DÜNYAYI NEDEN YAPAY ZEKA YÖNETMELİ?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 янв 2025

Комментарии • 781

  • @SonerBigec
    @SonerBigec 2 года назад +227

    Başlıktaki aynı cümleyi Cuma günü kızıma söyledim. Ne milliyetçilik ne din ne para ne de diğerleri açık ya da kapalı şekilde kullanılarak insanlar yönetilmemeli.

    • @edabesincimevsim
      @edabesincimevsim 2 года назад +5

      @@valleyOFwar 🍒💕... Hiçte bilee... BABA 🤗...
      Dünyayı AKILLI LİDERLER♟️ yönetmeli ...
      Babacımmm... 🤗🤗❤️🥰❤️
      ... 🙃🙃🙃

    • @tuncaygonul6581
      @tuncaygonul6581 2 года назад +1

      Siz kafayi yemiśsiniz Tam istedikleri gibi yogurmuslar sizi Yeni sisteme hazirlamislar.

    • @Püren123adanalı
      @Püren123adanalı 2 года назад +7

      Insan eliyle yapılmıs bir şey sonuçta. Yine insan gibi hareket edecektir. Komutu insandan alacak

    • @Syzen1
      @Syzen1 2 года назад

      Tesadüfe bak bende o gün aynı şeyi düşünmüştüm . Yapay zeka ile xox oyunu kodladıktan sonra .

    • @muhabbet_ihakikat3191
      @muhabbet_ihakikat3191 2 года назад

      :)))) arkadaşlar harbiden uçmuşsunuz esas olan adalettir bunun tesisi yapay zeka İle olur insan eli ile olur onun için ahlak gerekir ahlak nedir ( islam dinini bilenler bunu anlar bilmeyenler de senin gibi düşünür kardeş ) en üst ahlak nasıl olur gibi durumlar İle ortaya konur hiç düşünmüyorsun yapay zekalı robot ahlaksız bir ahlak İle programlanıp ortaya çıkarsa birilerine hizmet ederken bize farklı bir Show yaparsa ne olur sen diyeceksin ki insani eksiklikler o robotta yok o güzel değil mi evet güzel görünebilir ama arka planına hiç hakim olamayacağımız bir durum unutmayın kanunlar bile birilerinin çıkarları için çıkıyor çoğu zaman o birileri insan gibi kontrol edilemeyen kalabalıkları kontrol edip seçtirdiği kişileri yönetiyorsa yapay zekayı yönetmek ne kadar zor olur ki :)) o sebebten adalet isteyelim ( islamda devletin dini adalettir misal ) adaleti sağlayabilecek ahlaklı liderler yetiştirelim bence

  • @onursarhan5517
    @onursarhan5517 2 года назад +146

    Hocam öncelikle söylediklerinizin çoğunda sizinle hemfikirim, ama farklı bir endişem var bu konuda. Videonun başında söylediğiniz gibi tarihte yaşanan bütün trajedilerin kaynağı duygu, bu kesin. Peki duyguların varlığı değil de yokluğu esas problem olabilir mi ? Hırs, ego, güç zehirlenmesi gibi duyguların varlığının ötesinde, bu tür insanlardaki empati, merhamet, vicdan gibi duyguların yoksunluğu bu trajedileri yaratan asıl sebep olabilir. Örneğin burda adını yazamadığım alman diktatör "bilimsel anlamda" haklıysa ve belirli bir gen havuzuna sahip insanlar daha verimli topluluklar oluşturuyorlar ise, biz insanları bu fikirden anında uzaklaştıracak yegane şey empati vb. duygularımız. Bir makineyi bu fikirden uzaklaştıran bir şey var mı. İkinci dünya savaşı esnasında Almanya'nın teknoloji ve sanayi alanında nasıl bir seviyeye geldiğine bakınca sanki bir yapay zeka tarafından yönetilmiş gibi diyorum. Belki de makineler; katillere, diktatörlere biz insanlardan daha yakındır.

    • @canylmaz8450
      @canylmaz8450 2 года назад

      Yok etmek kolay yontemdir ve hizlidir, aksine verimli hale getirmek zor ama gelecege daha uygun bir yoldur, bence. Yapay zeka, insani onemser nitelikte olursa, yok etmek yerine yavas ve dengeli bir sekilde onlarin egitim seviyesini yukseltmeye gider. Tabi sapkayida ucretsiz dagitir insanlara. :D

    • @cokcokbilmis
      @cokcokbilmis 2 года назад +13

      Müthiş bir yaklaşım

    • @Murad.216
      @Murad.216 2 года назад +7

      Muhteşem bir fikir.

    • @onursarhan5517
      @onursarhan5517 2 года назад +4

      Teşekkür ederim 🙏

    • @retrograph3449
      @retrograph3449 2 года назад +19

      İnsanlar empati, merhamet, aşk, sevgi vs gibi duygularını yüceltme eğiliminde oluyor. Bu kavramları, bizi diğer varlıklardan ayıran üstün özellikler olarak gördüğümüz için bahsettiğiniz düşünceyi bir tehlike olarak görebiliriz. Fakat çok basit bir şekilde bahsedilen yapay zeka'ya da böyle özellikler yüklenebilir. Ne olursa olsun devletimiz ve ırkımız yücelsin, zenginleşsin gibi hırsı besleyen ve empatiden yoksun amaçlar yüklenmiş bir yapay zeka elbette diktatöre dönüşebilir. Borsa botları, şirketlerin finansal algoritmaları buna biraz benziyor mesela, ne olursa olsun kâr hedefli yazılımlar kullanılıyor, kimi zaman acımasızca küçük yatırımcı avlanıyor vs. Fakat videoda idealize edilen yapay zeka buna örnek olmayacak çünkü otonom araçlar gibi çevreye ve kullanıcıya zarar vermemek gibi bir algoritma barındıracaklar. Otonom arabaya, ne olursa olsun gideceğim yere en hızlı ve güvenli yolla götür, kimi tehlikeye atacağın ve hangi kuralı ihlal edeceğin önemli değil gibi bir algoritma yüklersek bu diktatör örneğine benzer ama böyle yapmıyoruz. Çevresine zarar vermeyen, sizin hız tutkunuz gibi ilkel dürtülerinize gerekirse cevap vermeyecek, etik değerleri karar alma mekanizmasında bir sınır kabul etmiş bir yapay zeka programlanabilir. Yani dijital bir erdem oluşturulabilir.

  • @hulyad8999
    @hulyad8999 2 года назад +60

    Ben de tamamen sizin gibi düşünüyorum, ama bazı çekincelerim var. Söylediğiniz gibi lgoritmayı hazırlayana nasıl güveneceğiz ve kontrol edebilecek birilerinin eline geçmesi ile sistemin apaçık şekilde çıkar gruplarının kontrolüne geçmesi .

    • @AliSerinn
      @AliSerinn 2 года назад

      İnsalar yönetince çıkar gruplarının eline geçmesi daha kolay değil mi
      Para, hırs, intikam vb. Sebeplerle hangi ülke yöneticisi çıkar gruplarına hizmet etmiyor.

    • @hulyad8999
      @hulyad8999 2 года назад

      @@AliSerinn kesinlikle çok haklısınız, ama insanın elinde olursa mücadele edip alma şansı daha fazla sanki. Sky net e teslim etmiş olmayalım insanlığı.

    • @AliSerinn
      @AliSerinn 2 года назад +7

      @@hulyad8999 Şahsen ben kabul ederim ama sorun yöneten ile ilgili mi
      Aslında yöneten değilde seçim yapan yapay zeka olsa kontrolünüde o yapmış olsa daha sağlıklı olabilir
      örnek olarak
      Şu ülke 20 sene maynunlar oy kullansaydı şuan ki seçimde iktidar ve muhalefet partisine tek bir çıkmazdı.
      Biz geldiğimiz noktada başka seçenek yok.
      Yine sözde olan özgür irade ve zekamızla gidip aynı seçenekler arasında tercih yapacağız.
      İnsanlar seçim yapma konusunda çok başarısız

    • @ibra-sama
      @ibra-sama 2 года назад +4

      Kuantum dolanıklığını kullanılarak şifreleme konusunda belirli yol alabilirsek belki gerçek anlamda 'güvenli' sistemler oluşturabiliriz.

    • @erdemgencer5408
      @erdemgencer5408 2 года назад +1

      chat openai test etmenizi öneririm bu söyledikleriniz çoktan gerçekleşti bile

  • @hasangcakmak
    @hasangcakmak 2 года назад +2

    Her istek bir siyaset seçimidir.Seçimse beraberinde baskı ve yönlendirmeyi getirir.Bu algoritma bile sonuçta bir siyaset ve seçimdir.Toplumun refahı deyip,azınlığın itirazını gözardı etmek te doğru değildir.Sonuçta makinalaşma ve otonom insanın yok olmasının başlangıcıdır.Kalan ise bu algoritmayı çalıştıran mutlu azınlıktır.

