeisesti tulee seuraamus pitää olla filosofia ja systeemiajattelu Ei tainnut meillä kaksi vuotta sitten olla Corona tietoa eli Ahvenanmaa olisi tässä hyvä esimerkki että se on vähän niinkuin erillään Täällä ei tiedä miksi Corona muuttuu Mitä siitä seuraa

  • @Superwondermanhyper
    @Superwondermanhyper 4 года назад

    Sisällisota syntyi kun maailmalla oli järjetön meininki, siihen päälle Leninin sekoilut. Nuori kansa ei ollut valmis itsenäisyyteen.
    Piti sitten alkaa tappamaan toisiaan. Suuri osa porukasta ei edes tiennyt, että minkä helvetin vuoksi tapellaan. Syystä että...? Niinpä.
    Pidän isän- ja äidinmaatani menestystarinana kun tuosta tragediasta on joten kuten selvitty. Toki kaunoja on ja niitä saattaa piisata sata vuotta lisääkin.

  • @jouniniemi1879
    @jouniniemi1879 4 года назад +1

    Ehkä Suomessa pitää olla pieniä valtiota patruunoita, 😀 ilman näitä ei varmaan suomea ehkä ole

    • @Pokerit
      @Pokerit 3 года назад

      Ehkä Suomessa pitää olla pieniä valtiota patruunoita, 😀 ilman näitä ei varmaan suomea ehkä ole

  • @karjala.
    @karjala. 6 лет назад +10

    Punakapinasta kannattaa puhua. SDP:n tekosia. Äänestämällä SDPtä äänestät teloituksia. 4.12.1917 äänestivät vielä maamme itsenäisyyttä vastaan. Sais kieltää koko suomalaisvastaisen puolueen.

    • @Bruh-jr2ep
      @Bruh-jr2ep 4 года назад +9

      Mitä helvettiä hölötät? Ymmärätkö edes mistä puhut?

  • @jouniniemi1879
    @jouniniemi1879 4 года назад

    Ehkä Suomessa pitää olla pieniä valtiota patruunoita, 😀 ilman näitä ei varmaan suomea ehkä ole

    • @Pokerit
      @Pokerit 3 года назад

      Ehkä Suomessa pitää olla pieniä valtiota patruunoita, 😀 ilman näitä ei varmaan suomea ehkä ole

    • @jouniniemi1879
      @jouniniemi1879 3 года назад

      @@Pokerit ilmeisesti vissiin niin,,,😀 olishan se vaihtelua suomenkin