Artık Bu Solan Bahçede - Nota Eşliğinde Karaoke (Ahenk: Sipürde Neyi - D)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 сен 2024
  • Kız Neyi Ahengi (4 Ses) Versiyonu Şu Linktedir: • Artık Bu Solan Bahçede...
    Beste: Alâeddin Yavaşça
    Güfte: Fâruk Nâfiz Çamlıbel
    Makam: Hicaz
    Usûl: Düyek
    İcrâ: TRT Saz Sanatçıları
    Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
    Bir yer ki sevenler sevilenlerden eser yok
    Bezminde kadeh kırdığımız sevgililer yok
    Bir yer ki sevenler sevilenlerden eser yok
    ALÂEDDİN YAVAŞCA 1926 - 2021)
    1 Mart 1926’da Kilis’te doğdu. Babası Kilis’li Şair Yavaşça Zâda Sezâi Efendi’nin oğlu Hacı Cemil Efendi, annesi Kınoğlu Kadri Efendi’nin kızı Enver hanımdır.
    Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulunu bitirdikten sonra lise birinci sınıfı yatılı olarak Konya Lisesi’nde başlayıp, 2 ve 3. Sınıfları İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamlayıp 1945’de mezun oldu. İstanbul Üniversitesi’ne giriş imtihanını kazanarak Tıp Fakültesine başladı.
    1951 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Yavaşça, İstanbul Üniversitesi
    1. Kadın Doğum Kliniğinde, Ord. Prof. Dr. Tevfik Remzi Kazancıgil’in yanında Haseki Hastanesinde ihtisasını yaptı ve 1955 yılında Kadın-Doğum Mütahassısı oldu. Askeri hizmetini Kasımpaşa Askeri Deniz Hastanesi’nde yapan Yavaşça, sırasıyla, Zeyneb Kâmil Doğumevi, Taksim İlk Yardım Hastanesi, Şişli Etfal Hastanesi’nde Başasistanlık ve Şef Muavinliği görevlerini yapmış, 1969 yılında açılan Vakıf Gureba Hastanesi Şeflik imtihanına girmiş, imtihanı kazanıp o tarihten 1976 yılına kadar adı geçen Hastanede Kadın-Doğum Kliniği Şefliği yaparak, bu hastanede olmayan Doğum Bölümünü kurmuştur. 1976 yılında da, boşalmış olan Haseki Hastanesi Kadın-Doğum Kliniği Şefliğine naklen atanmıştır. Bu süreler içinde birçok Kadın-Doğum Mütehassısları yetiştirmiştir. 1985 yılı 1 Ekim tarihinde aynı hastanenin Başhekimi olmuştur.
    Dr. Yavaşça 1980 yılında Birleşik Amerika Baltimor şehrindeki Johns Hopkins Üniversitesi Hastanesi’nde “İdarecilik ve Aile Plânlama Kurslarını” bitirmiştir.
    Dr. Yavaşça’nın mesleki hayatı esnasında Tıp Dünyası, Şişli Hastanesi Bülteni, Zeynep Kâmil Hastanesi Bülteni, Vakıf Gureba Bülteni, Haseki Tıp Bülteni, Sağlık Bakanlığı Bülteninde yayınlanmış 54 bilimsel neşriyatı bulunmaktadır. Birçok Ulusal ve Uluslararası sempozyumlara katılmış ve bildiriler sunmuştur.
    Dr. Alâeddin Yavaşça’nın mûsiki hayatı, doğduğu ve âilece bağlı bulunduğu Kilis’te küçük yaşlarda başlamış, daha 8 yaşındayken o sıralarda Ortaokulda hoca olan Zihni Çelikalp’ten Batı Mûsikisi keman dersleri almış, İstanbul’a gittikten sonra, Saadeddin Kaynak, Dr. Subhi Ezgi, Hüseyin Sâdeddin Arel, Zeki Arif Ataergin, Nuri Halil Poyraz, Refik Fersan, Mes’ud Cemil, Ekrem Karadeniz, Süleyman Erguner, Dr. Selahâddin Tanur gibi üstadlardan istifadeler sağlamış, İstanbul Belediye Konservatuarı, İleri Türk Mûsikisi Konservatuarı, İstanbul Üniversitesi Korosu gibi kuruluşlarda icra kabiliyetini ve mûsiki bilgisini geliştirdikten sonra 1950 yılında açılan imtihanı kazanarak İstanbul Radyosunda solist icracı olmuş, zamanla Türkiye Radyolarında ve TRT Bünyesinde Danışma, Denetleme ve Repertuar Kurullarında önemli görevler almış. 1967’den bu yana solistliği yanında Koro Yöneticiliği de yapmıştır. Ayrıca belirli zaman aralıklarıyla Türkiye Radyolarına alınan stajyerlerin hocalığını yapmış ve onların san’atçı olmalarını sağlamıştır. Halen Solist ve İstanbul Radyosu Klâsik Türk Mûsikisi Erkekler Korosu’nun şefi olarak icracılığa devam ederken, TRT Repertuar Kurulu Başkanlığını da sürdürmektedir. Bu faaliyetlerinin dışında Milli Eğitim Bakanlığının “Türk Mûsikisi İnceleme Kurulunda, ve Devlet Plânlama’nın 5. Beş yıllık Türk Musikisi Eğitimi Komisyonunda üyelik hizmeti vermiştir.
    Dr. Alâeddin Yavaşça, Türk mûsikisinde Devlete Bağlı ilk Konservatuarın kurucuları arasında yer almış, 1976’dan itibaren Türk Mûsikisi Devlet Konservatuarının Yönetim Kurulunda ve Öğretim Kadrosunda çalışmıştır. Konservatuar YÖK yasasıyla İstanbul Teknik Üniversitesine bağlandıktan sonra, teşkil edilen “Danışma Biriminde” yer almıştır.
    Dr. Alâeddin Yavaşça, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığının 19/03/1990 tarihli yazısıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsikisi Devlet Konservatuarı Profesörlüğüne atanmış olup, sözü geçen konservatuarın Ses Eğitimi Bölüm Başkanlığı’nı sürdürmüştür.
    Dr. Alâeddin Yavaşça’nın icracılığı yanında 470 civarında Beste Simâi, Şarkı, Çeşitli Saz Eserleri (Peşrev, Saz Semai, Methal, Etüd), dini sahada da Mevlevi Ayini Çocuk Şarkısı Marş ve İlâhi formunda besteleri vardır. Bestelerinin birçoğu radyo repertuarında yer almış, plâk ve kasetlere okunmuştur.

