Stil eleganta muzica buna femei frumoase si elegante ...de mult foarte de mult apuse pacat ca nu am pastrat nimic din acel parfum .Felicitari celor ce cauta gadesc si publica aceste imagini ...sa stim si😢 noi ca am fost odata educati
Nu pot să cred că ceea ce vizionez a fost căndva .....Bucureşti ,felicitări pt.munca dumneavoastră domnule Răzvan pt.noi privitorii un medicament antistres şi o întoarcere cu gândul in trecut la ce s-ar fi putut întănpla dacă nu ezista comunism !Excelent şi coloana sonoră este bine aleasă (( desii cred că contează puțin ))***
Eram pe dracu'.Cand va aud pe unii....afla care era rata șomajului in '38 sau rata analfabetismului in perioada aia😂 Exceptând Calea victoriei si zona centrala (doar poze cu zonele astea vezi pe net din perioada aia), Bucureștiul arata ca o magherniță.
@@zoonpolitikon89 asa era peste tot bai gagauta,bucurestiul alaturi de timisioara,iasi si alte orase chiar erau europene,au venit frati tai rusi si neau nenorocit,acum suntem slugi la austrieci ,nemti,francezi,englezi,etc,etc din cauza comunismului de 70 de ani ca si acum inca nu am scapat de ei.Romania era o putere europeana daca nu veneau comunisti la putere in special rusi si unguri dusmani acestui popor de moarte.
@@jonyx7610 "frații tăi rusi"?am zis eu ceva ca sustin rusii?Si vezi ca Timișoara pana in 1919 nici nu a facut parte din Romania.Cum spuneam:vezi ce economie si rata de analfabetism avea România.Acceptati naibii realitatea, nu mai infloriti de la voi.Erau si atunci problemele care sunt si azi: corupție, economie slaba, analfabetism, lipsa investitii
My mother lived in Bucharest from March 1938 to November 1940 and loved it. She left in time. She lived at the Esplanade hotel but it no longer exists.
Bucurestiul "vechi" a fost daramat si brutal modificat fara sa tina cont de monumentele istorice de COMUNISTI. S-au distrus biserici, s-au "ras" cartiere intregi pentru a construi BD. Victoriei Socialiste si Casa Poporului s.a.m.d. De la un guvern de intelectuali recunoscuti internationali la pantofari si muncitor ca dictatori, unde se putea ajunge? plus ca "parfumul" de noblete exista doar in centru, in rest la periferie erau mahalale cu oameni desculti si in toata tara, mediul rural exista intr-un procentaj foarte mic in raport cu cel rural. De aceea taranii au fost mutati cu forta in noile blocuri construite dupa anii '50 pentru industrializare fortata. Vizionati documentare, lecturati carti de istorie, nu va lasati amagiti de imagini care functionau si functioneaza pe post de propaganda si o romanta (care sunau toate la fel ca si muzica din comunism). De aceea acum avem o sansa sa conservam ceea ce mai avem si sa ne dezvoltam intr-un sens controlat ce putem avea! si ca o concluzie, JOS AUR JOS SOSOACA si toti neo-fascistii care se folosesc de imagini istorice pentru a manipula oameni care nu stiu istorie! (Ce treaba o avea stefan cel mare cu 2024, nu se stie). De ce nu il invoca pe Iorga, pe Eliade, pe Cioran, Petre Tutea, care-s mult mai actuali? BLABLABLA
Iti multumesc pentru postare Razvan Iordache, filmarile din Bucurestiul interbelic sunt rare! Daca mai poti adauga si altele ti-as fi recunoascatoare. Imi plac mult filmarile vechi din Romania in general! Multumesc!
@@samuelrupa688 din păcate Parfumul acelor vremuri era diferit în centrul orașului vs marginea lui. Bunicul îmi povestea că în Dâmbovița erau deversate toate haznalele; la abator situat pe malul raului nici nu puteai sa respiri...tot sângele și măruntaiele animalelor erau aruncate în rău. Dar orasul a suferit modificări radicale pe parcursul a zeci de ani, a fost sistematizat/demolat, dezvoltat dar si distrus din punct de vedere istoric/cultural. Din păcate, in ziua de astăzi, avem o salba de localități dezvoltate rapid, fara sistem de canalizare...parfumul lor este probabil unul similar cu cel din Bucurestiul interbelic.
Imaginile de până la 4:08 provin din filmul _Bucureștii_ (regia Paul Călinescu, Kurt Wesse; anul 1936). Coloana sonoră originală este înlocuită aici de TVR cu cântările lui Jean Moscopol (_Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară_) și Cristian Vasile (_Pe cer s-a stins o singură stea_). Alte secvențe din acest film, cu sunetul original, am postat și eu astăzi.
If WWII had never happened, we'd all be speaking Russian...well, maybe not all, but remember that the rise of Fascism in Romania was, as in Germany, first and foremost a rejection of Soviet-style Communism (internationalist) and an effort to maintain Romanian cultural identity. Every country in Europe had a Fascist party that fought a (as it turned out a losing) battle against Marxism.
Nu, nu ai fi vrut. Imaginează-ți, cîțiva ani mai tîrziu aveai să fii trimis pe front și să mori. Nu este niciun motiv să îți dorești să fi trăit atunci.
Nu am esuat. Eu am 20 de ani, mi-am trait copilaria si adolescenta in Italia si am inteles ca tarile occidentale nu au fost mai vrednice decat noi. E vorba doar de noroc. Romanii au prins juma' de secol sub "bezna" cortinei de fier. Dupa, alti 23 de ani cu niste nenorociti la putere, atat de nenorociti incat ne-au facut sa regretam dictatura. Daca am fi fost mai la vest eram mult peste alte tari occidentale care azi se uita la noi de sus. Mandru ca-s bucurestean,dar mai mult de atat, ca-s roman!
Cred ca răspunsul se găsește la oameni și la valorile care-i conduc...alți oameni ,alte viziuni asupra lumii și vieții, alt nivel cultural și de așteptări....alte circumstanțe sociale.