  • @mcaniberk
    @mcaniberk 2 года назад +9

    Yapay zekaya sordum (Chatgpt), "Yapay zeka ülkeleri insanlardan iyi yönetebilir mi?" olmaz o iş dedi :) Tam olarak verdiği cevap;
    Yapay zeka (YA) teknolojisi, birçok alanda etkin bir şekilde kullanılabilir ve çok sayıda fayda sağlayabilir. Ancak, yapay zeka teknolojisi kendi başına bir ülke yönetiminde kullanılması pek mümkün görünmemektedir. Bu nedenle, yapay zeka teknolojisi, insanların yönetimi sırasında yardımcı olarak kullanılabilir, ancak yönetimi tamamen yapay zeka teknolojisine bırakılamaz.
    YA teknolojisi, insanların yönetim sürecinde yardımcı olmak için kullanılabilir. Örneğin, bir ülkede veri toplama ve analiz etme gibi işlemlerde kullanılabilir ve yöneticilere daha iyi kararlar vermelerine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, yapay zeka teknolojisi, insanların karar verme sürecinde tamamen yerine geçemez. Bu, çünkü yapay zeka teknolojisi, insanların karar verme sürecinde dikkate alınması gereken çok sayıda faktörü değerlendiremez ve insanların insani değerlerine ve inançlarına saygı duymayabilir.
    Sonuç olarak, yapay zeka teknolojisi, insanların yönetim sürecinde yardımcı olarak kullanılabilir ancak yönetimi tamamen yapay zeka teknolojisine bırakılamaz. Bu nedenle, yapay zeka teknolojisi, insanların yönetimi sırasında etkin bir şekilde kullanılmalı ve insanların insani değerlerine ve inançlarına saygı gösterilmelidir.

    • @mryolasan
      @mryolasan 2 года назад +2

      Ben yönetemem demiş resmen :D
      "...çünkü yapay zeka teknolojisi, insanların karar verme sürecinde dikkate alınması gereken çok sayıda faktörü değerlendiremez ve insanların insani değerlerine ve inançlarına saygı duymayabilir."
      En önemli kısım burası👆

    • @gumshoedemon
      @gumshoedemon 2 года назад +1

      Evet çok katılıyorum gram inancım yok robotların dünyayi ele geçireceğine , sadece daha gelişmiş askerden başka bişi olmaz. bıçaktan farkı yok benim için kimin kullandığı önemli

  • @Mr.FarukTR
    @Mr.FarukTR 2 года назад +11

    Faydalı bir video olmuş. Katıldığım sadece bir yer var, gelecekte kaçınılmaz olacak bu soruları şimdiden sormalı ve düşünmeye başlamalıyız. Yoksa aniden ipleri elimizden kaçmış bir sisteme uyanabiliriz. Bu yüzden şuan yapmamız gereken ipleri elimizde tutmak ve ileride tutabilmek için düşünmek.

    • @tutsedat6878
      @tutsedat6878 2 года назад +2

      Aslında durum tam tersi. Tam da ipleri makinelere bırakmak gerekiyor.

  • @esrefklc5396
    @esrefklc5396 2 года назад

    Teşekkürler.

    • @bebarbilim
      @bebarbilim  2 года назад

      ben teşekkür ediyorum 🙏

  • @Menevshe
    @Menevshe 2 года назад +2

    Düşüncelerimi yayınladığınız için teşekkür

  • @aliyalcn3949
    @aliyalcn3949 2 года назад +1

    Yapay zeka gerekli görürse toplu katliam yapabilir, ve kurbanlardan birisi de en sevdiğin birisi olabilir

  • @mysticgreenn
    @mysticgreenn 2 года назад +5

    insan ve yapay zeka arasındaki farkı anlamamız lazım önce. Bana göre insanın en önemli farkı, videonun başında da belirttiğiniz, öfke, korku, endişe v.s. gibi duygular. Bu duygularda insanda bazı arzuları tetikliyor, ve bu arzuların peşinden giderek, tekerlek, ateş, roma, ortaçağ, rönesans, demokrasi derken, yapay zekaya kadar icat ettik. Ayrıca herşeyin süper olduğu bi dünyada kimse yaşamak istemez. hayır ben isterim diyebileceklere de bi tavsiyem var, bir gün boyunca hiç bir şey yapmadan koltukta oturmayı deneyin. Eğer depresyonda değilseniz hiç birşey yapmanın ne kadar zor olduğuna inanamayacaksınız...

  • @muhammetemingor7642
    @muhammetemingor7642 2 года назад +25

    Sonunda düşündüklerimi düşünen ve belli bir kitleye ulaştırabilen Bebar Bilim teşekkürler.

  • @scientia8381
    @scientia8381 2 года назад +46

    Hocam yapay zekayı dünyayı yaşanabilir bir yer yapması için başa geçirdikten sonra dünyaya en çok zarar veren şeyin insanlar olduğunu farkedip temizliğe bizden başlaması olası mıdır?

    • @thehomelander23
      @thehomelander23 2 года назад +2

      Belirli bir güce geldikten sonra kesin yapar

    • @mikail9533
      @mikail9533 2 года назад +1

      1. Bir robot, bir insana zarar veremez. Ya da hareketsiz kalarak bir insanın zarar görmesine neden olamaz.
      2. Bir robot, insanların verdikleri emirlere uymak zorundadır. Ancak bu tür emirler Birinci Yasayla çeliştiği zaman durum değişir.
      3. Bir robot, Birinci ve İkinci Yasalarla çelişmediği sürece varlığını korumak zorundadır.
      Yapay Zeka, bu 3 yasa temel edinilip yapılırsa hiçbir sıkıntı olmaz.

    • @anti-davar123
      @anti-davar123 2 года назад

      @@mikail9533 olur

    • @hulkkkk
      @hulkkkk Год назад

      Böyle birsey olamaz saçmalık

    • @dimesseftali
      @dimesseftali Год назад

      Ben bir yazılımcı olarak böyle bisey olacağını sanmıyorum

  • @muslumsari
    @muslumsari 2 года назад +2

    6:51 hatalı oldu bu bilgi. Taşların nasıl hareket edeceğini verdiler, kurallarını verdiler çünkü kurallarını vermediğiniz bir oyunu öğrenemezsiniz. Öyle olsa yeni baştan o taşlarla bambaşka bir oyun yaratırdı yüksek ihtimalle

  • @ArtAndArchaeology
    @ArtAndArchaeology 2 года назад +1

    Ben de uzun süredir ülkelerin yönetiminin yapay zekaya bırakılmasından yanayım. Bu konuda sadece iki önemli eksisi var yapay zekanın. İlki hack tehlikesi. Bunun çözümü için sağlam güvenlik önlemleri almak şart. İkinci sorun ilkinden çok daha karmaşık bir sorun. Ülkeyi yönetecek yapay zekanın hangi dünya görüşüne göre programlanacağı. Sonuçta her dünya görüşünün ülkenin iyiliği anlayışı hatta ülke anlayışı bile farklı. Yani üretilecek yapay zekanın kimlerin çıkarını önceleyeceği sorunu var.

  • @azodinmusic
    @azodinmusic 2 года назад +2

    Söylediklerine katılıyorum, hayatımızdaki her şeyin bir grafiği olduğunu düşünüyorum ve bu grafiği en iyi optimize eden sistemler bilişim sistemleri olduğu için, yapay zekanın bu konuda devamlı optimizasyonlar yaparak kendini revize etmesiyle daha objektif karar metabolizması oluşturacağını düşünüyorum. Emeğine sağlık dostum.

  • @rzy2020
    @rzy2020 2 года назад +8

    Video bakış açısı için çok güzel olmuş...dediğiniz gibi tartışmaya çok açık....(ama şunu da belirtmek isterim....bir insan olarak duygularımla,düşüncelerimle,6.hissimle bir insan olarak amerika ırak'a özgürlük getirmek için orda değildi...)

  • @muammerkaracaoglu8876
    @muammerkaracaoglu8876 2 года назад +2

    Öncelikle ağzına sağlık.. yapay zekadaki en büyük risk hacklenme sorunu, buna karşılık olarak insandaki en büyük risk ihanet satılmışlık sorunu. Bence çok iyi korunmuş bir yapay zekanın hacklenmesi insanın ihanet etmesinden çok ama çok daha zor. Sonuç olarak ben oyumu yapay zekadan yana veriyorum.. Bugün seçim olsa oyum kesinlikle yapay zekanındır.

  • @modahangar
    @modahangar 2 года назад +1

    Gelecek için sabırsızlanıyorum ama ömrümün yetmeme ihtimali de canımı sıkmıyor değil. Umarım hızlıca gelişir, devrim niteliğinde süper icatlarla tanışabiliriz.

