Feedback geven volgens het 4G model | Tijdwinst.com
HTML-код
- Опубликовано: 6 фев 2025
- 📍TIME STAMPS
00:00 - Inleiding
01:10 - Het 4G Model
01:30 - Gedrag
02:01 - Gevoel
02:23 - Gevolg
02:43 - Gewenst Gedrag
03:21 - Voorbeeld
03:58 - Outro
❓WAT LEER JE IN DEZE VIDEO
Feedback geven aan een collega is niet eenvoudig. Want hoe geef je feedback op een respectvolle en constructieve manier? Het 4G model helpt je hierbij. In deze video vertelt Patrick wat de 4G feedback methode is en hoe je het toepast. Benieuwd hoe jij middels de 4G methode feedback kunt geven? Bekijk dan deze video!
4G methode: wat is dat?
Met de 4G methode geef je constructieve feedback, bijvoorbeeld aan je collega’s. Want zeg nou eerlijk: het is best lastig om collega’s feedback te geven. Jouw feedback kan er namelijk voor zorgen dat je collega in de verdediging schiet, de onderlinge werkrelatie kan onder druk komen te staan of er kan zelfs een conflict ontstaan. Deze situaties wil je natuurlijk voorkomen. En daar helpt het 4G model je bij. Maar, waar staan de 4 G’s voor in het 4G model?
Gedrag
Aan welk gedrag van de ander stoor jij je nu eigenlijk? Benoem wat je hebt waargenomen. Heel belangrijk hierbij is om dit gedrag heel feitelijk te benoemen. Zonder oordeel en zonder mening. Probeer dus woorden als ‘altijd’ en ‘vaak’ te voorkomen, maar houd het feitelijk en duidelijk. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je 10 minuten te laat bent’, in plaats van: ‘Je bent altijd te laat.’
Gevoel
Wat voel je bij het gedrag van de ander? Baal je ervan? Word je boos? Voel je je niet serieus genomen? Belangrijk is om echt vanuit jouw perspectief te praten. Dus: ‘Ik merk dat het mij onrustig maakt dat…’ of ‘Ik heb het gevoel dat je mij niet serieus neemt als…’.
Gevolg
Wat is het gevolg van het gedrag van de ander? Nadat je hebt uitgesproken welk gedrag je stoort en welk gevoel dit oproept, koppel je er een gevolg aan. Dit kan een gevolg zijn voor jou, jouw werk, de omgeving, ga zo maar door. Blijf ook nu bij jezelf. En heel belangrijk: houd het bij één voorbeeld en kom niet aan met een waslijst.
Gewenst gedrag
De laatste G is: gewenst gedrag. Welk gedrag wil je in het vervolg graag anders zien? Zo vertel je niet alleen welk gedrag je níet wil zien, maar ook juist welk gedrag je wél wil zien. Met andere woorden: beschrijf het gewenste gedrag. Dus bijvoorbeeld: ‘Ik zou het prijs stellen als je volgende keer op tijd bent.’
Dit zijn alle G’s uit het 4G feedback model. Dit model geeft je handvatten voor het geven van positieve feedback. Maak er je eigen verhaal van zodat je jouw punt kunt maken en geloofwaardig overkomt. Bekijk de video voor meer voorbeelden en tips van Patrick. Succes met uitproberen!
💡 MEER WETEN?
Wil je meer lezen over dit onderwerp of aan de slag met de tips die we in deze video hebben besproken? Check dan eens deze handige artikelen. Daar vind je nog meer waardevolle informatie en praktische tips die je kunnen helpen bij het verbeteren van jouw persoonlijke effectiviteit en slimmer (samen)werken:
feedbackgeven....
feedbackgeven....
feedbackgeven....
🧑🏼🎓 MEER TIJDWINST
Wil je meer leren over time management en persoonlijke effectiviteit of ben je geïnteresseerd in het volgen van een training? Neem dan eens een kijkje op onze website tijdwinst.com voor meer informatie en mogelijkheden.
Volg ons ook op onze social media kanalen om op de hoogte te blijven van onze nieuwste video's, artikelen en tips! Je kunt ons vinden op:
Instagram: / tijdwinst
LinkedIn: / tijdwinst-com
Spotify: open.spotify.c...
Pinterest: / tijdwinstcom
🐿 WIE IS TIJDWINST.COM?
Wil jij slimmer (samen)werken en jouw persoonlijke effectiviteit verbeteren? Dan ben je bij Tijdwinst.com aan het juiste adres! Als dé expert op het gebied van modern time management bieden wij 1-daagse trainingen aan in onder andere feedback geven, gesprekstechnieken, assertiviteit, snellezen en leidinggeven.
Onze trainingen worden gegeven in kleine groepen, zodat we persoonlijke aandacht en feedback op maat kunnen bieden. Zo krijg je een persoonlijk actieplan waarmee je direct aan de slag kunt. Wil je de cursus graag samen met jouw collega's volgen? Dan is een in-company training op maat mogelijk, waarbij onze échte experts bij jou op locatie komen.
#timemanagement #productiviteit #planning #efficiëntie #focus #prioriteitenstellen #tijdbeheer #werkefficiëntie #stressbeheer #tijdbesparing #productiviteittips