Per interbelica este un reper de nostalgie pentru ca era un trend pozitiv de dezvoltare si inflorire ...desi inca era multa saracie extrema, subdezvoltare in 1939. Cea mai infloritoare per a fost anii 1970 si de prestigiu si realizari si nivel de trai...Din pacate dupa 1980 cam totul a inceput sa se degradeze...iar Regimul de Restauratie Capitalista de dupa 1989 continua sa fie inca o mare dezamagire.
Vestitorul Primaverii Perioada interbelica este de fapt perioada ,, de aur '' a Romaniei. Da, existau si zone defavorizate, insa cu anii acestea s-ar fi dezvoltat si ele. Lipsa cladirior de patrimoniu din Romania se datoreaza in special regimului comunist, insa nu in totalitate. In perioada G. Gheorghiu Dej s-au demolat in mare parte doar casa taranesti, dar multe monumente istorice au fost si reabilitate, in perioada tarzie a cizmarului au fost rase monumentele istorice, mai exact dupa desfintarea legii monumentelor istorice din 1979. Nu toate tarile socialiste si-au distrus cladirile istorice, in mod special, doar Romania. Dupa revolutie, ar fi trebuit pastratele anumite lucruri bune primite mostenire de la regimul comunist si completat cu lucrurile pozitive de la capitalism, insa, nu asa s-a intamplat.
Vlad George ...ca sa construiesti trebuie sa demolezi...mi se pare neconvigator ce spui comparativ cu sistematizarea capitalista Haussmann a Parisului cand s-au demolat 300 biserici (probabil inclusiv in suburbii) ...Hai sa fim seriosi ce mare chestie ? era acel "Spital brancovenesc" si Halele Unirii (copie pariziana...francezii le-au demolat si ei) sa le lasi acolo ? Se exagereaza mult pe nostalgii si argumente de propaganda. Lipsa cladirilor de patrimoniu medievale,interbelice se datoreaza ca Romania atat a construit nu ca i le-au distrus comunistii.
Este abreant ce spui. Pai hai sa-ti dau un exemplu: cum ar fi fost ca sovieticii sa demoleze Sankt Petersburg-ul? Este un oras muzeu, iar in toata perioada sovietica NU A FOST DEMOLATA NICI O CLADIRE ISTORICA. De ce toate blocurile comuniste din Romania arata ca dracu? Pentru ca foloseau ultimele materiale ieftine si ridicau niste prostii din placi prefabricate! Asta era arhitectura comunista! Nici gust, nici nimic, rahaturi din beton prefabricat, in unele cazuri nici nu ajungea apa la etajele superioare. Regimul comunist a industrializat ( a adus niste tarani nespalati la oras care astazi formeaza majoritate populatiei in orase ) asta a facut comunismul, a distrus societatea intelectuala a scumpei Romanii interbelice. Ce sunt comunistii? Niste tarani si muncitori semi-analfabeti! Daca erai ,, fiu de ciocoi '' nici nu te lasau sa faci facultate! Mizerie!
Vlad George ...in toata Europa postbelica a fost reconstructie si Industrializare si migratia de la sat la oras. Referitor cartierele blocuri apart civilizate din materiale rezistente ...nu inteleg ce vile sau case cu gradina "frumoase " le-ar fi dat Capitalismul la toti. Deoarece Capitalismul nu asigura nici cele mai primare drepturi de viata, existenta. Ex in Romania 2015 milioane de oameni sunt marginalizati in Shomaj si pribegia Strainatatii, accesul la sanatate ingradit...ex 2011 guvernul PDL a inchis 67 spitale si au murit oameni. Dar nici in 1947 sau 1939 nu era vesel ce idealizezi tu.
Aceste imagini nu sunt filmate de Stolnici. Sunteti in eroare. Sunt imagini din filmul "Bucureşti, oraşul contrastelor (1936)" realizat de minunatul regizor roman interbelic Paul Calinescu, care a trait pana in anul 2000. Una dintre salile de la Cinemateca Romana ii poarta numele. Modificati va rog in descrierea filmuletului.
Discutia asta imi aminteste de scena din filmul acela Midnight in Paris, cand cele doua personaje discuta despre epoca din trecut in care ar dori sa ramana... ruclips.net/video/XbkKirBSQnI/видео.html
@@AleXcsGaming Eu nu m-aș intoarce acolo ca om de rând deoarece viața pentru țăranul și omul de rând era un calvar atunci de aia a apărut revolt de la 1907..
@@sorryc5424 Știu eu nu zic că în perioada interbelică se trăia rău ba chiar viața tăranului și oamenilor de rând se înbunătățea de la an la an eu mă refeream mai mult la perioada de din înainte de 1921, când țărani erau săraci aveau puțin pământ sau deloc, cât despre colectivizare este evident cum a fost după...
+tirpitz19... chestia cu Bucuresti "Micul Paris" e o gaselnitza fara niciun motiv sa ne laudam...o sintagma fara valoare... Nici "Marea Tziganie"nu e valabila pentru ca au cam disparut tiganii din Bucuresti multi spre Parisul vesel...
@@VestitorulPrimaverii O sintagma fara valoare????......De ce vorbesti daca nu stii?????.....habar nu ai de unde si de ce s-a numit Bucurestiul * Micul Paris* ........si comentezi ca un taran prost.....Cine ne-a numit asa si de ce a fost pus Bucurestiul in acea perioada la acelasi nivel cu Paris-ul dar pe pe o scara mai mica a avut mii de motive. Daca tu nu cunosti istoria si esti fraier stai in banca ta si nu-ti mai da aere de persoana culta experta in istorie...nu-ti mai atala imbecilitatea pe net.
