We deduce Einstein's equation! 16. Equivalence between mass and energy

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 сен 2024
  • 00:00:32 - INTRODUCERE
    00:04:28 - Relaţia dintre energie şi masă
    00:08:00 - Energia din câmpul electromagnetic
    00:12:55 - Legătura dintre energie şi masă.
    🔸 SUSȚINE ȘI TU DIRECT ACTIVITATEA MEA ► / cristianpresura
    🔸 DEVINO RUclips MEMBRU ►bit.ly/35Q8vXC
    🔸 PAYPAL ► paypal.me/cristianpresura
    🔸 DONORBOX ► donorbox.org/c...
    ❗TikTok ► / cristian.presura
    ❗Facebook ► / presura
    ❗Facebook page ► / stiintaclub
    ❗Instagram ► / cristianpresura
    ❗Twitch ► / cristian_presura
    ❗Discord ► / discord
    ❗Reddit ► / presura
    📙 Carte ► "Fizica Povestita": bit.ly/2YsKaAc
    📙 Carte ► "O calatorie prin Univers": bit.ly/3pdOfGp
    📙 Carte ► "Care e diferența dintre un copil și un laptop?" bit.ly/3h4auLZ
    🔊 Spotify Podcast ► spoti.fi/3dbvYo6
    🔊 MixCloud Podcas ► www.mixcloud.c...
    ❗Asociația "Știinta pentru toți" ► www.presura.ro/
    Seria Fizica Cool #seriacool tinyurl.com/2s...
    Seria shorts: tinyurl.com/yw...
    Seria carte “Fizica Povestită” #fizicapovestita tinyurl.com/96...
    Seria „Dicţionarul de idei şi ideologii (#2i)”: tinyurl.com/mu...
    Seria “Deschis la cercetare”: tinyurl.com/2p...
    Fizica pentru începători: tinyurl.com/4x...
    Fizica cuantică: tinyurl.com/mr...
    Fizica nucleara: tinyurl.com/3y...
    Fizica spațiului: tinyurl.com/3k...
    Călătorie prin Univers: tinyurl.com/mv...
    Teoria relativității: tinyurl.com/2m...
    Fizica simplă: tinyurl.com/24...
    Fizica avansată: tinyurl.com/39...
    Fizica mediului inconjurator: tinyurl.com/5n...
    Cum sa ne protejam? tinyurl.com/mm...
    Fizica 5G: tinyurl.com/2p...
    Podcast “Întâlnirea cu fizica”: tinyurl.com/5n...
    #stiinta #fizica #science #tehnologie #technology #cristianpresura
    algoritm"Cartea descrisă conține o cantitate enormă de energie, echivalentă cu zeci de milioane de miliarde de Jouli, suficientă pentru economia mondială timp de un sfert de oră. Aceasta energie poate fi calculată utilizând celebra ecuație a lui Einstein, E=mc^2. Această formulă, una dintre cele mai importante din fizică, stabilește o legătură directă între masă și energie, sugerând că masa unui obiect este o măsură a energiei stocate în el.
    Einstein a intuit dependența masei unui corp de viteza sa din structura spațiu-timpului. Pe măsură ce viteza unui corp se apropie de cea a luminii, masa lui tinde la infinit, făcând imposibilă accelerarea sa peste această limită. Aceasta relație a fost confirmată experimental în 1908 de Alfred Bucherer, care a demonstrat că masa unui electron crește pe măsură ce viteza sa se apropie de viteza luminii.
    Einstein a extins noțiunea de vector de viteză la un spațiu-timp patru-dimensional, demonstrând că masa unui corp în mișcare crește cu viteza. Această masă relativistă, m, este masa de repaus m0 înmulțită cu factorul gamma, legat de dilatarea timpului. Rezultatul este că impulsul unei particule devine mv, nu m0v.
    Ecuația E=mc^2 implică faptul că energia unei particule este direct proporțională cu masa sa. Aceasta a fost verificată prin măsurători precise, arătând că energia necesară pentru a accelera un corp se reflectă în creșterea masei sale relativiste. Relația dintre masă și energie devine evidentă în procesul de fuziune nucleară, unde masa totală a nucleului rezultat este mai mică decât suma maselor componentelor sale inițiale, din cauza energiei eliberate în timpul fuziunii.
    Experimentele au confirmat că masa unui nucleu fuzionat este mai mică decât suma maselor protonilor și neutronilor separați, demonstrând echivalența masă-energie cu o precizie foarte mare. Această echivalență a permis dezvoltarea reactorilor nucleari și a armelor nucleare, evidențiind potențialul enorm de energie stocat în materie.
    Einstein a mai sugerat că energia stocată în câmpul electromagnetic al unui electron în mișcare contribuie la masa sa totală, un concept care a fost confirmat prin modele teoretice și calcule matematice. Astfel, masa unui corp nu poate fi separată de energia câmpului său electromagnetic.
    În concluzie, principiul echivalenței masă-energie, enunțat de Einstein, este unul fundamental în înțelegerea fizicii moderne. Această relație nu doar explică cum masa unui corp crește odată cu viteza, dar și cum energia stocată în masă poate fi eliberată, având aplicații practice și teoretice majore în domeniul nuclear și al fizicii particulelor."

