95- EVREN KENDİ KENDİNE ORTAYA ÇIKMIŞ OLABİLİR Mİ? - Yusuf Şevki Yavuz, Enis Doko, GÜNCEL KELAM

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 окт 2024
  • Konu: Evren Kendi Kendine Ortaya Çıkmış Olabilir mi?
    Konuşmacı: Doç. Dr. Dr. Enis Doko
    Moderatör: Prof. Dr. Yusuf Şevki Yavuz

Комментарии • 85

  • @_ismailkurt
    @_ismailkurt Год назад

    Hoca net açıklamış 😊

  • @dilancelik6693
    @dilancelik6693 2 года назад +1

    👍👍👍 Sunum başarılı

  • @haka426
    @haka426 2 года назад +2

    Bu programların düzenlenmesinde emeği geçen tüm hocalarımızdan Allah razı olsun. Çok aydınlatıcı bir program oldu.

    • @Fodher
      @Fodher 2 года назад

      Ses gelmediği için soruyorum şimdi evren kendiliğinden var olabilir mi olamaz mı ?

    • @haka426
      @haka426 2 года назад

      @@Fodher evren kendiliğinden var olsa bile bu kuantum fiziği yasaları çerçevesince varolabilmiştir. . Doğal olarak tanrı evreni ilk yaratırken bile fizik yasalarını ihlal etmeden sünnetüllahına uygun şekilde yaratmış olabilir.

    • @Fodher
      @Fodher 2 года назад +1

      @@haka426 yani sonuç olarak evren kendiliğinden var olamaz bir güç bir hareket olmalı ki yokluktan evren çıksın doğru mu anladım ?

    • @haka426
      @haka426 2 года назад

      @@Fodher evet.

    • @Fodher
      @Fodher 2 года назад

      @@haka426 kuantum fiziği ile evren kendiliğinden oluşabilir diyen var ne derece doğru bilemem ama yani öyle bişey mümkün değil bence

  • @fatihankt
    @fatihankt 2 года назад +3

    Öncelikle güzel bir çalışma olmuş, teşekkür ederim kendi adıma.
    Naçizane şu noktanın da düşünülmesi gerektiği kanaatindeyim: Evrenin bir başlangıcının ya da sonunun olduğu hem akli yoldan hem de deney ve gözlem yoluyla (bilimle) gösterilemiyor olsaydı yine de yok iken var edebilen bir Kişi Tanrı’nın varlığından aklen söz edebilir miydik? Gerçi Enis hoca değindi ama -bana öyle gelmiş de olabilir- Hüdusçu delilin de salt evrenin başlangıcı var mı yok mu meselesine bağlı olduğu zannından sıyrılmak da gerektiği kanaatindeyim -şüphesiz bunun büyük bir önemi olsa da.
    Bana göre bu sorunun cevabı evet. Şöyle ki:
    Zamanın A-teorisinin ya da B-teorisinin doğru olup olmamasından ziyade şu sorunun cevabının verilmesi bence daha önemlidir: (Belirlenmiş veya belirlenmemiş olsun) Var olan her şey, bir ve aynı anda mı var olmuştur ve bu var oluş değişime de yokluğu da kapalı mıdır? Şayet, her şey bir ve aynı anda var olmuşsa ve hem değişime hem de yokluğa kapalıysa bizim farklı durumlarımıza dair herhangi bir bilgimizin olmaması gerekir. Söz gelimi, bir kişi A noktasındaki idraki durumu ne ise o durumda sabit kalır ve asla B noktasındaki idraki duruma geçemez. Böyle olduğunda da bir kişinin A durumu dışında herhangi bir duruma geçmesi mümkün olmadığı ve dolayısıyla aslında ne A durumunu ne de B durumunu bilmesi mümkün gözükmemektedir.
    Eğer durum buysa varlıkta varlık/ontik farkın meydana gelmesi, kısaca ifade etmek gerekirse değişim kaçınılmaz olmaktadır. Yani bir kimse hem A durumunu hem de B durumunu ayırt edebiliyorsa ontik bir fark gerçekleşmiş olmalıdır. Hiçbir varlık kendisi gibi bir varlığı meydana getiremeyeceğinden yok iken var edenle var edilen arasında ontik bir fark bulunmalıdır. Bu ontik farkın meydana getirilmesi de bir “belirlemedir.”
    Bu itibarla değişimin sürekli olup olmaması da anlamını yitirir. Nasıl ki, Aristotales hem ay altı alemdeki oluşun ve bozuluşun sürekliliğinin hem de ay üstü alemde sürekli deviniminin sağlayıcısı ve muhafaza edicisi olarak hareket etmeyen hareket ettirici Nous’u-Theos’u öne sürmek zorunda kaldıysa sürekli bir değişimin, bir başka deyişle zamanda ister sürekli geriye doğru bir gidiş ya da tam tersi bir durum söz konusu olsun, değişimden azade ve değişimi mümkün kılan bir “belirleyici” varsayılmak durumundadır. Öyle ki, sürekli değişimler de birbirinin aynısı değilse burada bariz bir “belirleme” durumu olduğundan ve dolayısıyla Kişi Tanrı’dan bahsetmek zorunda kalırız.