Micul Paris sa datorat datorită odraslelor boierești care își făceau veacul la Paris ...cică la studii de fapt ei cheltuiau aurul părinților ...aur din truda omului de rând ...iar aceste beizadele se întorceau cu aiere franțuzești .......oricum nu învățau !
interesant... Parisul (si Londra, si Vaticanu, si Washington DC) sint facute pe baza Masonice, iar toate religiile sint tot un psy-op troll create de aceasi reptilieni ET care au trolat de ... mult. Arc D'Triumph - Paris - plaza cu 12 strazi. 2 pillars+arch. Biserici: 2 pillars+arch. Toate buildinguri cu coloane/pillars, os sa aiba un arch sau un triunghi. Trollare de energie magnetica. te duci in biserci, bend the knee. pune 2 miini impreuna si formeaza... 2 pillars+ arch. si da-ne energia ta voluntar. yeah, fuck you. acuma vor sa bend the knee ptr BLM, ca lumea a trecut de biserici. Si cind aia masoni din Franta nau mai vrut cu "Great Architect" al lor si au trecut la "Age of enLIGHTenment" fara religie, reptilieni leau dat alta idea: COMMUNISMU! cu aceasi resultate, worship ptr idealism si genocide si starvation si misery. Hammer&SIckle = Square&Compass from FreeMasons
Noapta buna parisului mic.. pacat mie greu sa cred ca romania o sa ajunga in vitor acolo unde a fost romania interbelica ce-a mai buna perioada din istoria sa...
@snouuait era lege data de generalul antonescu , nu aveai voie nici vara sa umblii doar in camasa iar la restaurant erai obligat sa ai camasa si cravata ...
foarte frumos era,pacat ca au venit comunistii la putere si au distrus aceasta arhitectura....nu vreau sa intru mai mult in politica si sa ma gandesc ce ar fii fost ...ca imi creste tensiunea,oricum foarte frumos,acuma numa acele blocuri ceausiste imputite vine strainul si vede asta in Bucuresti se gandeste ca asa e in toata tara,dar nu e asa Brasov,Sibiu ...Multumim lui Dumnezeu sau pastrat !!
În primul rând se numeau automobile nu mașini și erau de diferite mărci ,cele mai multe acestea care sunt în prezent,dar aveau o calitate mult peste măsură față de cele de acum.
voi va dati seama ca desi nu erau pe atunci, masini sofisticate si inca mergeau trasurile si tramnvaiele trase de cai, se circula mult mai civilizai ? Si oamenii erau mult mai eleganti, nici urma de mizerie pe jos...cu cat evoluam mai mult cu atat ne salbaticim mai mult ! Acum nimeni nu mai are bun simt sau respect pentru oamenii si locurile din jurul lor.
Mare parte din istoria oficială care ne-a fost servită, este falsă. Cum și cu ce tehnologie s-or fi construit aceste clădiri maiestuoase, peste tot în lume, când conform istoriei, eram rupți în cur!?
Cand viata era frumoasa.. Sincer, se poate reconstrui. Uita-te doar ce au facut nemtii la Dresden. Au reconstruit cladirii cu vechime aproape 300 ani. Si sunt cladirii excpetionale de frumoase.
...desigur optiunile si parerile politice in forma jurnalistica poate raman prafuite si discutabile in contextul politic al vremurilor...dar Poezia lui ramane perena, inclusiv esente de idealuri de dreptate sociala,morale, de nationalism...si valori,chiar filozofice, reflectii,critici...Cartea noastra de capatai din fiecare biblioteca, din Casa Romanului...Poeziile lui Eminescu.
Marius Nistor, te rog frumos informeaza-te! Acum poti s-o faci cu un klick. Muncitorii aveau carierele lor, precum Drumul Sarii, Bucurestii Noi, Vatra Luminoasa, cartierul pozitionat intre Mihalache si Iani Buzoiani/Grivitei(eu vorbesc dupa 1918, poate tu ai datele tale cu mult inainte, cand nici Londra spre periferii nu era o floare!).Nu mai vorbesc de cartierele etalon ale Bucurestilor de odinioara, incepand cu tot nordul orasului, Cotroceni, etc.. Dar ce ne facem cu cei care asta au auzit o generatie/doua ca Bucuresti era pana "de curand"de curand(pana sa vina salbaticii de comisari sovietici si slugile lor comuniste) doar un ....mare sat in interbelic? Cunosc propaganda...
Sunt imagini din Bucureștiul interbelic filmate în 1970 și cât? Poate undeva înainte de 1977, ori după, când a început reconstrucția... numai așa se poate explica apariția elicopterului pe cerul Bucureștilor !
@@jonyx7610 e greu să fii bătrân... poți avea „vedenii” , poți confunda o „lambă” de iluminat ori un semafor cu un... elicopter... asta e... poți să fii luat în bâză de orice tinerel care le știe pe toate. Poate te ajută Domnul să nu prinzi vârsta mea, ca să nu pățești rușinea mea!
thelusianpopa nu te contrazic,cu siguranta eu pe vremurile alea nici nu eram in proiect,ma invarteam in portocale la tata..sau abia ma nascusem... 07.04.1981 .... cred ca am prins exact perioada de declin a romaniei comuniste a se citi epoca de aur? :) copil fiind si acum imi e dor de brifcorul la sticla... cico.. guma turbo cu surprize ... apoi tecu`l la dozator..cofetariile si multe altele... asta privind din ochii unui copil,partea buna a comunismului...dar parca era mai mult bine decat rau
Tu spui ca City este cam cum e Lipscani in Bucuresti iar eu iti zic ca nici nu se poate compara,cred ca The City e cat Bucurestiul. Londra e un oras foarte foarte intins pe orizontala.Lipscaniul si zona aceea e practic o straduta pe care poti perfect sa o mentii ca un decor de muzeu,o mostra de arhitectura veche si farmec interbelic.Desigur trebuie mentinute si puse in valoare toate cladirile emblema mari dar si vechile strazi cu case solide si frumoase.In rest,fatade,parcuri si se mai rezolva
E frumos sa vezi Bucurestiul interbelic, dar doar in centru! Marghernitele, multitudinea de strazi neasfaltate, saracia, mizeria in care traiau oamenii de rand, de ce oare se evita mereu sa fie aratate?... Sau vreti sa ne faceti sa credem ca erau toti boieri si aveau masini de lux, asa cum reiese din imagini?=))
12 лет назад+2
Bucureştiul a fost frumos, curat şi civilizat până în anii '80... N-am apucat perioada comunistă însă am încredere în părerile multora aşadar sunt de părere ca şi-n timpul comunismului a fost curat si frumos Bucureştiul...asta până în anii când au venit toţi ţăranii neîngrijiţi şi needucaţi, acum nu vreau sa jignesc pe nimeni, erau ţarani şi-n alte timpuri in capitală, însă haideţi să fim serioşi mulţi veniţi de la coada vacii şi băgaţi in blocuri noi au adus cu ei si dezordinea si meltenismul
Noi am distrus Romania si o distrugem nu altii.Noi o putem face mult mai frumoasa, DAR cu "patrioti" de azi,egoistii(generatia "EU"),coruptii,ateii,comoditatea,acest dezinteres si batjocura pentru tara ca in loc sa ne suparam ca rad alte tarii de noi,noi radem mai tare ca ei cu acelasi dezinteres.Noi ne batem joc de tara noi ne batem joc de semenii nostri.Noi,noi,noi nu altcineva ne strica tara.Dar de la un "Haide,Haide sa facem"este mult pana la "A merge sa facem".
