YAZ GELENDE ÇIKAM YAYLA BAŞINA / KUBİLAY DÖKMETAŞ/ Voices That Cannot Find a Place in the Media

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 сен 2024
  • Yaz Gelende Çıkam Yayla Başına
    Erzurum Folk Song
    Acquired From 1) Rençber Mustafa
    Compiled By: Mahmur Ragıp Kösemihal (1929)
    Acquired from 2) Raci Alkır
    Compiled By: Kenan Tuna (1990)
    Voices That Cannot Find a Place in the Media Part 410
    Contact : nevzat3yildiz@gmail.com
    Bilgilerin internet ortamına girilmesiyle birlikte bir çok şey çok daha net olmaya başladı. Yine TRT Halk Müziği Repertuarında ki güvensizliğe bir örnek daha.
    Cumhuriyetin ilanıyla birlikte kurulan Halk Evleri çok büyük işler başardılar. Türkiye Cumhuriyetinde Halk Evleri deneyimi sivil toplum örgütü ve bilimin nasıl birlikte çok büyük işler başardığının örneğidir.
    Örnek türkümüzde de olduğu gibi İstanbul Konservatuarı Müdürü Yusuf Ziya Demircioğlu Halk Evleri sponsorluğunda Anadolu’yu karış karış gezerek halk türkülerini kayıt altına aldılar. Mahmut Ragıp Kösemihal başkanlığında ki bir ekip ( Ferruh Arsunar , Remzi Bey) Erzurum yöresinden 1929 yılında “Yaz Gelende Çıkam Yaylaya- Hani Yaylam) ” adlı türküyü Rençber Mustafa’dan derlerler.
    Ne yazık ki bundan 70 yıl sonra TRT Erzurum Halk Müziği Şubesi Müdürü Kenan Tuna , yine Erzurum TRT Sanatçısı Raci Alkır sanki bu türküyü yeni derliyormuş gibi TRT Halk Müziği Repertuarına kaynak kişi ve derleyen olarak yazdırır. Yorumu ve takdiri siz izleyicilerimize bırakıyorum.
    Voices That Cannot Find a Place in the Media ( Medyada Yer Bulamayan Sesler, Türküler ) Part 410. Bölümüne Kubilay Dökmetaş konuk oluyor. Peki Kimdir Kubilay Dökmetaş? 1956 yılında Sivas’ın Zara İlçesi’nde doğdu.
    Öğretmen okulunu bitirdi. Dokuz yıl Anadolu’ nun çeşitli il ve ilçelerinde öğretmenlik yaptı. Bu süre içinde çeşitli kurumlarla derleme çalışmalarına katıldı. 1985 yılında TRT sanatçısı oldu.
    Öğretmen okulundaki öğrencilik yıllarından başlayarak halk müziğine ilişkin belge toplamaya başladı. Şu an Türkiye’ de halk müziği konusundaki en önemli arşivi eline bulundurmaktadır. Kalan Müzik sahibi Hasan Saltık bu arşivden çok önemli şekilde yararlanmıştır.
    TRT radyoları, televizyonları ve özel radyolarda on bine yakın bölüm programda görev almış, Ankara Radyosunda bugün albüm olarak adlandırdığımız yüze yakın solo bandı mevcuttur.
    TRT Müzik Dairesi Başkanı Yardımcılığından kendi isteği üzerine emekli olmuştur.

Комментарии • 3

  • @NevzatUcyldz
    @NevzatUcyldz  11 месяцев назад +2

    Merhaba. TRT Halk Müziği Dağarı (Repertuarı) nın sorunlu eserlerinden biri daha. Cumhuriyetle birlikte kurulan Halkevleri yaşamın her alanında çok güzel çalışmalar yapar. Sivil Toplum örgütü ve bilim sırt sırta verince de müthiş işler başarılır. İstanbul Konservatuarı Darülelhan Halk Evleri sponsorluğunda Anadolu' da derleme çalışmaları yapar. Anadoluyu karış karış gezip halk türkülerini kayıt altına alırlar. İzlediğiniz türküyü de 1929 yılında, Yusuf Ziya Demircioğlu, Mahmur Ragıp Kösemihal, Ferrruh Arsunar ve Remzi bey' den oluşan ekip Rençber Mustafa'dan derlerler. Bundan 70 yıl sonra TRT' nin Erzurum Müdürü yine Erzurum Halk Müziği sanatçılarından birine bu türküyü 1990 yılında okutup kaynak kişi o sanatçıyı gösterip derleyen olarak ta kendi adını yazar ve sözüm ona bu türküyü derlemiş olur. Kendi aralarında maaşlarını bir araya getirerek aldıkları teyple 1929 yılında derleme çalışmaları yapan insanların emeği sizce ne oldu ? Bu emeği teslim etme adına yazıyorum bunları. Yorumu ve takdiri siz izleyicilerimize ve dinleyicilerimize bırakarak. YAZ GELENDE ÇIKAM YAYLAYA Ya da Hani Yaylam' ı Kubilay Dökmetaş' ın yorumuyla sunuyorum. ruclips.net/video/md2fB5HodUA/видео.html

  • @hlliokm
    @hlliokm 11 месяцев назад +1

    👏👏👏👏👏