Hoi John, mooie uitleg. Ik heb deze ketel ook hangen en heb hem nu ingeregeld zoals jij hier beschrijft. Afgelopen jaar had ik de aanvoer temperatuur op 55 graden gezet, dat heb ik dus nu veranderd. In een andere video van jou zag ik dat jij bij het instellen van de thermostaat nauwelijks een verschil hebt tussen dag en nacht (21C - 18,5C) en dat voelt wat tegen intuïtief moet ik zeggen; de ketel 's nachts laten branden, en dan toch zuinig stoken. Zelf hebben wij de thermostaat nooit hoger dan 19C overdag (vanaf 18:00) en voor de rest op 16C. Wij wonen in een appartement bouwjaar 1935, HR glas en spouwmuur isolatie. Radiatoren in de kamer hebben geen thermostaatknoppen maar wel speedcomfort ventilatoren. Voor de rest hebben wij nog 4 radiatoren met thermostaatknoppen: werkkamer, 2x gang, slaapkamer (deze radiator staat altijd uit). Vorig jaar verstookten wij 800 m3 gas. Denk jij dat dit lager kan met de huidige situatie?
beste John, heel erg bedankt voor het maken van deze filmpjes. ik waardeer je inzet voor een duurzamer klimaat!! ik heb afgelopen jaar de trendline Hrc 24 CW4 met bosch easy control op laten hangen, in ons 1917 huisje wat al redelijk geïsoleerd is. nu ik jou parameters ingesteld heb krijg ik vaak de melding 204 (gemeten aanvoertemperatuur is hoger als de berekende of ingestelde cv-watertemperatuur. daarna springt de ketel in de volgende storing 202 (wachtstand er is vaker als 1x per 10 min een warmtevraag geweest.) en dit gaat zo door alsof het lijkt dat de ketel een aan/uit ketel geworden is ipv een modulerende. het gekke is dat als het klokprogramma van nacht naar dag gaat (16 deg naar 20 deg) dan brand de ketel mooier. en na een kleinere warmtevraag +/-0.5 deg gaat ie pendelen tussen de foutmelding 204. als ik de historie van mijn P1 gasmeter bekijk lijkt het dat de ketel ook pendelde voordat ik de parameters aangepast heb. verder las ik iets over stooklijn, Tau factor en dat de radiatoren te veel geknepen zouden kunnen zijn. (dat ie zijn warmte niet snel genoeg kwijt kan) alle radiatoren heb ik voorzien van voetventielen en ingeregeld op een DT van +/-20deg. zou jij mij kunnen vertellen wat ik mis om dit pendelprobleem op te lossen? alvast bedankt! kees
Dan moet je een iets kleinere delta t bij de radiatoren aanhouden.. hij kan zijn warmte niet kwijt.. En anders de minimale pompsnelheid ietsje hoger zetten..
Hoi John. Heel erg bedankt voor je advies. Het werkt, via de P1 meter zie ik nu dat de ketel mooi continu brand. Voor nu lijkt het er op dat in mijn geval het maximale toerental van de pomp niet onder de 60% moest. Zou je mij nog een tip kunnen gevel? Als ik 2 radiatoren in de woonkamer heb, en alle overige radiatoren zijn dicht, dan blijkt het dat de nog steeds ketel pendel gevoelig is, als de thermostaat rond het setpoint is. Hoe lang heeft dit type ketel nodig om in te leren? En is het mogelijk om parameters van de stook lijn aan te passen?
@@JohnVissercvoptimalisatie Niet naar gekeken. Ik heb een Nefit Ecomline HRC 22+1 CW3 UIT 1999, waar niets aan in te stellen is, althans geen soort van bedieningspaneel. Eigenlijk zit ik al met het probleem of ik bij CW3 moet blijven of naar CW4 moet gaan. Maar dit heeft weer niets te maken met de topic van deze video. Bedankt in elk geval!
Dag John, wat een heldere video! Ik ben er mee aan de slag gegaan, maar kom er niet helemaal uit. Ik heb een Nefit Trendline II HRC 30, met een Bosch Easycontrol thermostaat en een vloerverwarming voor de begane grond en een aantal radiatoren (3 beneden en 6 boven). De vloerverwarming in de keuken warmt op tot 20C, maar in de woonkamer komt hij met moeite op 17,5C. Als ik de radiatoren op stand 5 zet worden allemaal op dezelfde manier warm: 45C aan de bovenkant en 35C aan de onderkant. Wil ik beneden overal 18,5C graden verwarmen. De instellingen zijn als volgt: maximum aanvoertemperatuur op 50C, maximaal cv vermogen op 19,5 kW, max toerental pomp op 50% en de pompschakelklok op 30C. De thermostaat staat de dag en nacht op 18C. s Avonds is de woonkamer koud (zakt de temperatuur in de woonkamer naar 17C), het verbruik is hoog (15 m³, buitentemperatuur was die dag 4C). Welke instellingen kan ik het beste wijzigen om de temperatuur in de woonkamer constant op 18,5C te krijgen? Groeten, Marcel
@@JohnVissercvoptimalisatie Dag John, bedankt voor jou tip! Ik heb de verwarming op 75 graden gezet en vermogen teruggebracht naar 6,9 kW. De temperatuur blijf nu veel constanter! De aanvoertemperatuur is nu 52 graden en de retourtemperatuur is 48 graden. Dit verschil is te laag om hoog rendement te leveren. Op welke wijze kan ik dit verschil verhogen?
Hartstikke bedankt voor deze tips John. Sinds ik een eigen huis en nieuwe CV heb (Nefit Trendline II AquaPower Plus HRC 30 CW6) ben ik hierin gedoken. Geeft een goed gevoel om iets zo efficiënt als mogelijk te laten functioneren, en dat is voor een leek met interesse aan de hand van jouw video's perfect mogelijk. Helaas lijkt een CW6 met niet aangepaste leidingen wat overpowered, maar ik kon dat daarvoor niet in detail uitzoeken en wilde geen spijt krijgen van keuze, aangezien de warmwaterdruk niet optimaal was. Huis is vrijstaand en van 1920, dus geen spouwmuren. Wel dubbelglas op een enkel ruitje na. Er zitten 11 radiatoren, waarvan ik er één bijna niet aanspreek (bijkeuken). Alles heb ik waterzijdig in proberen te regelen. Aanvoer op 75 graden en vermogen op 10.8 kW voor juiste verhouding in comfort / retourtemperatuur en om de 20.5 graden op thermostaat beneden te kunnen halen. Verder staat max. pompmodulatie op 50%, omdat de ketel met 30% en de hier en daar geknepen radiatoren zijn warmte slecht kwijt leek te kunnen. Ketel ging met die 30% pendelen, terwijl ingestelde thermostaattemperatuur (en max. aanvoertemperatuur) nog niet was bereikt. Met 50% lijkt het wel helemaal goed te gaan, maar moet ik nog wat langer in de gaten houden en is misschien nog iets te tweaken. Is redenering van het pendelen bij die lagere pompmodulatie juist? En zou jij in een huis zoals beschreven in de nacht- en bij langer dan 2 uur afwezigheid de thermostaat ook terugzetten naar 15? Laatste lijkt online wel het meest terug te komen. De CV lijkt ook wel echt de hele nacht uit te blijven nu, alleen bij x aantal dagen afwezigheid niet.
Update: met 10.8 kW en 50% pompmodulatie vond ik dat de ketel alsnog teveel ging pendelen, die test naar 20.5 was misschien ook wat teveel van het goede en met te weinig geduld. Met de onderwaarde van 6.9 kW en 30% eigenlijk hetzelfde verhaal. De volgende ochtend 6.9 kW en 50% geprobeerd, en vooral beneden nog wat radiatoren iets verder open gezet. Nu lijkt het stabieler, maar nog steeds slaat ketel soms af terwijl zowel max. aanvoertemperatuur als ingestelde temperatuur nog niet zijn bereikt, zonder dat er ergens warmwater wordt getapt. Aanvoer zit dan rond 50, retour op 41.5. Slaat een paar minuten later weer aan om aanvoer dan vrij snel van 42 terug naar ~48 te brengen om vervolgens weer heel langzaam op te bouwen naar 50. De pomp draait dan op minimum van 30%, dus die max. van 50% zal het probleem niet zijn lijkt mij. Kan en moet ik daar verder nog iets aan doen met oog op efficiëntie / levensduur ketel? Qua comfort en opwarming van alle radiatoren in huis niets te klagen.
@@YouTubicatie Contoleer even of de driewegklep nog goed is.. En anders de radiatoren iets verder openzetten.. en controleer of de radiatoren goed zijn aangesloten.. Heb je een Spirotech mb3 magneetfilter?
@@JohnVissercvoptimalisatie Hoi John, driewegklep is in orde en alle radiatoren zitten goed aangesloten. Geen magneetfilter. Zou je dit adviseren voor efficiënter gebruik en mogelijk ook langere levensduur? Dan neem ik dat mee voor eerste onderhoud. Ik heb een Honeywell Round Modulation die ik in het begin had ingesteld op OpC i.p.v. Std. Ben erachter gekomen dat dat in ieder geval de reden was dat de ketel, ook bij bereiken gewenste kamertemperatuur, nog geregeld inschakelde en dan ook altijd op max. ingestelde vermogen (kW & pomp). Met 'Standard' veel rustiger gedrag wat je van een modulerende ketel zou verwachten. Qua settings ben ik uitgekomen op die 10.8 kW op basis van wat er aan radiatoren achter hangt. Pomp op 50% zodat ik niets hoor, maar alles wel netjes mee blijft doen. De installatie lijkt zo dat er geen hoger retourverschil dan 12 - 15 graden in zit. Denk dat dit ook de reden was dat ketel zichzelf bij retour van ~56 uitschakelde om in die situatie zo efficiënt mogelijk op te warmen. Ik blok nu zelf aanvoer op 56 graden, wat samen met die 'Standard' instelling leidt tot rustiger stookgedrag, terwijl woning wel behaaglijk blijft. Ook bij temperaturen onder 0, hoewel we natuurlijk nog geen echte winter hebben gehad. Zou jij vergelijkbaar instellen, of toch nog andere tip om naar te kijken? Radiatoren staan niet gek ver geknepen, puur wat nodig is om alles in balans op te warmen.
@@YouTubicatie Altijd een magneetfilter plaatsen.. Ketel gaat niet uit op een te hoge retourtemperatuur.. Aanvoertemperatuur op 75 graden zetten en pompsnelheid lager.. zorg ervoor dat je minimaal 15 graden verschil hebt tussen de aanvoer en retour..
Weer een interssant video 👍 Mijn oude Nefit heeft 3 standen pomp Staat nu op standje 2 Zou staan 1 ook voldoende doorstroming geven ( grundfoss 25-50-130) 1 = 35 watt 2=55 watt 3 = 80 watt
Je hebt kans als je hem te laag zet dat je problemen krijgt met warmwater.. Als het een solo toestel is dan zou het wel kunnen, moet je uiteraard wel het vermogen lager zetten. Welke oude Nefit heb je?
@@JohnVissercvoptimalisatie Hallo Ik heb een Nefit Ecomline hrc22 Combitoestel Hoeveel liter per min is er nodig voor warm water Zou een moduleren pomp goed kunnen werken in de Nefit Dacht zelf aan een Wilo yonos pico 25/1-6-130
@@81stefan1 Ketel draait voor tapwater op ongeveer 20 kw.. dus minimaal 25ltr/min Ik verving de pomp door een Grundfoss Alpha 2 en op stand 3 proportioneel en dat werkte goed. Hoe dat met wilo gaat geen idee.. het zal denk ik wel werken..
@@JohnVissercvoptimalisatie Oké En moduleert de pomp dan terug bij cv gebruik ? Want hij heeft natuurlijk bij warm water gebruik wel veel liters per minuut nodig Dus de pomp op stand 3 op de modulair stand ?
Beste John, dank voor deze uitgebreide en informatieve uitleg. Situatie: 2x vloerverwarming met evo home modules. 4 zones (slaapkamers) hebben LTV radiatoren (ook aangestuurd door evohome). Nefit cw6 met 28k. We hebben 230m2 en 11 ruimtes. Wat is max temperatuur advies bij vloer verwarming? Ik heb de aanvoer temperatuur inmiddels verhoogd van 45 naar 75 zoals je aangeeft en vermogen teruggebracht naar 7kw en pomp naar 30. Aanvoer T rond de 40 graden en delta T is 8 a 9 graden. Is het vermogen te laag? Kan de pomp ook op ecostand zetten. Is dat aan te raden? In hoeverre kunnen evohome instellingen invloed hebben? Ik heb ketelrelais (geen modulerend aansluiting op ketel)
Als je een ltv verdeler hebt zonder pomp dan de aanvoertempratuur op 40graden houden.. De pomp minimaal en maximaal op 100% Heb je een mengverdeler met pomp dan instellen zoals in het filmpje.. Vermogen cv-ketel zo laag mogelijk..
Hi John, Hartelijk dank voor deze fijne, informatieve en bruikbare filmpjes. Voorheen ging ik gewoon af op de instellingen die gedaan werden door de partij waar wij een onderhouds contract mee hebben - nu begrijp ik uit jou filmpjes dat het anders kan. Na het zien van meerdere van je filmpjes heb ik nog wel een vraag, het betreft de Nefit Trendline Hrc25 cw4 CV Ketel - hiervan heb ik uiteraard het specefieke filmpje (meerdere keren) gezien en ook deel 60 & 61 over de aanvoer temperatuur. Als ik het vermogen op z'n laagst zet ~7Kw (Tevens pomp snelheid op 30%) dan blijft mijn aanvoer temperatuur onder de 40C en het retour verschil rond de 8C, ik begreep uit het filmpje dat dit niet optimaal is, daarnaast moet het verschil (met vloer verwarming) voor een HR ketel dus minimaal 10C zijn? Na het in kaart brengen van onze situatie en het berekenen hiervan zie ik dat wij ongeveer 13,5Kw nodig hebben. Mijn vraag is nu, wat doe ik: Zet ik het vermogen alsnog op 13,5Kw OF zoals ik ook in een filmpje zag; pas ik de aanvoer en afvoer hoeveelheid aan? Als ik inderdaad de aanvoer/afvoer aanpas, doe ik dit simpelweg door de kranen (ik geloof kogelafsluiting) hiervan een slag dichter te draaien? Sorry voor de lange text en uitleg, ik heb alle toepasselijke filmpjes gekeken maar ik kom er helaas niet uit. Dank, Ingmar
Hoi John, duidelijke video. Ik vond je video toen ik zocht naar wat er kan miszien als mijn kamer niet mee op temp komt. Ik heb normale radiatoren en heb laatst de temp van de verwarming van 80 naar 60 graden gezet. Kijken of dat wat zuiniger zou zijn. Dat heeft een tijdje gewerkt. Wel met pendelen zie ik nu. De verwarmingwatertemperatuur slingert netjes om de opgegeven temperatuur van 60 graden, alleen het wordt niet warmen in de huiskamer. Ingesteld op 20, maar ook wel eens 21 en 23 geprobeerd. Maar de huis temperatuur komt niet boven de 19,8 graden. Met de instelling terug naar 75 wil het nog steeds niet. De radiatoren worden wel warm trouwens. Enig idee wat ik nog kan doen? Lijkt erop dat er iets stuk is. Drieewegklep? Kan ik iets doen om te testen (zelftests uitvoeren ofzo?)
Minimale pompsnelheid ietsje omhoog.. Vergeet niet de leidingen te isoleren.. dan heb je meer warmte over voor de radiatoren.. en plaats thermostaatkranen buiten de woonkamer..
Wij hebben hier precies dezelfde ketel hangen, echter moet deze ook naar boven pompen naar de slaapkamers. Zijn deze instellingen dan ook handig? Of wat raad je aan? De retourtemperatuur blijft namelijk nog best hoog.
Interessante video. Ik heb een Trendline hrc 30 cw5, welke in 2015 geinstalleerd is in oude 2 onder 1 kap woning bwjr 1948. Verwarming enkel met radiatoren van verschillende typen van T10 t/m T33. Gezamenlijk vermogen radiatoren is 12400W. Geen thermostaat kranen, maar "ouderwetse" open-dicht kranen, welke ik zodanig heb verdraaid dat er duidelijk verschil is in temp tussen aanvoer en retour. Momenteel is de ketel (aangestuurd door Nefit easy thermostaat) als volgt ingesteld: max aanvoertemperatuur: 60 graden, max CV vermogen 24,9, Max rpm pomp%:80, min rpm pomp%:30. Wanneer ik de temperatuur verhoog van 17.5 naar 19 gaat ketel branden en dan duurt het 10 minuten voordat 60 graden aanvoertemperatuur is bereikt (met 42.5 retourtemp op dat moment). Brandermodulatie is dan al terug naar 53% en pompmodulatie 62%. De damp die uit de rookgasafvoer komt is dan al zichtbaar minder als in het begin (in het begin 70% brandermodulatie) Na 20 min is de aanvoertemperatuur 60 en retourtemp 48,5. Brandermodulatie 30% en pompmodulatie 37%. Ruimtetemperatuur is na 20 min 18.3 graden, dus nog geen 19,5. Door het moduleren gaat de ketel niet pendelen? In de video wordt CV vermogen in laagste stand gezet, aanvoertemp hoog en max pomp rpm laag. Daardoor gaat de ketel minder snel, maar wel geleidelijker verwarmen, neem ik aan? En gezien het gezamelijke vermogen van de 11 stuks radiatoren (12400W) wat bij mij aan de ketel hangt is het dan verstandig om het CV vermogen lager in te stellen als 12,4Kw? En max pomp rpm %, zou ik dat probleemloos terug kunnen stellen naar 30% gezien er 11 stuks radiatoren voorzien moeten worden van water?
Aanvulling: Zojuist mijn CV ingesteld zoals in de video, max 75 graden, max CV vermogen 6,9kw en pomp rpm max op 30%. Thermostaat van 17,5 naar 19 graden gezet, maar de aanvoertemperatuur is in het begin slechts 36 graden (retour 24.5) en na 20 minuten nog maar 41.5 graden (retour: 32). Brandermodulatie gehele tijd 31%. Damp boven rookgasafvoer maar amper zichtbaar. Ruimtetemperatuur in 20 minuten 0.2 graad gestegen. Dit leek me niet goed, waarna ik enkel het max CV vermogen naar 12,3 heb gezet (wat ongeveer overeenkomt met vermogen van de radiators gezamelijk). Wederom thermostaat van 17,5 naar 19 graad gezet. In het begin is de aanvoertemperatuur 51 graad en retour 34.5 en de brandermodulatie is 41%. Na 20 minuten is de brandermodulatie nog steeds 41%, maar is de aanvoertemperatuur opgelopen tot 61 graden en de retourtemperatuur 45. De ruimtetemperatuur is in deze 20 minuten 0.4 graad gestegen. Damp boven rookgasafvoer is gehele tijd zichtbaar, maar niet echt een "dichte" damp bij een buitentemp van 4 graden. Geen idee of dit goed is. Bij het instellen van max CV vermogen, moet dat dan overeenkomen met het vermogen van de radiatoren? Want als ik het lager instel, dan krijg ik geen hoge aanvoertemperatuur en blijven de radiatoren lauw.