@TheLusianPopa ...nu prea inteleg ce spui. A fost destula griija la sistematizarea dupa 1960 sa nu demoleze cladiri de interes istoric.Bucurestiul interbelic de la centru spre periferie alterna portiuni selecte cu cartiere modeste sau chiar mahalale. Eu sunt nascut in Bucuresti si iti pot spune ca erau mahalale la 2 pasi de Lipscani.
@LizuKrazy ...asta era in centrul Bucurestiului...urmau mahalalele mizerabile care erau foarte aproape...dar...desigur si acele vremuri isi aveau frumusetea si farmecul lor...
Canary Warf?nu,te-ai dus prea departe...eu vorbesc de The City,partea de est,care a fost zona de business de top si care trebuia sa aiba cladiri bransate epocii pe care o traim.Sincer nu poti sa dai "ora exacta"in businessul modern dimtr-o cladire medievala.Partea veche imperiala si-au pastrat-o perfect si nu am vazut nimic amestecat.London Eye pe marginea Tamisei cu aerul sau"naval"reflectat in apa sau vazut dinspre parcuri e iar frumos.INSA e altceva,Bucurestiul are suprafete mici si alt stil
Stil eleganta muzica buna femei frumoase si elegante ...de mult foarte de mult apuse pacat ca nu am pastrat nimic din acel parfum .Felicitari celor ce cauta gadesc si publica aceste imagini ...sa stim si😢 noi ca am fost odata educati
Eleganta ,civilizație . Astăzi nu a mai rămas nimic din ce a fost. Doar amintiri
Asa este. Acum toata lumea s-a inrait. Nu mai poti avea incredere in nimeni, din pacate.
Foarte fain videoul. Ma fascineaza vechiul Bucuresti si ma bucur cand reusesc sa vad imagini cu vremurile de atunci.
Beautiful.. Greetings from Belgrade.
Ce frumos era București în anii30-40!Era cu adevărat micul Paris!
..deh...toate vremurile au avut pitorescul lor.
Pentru boierii da era micul Paris , oamenii de rând umblau desculț !
Micul New York dacă este să ne luăm după proveniența mașinilor ( majoritatea erau de proveniență americană).
@@Rws01Care veneau în goană peste muscalii de pe capre.
@@ionutionut1944 Oamenii de știință încă nu au inventat obielele și opincile.
Nu pot să cred că ceea ce vizionez a fost căndva .....Bucureşti ,felicitări pt.munca dumneavoastră domnule Răzvan pt.noi privitorii un medicament antistres şi o întoarcere cu gândul in trecut la ce s-ar fi putut întănpla dacă nu ezista comunism !Excelent şi coloana sonoră este bine aleasă (( desii cred că contează puțin ))***
E superb pe ritmul de cantec ,tangou,așa de nostalgic...imagini de neuitat.Multumesc!
O lume de mult apusa dar plina de farmec!Multumesc mult pentru postare🙏🌹🙏🌹🌹🌹🌹
Epoca de Glorie Romaniei, perioada in care nu aveam nimic de invidiat tarilor occidentale, caci si noi eram una dintre ele.
Eram pe dracu'.Cand va aud pe unii....afla care era rata șomajului in '38 sau rata analfabetismului in perioada aia😂 Exceptând Calea victoriei si zona centrala (doar poze cu zonele astea vezi pe net din perioada aia), Bucureștiul arata ca o magherniță.
@@zoonpolitikon89 asa era peste tot bai gagauta,bucurestiul alaturi de timisioara,iasi si alte orase chiar erau europene,au venit frati tai rusi si neau nenorocit,acum suntem slugi la austrieci ,nemti,francezi,englezi,etc,etc din cauza comunismului de 70 de ani ca si acum inca nu am scapat de ei.Romania era o putere europeana daca nu veneau comunisti la putere in special rusi si unguri dusmani acestui popor de moarte.
@@jonyx7610 "frații tăi rusi"?am zis eu ceva ca sustin rusii?Si vezi ca Timișoara pana in 1919 nici nu a facut parte din Romania.Cum spuneam:vezi ce economie si rata de analfabetism avea România.Acceptati naibii realitatea, nu mai infloriti de la voi.Erau si atunci problemele care sunt si azi: corupție, economie slaba, analfabetism, lipsa investitii
@@zoonpolitikon89 vai steau ta ! Comunistule !
Te apuca plansul, in ce hal am ajuns. Degradare umana.
Lots of nicely -dressed people..also many army officers..nice city.
Ce imagini, ce lume, ce viață! Unde au dispărut toate?
Au fost distruse de comuniști și de politicienii care ne-au condus din 89'.
In amintiri..
N-au dispărut deloc. Au intrat în geamantanele amintirilor multora 🤗 !
Uita te in istorie si o sa afli
@@David.B. Si de cutremurele din '40 si '77, de asemenea.
My mother lived in Bucharest from March 1938 to November 1940 and loved it. She left in time. She lived at the Esplanade hotel but it no longer exists.
Was she Romanian born? If not, do you know why she lived for 2.5 years in Bucharest? Did she leave because of the war?
Such an amazing city. Sad so much was lost due to Ceausescu.
