Tanıma ve Tenfiz Davası (Altyazılı)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 июн 2024
  • Tanıma ve Tenfiz Davası
    Ofisimiz Avukatılarından Berkay KARAKAŞ videoda sizler için anlatıyor. ✍🏼 ⚖️
    00:00 Giriş
    01:57 Tanıma davası nedir ?
    02:39 Tenfiz Davası nedir ?
    ...Yabancı mahkemelerce kişilerin özel hukuk ilişkilerine ilişkin dava sonucunda verilen, icra nitelikli hükümler ihtiva eden kararlarının Türkiye’de de geçerli olmasını, Türkiye’de hüküm ve sonuçlarını doğurmasını sağlayan dava türüdür.
    Yukarıdaki örnekte de belirttiğimiz üzere boşanma kararında çocukların velayetinin verilmesi ve/veya nafakaya hükmedilmiş ise bu durumda kararın tanınması yetmez tenfiz yani icra edilebilirlik açısından Tenfiz Kararı verilmesi gerekir.
    İşte bu amaçla açılan yani yabancı mahkeme kararında geçen hükümlerin Türkiye’de de geçerli olması açılan davaya Tenfiz Davası denilir.
    03:30 Tanıma ve Tenfiz Neden Gereklidir ?
    Çok basit bir şekilde örneklemek gerekirse: Bir çift Türkiye’de evlendiğinde ya da yabancı bir ülkede evlenip de bu durumu Nüfus Müdürlüğüne bildirildiğinde taraflar evli statüsüne girerler. Birbirlerine karşı aile hukukundan kaynaklanan, birlikte yaşama, zorluklara birlikte göğüs germe, sadakat yükümlülüğü, kadınların kocasının soyadını kullanma yükümlülüğü vs. gibi yükümlülükleri olduğu gibi birbirlerinin mirasçısı da olurlar. Yani mevcut evlilik taraflara yükümlülükler yüklediği gibi bir takım haklar da bahşetmektedir.
    Bu kişilerin örneğin Fransa’da boşanmaları halinde ise boşanma kararı sadece Almanya’da geçerli olur. ..Sistemine işlenmesini sağlaması gerekir.
    Ülkemiz bağımsız bir ülkedir ve bundan mütevellit yabancı ülke mahkemelerinin kararlarını doğrudan uygulamak zorunda değildir. Davaya konu mahkeme kararının Türk Mevzuat hükümlerine uygun olup olmadığını, Kamu düzenine aykırılık teşkil edip etmediğini inceleyip buna göre kararın geçerliliği veya icra edilebilirliği konusunda tanıma ya da tenfiz kararı verecektir.
    05:03 Tanıma Ve Tenfiz Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme Nedir?
    Tanıma tenfiz görevli mahkeme kural olarak asliye hukuk mahkemesidir. Boşanma ve aile hukukuna ilişkin tanıma ve tenfizde aile mahkemesi görevlidir. Yetkili mahkeme ise davalının yerleşim yeri, davalının Türkiye’de bir yerleşim yerinin bulunmaması halinde ise Ankara, İstanbul ve İzmir mahkemeleridir.
    05:32 Davanın açılması için belli bir süre var mıdır?
    Tanıma ve tenfiz davası 10 yıllık zamanaşımına tabiidir; ancak karşı tarafça itiraz edilmediği sürece hâkim tarafından re ’sen değerlendirilmez.
    05:48 Nüfus Müdürlüğünde Boşanmanın Tanınmasının Yapılması Mümkündür ?
    Boşanmanın tanınması işlemi sadece dava yoluyla değil, nüfus müdürlüğüne yapılacak bir başvuru ile de gerçekleştirilebilir. Bu durumda eşlerin her ikisi de birlikte başvuru yapmak zorundadır.
    Eşlerden yalnızca birinin başvurusu nüfus müdürlüğünde boşanmanın tanınması için yeterli değildir. Her iki taraf birlikte gittiği taktirde sanki mahkemece kurulmuş bir tanıma hükmü var gibi Türkiye'de boşanmanın tanınması sağlanır. Ancak burada çok önemli bir mesele vardır ki o da boşanmanın tenfizi işleminin nüfusta yapılamıyor olmasıdır.
    Yani nafaka, velayet, mal paylaşımı, tazminat gibi boşanmanın ferli hükümleri nüfus müdürlüğü aracılığıyla tenfiz ettirilemez.
    Hukuki konularda güncel ve temel bilgi sahibi olmak için, takipte kalın !
    06:46 Outro & Diğer Videolarımız
    #TanımaDavası #TenfizDavası #YabancıMahkemeKararı #AileHukuku #BoşanmaKararı #NüfusKaydı #MirasHakkı #Hukuk #AvukatBerkayKARAKAŞ #MahkemeKararı #HukukiBilgi #UluslararasıHukuk #NüfusMüdürlüğü #İcraHukuku #TanımaTenfiz #Evlenme #Boşanma #HukukiDanışmanlık #HukukBilgisi #HukukiAçıklama #TürkHukuku #UluslararasıHukuk #Avukatlık #HukukYardımı #HukukiBilgilendirme #Nafaka #Velayet #Tazminat

Комментарии • 2

  • @adem_Butgul
    @adem_Butgul 3 месяца назад

    Rez 🎉

  • @adem_Butgul
    @adem_Butgul 3 месяца назад

    İcranin yenilenmesi nedir Nasıl yenilenir içinde Bi video bekliyoruz 😊