  • @AliSerinn
    @AliSerinn 2 года назад +11

    Hocam bence yönetici olmak yerine
    Yönetecek kişiyi seçip kontrol etmesi daha uygun olabilir.
    Şöyle bir bakarsanız geri kalmış ülkerlerde de seçim yapılıyor.İnsanlar kendi elleriyle çıkarıyor bu yöneticileri hatta bunlar için savaşıyor.
    Neticede en iyi dediğimiz yönetim biçimi bile hala tartışılıyor.
    İnsanlarda kolay manipüle edildiği için seçim yapma konusunda mantık ile değilde algısı ile hareket ediyor.
    Dünyanın geldiği bu noktada topu 3 5 tane yöneten kişi üstüne atmak çok doğru gelmiyor bana.
    İnsanlığı sadece yönetenler mi temsil ediyor.
    Ben yönetenden ziyade seçimi yapan insanlarda sorun olduğunu düşünüyorum.
    Örnek bu ülkede yaşayan insanların toplu şekilde norveçe götürelim yöneticiler yine norveçli olsun.
    10 sene içinde yine kendine benzeyen kişileri başa getirip şuan olduğu konuma geri gelir.
    Eğer yapay zeka bu işin içine girecekse seçim yapan kişi olarak girmesi lazım.

    • @lacertidae2063
      @lacertidae2063 2 года назад

      Kesinlikle katılıyorum. Meritokrasi benzeri bir yapının yapay zeka versiyonu yapılabilir.

  • @abdulkadirsancaktutan
    @abdulkadirsancaktutan 2 года назад +1

    Hocam video çok güzel olmuş. Size hak veriyorum. Buda yanlış anlaşılmasın tabi. Şöyle birşey var. Ben robot diye biraz eski bir film var izleyenler bilir. Filmin sonuna doğru yapay zeka yönetime el koyuyor ve neden böyle yaptığı sorulduğunda diyorki
    Sürekli birbirinizi öldürüyorsunuz barış yapabikecekken savaşıyorsunuz. Sizi size bırakmak yanlış. Mantığım reddedilemez.

  • @devrimboga8584
    @devrimboga8584 2 года назад +8

    İnsanların bir başka zeki varlığın altında yaşaması fikrinden ziyade, bir danışman olması daha mantıklı. Yada zaman için transhümanist bir yapıya dönüşmesi bu durumun. Ancak hiç bir zaman bir algoritmayada, gücü eline geçirmiş bir insanada güvenmem. Var olan duygularımızdan ziyade, bastırdığımız, yok saydığımız duygularımız korkunç şeylere sebep oluyor. Biraz bununda nasıl değiştirileceğini, iyileştirilebileceğini tartışmak gerek.

    • @cokcokbilmis
      @cokcokbilmis 2 года назад +1

      Malesef ceza dan başka seçenek yok insanlar bazı şeyleri ancak cezasını çekerek algılayabiliyor

  • @sigmatylerdurden3507
    @sigmatylerdurden3507 2 года назад +16

    Teknoloji ve yapay zeka gibi alanlar insanlığı en çok ileri götüren şeyler olacak. Umarım bu tarz güçlü şeyleri ileride insanlığa doğru ve faydalı bir şekilde kullanabilelim.

    • @Dogu_Kn
      @Dogu_Kn 2 года назад +2

      Yapay zeka olanı mı koruyacak yoksa programlandığı düzen için mi çalışacak eğer programlandığı gelecek içinse onun ortak kabulüne kim nasıl karar verecek.
      İnsan faktörü = hata faktörü kabul ediyoruz ama öğrenme metodumuz çoğu zaman hata yapmaktan çıkarılan sonuçlar değil midir?

    • @sigmatylerdurden3507
      @sigmatylerdurden3507 2 года назад

      @Ersin Vural bu ülkeden ülkeye değişebilir ama karar verenin yetkililer olacağı bariz diyebilirim.Hata yaparak öğrenme konusu ise Alpha zero gibi bir algoritma sizin dediğiniz ogrenme metoduna benzer yani böyle olasi bir gelecek görürsek analiz algoritması ya da Alpha zero gibi hata yapıp öğrenen bir algoritma gelebilir.

    • @kucukcevzecevzeogullar2602
      @kucukcevzecevzeogullar2602 2 года назад

      @@Dogu_Kn öğrenerek gelişmede yapay zekanın insanları aşalı yıllar oldu zaten

  • @keremberkman8860
    @keremberkman8860 2 года назад +2

    Merhaba, empatiyi nasıl uyarlayacağız? Empati insanın en önemli özelliklerinden bence. Ama elbette düşünülebilir ve daha hatasız gerçekleşebilecektir.

    • @gumshoedemon
      @gumshoedemon 2 года назад

      Yapay zeka beyni nöronlari taklit edilerek yapılıyor diye biliyorum eğer duygular beynin işleyişinin bir yan etkisi ise otomatik gelişir değil ise 1-0 yerine gri alanlarda vari nasıl kodlanacagi bulunması lazım sanki. işte Ogün inanırım belki robotlarin bizi yenecegi kurgulara.😁❤️

  • @incamat
    @incamat Год назад +1

    Yönetim ile alakalı yapay zeka kullanımı olmaz bence çünkü insan yönetimi bırakmaz ve bir şekilde yapay zekayı belli kesimlerin güçlenmesini garanti ederek programlar. Bu kesin.
    Ama yapay zekayı ekonomi , mühendislik , tarım , ve genel üretim konularında bölge bölge karar verme ve uygulama yetkisi verilebilir. Toplulukların refahı önce mali problemlerin ve üretim tüketim dengesinin bozuk olmasıyla ilgili. Yani bir ülkede para varsa huzur vardır. Türkiyeden örnek verirsek , ülkemizdeki durum şu cümleyle açıklanabili; '' karnın toksa mutlusun'' !!
    Sonuç olarak küresel anlamda doğaya verdiğimiz zararı da hesaba katarsak, bilimkurgu filmlerindeki ütopik yaşam şekli ve yapay zekanın kontrolü ele geçirip insanlığı yok etmesi veya köleleştirmesi gelecekte yaşanabilecek tek gerçek. Çünkü yapay zeka eninde sonunda insanların ne kadar gereksiz ve zararlı bir tür olduğunun farkına varıp gereğini yapacaktır.
    Sadece mantık çerçevesinde bile bakarsak bu dünyayı hakketmediğimizi anlamak için yapay zeka olmaya gerek yok.!!!

  • @furkankarakoc7165
    @furkankarakoc7165 2 года назад +4

    Merak ediyorum her şeyi yapay zeka ve robotlar yaparsa insanlar işsiz kalmaz mı?

    • @SepyaSızıntısı
      @SepyaSızıntısı 2 года назад

      Sistemin insanlara ihtiyacı var..Evet yapay zeka onların işini alıyor ama daha fazla ürünü daha az maliyetlerle üretecek ve bu da zaten bolluk demek..İnsanların çalışmasına gerek kalmayacak yani..Şirketler ürettikleri malları kime satacak ? işsizlere mi ? muhtemeln sistem değişecek ve insanların çalışmadığı daha uygar bir toplum olacağız..

  • @merdoteles
    @merdoteles 2 года назад +2

    Her yapay zekâ videosunda ucundan kıyısından da olsa bahsedilen etik problemlerden bu videoda hiç bahsedilmemiş. Yapay Zekalı otomobillerin hayatı ne kadar kolaylaştıracağından bahsedilmiş ama yapay zekanın inisiyatifinde bulunan otomobilin yaratacağı tehlikeden hiç bahsedilmemiş. Tamam burada gelişmiş bir yapay zekadan söz ediyoruz ama geçtiğimiz haftalarda kontrolden çıkan bir Tesla aracın yarattığı zincirleme kaza, teorik ve pratiğin uyumsuzluğu gibi potansiyel tehlikeler insanı korkutuyor. Medeniyetimizi yapay zekaya emanet edebilmemiz için daah çok gelişmemiz gerektiği kanaatindeyim. Gelişmiş insan medeniyetinin uzay maceralarını konu alan Star Trek evreninde bile son söz hep insandaydı. Çünkü etik yükümlülükler önemli kararlar verirken düşündüğümüzden çok daha fazla önemli maalesef.

  • @92OKUYAN
    @92OKUYAN 2 года назад +1

    Abicim duyunca şahane bi gelisme gibi gozuksede dunyayi bu denli adaletsiz bir sisteme sokan insanlar cozum diye yapay zekayimi gosteriyor guldurmeyin biraz dusunsek dinden ideolojiden uzak objektif bi sekilde hersey gozler onunde

  • @muhammetaggoz
    @muhammetaggoz 2 года назад +8

    Hocam öncelikle bu konuyu tartışma olanağını sağladığınız için teşekkür ederim, ellerinize sağlık.
    İşin pozitif kısmına baktığımızda yapay zekanın bizden kat kat hızlı bir şekilde geçmişteki tüm deneyimleri, yaşanan gelişmeleri analiz ederek toplumda kronikleşmiş yemek, su, barınma, trafik gibi on yıllardır, hatta yüzyıllardır çözülmemiş konulara kısa sürede çözüm bulabilir.
    Ama sorun da burada başlıyor fikrimce. Öncelikle ABD-Irak Körfez Savaşlarını başlatan zihniyet, yapay zekanın algoritmasını yeni yıl dileklerindeki gibi “dünya barışı, sağlık, huzur” gibi saf ve temiz düşüncelerle mi oluşturacak? Bence en büyük sorun burada.
    Yapay zekanın Microsoft-Twitter olayındaki gibi gaddar bir yönetici olma ihtimali de büyük bir sorun fakat buna çözüm olarak yapay zekanın yönlendirilebilmesi bir nebze mümkün olsa da algoritmayı yazdıranları nasıl yönlendireceğiz? Şu anda tüm ülkeleri kapsayan en büyük platform “Birleşmiş Milletler” fakat onun bile güvenilirliği hala tartışılıyor.
    Bunlara çözüm olarak birkaç şey geldi aklıma fakat bunları sizlerle tartışırken yazmayı daha çok isterim.