Cât de bine începusem şi cât de lamentabil am eşuat!
N-am fost în stare nici măcar sa menţinem, darămite să ne mai şi devoltăm.
Bucurestiul "vechi" a fost daramat
si brutal modificat fara sa tina cont de monumentele istorice de COMUNISTI. S-au distrus biserici, s-au "ras" cartiere intregi pentru a construi BD. Victoriei Socialiste si Casa Poporului s.a.m.d. De la un guvern de intelectuali recunoscuti internationali la pantofari si muncitor ca dictatori, unde se putea ajunge? plus ca "parfumul" de noblete exista doar in centru, in rest la periferie erau mahalale cu oameni desculti si in toata tara, mediul rural exista intr-un procentaj foarte mic in raport cu cel rural. De aceea taranii au fost mutati cu forta in noile blocuri construite dupa anii '50 pentru industrializare fortata. Vizionati documentare, lecturati carti de istorie, nu va lasati amagiti de imagini care functionau si functioneaza pe post de propaganda si o romanta (care sunau toate la fel ca si muzica din comunism). De aceea acum avem o sansa sa conservam ceea ce mai avem si sa ne dezvoltam intr-un sens controlat ce putem avea! si ca o concluzie, JOS AUR JOS SOSOACA si toti neo-fascistii care se folosesc de imagini istorice pentru a manipula oameni care nu stiu istorie! (Ce treaba o avea stefan cel mare cu 2024, nu se stie). De ce nu il invoca pe Iorga, pe Eliade, pe Cioran, Petre Tutea, care-s mult mai actuali? BLABLABLA
Iti multumesc pentru postare Razvan Iordache, filmarile din Bucurestiul interbelic sunt rare! Daca mai poti adauga si altele ti-as fi recunoascatoare. Imi plac mult filmarile vechi din Romania in general! Multumesc!
Andreea rebeca și eu ma uit cu același plăcere în secolul acela alt Parfum de București cred ca mai autentic
@@samuelrupa688 din păcate Parfumul acelor vremuri era diferit în centrul orașului vs marginea lui. Bunicul îmi povestea că în Dâmbovița erau deversate toate haznalele; la abator situat pe malul raului nici nu puteai sa respiri...tot sângele și măruntaiele animalelor erau aruncate în rău.
Dar orasul a suferit modificări radicale pe parcursul a zeci de ani, a fost sistematizat/demolat, dezvoltat dar si distrus din punct de vedere istoric/cultural.
Din păcate, in ziua de astăzi, avem o salba de localități dezvoltate rapid, fara sistem de canalizare...parfumul lor este probabil unul similar cu cel din Bucurestiul interbelic.
Imaginile de până la 4:08 provin din filmul _Bucureștii_ (regia Paul Călinescu, Kurt Wesse; anul 1936). Coloana sonoră originală este înlocuită aici de TVR cu cântările lui Jean Moscopol (_Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară_) și Cristian Vasile (_Pe cer s-a stins o singură stea_). Alte secvențe din acest film, cu sunetul original, am postat și eu astăzi.
What a beautiful city! Neat to see horse drawn carriages with cars on the streets. Imagine the world today-if WW2 never happened.
Well, a huge part of the world, including Romania, would have been conquered by Germany! So I think this would have been better than ww2!
@@alexfrt01 esti paralel cu istoria
If WWII had never happened, we'd all be speaking Russian...well, maybe not all, but remember that the rise of Fascism in Romania was, as in Germany, first and foremost a rejection of Soviet-style Communism (internationalist) and an effort to maintain Romanian cultural identity. Every country in Europe had a Fascist party that fought a (as it turned out a losing) battle against Marxism.
ce vremuri frumoase..au trebuit sa vina comunistii la putere si sa distruga tot ce a fost bun in tara asta..
SĂ-ȚI DAU DIRECT LA MUIE
As fi vrut sa traiesc in timpurile alea..
Nu, nu ai fi vrut. Imaginează-ți, cîțiva ani mai tîrziu aveai să fii trimis pe front și să mori. Nu este niciun motiv să îți dorești să fi trăit atunci.
Si eu.
Gandeste-te ca acum ai fi fost mort. Las-o asa.
In mahala,, unde era o mizeroe de nedescris? Era saracie si coruptie.
asta este adevarata Romanie !!! ce este acum NU este nici macar o imitatie la ce a fost !!!
Nu am esuat. Eu am 20 de ani, mi-am trait copilaria si adolescenta in Italia si am inteles ca tarile occidentale nu au fost mai vrednice decat noi. E vorba doar de noroc. Romanii au prins juma' de secol sub "bezna" cortinei de fier. Dupa, alti 23 de ani cu niste nenorociti la putere, atat de nenorociti incat ne-au facut sa regretam dictatura. Daca am fi fost mai la vest eram mult peste alte tari occidentale care azi se uita la noi de sus. Mandru ca-s bucurestean,dar mai mult de atat, ca-s roman!
Nu ai inteles nimic, si nici nu ai citit istoria, Eram in urma lor cu 150 de ani, tara era saraca si corupta, o colonie a vesticilor, exact ca acum.
corect spus ! noi am fi fost mult mai sus decat multe tari europene care acum sunt avansate .
SUPERB! SUPERB! SUPERB !
Cred ca răspunsul se găsește la oameni și la valorile care-i conduc...alți oameni ,alte viziuni asupra lumii și vieții, alt nivel cultural și de așteptări....alte circumstanțe sociale.
Cea mai de glorie perioada pentru Romania , perioada interbelica !
Per interbelica este un reper de nostalgie pentru ca era un trend pozitiv de dezvoltare si inflorire ...desi inca era multa saracie extrema, subdezvoltare in 1939. Cea mai infloritoare per a fost anii 1970 si de prestigiu si realizari si nivel de trai...Din pacate dupa 1980 cam totul a inceput sa se degradeze...iar Regimul de Restauratie Capitalista de dupa 1989 continua sa fie inca o mare dezamagire.
