#49 - Hur mycket pengar kan jag varje år ta ut från portföljen?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 дек 2024

Комментарии • 33

  • @annagoteborg5523
    @annagoteborg5523 6 лет назад +1

    Jag tycker det är bra att ni tar er tid att gå igenom allt så det är lättare att förstå, det gör inget att avsnitten är längre, har man inte tid kan man gå tillbaka och lyssna. Tack för ett fantastisk arbete och ert engagemang, jag lyssnar på er varje vecka och har fått inspiration att ta tag i mitt sparande och investerade.

    • @RikaTillsammansTV
      @RikaTillsammansTV  6 лет назад

      Tack Anna och grattis till dig som har tagit tag i ditt eget sparande. Ditt framtida jag kommer att tacka dig. ;-)

  • @sofiamattsson8190
    @sofiamattsson8190 4 года назад +1

    Ni är alldeles underbara att lyssna till och inspireras av! TACK!

    • @RikaTillsammansTV
      @RikaTillsammansTV  4 года назад +1

      Tack Sofia för din fina kommentar. Den värmer! 👍

  • @thomasgronwall5039
    @thomasgronwall5039 3 года назад

    Ooo vad bra. Tack!

  • @HHENRIK29
    @HHENRIK29 5 лет назад +1

    Tack själv !

  • @Astillion
    @Astillion 6 лет назад +4

    Mycket bra avsnitt! Jag har funderat kring detta en hel del, vad skönt att ni tagit er tiden att fördjupa er i det ytterligare. Något som jag skulle vilja tillägga är att de allra flesta som slutar jobba tidigare antagligen ändå kommer ha en annan inkomst utöver avkastningen från sina investeringar. Jag hoppas till exempel på att kunna sluta jobba vid 40 (är 34 nu), vilket innebär att min safe withdraw rate bara är 2%, vilket innebär att jag behöver en summa 50 gånger större än min årsutgift med 4%-regeln. Något som jag med största sannolikhet inte kommer att ha innan jag blir 40. Men däremot så har jag i nuläget tre inneboende, och skulle jag skära ner mina utgifter maximalt (havregrynsmodellen, men jag älskar ju havregryn, så det är möjligt) så skulle det täcka mina utgifter. Och då skulle ju de där 2%:en kunna vara en lyx-spendering snarare än något som ska täcka alla mina utgifter. Utöver detta kommer jag antagligen jobba och ha inkomst från någon typ av källa, dock inte en heltidsstjänst som i dagsläget. Vad jag verkligen vill göra med min tid är att skriva böcker, och det kan också generera inkomst. Allt från 0 till flera miljoner.
    Och oavsett hur markanden faller och hur det går med skrivandet, uthyrningen och andra inkomstkällor så har den här resan mot ekonomisk självständighet gjort att jag lärt mig leva ett rikt liv till extremet låga kostnader, så även om jag bara har garantipension, så kommer det räcka väldigt långt. Och allt utöver den kommer att vara lyx.

  • @fitta74
    @fitta74 3 месяца назад

    Beste investeringskanalen,beste hilsner fra Norge!

  • @johnny5240
    @johnny5240 3 года назад +1

    wow, att det skulle ta 2 år innan man snubblade över denna videon. Grymt jobbat :) Min första tanke var att jag skulle sätta mig med Excel i tre kvällar för att göra något av Hybridmodellen. Men så tänkte jag att det kanske någon (du Jan) redan gjort? Finns det att ladda ner någonstans. Jag var tvungen att pausa filmen för att klockan är halv fem på natten... I fall du redan svarat i videon... Tack för en mycket intressant natt :)

  • @VNAV_PTH
    @VNAV_PTH 6 лет назад +2

    Jättebra avsnitt. Om jag nu skulle få önska något, så skulle det vara intressant att höra hur ni tänker kring hur man ska ta in den vanliga pensionen i "ekvationen". Har man arbetat en längre tid så blir ju den delen av intäkterna rätt stor (när man väl börjar ta ut pensionen) och borde kunna minska behovet att sälja av delar från portföljen.

