#Rezonans

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 ноя 2024

Комментарии • 41

  • @BiTanıdık
    @BiTanıdık  Год назад +18

    Periyot : Bir tur ( git -gel ) için geçen süredir.
    Rezonans : Yapı periyodu ve zemin periyodunun eşit ve yakın olması durumu. Binalar rezonansa girerse çok ciddi hasarlar alır .
    Testi açıklıyorum .
    1. Zemin periyodu çok düşük ( git gel için geçen süre çok kısa ) yani bu sert kayalık bir zemin hareketinin ivmesi . Düşük katlı bina çok fazla etkileniyor , rezonansa giriyor , yüksek katlı bina çok az etkileniyor .
    2. Zemin ve ivme orta seviyede . Ortadaki bina rezonansa giriyor diğerleri fazla etkilenmiyor .
    3.Zemin periyodu çok yüksek ( git gel için geçen süre çok uzun ) yani bu alüvyon , yumuşak bir zemin hareketinin ivmesi . Düşük katlı bina çok az etkileniyor ama yüksek katlı bina çok fazla etkileniyor , rezonansa giriyor .
    Testin sonucu şu .
    Yumuşak zeminlere az katlı , kayalık sert zeminlere çok katlı yapılar doğrudur . Binaların hepsi kayalık zemine yapılacak demek değildir bu . Yumuşak zeminlere yüksek katlı binalar yapılacaksa eğer zemin iyileştirmesi yapilmalidir . Halk diliyle kazık çakılması.
    Sonuç olarak doğru zemine doğru proje ile çok katlı binalardan korkmayın . Önemli olan zemin ve o zemine uygun doğru proje🙋🏻‍♂️

  • @barany9578
    @barany9578 Год назад

    Kaç yıldır okula gidiyorum,bu denli güzel anlatım görmedim 🙏

    • @barany9578
      @barany9578 Год назад

      Böyle inşaat kavramlarını anlattığınız bir liste var mı.Mühendislik okuyan için güzel pekişir.

  • @meto391
    @meto391 Год назад +5

    Arkadaşim, sağolasın emeğine sağlık,
    Her yapının sistemin, tabii frekansı diye adlandırılan bir özelliği vardır. Sen bu deneyde, farklı frekans uygulayarak, hangi yapının bundan ne kadar etkilendiğini sergilemişsin. Ancak oluşacak depremin hangi frekansta yatay veya düşey frekansı şiddeti olacağını bilemeyiz.
    Görüşüm her bina, hele hele 5 katı geçecekse mutlaka deprem izaloterine sahip olması gerektiği ve binanın çapraz bağlantılarının buna göre tasarımlandirilmali veya sonradan ilave edilecekse, buna göre takviye edilmelidir.

    • @BiTanıdık
      @BiTanıdık  Год назад +2

      Teşekkür ederim Metin bey . Deneyin aslında anlamı şu . Sert zeminlere yüksek katlı , aluvyonal yani yumuşak zeminlere az katlı yapılar yapılması daha uygun ve doğrudur

    • @MrTarekshabarek
      @MrTarekshabarek 6 месяцев назад

      Sanırım çok katli binalar çoğu kalıp beton ile yapıldığı için beton duvarları her yerde bulunuyor

  • @szl7233
    @szl7233 Год назад +1

    Gayet faydali bi video daha. Teşekürler.

  • @omersert84
    @omersert84 Год назад +2

    EMEĞİNİZE SAĞLIK

  • @erdalgunel2246
    @erdalgunel2246 Год назад +3

    Keşke yüksek binalar için olumlu konuşmasaydınız. Türkiye gibi, arazı zorunu olmayan bir ülkede; yapım-işletme ekonomisi için ve deprem-yangın güvenliği için 4 kat sınır olmalıdır.

    • @mrtpsr4430
      @mrtpsr4430 10 месяцев назад

      Kaya zeminlerde yapılabilir yüksek binalar. Ancak herşey mühendislik kuralları çerçevesinde olmalıdır.

    • @MrTarekshabarek
      @MrTarekshabarek 6 месяцев назад

      Bina uzunluğu zemin etudu belirliyor

  • @gokhanfilms1238
    @gokhanfilms1238 Год назад

    Kayalik zeminlere 10 kat ve uzeri uygundur, kayalik zeminde bizdeki gibi 4-5 katli binalar yapilmasi uygun degildir ve buyuk deprem periyodu ile binanin periyodu buyuk oranda eslesir ve bina yikilir. 4-5 katli binalar hatta 10 kata kadar olan binalar yumusak zemine yapilmalidir.

  • @Emreu07
    @Emreu07 Год назад

    Tamamen titresimle alakali titresimin frekans yani hz si hangi bina ile esitse en cok o etkileniyor bu testte

  • @tetragoldy9330
    @tetragoldy9330 Год назад +1

    çok başarılı bir anlatım tebrikler

  • @serkansercan6861
    @serkansercan6861 Год назад

    Şefim zemin sınıfları ZA ile başlayıp ZF'ye kadar gidiyor.Bunlarin hepsinin açıklaması ve salınım değerleri yazıyor ancak sorum ZC zemin türü için sizin genel düşünceniz nedir?Tüm zemin türleri için bina tasarlanıyor fakat ZC türü bir zemin için sizin bakış açınız nedir?