@@LilPopeye Je moet de pomp zo laag mogelijk instellen.. en stel het maximale vermogen zo in dat de aanvoertemperatuur minimaal 45graden is.. dan voel je de radiatoren lekker.. Plaats altijd thermostaatkranen.. die zorgen er ook nog voor dat je extra warmte over hebt.. voor de koudere ruimtes.. en isoleer de cv-leidingen..
@@JohnVissercvoptimalisatie CV vermogen staat nu op 12,3Kw, pomp rpm op 30%, max aanvoertemp 75 graden. Die max aanvoertemp wordt niet behaald. Max aanvoertemp wat ik heb gezien is 60-65 graden.
beste bedankt voor je advies fijn dat je me helpt wat kost zo een wisselaar ? en met water door spoelen neem ik aan dat je hem daar voor moet uit bouwen ? je bent een super gast en je heb veel geduld topie ! alvast fijnne dagen gewenst vanaf hier zo als jij moesten er meer zijn bedankt alvast
Ik weet niet wat het vervangen van een wisselaar kost.. je kunt een prijsopgave opvragen bij een installateur.. Met het schoonmaken van de warmtewisselaar kan je hem ook schoon spoelen.. 😊Fijne feestdagen..👋🏻
Goedemiddag,leuk filmpje maar wij hebben de zelfde ketel maar dan met slimme nefit thermostaat en cw5 versie met 5 radiatoren en woonkamer keuken gang wc vloerverwarming met 6 groepen totaal vloeroppervlakte ongeveer 45 m2 woning is uit 78 ik heb het gevoel dat her niet uitmaakt of ik de ketel op 19 20 of 22 zet verschil geeft 1.5 graad verwarmen duurt ruim 2 uur en bij vorst net iets langer maar warmt dus op en stopt met verwarmen waardoor de vloer dus weer koud wordt is daar zelf iets aan te doen of moet dat echt gedaan worden
Top, heel duidelijk, ik heb een Nefit Trendline HRC 30 CW5. Ik ga het toch nog een keer nalopen. Mijn onderhoudsbedrijf doet overigens niets met waterzijdig inregelen, komen alleen onderhoud plegen... Moeilijk deskundige vaklui te vinden.
Hallo John, dank voor deze duidelijke instructie. Ik heb dit netjes opgevolgd en ga ermee testen. Resterende vraag: als ik geen boiler in de keuken heb, laat ik Warmwaterbedrijf dan op Int staan ipv die naar Eco te zetten?
Hoi John, ik heb een nefit trendline cw5 die blijft pendelen. Ik heb beneden een 5 groepsvloerverwarming met pomp. En boven 2 radiatoren die open staan. Mijn instellingen zijn max cv temp 75 graden/ max pomp vermogen 70% en minimaal 40%/ vermogen staat op 7.3kw. Nu merk ik zat zelfs de ketel al gaat pendelen op 45 graden aanvoertemperatuur en maximaal 5 minuten draait. Als de ketel uitgaat schiet de temperatuur naar beneden. Heeft mijn ketel nou nog teveel vermogen voor dit systeem? Of kloppen mijn instellingen niet
Hallo John, ik heb jouw instructies opgevolgd betreffende aanpasd3n van temperaturen en toerental enz. maar dit is voor radiatoren. Zelf heb ik vloerverwarming liggen om de 10 cm in de kamer er berging en keuken om de 15 cm, totaal een 80 m2 en mijn huis is zeer goed geïsoleerd. Radiatoren zijn allemaal afgesloten. ik wil het huis contant op minimaal 18.5 graad verwarmen met de cv ketel, thermostaat hangt nu in de berging. Als ik het warmer wil hebben stoo ik een houtkachel in de kamer die ook de keuken wat bij verwarmt. ( niet de berging) Kan ik dan evengoed jouw instellingen gebruiken voor de cv ketel of moet ik toch ergens iets aanpassen. Ik hoor het graag.
Top deze uitleg! Heb mijn Vaillant Ecotec exclusive van auto naar 4kw gezet, pomp naar 25%. Aanvoertemp. naar 45c (enkel vloerverwarming met LTV verdelers). De 2 verdelers hebben overigens wel een pomp en een thermosstaatkraan maar bijmenging is dichtgezet. Ik had voorheen nog weleens last van pendelgedrag bij zacht weer en ben benieuwd wat dit gaat doen.
Dan kan je misschien beide pompen van de verdeler verwijderen en de pomp van de ketel op 100% zetten.. Om hoeveel m2 vloerverwarming gaat het? en hoeveel groepen heb je..?
@@JohnVissercvoptimalisatie Daar heb ik inderdaad ook over nagedacht, ben wel benieuwd of dat zou kunnen. Totale vloeropp. is ong. 130m2. Boven heb ik 4 groepen (waarvan er 2 in de praktijk altijd dicht staan). Beneden zijn het 12 groepen. Leiding 16mm, lussen allemaal korter dan 75m. Na de bovenstaande aanpassingen is de aanvoertemperatuur zover ik heb kunnen zien ong. 25c en retour 20c, de ketel draait met dit weer 2/3x per dag een uurtje en krijgt daarmee de woning op 20c.
@@JohnVissercvoptimalisatie De aanvoer- en retourleiding naar de verdelers is een meerlagenbuis met een buitendiameter van 25mm en een lengte van +/- 6meter. Boven iets korter.
Hoi John, ik heb onze Nefit Trendline ingesteld zoals in je video. In onze display staat nu af en toe OY204, weet je of dit kwaad kan? Misschien stond dit er eerder ook al maar dat is me dat toen niet opgevallen. We hebben overal vloerverwarming, en in de badkamer een radiator en die wordt nu niet erg warm maar dat is niet erg. We hebben een Nefit ModuLineEasy kamerthermosstaat. Omdat we ook een houtkachel hebben die we vaak branden heeft de cv monteur hem ingesteld op "Weersafhankelijke regeling", op "vloerverwarming" en de "Verwarmingsparameters" op stooklijn 24 graden - 41 graden, min. max. aanvoertemperatuur 20 graden en 41 graden en als laatste "Ruimte-invloed" op stand "1 - Laag temperatuursysteem ". Weet jij misschien of dit zo goed staat? Groetjes Loes
Heb je nog suggesties qua instellingen voor woning met alleen boven radiatoren (met thermostaat kraan) en vloerverwarming beneden met pomp Vriendelijke groet
Hoi John, heb met dezelfde ketel en instellingen momenteel de volgende situatie: thermostaat beneden (nefit easy) zet ik van 17 naar 18,5 graden. Ketel begint met branden, dan bij ongeveer 32 graden aanvoer temperatuur stopt de ketel en geeft de code 0E 265 wat dus betekend: De ketel schakelt in op laaglast om de warmtevraag te voldoen. Het lijkt mij dat dit niet goed is en hij gewoon door moet stoken totdat aan de warmtevraag is voldaan? Hoor graag van je!
Hallo John, Allereerst dank voor de super mooie en makkelijke uitleg. Ik heb ook een Nefit trendline 30 CW5, maar bij mij hangt hij in de schuur en moet 9 radiatoren verwarmen, een hiervan is op de zolder. Ik heb hem zoals jij hebt uitgelegt ingesteld maar als ik nu de thermostaat 2 graden hoger instel, wordt de aanvoer temperatuur niet hoger als 35/40 graden. Moeten de instellingen iets aangepast worden omdat hij het water vrij hoog moet verpompen en water niet warmer wordt? Alvast bedankt
Hoi John, heb alle instelingen uitgevoerd zoals jij aangaf, echter werd de aanvoer temperatuur niet meer hoger dan 45 graden bij een ingesteld vermogen van 6,9 KW. Ondanks dat hij op 75 graden is ingesteld. Heb nu het vermogen op 20 KW gezet en nu wordt de temperatuur wel gehaald.
Laat het vermogen op 6,9kw staan.. Als je daarmee je huis kunt verwarming dan is het goed.. en anders zet je het vermogen op 7kw of iets hoger.. maar NOOIT op 20 kw
Hallo John, afgelopen dinsdag hebben ze de ketel goed aangesloten. Ben bezig met het inregelen water in radiator 63C en eruit 47C. Ketel op 7kwh en 30% pomp. Wat mij opvalt is dat het verschil bij de ketel in aanvoer en terugvoer temperatuur 35C is.( 63C erin en 28C terug). Ook blijft de temperatuur in de huiskamer de gehele tijd een halve graad achter dan waar het op afgesteld is 19,5C ipv 20C maar dat de verwarming dan niet aanslaat. Ik heb nu het vermogen opgeschroefd naar 9kwh. En nu de vraag doe ik dit goed of moet ik iets veranderen of "leert' het toestel nog? Met vriendelijke groet, Theo
Hallo John, Interessante video en meteen de aanvoertemperatuur omhoog gezet naar 75 graden, het vermogen en de pompsnelheid van de ketel aangepast naar de laagste waarden. We hebben vloerverwarming en een pompschakelaar zit er niet tussen. Deze ook maar meteen besteld. Wat mij wel opvalt na dit aangepst te hebben is dat het verschil tussen de aanvoer temperatuur en de retour klein blijft (tussen de 0,5 en 2 graden) en ik kan niet achterhalen waardoor dit komt. Heb jij enig idee?
Waarschijnlijk staan de ventielen van je radiatoren/ vloerverwarming te ver open waardoor het water geen tijd heeft om warmte af te geven, video's over waterzijdig inregelen gezien?
Bedankt voor de uitleg! Ik heb eenzelfde ketel, en durf er nu mee te experimenteren. Hoop dat ik door de nieuwe instellingen al wat minder getik in de leidingen krijg. Dat is de reden dat wij de thermostaat maximaal omlaag draaien in de nacht, want we willen niet wakker worden van dat getik in de vroege ochtend :)
@@JohnVissercvoptimalisatie Dank je! Al deels gedaan maar zal het nog eens checken. Ik ben niet zo van het meest efficiënt stoken, het moet gewoon snel warm zijn. Ik neem 10pct verbruikstoename dan op de koop toe. Vandaar misschien het getik, dat ik te heet stook!
@@martijnrijswijk8862 Als je continu op 45graden stookt dan heb je veel minder tikkende leidingen. Als je een boiler neemt voor warmwater dan is het tikken nog minder..
@@mtijsen7475 Dat ligt aan de isolatie van de woning.. als je overal enkel glas hebt dan zal het niet werken.. Bij een woning uit 2000 of jonger is dit (meestal) geen probleem.
John, ik heb al veel van je filmpjes gezien, heel leerzaam, dank daarvoor. Vraag. Je zegt ergens dat je in de woonkamer waar de thermostaat van de CV hangt, geen thermostaatkranen op de radiatoren moet hebben. Mijn leverancier heeft dat wel gedaan... zal ik die vervangen door gewone aan/uit kranen?
Zijn deze instellingen ook nog steeds gunstig met de huidige gasprijzen? Kan de aanvoertemperatuur niet beter op 50 graden bijvoorbeeld? Of werkt dat bij dit type juist niet gunstig. Ik heb nog oude radiatoren in een matig geïsoleerd huis (uit 1933). Is ecostand dan mogelijk?
Hoi John, ik probeer de instellingen van mijn trendline hrc25/cw4 te optimaliseren maar wat mij opvalt is dat de verschil temperatuur maar zo’n 9 graden blijft. Ik heb de maximale cv-temperatuur op 75C laten staan, het vermogen terug geschroefd naar 10kW en het pomp toerental naar 65% gezet. Vanwege de gasprijzen stook ik alleen nog in de woonkamer en een beetje op slaapkamer, in het totaal zijn dat twee grote en een dubbel plaats 1.5m in de woonkamer en een dubbel plaats 1.5m op de slaapkamer. Wat mijn ook opvalt is dat de aanvoer temperatuur maar zo’n 58 grade blijft. Doe ik iets verkeerd?
Mooi filmpje, zijn de instelling die je hebt gedaan bijna goed voor elke soort woning? Zelf beneden 3 radiator (incl hal) en boven wordt de werkkamer en de badkamer verwarmd. Welke instellingen kan je mij aanbevelen? Woning uit jaar 1989 met HR++ glas.
Bedankt... Voor de meeste woningen wel.. maar omdat je HR++glas hebt moet je het vermogen 10% hoger zetten.. Ik snap niet dat die rommel nog wordt verkocht.. minimaal Triple HR+++ met kunststof afstandshouders met een u waarde van 0,7 of lager..
@John Visser. Dank voor het informatieve filmpje. Wij hebben sinds kort dezelfde ketel en ook deze heeft de installateur helaas niet goed ingesteld. In mijn Bosch EasyControl CT200 thermostaat kan ik de weersafhankelijke regeling aanzetten (ik heb geen buitensensor en gewone radiatoren). Welke gevolgen heeft dit voor de door jouw geadviseerde instellingen van de ketel?
Hallo John, bedank voor de zeer heldere uitleg. Ik heb zelf de trendline CW 5. Ik heb op vloerverwarming met 5 groepen, 13 radioatoren en 1 convector put. betreft een vrijstaande woning. Kan ik dan ook gewoon bovenstaande instellingen overnemen? En hoever zet ik de radiatoren open? Juist zo min mogelijk open of juist zo maximaal mogelijk open? IK hoor graag jouw advies. Groeten Marcel
update: met de instellingen vanuit de video en de radiatoren op vorst stand, haalt de CV ketel het niet bij koudere dagen. Dan blijft die constant werken om het op een temperatuur van 19 graden te krijgen. Moet ik dan het vermogen iets verhogen? Of juist de pompsnelheid? Of op koude dagen gewoon de radiatoren even iets verder open zetten? Graag advies.
Hoi John Hoe werkt dit dan bij vloerverwarming heb de instelling gedaan gaat bij aanvoer niet echt hoger dan 36gr en retour 24 verschil 12 graden op display. aanvoer staat op 75gr
Hallo John, Ik heb net je video ontdekt voor de Trendline en ben bezig deze zo goed mogelijk in te stellen. Nu heb ik een Nefit thermstaat waarop ik in het programma de aanwarmvervroeging op aan heb staan. Is dat qua verbruik zinvol en hoe verhoudt zich dat met jou instellingsadvies?
Beste John, dank voor je duidelijke uitleg. Ik heb een Nefit Trendline Aquapower Plus Hrc30 CW6 en heb nog een aanvullende vraag. Bij de pompinstellingen staat de stand energiebesparing op OFF. Kun je aangeven wat dit inhoudt en of het verstandig is deze op ON te zetten? Dank vast voor je hulp.
Hieronder de uitleg vanuit Nefit.. Zodra de energiebesparing op “On” wordt bevestigd detecteert het cv-toestel wan- neer het cv-systeem geen warmte af- neemt, en stopt de pomp tijdelijk. Lijkt me niet echt een meerwaarde..🤔
Hoi John, helder filmpje. Ik heb alleen 2 vloerverwarmingsystemen welke als hoofdverwarming fungeren en een enkele radiator. Kun je dan ook deze instellingen hanteren? Met vriendelijke groet, J. van Gammeren
Leuke interessante informatie. Nu heb ik eens gekeken hoe het hier stond ingesteld… stukken hoger dan in je video bv watertemp aanvoer 80 graden. Nu heb ik wel convectoren in de woonkamer, en op de etages (5 kamers) thermostaat kranen. Retourtemp is als ik de aanvoer op bv 50 zet vrijwel gelijk, zeg 45 graden. Is dat ok of idioot? :) Vermogen nu eerst zo laag mogelijk gezet net als toerental vd pomp. Kortom 7kwh en 30%. Kan dat zonder dat ik ijsberen moet gaan ontwijken? Ik probeer het eens maar ff nu het kouder wordt…. Als er mensen zijn die waardevol en nuttig advies kunnen geven hou ik me uiteraard aanbevolen :) Elke m3 en kwh die we kunnen besparen zonder in te leveren op comfort is meegenomen tegenwoordig.
Ga dit nu ook proberen. Nefit trendline, huis van 1997, radiatoren altijd dicht, 45 m2 vloerverwarming. Temp in huis ingesteld snachts 18, overdag 19. Verbruik zat altijd rond 1100 kuub gas. Ben benieuwd of er verschil zal zijn. Is het nu enkel kijken of ik de douche warm krijg en de temperatuur in het huis (op de thermostaat)?
Het lijkt erop dat mijn vloerverwarmingen niet warm genoeg wordt met deze instellingen. Wat dien ik nu te verhogen zodat die meer power krijgt? Toeren of vermogen? Huidige aanvoer 30 graden. Retour 24. Verschil 6. Ingestelde aanvoer temp 75
Wanneer is een ketel dan HR? Iets met condensatie en aanvoer-retourtemp verschil. Maar hoe zie je dat of je ketel inderdaad als HR functioneert? (Nefit Topline Aquapower HRC 30/CW5) en vloerverwarming plus radiatoren)
Hoi John, Wij hebben een Nefit Trendline CW4 Ongeveer 40m2 vloeroppervlakte met vloerverwarming op een 4 groepen mengverdeler met Wilo Para HU25/6, ZONDER radiatoren. De CV heb ik op 7KW gezet, max pompsnelheid 30%. Thermostaat knop mengverdeler op 40. Nu blijft mijn ketel enorm pendelen, ook als ik de verdeler naar stand 3 zet (staat op middelste icoon "een soort t"). Ik heb ook al geprobeerd op de thermostaat verdeler op 40 te zetten en cv op max35 , maar in dat geval lijk ik ook weer pendel problemen te krijgen. Overigens stond de verdeler op 1 en heb hem max 10 minuten op 3 laten draaien of is dat te kort op te beoordelen of hij blijft pendelen?
Vermogen op laagste stand en aanvoertemperatuur op 75graden. De thermostaatknop van de vloerverwarming op 45graden zetten.. Zet de thermostaat even op 25graden.. dit om zeker te zijn dat de thermostaat de ketel niet laat pendelen.. Misschien minimale pompsnelheid iets omhoog als hij blijft pendelen..