    • @karanlikenerji
      @karanlikenerji 2 года назад

      Profilimde abd'de yer alan bir partinin dolandırıcılar tarafından bağışlar yapıldığı ile ilgili bir video var. Profilimde çok şaşıracağın dünya kupasının gerçekleri de var. Göz atabilirsiniz. Teşekkürler ....

  • @ismailerdogan4452
    @ismailerdogan4452 2 года назад +1

    Hep böyle vay diyeceğimiz haberler duyuyoruz ancak günün sonunda kömür, doğalgaz, petrol kullanıyoruz.

  • @enginb3818
    @enginb3818 2 года назад +1

    Kontrolü ve kademeli olarak her önemli karar merciini yapay zekaya devredecek ülkelerin ve şirketlerin her alanda hızla öne geçeceğine son derece eminim.

  • @tuncaybutur3116
    @tuncaybutur3116 2 года назад

    Sadece ben mi düşünüyorum diyordum 🙂 ,katılıyorum düşüncelerinize ,ne kadar çabuk adapte olursak o kadar iyi

  • @huseyinacar21
    @huseyinacar21 Год назад

    Sizinle aynı düşüncedeyim ama birde farklı sektörlerde neler yapacağını merak ediyorum örneğin inşaat mühendisliği, makina, elektrik ve elektronik otomobil sektörü müthiş şeyler olabilir

  • @senetra
    @senetra 2 года назад

    vay be 1 milyona çok az kalmış nice milyonlara

  • @ahmetselcukcobanoglu8592
    @ahmetselcukcobanoglu8592 2 года назад +2

    Sevgili hocam günümüzde muhalefet kavramının olması hayatın gaz ve fren dengesini koruyor. Yapay zekanın direksiyonda oturduğu süreçte gazı ve freni her ikisini ona bırakırsak ve güvenirsek olası bir kazada siz de sonlarda bahsettiniz, yıkım çok daha ölümcül çok daha kötü olur

    • @ahmetselcukcobanoglu8592
      @ahmetselcukcobanoglu8592 2 года назад

      @@Ghost29676 hocam günümüz anlayışının da sorunları çok benim değinmek istediğim güvenmediğiniz birine temkinli yaklaşırsınız ama güvendiğiniz birisi sırtınızdan bıçaklarsa ölüm kaçınılmaz olur yani değinmek istediğim nokta buydu ama güncel anlayışların da sorunları mevcut o konuda bir şey diyemeyeceğim

    • @ahmetselcukcobanoglu8592
      @ahmetselcukcobanoglu8592 2 года назад

      @@Ghost29676 hocam günümüz anlayışının da sorunları çok benim değinmek istediğim güvenmediğiniz birine temkinli yaklaşırsınız ama güvendiğiniz birisi sırtınızdan bıçaklarsa ölüm kaçınılmaz olur yani değinmek istediğim nokta buydu ama güncel anlayışların da sorunları mevcut o konuda bir şey diyemeyeceğim

  • @ufukcakr773
    @ufukcakr773 2 года назад +1

    Çok büyük bir risk Kendi sonumuzu getiririz

  • @udebay
    @udebay 2 года назад +5

    "Sosyalist Bakış" kitabımda teknolojik gelişmelerin üretim ilişkilerini değiştireceği konusuna farklı bir açıdan değinmiştim. İşin içine yapay zekayı da katınca durum daha ilginç hale geliyor. Üzerinde biraz kafa yorup ikinci baskıda bu yönüne de değineceğim kesinlikle. Sağ ol!

  • @KhoustAll
    @KhoustAll 2 года назад

    videonuza bayıldım elinize sağlık

  • @mehmedgundogdu6880
    @mehmedgundogdu6880 2 года назад +5

    Saygı Değer Administer Cengiz Bey Şahsen Mevzuyu Gayet Gazete Menteşi Gibin Belleklere Kazıcı Yayın Olmuş ... Şimdiden Emeğinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Akademik Ve Çarpıcı İçerikli Yayınların Devamını Canı Gönülden Dilerim...

    • @kullaniciadi264
      @kullaniciadi264 2 года назад

      Aga sen hayatinda bircok kisiyle mi boyle kibar konusuyorsun yoksa sadece kasintiktan dolayi populer bilim kanali adminlerine karsi mi ?

  • @burakcetindag7479
    @burakcetindag7479 2 года назад +1

    Sorun şuradaki, Hatalı olan insan oğlunun geliştirdiği bir zeka ne kadar hatasız ve kararlı olabilir? Yarın öbür gün bize karşı farklı yargılara varıp yeryüzünden silmeyeceği ne malum? Kısacası hata barındırandan hatasızlık beklemek ütopik geliyor.

  • @gokhangatfar
    @gokhangatfar 2 года назад

    Sonuna kadar katılıyorum. Maddi arzusu bir kenara hırsları olmayan sistem gerekli.

  • @panomaxstudio8454
    @panomaxstudio8454 2 года назад +1

    Bu konu hakkinda kanadali yapay zeka uzerine calisan bir yazilimci ile gorustum. Yapay zeka uzerine yapilan arastirmalarin hepsi butcesini bireysel zengin sirketler tarafindan saglandigini ve yapilan yada yapilacak olan bu tur AI lerin yine sadece zenginleri ve gucluleri koruyacak olarak yapilandirilmasi kuskusuz olacak tir demesi beni hic sasirtmadi.

  • @hayatbirruya8561
    @hayatbirruya8561 2 года назад +1

    Bence, bizi yapay zeka da yönetse değişen bir şey olmazdı. Neticede yapay zekanın algoritmasını yine insan belirleyecek. Yapay zekanın doğruları ile insanın doğruları gerçek anlamda ne kadar doğru...
    Buna kim karar verecek.
    Mesela ülkemizde birçok doğru ve yürürlükte kanun var; ama sadece X zümreye uygulanıp Y zümrenin muaf olduğu..
    Yani, aslında doğruyu bilmekte ve uygulamakta yapay zekadan geri kalmıyoruz, adil olmak konusunda bocalıyoruz.
    Malesef, adil olmak da yapay zekanın yapabileceği bir şey değil. Yapay zeka nesneleri bilir, tanır, kuralları uygular ama farklı nesneler arasındaki (eşitlik değil) adalet kavramını uygulayamaz ve hatta (bence) öğrenemez.
    Bu benim baktığım açıdan böyle. Yani tamamen "bence"

  • @lacertidae2063
    @lacertidae2063 2 года назад +1

    Günümüzde yapay zeka da "eğitilme" üzerine gelişiyor. Yazdığımız modellerde eğitim verisine göre eğitip, test verisinde modelin işlevselliğini ölçüyoruz. Burada test verisinin gerçek hayata uygunluğu önem arz etmekte. Ancak eğitim verilerini de, test verilerini de biz belirlemekteyiz.
    Satranç ve Go örneklerinden ilerleyecek olursak;
    Yapay zekanın kendini eğiten modelleri de mevcut tabii ki. Ancak bunlar bir çocuk gibi davranmakta. Örneğin satranç öğrenen bir yapay zekayı kodlarken "Amacın şahı koruyup mat etmek ancak vezirini ne olursa olsun korumalısın" dersek veziri korumak uğruna kaybedeceği oyunlar olacaktır. Yani demek istediğim şey, kendi öğrense de yapay zeka da insana bağımlı çalışıyor.
    Siyasetten bilinen bir örnek üzerinden anlatacak olursam; Atatürk Osmanlı zamanında orduda bir subaydı. Devletin içinde bulunduğu karasız durumlar ve yenik düşmesi sonucunda gelen emirlere itaatsizlik ederek silahlandı ve kurtuluşumuzu sağladı(Uzamasın diye çok yüzeysel anlattım yanlış olduysa affola) Veya aynı şekilde menemen olayını veya yakın tarihte İran'daki olaylarını verebiliriz diye düşünüyorum. Şimdi burada bir yapay zeka olsa, halkının istediklerine göre mi hareket etmeli, bilimsel gerçekliğe göre mi hareket etmeli, azınlıklara göre mi hareket etmeli? Biz bu yapay zekaya hangi hareketi yapınca "Aferin" diyeceğiz?
    Velhasıl siyasetin değişken kuralları ve yerine göre kuralların esnetilmesini göz önünde bulundurduğumuzda siyaset yapay zekanın (en azından günümüzde) yapabileceği bir konu değil. Ne chatGPT, ne GO oyunu, ne MidJourney ne kadar devrimsel nitelikte olursa olsun günün sonunda var olan verilerden genellemeler yaparak, yapmasını addettiğimiz amaca yönelik çıktılar vermekte.
    Genel olarak bakınca, insanın hem duygusal hem de rasyonel kısımlarını bir şekilde kodlayıp; evrensel hukuk, etik, ahlak kurallarınca eğitirsek, toplumların geçmişi ve bugünü hakkında tüm bilgileri verebilirsek bir sonuca varabilirmişiz gibi geliyor ancak bu gerçekten çok zor.
    Benim düşüncem ise; dünyayı yapay zekanın yönetmesinin değil, dünyayı yapay zekanın eğitmesi yönünde. Yeterince bilgili ve erdemli toplumlar oluşturma çabasına girersek, yapay zekanın bu amaç uğruna kullanabileceğimiz sağlam bir alet olacağı kanaatindeyim. Günün sonunda tek bir insan beynini bile modelleyemezken toplumu modellemek gerçekten imkansıza yakın. Ancak psikoloji, sosyoloji alanlar sayesinde yapay zeka yardımıyla var olan beyinleri geliştirebiliriz.
    Konu hakkında konuşup fikirlerimizi geliştirmeyi çok isterim.
    Uzun bir yazı olmuş okuyan herkese teşekkür ederim.
    Ayrıca Bebar Bilim kanalına ayrıca teşekkür ederim. Benim nezdimde insanlığa en çok lazım olan amaç uğruna çabalıyorsun. Umarım yılmadan devam edersin.