  • @pentagon08
    @pentagon08 10 месяцев назад

    rezonanslar eşit olursa yapı direk yıkılır şunu söyle anlatayım birçok askerin boğaz köprüsünden ritmik şekilde geçtiğini düşünün rezonanslar eşitlenirse köprü ile askerlerin ritmik adımları köprü yıkılır ben böyle biliyorum

  • @Semih2982
    @Semih2982 Год назад

    👍

  • @TanToprak
    @TanToprak 5 месяцев назад

    Dostum bak bu yaptığın teknik açıklamaları önce bir sıfat altında yap senin uzmanlık alanın inşaat mühendisliğimi ? Jeolojimi ? Nedir bunu önce kanalına zımbala çünkü verdiğin bilgilere uyarak insanlar hatta inşaat mühendisleri bile hatalı zemin iyileştirme çalışmaları yaptırabilir. Demişsinki alüvyon arazide düşük katlı uygun yüksek te kayaç , her ne şekilde olursa olsun alüvyon araziye az katlı bina yapılsa ve zeminin kayaç yapıya uygun kalınlıkta dolgu yapılmasa senin dediğin gibi rezonansa girme durumu yada kuvvet etkenlerinin sarsıntıyı yansıtma ivmesi düşmez . Çünkü alüvyon arazi deprem sırasında yapı beton ve demirine en uygun rezonansa ulaşma evresi çok daha fazla etklenli yansımalar olacağı için çok daha yüksektir ve bu düşük katlıdada yüksek katlıdada batma ( sıvılaşma ) , devrilme ve yıkılma ihtimallerini çok güçlü hale getirir . Her ne koşulda olunursa olunsun yüksek , alçak farketmez tüm yapıların zemini AZ zemine en yakın yani kayaç zemine en yakın hale getirilmelidir . Farkında olmadan hiç yüzünü görmediğin insanların hatta hayvanların bile ölümüne sebebiyet verecek önerme de ve testte kalmış ama ispatlanmamış teknik görüşler verdiğinin farkında ol .

  • @efeileelektrikelektronik3310
    @efeileelektrikelektronik3310 Год назад +8

    Ülkemizin en büyük sorunu kimse kusura bakmasın halkın cahil olması böyle deprem videolarının yorumları tamamen "5 kat üstü bina yapılmasın,yüksek binalar olmasın,evler müstakil olsun" tarzı bilinçsiz ve cahilce yorumlar ile dolu öncelikle ile halkı bilinçlendirmek ile başlamalıyız elimden geldiği kadar yıkımların kat sayısı ile değil de binanın rezonansa girmesi ve de depremin frekans, periyot değerleri ile ilgili olduğunu anlatmaya çalışıyorum unutmayalım;bilmemek değil öğrenmemek ayıptır

    • @ismaildemir468
      @ismaildemir468 Год назад

      Tamam rezonansa giriyor.. Ancak bir depremin hangi rezomams dalgasi uretecegini bilemeyizki. Ve ustelik yapay testlerde sadece tabani ileri geri kaydirmayi goruyiruz deprem oyle degilki depremde kimi zaman yukari asagi kimi zaman yanal atim kimi zamanda tam dik vurus sekli ile kuvvet uygular. Bina saga sola gittigi gibi burkulma ve yukari asagi inme salinimlarinada maruz kalir. En cok zorlayici kuvvet burkulma ile beraber saga sola yatmasi. Bu esnada kolonlar asiri bir stres altinda kalir. Binanin yuksekligi binanin agirgi gibi etmenler rezonansi direk erkileyen faktorlerdir. Sifir icine girilmemis agirligi artmamis bir yapi ile ayni binanin ikizi olsun ve ici dolu olsun ayni salinimlari gostermezler. Su haftalarda herkez insaatuhendisi gibi oldu ama bilinclenmek yanlis bilinenide duzeltmemis cok onemli. Bilen bildigi herseyi yazsinki artik cahillik bizi esir almasin canlarimiz yanmasin.

    • @efeileelektrikelektronik3310
      @efeileelektrikelektronik3310 Год назад +1

      @@ismaildemir468 bahsettiğin olayın konu ile alakası 0 farkında mısın dediğine kalırsa apartmanlarda boş oturalım eşyasız ayriyeten inşaat mühendisleri binaları yaparken zemin etüdü yapar uygun zemine yüksek kat veyahutta düşük katlı bina yapılacağına karar verir bina yapılırken de içine binecek yüke göre yapılır dediğin şeyin olay ile alakası yok ayriyeten depremin kesme atmasından bahsetmişsin deprem sadece yüksek katlara mı kesme atıyor? 10 katlı binada oturuyorum binamız tünel kalıp ile imal edildiği için depremin kesme atması veyahutta dalgalı vurması birşeyi etkilemedi sağlam ve usulüne uygun yapılan hiçbir yüksek katlı yapı kolay kolay yıkılmaz

    • @efeileelektrikelektronik3310
      @efeileelektrikelektronik3310 Год назад

      @@ismaildemir468 Ki zamanında olan depremlerden günümüzde tahmin edilebiliyor çoğu bilgileri unutmayın depreme binlerce toki konutu maruz kaldı fakat bir sorun olmadı radye temel, tünel kalıp ve sıkı denetimin sonuçlarını da gördük veyahutta tokiden bağımsız tünel kalıp olmayan yine binlerce bina ayakta kaldı

    • @ataput31
      @ataput31 Год назад

      ​@@efeileelektrikelektronik3310 cahilsin

    • @efeileelektrikelektronik3310
      @efeileelektrikelektronik3310 Год назад

      @@ataput31 sen dedin diye cahilim tamam 😀

  • @whipper8958
    @whipper8958 7 месяцев назад

    abi bizim mehmet sana inanmıyor

  • @ilizyonist_cocuk
    @ilizyonist_cocuk Год назад +1

    Hocam kaya üzerine tek katlı bir yapı yapılır mı bildiğin kaya toprak hiç yok. 1000 M2 kare kaya kutlesi