Vestitorul Primaverii Perioada interbelica este de fapt perioada ,, de aur '' a Romaniei. Da, existau si zone defavorizate, insa cu anii acestea s-ar fi dezvoltat si ele. Lipsa cladirior de patrimoniu din Romania se datoreaza in special regimului comunist, insa nu in totalitate. In perioada G. Gheorghiu Dej s-au demolat in mare parte doar casa taranesti, dar multe monumente istorice au fost si reabilitate, in perioada tarzie a cizmarului au fost rase monumentele istorice, mai exact dupa desfintarea legii monumentelor istorice din 1979. Nu toate tarile socialiste si-au distrus cladirile istorice, in mod special, doar Romania. Dupa revolutie, ar fi trebuit pastratele anumite lucruri bune primite mostenire de la regimul comunist si completat cu lucrurile pozitive de la capitalism, insa, nu asa s-a intamplat.
Vlad George ...ca sa construiesti trebuie sa demolezi...mi se pare neconvigator ce spui comparativ cu sistematizarea capitalista Haussmann a Parisului cand s-au demolat 300 biserici (probabil inclusiv in suburbii) ...Hai sa fim seriosi ce mare chestie ? era acel "Spital brancovenesc" si Halele Unirii (copie pariziana...francezii le-au demolat si ei) sa le lasi acolo ? Se exagereaza mult pe nostalgii si argumente de propaganda. Lipsa cladirilor de patrimoniu medievale,interbelice se datoreaza ca Romania atat a construit nu ca i le-au distrus comunistii.
Este abreant ce spui. Pai hai sa-ti dau un exemplu: cum ar fi fost ca sovieticii sa demoleze Sankt Petersburg-ul? Este un oras muzeu, iar in toata perioada sovietica NU A FOST DEMOLATA NICI O CLADIRE ISTORICA. De ce toate blocurile comuniste din Romania arata ca dracu? Pentru ca foloseau ultimele materiale ieftine si ridicau niste prostii din placi prefabricate! Asta era arhitectura comunista! Nici gust, nici nimic, rahaturi din beton prefabricat, in unele cazuri nici nu ajungea apa la etajele superioare. Regimul comunist a industrializat ( a adus niste tarani nespalati la oras care astazi formeaza majoritate populatiei in orase ) asta a facut comunismul, a distrus societatea intelectuala a scumpei Romanii interbelice. Ce sunt comunistii? Niste tarani si muncitori semi-analfabeti! Daca erai ,, fiu de ciocoi '' nici nu te lasau sa faci facultate! Mizerie!
Vlad George ...in toata Europa postbelica a fost reconstructie si Industrializare si migratia de la sat la oras. Referitor cartierele blocuri apart civilizate din materiale rezistente ...nu inteleg ce vile sau case cu gradina "frumoase " le-ar fi dat Capitalismul la toti. Deoarece Capitalismul nu asigura nici cele mai primare drepturi de viata, existenta. Ex in Romania 2015 milioane de oameni sunt marginalizati in Shomaj si pribegia Strainatatii, accesul la sanatate ingradit...ex 2011 guvernul PDL a inchis 67 spitale si au murit oameni. Dar nici in 1947 sau 1939 nu era vesel ce idealizezi tu.
Superb !
Aceste imagini nu sunt filmate de Stolnici. Sunteti in eroare. Sunt imagini din filmul "Bucureşti, oraşul contrastelor (1936)" realizat de minunatul regizor roman interbelic Paul Calinescu, care a trait pana in anul 2000. Una dintre salile de la Cinemateca Romana ii poarta numele. Modificati va rog in descrierea filmuletului.
Daca as avea o masina a timpului, acolo m-as intoarce!
eu m-as intoarce in anii 1880-1890, atunci era apogeul cultural al elitelor romanesti din bucuresti
Discutia asta imi aminteste de scena din filmul acela Midnight in Paris, cand cele doua personaje discuta despre epoca din trecut in care ar dori sa ramana... ruclips.net/video/XbkKirBSQnI/видео.html
@@AleXcsGaming Eu nu m-aș intoarce acolo ca om de rând deoarece viața pentru țăranul și omul de rând era un calvar atunci de aia a apărut revolt de la 1907..
@@heyidoexist796 După care au fost blagosloviți de marea colectivizare.
@@sorryc5424 Știu eu nu zic că în perioada interbelică se trăia rău ba chiar viața tăranului și oamenilor de rând se înbunătățea de la an la an eu mă refeream mai mult la perioada de din înainte de 1921, când țărani erau săraci aveau puțin pământ sau deloc, cât despre colectivizare este evident cum a fost după...
In acele timpuri,Bucurestiul era numit,Micul Paris.Se vede clar de ce.
Azi,e numit Marea Tziganie.
+tirpitz19... chestia cu Bucuresti "Micul Paris" e o gaselnitza fara niciun motiv sa ne laudam...o sintagma fara valoare... Nici "Marea Tziganie"nu e valabila pentru ca au cam disparut tiganii din Bucuresti multi spre Parisul vesel...
@@VestitorulPrimaverii O sintagma fara valoare????......De ce vorbesti daca nu stii?????.....habar nu ai de unde si de ce s-a numit Bucurestiul * Micul Paris* ........si comentezi ca un taran prost.....Cine ne-a numit asa si de ce a fost pus Bucurestiul in acea perioada la acelasi nivel cu Paris-ul dar pe pe o scara mai mica a avut mii de motive. Daca tu nu cunosti istoria si esti fraier stai in banca ta si nu-ti mai da aere de persoana culta experta in istorie...nu-ti mai atala imbecilitatea pe net.
Micul Paris sa datorat datorită odraslelor boierești care își făceau veacul la Paris ...cică la studii de fapt ei cheltuiau aurul părinților ...aur din truda omului de rând ...iar aceste beizadele se întorceau cu aiere franțuzești .......oricum nu învățau !
@@ionutionut1944 ai dreptate ,și atunci a fost ca și acum .
interesant... Parisul (si Londra, si Vaticanu, si Washington DC) sint facute pe baza Masonice, iar toate religiile sint tot un psy-op troll create de aceasi reptilieni ET care au trolat de ... mult.