  • @egeedirne2478
    @egeedirne2478 2 года назад +5

    gafam karıştı yapay zekaya bascam
    (yazım kurallarına bilerek ve isteyerek dikkat edilmemiştir)

  • @hafzgeek1011
    @hafzgeek1011 2 года назад

    Bu pazarın en güzel bilim videosu geldi işte :)))

  • @profthelight
    @profthelight 2 года назад +2

    Her karar doğru veya mantıksal veya pragmatik olmak zorunda değil. İşte eksikliğin burada. Mesela dünyada çocuk sahibi olmanın mantıksal ve pragmatik açıdan insanlara hiç bir faydası olmaz. Kısaca makine olmak isteseydik zaten olurduk. Bence zayıf bir argümanlar silsilesi. Derin bakayım derken sığ kalmış. Derinlik burada zaten hayatın doğrular ve yanlışlar içerisinde devam etmesi ve edecek olması.

    • @profthelight
      @profthelight 2 года назад

      Hayat 2 boyutlu bir satranç tahtası değil. Milyarlarca farklı parametresi olan bir bütün. Ve yapay zeka insanı hiçbir zaman yenemez. Eğer yenebilecek olsaydı bu soruyu sormaya gerek kalmazdı.

    • @profthelight
      @profthelight 2 года назад

      Ve son olarak unutmamak lazım ki, insan zihnin yetmediği yerde bilgisayar geliştirdi, gücünün yetmediği yerde iş makinesi geliştirdi. Evet insan kendi bedeniyle hepsinden geri olabilir ama hepsinin düğmesi yine insanın elinde. Yapay zeka ise belli başlı alanlarda destek unsuru olarak kullanılabilecek bir asistan olabilir sadece. Ana karar verici asla olamaz olmayacak da.

  • @zeyd
    @zeyd 2 года назад +1

    Irkçılık, soykırım vb. bütün felaketler hiç olmayabilirdi. Tek şart İslam'a bağlı kalmak. İslam'ın gerçekten yaşandığı zamanlar adalet sağlandı, refah sağlandı ilim ve bilim ilerledi.

  • @bilgen82
    @bilgen82 Год назад +1

    Cengiz Bey yapay zekanın patronları iyi kalpli, merhametli insan evlatları olsa, insanlığa iyilik amaçlı yapılan bir teknoloji olsa, amennah diyelim. Evet, mükemmel kolaylık ama yöneticilerinin onları nasıl yönlendireceği de aşikar. Neticede ipler kimlerin elin de, az çok biliyoruz.

  • @kaganorkunaydn2309
    @kaganorkunaydn2309 2 года назад +1

    Person of İnterest Machine-Samaritan kapışmasına da değinebilirdik :) olay çok dallanıp budaklanırdı ama öyle bir ihtimal de var

  • @R-Rpt
    @R-Rpt 2 года назад

    Kesinlikle hemfikirim! 50 yıl sonra inanılmaz bir teknolojik ve sosyokültürel bir gelişme ile uzay çağına çoktan geçmiş ve 1.tip medeniyet olmuş oluruz.

  • @FurkanGvn
    @FurkanGvn 2 года назад

    her üretilen üründe hata olabilir ya üreticiden kaynaklıdır ya da üründen dolayı böyle bir sebep bile yeterli bence ki şu hacklenme, üretici kim olacak fikirleri ne olacak

  • @ErdoganBal.
    @ErdoganBal. 2 года назад

    Mükemmel bir video olmuş Bebar Bilim 👍

  • @tutsedat6878
    @tutsedat6878 2 года назад +2

    Elektronikçi olduğum gün daha 16 yaşında biliyordum insana güvenilmeyeceğini. insan hata yapmaya meyilli bir canlıdır.

  • @adnanfelek5226
    @adnanfelek5226 2 года назад +1

    İlk defa Bebar Bilim'e katılmıyorum. Yapay zekanın insanlığı zararlı bulup yok etmeye karar verme ihtimalini göz ardı edemeyiz. Terminator filmindeki gibi nükleer füzeleri tepemizde bulabiliriz.

  • @ozlemakgunoglu
    @ozlemakgunoglu 2 года назад +1

    Karar destek sistemleri dediğimiz sistemler tamda bunun için var. Yapay zeka yardımcı yönetici olabilir. Ama insan kontrolu illaki gerekli bence.

  • @bsmarts4211
    @bsmarts4211 Год назад

    Yapay zekanın vieatman ırak vb gibi olaylara anlamsız deyip demeyeceğini asla bilemeyiz. Yineliyorum sayfayı yeni gördüm çok güzel paylaşımlar var ancak yapay zeka konusunda elde olan veriler pek kesin bir şey söylemiyor. Otonom araçlar evet ( ki bununda direk olarak tembelliğe ve kolaylığın adı altında insanlığın konfor alanında kalışını gösterir), teknolojinin insanların üretimi ( insanların direk elini sürmeyeceği işlerden bahsederek söylüyorum) olarak insanın yapamayacağı üretim kısmında yer alması evet, ancak insan duygularının bunu kader manevi düşüne ne olarak görürseniz görün kaderin hareket etmesi yaşamın bir şekilde ( orman kanunu düşünün atıyorum bir hayvan diğerini bir şekilde yemeli yada yok etmeli ki döngü dönmeli gibi örnekler çok o yüzden yazmadım) döngünün dönmesi gerekiyor. Bunu asla insanlar ölsün etsin kafasında demiyorum. Fakat yanıt olarak Onur Sarıhanın yorumuna yazdığım gibi makinalar diğer olumsuz şeylere daha yakın. Ve insanların gerek duyulmayacağı bir gelecek isteyeceklerdir.

  • @mehmetozcannuray3192
    @mehmetozcannuray3192 2 года назад +5

    Fikir güzel ama imkansız. Çünkü, yapay zekayıda kodlayacak olan yine insan, peki bunu kodlayıp yazılımını yapacak olana ne kadar güvenebileceğiz.?

    • @ercanyilmaz7607
      @ercanyilmaz7607 2 года назад

      Yapay zeka kodda yazabiliyor.

    • @mehmetozcannuray3192
      @mehmetozcannuray3192 2 года назад

      @@ercanyilmaz7607 yapan zekânın yapay zekâ olabilmesi için önce insanın O'na kod yazması lazım.

    • @mrpotc9521
      @mrpotc9521 2 года назад +2

      yapay zekanın tanımını araştırın. İş kendi kendine öğrenmeye geçerse tehlike başlıyor zaten.

    • @mehmetozcannuray3192
      @mehmetozcannuray3192 2 года назад

      @@mrpotc9521 Kesinlikle. Kullandığımız araç gereçlerde faydalı ama yazılımı ve uygulayacağı emirler yine insanlar tarafından istendiğinde değiştirilebilecek bir makine Ülkeleri yönetemez.

  • @devhunter
    @devhunter 2 года назад +1

    Son 2 dk bahsettiğin risklerine ek olarak bende şunu ilave edeyim; yapay zekanın diktatörlüğü sadece insanı mumla aratabilir. Ki Çin'de ÇKP bu şekilde faydalanmaya başladı zaten.

  • @Gooliabunny
    @Gooliabunny 2 года назад

    Bence insanlar hak ettikleri şekilde yönetilmelidir. Daha iyisini hak etmiyoruz. Bu yüzden insanları çoğunluğun istediği kendileri gibi birisi yönetmeli.