@@JohnVissercvoptimalisatie Vermogen op 7kw, aanvoer 75, verdeler op 45. Als de pomp op min en max beide op 30 staat gaat hij pendelen omdat temperatuurverschil tussen aanvoer en retour te groot wordt. Waar zou ik de pompsnelheid naar aan moeten passen? En dan de min of max of beide? CV ketel hangt overigens 3 meter van de mengverdeler.
Hoi John, ben jij ook bekend met het wel bekende brommende geluid van de trendline? dit doet hij voornamelijk als hij een tijdje heeft gebrand voor CV en helemaal terug gemoduleerd is naar zijn laagste vermogen. Afstelling op laaglast is goed (-0,05) Ik heb hier ook al contact over gehad met nefit maar die kunnen mij niet een concrete oorzaak hiervan geven behalve dat de brander versleten zou zijn (maar dat lijkt mij sterk gezien de ketel dit eigenlijk al vanaf dag 1 dat hij hangt doet) Heb jij hier ook ervaring mee? en zo ja ook een oplossing?
Heb je ook de voordruk gemeten? Dit moet je statisch en dynamisch doen.. Deze moet statisch rond de 25mb maar niet hoger dan 35mb Dynamisch niet lager dan 20mb als toestel op vollast brand.. Het kan ook zijn dat de ketel inwendig recirculeerd of bij de rookgasafvoer.. Genoeg oorzaken..😅
Je houdt een retourtemperatuur aan van ongeveer 50 graden. Is er een reden waarom je niet voor een lagere retourtemperatuur kiest, zodat je aan die kant meer warmte kunt terugwinnen uit de rookgassen? Dat kan wel 5 tot 8% schelen. Komt dat in dit voorbeeld puur door het aanwezige afgiftesysteem?
Cv-installatie was nog te warm.. Hij moet eerst afkoelen en dan wordt de retour langzaam kouder.. Maar met een slecht geïsoleerde woning ontkom je er niet aan..
@@bertramtroost4736 Zorgen dat de druk goed is en de sifon schoonmaken en de pvc afvoer doorspoelen met water.. Het beste is gewoon 1 keer in de 2 jaar een onderhoudsbedrijf bellen..😉
Bedank voor het filmpje en duidelijke uitleg, ook op de reacties hieronder. Leerzaam! Misschien een domme opmerking, maar waarom worden er dan zulke hoogvermogen cv ketels geplaatst dan? Ik lees dat merendeel van de ketels teruggezet worden naar minimaal vermogen en de pompsnelheid omlaag en dan vaak maar minimaal verhoogd hoeft te worden voor de juiste delta T. Dat is toch een beetje vreemd of niet?
Ze worden verkocht voor warm water, willen op 2 of 3 punten tegelijkertijd warm water hebben. Maar vergeten dan dat ze een te dunne leiding hebben. Je kan beter een close-in boiler plaatsen in de keuken en je dan afvragen of je bad echt met 10 minuten gevuld met water moet zijn. Dan heb je bijna altijd een te hoge onderwaarde voor cv..🤔
@@ralftheking8040 Voor een regendouche + bad heb je 22mm nodig maar dan heb je ook een hydrofoor pomp nodig met een CW6 ketel.. In normale woningen is 15mm voldoende.. en dan een CW5 .. In de keuken moet je ALTIJD een close-in boiler/ combi Quooker plaatsen, zodat je geen drukval hebt wanneer er warmwater gepakt wordt..
@@JohnVissercvoptimalisatie beste John, bedoelt u dan dat er een warmwater-voeding van 22mm naar de badkamer wordt gelegd? Waar dient vervolgens de hydrofoorpomp voor?
OK, wat is precies het nut van de verhoging van de temperatuur naar 75 graden? Ik snap dat niet. Ik heb een systeem deels vloerverwarming en boven radiatoren (allen voorzien van thermostaatkranen). Ik heb de maximum aanvoertemperatuur verlaagd naar 40 graden en de thermostaat in de huiskamer staat dag en nacht op 21 graden ingesteld. Boven blijft het voor het slapen warm genoeg (radiatoren warme amper op) maar voor het (thuis)werken wordt bijverwarmd met een elektrisch kacheltje indien gewenst (slaapkamers zijn klein, dus zijn snel warm). Als ik de instellingen doe zoals door u geadviseerd, zouden de radiatoren dan boven wèl heet kunnen worden? Behalve aanpassing van de maximumtemperatuur naar 40 graden heb ik niets gewijzigd op de Nefit cv ketel
Dit voorkomt het pendelen van de ketel.. aan/uit/ aan/uit/ aan/uit.. en ga zo maar door.. De radiatoren worden boven pas warm als er lang warmtevraag is..
Hoi John, Bedankt voor het heldere filmpje. Wij hebben een woning waar de benedenverdieping door vloerverwarming (+- 100m2 oppervlakte vloer) wordt verwarmd, zonder behulp van radiatoren. Boven enkele radiatoren, maar deze staan niet altijd allemaal open. Enkel de aanvoertemperatuur van de verwarming is op 50 graden gezet. De overige instellingen staan zo te zien op fabrieksinstellingen. Het betreft een trendline II cw5 met een nieuwe nefit bosch EasyControl. Thermostaat constant 20 graden Wat kan ik het beste doen met mijn instellingen om zo efficiënt mogelijk met behoudt van comfort te stoken? En heeft het verlagen van de pomp geen invloed op warmwater bij vullen van bijvoorbeeld een bad? Alvast veel dank!
@@JohnVissercvoptimalisatie Dankjewel voor je antwoord!! De vloerverwarmingthermostaatknop staat tussen de 35 en 40 graden. Kan ik dit handhaven? Tegelvloer Nogmaals dank en ik zal het kanaal abonneren om de tips in de gaten te houden.
Beste Rik, Gewoon beginnen met laagste vermogen.. pomp minimaal op laagst en maximaal op laagst. Dan even laten draaien zodat de retourleiding afkoeld, is deze rond de 35 graden dan kijken wat de aanvoertemperatuur is. Als deze te laag is het vermogen stap voor stap verhogen tot dat deze 50 graden is.. En uiteraard de thermostaat het liefste niet te veel verspringen tussen dag en nacht.. maximaal 2 graden.. Gewoon proberen..
@@johanvanlith9371 Deze instellingen kan je inderdaad gebruiken.. De thermostaat weet niet wat voor een ketel er hangt en wat voor een systeem het is en hoe groot de woning is..
Hallo John, ik heb ook een nefit trendline cv ketel maar mijn aanvoertemperatuur is gelijk aan mijn retourtemperatuur. Hoe kan je retourtemperatuur naar beneden krijgen. Op mijn systeem is het TADO thermostaat gezet . 3 radiatoren en vloerverwarming. Alles is ingesteld zoals jij hebt beschreven in bovenstaand filmpje. Wat kan ik hieraan doen.
Pomp zachter zetten en de kranen knijpen.. Controleer of de radiatoren goed zijn aangesloten.. ik had vorige week weer complete woning waarvan de aanvoer/retour verkeerdom was aangesloten..
Hi John, mooi filpjes dank hiervoor. Voor onze Nefit Trendline Hrc 30 gelden hier dezelfde instellingen voor met een Therminon OEM LTV 10 groeps verdeler? Probleem is dat de aanvoer temp op de verdeler niet boven de 25 graden komt. er zit een thermostaatknop op welke per graad instelbaar is, deze staat op 40 graden. Heb je misschien tips hoe deze ketel goed in te stellen hiervoor? Instellingen nu zijn, Vermogen 14,1 kw Aanvoertemp 50g Pomp min 30% max 67% Bedankt alvast
Hoi John, Ik wil ook de Trendline aanschaffen. Welke type moet ik nog bekijken. Maar de instelling voor 2 kleine radiators op de gang. 1 hoge half ronde design radiator en vloer verwarming woonkamer 2e verdieping (drive inn woning) Moet ik dan ook de instelling terug zetten?
Hoi John, Dezelfde ketel icm bosch easycontrol thermostaat Wij verwarmen beneden 40-50m2 met vloerverwarming. Boven 4 radiatoren. 1 Thermostaat en die hangt beneden in de woonkamer De knop van de vloerverwarming verdeler staat op 40. Onze ketel hangt beneden en de aanvoer en retour leidingen liggen wel wat extra ingepakt maar ook mee over de vloerverwarmingsmatten. Dekvloer van 6-9cm met vezels, als topvloer tegels. Nu staat de aanvoer op 55 en merk je bij koude dagen precies waar die leidingen liggen omdat de tegels daar nog warmer zijn. Zou het gevaarlijk zijn voor de tegels als ik de aanvoer op 75 zet? Of kan ik je instellingen gerust overnemen?
@@JohnVissercvoptimalisatie Is overigens een Wilo pomp met 4 groepen op de verdeler. Deze staat nu op stand 1. Wat is de gedachten gang om die op stand 3 te zetten? Nu op stand 1 is de aanvoer 40 en retour ongeveer 30 - 35. De groepen staan helemaal open.
@@JohnVissercvoptimalisatie Dankje. Ik heb de cv in de door jou aangegeven settings gezet maar de aanvoer stijgt niet boven de 60 graden. Ook niet als ik het vermogen hoger zet naar bijvoorbeeld 12 of 14 kw en/of de maximale pompsnelheid verhoog naar bijvoorbeeld 70 procent. Ketel is overigens niet aan het pendelen. Dat de radiatoren wat afgeknepen staan om een koudere retour te krijgen kan niet de oorzaak zijn waarom de aanvoer niet boven de 60 komt?
Dag John, zijn deze instellingen (lager vermogen, lagere pompsnelheid) ook van toepassing in de zomer als de thermostaat op 15gr staat en de ketel dus alleen brand voor warmwater ?
Beste John, Bedankt voor het duidelijke filmpje. Ik heb een trendline hrc30/cw5 Ik heb hem op 10.2kw gezet omdat ik het nog niet goed warm kreeg. Aanvoer staat op 75° De aanvoer komt niet boven de 53° en de retour rond de 38°. Moet ik zorgen dat aanvoer hoger komt dan 53° en hoe doe ik dat dan? Hartelijke groet Marco
Hij gaat vanzelf omhoog.. hoe langer er vraag is hoe hoger de temperatuur wordt.. Anders zet je hem op 12kw en ga dan waterzijdig inregelen.. helpt dat niet dan de woning beter isoleren..
Dag John, hartelijk dank voor je informatieve video. Ik denk dat ik nog iets niet goed doe. Mijn aanvoertemperartuur is 75° en mijn retourtemperatuur is 66° . Een verschil dus van 9°. Bij welk minimale/maximale verschil aanvoer/retour temp is het hoog rendement?
@@JohnVissercvoptimalisatie dank je wel voor je vlotte antwoord. Ik zie net uw video over het waterzijdig regelen van een radiator met een eenvoudige knop. Met die tip, net open draaien totdat de retour temperatuur 30 tot 40 graden is. Nogmaals dank voor de duidelijke informatieve instructies.
@@JohnVissercvoptimalisatie dag John heb alles ingesteld volgens je adviezen. Omdat ik geen thermostaat kranen heb, heb ik de 2 kranen toegedraaid zoals je in een andere video hebt uitgelegd. Het verschil tussen aanvoer- en retourtemp krijg ik niet groter dan 11 tot 12 graden. Het duurt best lang (een uur) eer dat de temperatuur in die ruimte een halve graad hoger is. Is dat juist? Of doe ik nog iets niet goed? Gebruik ik in de huidige situatie niet veel meer gas?
@@bertuutzeeland2058 De kranen verder dichtdraaien.. Het kan zijn dat je ergens een bypass in huis hebt of de driewegklep in de ketel laat water door..
Vreemd dat het bedrijf dat bij mij een HRC25 heeft geinstalleerd niets met de instellingen heeft gedaan. Alles staat op de fabrieksinstelling. Ik gebruik het tapwater alleen voor douchen dus heb ik dat op ECO gezet. Dat hadden zij toch ook gekund? Komend stookseizoen maar eens experimenteren en dan ben ik benieuwd wat ze zeggen wanneer ik ze bij de volgende onderhoudsbeurt daar op aanspreek.
Hallo John, wij hebben een grote vrijstaande woning en in de woonkamer waar de kamer thermostaat hangt 2 convector putten. Als de temperatuur rond de 50 graden is komt hier bijna geen warmte vanaf verder in het huis hebben we 12 radiatoren. De woning is energie label C en hebben de thermostaat vaak op 21 / 22° is het voor ons ook verstandig deze instellingen aan te houden?
De pompsnelheid kan je wel verlagen.. als je het vermogen te laag zet dan blijft het water te koud.. maar dat is gewoon een kwestie van uitproberen.. Je kan op de convectorputten eventueel een Speedcomfort opzetten.. dan heb je meer convectie op een lagere temperatuur.. Maar convectoren blijven ondingen..
John, mooi filmpje, bedankt. Ik heb een vraag... Waarom plaats je nog een Inregelkraan als je de pompsnelheid toch omlaag zet? En heeft de pomp hier geen last van als hij gesmoord wordt?
Dan kan je zien hoeveel water er door de installatie heen gaat.. net als de debietmeters bij de vloerverwarming. Een oude pomp zonder magneetfilter draait minder toeren dan een nieuwe pomp met magneetfilter..👍
Wordt bij het verlagen na de minimale vermogen de aanwarmtijd niet heel erg lang. Zodat de ketel er heel lang over doet om van bv 18gr na de 20gr te verwarmen. Dit is ook immers een modulerende ketel hij regelt zich toch ook op een moment terug in het vermogen? Scheelt dit dan zo veel in € per jaar zoals je het net vermeld.? Moet natuurlijk ook wel comfortabel blijven. Is het danwel niet verstandiger om met een constanter temperatuur te stoken ipv te schommelen met 2 graden op je thermostaat
Ligt heel erg aan de isolatie van de woning.. Ik heb het liefst de ketel op bv.. 5 kw vermogen met een retourtemperatuur van 35 graden of lager met een ruimtetemperatuur die dag en nacht hetzelfde is, misschien voor de avond 1 graadje hoger..
John, Bedankt voor deze duidelijke info! Ik heb toch een vraag... We hebben hier een Trendline HRC30 gecombineerd met een easy control thermostaat en een oude cv-installatie. Tijdens het opstoken van de woonkamer wordt alles lekker warm, maar als het op temperatuur is (maakt niet uit welke) dan krijg ik de radiatoren niet meer warmer dan ongeveer 40 graden. Het voelt dan na verloop van tijd ijskoud, ongeacht de ingestelde temperatuur. Heb je nog tips om de ruimte behaaglijk te houden?
Zorg ervoor dat de ruimte niet te snel op temperatuur komt.. dan wordt het aangenamer warm en je moet ervoor zorgen dat de ketel altijd draait zodat de radiatoren altijd warm zijn..
@@JohnVissercvoptimalisatie dankjewel voor de tip! Ik heb het vermogen nu op 10 kw staan. Helemaal naar de 6.9 is dan beter? 6.9 kw icm met 75gr max water
Ha John, mijn CV ketel is dezelfde als in het filmpje en geeft 18.8 kw vermogen aan. Ik heb een kleine 2 onder1 kap met Nefit slimme meter. Ook hebben we beneden vloerverwarming en die staat op een 35 graden ingesteld. Gaat samen met de gewone CV ketel. Toch duurt het redelijk lang voordat de kamer op temperatuur is beneden. In de rest van het huis staan 3 radiatoren op standje 2. Heb je tips?
Hallo John.ik heb een nefit trendline HRC30 5..stel ik die hetzelfde in als de als de trendline HRC25...ik heb vloerverwarming en een 4 tal radiatoren. Mvr Ben
Hoi John Ik heb een Bosch HRC 30 met alleen een schermpje die de temperatuur aangeeft. Hoe kan ik bij deze ketel het vermogen en de pompsnelheid aanpassen? En ik benedenverdieping volledig op vloerverwarming (verdeler met pomp), boven radiatoren die voldoende warmte leveren bij aanvoer 45 graden. Hoe hoog zou je de max aanvoertemperatuur van de verwarming zetten?
Sinds kort heb ik een pompschakelaar tussen de verdeler geplaatst. Ik vraag mij alleen af of het normaal is dat de pomp steeds uitschakelt en een halve minuut later weer inschakelt. Dat lijkt mij niet de bedoeling. Wat vind jij ervan?
Hallo John, 15 december gaan ze mijn pomp voor de vloerverwarming vervangen omdat deze stuk was. Inmiddels heb ik de pomp weten te maken. De pomp is een grundfos met 3 standen. Ze willen deze pomp vervangen door een Alpha 2 pomp. Is het verstandig om de oude pomp te vervangen of volstaat het ook als ik er een pompschakelaar tussen zet en de oude pomp hou. Verder ben ik benieuwd of het ook een optie kan zijn om de pomp er helemaal uit te halen. Cv staat op zolder en daar draaien naast de vloerverwarming ook 9 radiatoren op. De vloerverwarming heeft 3 lussen. Op dit moment is 1 lus verstopt.
@@vincentkanis8580 De pomp uiteraard vervangen en een Albrand pompschakelaar plaatsen.. Als een pomp eenmaal defect is dan kan je hem nooit (repareren) Plaats meteen een Spirotech magneetfilter en microbellen ontluchter... NOOIT gecombineerd..
De nieuwe pomp heeft een auto adapt functie. Hier zit een soort lerend vermogen in. Gaat dit niet verloren als ik er een pompschakelaar tussen zet? M.a.w. Hoe moet ik de pomp instellen met een pompschakelaar?
@@vincentkanis8580 Nooit op auto adapt.. Als je geen zones hebt op de verdeler dan kan de pomp op constante druk, als je wel zones hebt dan op proportionele druk.. de pomp heeft een geheugen..
Op de begane grond hebben wij zowel vloerverwarming als behoorlijk wat radiatoren. Zonder pompschakelaar blijft de pomp van de vloerverwarming draaien in de nacht. De radiatoren koelen af in de nacht. Klopt het dat als de pomp ‘s nachts aanblijft de vloer sneller afkoelt in de nacht? Zo ja, is het dan verstandig om een pompschakelaar aan te schaffen?
Geen.. ik plaats geen radiatoren.. ik kijk in de bestaande situatie wel naar type radiator, isolatie, noord of zuidzijde, zit er een raam of is het inpandig, hoogte van de ruimte type inrichting.. Op internet kan je wel een (standaard) berekening toepassen..
Beste John, duidelijke en goede video! Zelf heb ik een Remeha Calentha 40C (onderwaarde 7.0 KW). Vorige week de aanvoertemperatuur ingesteld op 50 graden, mijn huis is goed geïsoleerd en merk dat dit prima aanvoelt. De retourwatertemperatuur is nu ongeveer rond de 42 graden/soms hoger . Echter kan ik dus beter de aanvoer temperatuur hoger houden en het maximale vermogen + de pompsnelheid verminderen? Hoe het nu met pendelen zit weet ik namelijk niet!
