Asiaa. Suur kiitos kaikista jaksoista. Ongelmahan on että näistä ei puhuta siellä missä erityisesti pitäisi eli valtion hallinnossa vaan siellä pohditaan huuhaa sontaa eli pelin politiikkaa jonka avulla voisi säilyttää paikkansa "siilinä viilikupilla"
Kiitoksia Tuomas! Pitkä jakso tulossa kohta. Nyt kun uploadisin tuon, huomasin harmikseni että unohtui laittaa suosikkiratkaisuni ECU2-malli kalvoksi. Pitää tehdä tuosta varmaan oma jakso, mieluiten kryptoraha-asiantuntijan kanssa joka ymmärtää miten Facebookin Libra toimii. Olisiko ehdotuksia tähän? Katsokaa myös aikaisemmat kaksi Tuomaksen keskustelua, näistä tulee jatkumo. ruclips.net/video/-4NmvmJrgKw/видео.html
@@jeee257 täytyy tutustua. Libran kiinnostavuus minulle on se että sen rakenne on lähes sama kuin IMF:n SDR (paitsi että ei ole Kiinan renmimbiä), sen pohjalta on helppo selittää ECU2-mallini. Jos kiinnostaa, se on viimeinen kalvoni eduskunnan talousvaliokunnan esityksessäni huhtikuussa 2020: translinkcf.fi/translinkin-partneri-sami-miettinen-eduskunnan-talousvaliokunnassa/
Tekstissä (kohta 5) puhutaan 750 miljardin tukipaketista (elpymisväline: 250 miljardia lainaa ja 500 miljardia helikopterirahaa suossa rypeville maille). Uutisten mukaan tiistaina kuitenkin neuvoteltiin ja edelleen neuvotellaan 1850 miljardin kokonaisuudesta (tukipaketti), jossa on edellisen lisäksi EU:n monivuotinen budjetti 2021-2027 arvoltaan 1100 miljardia euroa. Luennosta pääsee käsitykseen, että tämä 750 miljardia korottaa veroasteeksi 50 %. Tähän asti ok., mutta sitten tyhmät kysymykset: 1. Onhan tuo veroaste 50 % nyt laskettu kuitenkin kokonaispaketin 1850 miljardia mukaan tässä luento-osuudessa? Vai onko sieltä vielä tulossa lisää yllätyksiä? Eli mennäänkö > 50 % vai onko max = 50 %? 2. Mitä korkeamman oppimäärän talousteoriat sanovat GDP ja GNP kehityksestä suhteessa veroasteeseen? Aivan muun alan kouluissa opetettiin kauan sitten nyrkkisääntönä hankaluuden (mikä on oikea nimitys?) muuttuvan veroasteen muutoksen neliössä. Eli 40 % => 50 % kasvaisi hankaluus liki 60 % (ja tekijä 2 vastaisi tekijää 4). Eikö kasvava hankaluus pudota jollain tekijällä (mikä?) GDP/GNP arvoa?
Moi, hyviä kysymyksiä! 750 miljardin paketti nostaa veroastetta esimerkiksi Suomelle jolla on korkea 42% veroaste, koska olemme nyt noin 1% nettoveronmaksaja EU:lle. Nousu ei kuitenkaan ole lähelläkään 8% tasoa koska tuo veroaste on vuotuinen ja paketti on monivuotinen. Jos tavoite EU:ssa on siirtyä USA:n liittovaltiorakennetta kohti niin yli ajan se onnistui vain luopumalla kansallisista verojen käyttökohteista tai sitten keräämällä lisää veroja ja luovuttamalla ne muiden EU-kansalaisten hyväksi tulonsiirroilla. Veroasteen nosto yli 40% tason yläpuolella hidastaa lähes varmasti kasvua.
Noista (ruclips.net/video/mvbawe09oZk/видео.html ja ruclips.net/video/mvbawe09oZk/видео.html&t=918) jää maallikolle käsitys että veroaste 50 % ilman leikkauksia. Varsinainen substanssi eli smk-simulaatiokelmu (ruclips.net/video/mvbawe09oZk/видео.html) on havainnollinen ja tuon perusteella valuutaksi mk. Kiitoksia.