Комментарии • 43

  • @anduboboc9672
    @anduboboc9672 Месяц назад +6

    Centurile de siguranță❤

  • @toporviorel4443
    @toporviorel4443 Месяц назад +4

    Felicitări pentru întreaga activitate ❤

  • @Pseudonimul_meu
    @Pseudonimul_meu Месяц назад +2

    As vrea sa prezint o aplicatie a vectorului Poynting pentru trasportul energiei printr-un conductor electric. Sa presupunem ca avem un conductor cu sectiune circulara, prin care trece un curent I, cc sau ca, nu conteaza. Liniile de camp magnetic creat de curent vor fi cercuri concentrice in plan perpendicular pe axa conductorului. Acest lucru este valabil atat in interiorul conductorului cat si in exteriorul lui. Vectorul B va fi tangent la aceste cercuri, in fiecare punct.
    Campul electric nu va fi la fel. In interiorul conductorului, el va avea directia axiala (altfel nu am avea curent), iar in exterior va avea directie radiala.
    Analizand densitatea de energie data de vectorul Poynting:
    S = ExB
    putem observa un lucru interesant, zic eu, si anume:
    Transmiterea de energie electromagnetica in lungul conductorului are loc numai in exteriorul acestuia. Componenta radiala a vectorului Poynting (din interiorul conductorului) acopera pierderile de energie prin efect Joule, iar componenta tangentiala (din exteriorul conductorului) asigura transportul de energie de-a lungul acestuia.
    Cu alte cuvinte, transferul de putere de la generator la receptor se face in exteriorul conductoarelor, preponderent in imediata vecinatate a suprafetei acestora.

  • @Stefan.Voinea
    @Stefan.Voinea Месяц назад +4

    Domnule Presură, o idee de video am și eu. Puteți să mă lămuriți și pe mine dacă este posibil să devenim o planetă “carbon neutral “? Ce consum de energie ar fi, cu cât ar crește, este sustenabil să folosim apa din oceane pentru hidrogen? Ce substanțe rezultă din posibilele înlocuiri ale combustibilului fosil? Cum afectează planeta și dacă ar apărea alte probleme? Mai am o grămadă de întrebări și nu găsesc răspunsuri pe net… Vreau să ști din punct de vedere științific, nu politic. Vă mulțumesc!

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Месяц назад

      > Puteți să mă lămuriți și pe mine dacă este posibil să devenim o planetă “carbon neutral “?
      Chiar dacă ar fi posibil, nu este nevoie. Să nu panicăm. Mult mai inteligent ar fi să folosim energia respectivă pentru a compensa efectele încălzirii globale - atâta cât este şi atâta cât va dura. Poate în viitor vom avea răcire globală, efectele căreia le vom putea compensa având destulă energie.
      Deci să ne concentrăm pe *_producerea de energie,_* n-o să ne prisosească niciodată.

    • @enio4975
      @enio4975 Месяц назад +1

      Carbon neutral?pffff....nu-ti mai creste fasolea-n gradina baaaaah....😂😂😂

  • @eugen-m
    @eugen-m Месяц назад +1

    Fizica ❤❤❤
    Daca timpul dvs va permite poate si un material despre o alta formula extraordinara S=k log W

  • @andreidreve8122
    @andreidreve8122 Месяц назад +6

    Nu inteleg cum viteza luminii nu poate fi depasita din moment ce ne indepartam de alte galaxii prin univers mai rapid decat poate lumina sa ajunga la noi? Si care e puncul zero in univers ca sa poti sustine ideea asta, din moment ce totul e in expansiune? Incerc sa trasez totul intr-o imagine mentala dar nu pusca nici cum

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Месяц назад +2

      > Nu inteleg cum viteza luminii nu poate fi depasita din moment ce ne indepartam de alte galaxii prin univers mai rapid decat poate lumina sa ajunga la noi?
      > Incerc sa trasez totul intr-o imagine mentala dar nu pusca nici cum
      O vizualizare utilă este analogia cu un balon:
      Imaginează-ți un balon pe care sunt desenate puncte pe suprafața lui. Pe măsură ce umfli balonul, punctele se îndepărtează unele de altele. Aceasta reprezintă modul în care galaxiile se îndepărtează unele de altele pe măsură ce universul se extinde. Suprafața balonului reprezintă universul, iar punctele reprezintă galaxiile.
      Depinzând de raza balonului şi de cât de repede îl umfli, punctele de pe suprafața lui se pot îndepărta unele de altele cu viteză ORICÂT de mare, inclusiv mai mare ca a luminii.
      Mai sunt şi alte analogii, sau exemple de viteze mai mari ca ale luminii; desigur, nu este vorba de corpuri care se mișcă cu v > c față de un sistem de referință.

