Bălțata Românească - o vacă bună de lapte și pretabilă la mulsul robotizat cu LELY

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 авг 2024
  • În ferma familiei Dumitru, din județul Brașov, am aflat de ce este Bălțata Românească o alegere ideală pentru producția de lapte și am demontat un mit frecvent despre mulsul robotizat. Lely face din Bălțată o vacă bună de lapte!
    Mircea Dumitru, în prezent președinte al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR - SIM), crește vaci de la începutul anilor ‘90. Acum zece ani, l-a cooptat în afacerea familiei și pe fiul său, Radu Dumitru, care administrează, în prezent, ferma Agricow Production, cu un efectiv de 103 vaci în lactație, din 150 vaci adulte, 20 vaci primipare, 40 vițele cu vârsta până la 12 luni și 120 masculi de toate vârstele.
    Ferma familiei Dumitru, situată între Brașov și Bod, a fost construită de la zero și echipată printr-un proiect cu fonduri europene, finalizat în 2019. Valoarea proiectului a fost de peste 1,7 milioane de euro, iar contribuția proprie a fost de circa 500.000 euro.
    DE CE BĂLȚATĂ ROMÂNEASCĂ PENTRU PRODUCȚIA DE LAPTE?
    Proiectul cu fonduri europene prin care a fost construit și echipat noul grajd prevedea ca cel puțin 50% din animale să fie vaci din rasă autohtonă și cu certificat de origine.
    Am aflat de la Mircea și Radu Dumitru de ce s-au orientat către producția de lapte cu vaci din rasa Bălțată Românească și nu au ales vaci dintr-o rasă specializată pentru producția de lapte. ”Pentru că Bălțata se adaptează cel mai bine în zona noastră și este o rasă mixtă lapte/carne, deci, în momentul în care vaca a trecut la reformă, se duce până la 700-800 kg, am dat și animale de peste de 900 kg. Taurii crescuți într-un sistem intensiv au un spor de greutate de 1,5-1,8 kg pe zi, mult mai mare decât cei din rasele de carne, iar carnea este de foarte bună calitate. Având cele două linii, de lapte și de carne, avem siguranța că dacă avem o problemă cu laptele, putem trece pe carne, să finisăm pentru abator. Animalele sunt mult mai rezistente și sistemul de furajare, rețetele, rațiile sunt mult mai acceptabile din punct de vedere financiar. Pentru Holstein, de exemplu, ca să ajungi la potențialul maxim, cheltuielile sunt mult mai mari”, afirmă Mircea Dumitru.
    🚀Abonează-te la canal ►►bit.ly/3b2tp7M
    FACEBOOK ►► / revistaferma
    INSTAGRAM►► / revistaferma
    SITE►► www.revista-fe...
  • Авто/МотоАвто/Мото

Комментарии • 8

  • @yonutmoni5790
    @yonutmoni5790 Год назад +3

    Buna seara ..asi vrea sa știu și eu daca se mai fac proiecte pt ferma

    • @fpostolache
      @fpostolache Год назад

      Asi sunt la cazino.
      As e corect

    • @fpostolache
      @fpostolache Год назад

      Se fac proiecte.
      Asteptam prosti

  • @fpostolache
    @fpostolache Год назад

    Vreau si eu o talpa si mai multe curele.
    Baltata trage si la jug, e si mulsa.
    Baltata romaneasca, Simmenthal dar carnea e buna cand e Angus vandut ca baltata.

  • @florinsovinschi5905
    @florinsovinschi5905 Год назад

    Buna ziua , la ce pret ajunge o vitica

  • @laurapascu6864
    @laurapascu6864 Год назад

    Aveti si de vinzare ?