Bloomberg raportoi: www.msn.com/en-us/news/world/macron-convinced-eu-will-get-stimulus-deal-after-rutte-dinner/ar-BB15Uqk4 Minua ei maallikkona vakuuta linkissä referoitu presidentti Macronin myyntipuhe - Hollannin pääministeri uskoo myös eurooppalaiseen solidaarisuuteen - Pres. Macron vierailee Saksassa - Espanja, Italia ja Portugali tukevat ehdotusta pahiten kärsineiden maiden avustamisesta ja pres. Macron neuvottelee maiden johtajien kanssa - Tanska ei niinkään halua muuttaa paketin sisältöä kuin jatkaa vv. 2014-2020 jäsenmaksualennuksia - Ranska korostaa että paketin helikopterirahaosuuden on oltava isompi kuin lainan osuus Ei nyt myöskään vakuuta tällä luennolla esitettyjen käppyröiden perusteella etteikö veroaste nousisi 42 % => yli 50 %. Siis vaikka valtion ja kuntapuolen budjettia leikattaisiin. Perustelen sillä, että veroasteen muutostekijä^2 = dead weight muutostekijä. Onko kukaan uskalias laskenut tuleeko säästöjä vai ei, jos kaikki kunnat korvattaisiin nykyisen maakunnan kokoisilla suurkunnilla? Mikko Särelää kuunnellessa en voi välttyä ajatukselta.
Hei, vastailemme aina kysymyksiin kun keskustelu etenee. Tämä on jo kolmas yhteinen keskustelu Tuomaksen kanssa. Voisitko muotoilla kysymyksesi selkeämmin niin voimme vastata siihen, kiitos.
Kysymykset Tuomas Maliselle, jos haastattelu #4 on elokuussa. Julkaiseeko Tuomas Malinen Manolis Huukin kanssa pistämänsä satasen vedon tuolloiset painoarvot: a) Suomi luopuu eurosta 31.12.2025 mennessä?(koko kohde raukeaa tässä) b) BKT on 31.12.2025 alhaisempi kuin kesällä 2020? c) Huukin voittaessa vedon, onko inflaatio syönyt euron siten että 01.01.2026 saa satasella pahvikupin automaattikahvia, ei ruokaa?
Asiaa. Suur kiitos kaikista jaksoista.
Ongelmahan on että näistä ei puhuta siellä missä erityisesti pitäisi eli valtion hallinnossa vaan siellä pohditaan huuhaa sontaa eli pelin politiikkaa jonka avulla voisi säilyttää paikkansa "siilinä viilikupilla"
Tuomas arveli että "VM:n kellarissa" voisi olla valmistelu päällä!
Loistava video!!
Kiitos palautteesta, seuraava englanniksi! twitter.com/mtmalinen/status/1274972035299631110?s=20
Oikeeta asiaa josta suomessa ei puhuta , mites Tuomaksen kanta eurosta hajooko tänä vuonna vai siirtyykö ensi vuoteen?
Kysytään Tuomakselta ja vastataan elokuun jaksossa.
Mikä ihana etu yrittää lyhentää eurolainaa heikkenevillä markoilla, laina kasvaa enemmän mitä ehtii lyhentää.
Kiitoksia Tuomas! Pitkä jakso tulossa kohta. Nyt kun uploadisin tuon, huomasin harmikseni että unohtui laittaa suosikkiratkaisuni ECU2-malli kalvoksi. Pitää tehdä tuosta varmaan oma jakso, mieluiten kryptoraha-asiantuntijan kanssa joka ymmärtää miten Facebookin Libra toimii. Olisiko ehdotuksia tähän? Katsokaa myös aikaisemmat kaksi Tuomaksen keskustelua, näistä tulee jatkumo. ruclips.net/video/-4NmvmJrgKw/видео.html
#Futucast - haastatteli Tuomas Malista. Jaksossa käydään läpi samoja teemoja oivaltavasti. Kannattaa katsoa! ruclips.net/video/LhpOBTdvdQ4/видео.html
@@samimiettinen kiitos näistä!
Libraa kiinnostavampi on decentralisoitu ”keskuspankki” Maker ja sen luoma valuutta DAI.
@@jeee257 täytyy tutustua. Libran kiinnostavuus minulle on se että sen rakenne on lähes sama kuin IMF:n SDR (paitsi että ei ole Kiinan renmimbiä), sen pohjalta on helppo selittää ECU2-mallini. Jos kiinnostaa, se on viimeinen kalvoni eduskunnan talousvaliokunnan esityksessäni huhtikuussa 2020: translinkcf.fi/translinkin-partneri-sami-miettinen-eduskunnan-talousvaliokunnassa/
Tekstissä (kohta 5) puhutaan 750 miljardin tukipaketista (elpymisväline: 250 miljardia lainaa ja 500 miljardia helikopterirahaa suossa rypeville maille). Uutisten mukaan tiistaina kuitenkin neuvoteltiin ja edelleen neuvotellaan 1850 miljardin kokonaisuudesta (tukipaketti), jossa on edellisen lisäksi EU:n monivuotinen budjetti 2021-2027 arvoltaan 1100 miljardia euroa. Luennosta pääsee käsitykseen, että tämä 750 miljardia korottaa veroasteeksi 50 %. Tähän asti ok., mutta sitten tyhmät kysymykset:
1. Onhan tuo veroaste 50 % nyt laskettu kuitenkin kokonaispaketin 1850 miljardia mukaan tässä luento-osuudessa? Vai onko sieltä vielä tulossa lisää yllätyksiä? Eli mennäänkö > 50 % vai onko max = 50 %?