Комментарии • 13

  • @basakaycindonmez9977
    @basakaycindonmez9977 2 дня назад

    Yaş 66, nefesim eskisi gibi değil. Yine de izlerken mırıldanmaya çalışıyorum. Bazan da estrümantal müzik niyetine dinliyorum.

  • @alierkent4191
    @alierkent4191 Месяц назад

    Muhteşem ölümsüz baş tacı bir eser, hocam emeklerinize sağlık...

  • @semrayuceli
    @semrayuceli Месяц назад +1

    👏👏👏

  • @muammeralkan6234
    @muammeralkan6234 Месяц назад

    Teşekkürler sayın hocam emeklerinize sağlık

  • @erder2554
    @erder2554 Месяц назад

    Bekir bey çok tesekkurler

  • @HayatSoydan-co7ps
    @HayatSoydan-co7ps Месяц назад +1

    Duygu dolu harika bir hicaz eser.İnsanın yüreginde neler çağristiriyor Bırakıp geldigimiz o muhteşem bahcelerimiz gelir hep aklıma ve o bahçelerde kosturduğumuz harika çocuklugum.Emeklerinize saglık hocam.🙋🙏Değerli Bestecisi ve güftecisi nurlarda yatsinlar

    • @basakaycindonmez9977
      @basakaycindonmez9977 2 дня назад +1

      Ben de bir şeyler yazacaktım ama siz hepsini 3 cümlede özetlemişsiniz. Yazan ve besteleyenler nur içinde yatsın. Hazırlayıp bizimle paylaşan hocanın ellerine sağlık.

  • @yeter265
    @yeter265 Месяц назад

    Çok güzel şarkı,ellerinize sağlık, teşekkür ederim.

  • @Yineneseimuhabbet
    @Yineneseimuhabbet Месяц назад

    👏👏👏❤

  • @ahmetbakitufan4376
    @ahmetbakitufan4376 Месяц назад

    Hocam yine en derinden vurdun bizi, yüreğine sağlık..❤

  • @mahmutselimalbayrak1157
    @mahmutselimalbayrak1157 Месяц назад

    Çok teşekkür ederim. 😊

  • @mrkeman
    @mrkeman Месяц назад

    Mühür.

  • @ilhan.ozalay_41500_TR
    @ilhan.ozalay_41500_TR Месяц назад

    💚🎵🎹🎶🎵🎶🎹🎵💚