Ισχύει αυτό που λες εν μέρει και όχι 100%... Η ιστορία με τα μολύβια και τα στυλό στο διάστημα είναι ενδιαφέρουσα αλλά συχνά παρεξηγημένη. Πράγματι, τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ρώσοι αρχικά χρησιμοποιούσαν μολύβια στις διαστημικές τους αποστολές. Όμως, αυτό είχε αρκετά προβλήματα: 1. Ασφάλεια: Τα μολύβια αφήνουν μικροσκοπικά θραύσματα από γραφίτη ή ξύλο κατά τη χρήση. Σε συνθήκες μικροβαρύτητας, αυτά τα θραύσματα μπορούν να αιωρούνται και να εισέλθουν σε ευαίσθητα όργανα, προκαλώντας ζημιές, ή να εισπνευστούν από τους αστροναύτες. 2. Κίνδυνος φωτιάς: Ο γραφίτης είναι αγώγιμο υλικό και μπορεί να προκαλέσει βραχυκυκλώματα αν έρθει σε επαφή με ηλεκτρικές συσκευές. Επιπλέον, η ξύλινη κατασκευή των μολυβιών αποτελεί κίνδυνο φωτιάς σε περιβάλλοντα με καθαρό οξυγόνο, όπως στα πρώτα διαστημόπλοια. Fisher Space Pen Ο Paul C. Fisher ανέπτυξε το Fisher Space Pen, το οποίο χρησιμοποιεί ειδική μελάνη σε δοχείο υπό πίεση, επιτρέποντας τη χρήση του σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, καθώς και κάτω από ακραίες θερμοκρασίες. Η ανάπτυξή του δεν χρηματοδοτήθηκε από τη NASA αλλά από την ίδια την εταιρεία Fisher. Το στυλό έγινε δεκτό από τη NASA μετά από εκτεταμένες δοκιμές, και χρησιμοποιήθηκε από την αποστολή Apollo και έπειτα. Ρώσοι και Fisher Space Pen Παρόλο που οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν για μεγαλύτερο διάστημα μολύβια, τελικά αγόρασαν και αυτοί Fisher Space Pens, αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματά τους. Αυτό ήταν πιο οικονομικό και πρακτικό από την ανάπτυξη δικής τους λύσης. Συμπέρασμα Τα μολύβια είχαν σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον του διαστήματος, γι’ αυτό και εγκαταλείφθηκαν από τις διαστημικές υπηρεσίες και των δύο χωρών. Η λύση του Fisher Space Pen ήταν μια ιδανική εναλλακτική και χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι σήμερα.
Πολυ ωραιο βιντεο Δημητρη, λιτο κι απεριττο! Απο που το αγορασες;
Ελλάδα τα φέρνει το kladi.gr από εκεί το πήρα .
ειναι το στυλο , οχι ο στυλος. Φιλικα 🙂
Το άκουσα κ εγώ μετά αλλά ήταν αργά 😉. Πάντως στοκ τίτλο το έβαλα σωστά ! 🤣
οι ρωσσοι γραφουν με μολυβι στο διαστημα
Ισχύει αυτό που λες εν μέρει και όχι 100%...
Η ιστορία με τα μολύβια και τα στυλό στο διάστημα είναι ενδιαφέρουσα αλλά συχνά παρεξηγημένη. Πράγματι, τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ρώσοι αρχικά χρησιμοποιούσαν μολύβια στις διαστημικές τους αποστολές. Όμως, αυτό είχε αρκετά προβλήματα:
1. Ασφάλεια: Τα μολύβια αφήνουν μικροσκοπικά θραύσματα από γραφίτη ή ξύλο κατά τη χρήση. Σε συνθήκες μικροβαρύτητας, αυτά τα θραύσματα μπορούν να αιωρούνται και να εισέλθουν σε ευαίσθητα όργανα, προκαλώντας ζημιές, ή να εισπνευστούν από τους αστροναύτες.
2. Κίνδυνος φωτιάς: Ο γραφίτης είναι αγώγιμο υλικό και μπορεί να προκαλέσει βραχυκυκλώματα αν έρθει σε επαφή με ηλεκτρικές συσκευές. Επιπλέον, η ξύλινη κατασκευή των μολυβιών αποτελεί κίνδυνο φωτιάς σε περιβάλλοντα με καθαρό οξυγόνο, όπως στα πρώτα διαστημόπλοια.
Fisher Space Pen
Ο Paul C. Fisher ανέπτυξε το Fisher Space Pen, το οποίο χρησιμοποιεί ειδική μελάνη σε δοχείο υπό πίεση, επιτρέποντας τη χρήση του σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, καθώς και κάτω από ακραίες θερμοκρασίες. Η ανάπτυξή του δεν χρηματοδοτήθηκε από τη NASA αλλά από την ίδια την εταιρεία Fisher. Το στυλό έγινε δεκτό από τη NASA μετά από εκτεταμένες δοκιμές, και χρησιμοποιήθηκε από την αποστολή Apollo και έπειτα.
Ρώσοι και Fisher Space Pen
Παρόλο που οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν για μεγαλύτερο διάστημα μολύβια, τελικά αγόρασαν και αυτοί Fisher Space Pens, αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματά τους. Αυτό ήταν πιο οικονομικό και πρακτικό από την ανάπτυξη δικής τους λύσης.
Συμπέρασμα
Τα μολύβια είχαν σημαντικούς κινδύνους για το περιβάλλον του διαστήματος, γι’ αυτό και εγκαταλείφθηκαν από τις διαστημικές υπηρεσίες και των δύο χωρών. Η λύση του Fisher Space Pen ήταν μια ιδανική εναλλακτική και χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι σήμερα.
@@EdcDimitrisDimopoulos σε ευχαριστω για την γνωση!
Γνωστή του Google 😉 όχι δική μου !