Timișoara in the 70s-80s. Between quantity and quality (English subtitles)
HTML-код
- Опубликовано: 8 фев 2025
- Profesia de arhitect a fost silită să opereze într-un context dificil în anii de dictatură și izolare, într-un balans fragil între nevoia de afirmare individuală și proiectele tip, din ce în ce mai prezente în epocă. Ne oprim asupra poveștii arhitectului Vasile Oprișan, care, prin proiectele sale remarcabile, a contribuit la păstrarea legăturilor orașului Timișoara cu spațiul cultural european și discursul arhitectural contemporan.
Film documentar realizat în cadrul proiectului cultural Tururi de Arhitectură 2019, finanțat de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură.
Narator: Roxana Pătrulescu
Interviu: Vasile Oprișan
Regie, imagine și montaj: Ovidiu Zimcea
Scenariu: Victor Popovici
Producător: Roxana Pătrulescu
Consultanți scenariu: Sandra Andrei, Dan Alexandru Bunea, Roxana Pătrulescu
Cercetare: Victor Popovici
Coloană sonoră: Ovidiu Zimcea
Design: Alex Iliescu
www.turdearhitectura.ro
/ turdearhitectura
/ turdearhitectura
vimeo.com/turd...
***
Architecture as a profession has been forced to operate in a difficult context throughout the years of dictatorship and isolation, in a fragile balance between the need for individual affirmation and standardized projects, which were increasingly present in the era. We focus on architect Vasile Oprișan's story, who, through his remarkable projects, contributed to maintaining the connections between Timișoara and the European cultural space and the contemporary architectural discourse.
Documentary film created within the Tururi de Arhitectură 2019 cultural project, financed by the Romanian Order of Architects, through the Architecture Stamp.
For English subtitles press the Settings and CC buttons.
Narator: Roxana Pătrulescu
Interview: Vasile Oprișan
Direction, camera and editing: Ovidiu Zimcea
Script: Victor Popovici
Producer: Roxana Pătrulescu
Assistant script editors: Sandra Andrei, Dan Alexandru Bunea, Roxana Pătrulescu
Research: Victor Popovici
Original soundtrack: Ovidiu Zimcea
Design: Alex Iliescu
This video and its contents is owned by or licensed to Tur de Arhitectură (www.turdearhitectura.ro) and are subject to copyright and other intellectual rights. This video and its content is provided to you for your information and personal use and may not be used, copied, reproduced, distributed, transmitted, broadcast, displayed, sold, licensed, or otherwise exploited beyound those allowed by „fair use” without the prior written consent of Tur de Arhitectură team.
© Tur de Arhitectură 2019
Timisorean fiind ,nascut in 66´ va inteleg !
Faina lectie de Istorie pentru nemuricii din ziua de azi!!!🙋♂🙋♂🙋♂🙋♂🙋♂🙋♂👌👌👌👌👌👌👋👋👋👋👋👋❤❤❤❤❤❤
Excelenta realizare ! Imi pare rau ca am vazut documentarul abia acum. Il voi recomanda cu siguranta si altora.
Foarte fain realizat. Felicitări!
Mulțumim! Sperăm să-ți placă și primul film din serie, cel în care explorăm stilul arhitectului Michael Wolf: ruclips.net/video/cwqCJMOKOYw/видео.html.
f buna initiativa!felicitari si astept fiecare episod cu viu interes! SUCCES deplin va doresc!
Mulțumim!
Felicitari!
Felicitări pentru material. Keep up!
Mulțumim!
Este o lege ca arhitectura sa devina din ce in ce mai urata? Singurele puncte puternice ale modernismului sunt cautarea proporţiilor inainte de altceva, al simplităţii dar totusi si a unei frumuseti proprii prin jocul de forme, ceva ce in opinia mea a disparut in general cu postmodernismul. Acum arhitectura este un kitsch atat in forme cat si in culoare. Totul este placat cu metal si plastic ca sa atraga ochii ca cei ai copiilor la jucarii. Rusinos ca nu se mai cauta cat de puţin un oarecare stil national.
Se urmarea si comfortul populatiei ,si anume blocurile construite in Cartierul Militari , undeva in apropiere de zona Lujerului , acolo se construisera niste blocuri cu patru etaje la care lucrarile nu erau complet finisate când s-a dat lovitura de stat^si iincepând cu 1990 acele blocuri au fost lasate in acel stadiu la care se aflau ,
Am avut deosebita onoare sa-l cunosc pe Dl. Arhitect Vasile Oprisan, inca de cand eram elev al fostului (din pacate - fost) Liceu de Arhitectura Ion Mincu Timisoara. In prezent, dansul mai activeaza la biroul sau din zona Piata 700?
Da...
La min. 2;23 este cumva in Calea Lipovei??
Hai să fim serioși, atât blocurile turn de pe Take Ionescu, cât și școala din Bălcescu (plasată cu impenitență lângă biserica neogotică) și magazinul Bega în forma originală sunt niște repere sinistre ale urâțeniei arhitecturii comuniste. Oricât se căznește documentarul să le separe de restul blocurilor construite în serie într-acea vreme nu sunt diferențe substanțiale... Timișoara va fi un oraș infinit mai frumos când o să fie demolate toate. Mă apucă groază când mă gândesc la un oraș construit de la zero numai din capodoperele acestui arhitect...
👍👍👍👍👋👋👋👋👌👌👌👌🙋♂🙋♂🙋♂🙋♂
Da sigur blocurile sunt adevărate cuptoare pe timp de vară frigidere pe timp de iarnă nu mai vorbesc de izolația fonică pe timpul comunismului nu se ținea cont unde te vei muta când casa ta va fii ras de dragul blocurilor nu spune câte famili au rămas pe stradă trebuia să te descurci în comunism dacă comentai ceva erai băgat în dubă și la bulău