    • @MKSense1
      @MKSense1 Месяц назад

      Si daca ar exista corpuri care se misca cu viteza mai mare decit c, technologia actula bazata pe masuratori de natura electrica nu poate masura o viteza mai mare decit c . Eventul s-ar masura un efect electomagnetic retardat produs de acel corp. In fond din cauza efectului Doppler probabil nici acest lucru nu ar fi posibil.

    • @enio4975
      @enio4975 Месяц назад

      ​@@alexleibovici4834 ....tre' sa vad pe unde am pus pompa...

    • @danbughiu3796
      @danbughiu3796 Месяц назад

      Eu aș zice că viteza lumini e o viteza mediocră sa nu spun mica in raport cu infinita dimensiune a universului!! E parca un dezechilibru aici si ar fi nevoie de o viteza mult mai mare decât a lumini pentru a compensa marimea ....distanțele din univers!! Oare nu e pisibil sa existe altă " viteza" mult superioara decât actuala a lumini ?! La așa imensitate fără margini cum parese că e universul....ar trebui sa fie!!🤔🤔

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Месяц назад

      @@danbughiu3796
      > Eu aș zice că viteza lumini e o viteza mediocră sa nu spun mica in raport cu infinita dimensiune a universului!! [...]
      Da, este o viteză mult prea mică pentru ca un om să poată face un dus-întors chiar şi la cea mai apropiată stea din galaxia noastră...
      Dar de ce să credem că viteza maximă posibilă, distanțele în Univers și durata de viață a omului trebuie să fie corelate în așa fel încât să putem ajunge oriunde?
      Este limpede că Universul nu este "făcut" pentru noi ! Și de ce ar fi?
      Este o stare de fapt cu care trebuie să ne obișnuim și s-o acceptăm ca un fapt dat.

  • @user-df3wp6hf6b
    @user-df3wp6hf6b Месяц назад +2

    👏👏👏

  • @lucianandrei4802
    @lucianandrei4802 Месяц назад +2

    Ar fi ideal , deocamdata de domenil SF , de a transforma in totalitate un obiect oarecare in energie si viceversa ! Totusi la inceputul formarii universului prima a fost energia dupa aceia materia . Am o nelamurire , gaurile negre ce contin materie sau radiatie ? si cum pot ele acumula mase enorme intr-un volum atit de mic ?

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Месяц назад

      > Ar fi ideal , deocamdata de domenil SF , de a transforma in totalitate un obiect oarecare in energie si viceversa
      La ce ne ajută să transformăm în totalitate? Dacă putem transforma o sutime, este deja formidabil ! Pur și simplu, în loc să luăm 1 gram și să-l transformăm, luăm 100 de grame. și am obținut aceeași cantitate de energie. E greu de găsit 100 de grame?
      > gaurile negre ce contin materie sau radiatie ?
      Găurile negre sunt stele care s-au comprimat şi care au o căpătat o densitate atât de mare, că nu lasă să iasă din ele nici lumina pe care o produc - pentru că o atrag foarte tare.

  • @cutiacucuriozitati
    @cutiacucuriozitati Месяц назад +2

    👍🏻👍🏻👍🏻✅

  • @eternainvidie
    @eternainvidie Месяц назад +1

    când philips scoate un produs prost, e bine s-o recunoască. (mă refer la aparatele de ras care nu ...rad).

  • @horiamuntean2
    @horiamuntean2 8 дней назад

    Hmm!!

  • @pauldanaila1610
    @pauldanaila1610 23 дня назад

    Domnule Presura, ma așteptam sa fiți cunoscător al istoriei. e=mc^2 este formula italiana. Va rog sa va corectați. Poincare era si el cunoscător al relației.

  • @MrSrdjan
    @MrSrdjan Месяц назад

    Domnule Cristian,este adevărat că mai bine este ecuația E=mc3? Deoarece este vorba de spațiu,nu de ceva plan...

  • @vasilespirea8375
    @vasilespirea8375 Месяц назад +2

    Dar de ce nu putem sa intelegem altfel : o masa care se deplaseaza peste viteza luminii ....devine energie...dupa care atunci cind viteza scade acea energie redevine masa ?

    • @presura
      @presura  Месяц назад

      cred ca e mereu energie, si invers

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Месяц назад

      > de ce nu putem sa intelegem altfel [...]
      Pentru că nu este așa.