Bedankt..😄 Onderwaarde van deze ketel is met G25 (laag calorisch) gas en een retourtemperatuur van 30 graden of lager 5,8KW Inderdaad aanvoertempratuur op 75graden en maximaal vermogen (P17) van 4100 toeren naar 1700 toeren...NIET LAGER. Minimaal toerental (P19) NOOIT aankomen.. anders gaat de ketel in storing Maximale pompsnelheid (P29) van 60% naar 20% zetten.. Gaat hij pendelen dan de maximale pompsnelheid op 30% of 40% zetten. Dan merk je dat de aanvoertempratuur omhoog gaat en de retourtemperatuur naar beneden. Je hebt eigenlijk een cv-ketel nodig die tussen de 1 en 8kw is..👍
Beste, ik heb een zelfde ketel als in dit filmpje. Gehele begane grond is vloerwerming met 6 groepen die even ver openstaan. Vloerverwarmingpomp staat op stand 2/3 en op 40 graden. 1e verdieping 3 radiatorren en 2e verdieping 2 radiatorren. Voor je beeld, 1 radiator per ruimte. Wat is dan voor mij de meest logische instelling?
Hoe werkt het met de nadraaitijd van de pomp? De ketel staat in de schuur en ik weet uit documentatie dat men vroeger de pomp op continue heeft staan kwa nadraai tijd is het dan beter om deze in te stellen dat deze na zoveel tijd uit is of is het juist beter om de pomp door continue blijft draaien?
Je hebt een hele kleine kans dat als de thermostaat niet meer vraagt de de leidingen in de schuur kunnen bevriezen.. dat gebeurt ook als je in de winter op vakantie gaat.. dan moet je de pomp continu laten draaien.. maar normaal gesproken hoeft dat niet.. Een ander nadeel als de pomp continu draait is dat de radiatoren/vloerverwarming weer afkoelen omdat het water door de koude schuur loopt..
Hallo John, bedankt voor dt intressante filmpje. Ik heb zelf ook een Trendline CW4 van 3 jaar oud hangen. Ik heb jouw instellingen exakt overgenomen. De rest van mijn installatie is van 1973. Dikke gelaste leidingen dus in combinatie met Jaga Convectoren en een magneetfilter. Verwacht jij dat mijn installatie met de door jou voorgestelde instellingen gaat werken? Ik heb recent nog niet hoeven stoken aangezien onze woning daar waar mogelijk optimaal is geïsoleerd. Ik heb gisteren een kort testje gedaan. Ruimte temp. 19°C, thermostaat op 21°C. Het viel mij toen op dat de aanvoertemp tot ca. 40°C opliep en de retour slechts 8°C lager was. Als gevolg liep de ruimte temperatuur nauwelijks op. Ik wil er nog niet teveel conclusies aan verbinden maar vraag me af of dit gaat werken als het buiten iets kouder wordt. Zo nee, welke parameter kan ik het beste aanpassen? Alvast bedankt voor je reactie.
@@JohnVissercvoptimalisatie de pomp staat reeds op 30%, net zoals het vermogen op 7KW. Ik wacht het koude weer even af, zal opnieuw eens testen en me opnieuw melden.
@@JohnVissercvoptimalisatie inmiddels een tijdje verder en uitgebreid getest / gestookt met deze installatie. De instellingen heb ik 1 op 1 van jou overgenomen. De conclusie is dat met een aangepast stookgedrag, dat wil zeggen rustig stoken zonder al te grote temperatuurverschillen in 1 keer, het goed mogelijk is de woning te verwarmen. Ik heb de klok programma's inmiddels op dit stookgedrag aangepast. We hebben een goed geisoleerde jaren 70 woning. Nachttemp. 16°C, 'smorgens naar 18°C, 'savonds 19°C. Ook bij de vorst van de laatste tijd werkt de installatie goed maar je moet er de tijd voor (willen) nemen. De ketel stookt rustig aan. Je ziet dat de "intelligentie" van de ketel de watertemperatuur vanzelf laag houdt. Meestal ergens rond de 50°C toevoer. Daar hoef je de maximale toevoer temp. dus niet voor terug te zetten, die staat net zoals in jouw filmpje op 70°C. Met de Jaga convectoren is het verschil tussen toevoer en retour beperkter. Meestal rond de 10°C. Als ik de site van Jaga bekijk schijnt dat bij een toevoer van rond de 50°C normaal te zijn. Of deze instelling ook daadwerkelijk een besparing opleverd weet ik helaas niet omdat ons stookgedrag sowieso fors veranderd is tov. andere jaren. Een graadje lager, verwarming vroeger uit 'savonds, etc.
Goedendag, Ik heb de uitleg over de HRC30 CW6ii (mijn CV installatie 2021) gevolgd en alle instellingen overgenomen. Begane grond: vloerverwarming woonkamer/keuken (61m2), 2 radiatoren in hal en WC (11m2) 1e Verdieping: vloerverwarming badkamer, 5 radiatoren in 4 kamers en overloop Zolder: geen verwarming, ketel en Itho ventilatiebox Begane grond: 10cm PIR isolatie en dekvloer van 10cm Muren spouw 6cm geïsoleerd en overal HR++ glas Dak geïsoleerd met 10cm PUR Vrijstaand jaren 30 huis Wilo Para pomp, verdeler 7 groep met debiet (1 voor badkamer) Bypass 1,5 Watts LCD THERMOSTAATKNOP RF (BT-TH02 RF) De retour temperatuur wordt gelijk met de aanvoer. Rond de 65 graden. Wat kan ik nog doen om de retour temperatuur lager te krijgen
Vraagje, hoe kan ik de waterdruk verhogen? Ik heb dezelfde ketel alleen de CW3. Douchekraan zit apmer druk op. Normale kraan al vervangen voor thermostaat kraan maar geen verbetering
Kijk eens wat voor druk je op de koudwaterleiding hebt.. Je kan er een drukverhogingspomp tussen zetten maar dan moet je eerst uitzoeken of het probleem niet ergens anders zit.. bijvoorbeeld.. hoofdkraan niet ver genoeg open , zeefjes verstopt, te dunne waterleiding, inlaatcombinatie verstopt, ed..
Ten eerste bedankt voor alle nuttige info in de RUclips filmpjes, ben al een stuk wijzer geworden. Ik heb wel een vraagje, ik ben al een tijdje aan het stuntelen met de instellingen van onze vloerverwarming. Resultaat is een jaarverbruik van 3500m3 gas. Het gaat om een jaren 70 vrijstaande woning, de kap is inmiddels geïsoleerd en de vloer binnenkort ook, de spouw aankomende zomer, hr++ glas boven beneden. We hebben boven en beneden bij elkaar 100m2 vloerverwarm ing met 2x 6groeps robot verdeler met een UMP3X pomp + pompschakelaar op 28,5 graden aanvoer. Beneden staan alle zones open, boven wordt per zone apart geregeld. Verder heb ik beneden 1 thermostaat (moduline 300) welke 's nachts op 18,5 staat en langzaam 's ochtends opbouwt naar 19,5, boven krijgt dus alleen warmte wanneer de thermostaat beneden wordt geschakeld. De pompen staan allebei stand 2 constante druk, maar ik las al dat ik voor een zone geregelde verdeler de pomp beter op proportionele druk kan zetten? Zie jij nog vreemde waardes in de onderstaande instellingen van trendline hrc30 cw5? 70 graden 50 max pompsnelheid 9kwh max 3min naloop tijd eco water 's ochtends is die wel een goede 3a4 uur bezig om de vloer van 18,5 naar 19 te krijgen, is dat normaal of kan ik nog spelen met de pompsnelheid (het vermogen van de ketel lijkt mij voldoende voor de oppervlakte toch?). Huidig verbruik is z'n beetje 0,90m3 per graaddag, wat ik nog steeds wel aan de hoge kant vind, kan dat komen omdat die zo lang bezig om de vloer op te warmen (thermostaat gaat om 21:00 van 19,5 > 18,5 en om 6:00 weer naar 19.0)?
Met vloerverwarming ALTIJD de dag en nachttemperatuur hetzelfde houden.. Pomp op proportionele druk zetten als je zones hebt op de verdeler.. anders constante druk.. Plaats NOOIT HR++ glas (u-waarde van 1,1).. dat is niet meer van deze tijd.. ALTIJD HR+++ 52 of 54 mm met kunststof afstandshouders (u-waarde van 0,5) zonder roosters. Als het nieuwe kozijnen zijn dan past dat prima.. als het in een bestaand kozijn geplaats moet worden dan kan je de sponning groter maken of dunnere glaslatten plaatsen..
Dag John mooi duidelijke uitleg ,zelf heb ik een hrc30 cw5 topline en ook deze waarden overgenomen. Maar merk toch ondanks dat de radiatoren wel heet worden het lang duurt voordat er en graadje bijkomt. Heb jij nog tips voor deze ketel qua waarden. Het is nu natuurlijk ook hartstikke koud misschien dat ik moet wachten op temp boven 0 met instellen Woon in een tussenwoning jaren 70 . Benenden totaal 5 radiatoren helemaal los Boven klein designradiator in de douche en kleine slaapkamer die los staat Geen thermostaatkranen in de woning. Alvast dank voor je reactie!
@@ludwinpater3665 Zeker.. alleen de onderwaarde van de cv-ketel is hoger.. dat houd in dat je hem niet op bijvoorbeeld 5,6kw kan zetten maar op 6,9kw onderwaarde.. daardoor heb je kans dat hij iets vaker gaat pendelen..
Hi John, heel erg bruikbaar. Bedankt dat je dit met ons deelt. Hopelijk lees je mijn vraag nog aangezien het filmpje al wat ouder is. Ik heb HRC30 uitvoering van de Nefit Trendline. Mijn huis heeft echter nog oude gelaste leidingen en oudere type radiatoren (verticale lamellen eea uit eind jaren '60). Diameters 42mm, 28mm, 22mm tot aan de radiatoren. De 42mm leidingen lopen horizontaal 12 meter over de zolder voor verticaal naar de verdiepingen wordt gezakt met een kleinere diameter. Op een plek zijn twee moderne radiatoren geplaatst. Maxiaal een viertal meter met 15mm aangesloten op de bestaande 22m stalen leiding. Een installateur zei ooit dat dit 'type' installatie juist veel water doorvoer nodig heeft. Ik vraag me af of ik gewoon jouw aanpak kan volgen of toch met een aantal zaken rekening moet houden? Bedankt iig voor het meedenken. Wordt gewaardeerd.
Dan heb je inderdaad meer vermogen nodig.. De pomp kan je wel heel laag zetten.. Als je de leidingen isoleert dan verlies je minder warmte.. Maar je stookt met dit oudere systeem ongeveer 15% duurder...
Beste, Wij hebben hier op de benedenverdieping 6 groepen (60m2) vloerverwarming met een hce80 aan Evohome en de bovenverdieping voorzien van radiatoren met Evohome knoppen. De ketel is een hrc30 Heeft het in dit geval ook zin om waardes aan te passen aangezien elke ruimte/zone apart wordt aangestuurd?
@@Stennisbegat Vermogen misschien minimaal 5kw en maximaal 8kw Pompsnelheid misschien minimaal 20% en maximaal 30% maar dat ligt aan het merk en type cv-ketel
Beste John, zeer interessante video vooral in de aankomende tijd met deze gas prijzen! Wij hebben een Nefit Trendline HRC 30 CW5 onder vloerverwarming ongeveer 90 m2 2x radiatoren, boven 6 radiatoren staat er maar 1 aan op de badkamer. Op alle radiatoren zitten thermostaatkranen. Hoe kan ik de ketel het beste instellen om de ketel het beste te laten functioneren? De instellingen nu zijn, warmwater max 60 graden, verwarming max 75 graden, mag dat ook lager? maximaal toerental pomp 70 en minimaal 30, de vloerverwarming thermostaat staat op 40 graden. Heb je nog tips voor deze aankomende winter??
@@JohnVissercvoptimalisatie Hallo John, ik probeer hem in te stellen zoals in het filmpje maar, verwarming staat ingesteld op 75 graden dan zet jij de maximaal cv vermogen van 24 kw naar 6,9kw. Nouw dat heb ik ook gedaan maar dan stopt de ketel met branden en staat de temperatuur op 36 graden zet ik het cv vermogen op 19,8 kw dan begint hij weer te branden naar aanvoer temperatuur ongeveer 56 graden. Wat kan ik het beste doen?
Interessante video. Is dit ook van toepassing op een systeem met enkel vloerverwarming? En zou je adviseren de temperatuur van de vloerverwarming 's nachts terug te laten lopen, en zo ja, hoeveel graden ongeveer? Groeten Mark
Dank voor je reactie. Heb de instellingen gewijzigd naar de waarden uit het filmpje. Mijn aanvoertemperatuur is 55,5 en retour 53.. dat lijkt mij (nog) niet correct? Ketel stookt momenteel overigens niet. Thermostaat staat op 19,5 en het is 23,5 graden in huis.
fijnne dagen en nog maals bedankt
Hoi John, mooie uitleg. Ik heb deze ketel ook hangen en heb hem nu ingeregeld zoals jij hier beschrijft. Afgelopen jaar had ik de aanvoer temperatuur op 55 graden gezet, dat heb ik dus nu veranderd. In een andere video van jou zag ik dat jij bij het instellen van de thermostaat nauwelijks een verschil hebt tussen dag en nacht (21C - 18,5C) en dat voelt wat tegen intuïtief moet ik zeggen; de ketel 's nachts laten branden, en dan toch zuinig stoken. Zelf hebben wij de thermostaat nooit hoger dan 19C overdag (vanaf 18:00) en voor de rest op 16C. Wij wonen in een appartement bouwjaar 1935, HR glas en spouwmuur isolatie. Radiatoren in de kamer hebben geen thermostaatknoppen maar wel speedcomfort ventilatoren. Voor de rest hebben wij nog 4 radiatoren met thermostaatknoppen: werkkamer, 2x gang, slaapkamer (deze radiator staat altijd uit). Vorig jaar verstookten wij 800 m3 gas. Denk jij dat dit lager kan met de huidige situatie?
Als je Speedcomforts hebt dan kan je hem wel van 16 tot 19 graden instellen..
Het warmt dan lekker snel op..👍🏻
beste John,
heel erg bedankt voor het maken van deze filmpjes. ik waardeer je inzet voor een duurzamer klimaat!!
ik heb afgelopen jaar de trendline Hrc 24 CW4 met bosch easy control op laten hangen, in ons 1917 huisje wat al redelijk geïsoleerd is.
nu ik jou parameters ingesteld heb krijg ik vaak de melding 204 (gemeten aanvoertemperatuur is hoger als de berekende of ingestelde cv-watertemperatuur. daarna springt de ketel in de volgende storing 202 (wachtstand er is vaker als 1x per 10 min een warmtevraag geweest.)
en dit gaat zo door alsof het lijkt dat de ketel een aan/uit ketel geworden is ipv een modulerende.
het gekke is dat als het klokprogramma van nacht naar dag gaat (16 deg naar 20 deg) dan brand de ketel mooier.
en na een kleinere warmtevraag +/-0.5 deg gaat ie pendelen tussen de foutmelding 204.
als ik de historie van mijn P1 gasmeter bekijk lijkt het dat de ketel ook pendelde voordat ik de parameters aangepast heb.
verder las ik iets over stooklijn, Tau factor en dat de radiatoren te veel geknepen zouden kunnen zijn. (dat ie zijn warmte niet snel genoeg kwijt kan)
alle radiatoren heb ik voorzien van voetventielen en ingeregeld op een DT van +/-20deg.
zou jij mij kunnen vertellen wat ik mis om dit pendelprobleem op te lossen?
alvast bedankt!
kees
Dan moet je een iets kleinere delta t bij de radiatoren aanhouden.. hij kan zijn warmte niet kwijt..
En anders de minimale pompsnelheid ietsje hoger zetten..
Hoi John. Heel erg bedankt voor je advies. Het werkt, via de P1 meter zie ik nu dat de ketel mooi continu brand.
Voor nu lijkt het er op dat in mijn geval het maximale toerental van de pomp niet onder de 60% moest.
Zou je mij nog een tip kunnen gevel? Als ik 2 radiatoren in de woonkamer heb, en alle overige radiatoren zijn dicht, dan blijkt het dat de nog steeds ketel pendel gevoelig is, als de thermostaat rond het setpoint is.
Hoe lang heeft dit type ketel nodig om in te leren?
En is het mogelijk om parameters van de stook lijn aan te passen?
@@keesoosten3690
Met 2 radiatoren ontkom je er niet aan dat de ketel af en toe pendeld.. helemaal als de temperatuur bijma is bereikt..
Super, ik dacht er aan om deze Trendline aan te schaffen, maar dat gaat hem na deze uitleg zeker worden. Bedankt voor de uitstekende uitleg!
👍🏻
Heb je ook naar Intergas gekeken?
Die is nog iets beter..😉
@@JohnVissercvoptimalisatie Niet naar gekeken. Ik heb een Nefit Ecomline HRC 22+1 CW3 UIT 1999, waar niets aan in te stellen is, althans geen soort van bedieningspaneel. Eigenlijk zit ik al met het probleem of ik bij CW3 moet blijven of naar CW4 moet gaan. Maar dit heeft weer niets te maken met de topic van deze video. Bedankt in elk geval!
@@smitmachinale8281
👍🏻
Dag John, wat een heldere video! Ik ben er mee aan de slag gegaan, maar kom er niet helemaal uit. Ik heb een Nefit Trendline II HRC 30, met een Bosch Easycontrol thermostaat en een vloerverwarming voor de begane grond en een aantal radiatoren (3 beneden en 6 boven). De vloerverwarming in de keuken warmt op tot 20C, maar in de woonkamer komt hij met moeite op 17,5C. Als ik de radiatoren op stand 5 zet worden allemaal op dezelfde manier warm: 45C aan de bovenkant en 35C aan de onderkant.
Wil ik beneden overal 18,5C graden verwarmen. De instellingen zijn als volgt: maximum aanvoertemperatuur op 50C, maximaal cv vermogen op 19,5 kW, max toerental pomp op 50% en de pompschakelklok op 30C. De thermostaat staat de dag en nacht op 18C.
s Avonds is de woonkamer koud (zakt de temperatuur in de woonkamer naar 17C), het verbruik is hoog (15 m³, buitentemperatuur was die dag 4C). Welke instellingen kan ik het beste wijzigen om de temperatuur in de woonkamer constant op 18,5C te krijgen?