2. Mitä korkeamman oppimäärän talousteoriat sanovat GDP ja GNP kehityksestä suhteessa veroasteeseen?
Aivan muun alan kouluissa opetettiin kauan sitten nyrkkisääntönä hankaluuden (mikä on oikea nimitys?) muuttuvan veroasteen muutoksen neliössä. Eli 40 % => 50 % kasvaisi hankaluus liki 60 % (ja tekijä 2 vastaisi tekijää 4). Eikö kasvava hankaluus pudota jollain tekijällä (mikä?) GDP/GNP arvoa?
Moi, hyviä kysymyksiä! 750 miljardin paketti nostaa veroastetta esimerkiksi Suomelle jolla on korkea 42% veroaste, koska olemme nyt noin 1% nettoveronmaksaja EU:lle. Nousu ei kuitenkaan ole lähelläkään 8% tasoa koska tuo veroaste on vuotuinen ja paketti on monivuotinen.
Jos tavoite EU:ssa on siirtyä USA:n liittovaltiorakennetta kohti niin yli ajan se onnistui vain luopumalla kansallisista verojen käyttökohteista tai sitten keräämällä lisää veroja ja luovuttamalla ne muiden EU-kansalaisten hyväksi tulonsiirroilla.
Veroasteen nosto yli 40% tason yläpuolella hidastaa lähes varmasti kasvua.
Noista (ruclips.net/video/mvbawe09oZk/видео.html ja ruclips.net/video/mvbawe09oZk/видео.html&t=918) jää maallikolle käsitys että veroaste 50 % ilman leikkauksia.
Varsinainen substanssi eli smk-simulaatiokelmu (ruclips.net/video/mvbawe09oZk/видео.html) on havainnollinen ja tuon perusteella valuutaksi mk. Kiitoksia.
Bloomberg raportoi: www.msn.com/en-us/news/world/macron-convinced-eu-will-get-stimulus-deal-after-rutte-dinner/ar-BB15Uqk4
Minua ei maallikkona vakuuta linkissä referoitu presidentti Macronin myyntipuhe
- Hollannin pääministeri uskoo myös eurooppalaiseen solidaarisuuteen
- Pres. Macron vierailee Saksassa
- Espanja, Italia ja Portugali tukevat ehdotusta pahiten kärsineiden maiden avustamisesta ja pres. Macron neuvottelee maiden johtajien kanssa
- Tanska ei niinkään halua muuttaa paketin sisältöä kuin jatkaa vv. 2014-2020 jäsenmaksualennuksia
- Ranska korostaa että paketin helikopterirahaosuuden on oltava isompi kuin lainan osuus
Ei nyt myöskään vakuuta tällä luennolla esitettyjen käppyröiden perusteella etteikö veroaste nousisi 42 % => yli 50 %. Siis vaikka valtion ja kuntapuolen budjettia leikattaisiin. Perustelen sillä, että veroasteen muutostekijä^2 = dead weight muutostekijä. Onko kukaan uskalias laskenut tuleeko säästöjä vai ei, jos kaikki kunnat korvattaisiin nykyisen maakunnan kokoisilla suurkunnilla? Mikko Särelää kuunnellessa en voi välttyä ajatukselta.
Täysinoppineet höpisee keskenään kun me dilentantit pudottiin kärryiltä. Veltto ja huonosti valmiseltu esitys?
ruclips.net/video/Diu6dY6x6sM/видео.html
Hei, vastailemme aina kysymyksiin kun keskustelu etenee. Tämä on jo kolmas yhteinen keskustelu Tuomaksen kanssa. Voisitko muotoilla kysymyksesi selkeämmin niin voimme vastata siihen, kiitos.
Kysymykset Tuomas Maliselle, jos haastattelu #4 on elokuussa.
Julkaiseeko Tuomas Malinen Manolis Huukin kanssa pistämänsä satasen vedon tuolloiset painoarvot:
a) Suomi luopuu eurosta 31.12.2025 mennessä?(koko kohde raukeaa tässä)
b) BKT on 31.12.2025 alhaisempi kuin kesällä 2020?
c) Huukin voittaessa vedon, onko inflaatio syönyt euron siten että 01.01.2026 saa satasella pahvikupin automaattikahvia, ei ruokaa?