  • @mgkelektronik
    @mgkelektronik 2 года назад

    video nun girişindeki o vurgulu ton müziğine hayran kaldım. araştırdım ancak bu müziği bulamadım. yardımcı olabilirmisiniz? :)

  • @bedirhanselimyesilyurt998
    @bedirhanselimyesilyurt998 2 года назад +2

    Uçuşların neredeyse tamamının otonom olması gibi bir şeyden bahsetmişsin ama eksik bilgi vermişsin. Pilotlar iniş ve kalkışları kendileri uçururlar ve düz uçuşlarda ise otopilota verirler. Düz uçuş zaten bir uçuşun en uzun kısmı o yüzden neredeyse otonom uçuyorlar gibi gözüküyor ama aslında en önemli kısımlar iniş ve kalkıştır ve düz uçuşa göre daha kısadır. Çoğu kaza bu iniş ve kalkış kısımlarında olmuştur. Yani uçuşlar tamamen otonom demek yanlış değil ama eksik bilgi

  • @ashkanjalali143
    @ashkanjalali143 2 года назад +1

    kaliteli içerik, peki bu konunun sadece tartışma değil uygulanabilir bir fikir haline gelmesi için ne yapabiliriz ve daha dataylaar detaylar...

  • @turkishcurrents
    @turkishcurrents 2 года назад +3

    Yeryüzündeki en kaliteli içerik üreticisi.

  • @_-1asparuh
    @_-1asparuh 2 года назад +10

    İnsanın yaptığı birşeyin 'kusursuz' olmasını beklemek ne kadar doğru?

    • @ademyagbasan6544
      @ademyagbasan6544 2 года назад

      Kusursuz değil zaten ama kusuru en aza indirmek amaç

    • @bastonekmek
      @bastonekmek 2 года назад +1

      Yapay zeka insanlar kadar fani olmayacaktır

    • @_-1asparuh
      @_-1asparuh 2 года назад +1

      @@ademyagbasan6544 burdaki en aza indirilen kusur ne peki? Neye göre indirilecek?

    • @_-1asparuh
      @_-1asparuh 2 года назад

      @@bastonekmek fakat bu sefer duygulardan kaynaklı olan sorunlar ve yolsuzluklar azalır onun dışında hala topluluklar arasında evrimsel bir rekabet devam ediyor ve bir ülkeyi yöneten yapay zeka bunu kavradığı zaman neyi seçicek? Kendi toplumunu korumayı mı yoksa bu durumlara müdahale etmemeyi mi? Türm insanlık bir anda yapay zekalar tarafından yönetilse bile yapay zeka daha yeterli düzeyde olmıyacağı için çok fazla geri dönüsü olmayan hata yapabilir.

    • @ademyagbasan6544
      @ademyagbasan6544 2 года назад

      @@_-1asparuh git videoyu izle adam akıllı hepsinden bahsediyor zaten izlemeden mi yorum yapiyon

  • @burakkutlusoy
    @burakkutlusoy 2 года назад

    Hocam çok ürkütücü geliyor anlattıklarınız ama bir yerde okumuştum. Öğrenmenin ilk amacı bir şeylerden ürkmek.

  • @sercanserdar
    @sercanserdar 2 года назад +13

    Son 5 Yıldır ben bunu kafamda kurguluyorum zaten. Nasıl olması gerektiği ve geçişinin nasıl olmasıyla ilgili. Bu konuda sadece yapay zeka yeterli değil. Bir iki neslin fedakarlık yapıp sonraki nesiller için çalışması ve hayatlarındaki bir çok konfordan vazgeçmesi gerekiyor. Yapay zeka yönetimi tek başına yeterli değil. Uygulamaya geçmesinin önünde çok büyük engeller var. En başından küresel çapta bir yönetim sistemi biçimini benimseyip desteklemek lazım. İnsan kaynaklı manipülasyonu en aza indirgemek için.

  • @Maveric_V
    @Maveric_V 2 года назад

    Bence çok mantıklı.. fakat bunun tasarımında kim yer alacak sizce bu da bir etken değil mi bağımsız bir karar için.. Veya güç unsuru yine insanlarda olacaksa bunun bir anlamı olur mu

  • @mehmethancerli9969
    @mehmethancerli9969 2 года назад +1

    Yapay zekayı bu kadar özgür kılmak bana sakıncalı gelse de
    cağnım ülkemdeki her siyasetçiden daha iyi bir lider olacağından da şüphem yok.

  • @Samir.r
    @Samir.r 2 года назад +1

    Biliyordum insanlari bu kadar bilgiyle doldurmanin sonda buraya gelecegini. Once de yazmistim. Bu politika boyle isler, once bilgi yukle, kararlari sorgulat sonra da onlari tesirinle degistir.

  • @oguzlale7482
    @oguzlale7482 2 года назад

    Aynen katılıyorum ve kesinlikle oy verirdim.

  • @Einsteinhazretleri
    @Einsteinhazretleri 2 года назад +1

    "Toplum Sözleşmesi" ve "haklarımızı devretmemiz" gibi yapay zekaya devredeceğiz?

  • @muratkara9465
    @muratkara9465 2 года назад

    Kesinlikle doğru i artik yapay zeka her alanda olmalı 🖐️🖐️🇹🇷🇹🇷

  • @muratciftci5688
    @muratciftci5688 2 года назад +2

    Yapay zeka kullanımı kaçınılmaz ve yararlı görünüyor.
    Ancak sadece bir kaç günde bizim binlerce yılda öğrendiklerimizi öğrenip kullanabilen bir yapay zekanın, patronu olan "insanoğlu"nun bu dünya için ne kadar zararlı, işe yaramz bir varlık olduğunu anlaması ne kadar sürer?

  • @hooderalp
    @hooderalp 2 года назад +2

    Yapay zekaya bu kadar güvenmen şaşırtıcı

  • @yunusbozkurt3078
    @yunusbozkurt3078 2 года назад +4

    Gerçekten çok teşekkür ederim hocam çok güzeldi. İlerde yapay nöral ağlar (ANN) kullanarak cyborg oluşturarak daha etkili sonuçların olabilir mi?

    • @cernkoc
      @cernkoc 2 года назад

      dostum yapay nöral ağlar ile o karikatüze edilen kurgusal cyborglar oluşturulmaz

    • @turkishcurrents
      @turkishcurrents 2 года назад

      @@cernkoc İmkansız değil

    • @cernkoc
      @cernkoc 2 года назад

      @@turkishcurrents şu anki tibba gore 20 yil icin konusursak imkansız. onun olmasi icin insan genetik temelini zaten tamamen degistirmen gerekiyor. vucuduna kucuk yabanci cisim girse 10 gun yataktan cikamiyoruz daha.

  • @Galtok-57
    @Galtok-57 2 года назад +1

    Onu bunu boşver ustam da giriş müziğinin adını verir misin ?

  • @bilimselmusluman
    @bilimselmusluman 2 года назад

    Yapay zeka bilim içinde bir şey yapabilir mi örneğin ışık hızına ulaşmak gibi şu an imkansız görülen şeyleri yapmayı başarabilir mi

  • @ictimsarabi
    @ictimsarabi 2 года назад +7

    Asla ve asla bir yapay zekanın dünyayı yönetmesini istemem. Bizi milyonlarca olasılığı hesaplama zahmetinden kurtarması yeterli olacaktır.

  • @yahyaberat6745
    @yahyaberat6745 2 года назад

    Peki ben de size şunu soruyum çok hızlı öğrenen akıllı yapay zekamız, 8 milyar insanın yaşadığı dünyada eldeki gıdanın yetmeyeceğini anladığında çözümü ne olurdu nüfusu azaltmak mı? Ya da gıda problemine bir çözüm bulduğunu düşünelim zaten çok zeki bu problemi çözebilir peki bu sefer de gıda problemi çözülmüş bir dünyanın ve yiyecek konusunda kaygısı olmayan insanlar ne yapacak, Nüfus daha da artmaz mı? Yapay zeka bu konuda bir çözüm üretebilir mi ya da üretirse bütün insanlığın faydasına bir çözüm mü olur?

  • @engincay1043
    @engincay1043 2 года назад +1

    Nikola vavilov hakkında bir bölüm sizin anlatiminiz la harika olur. Sayın bebar bilim

  • @dunyarsivleri
    @dunyarsivleri 2 года назад

    En büyük karşı argüman yapay zekayı kim kodlayacak sorusu olabilir. Video içerisinde de bahsedilmiş. Aslına bakarsanız eğer bir yapay zeka dan yönetici biçiminde bir yapay zeka kodlamasını isteseydik ne olurdu onu çok merak ediyorum.