Groeten, Marcel
Aanvoertemperatuur op 75 graden zetten.. wat ik in elk filmpje zeg..
@@JohnVissercvoptimalisatie Dag John, bedankt voor jou tip! Ik heb de verwarming op 75 graden gezet en vermogen teruggebracht naar 6,9 kW. De temperatuur blijf nu veel constanter! De aanvoertemperatuur is nu 52 graden en de retourtemperatuur is 48 graden. Dit verschil is te laag om hoog rendement te leveren. Op welke wijze kan ik dit verschil verhogen?
Hier heb ik ook last van. Jammer dat John hier niet op reageert.
Hartstikke bedankt voor deze tips John. Sinds ik een eigen huis en nieuwe CV heb (Nefit Trendline II AquaPower Plus HRC 30 CW6) ben ik hierin gedoken. Geeft een goed gevoel om iets zo efficiënt als mogelijk te laten functioneren, en dat is voor een leek met interesse aan de hand van jouw video's perfect mogelijk. Helaas lijkt een CW6 met niet aangepaste leidingen wat overpowered, maar ik kon dat daarvoor niet in detail uitzoeken en wilde geen spijt krijgen van keuze, aangezien de warmwaterdruk niet optimaal was.
Huis is vrijstaand en van 1920, dus geen spouwmuren. Wel dubbelglas op een enkel ruitje na. Er zitten 11 radiatoren, waarvan ik er één bijna niet aanspreek (bijkeuken). Alles heb ik waterzijdig in proberen te regelen. Aanvoer op 75 graden en vermogen op 10.8 kW voor juiste verhouding in comfort / retourtemperatuur en om de 20.5 graden op thermostaat beneden te kunnen halen. Verder staat max. pompmodulatie op 50%, omdat de ketel met 30% en de hier en daar geknepen radiatoren zijn warmte slecht kwijt leek te kunnen. Ketel ging met die 30% pendelen, terwijl ingestelde thermostaattemperatuur (en max. aanvoertemperatuur) nog niet was bereikt. Met 50% lijkt het wel helemaal goed te gaan, maar moet ik nog wat langer in de gaten houden en is misschien nog iets te tweaken.
Is redenering van het pendelen bij die lagere pompmodulatie juist? En zou jij in een huis zoals beschreven in de nacht- en bij langer dan 2 uur afwezigheid de thermostaat ook terugzetten naar 15? Laatste lijkt online wel het meest terug te komen. De CV lijkt ook wel echt de hele nacht uit te blijven nu, alleen bij x aantal dagen afwezigheid niet.
Update: met 10.8 kW en 50% pompmodulatie vond ik dat de ketel alsnog teveel ging pendelen, die test naar 20.5 was misschien ook wat teveel van het goede en met te weinig geduld. Met de onderwaarde van 6.9 kW en 30% eigenlijk hetzelfde verhaal. De volgende ochtend 6.9 kW en 50% geprobeerd, en vooral beneden nog wat radiatoren iets verder open gezet.
Nu lijkt het stabieler, maar nog steeds slaat ketel soms af terwijl zowel max. aanvoertemperatuur als ingestelde temperatuur nog niet zijn bereikt, zonder dat er ergens warmwater wordt getapt. Aanvoer zit dan rond 50, retour op 41.5. Slaat een paar minuten later weer aan om aanvoer dan vrij snel van 42 terug naar ~48 te brengen om vervolgens weer heel langzaam op te bouwen naar 50. De pomp draait dan op minimum van 30%, dus die max. van 50% zal het probleem niet zijn lijkt mij. Kan en moet ik daar verder nog iets aan doen met oog op efficiëntie / levensduur ketel? Qua comfort en opwarming van alle radiatoren in huis niets te klagen.
@@YouTubicatie
Contoleer even of de driewegklep nog goed is..
En anders de radiatoren iets verder openzetten.. en controleer of de radiatoren goed zijn aangesloten..
Heb je een Spirotech mb3 magneetfilter?
@@JohnVissercvoptimalisatie
Hoi John, driewegklep is in orde en alle radiatoren zitten goed aangesloten.
Geen magneetfilter. Zou je dit adviseren voor efficiënter gebruik en mogelijk ook langere levensduur? Dan neem ik dat mee voor eerste onderhoud.
Ik heb een Honeywell Round Modulation die ik in het begin had ingesteld op OpC i.p.v. Std. Ben erachter gekomen dat dat in ieder geval de reden was dat de ketel, ook bij bereiken gewenste kamertemperatuur, nog geregeld inschakelde en dan ook altijd op max. ingestelde vermogen (kW & pomp). Met 'Standard' veel rustiger gedrag wat je van een modulerende ketel zou verwachten.
Qua settings ben ik uitgekomen op die 10.8 kW op basis van wat er aan radiatoren achter hangt. Pomp op 50% zodat ik niets hoor, maar alles wel netjes mee blijft doen.
De installatie lijkt zo dat er geen hoger retourverschil dan 12 - 15 graden in zit. Denk dat dit ook de reden was dat ketel zichzelf bij retour van ~56 uitschakelde om in die situatie zo efficiënt mogelijk op te warmen. Ik blok nu zelf aanvoer op 56 graden, wat samen met die 'Standard' instelling leidt tot rustiger stookgedrag, terwijl woning wel behaaglijk blijft. Ook bij temperaturen onder 0, hoewel we natuurlijk nog geen echte winter hebben gehad.
Zou jij vergelijkbaar instellen, of toch nog andere tip om naar te kijken? Radiatoren staan niet gek ver geknepen, puur wat nodig is om alles in balans op te warmen.
@@YouTubicatie
Altijd een magneetfilter plaatsen..
Ketel gaat niet uit op een te hoge retourtemperatuur..
Aanvoertemperatuur op 75 graden zetten en pompsnelheid lager.. zorg ervoor dat je minimaal 15 graden verschil hebt tussen de aanvoer en retour..
Weer een interssant video 👍
Mijn oude Nefit heeft 3 standen pomp
Staat nu op standje 2
Zou staan 1 ook voldoende doorstroming geven
( grundfoss 25-50-130)
1 = 35 watt
2=55 watt
3 = 80 watt
Je hebt kans als je hem te laag zet dat je problemen krijgt met warmwater..
Als het een solo toestel is dan zou het wel kunnen, moet je uiteraard wel het vermogen lager zetten.
Welke oude Nefit heb je?
@@JohnVissercvoptimalisatie
Hallo
Ik heb een Nefit Ecomline hrc22
Combitoestel
Hoeveel liter per min is er nodig voor warm water
Zou een moduleren pomp goed kunnen werken in de Nefit
Dacht zelf aan een Wilo yonos pico
25/1-6-130
@@81stefan1
Ketel draait voor tapwater op ongeveer 20 kw.. dus minimaal 25ltr/min
Ik verving de pomp door een Grundfoss Alpha 2 en op stand 3 proportioneel en dat werkte goed.
Hoe dat met wilo gaat geen idee.. het zal denk ik wel werken..
@@JohnVissercvoptimalisatie
Oké
En moduleert de pomp dan terug bij cv gebruik ?
Want hij heeft natuurlijk bij warm water gebruik wel veel liters per minuut nodig
Dus de pomp op stand 3 op de modulair stand ?
@@81stefan1
Inderdaad op stand 3, als hij teveel weerstand voelt dan gaat hij vanzelf terug moduleren..
Een geweldig e uitleg. Fantastisch .
Bedankt...👍🏻
Beste John, dank voor deze uitgebreide en informatieve uitleg.
Situatie: 2x vloerverwarming met evo home modules. 4 zones (slaapkamers) hebben LTV radiatoren (ook aangestuurd door evohome). Nefit cw6 met 28k. We hebben 230m2 en 11 ruimtes.
Wat is max temperatuur advies bij vloer verwarming?
Ik heb de aanvoer temperatuur inmiddels verhoogd van 45 naar 75 zoals je aangeeft en vermogen teruggebracht naar 7kw en pomp naar 30. Aanvoer T rond de 40 graden en delta T is 8 a 9 graden. Is het vermogen te laag?
Kan de pomp ook op ecostand zetten. Is dat aan te raden?
In hoeverre kunnen evohome instellingen invloed hebben? Ik heb ketelrelais (geen modulerend aansluiting op ketel)
Als je een ltv verdeler hebt zonder pomp dan de aanvoertempratuur op 40graden houden..
De pomp minimaal en maximaal op 100%
Heb je een mengverdeler met pomp dan instellen zoals in het filmpje..
Vermogen cv-ketel zo laag mogelijk..
@@JohnVissercvoptimalisatie goedemorgen
Wij hebben ltv zonder pomp! Cv pomp moet dan op 100%. Moet dat vermogen cv-ketel zo laag mogelijk?
@@emir21213
Ja.. bij koudeklachten vermogen iets hoger..👍🏻
@@JohnVissercvoptimalisatie Top. Dankjewel
Hi John,
Hartelijk dank voor deze fijne, informatieve en bruikbare filmpjes.
Voorheen ging ik gewoon af op de instellingen die gedaan werden door de partij waar wij een onderhouds contract mee hebben - nu begrijp ik uit jou filmpjes dat het anders kan.
Na het zien van meerdere van je filmpjes heb ik nog wel een vraag, het betreft de Nefit Trendline Hrc25 cw4 CV Ketel - hiervan heb ik uiteraard het specefieke filmpje (meerdere keren) gezien en ook deel 60 & 61 over de aanvoer temperatuur.
Als ik het vermogen op z'n laagst zet ~7Kw (Tevens pomp snelheid op 30%) dan blijft mijn aanvoer temperatuur onder de 40C en het retour verschil rond de 8C, ik begreep uit het filmpje dat dit niet optimaal is, daarnaast moet het verschil (met vloer verwarming) voor een HR ketel dus minimaal 10C zijn?
Na het in kaart brengen van onze situatie en het berekenen hiervan zie ik dat wij ongeveer 13,5Kw nodig hebben.
Mijn vraag is nu, wat doe ik: Zet ik het vermogen alsnog op 13,5Kw OF zoals ik ook in een filmpje zag; pas ik de aanvoer en afvoer hoeveelheid aan?
Als ik inderdaad de aanvoer/afvoer aanpas, doe ik dit simpelweg door de kranen (ik geloof kogelafsluiting) hiervan een slag dichter te draaien?
Sorry voor de lange text en uitleg, ik heb alle toepasselijke filmpjes gekeken maar ik kom er helaas niet uit.
Dank,
Ingmar
Hoi John, duidelijke video. Ik vond je video toen ik zocht naar wat er kan miszien als mijn kamer niet mee op temp komt.
Ik heb normale radiatoren en heb laatst de temp van de verwarming van 80 naar 60 graden gezet. Kijken of dat wat zuiniger zou zijn. Dat heeft een tijdje gewerkt. Wel met pendelen zie ik nu.
De verwarmingwatertemperatuur slingert netjes om de opgegeven temperatuur van 60 graden, alleen het wordt niet warmen in de huiskamer. Ingesteld op 20, maar ook wel eens 21 en 23 geprobeerd. Maar de huis temperatuur komt niet boven de 19,8 graden.
Met de instelling terug naar 75 wil het nog steeds niet. De radiatoren worden wel warm trouwens.
Enig idee wat ik nog kan doen? Lijkt erop dat er iets stuk is. Drieewegklep? Kan ik iets doen om te testen (zelftests uitvoeren ofzo?)
Minimale pompsnelheid ietsje omhoog..
Vergeet niet de leidingen te isoleren.. dan heb je meer warmte over voor de radiatoren.. en plaats thermostaatkranen buiten de woonkamer..
Dank u wel. Vraagje: hoe doe ik de ketel bijvullen? Ik kan de aansluiting niet vinden. Moet ik de cover uithalen? Hoe doe ik dat?
Wij hebben hier precies dezelfde ketel hangen, echter moet deze ook naar boven pompen naar de slaapkamers. Zijn deze instellingen dan ook handig? Of wat raad je aan? De retourtemperatuur blijft namelijk nog best hoog.
Interessante video. Ik heb een Trendline hrc 30 cw5, welke in 2015 geinstalleerd is in oude 2 onder 1 kap woning bwjr 1948. Verwarming enkel met radiatoren van verschillende typen van T10 t/m T33. Gezamenlijk vermogen radiatoren is 12400W. Geen thermostaat kranen, maar "ouderwetse" open-dicht kranen, welke ik zodanig heb verdraaid dat er duidelijk verschil is in temp tussen aanvoer en retour.
Momenteel is de ketel (aangestuurd door Nefit easy thermostaat) als volgt ingesteld: max aanvoertemperatuur: 60 graden, max CV vermogen 24,9, Max rpm pomp%:80, min rpm pomp%:30.
Wanneer ik de temperatuur verhoog van 17.5 naar 19 gaat ketel branden en dan duurt het 10 minuten voordat 60 graden aanvoertemperatuur is bereikt (met 42.5 retourtemp op dat moment). Brandermodulatie is dan al terug naar 53% en pompmodulatie 62%. De damp die uit de rookgasafvoer komt is dan al zichtbaar minder als in het begin (in het begin 70% brandermodulatie)
Na 20 min is de aanvoertemperatuur 60 en retourtemp 48,5. Brandermodulatie 30% en pompmodulatie 37%. Ruimtetemperatuur is na 20 min 18.3 graden, dus nog geen 19,5.
Door het moduleren gaat de ketel niet pendelen?
In de video wordt CV vermogen in laagste stand gezet, aanvoertemp hoog en max pomp rpm laag.
Daardoor gaat de ketel minder snel, maar wel geleidelijker verwarmen, neem ik aan? En gezien het gezamelijke vermogen van de 11 stuks radiatoren (12400W) wat bij mij aan de ketel hangt is het dan verstandig om het CV vermogen lager in te stellen als 12,4Kw? En max pomp rpm %, zou ik dat probleemloos terug kunnen stellen naar 30% gezien er 11 stuks radiatoren voorzien moeten worden van water?
Aanvulling:
Zojuist mijn CV ingesteld zoals in de video, max 75 graden, max CV vermogen 6,9kw en pomp rpm max op 30%. Thermostaat van 17,5 naar 19 graden gezet, maar de aanvoertemperatuur is in het begin slechts 36 graden (retour 24.5) en na 20 minuten nog maar 41.5 graden (retour: 32). Brandermodulatie gehele tijd 31%. Damp boven rookgasafvoer maar amper zichtbaar. Ruimtetemperatuur in 20 minuten 0.2 graad gestegen.
Dit leek me niet goed, waarna ik enkel het max CV vermogen naar 12,3 heb gezet (wat ongeveer overeenkomt met vermogen van de radiators gezamelijk).
Wederom thermostaat van 17,5 naar 19 graad gezet. In het begin is de aanvoertemperatuur 51 graad en retour 34.5 en de brandermodulatie is 41%.
Na 20 minuten is de brandermodulatie nog steeds 41%, maar is de aanvoertemperatuur opgelopen tot 61 graden en de retourtemperatuur 45. De ruimtetemperatuur is in deze 20 minuten 0.4 graad gestegen.
Damp boven rookgasafvoer is gehele tijd zichtbaar, maar niet echt een "dichte" damp bij een buitentemp van 4 graden. Geen idee of dit goed is.
Bij het instellen van max CV vermogen, moet dat dan overeenkomen met het vermogen van de radiatoren? Want als ik het lager instel, dan krijg ik geen hoge aanvoertemperatuur en blijven de radiatoren lauw.
@@LilPopeye
Je moet de pomp zo laag mogelijk instellen.. en stel het maximale vermogen zo in dat de aanvoertemperatuur minimaal 45graden is.. dan voel je de radiatoren lekker..
Plaats altijd thermostaatkranen.. die zorgen er ook nog voor dat je extra warmte over hebt.. voor de koudere ruimtes.. en isoleer de cv-leidingen..
@@JohnVissercvoptimalisatie CV vermogen staat nu op 12,3Kw, pomp rpm op 30%, max aanvoertemp 75 graden. Die max aanvoertemp wordt niet behaald. Max aanvoertemp wat ik heb gezien is 60-65 graden.
@@LilPopeye
Dat is goed.. als je de woning makkelijk warm krijgt dan kan je het vermogen nog iets lager zetten..
beste bedankt voor je advies fijn dat je me helpt
wat kost zo een wisselaar ?
en met water door spoelen neem ik aan dat je hem daar voor moet uit bouwen ?
je bent een super gast
en je heb veel geduld topie !
alvast fijnne dagen gewenst vanaf hier zo als jij moesten er meer zijn bedankt alvast
Ik weet niet wat het vervangen van een wisselaar kost.. je kunt een prijsopgave opvragen bij een installateur..
Met het schoonmaken van de warmtewisselaar kan je hem ook schoon spoelen..
😊Fijne feestdagen..👋🏻
Goedemiddag,leuk filmpje maar wij hebben de zelfde ketel maar dan met slimme nefit thermostaat en cw5 versie met 5 radiatoren en woonkamer keuken gang wc vloerverwarming met 6 groepen totaal vloeroppervlakte ongeveer 45 m2 woning is uit 78 ik heb het gevoel dat her niet uitmaakt of ik de ketel op 19 20 of 22 zet verschil geeft 1.5 graad verwarmen duurt ruim 2 uur en bij vorst net iets langer maar warmt dus op en stopt met verwarmen waardoor de vloer dus weer koud wordt is daar zelf iets aan te doen of moet dat echt gedaan worden
Hallo john
Duidelijke video van je
Ik hou jou instellingen aan maar bij mijn ketel ,ook trendline] , maar de aanvoer temperatuur komt niet aan de 75
super bedankt voor je uitleg Topper!!
Graag gedaan..
Goede uitleg.
Top, heel duidelijk, ik heb een Nefit Trendline HRC 30 CW5. Ik ga het toch nog een keer nalopen. Mijn onderhoudsbedrijf doet overigens niets met waterzijdig inregelen, komen alleen onderhoud plegen... Moeilijk deskundige vaklui te vinden.
Klopt.. daarom deel ik zoveel mogelijk informatie..
Het kan soms lastig zijn om het te begrijpen.. daarom moet je het blijven herhalen..
Hallo John, dank voor deze duidelijke instructie. Ik heb dit netjes opgevolgd en ga ermee testen.
Resterende vraag: als ik geen boiler in de keuken heb, laat ik Warmwaterbedrijf dan op Int staan ipv die naar Eco te zetten?
Ik had het niet beter kunnen uitleggen.zeer begrijpelijk voor een gemiddelde consument.
Hoi John, ik heb een nefit trendline cw5 die blijft pendelen. Ik heb beneden een 5 groepsvloerverwarming met pomp. En boven 2 radiatoren die open staan.