Arc D'Triumph - Paris - plaza cu 12 strazi. 2 pillars+arch. Biserici: 2 pillars+arch. Toate buildinguri cu coloane/pillars, os sa aiba un arch sau un triunghi.
Trollare de energie magnetica. te duci in biserci, bend the knee. pune 2 miini impreuna si formeaza... 2 pillars+ arch. si da-ne energia ta voluntar. yeah, fuck you. acuma vor sa bend the knee ptr BLM, ca lumea a trecut de biserici.
Si cind aia masoni din Franta nau mai vrut cu "Great Architect" al lor si au trecut la "Age of enLIGHTenment" fara religie, reptilieni leau dat alta idea: COMMUNISMU! cu aceasi resultate, worship ptr idealism si genocide si starvation si misery.
Hammer&SIckle = Square&Compass from FreeMasons
Noapta buna parisului mic.. pacat mie greu sa cred ca romania o sa ajunga in vitor acolo unde a fost romania interbelica ce-a mai buna perioada din istoria sa...
Nu pot sa cred cât de frumoasă a fost Romania...îmi.vine sa plang...multa milă sa aibe DUMNEZEU de țara asta
un documentar istoric...minunat!
5*****
MIRIFIC!!!!!!!🌹🌹🌹🌹🌹🌹
@snouuait era lege data de generalul antonescu , nu aveai voie nici vara sa umblii doar in camasa iar la restaurant erai obligat sa ai camasa si cravata ...
foarte frumos era,pacat ca au venit comunistii la putere si au distrus aceasta arhitectura....nu vreau sa intru mai mult in politica si sa ma gandesc ce ar fii fost ...ca imi creste tensiunea,oricum foarte frumos,acuma numa acele blocuri ceausiste imputite vine strainul si vede asta in Bucuresti se gandeste ca asa e in toata tara,dar nu e asa Brasov,Sibiu ...Multumim lui Dumnezeu sau pastrat !!
ce masini frumoase erau pe timpurile alea ce marca erau?
Cristi Stefan Importuri din America probabil.
80 % FORD AVEA FORD FABRICA IN BUCURESTI !
În primul rând se numeau automobile nu mașini și erau de diferite mărci ,cele mai multe acestea care sunt în prezent,dar aveau o calitate mult peste măsură față de cele de acum.
Multumim mult pentru postare!
Nu am mai vazut Blocul Carlton (cazut la Cutremurul din 10 noiembrie 1940).
AKAIGXF71 blocul Carlton era din Carton...daia a cazut😂😂😂
voi va dati seama ca desi nu erau pe atunci, masini sofisticate si inca mergeau trasurile si tramnvaiele trase de cai, se circula mult mai civilizai ? Si oamenii erau mult mai eleganti, nici urma de mizerie pe jos...cu cat evoluam mai mult cu atat ne salbaticim mai mult ! Acum nimeni nu mai are bun simt sau respect pentru oamenii si locurile din jurul lor.
Mare parte din istoria oficială care ne-a fost servită, este falsă. Cum și cu ce tehnologie s-or fi construit aceste clădiri maiestuoase, peste tot în lume, când conform istoriei, eram rupți în cur!?
Asa da !Cea mai frumoasa periiada ,pt.cine a trait in Bucuresti atunci.Ce a urmat a fost un dezastru.
Dacă nu veneau comuniștii la putere, românia întrecea germania sau franța la civilizație și economie
Asa este.
😂😂😂😂😂😂
@@zoonpolitikon89 dute dracu de idiot anti roman
Nu chiar. Eram mai sus , oricum.
Tu chiar vobesti la misto? era saracie si coruptie, exportam toate resursele la nemti in ultimii ani.
foarte frumos!!!
superb
MINUNAT😍😭
Cand viata era frumoasa.. Sincer, se poate reconstrui. Uita-te doar ce au facut nemtii la Dresden. Au reconstruit cladirii cu vechime aproape 300 ani. Si sunt cladirii excpetionale de frumoase.
O lume eleganta și stilata.
excelent film!
Vedeti cum erau imbracati oamenii? Domni si doamne inca nu erau tavarasi si tovarese
Da din pacate comunismul a distrus toata tara
Красота!
Fascinant, mulțumesc
Minunat era Bucureștiul acelor anii...eleganta, civilizație....nici urma în ziua de azi de ce a fost în anii30,40
Frumoas mea tara pling pentru tine
La minutul 1:18 ce zboara peste cladiri este un elicopter ?
E un corp de iluminat stradal Asa erau pe vremuri, atarnate pe mijlocul strazii.
Mișto acest videoclip
Cine e aici in 2021?
Frumos ❤🥰
FOARTE FRUMOS dacă nu era Comunismul eram si noi acuma ca FRANCEZII va multumesc
Invata istorie, era saracie si coruptie, Comunistii au scos tara din evul mediu.
Wow, atata pot spune.. WOW
Ușor ușor intri in atmosfera acelor generații de mult apuse dacă asculți până la capăt melodia .
Foarte frumos.
...desigur optiunile si parerile politice in forma jurnalistica poate raman prafuite si discutabile in contextul politic al vremurilor...dar Poezia lui ramane perena, inclusiv esente de idealuri de dreptate sociala,morale, de nationalism...si valori,chiar filozofice, reflectii,critici...Cartea noastra de capatai din fiecare biblioteca, din Casa Romanului...Poeziile lui Eminescu.
ala e elicopter la 1:17 ?
E iluminatul public
calea victoriei , fantana miorita . la fel sunt si acuma .
Imi plac filmele sau înregistrările vechi. Alte vremuri...alt parfum. Acum totul este superficial...Poate sunt demodata, nostslgica, dar...
intre minutele 1.15 si 1.20 se vede un helicopter????
Iluminatul stradal
Jean Moscopol ❤️💎✨
Marius Nistor,
te rog frumos informeaza-te! Acum poti s-o faci cu un klick. Muncitorii aveau carierele lor, precum Drumul Sarii, Bucurestii Noi, Vatra Luminoasa, cartierul pozitionat intre Mihalache si Iani Buzoiani/Grivitei(eu vorbesc dupa 1918, poate tu ai datele tale cu mult inainte, cand nici Londra spre periferii nu era o floare!).Nu mai vorbesc de cartierele etalon ale Bucurestilor de odinioara, incepand cu tot nordul orasului, Cotroceni, etc.. Dar ce ne facem cu cei care asta au auzit o generatie/doua ca Bucuresti era pana "de curand"de curand(pana sa vina salbaticii de comisari sovietici si slugile lor comuniste) doar un ....mare sat in interbelic? Cunosc propaganda...