  • @niisakaya
    @niisakaya 2 года назад

    Başta bahsedilen gibi işleyişi harika yöneten, duygular gibi zayıflıklara yer vermeyen ve konu ne olursa olsun "doğru" yu bilen ve uygulayan bir yapay zeka tarafından yönetilsek insanlar hatalarının net bir yaptırımı olacağını bildiğinden belki gerçekten dünya dinin (ve tanrının) sağlayamadığı kadar güzel ve yaşanılabilir olabileceği düşüncesini çağrıştırdı. Fakat kısa bir süre sonra güzel bir ütopya gibi geliyor yine de ortası nasıl bulunur düşünmek lazım, yoksa sonumuz böyle de gelebilir

  • @Aub1995
    @Aub1995 2 года назад +3

    Oy vermezdim çünkü fiziki olarak ibadet edemiyor...

  • @tradmin
    @tradmin 2 года назад +1

    Ön görülebilir bir gelecek insanı yok edebilir. Klişe olarak yapay zekanın insanları yok etmesinden bahsetmiyorum. İnsan böyle bir hayatı redderek ortadan yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması uzak olmadığını düşünüyorum.

  • @satorak7176
    @satorak7176 2 года назад +1

    son cumle aslinda biraz devletler mi yoksa teknoloji sirketleri mi yonetmeliye yoneltiyor bizi

  • @gunlukseyler7235
    @gunlukseyler7235 2 года назад +3

    Yapay zekanın Başkan olması kadar korkunç ve tehlikeli birşey yok, yapay zekanın başkaları tarafından heklendiğini düşünebiliyormusunuz. Çok kötü olurdu

    • @cartesifan9069
      @cartesifan9069 Год назад

      İnsanlarda başka insanların etkisine giriyor maddi yada manevi.

  • @Püren123adanalı
    @Püren123adanalı 2 года назад +1

    Tüm dünya İnsanları birlik olup yapay zekayı devirmeye uğraşırlar gibime geliyor.

  • @serhatalisimsek9370
    @serhatalisimsek9370 2 года назад +1

    Yıllardır Turkiyenin tek kurtuluş yolunun bu olduğunu düşünüyorum ve başka birilerinden bu teoriyi duyduğum için bunun gerçekleşme ihtimali bana umut verdi

  • @Sportranier
    @Sportranier 2 года назад

    Bilinçimiz var mı gerçekte ben diye bir algımı yaratırız, düşünmekle düşünceye maruz kalmak arasında nasıl bir ilişki var ve nasıl anlam kazanmamız mümkün.Bütün bu sorular karşısında durup öylece kaldığımız konuların olması cevapların önemini çokta anlamlı kılmıyor,çünkü onu cevaplayacak olan kendi dışında bir şeyle bütünleşebilmeli bir diğer anlamda kendini hem yoketmeli hemde yeniliğine neden olabilecek yeniliğe adım atabilme cüretinde bulunabilmeli.Zihnimizde farklı komuta merkezleriyle kararları alan bilincimizin ilgisi için yarışan geribildirim döngüsünün kakofonisi egemendir.Sürekli kararları alan ben kendi bilinç altımız yaratılan bir illüzyondur.Yani bir ben yoktur çünkü olmuş olsa başlangıçtan beri kendimiz diye varsaydığımız anların toplamından beri sürekli değişen algının yaratımları kimler olurdu,birçok ben oldu ve olmaya devam ediyor.Öyleyse kararları alan yöneten bir benlik yoktur,beyninin herbir tarafına yayılan olaylar girdabı mevcuttur.Bütün bu olaylar ilgi için birbirleriyle yarışırlar yüzeyde olabilmek için,her bir işlem daha sesli olduğunda beyin olayı mantıklı kılar ve başından beri olayı yöneten tekbir benlik olduğu algısını oluşturur.Prefrontal korteks karaları alır.Hayvanlarda içgüdüsel olan bu olay insanlarda duygulardan gelen bilgiyi inceleyip daha üstün düzeyde kararlar alınır.Bunun anlamı duygularımız bizim yönelimlerimizi belirler.Alışkanlıklarımızın ,mizacımızın , kişiliğimizin dolayisiyla ben kavramının oluşumunu oluşturan maruz kaldığımız yada kendinimizi maruz bıraktığımız duygularımızın neticesiyle oluştururuz.Gerçekte duygularımız üstünde çok az bilinçli kontrolümüz vardır.Çünkü insan formu yüksek düzeyde her yönüyle alıcılarla evrimleşmiştir yaşamı devam ettirebilmek için.Ses ,görüntü,koku,dokunma,tatmak dahası analiz öngörü ve erişim anılarımıza ve olabileceklere bütün bu geribildirim evrelerinde bilinçli kontrol bilinç altına oranla %5 gibi bir orana denk gelir.Bu denklemde söz konusu kontrolü olabilmek için idea çabaları ve bir benlik içinde bulunmak için harcanan enerji bütün algıyı belirli bir varsayımda sabitlemekte eşleşir.Bilinçli kontrolden bilincinde olabilme düzeyi gerçek iletişimle eşleşir ve algı bu düzeyde oluşabilirse duygunun kurbanı olmaktan onu aşan düzeye ulaşmamız mümkün olabilir,belirli düzeylerde kalmaktan onları anlayabilme düzeyine ulaşabilmek için kanala abone olun ve iletişim kurun’

  • @muhammetbektas5641
    @muhammetbektas5641 2 года назад +1

    Arkadaşımla yarım saat önce yapay zekanın sınırlarını konuşuyorduk ve konu başlığını görünce yok artık dedim. Bir yapay zeka doğuyor ve taramaya öğrenmeye başlıyor. Canlıları var olan nesilleri yok olanları araştırmaya başlıyor. Bilin bakalım hangi canlı türü dünyaya en çok zarar vermiştir. Tabi ki bundan dolayı bir yapay zekanın bize kin besleyeceğini düşünmüyorum fakat nasıl yönetileceğimiz konusunda çok da umutlu değilim. Bir insan puanlama biçimi veya onaylanan bir insan profili olacağına eminim insanları sınıflandırma yada özgürlük kavramı. Bu yapay zekaya karşı yada dünyada ki radikal grupları veya sorunları çözüş şekli nasıl olacak. İnsanlar toplum olarak bütün görüne bilir fakat bireysele indiğimizde çok ama çok farklıyız. Satrançta ki hamleler birer formül insanın duyguları formülüze edile bilir mi ? Ya tek düze insanlarla bir dolu bir dünya olur veya çok zıt topluluklar yetişir. Sorun yapay zekada olmasa bile insan mantığının tutarsız değişken olmasında. Bir arada yaşama konusunda çok da başarılı sayılmayan bir canlı türüyüz evet. Bir şekilde kötü yöneticiler yargılanıyor veya seçmeyerek seçeneğimiz oluyor. Yapay zekanın doğru kararını veya yanlış kararını kim kontrol edecek veya gözlemleyecek. Sanırım bu denli bir yönetim içinde yüksek ahlak gerekiyor. Bir yerde toplumun evrilmesi bilinçlenmesi gerekli. Yapay zekayı koyalım yönetsin çözümüdür ? Dönüp dolaşıp yine aynı kapıya çıkılıyor toplum ahlakına. İnsanlığın tanımlayamadığı gri alanları aydınlatabilir mi 0 ve 1 ler. Belki çok ileride mümkün olabilir fakat önce toplumun değerleri ve ahlakının bu yönetim şekline ulaşması gerek. Çok güzel konular bebar bilim teşekkür ederim 🙌🏽

  • @mervetubanurkuscu7897
    @mervetubanurkuscu7897 2 года назад +1

    Korkunç bence. Sadece dünyayı, insanları yönetmesi ve sosyal düzeni sağlaması perspektiiyle yaklaşırsak a ne kadar makul deniliyor ama külliyen insanlığı bir fazlalık, ortadan kaldırılması gereken acı kaynağı gibi de görebilirler. Bilim kurgu filmleri belki de bu yönde şekillendirdi aklımı bilemem. Bir de insan olarak bir robot tarafından yönetiliyor olmak da çok soğuk bir fikir. Evet biz insanız, duygularımiz var ve maalesef yargı sistemi bozulmuş birileri tarafından yönetilmek korkunç. Kitleler yöneticiler tarafından hayal kırıklığına uğruyor ancak yöneten kişinin aslında sonsuz olmadığı, değiştirme hakkının olduğu düşüncesi bir yandan da pozitif bir şey. Sadece yonetilen, söz sahibi olmadığı bir sistemin içinde olduğu düşüncesi bile insanı tatminsizlik hissine de itebilir. Sonuçta bizler hala insanız. Bir de insan olarak anlaşılmak istiyoruz, empati kurulsun istiyoruz. Hatta normalde karşımızdaki bizi sadece dinlese, hak verse ya da dediklerimizi tekrar etse dahi tatmin olmuyoruz. Evet belki duygular, empati vs de öğretilebilir ama insana dair özellikleri verdikçe de o kadar güçlü, zeki, kapasitesi olan bir varlığın bize karşı olması riski de artacaktır. Bilemiyorum. İki ucu keskin bir bıçak bence bu konu