Mijn instellingen zijn max cv temp 75 graden/ max pomp vermogen 70% en minimaal 40%/ vermogen staat op 7.3kw.
Nu merk ik zat zelfs de ketel al gaat pendelen op 45 graden aanvoertemperatuur en maximaal 5 minuten draait. Als de ketel uitgaat schiet de temperatuur naar beneden.
Heeft mijn ketel nou nog teveel vermogen voor dit systeem? Of kloppen mijn instellingen niet
Hallo John, ik heb jouw instructies opgevolgd betreffende aanpasd3n van temperaturen en toerental enz. maar dit is voor radiatoren.
Zelf heb ik vloerverwarming liggen om de 10 cm in de kamer er berging en keuken om de 15 cm, totaal een 80 m2 en mijn huis is zeer goed geïsoleerd.
Radiatoren zijn allemaal afgesloten.
ik wil het huis contant op minimaal 18.5 graad verwarmen met de cv ketel, thermostaat hangt nu in de berging. Als ik het warmer wil hebben stoo ik een houtkachel in de kamer die ook de keuken wat bij verwarmt. ( niet de berging)
Kan ik dan evengoed jouw instellingen gebruiken voor de cv ketel of moet ik toch ergens iets aanpassen. Ik hoor het graag.
Je kunt de instellingen zo overnemen..👍🏻
John bedankt voor de snelle reactie.
Graag gedaan..😁
En dankuwel voor mooie video's
Graag gedaan..👍🏻
Top deze uitleg! Heb mijn Vaillant Ecotec exclusive van auto naar 4kw gezet, pomp naar 25%. Aanvoertemp. naar 45c (enkel vloerverwarming met LTV verdelers). De 2 verdelers hebben overigens wel een pomp en een thermosstaatkraan maar bijmenging is dichtgezet. Ik had voorheen nog weleens last van pendelgedrag bij zacht weer en ben benieuwd wat dit gaat doen.
Dan kan je misschien beide pompen van de verdeler verwijderen en de pomp van de ketel op 100% zetten..
Om hoeveel m2 vloerverwarming gaat het? en hoeveel groepen heb je..?
@@JohnVissercvoptimalisatie Daar heb ik inderdaad ook over nagedacht, ben wel benieuwd of dat zou kunnen. Totale vloeropp. is ong. 130m2. Boven heb ik 4 groepen (waarvan er 2 in de praktijk altijd dicht staan). Beneden zijn het 12 groepen. Leiding 16mm, lussen allemaal korter dan 75m. Na de bovenstaande aanpassingen is de aanvoertemperatuur zover ik heb kunnen zien ong. 25c en retour 20c, de ketel draait met dit weer 2/3x per dag een uurtje en krijgt daarmee de woning op 20c.
@@Toinepel
Dan zou de leidingen naar boven wel groot genoeg moeten zijn.. dan kan het wel.. en je moet wel zoveel mogelijk weestanden eruit halen..
@@JohnVissercvoptimalisatie De aanvoer- en retourleiding naar de verdelers is een meerlagenbuis met een buitendiameter van 25mm en een lengte van +/- 6meter. Boven iets korter.
@@Toinepel
Valt te proberen.. je kan de pomp weer altijd terug plaatsen als het niet werkt..
Hoi John, ik heb onze Nefit Trendline ingesteld zoals in je video.
In onze display staat nu af en toe OY204, weet je of dit kwaad kan? Misschien stond dit er eerder ook al maar dat is me dat toen niet opgevallen.
We hebben overal vloerverwarming, en in de badkamer een radiator en die wordt nu niet erg warm maar dat is niet erg.
We hebben een Nefit ModuLineEasy kamerthermosstaat. Omdat we ook een houtkachel hebben die we vaak branden heeft de cv monteur hem ingesteld op "Weersafhankelijke regeling", op "vloerverwarming" en de "Verwarmingsparameters" op stooklijn 24 graden - 41 graden, min. max. aanvoertemperatuur 20 graden en 41 graden en als laatste "Ruimte-invloed" op stand "1 - Laag temperatuursysteem ".
Weet jij misschien of dit zo goed staat?
Groetjes Loes
Heb je nog suggesties qua instellingen voor woning met alleen boven radiatoren (met thermostaat kraan) en vloerverwarming beneden met pomp
Vriendelijke groet
Hetzelfde als in de video..😊
@john: kun jij aangeven wat de laatste software versie is van de branderautomaat en bediening voor een trendline 1 ?
Hoj john, waarop zet je de energiebesparing stand van de pomp aan of uit pagina 17 van de handleiding? Paragraaf 6.4.5
Hoi John, heb met dezelfde ketel en instellingen momenteel de volgende situatie: thermostaat beneden (nefit easy) zet ik van 17 naar 18,5 graden. Ketel begint met branden, dan bij ongeveer 32 graden aanvoer temperatuur stopt de ketel en geeft de code 0E 265 wat dus betekend: De ketel schakelt in op laaglast om de warmtevraag te voldoen. Het lijkt mij dat dit niet goed is en hij gewoon door moet stoken totdat aan de warmtevraag is voldaan? Hoor graag van je!
Hallo John,
Allereerst dank voor de super mooie en makkelijke uitleg.
Ik heb ook een Nefit trendline 30 CW5, maar bij mij hangt hij in de schuur en moet 9 radiatoren verwarmen, een hiervan is op de zolder.
Ik heb hem zoals jij hebt uitgelegt ingesteld maar als ik nu de thermostaat 2 graden hoger instel, wordt de aanvoer temperatuur niet hoger als 35/40 graden.
Moeten de instellingen iets aangepast worden omdat hij het water vrij hoog moet verpompen en water niet warmer wordt?
Alvast bedankt
Hoi John, heb alle instelingen uitgevoerd zoals jij aangaf, echter werd de aanvoer temperatuur niet meer hoger dan 45 graden bij een ingesteld vermogen van 6,9 KW. Ondanks dat hij op 75 graden is ingesteld. Heb nu het vermogen op 20 KW gezet en nu wordt de temperatuur wel gehaald.
Laat het vermogen op 6,9kw staan..
Als je daarmee je huis kunt verwarming dan is het goed.. en anders zet je het vermogen op 7kw of iets hoger.. maar NOOIT op 20 kw
SUPER BEDANKT
👌🏻
Hallo John, afgelopen dinsdag hebben ze de ketel goed aangesloten. Ben bezig met het inregelen water in radiator 63C en eruit 47C. Ketel op 7kwh en 30% pomp. Wat mij opvalt is dat het verschil bij de ketel in aanvoer en terugvoer temperatuur 35C is.( 63C erin en 28C terug). Ook blijft de temperatuur in de huiskamer de gehele tijd een halve graad achter dan waar het op afgesteld is 19,5C ipv 20C maar dat de verwarming dan niet aanslaat. Ik heb nu het vermogen opgeschroefd naar 9kwh. En nu de vraag doe ik dit goed of moet ik iets veranderen of "leert' het toestel nog? Met vriendelijke groet, Theo
Hi John..Thanks ..do you have an English version for this video..
Helaas niet..😬
Hallo John, Interessante video en meteen de aanvoertemperatuur omhoog gezet naar 75 graden, het vermogen en de pompsnelheid van de ketel aangepast naar de laagste waarden. We hebben vloerverwarming en een pompschakelaar zit er niet tussen. Deze ook maar meteen besteld. Wat mij wel opvalt na dit aangepst te hebben is dat het verschil tussen de aanvoer temperatuur en de retour klein blijft (tussen de 0,5 en 2 graden) en ik kan niet achterhalen waardoor dit komt. Heb jij enig idee?
Waarschijnlijk staan de ventielen van je radiatoren/ vloerverwarming te ver open waardoor het water geen tijd heeft om warmte af te geven, video's over waterzijdig inregelen gezien?
Ga je ook filmpje maken hoe je een intergas ketel goed instelt?
Ik ga alle ketels doen.. dat zal wel even duren..
Lll
Bedankt voor de uitleg! Ik heb eenzelfde ketel, en durf er nu mee te experimenteren. Hoop dat ik door de nieuwe instellingen al wat minder getik in de leidingen krijg. Dat is de reden dat wij de thermostaat maximaal omlaag draaien in de nacht, want we willen niet wakker worden van dat getik in de vroege ochtend :)
Als je veel tikkende leidingen hebt dan kan je eventueel de beugels van de leidingen iets lossen maken en anders een rubber ertussen👍
@@JohnVissercvoptimalisatie
Dank je! Al deels gedaan maar zal het nog eens checken. Ik ben niet zo van het meest efficiënt stoken, het moet gewoon snel warm zijn. Ik neem 10pct verbruikstoename dan op de koop toe. Vandaar misschien het getik, dat ik te heet stook!
@@martijnrijswijk8862
Als je continu op 45graden stookt dan heb je veel minder tikkende leidingen.
Als je een boiler neemt voor warmwater dan is het tikken nog minder..
@@JohnVissercvoptimalisatie hoi john, maar 45 graden is toch te laag voor radiatoren?
@@mtijsen7475
Dat ligt aan de isolatie van de woning.. als je overal enkel glas hebt dan zal het niet werken..
Bij een woning uit 2000 of jonger is dit (meestal) geen probleem.
Met 6.9 kWh aan vermogen haal je toch nooit een aanvoer van 75c?
Als je een paar radiatoren hebt dan lukt dat prima.. met 20 radiatoren niet..
John, ik heb al veel van je filmpjes gezien, heel leerzaam, dank daarvoor. Vraag. Je zegt ergens dat je in de woonkamer waar de thermostaat van de CV hangt, geen thermostaatkranen op de radiatoren moet hebben. Mijn leverancier heeft dat wel gedaan... zal ik die vervangen door gewone aan/uit kranen?
Zijn deze instellingen ook nog steeds gunstig met de huidige gasprijzen? Kan de aanvoertemperatuur niet beter op 50 graden bijvoorbeeld? Of werkt dat bij dit type juist niet gunstig. Ik heb nog oude radiatoren in een matig geïsoleerd huis (uit 1933). Is ecostand dan mogelijk?
Aanvoertemperatuur op 75graden laten staan.. thermostaat berekend zelf de aanvoertemperatuur.
Ecostand is voor warmwater.
Hoi John, ik probeer de instellingen van mijn trendline hrc25/cw4 te optimaliseren maar wat mij opvalt is dat de verschil temperatuur maar zo’n 9 graden blijft. Ik heb de maximale cv-temperatuur op 75C laten staan, het vermogen terug geschroefd naar 10kW en het pomp toerental naar 65% gezet. Vanwege de gasprijzen stook ik alleen nog in de woonkamer en een beetje op slaapkamer, in het totaal zijn dat twee grote en een dubbel plaats 1.5m in de woonkamer en een dubbel plaats 1.5m op de slaapkamer.
Wat mijn ook opvalt is dat de aanvoer temperatuur maar zo’n 58 grade blijft. Doe ik iets verkeerd?
Mooi filmpje, zijn de instelling die je hebt gedaan bijna goed voor elke soort woning? Zelf beneden 3 radiator (incl hal) en boven wordt de werkkamer en de badkamer verwarmd. Welke instellingen kan je mij aanbevelen? Woning uit jaar 1989 met HR++ glas.
Bedankt...
Voor de meeste woningen wel.. maar omdat je HR++glas hebt moet je het vermogen 10% hoger zetten..
Ik snap niet dat die rommel nog wordt verkocht.. minimaal Triple HR+++ met kunststof afstandshouders met een u waarde van 0,7 of lager..
@John Visser. Dank voor het informatieve filmpje. Wij hebben sinds kort dezelfde ketel en ook deze heeft de installateur helaas niet goed ingesteld. In mijn Bosch EasyControl CT200 thermostaat kan ik de weersafhankelijke regeling aanzetten (ik heb geen buitensensor en gewone radiatoren). Welke gevolgen heeft dit voor de door jouw geadviseerde instellingen van de ketel?
In principe is de cv-ketel leidend.. dus je kan hem zo instellen..
Hallo John, bedank voor de zeer heldere uitleg. Ik heb zelf de trendline CW 5. Ik heb op vloerverwarming met 5 groepen, 13 radioatoren en 1 convector put. betreft een vrijstaande woning. Kan ik dan ook gewoon bovenstaande instellingen overnemen? En hoever zet ik de radiatoren open? Juist zo min mogelijk open of juist zo maximaal mogelijk open? IK hoor graag jouw advies.
Groeten Marcel
update: met de instellingen vanuit de video en de radiatoren op vorst stand, haalt de CV ketel het niet bij koudere dagen. Dan blijft die constant werken om het op een temperatuur van 19 graden te krijgen. Moet ik dan het vermogen iets verhogen? Of juist de pompsnelheid? Of op koude dagen gewoon de radiatoren even iets verder open zetten? Graag advies.
Hoi John Hoe werkt dit dan bij vloerverwarming heb de instelling gedaan gaat bij aanvoer niet echt hoger dan 36gr en retour 24 verschil 12 graden op display. aanvoer staat op 75gr
Hallo John,
Ik heb net je video ontdekt voor de Trendline en ben bezig deze zo goed mogelijk in te stellen. Nu heb ik een Nefit thermstaat waarop ik in het programma de aanwarmvervroeging op aan heb staan. Is dat qua verbruik zinvol en hoe verhoudt zich dat met jou instellingsadvies?
Heeft geen invloed op instelling ketel..
De thermostaat begint eerder op een lagere watertemperatuur om op de gewenste tijd warm te zijn..
Beste John, dank voor je duidelijke uitleg. Ik heb een Nefit Trendline Aquapower Plus Hrc30 CW6 en heb nog een aanvullende vraag. Bij de pompinstellingen staat de stand energiebesparing op OFF. Kun je aangeven wat dit inhoudt en of het verstandig is deze op ON te zetten? Dank vast voor je hulp.
Hieronder de uitleg vanuit Nefit..
Zodra de energiebesparing op “On” wordt
bevestigd detecteert het cv-toestel wan-
neer het cv-systeem geen warmte af-
neemt, en stopt de pomp tijdelijk.
Lijkt me niet echt een meerwaarde..🤔
Goed uitleg! Bedankt 🙏
Graag gedaan..👍
Hoi John, helder filmpje. Ik heb alleen 2 vloerverwarmingsystemen welke als hoofdverwarming fungeren en een enkele radiator. Kun je dan ook deze instellingen hanteren?
Met vriendelijke groet,
J. van Gammeren
Jazeker... vergeet niet waterzijdig in te regelen.
Leuke interessante informatie. Nu heb ik eens gekeken hoe het hier stond ingesteld… stukken hoger dan in je video bv watertemp aanvoer 80 graden. Nu heb ik wel convectoren in de woonkamer, en op de etages (5 kamers) thermostaat kranen. Retourtemp is als ik de aanvoer op bv 50 zet vrijwel gelijk, zeg 45 graden. Is dat ok of idioot? :)
Vermogen nu eerst zo laag mogelijk gezet net als toerental vd pomp. Kortom 7kwh en 30%. Kan dat zonder dat ik ijsberen moet gaan ontwijken?
Ik probeer het eens maar ff nu het kouder wordt…. Als er mensen zijn die waardevol en nuttig advies kunnen geven hou ik me uiteraard aanbevolen :)
Elke m3 en kwh die we kunnen besparen zonder in te leveren op comfort is meegenomen tegenwoordig.
Ga dit nu ook proberen. Nefit trendline, huis van 1997, radiatoren altijd dicht, 45 m2 vloerverwarming. Temp in huis ingesteld snachts 18, overdag 19. Verbruik zat altijd rond 1100 kuub gas. Ben benieuwd of er verschil zal zijn. Is het nu enkel kijken of ik de douche warm krijg en de temperatuur in het huis (op de thermostaat)?
Het lijkt erop dat mijn vloerverwarmingen niet warm genoeg wordt met deze instellingen. Wat dien ik nu te verhogen zodat die meer power krijgt? Toeren of vermogen? Huidige aanvoer 30 graden. Retour 24. Verschil 6. Ingestelde aanvoer temp 75
Top filmpje daar heb wat aan .
Kan je ook zo'n filmpje maken voor andere merken cv ketels ? Bijvoorbeeld een Intergas ,Vaillant,Remeha
Ga ik zeker doen..😉
Wanneer is een ketel dan HR? Iets met condensatie en aanvoer-retourtemp verschil. Maar hoe zie je dat of je ketel inderdaad als HR functioneert? (Nefit Topline Aquapower HRC 30/CW5) en vloerverwarming plus radiatoren)
Dat mag ie idd wel ff melden. Hoog rendement heb je bij een retour temperatuur lager dan 58 graden, daarboven condenseert ie niet
Hoi John,
Wij hebben een Nefit Trendline CW4
Ongeveer 40m2 vloeroppervlakte met vloerverwarming op een 4 groepen mengverdeler met Wilo Para HU25/6, ZONDER radiatoren.
De CV heb ik op 7KW gezet, max pompsnelheid 30%. Thermostaat knop mengverdeler op 40.
Nu blijft mijn ketel enorm pendelen, ook als ik de verdeler naar stand 3 zet (staat op middelste icoon "een soort t").
Ik heb ook al geprobeerd op de thermostaat verdeler op 40 te zetten en cv op max35 , maar in dat geval lijk ik ook weer pendel problemen te krijgen.
Overigens stond de verdeler op 1 en heb hem max 10 minuten op 3 laten draaien of is dat te kort op te beoordelen of hij blijft pendelen?
Vermogen op laagste stand en aanvoertemperatuur op 75graden.
De thermostaatknop van de vloerverwarming op 45graden zetten..
Zet de thermostaat even op 25graden.. dit om zeker te zijn dat de thermostaat de ketel niet laat pendelen..
Misschien minimale pompsnelheid iets omhoog als hij blijft pendelen..
@@JohnVissercvoptimalisatie Vermogen op 7kw, aanvoer 75, verdeler op 45.
Als de pomp op min en max beide op 30 staat gaat hij pendelen omdat temperatuurverschil tussen aanvoer en retour te groot wordt.
Waar zou ik de pompsnelheid naar aan moeten passen? En dan de min of max of beide?
CV ketel hangt overigens 3 meter van de mengverdeler.
Hoi John, ben jij ook bekend met het wel bekende brommende geluid van de trendline? dit doet hij voornamelijk als hij een tijdje heeft gebrand voor CV en helemaal terug gemoduleerd is naar zijn laagste vermogen. Afstelling op laaglast is goed (-0,05) Ik heb hier ook al contact over gehad met nefit maar die kunnen mij niet een concrete oorzaak hiervan geven behalve dat de brander versleten zou zijn (maar dat lijkt mij sterk gezien de ketel dit eigenlijk al vanaf dag 1 dat hij hangt doet) Heb jij hier ook ervaring mee? en zo ja ook een oplossing?