    • @vasilespirea8375
      @vasilespirea8375 Месяц назад

      @@alexleibovici4834 Daca intelegi problema...de ce nu detaliezi stiintific?

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Месяц назад

      @@vasilespirea8375
      Pentru că aștept să-mi spui să ai avea nevoie de detalii, dar nu sub formă de reproș - că de ce nu detaliez !☹

    • @vasilespirea8375
      @vasilespirea8375 Месяц назад

      @@alexleibovici4834 Sint un om curios si deschis la explicatii.

  • @MKSense1
    @MKSense1 Месяц назад

    Dar electronul in miscare are si proprietati ondulatorii. Poate teoria relativitati sa include si aceste proprietati si simultan energia sa se conserve?.

    • @enio4975
      @enio4975 Месяц назад

      Bah, tu mirosi a balega ....ce cauti tu aici?

  • @yanisvoda8793
    @yanisvoda8793 Месяц назад

    Stiam ca viteza luminii este viteza limita din univers. Cum se poate ridica la patrat?! E ca si cum am ridica la patrat masa unui om normal intr.o ecuatie...Mi se pare ceva abstract

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Месяц назад +1

      Când ridici o viteză la pătrat, nu obții o viteză.
      Altfel spus, nu obții ceva care se măsoară în, să zicem, în metrii pe secundă, ci în metri a pătrat pe secundă la pătrat.
      Tot așa, când ridici o masă la pătrat, nu obții o masă, Altfel spus, nu obții ceva care se măsoară în, să zicem, kilograme, ci în kilograme la pătrat.
      Deci care ar fi problema să ridici la pătrat viteza luminii? Nu înseamnă că ai obținut o viteză mai mare ca a luminii - nici n-ai obținut o viteză, cum am spus mai sus.
      Și chiar dacă obții, prin vreun calcul, o viteză mai mare ca a luminii, care-i problema? Ea nu înseamnă că este viteza cuiva, a vreunui corp, a unei entități ! Deci nu există nicio problemă ! Poți să înmulțești viteza luminii cu ce număr dorești, de exemplu 1000, cu asta n-ai demonstrat că există corpuri care se mișcă cu acea viteză, 1000*c.
      Și apoi... ridicarea la pătrat a unui număr nu dă neapărat un număr mai mare ! Dacă este vorba de o mărime fizică, valoarea ei numerică depinde de unitățile de măsură. Alegând în mod potrivit unitățile de măsură, valoarea numerică poate fi făcută oricât de mare, sau de mică. De exemplu: folosind unitățile de măsură zise "naturale", viteza luminii este 1, iar pătratul ei este tot 1😁
      Nu știu dacă am răspuns la întrebarea ta. Dacă mai ai nelămuriri cu asta, întreabă-mă.

  • @sizu257
    @sizu257 Месяц назад

    Acest video este o capodopera.

  • @viorelvladutkkt8015
    @viorelvladutkkt8015 Месяц назад

    M a luat durerea de cap.o gramada de chestii nefolositoare(poate doar pt cei pasionati de asa cv,dar ne ajuta putin in viata de zi cu zi .=pierdere de timp)nu zic ca nu îmi plac chestiile de genu,dar parca îmi plac mai mult în cuvinte,nuuuu formule

    • @presura
      @presura  Месяц назад +2

      Imi pare rau dar anumite lucruri chiar necesita formule. Dar e ok , sunt pe canal si videouri fara formule si vor veni si altele fara formule.

  • @CostiCbD
    @CostiCbD Месяц назад

    problema e ca inteleg ce zice

    • @enio4975
      @enio4975 Месяц назад +1

      😂😂😂Problema e ca esti penibil...

  • @Popyrpopy2312
    @Popyrpopy2312 Месяц назад +1

    Îmi pare rău..e prea mult pentru mine! Prea multă ”fizică” și prea putin ”pentru toti”...

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Месяц назад +1

      Da, nu poate fi înțeleasă de un elev.
      Este prea complicat. Şi nici nu este nici riguros: noțiunea de masă relativistă, adică masă care creşte cu viteza, nu se mai folosește demult în fizica serioasă. Ea mai supraviețuiește în unele lucrări de popularizare şi manuale învechite deoarece creează ILUZIA înțelegerii motivului pentru care o masă nu poate atinge sau depăși viteza luminii.
      Einstein însuși, deși a folosit-o chiar el, recomanda renunțarea la aceasta:
      "Nu este bine să se introducă conceptul de masă _M(v)_ ... a unui corp în mișcare, deoarece acesteia nu i se poate da o definiție clară. Este mai bine să nu se introducă alt concept de masă decât „masa de repaos” _m._ În loc să introducem M, este mai bine să menționăm expresia pentru impulsul și energia unui corp în mișcare. (iunie 1948)"