    • @muhammedhabip6167
      @muhammedhabip6167 2 года назад

      Abi sana bir soru sora bilirmiyim
      Müslüman
      Soru bu değil

    • @fatihankt
      @fatihankt 2 года назад

      @Tavşancık :) Din gününde de inşaallah öyle kabul ediliriz

    • @fatihankt
      @fatihankt 2 года назад

      @Tavşancık Tanrı'nın bilen, işiten olduğundan zalimleri sevmediğin bahsedilir. Bu mümkündür lakin bu konuda ben tenzihçiyim.
      Aklen tek durum söz konusu bana göre. Nedensellik, nefsin bazı özellikleri, varlığın bir ölçüde anlaşılır/açıklanabilir olması gibi durumlar olup biten her şeyin Sonsuzun bir belirlemesinin/var etmesinin dışında başka bir açîklamaya izin vermeyeceği kanaatindeyim.
      Sonsuzun belirlemesi meselesi iki şekilde anlaşılabilir:
      1.Tanrı'nın akıl ve nefs sahibi olduğu, nefsin yetilerinin zaman ve mekan konusu olmadığı ve bu itibarla değişimden de münezzeh olduğu; ama aynı şekilde bu yetilerin konularının değişebileceği, dolayısıyla Tanrı'nın bazı özellikleri bakımından niceliksel olarak insandan farklılaşacağı söylenebilir. Kısaca nefsi önsel olarak zaman ve mekan üstü ama maddeyle ilişkili; maddede nefsin belirleyeceği tüm imkanlara açık bir yapı gibi(söz gelimi kozmik vakum) olabilir. Bu durum akla yatkın bir durum. Spinozacı panteizmden farklı bir durumu var burda. Sadece akıl ve düşünce yok nefiste var.
      İkinci bir görüşte Sonsuzun belirlemesinin insanın ifade gücü ölçüsünde meseleye bakılmasıdır. Tenzihçi yaklaşim da diyebiliriz. Sonsuzun belirlemesi olduğumuzdan ontik açıdan statüsü bizim yukarımızda ancak bizim de belirleyicimiz olduğundan aradaki bu ilişkiyi zihne yaklaştırma sadedinde Tanrı bilen, işiten, seven olarak ifade edilebilir.

    • @fatihankt
      @fatihankt Год назад

      @Sıradan Kullanıcı :) çok kısa ve anlaşılması umuduyla şu söylenebilir: Süreklilik için hep var olması gereken bir şeyin olması, değişime konu olanların hep var olmadıkları ve bu nedenle değişmeyen ve değişime konu olmayan varlık tarafından değişenlerin var edilmesi, belirlenmesi gerektiği açıktır. Zaman ve mekanın meydana getirme ve yokluğa konu kılma gücü (değişimi var edebilme gücü) olmadığına göre Big Bang meselesine takılıp kalmanın bir alemi yok.

    • @fatihankt
      @fatihankt Год назад

      @Sıradan Kullanıcı :) "0 ile 1 arasında hiçbir fark yoktur" önermesi doğru ise hiçlikten evren çıkabilir. Ve her şeyin ölçütü deneyim olsaydı hiçbir matematik doğrumuz septisizminden kurtulamazdı 🙂

  • @muhammedsaim5363
    @muhammedsaim5363 2 года назад +3

    Makalenizide okudum Allah razı olsun zamanın b teorisi kelamın kozmolojik argumani çurutmez sadece kader inancını ispat eder

    • @Fodher
      @Fodher 2 года назад

      Ses te sıkıntı var anlayamadım ne diyor sonuç olarak evren kendiliğinden var olabilir mi olamaz mı ?

    • @muhammedsaim5363
      @muhammedsaim5363 2 года назад

      Yok

    • @Fodher
      @Fodher 2 года назад

      @@muhammedsaim5363 kuantum fiziğine göre bu mümkün diyenler var bu doğru mu ayrıca kuantum fiziği tam olarak nedir

    • @Fodher
      @Fodher 2 года назад

      @Sıradan Kullanıcı :) yokluktan bişey çıkamaz evren kendiliğinden çıkamaz bubu idda eden varsa net beyinsizdir kendi üzerindeki kıyafetin kendiliğinden oluştuğuna inanmaz ama evrenin kendiliğinden oluştuğuna kendisini inandırmış o kadar geri zekalı aptal ahla salak saçma insanlar var
      Buarada agnostik Müslüman nasıl oluprnonu pek anlayamadım ????

    • @GgGg-sw9pi
      @GgGg-sw9pi Год назад

      @sradankullanc9266 yokluğun potansiyeli yoktur. Enerjinin vardır ve evren yoktan var olamaz ancak yaratılır. İçiniz rahat olsun.

  • @sadiqmov421
    @sadiqmov421 2 года назад

    👏👏

  • @abdullahyamac7687
    @abdullahyamac7687 10 месяцев назад

    24.12.2023

  • @zeinabvanadze2408
    @zeinabvanadze2408 2 года назад +1

    Hocam ses yok maalesef videoda

    • @yusufekinci1449
      @yusufekinci1449 2 года назад

      Ses var bende

    • @dygu0033
      @dygu0033 2 года назад

      Bende de ses geliyor. RUclips kapatip tekrar açın isterseniz. Bazen uygulama kastığı için ses vermiyor.

    • @zeinabvanadze2408
      @zeinabvanadze2408 2 года назад +1

      Şimdi bende de geliyor