Hoe heeft een burn-out effect op onze maatschappij? | Brankele Frank over burn-outs

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 май 2024
  • Hoe heeft een burn-out effect op onze maatschappij?
    Het afgelopen jaar groeide het aantal mensen dat zich met stressklachten ziekmeldde in Nederland met 11 procent. Bij een kwart van de gevallen ging het om overspanning of burn-out. Burn-outs beginnen steeds vaker voor te komen, ook bij jongeren. Maar wat is een burn-out?
    Neurobioloog Brankele Frank zat zelf tweemaal in een burn-out. Ze schreef het boek “Over de kop”, waarin ze uitgebreid haar ervaring bespreekt en deze probeert te begrijpen aan de hand van onderzoek. Brainwash spreekt met haar over de misopvattingen over burn-outs, hoe je een burn-out kan herkennen en hoe we burn-outs kunnen voorkomen. 🌬️🕯️
    🎤 Charisa Chotoe (IG: @charisatalks) en Calvin van Laaren (IG: @cutbeans) spreken met Brankele Frank
    🧠 Meer Brainwash op brainwash.nl
    🧠 Volg ons op Instagram @brainwashonline

Комментарии • 11

  • @Brainwashonline
    @Brainwashonline  23 дня назад +2

    Wat denk je zelf? Hoe denk jij dat we burn-outs tegen moeten gaan? Laat het ons weten.

  • @anatolianpagan4830
    @anatolianpagan4830 13 дней назад

    Voor mij de reden was “Prestatie dwang” dus kwam niet perse door mijn werk maar meer door mijn omgeving inderdaad. Daarom oplossing kan niet alleen maar in bedrijfsleven nieuvo zijn. Huisartsen denk ik hier een goede rol kunnen spelen met ons meer aandachtig maken en opleiden zelfs misschien.
    Veel mensen kunnen verschillende reden hebben inderdaad.
    Een geweldige interview, erg bedankt.

  • @rikkyp.3802
    @rikkyp.3802 23 дня назад +3

    Uitstekend interview, de fysieke kant van burnout is minstens zo belangrijk als de geestelijke kant.
    Burnout is echt een klif waar je vanaf dondert, als je door je overspanning heen gaat.
    Het kan dan vele maanden tot enkele jaren duren, dat besef komt na een week of 6, als je totaal niks bent opgeschoten, ondanks heel veel slapen.

    • @annemieke406
      @annemieke406 17 дней назад +1

      Heel herkenbaar. Ik dacht na twee maanden wel weer aan het werk te zijn. Zes maanden later ben ik nog niet aan het werk, en dat is maar goed ook

  • @marleinebrakenhoff4503
    @marleinebrakenhoff4503 14 дней назад

    Ik zit zelf in een burnout, en mis in dit gesprek eigenlijk wat je nu zelf kan doen om eruit te komen. Het is zo ontzettend lastig om hier hulp bij te krijgen en ik ben nog steeds zoekende. Informatieve boeken lezen lukt me nu niet ☺️ Dus ik had gehoopt wat eerste handvatten te krijgen!
    Maar sowieso heel goed dat jullie hier aandacht aan besteden, bedankt 🙏
    Wat me ook is opgevallen, is dat er eigenlijk geen mensen in mijn omgeving zijn die me kunnen ondersteunen met koken en boodschappen etc. Want iedereen struggelt met teveel verplichtingen en vermoeidheid. Dus ik maak me wel zorgen om de maatschappij ☺️

    • @latoyahburlace
      @latoyahburlace 14 дней назад

      Hey!
      Ik zit momenteel in een terugval van mijn burnout maar heb inmiddels gelukkig wel weer iets meer energie om boeken te lezen en dingen uit te proberen. Ik merk steeds meer vooruitgang, dus bij deze mijn tips:
      - Waar Brankele het over heeft qua "rust systeem", heet je parasympathische zenuwstelsel. Deze zorgt ervoor dat je weer in rust stand komt na een stress moment. Wat natuurlijk het aller belangrijkste is, ook als je al in een burnout zit. Er zijn heel veel simpele manieren om je lichaam elke keer weer terug te krijgen in deze modus. Als je googled op "nervous system regulation" of "vagus nerve regulation" kun je heel veel dingen vinden die je kunt proberen.
      Het gaat er hierin vooral om dat je je lichaam weer leert dat je veilig bent en dat je fight or flight systeem (je stress systeem dus) niet meer 24/7 aan hoeft te staan. Wat die cycle dus kan doorbreken.
      Wanneer je ooit wel weer energie hebt om te lezen kan ik je heel erg het boek "The vagus nerve reset" (van Anna Ferguson) aanraden en "Burnout" (van Amelia Nagoski)
      - Tip 2: er zijn een aantal supplementen die mij heel erg hebben geholpen om mijn lichaam te ondersteunen in het verminderen van deze stress reactie.
      - Ashwaganda is er een die mij erg heeft geholpen (voor stress)
      - GABA supplementen (voor slaap)
      - CBD olie (voor slaap en voor mij voor anxiety) heeft ook echt een groot verschil gemaakt
      - Daarnaast tussen alles wat je doet rust incalculeren, wandelen in de natuur, in de zon zitten etc en alle dingen die ze eigenlijk ook beschreef als voorkomen van een burnout.
      Hoop dat je je snel beter voelt, heel veel succes!

    • @martinedijkstra4051
      @martinedijkstra4051 5 дней назад

      Hoi! Ik heb zo'n 8 jaar geleden een burnout gehad. Ik had veel aan de website van het CSR centrum. Er is ook een boek geschreven door carolien hamming (de directeur van het CSR centrum) : gek op stress maar niet altijd. Op de website en in het boek staan veel praktische adviezen voor herstel. Sterkte! Het komt weer goed!

  • @MarieJoseO
    @MarieJoseO 9 дней назад

    Goede tip: Je hóeft niet alles te kunnen en te doen. Wanneer een eevoudig, rustg leven beter bij jou past, verwijder al het overtollige uit je leven, en geniet van de rust