Heb je ook de voordruk gemeten?
Dit moet je statisch en dynamisch doen..
Deze moet statisch rond de 25mb maar niet hoger dan 35mb
Dynamisch niet lager dan 20mb als toestel op vollast brand..
Het kan ook zijn dat de ketel inwendig recirculeerd of bij de rookgasafvoer..
Genoeg oorzaken..😅
Je houdt een retourtemperatuur aan van ongeveer 50 graden. Is er een reden waarom je niet voor een lagere retourtemperatuur kiest, zodat je aan die kant meer warmte kunt terugwinnen uit de rookgassen? Dat kan wel 5 tot 8% schelen. Komt dat in dit voorbeeld puur door het aanwezige afgiftesysteem?
Cv-installatie was nog te warm..
Hij moet eerst afkoelen en dan wordt de retour langzaam kouder..
Maar met een slecht geïsoleerde woning ontkom je er niet aan..
Hoi John, heb je ook een filmpje van het onderhoud van een Trendline HRC25 CW 4?
Helaas niet..
@@JohnVissercvoptimalisatie wat kun jezelf allemaal doen en wat niet? Welke dingen moet je bestellen?
@@bertramtroost4736
Zorgen dat de druk goed is en de sifon schoonmaken en de pvc afvoer doorspoelen met water..
Het beste is gewoon 1 keer in de 2 jaar een onderhoudsbedrijf bellen..😉
Bedank voor het filmpje en duidelijke uitleg, ook op de reacties hieronder. Leerzaam! Misschien een domme opmerking, maar waarom worden er dan zulke hoogvermogen cv ketels geplaatst dan? Ik lees dat merendeel van de ketels teruggezet worden naar minimaal vermogen en de pompsnelheid omlaag en dan vaak maar minimaal verhoogd hoeft te worden voor de juiste delta T. Dat is toch een beetje vreemd of niet?
Ze worden verkocht voor warm water, willen op 2 of 3 punten tegelijkertijd warm water hebben.
Maar vergeten dan dat ze een te dunne leiding hebben.
Je kan beter een close-in boiler plaatsen in de keuken en je dan afvragen of je bad echt met 10 minuten gevuld met water moet zijn.
Dan heb je bijna altijd een te hoge onderwaarde voor cv..🤔
@@JohnVissercvoptimalisatie welke leiding diameter zou dan volstaan.
@@ralftheking8040
Voor een regendouche + bad heb je 22mm nodig maar dan heb je ook een hydrofoor pomp nodig met een CW6 ketel..
In normale woningen is 15mm voldoende.. en dan een CW5 ..
In de keuken moet je ALTIJD een close-in boiler/ combi Quooker plaatsen, zodat je geen drukval hebt wanneer er warmwater gepakt wordt..
@@JohnVissercvoptimalisatie beste John, bedoelt u dan dat er een warmwater-voeding van 22mm naar de badkamer wordt gelegd? Waar dient vervolgens de hydrofoorpomp voor?
OK, wat is precies het nut van de verhoging van de temperatuur naar 75 graden? Ik snap dat niet.
Ik heb een systeem deels vloerverwarming en boven radiatoren (allen voorzien van thermostaatkranen). Ik heb de maximum aanvoertemperatuur verlaagd naar 40 graden en de thermostaat in de huiskamer staat dag en nacht op 21 graden ingesteld. Boven blijft het voor het slapen warm genoeg (radiatoren warme amper op) maar voor het (thuis)werken wordt bijverwarmd met een elektrisch kacheltje indien gewenst (slaapkamers zijn klein, dus zijn snel warm).
Als ik de instellingen doe zoals door u geadviseerd, zouden de radiatoren dan boven wèl heet kunnen worden?
Behalve aanpassing van de maximumtemperatuur naar 40 graden heb ik niets gewijzigd op de Nefit cv ketel
Dit voorkomt het pendelen van de ketel.. aan/uit/ aan/uit/ aan/uit.. en ga zo maar door..
De radiatoren worden boven pas warm als er lang warmtevraag is..
Hoi John,
Bedankt voor het heldere filmpje.
Wij hebben een woning waar de benedenverdieping door vloerverwarming (+- 100m2 oppervlakte vloer) wordt verwarmd, zonder behulp van radiatoren.
Boven enkele radiatoren, maar deze staan niet altijd allemaal open.
Enkel de aanvoertemperatuur van de verwarming is op 50 graden gezet. De overige instellingen staan zo te zien op fabrieksinstellingen. Het betreft een trendline II cw5 met een nieuwe nefit bosch EasyControl. Thermostaat constant 20 graden
Wat kan ik het beste doen met mijn instellingen om zo efficiënt mogelijk met behoudt van comfort te stoken?
En heeft het verlagen van de pomp geen invloed op warmwater bij vullen van bijvoorbeeld een bad?
Alvast veel dank!
Je kan alle instellinge overnemen.. ook de aanvoertempratuur op 75 graden zetten..
Dit heeft geen invloed op warmwater..
@@JohnVissercvoptimalisatie
Dankjewel voor je antwoord!! De vloerverwarmingthermostaatknop staat tussen de 35 en 40 graden. Kan ik dit handhaven? Tegelvloer
Nogmaals dank en ik zal het kanaal abonneren om de tips in de gaten te houden.
@@nigeabc
Tussen de 35 en 40 graden is goed..
Hoi John, overal vloerverwarming en verdeler zonder pomp.
Hier ook de aanvoer op 75c zetten ipv 45C ?
En de rest ook ?
Hoi john , had je nog tips voor het bovenstaande
Hoe kan ik uitvinden wat mijn vermogen moet zijn?
Ik heb ook een trendline en wil deze afregelen.
Beste Rik,
Gewoon beginnen met laagste vermogen.. pomp minimaal op laagst en maximaal op laagst.
Dan even laten draaien zodat de retourleiding afkoeld, is deze rond de 35 graden dan kijken wat de aanvoertemperatuur is.
Als deze te laag is het vermogen stap voor stap verhogen tot dat deze 50 graden is..
En uiteraard de thermostaat het liefste niet te veel verspringen tussen dag en nacht.. maximaal 2 graden..
Gewoon proberen..
@@JohnVissercvoptimalisatie kan ik deze instellingen ook toepassen icm een Nefit easy slimme thermostaat of regelt deze zelf de optimale instellingen?
@@johanvanlith9371
Deze instellingen kan je inderdaad gebruiken..
De thermostaat weet niet wat voor een ketel er hangt en wat voor een systeem het is en hoe groot de woning is..
Hallo John, ik heb ook een nefit trendline cv ketel maar mijn aanvoertemperatuur is gelijk aan mijn retourtemperatuur. Hoe kan je retourtemperatuur naar beneden krijgen. Op mijn systeem is het TADO thermostaat gezet . 3 radiatoren en vloerverwarming. Alles is ingesteld zoals jij hebt beschreven in bovenstaand filmpje. Wat kan ik hieraan doen.
Pomp zachter zetten en de kranen knijpen..
Controleer of de radiatoren goed zijn aangesloten.. ik had vorige week weer complete woning waarvan de aanvoer/retour verkeerdom was aangesloten..
Hi John, mooi filpjes dank hiervoor. Voor onze Nefit Trendline Hrc 30 gelden hier dezelfde instellingen voor met een Therminon OEM LTV 10 groeps verdeler? Probleem is dat de aanvoer temp op de verdeler niet boven de 25 graden komt. er zit een thermostaatknop op welke per graad instelbaar is, deze staat op 40 graden. Heb je misschien tips hoe deze ketel goed in te stellen hiervoor?
Instellingen nu zijn,
Vermogen 14,1 kw
Aanvoertemp 50g
Pomp min 30% max 67%
Bedankt alvast
Aanvoertemperatuur op 75 graden zetten.. en dan kijken wat hij doet..
Hoi John, Ik wil ook de Trendline aanschaffen. Welke type moet ik nog bekijken. Maar de instelling voor 2 kleine radiators op de gang. 1 hoge half ronde design radiator en vloer verwarming woonkamer 2e verdieping (drive inn woning) Moet ik dan ook de instelling terug zetten?
Is een Intergas extreme niets voor jullie? die heeft een lagere onderwaarde (kw).. en een veel kleinere pomp.
@@JohnVissercvoptimalisatie Thanks voor de tip. Deze hebben wij ook gekocht! Geweldige kanaal. leerzaam.
Hoi John,
Dezelfde ketel icm bosch easycontrol thermostaat
Wij verwarmen beneden 40-50m2 met vloerverwarming. Boven 4 radiatoren. 1 Thermostaat en die hangt beneden in de woonkamer
De knop van de vloerverwarming verdeler staat op 40.
Onze ketel hangt beneden en de aanvoer en retour leidingen liggen wel wat extra ingepakt maar ook mee over de vloerverwarmingsmatten. Dekvloer van 6-9cm met vezels, als topvloer tegels.
Nu staat de aanvoer op 55 en merk je bij koude dagen precies waar die leidingen liggen omdat de tegels daar nog warmer zijn.
Zou het gevaarlijk zijn voor de tegels als ik de aanvoer op 75 zet?
Of kan ik je instellingen gerust overnemen?
Instellingen zo overnemen en de pomp van de vloerverwarmingsverdeler op Stand 3 zetten..
@@JohnVissercvoptimalisatie
Is overigens een Wilo pomp met 4 groepen op de verdeler. Deze staat nu op stand 1. Wat is de gedachten gang om die op stand 3 te zetten?
Nu op stand 1 is de aanvoer 40 en retour ongeveer 30 - 35. De groepen staan helemaal open.
@@AdwinSchoonhoven
Meer warmteafgifte van de vloer..
@@JohnVissercvoptimalisatie
Dankje.
Ik heb de cv in de door jou aangegeven settings gezet maar de aanvoer stijgt niet boven de 60 graden. Ook niet als ik het vermogen hoger zet naar bijvoorbeeld 12 of 14 kw en/of de maximale pompsnelheid verhoog naar bijvoorbeeld 70 procent.
Ketel is overigens niet aan het pendelen.
Dat de radiatoren wat afgeknepen staan om een koudere retour te krijgen kan niet de oorzaak zijn waarom de aanvoer niet boven de 60 komt?
@@AdwinSchoonhoven
Hou het vermogen op 9kw..
Als de retour 20 graden is dan is de aanvoertemperatuur maximaal 45 graden hoger.. dat is een beveiliging
Dag John, zijn deze instellingen (lager vermogen, lagere pompsnelheid) ook van toepassing in de zomer als de thermostaat op 15gr staat en de ketel dus alleen brand voor warmwater ?
Dat stel je in voor de winter.. in de zomer staat je thermostaat laag..
Beste John,
Bedankt voor het duidelijke filmpje.
Ik heb een trendline hrc30/cw5
Ik heb hem op 10.2kw gezet omdat ik het nog niet goed warm kreeg.
Aanvoer staat op 75°
De aanvoer komt niet boven de 53° en de retour rond de 38°.
Moet ik zorgen dat aanvoer hoger komt dan 53° en hoe doe ik dat dan?
Hartelijke groet
Marco
Hij gaat vanzelf omhoog.. hoe langer er vraag is hoe hoger de temperatuur wordt..
Anders zet je hem op 12kw en ga dan waterzijdig inregelen.. helpt dat niet dan de woning beter isoleren..
@@JohnVissercvoptimalisatie ok
Bedankt!!
Dag John, hartelijk dank voor je informatieve video. Ik denk dat ik nog iets niet goed doe. Mijn aanvoertemperartuur is 75° en mijn retourtemperatuur is 66° .
Een verschil dus van 9°.
Bij welk minimale/maximale verschil aanvoer/retour temp is het hoog rendement?
De retour moet onder de 56 graden zijn..
Kijk even of je geen bypass hebt en of je geen 1pijps systeem hebt..
@@JohnVissercvoptimalisatie dank je wel voor je vlotte antwoord. Ik zie net uw video over het waterzijdig regelen van een radiator met een eenvoudige knop. Met die tip, net open draaien totdat de retour temperatuur 30 tot 40 graden is.
Nogmaals dank voor de duidelijke informatieve instructies.
@@bertuutzeeland2058
👍🏻
@@JohnVissercvoptimalisatie dag John heb alles ingesteld volgens je adviezen. Omdat ik geen thermostaat kranen heb, heb ik de 2 kranen toegedraaid zoals je in een andere video hebt uitgelegd. Het verschil tussen aanvoer- en retourtemp krijg ik niet groter dan 11 tot 12 graden.
Het duurt best lang (een uur) eer dat de temperatuur in die ruimte een halve graad hoger is. Is dat juist? Of doe ik nog iets niet goed? Gebruik ik in de huidige situatie niet veel meer gas?
@@bertuutzeeland2058
De kranen verder dichtdraaien..
Het kan zijn dat je ergens een bypass in huis hebt of de driewegklep in de ketel laat water door..
Vreemd dat het bedrijf dat bij mij een HRC25 heeft geinstalleerd niets met de instellingen heeft gedaan. Alles staat op de fabrieksinstelling. Ik gebruik het tapwater alleen voor douchen dus heb ik dat op ECO gezet. Dat hadden zij toch ook gekund? Komend stookseizoen maar eens experimenteren en dan ben ik benieuwd wat ze zeggen wanneer ik ze bij de volgende onderhoudsbeurt daar op aanspreek.
Ik zeg niets..😅
Hallo John, wij hebben een grote vrijstaande woning en in de woonkamer waar de kamer thermostaat hangt 2 convector putten. Als de temperatuur rond de 50 graden is komt hier bijna geen warmte vanaf verder in het huis hebben we 12 radiatoren. De woning is energie label C en hebben de thermostaat vaak op 21 / 22° is het voor ons ook verstandig deze instellingen aan te houden?
De pompsnelheid kan je wel verlagen.. als je het vermogen te laag zet dan blijft het water te koud.. maar dat is gewoon een kwestie van uitproberen..
Je kan op de convectorputten eventueel een Speedcomfort opzetten.. dan heb je meer convectie op een lagere temperatuur..
Maar convectoren blijven ondingen..
John, mooi filmpje, bedankt. Ik heb een vraag... Waarom plaats je nog een Inregelkraan als je de pompsnelheid toch omlaag zet? En heeft de pomp hier geen last van als hij gesmoord wordt?
Dan kan je zien hoeveel water er door de installatie heen gaat.. net als de debietmeters bij de vloerverwarming.
Een oude pomp zonder magneetfilter draait minder toeren dan een nieuwe pomp met magneetfilter..👍
Wordt bij het verlagen na de minimale vermogen de aanwarmtijd niet heel erg lang. Zodat de ketel er heel lang over doet om van bv 18gr na de 20gr te verwarmen. Dit is ook immers een modulerende ketel hij regelt zich toch ook op een moment terug in het vermogen? Scheelt dit dan zo veel in € per jaar zoals je het net vermeld.? Moet natuurlijk ook wel comfortabel blijven. Is het danwel niet verstandiger om met een constanter temperatuur te stoken ipv te schommelen met 2 graden op je thermostaat
Ligt heel erg aan de isolatie van de woning..
Ik heb het liefst de ketel op bv.. 5 kw vermogen met een retourtemperatuur van 35 graden of lager met een ruimtetemperatuur die dag en nacht hetzelfde is, misschien voor de avond 1 graadje hoger..
John, Bedankt voor deze duidelijke info! Ik heb toch een vraag...
We hebben hier een Trendline HRC30 gecombineerd met een easy control thermostaat en een oude cv-installatie.
Tijdens het opstoken van de woonkamer wordt alles lekker warm, maar als het op temperatuur is (maakt niet uit welke) dan krijg ik de radiatoren niet meer warmer dan ongeveer 40 graden.
Het voelt dan na verloop van tijd ijskoud, ongeacht de ingestelde temperatuur.
Heb je nog tips om de ruimte behaaglijk te houden?
Zorg ervoor dat de ruimte niet te snel op temperatuur komt.. dan wordt het aangenamer warm en je moet ervoor zorgen dat de ketel altijd draait zodat de radiatoren altijd warm zijn..
@@JohnVissercvoptimalisatie dankjewel voor de tip! Ik heb het vermogen nu op 10 kw staan. Helemaal naar de 6.9 is dan beter? 6.9 kw icm met 75gr max water
@@blitzboyz_qnd1645
Gewoon proberen.. waarschijnlijk krijg je het met strenge vorst niet warm.. dan zet je hem tijdelijk iets hoger..
Ha John, mijn CV ketel is dezelfde als in het filmpje en geeft 18.8 kw vermogen aan. Ik heb een kleine 2 onder1 kap met Nefit slimme meter. Ook hebben we beneden vloerverwarming en die staat op een 35 graden ingesteld. Gaat samen met de gewone CV ketel. Toch duurt het redelijk lang voordat de kamer op temperatuur is beneden. In de rest van het huis staan 3 radiatoren op standje 2. Heb je tips?
De thermostaat dag en nacht dezelfde temperatuur laten staan.. je hebt vloerverwarming..
De radiatoren mag je wel verlagen.
Hallo John.ik heb een nefit trendline HRC30 5..stel ik die hetzelfde in als de als de trendline HRC25...ik heb vloerverwarming en een 4 tal radiatoren.
Mvr Ben
Klopt.. alleen kan hij iets rustiger draaien dan zijn grotere broer..
Bij koudeklachten het vermogen iets hoger zetten..
Hoi John
Ik heb een Bosch HRC 30 met alleen een schermpje die de temperatuur aangeeft. Hoe kan ik bij deze ketel het vermogen en de pompsnelheid aanpassen? En ik benedenverdieping volledig op vloerverwarming (verdeler met pomp), boven radiatoren die voldoende warmte leveren bij aanvoer 45 graden. Hoe hoog zou je de max aanvoertemperatuur van de verwarming zetten?
Sinds kort heb ik een pompschakelaar tussen de verdeler geplaatst. Ik vraag mij alleen af of het normaal is dat de pomp steeds uitschakelt en een halve minuut later weer inschakelt. Dat lijkt mij niet de bedoeling. Wat vind jij ervan?
Hij zit wel op de aanvoerleiding?
Het kan zijn dat de aanvoertempratuur te laag is.. kan je de pompsnelheid eventueel verlagen?
Dag John
Hoe simpel kan het toch zijn, bedankt voor de toppie uitleg.
Groetjes en tot de volgende
Graag gedaan..
