Miopia la copii - cum se manifestă și ce rol joacă istoricul familial

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 май 2021
  • Miopia este un defect de vedere ce presupune afectarea vederii la distanță. Afectează aproape 35% din populația lumii, iar în următorii 30 de ani acest procentaj va ajunge la 50%. Ochiul persoanelor care se confruntă cu miopia este mai lung, iar imaginea se formează în fața retinei și vederea este încețoșată.
    Dr. Mărioara Pop, medic primar oftalmologie pediatrică din cadrul Life Memorial Hospital București, Spitalului de Pediatrie MedLife București și Clinicii de Pediatrie MedLife București, spune că există numeroase cauze de apariție a miopiei, iar factorii genetici se află pe primul loc. Atunci când unul dintre părinți sau ambii sunt miopi, copii acestora vor fi la rândul lor miopi. În cazul în care un părinte este miop, există șanse de până la 25% să apară miopia la copil, iar în cazul în care ambii părinți sunt miopi, se poate vorbi despre o șansă de 30% de miopie la copil.
    Și factorii de mediu joacă un rol important în procesul de apariție a miopiei. Printre aceștia se numără statul îndelungat în fața monitoarelor, a telefoanelor, tabletelor, televizoarelor. Pe lângă acestea, dieta trebuie să conțină un nivel ridicat de fructe și legume, de vitamina D. Alți factori ce pot favoriza apariția miopiei sunt poziția în timpul scrisului și a cititului deoarece mulți copii stau foarte aproape de cărți/caiete.
    Miopia le provoacă copiilor o vedere încețoșată la distanță, iar pentru o vedere mai bună, copilul are tendința de a strânge din ochi, lucru care poate duce la apariția unor ticuri. Vederea de aproape este foarte bună, dar spre finalul zilei pot apărea cefaleea intermitentă, fotofobia, strânsul ochilor, mâncărimile și o serie de ticuri ce îi determină pe părinți să ajungă cu copilul la oftalmolog.
    Există situații în care părinții nu observă ticurile copiilor, iar odată cu începerea școlii copilul nu vede la distanță, iar învățătorul este cel care trimite copilul la medic. Dioptriile se pot măsura la orice vârstă, începând cu prima lună de viață.
    Dr. Mărioara Pop spune că miopia adolescenților și a copiilor se poate trata inițial cu ochelari, ce au lentile pe minus. În cazul copiilor care nu vor să poarte ochelari de vedere, se poate apela la ajutorul lentilelor de contact moi, folosite pe timpul zilei, care pot fi zilnice sau lunare. Dr. Mărioara Pop nu recomandă purtarea lentilelor pe timpul nopții. Cele care se pot purta pe timp de noapte sunt diferite de cele de zi, sunt dure și reprezintă un tratament pentru miopie. Lentila modifică suprafața corneei, iar copilul poate vedea foarte bine a doua zi, fără să mai fie nevoit să poate ochelarii și miopia nu mai avansează.
    Miopia nu se poate vindeca deoarece ochiul care a crescut nu se mai poate diminua. Singura soluție pe care o au medicii este de a oferi soluții pentru ca aceasta să nu progreseze. Tratamentele moderne au ca scop stoparea progresiei. Dr. Mărioara Pop recomandă controlul oftalmologic la copii încă din primul an de viață.
    Pop Mărioara, medic primar oftalmologie pediatrică - www.medlife.ro...
    Specialitate - www.medlife.ro...

Комментарии •