    • @RikaTillsammansTV
      @RikaTillsammansTV  6 лет назад +1

      Ja, exakt. Man räknar bort behovet av avkastning i förhållande till pensionen. Ungefär som i avsnittet med de fyra hinkarna. Om man behöver 20 000 kr till utgifter, men redan har 11 000 från pension, då räcker det ju med 9 000 kr i avkastning. Det förändrar ju summan man behöver drastiskt.

    • @VNAV_PTH
      @VNAV_PTH 6 лет назад +1

      RikaTillsammans Tack, ja det blir ju en jätteskillnad på värdet på portföljen som man måste skrapa ihop till så att säga. Eller ska man se de extra pengarna man kan ta ut som "bonus" kanske? Jag tycker det är väldigt svårt att beräkna behovet av portföljens storlek. Särskilt om man planerar att ha den som enda inkomstkälla under en tid fram till att man börjar ta ut pension.

    • @Astillion
      @Astillion 6 лет назад

      Jag tror att det i de flesta fall finns en ytterligare källa till inkomst utöver portföljen. Pensionen är ju något som aldrig tar slut. Men utöver den kan det ju finnas andra inkomstkällor som kan variera ganska kraftigt. Själv har jag till exempel uthyrning av bostad, som ger en stabil inkomst, men som jag kanske inte vill hålla på med i all framtid. Sen kan man ju även arbeta till och från med diverse saker och tillföra pengar på det sättet. Jag skriver böcker till exempel. Inkomst från det är än så länge 0. Men det kan ju ändras till väldigt mycket, eller förbli 0.

  • @pipaow5959
    @pipaow5959 6 лет назад +2

    Finns det egentligen någon anledning att ha en separat portföljd för Pensionssparande när man egentligen kan lägga dessa pengar i "Pengamaskinen" under lika lång tid för att sedan vid tex 55 års ålder leva på hybird 4% regeln?

  • @lenaj-f9710
    @lenaj-f9710 6 лет назад

    Hej och tack för ett intressant avsnitt. Jag undrar lite över uträkningen när det gäller hybridmodellen (tidpunkt 1:19:59). I den rosa rutan med beräkningen tar du 1.060.000kr * 0,04 (4%-regeln). De 1.060.000 är ju i rutan innan Slutvärde EFTER uttag. Dvs du har först räknat bort ett "uttag i slutet av året" på 40.000 i den mörkblå rutan och EFTER det räknat fram den rosa rutan. Ska det vara så? Först tar man ut 40.000 en gör man beräkningen enligt rosa rutan? Jag tycker rosa rutan ska beräknas på 1.100.000 och de 40.000 i mörka rutan är inget eget uttag. Annars är tar man ju ut 40.000 först och sen ytterligare 42.000 (taket).

    • @RikaTillsammansTV
      @RikaTillsammansTV  6 лет назад

      Kan vara att jag har räknat fel. Kan du kolla på hemsidan också, jag fick en känsla att jag räknade lite fel i steg 1.
      rikatillsammans.se/uttagsstrategier/

  • @SimonHaestoe
    @SimonHaestoe 6 лет назад

    Success rate kanske kan vara framgångsgrad? Bra avsnitt än aå länge efter en lite seg start!

    • @RikaTillsammansTV
      @RikaTillsammansTV  6 лет назад

      Tack Simon, vad tyckte du var segt? (så att vi kan lära oss till nästa gång?)

  • @joakim4243
    @joakim4243 4 года назад

    Hur menar ni att pengarna tar slut? Har man 7,5 mkr (baserat ert 300K/år i utgifter exempel) och tar ut 4% per år så blir det ju 300K man kan ta ut per år utan att ta från dessa 7,5mkr samtidigt som man kompenserat för inflationen?

  • @EmmaC71
    @EmmaC71 5 лет назад

    Plus att Remain Reatmainers får varja nämmu nu redan nu.

  • @alisanbai1768
    @alisanbai1768 5 лет назад +1

    Kan ni ger mig en kort sammanfattning ?

  •  5 лет назад

    Brukar man inte räkna med att inflation är inräknad i 4% regeln?

  • @hakanbrakan4982
    @hakanbrakan4982 3 года назад

    Kanon