Jean Moscopol?
Cit de frumos era
Sunt imagini din Bucureștiul interbelic filmate în 1970 și cât? Poate undeva înainte de 1977, ori după, când a început reconstrucția... numai așa se poate explica apariția elicopterului pe cerul Bucureștilor !
esti paralel mosul,era lampa de iluminat sau semafor,asa aratau masinile in 1970? sau imbracamintea? vai de capul tau
@@jonyx7610 e greu să fii bătrân... poți avea „vedenii” , poți confunda o „lambă” de iluminat ori un semafor cu un... elicopter... asta e... poți să fii luat în bâză de orice tinerel care le știe pe toate. Poate te ajută Domnul să nu prinzi vârsta mea, ca să nu pățești rușinea mea!
Elicopter in capul tau de bosorog. Beleste ochii aia.
thelusianpopa nu te contrazic,cu siguranta eu pe vremurile alea nici nu eram in proiect,ma invarteam in portocale la tata..sau abia ma nascusem... 07.04.1981 .... cred ca am prins exact perioada de declin a romaniei comuniste a se citi epoca de aur? :) copil fiind si acum imi e dor de brifcorul la sticla... cico.. guma turbo cu surprize ... apoi tecu`l la dozator..cofetariile si multe altele... asta privind din ochii unui copil,partea buna a comunismului...dar parca era mai mult bine decat rau
cel mai cantat oras bucurestiul
Ce lume frumoasă......
Atunci eram împreună, nu exista republica moldova doar România Mare
asa-i, da eu tot imi iubesc Bucurestiul natal, chiar si in versiunea 2012.
Timpuri moarte Dacă s-ar putea da timpul înapoi ......
Casa. Regala a facut ceva pentru. Romania asta mare frumoas si unita. Iar noi i-am uitat
Tu spui ca City este cam cum e Lipscani in Bucuresti iar eu iti zic ca nici nu se poate compara,cred ca The City e cat Bucurestiul. Londra e un oras foarte foarte intins pe orizontala.Lipscaniul si zona aceea e practic o straduta pe care poti perfect sa o mentii ca un decor de muzeu,o mostra de arhitectura veche si farmec interbelic.Desigur trebuie mentinute si puse in valoare toate cladirile emblema mari dar si vechile strazi cu case solide si frumoase.In rest,fatade,parcuri si se mai rezolva
Film facut de Balceanu Stolnici !adevarat document istoric
Magic.
Ador!
Dacă nu veneau comuniștii la conducere, acum România arăta ca Italia, Franța, Spania..
Haha, meriti 100 de puncte pentru comentariul asta.
Multumesc
Ce frumos...
E frumos sa vezi Bucurestiul interbelic, dar doar in centru! Marghernitele, multitudinea de strazi neasfaltate, saracia, mizeria in care traiau oamenii de rand, de ce oare se evita mereu sa fie aratate?... Sau vreti sa ne faceti sa credem ca erau toti boieri si aveau masini de lux, asa cum reiese din imagini?=))
Bucureştiul a fost frumos, curat şi civilizat până în anii '80... N-am apucat perioada comunistă însă am încredere în părerile multora aşadar sunt de părere ca şi-n timpul comunismului a fost curat si frumos Bucureştiul...asta până în anii când au venit toţi ţăranii neîngrijiţi şi needucaţi, acum nu vreau sa jignesc pe nimeni, erau ţarani şi-n alte timpuri in capitală, însă haideţi să fim serioşi mulţi veniţi de la coada vacii şi băgaţi in blocuri noi au adus cu ei si dezordinea si meltenismul
ce fain era bucurestiul atuncea...
Noi am distrus Romania si o distrugem nu altii.Noi o putem face mult mai frumoasa, DAR cu "patrioti" de azi,egoistii(generatia "EU"),coruptii,ateii,comoditatea,acest dezinteres si batjocura pentru tara ca in loc sa ne suparam ca rad alte tarii de noi,noi radem mai tare ca ei cu acelasi dezinteres.Noi ne batem joc de tara noi ne batem joc de semenii nostri.Noi,noi,noi nu altcineva ne strica tara.Dar de la un "Haide,Haide sa facem"este mult pana la "A merge sa facem".
Ce vremuri. Alti oameni
💜
@TheLusianPopa ...nu prea inteleg ce spui. A fost destula griija la sistematizarea dupa 1960 sa nu demoleze cladiri de interes istoric.Bucurestiul interbelic de la centru spre periferie alterna portiuni selecte cu cartiere modeste sau chiar mahalale. Eu sunt nascut in Bucuresti si iti pot spune ca erau mahalale la 2 pasi de Lipscani.
Parfumul vremurilor de altădat'...
Tare
@LizuKrazy ...asta era in centrul Bucurestiului...urmau mahalalele mizerabile care erau foarte aproape...dar...desigur si acele vremuri isi aveau frumusetea si farmecul lor...
👍👍👍👍👍
Canary Warf?nu,te-ai dus prea departe...eu vorbesc de The City,partea de est,care a fost zona de business de top si care trebuia sa aiba cladiri bransate epocii pe care o traim.Sincer nu poti sa dai "ora exacta"in businessul modern dimtr-o cladire medievala.Partea veche imperiala si-au pastrat-o perfect si nu am vazut nimic amestecat.London Eye pe marginea Tamisei cu aerul sau"naval"reflectat in apa sau vazut dinspre parcuri e iar frumos.INSA e altceva,Bucurestiul are suprafete mici si alt stil
O lume stilata.
minunat
Marile puteri nu doreau o Romanie puternica pentru ca stiau ca asa nu îi pot lua resursele si bogatiile
Fffffff curat si fffff frumos