Hallo John, 15 december gaan ze mijn pomp voor de vloerverwarming vervangen omdat deze stuk was. Inmiddels heb ik de pomp weten te maken. De pomp is een grundfos met 3 standen. Ze willen deze pomp vervangen door een Alpha 2 pomp. Is het verstandig om de oude pomp te vervangen of volstaat het ook als ik er een pompschakelaar tussen zet en de oude pomp hou. Verder ben ik benieuwd of het ook een optie kan zijn om de pomp er helemaal uit te halen. Cv staat op zolder en daar draaien naast de vloerverwarming ook 9 radiatoren op. De vloerverwarming heeft 3 lussen. Op dit moment is 1 lus verstopt.
Nog even als toevoeging. De vloerverwarming ligt op de begane grond en dus ver van de ketel.
@@vincentkanis8580
De pomp uiteraard vervangen en een Albrand pompschakelaar plaatsen..
Als een pomp eenmaal defect is dan kan je hem nooit (repareren)
Plaats meteen een Spirotech magneetfilter en microbellen ontluchter... NOOIT gecombineerd..
De nieuwe pomp heeft een auto adapt functie. Hier zit een soort lerend vermogen in. Gaat dit niet verloren als ik er een pompschakelaar tussen zet? M.a.w. Hoe moet ik de pomp instellen met een pompschakelaar?
@@vincentkanis8580
Nooit op auto adapt..
Als je geen zones hebt op de verdeler dan kan de pomp op constante druk, als je wel zones hebt dan op proportionele druk.. de pomp heeft een geheugen..
Op de begane grond hebben wij zowel vloerverwarming als behoorlijk wat radiatoren. Zonder pompschakelaar blijft de pomp van de vloerverwarming draaien in de nacht. De radiatoren koelen af in de nacht. Klopt het dat als de pomp ‘s nachts aanblijft de vloer sneller afkoelt in de nacht? Zo ja, is het dan verstandig om een pompschakelaar aan te schaffen?
Hoi John, welke factor hou jij aan bij de berekening van kw voor de ruimtes.
Gr, Ralf
Geen.. ik plaats geen radiatoren..
ik kijk in de bestaande situatie wel naar type radiator, isolatie, noord of zuidzijde, zit er een raam of is het inpandig, hoogte van de ruimte type inrichting..
Op internet kan je wel een (standaard) berekening toepassen..
Maakt het uit of het een cw4 of cw5 is? Of kan ik voor de cw5 dezelfde instellingen gebruiken?
Je kan dezelfde instellingen overnemen.. succes..
hoe reinig je de warmte wisselaar ?
Cv zijdig of gaszijdig..?
Hoe stel je deze af icm vloerverwarming?
Zoals in het filmpje..
Beste John, duidelijke en goede video!
Zelf heb ik een Remeha Calentha 40C (onderwaarde 7.0 KW). Vorige week de aanvoertemperatuur ingesteld op 50 graden, mijn huis is goed geïsoleerd en merk dat dit prima aanvoelt. De retourwatertemperatuur is nu ongeveer rond de 42 graden/soms hoger . Echter kan ik dus beter de aanvoer temperatuur hoger houden en het maximale vermogen + de pompsnelheid verminderen? Hoe het nu met pendelen zit weet ik namelijk niet!
Bedankt..😄
Onderwaarde van deze ketel is met G25 (laag calorisch) gas en een retourtemperatuur van 30 graden of lager 5,8KW
Inderdaad aanvoertempratuur op 75graden en maximaal vermogen (P17) van 4100 toeren naar 1700 toeren...NIET LAGER.
Minimaal toerental (P19) NOOIT aankomen.. anders gaat de ketel in storing
Maximale pompsnelheid (P29) van 60% naar 20% zetten..
Gaat hij pendelen dan de maximale pompsnelheid op 30% of 40% zetten.
Dan merk je dat de aanvoertempratuur omhoog gaat en de retourtemperatuur naar beneden.
Je hebt eigenlijk een cv-ketel nodig die tussen de 1 en 8kw is..👍
@@JohnVissercvoptimalisatie Top! Bedankt! Ik ga er mee bezig 👍🏻
@@robbertb5024
Succes...
Beste, ik heb een zelfde ketel als in dit filmpje. Gehele begane grond is vloerwerming met 6 groepen die even ver openstaan. Vloerverwarmingpomp staat op stand 2/3 en op 40 graden. 1e verdieping 3 radiatorren en 2e verdieping 2 radiatorren. Voor je beeld, 1 radiator per ruimte. Wat is dan voor mij de meest logische instelling?
Je mag hem instellen zoals in het filmpje.. bij koudeklachten het vermogen iets verhogen..
Hoe werkt het met de nadraaitijd van de pomp? De ketel staat in de schuur en ik weet uit documentatie dat men vroeger de pomp op continue heeft staan kwa nadraai tijd is het dan beter om deze in te stellen dat deze na zoveel tijd uit is of is het juist beter om de pomp door continue blijft draaien?
Je hebt een hele kleine kans dat als de thermostaat niet meer vraagt de de leidingen in de schuur kunnen bevriezen.. dat gebeurt ook als je in de winter op vakantie gaat.. dan moet je de pomp continu laten draaien.. maar normaal gesproken hoeft dat niet..
Een ander nadeel als de pomp continu draait is dat de radiatoren/vloerverwarming weer afkoelen omdat het water door de koude schuur loopt..
Hallo John, bedankt voor dt intressante filmpje. Ik heb zelf ook een Trendline CW4 van 3 jaar oud hangen. Ik heb jouw instellingen exakt overgenomen. De rest van mijn installatie is van 1973. Dikke gelaste leidingen dus in combinatie met Jaga Convectoren en een magneetfilter. Verwacht jij dat mijn installatie met de door jou voorgestelde instellingen gaat werken? Ik heb recent nog niet hoeven stoken aangezien onze woning daar waar mogelijk optimaal is geïsoleerd. Ik heb gisteren een kort testje gedaan. Ruimte temp. 19°C, thermostaat op 21°C. Het viel mij toen op dat de aanvoertemp tot ca. 40°C opliep en de retour slechts 8°C lager was. Als gevolg liep de ruimte temperatuur nauwelijks op. Ik wil er nog niet teveel conclusies aan verbinden maar vraag me af of dit gaat werken als het buiten iets kouder wordt. Zo nee, welke parameter kan ik het beste aanpassen? Alvast bedankt voor je reactie.
Misschien de pomp iets zachter..
@@JohnVissercvoptimalisatie de pomp staat reeds op 30%, net zoals het vermogen op 7KW. Ik wacht het koude weer even af, zal opnieuw eens testen en me opnieuw melden.
@@olafdreessen3710
👍🏻
@@JohnVissercvoptimalisatie inmiddels een tijdje verder en uitgebreid getest / gestookt met deze installatie. De instellingen heb ik 1 op 1 van jou overgenomen. De conclusie is dat met een aangepast stookgedrag, dat wil zeggen rustig stoken zonder al te grote temperatuurverschillen in 1 keer, het goed mogelijk is de woning te verwarmen. Ik heb de klok programma's inmiddels op dit stookgedrag aangepast. We hebben een goed geisoleerde jaren 70 woning. Nachttemp. 16°C, 'smorgens naar 18°C, 'savonds 19°C. Ook bij de vorst van de laatste tijd werkt de installatie goed maar je moet er de tijd voor (willen) nemen. De ketel stookt rustig aan. Je ziet dat de "intelligentie" van de ketel de watertemperatuur vanzelf laag houdt. Meestal ergens rond de 50°C toevoer. Daar hoef je de maximale toevoer temp. dus niet voor terug te zetten, die staat net zoals in jouw filmpje op 70°C. Met de Jaga convectoren is het verschil tussen toevoer en retour beperkter. Meestal rond de 10°C. Als ik de site van Jaga bekijk schijnt dat bij een toevoer van rond de 50°C normaal te zijn. Of deze instelling ook daadwerkelijk een besparing opleverd weet ik helaas niet omdat ons stookgedrag sowieso fors veranderd is tov. andere jaren. Een graadje lager, verwarming vroeger uit 'savonds, etc.
Goedendag,
Ik heb de uitleg over de HRC30 CW6ii (mijn CV installatie 2021) gevolgd en alle instellingen overgenomen.
Begane grond: vloerverwarming woonkamer/keuken (61m2), 2 radiatoren in hal en WC (11m2)
1e Verdieping: vloerverwarming badkamer, 5 radiatoren in 4 kamers en overloop
Zolder: geen verwarming, ketel en Itho ventilatiebox
Begane grond: 10cm PIR isolatie en dekvloer van 10cm
Muren spouw 6cm geïsoleerd en overal HR++ glas
Dak geïsoleerd met 10cm PUR
Vrijstaand jaren 30 huis
Wilo Para pomp, verdeler 7 groep met debiet (1 voor badkamer)
Bypass 1,5
Watts LCD THERMOSTAATKNOP RF (BT-TH02 RF)
De retour temperatuur wordt gelijk met de aanvoer. Rond de 65 graden.
Wat kan ik nog doen om de retour temperatuur lager te krijgen
Kijk even of de bypass niet te licht staat..
@@JohnVissercvoptimalisatie Dank voor de reactie, bypass staat op 1,5. Is dit te licht?
@@jantonlagerweij7899
Meestal staat hij op 0,3bar maar als je geen verschillende zones hebt met de vloerverwarming dan mag hij op 1,5 blijven staan..
Vraagje, hoe kan ik de waterdruk verhogen? Ik heb dezelfde ketel alleen de CW3. Douchekraan zit apmer druk op. Normale kraan al vervangen voor thermostaat kraan maar geen verbetering
Kijk eens wat voor druk je op de koudwaterleiding hebt..
Je kan er een drukverhogingspomp tussen zetten maar dan moet je eerst uitzoeken of het probleem niet ergens anders zit.. bijvoorbeeld.. hoofdkraan niet ver genoeg open , zeefjes verstopt, te dunne waterleiding, inlaatcombinatie verstopt, ed..
Ten eerste bedankt voor alle nuttige info in de RUclips filmpjes, ben al een stuk wijzer geworden.
Ik heb wel een vraagje, ik ben al een tijdje aan het stuntelen met de instellingen van onze vloerverwarming. Resultaat is een jaarverbruik van 3500m3 gas. Het gaat om een jaren 70 vrijstaande woning, de kap is inmiddels geïsoleerd en de vloer binnenkort ook, de spouw aankomende zomer, hr++ glas boven beneden. We hebben boven en beneden bij elkaar 100m2 vloerverwarm ing met 2x 6groeps robot verdeler met een UMP3X pomp + pompschakelaar op 28,5 graden aanvoer. Beneden staan alle zones open, boven wordt per zone apart geregeld. Verder heb ik beneden 1 thermostaat (moduline 300) welke 's nachts op 18,5 staat en langzaam 's ochtends opbouwt naar 19,5, boven krijgt dus alleen warmte wanneer de thermostaat beneden wordt geschakeld.
De pompen staan allebei stand 2 constante druk, maar ik las al dat ik voor een zone geregelde verdeler de pomp beter op proportionele druk kan zetten?
Zie jij nog vreemde waardes in de onderstaande instellingen van trendline hrc30 cw5?
70 graden
50 max pompsnelheid
9kwh max
3min naloop tijd
eco water
's ochtends is die wel een goede 3a4 uur bezig om de vloer van 18,5 naar 19 te krijgen, is dat normaal of kan ik nog spelen met de pompsnelheid (het vermogen van de ketel lijkt mij voldoende voor de oppervlakte toch?).
Huidig verbruik is z'n beetje 0,90m3 per graaddag, wat ik nog steeds wel aan de hoge kant vind, kan dat komen omdat die zo lang bezig om de vloer op te warmen (thermostaat gaat om 21:00 van 19,5 > 18,5 en om 6:00 weer naar 19.0)?
Met vloerverwarming ALTIJD de dag en nachttemperatuur hetzelfde houden..
Pomp op proportionele druk zetten als je zones hebt op de verdeler.. anders constante druk..
Plaats NOOIT HR++ glas (u-waarde van 1,1).. dat is niet meer van deze tijd.. ALTIJD HR+++ 52 of 54 mm met kunststof afstandshouders (u-waarde van 0,5) zonder roosters.
Als het nieuwe kozijnen zijn dan past dat prima.. als het in een bestaand kozijn geplaats moet worden dan kan je de sponning groter maken of dunnere glaslatten plaatsen..
Top video weer john. Komt de calenta 28/40 nog keertje voorbij? Leuk voor wat tips
Zeker..👍
@@JohnVissercvoptimalisatie super, ben benieuwd wat voor tips je nog daarvoor hebt
@@PindaPandaNL
Komt goed..
Je schrijft 'als het te laag is, in kleine stappen verhogen'. Maar hoe weet je of het 'te laag' is? Hoe zie je of merk je dat?
Dan blijft het koud in huis.. 😊
Dag John mooi duidelijke uitleg ,zelf heb ik een hrc30 cw5 topline en ook deze waarden overgenomen. Maar merk toch ondanks dat de radiatoren wel heet worden het lang duurt voordat er en graadje bijkomt. Heb jij nog tips voor deze ketel qua waarden.
Het is nu natuurlijk ook hartstikke koud misschien dat ik moet wachten op temp boven 0 met instellen
Woon in een tussenwoning jaren 70 .
Benenden totaal 5 radiatoren helemaal los
Boven klein designradiator in de douche en kleine slaapkamer die los staat
Geen thermostaatkranen in de woning.
Alvast dank voor je reactie!
Bij temperaturen van -5 of lager de dag en nacht temperatuur hetzelfde houden..👍
@@JohnVissercvoptimalisatie oke dank voor je snelle reactie maar de waarden van een hrc 25 die je gebruikt kan dus ook prima op onze hrc 30?
Zie dat de ketel nu de fout aangeeft 0e wat kan ik nu het beste als eerste aanpassen?
@@ludwinpater3665
Zeker.. alleen de onderwaarde van de cv-ketel is hoger.. dat houd in dat je hem niet op bijvoorbeeld 5,6kw kan zetten maar op 6,9kw onderwaarde.. daardoor heb je kans dat hij iets vaker gaat pendelen..
@@ludwinpater3665
Vermogen op zijn laagst.. aanvoertemperatuur op 75graden.. het is geen storing het is een wachtstand..
Hi John, heel erg bruikbaar. Bedankt dat je dit met ons deelt. Hopelijk lees je mijn vraag nog aangezien het filmpje al wat ouder is. Ik heb HRC30 uitvoering van de Nefit Trendline. Mijn huis heeft echter nog oude gelaste leidingen en oudere type radiatoren (verticale lamellen eea uit eind jaren '60). Diameters 42mm, 28mm, 22mm tot aan de radiatoren. De 42mm leidingen lopen horizontaal 12 meter over de zolder voor verticaal naar de verdiepingen wordt gezakt met een kleinere diameter. Op een plek zijn twee moderne radiatoren geplaatst. Maxiaal een viertal meter met 15mm aangesloten op de bestaande 22m stalen leiding. Een installateur zei ooit dat dit 'type' installatie juist veel water doorvoer nodig heeft. Ik vraag me af of ik gewoon jouw aanpak kan volgen of toch met een aantal zaken rekening moet houden? Bedankt iig voor het meedenken. Wordt gewaardeerd.
Dan heb je inderdaad meer vermogen nodig..
De pomp kan je wel heel laag zetten..
Als je de leidingen isoleert dan verlies je minder warmte..
Maar je stookt met dit oudere systeem ongeveer 15% duurder...
Beste,
Wij hebben hier op de benedenverdieping 6 groepen (60m2) vloerverwarming met een hce80 aan Evohome en de bovenverdieping voorzien van radiatoren met Evohome knoppen.
De ketel is een hrc30
Heeft het in dit geval ook zin om waardes aan te passen aangezien elke ruimte/zone apart wordt aangestuurd?
Dan is het zeker belangrijk.. aangezien je maar vaak een paar groepen maar open hebt..😉
@@JohnVissercvoptimalisatie dank voor het antwoord en hoe kan ik dat dan het beste aanpakken. Alles naar minimaal zetten of wat anders?
@@Stennisbegat
Vermogen misschien minimaal 5kw en maximaal 8kw
Pompsnelheid misschien minimaal 20% en maximaal 30% maar dat ligt aan het merk en type cv-ketel
@@JohnVissercvoptimalisatie dat is een Nefit trendline hrc30 cw5
@@Stennisbegat
Instellen zoals in de vorige reactie.. en aanvoertemperatuur op 75 graden..
Beste John, zeer interessante video vooral in de aankomende tijd met deze gas prijzen!
Wij hebben een Nefit Trendline HRC 30 CW5 onder vloerverwarming ongeveer 90 m2 2x radiatoren, boven 6 radiatoren staat er maar 1 aan op de badkamer. Op alle radiatoren zitten thermostaatkranen.
Hoe kan ik de ketel het beste instellen om de ketel het beste te laten functioneren?
De instellingen nu zijn, warmwater max 60 graden, verwarming max 75 graden, mag dat ook lager? maximaal toerental pomp 70 en minimaal 30, de vloerverwarming thermostaat staat op 40 graden.
Heb je nog tips voor deze aankomende winter??
Instellen zoals in het filmje..😉
@@JohnVissercvoptimalisatie Hallo John, ik probeer hem in te stellen zoals in het filmpje maar, verwarming staat ingesteld op 75 graden dan zet jij de maximaal cv vermogen van 24 kw naar 6,9kw. Nouw dat heb ik ook gedaan maar dan stopt de ketel met branden en staat de temperatuur op 36 graden zet ik het cv vermogen op 19,8 kw dan begint hij weer te branden naar aanvoer temperatuur ongeveer 56 graden. Wat kan ik het beste doen?
@@ben6544 @John.
Ik heb hier vrijwel dezelfde situatie. Geen thermostaatkranen. Temperatuurverschil 7 graden.
@@ben6544
De ketel moet gewoon blijven branden met 6,9kw..
Misschoen de minimale en maximale pompsnelheid ietsje hoger zetten..
Interessante video. Is dit ook van toepassing op een systeem met enkel vloerverwarming? En zou je adviseren de temperatuur van de vloerverwarming 's nachts terug te laten lopen, en zo ja, hoeveel graden ongeveer? Groeten Mark
Je kan dit inderdaad toepassen..
Vloerverwarming maximaal 1graad verlagen in de nacht. maar liever constante temperatuur..
Dank voor je reactie. Heb de instellingen gewijzigd naar de waarden uit het filmpje. Mijn aanvoertemperatuur is 55,5 en retour 53.. dat lijkt mij (nog) niet correct? Ketel stookt momenteel overigens niet. Thermostaat staat op 19,5 en het is 23,5 graden in huis.
@@sjoemie_himself
Je moet kijken wat het verschil is als de ketel stookt..