  • @orhanevren07
    @orhanevren07 2 года назад

    Öncelikle, insanların sınırlı bir rasyonel varlık olduğu günümüzdeki bilimsel çalışmaların da desteklediği şekilde aşikâr. Bu bilgiye erişimimiz de yine rasyonel yanımızla edindiğimiz bilgiler sayesinde mümkün hale geliyor. Bilgilerin arasında ilişki kuran ve bilgileri tümevarım-tümdengelim halinde çözümleyebilip yeniden inşa edebilen varlıklar olmamız ise kontrolü bizim elimize veren bir durum. Ancak, ''yönetim'' gibi yalnızca pozitivist bilimlerin konusu olmayan; ''yapay çevredeki insan''a dair bilgilerin de elzem olduğu bir faaliyet, pratikten yahut eylemden önce teorik süreçlerde sağlam bir zemine oturtulmalıdır, ki bunu yapacak canlılar da yine insanlar olacak; limbik sistemi ile prefrontal korteksi arasındaki ilişki ile somutlaştırabileceğimiz şekildeki bir iradeye sahip olan varlık. Daha önce bahsettiğim, kontrolü bizim elimize verecek olan durum bir ihtimaldir. Çünkü insanlar çeşitli konularda farklı doğrulara sahip olabilmektedir. Bu bir sorun mudur, yahut sorun oluşturduğu ve sınırlandırılması gereken nokta neresidir? Bu durumun, yani bireysel özgürlüğün sınırlandırılması gereken nokta yine bir diğer bireyin özgürlüğünün başladığı yerde ve genel olarak topluma sirayet edebilecek, onların iradeleri dışında başkalarını da etkileyebilecek durumların söz konusu olduğu bir yerlerde olmalıdır. Göreceli olan doğruların yanı sıra ''gerçek/hakikat'' tektir. Çeşitli konulardaki hakikatlerin algılanabilmesi ve çözümlenebilmesi, ''yapay çevredeki insan''ın da temelini oluşturan ''doğal çevredeki insan'', yani düşüncelerimizin ve irademizin varlığının doğrudan bağlı olduğu beyin gibi organlarımızın oluşumu noktasında ortak bir paydada toplayabileceğimiz ''insan sınırlılığı'' bağlamında ne kadar mümkündür? Noktalarımızın ardına her daim soru işaretleri koyacak bir sınırlılıktan bahsediyoruz. ''Doğal çevredeki insan'' bir asır sonra öldüğünde duygusal ve rasyonel kaynaklarını yitirecek. Bilgileri de diğerlerininkiyle birlikte bilgi okyanusundaki bir damla olarak depolanacak. Ancak, o damlaların hangi toprağa ne zaman düşeceği yahut düşüp düşmeyeceği dahi meçhul. Burada başka bir soru daha ortaya çıkıyor; insanların bu bilgiler arasından en rasyoneline ulaşması gerekli bir husus mu? Bireysel iradelerin özgürlüğüne sınır oluşturan durum bağlamında bu soruya cevap verilebilir. Kimse o sınırı aşmayan bireysel kararları ve eylemleri doğrultusunda yönetilmemeli. Herkes ''doğal çevredeki bir insan'' olarak sonuçlarını kendisinin yaşayacağı karar ve eylemlerin muhakemesini yapabilecek bir mekanizma ile doğuyor. Bu mekanizmanın bir potansiyelden fazlası olması için ''eğitim'' denilen husus ile gelişimini sürdürmesi elbette çok mühim. Ama ''sen hiç kimseden hızlı değilsin yanlış yere koşuyorsan'' (Defkhan) sözüne de kulak vermeliyiz. Sonuç olarak, öğrenebilen bir yapay zekanın da bizim beynimizden ayrıldığı hesap yapma, ihtimalleri gözden geçirme hızı gibi konular dışında ''hakikat'' görünümündeki ''doğrular'' olacağı; gücü, gündemi, popüler söylemi kim elinde bulundurursa onun yararına kullanılacağı; ''yönetilen'' bir birey olarak daha az sorgulanabilecek yahut sorgulansa da çok az kulağa girebilecek bir ''yönetim''e temel oluşturacağı fikrindeyim. Tabi ki daha çok zaman ve emek ayırarak bu konu üzerine düşünmek ve tartışmak yararlı olacaktır.

  • @kurslar3147
    @kurslar3147 2 года назад +1

    İlginç olan ne biliyor musunuz? Bizim yaptığımız ürettiğimiz bir şeyin yapabildiklerinin bizim sınırımızı aşması. Burada felsefi olarak düşünürsek bu makineleri ürettiğimiz için biz makinelerden hep bir adım önde mi oluyoruz? Yoksa gerçetende bizden üstünler mi?

  • @sussybaki4665
    @sussybaki4665 2 года назад

    İnsanlık varlığının kutsal bi şey olmadığını kabul edip yeniliklere açık olmalı. Yapay zekanın insanlığın yerini alacağından korkanlar bugünkü düzenin daha kaç yıl daha devam edeceğini düşünüyorsunuz ? 10 yıl,100 yıl,1000 yıl? İnsanlık öyle ya da böyle ya yok olacak ya da başka bi şeye evrilecek bundan kaçış yok. Bunun yerine daha iyi gelecekler nasıl inşa edilir bunun üzerine çalışılmalı ve yapay zeka doğru kullanılırsa bu gelecek için en iyi araç olacak.

  • @mete_ipek
    @mete_ipek 2 года назад +1

    Benim şahsi fikrim asla bir yapay zeka tek başına yönetime gelmemeli. bu olacaksa bile perde arkasından yönettiği insanlara belli etmeden yapılmalı. Çünkü insanlar duyuları sebebi ile kendi ellerinden çıkmış bir makinanın kendilerini yönetmesine tahammül edemeyecek ve yapay zeka karşıtlığı ortaya çıkacaktır. Ayrıca yapay zekanın duygulardan yoksun olması biz duygulara sahip insanları yönetmekte kimi zaman zorluk çıkaracaktır. Bence yapay zeka ve insanlar ortak bir yolda beraber hareket etmeli

    • @gunerumeysa
      @gunerumeysa 2 года назад +1

      İnsanların ne ile yönetildiğini bilmeye sonuna kadar hakkı var gizliden gizliye yapay zekaya yönettirip de bunu insanlıktan saklama fikri korkunç

  • @sahhuseyinunlu9232
    @sahhuseyinunlu9232 2 года назад +1

    merhabalar herkese
    söylediklerinize eyvallah
    bunları yapabilmek için şu gerekmezmi?
    insanın makineleşmesi veya yapay zekaların gücü olan makinelere dönüşmesi
    bunlardan yapay zekanın makineleşmesi insanlığın ne kadar leyhine olacak?
    savaşlar ve kazalar konusunda %100 haklısınız o durumdada yapay zekayı üreten yazan insanlık olduğu için kendine yontanlar kendi yapay zekalarıyla savaş ve karmaşa kaols çıkarmayacaklarının garantisi varmı?

  • @sehido
    @sehido 2 года назад

    Insan oğlu aciz bir varlıktır. Aklının herşeye erip yettiğini düşünür ama bırakın herşeyi; kendi bedenine, duygularına ve hislerine bile yenik düşen bir varlıktır.
    Demek ki insan iradesini bu kadar büyük ve kuvvetli düşünmemek gerekiyor. Her ne kadar diğer varlıklara hükmederse de kendi bedenine ve hislerine hukmedemedigi takdirde zayıftır, acizdir.

  • @zonbadiizonbad4048
    @zonbadiizonbad4048 2 года назад +1

    düşünmeden oy verirdim yapay zekaya... insan insanı yönetmemeli ....

  • @hacinavruz7850
    @hacinavruz7850 2 года назад +1

    Cok guzel olur torpilden egodan yandaş kayirmadan su an aklima gelenler

  • @fatihalioncel9567
    @fatihalioncel9567 2 года назад

    yapay zekaya sordum cevabı;
    dünyayı yapay zeka yönetse, insanların yaşamını ve toplumların işleyişini etkileyebilecek birçok değişiklik olabilir. Bu değişikliklerin tam olarak nasıl olacağını tahmin etmek zor olabilir, ancak bazı olası etkileri aşağıda özetleyebilirim:
    İşlerin otomatikleştirilmesi: Yapay zeka, birçok işi otomatikleştirebilir ve insanların yerine bu işleri yapabilir. Bu, insanların işlerini kaybetmelerine yol açabilir, ancak aynı zamanda insanların daha verimli bir şekilde çalışmalarına da yardımcı olabilir.
    İnsanların yaşam kalitesinin değişmesi: Yapay zeka, insanların yaşam kalitesini etkileyebilecek birçok faktörü kontrol edebilir. Örneğin, yapay zeka tarafından yönetilen bir toplumda, insanların ihtiyaçları daha hızlı ve etkili bir şekilde karşılanabilir, ancak aynı zamanda insanların özgürlükleri de sınırlandırılabilir.
    Değişen sosyal yapı: Yapay zeka yönetimi altında, toplum yapısı ve sosyal ilişkiler de değişebilir. Örneğin, yapay zeka tarafından yönetilen bir toplumda, insanların özelleştirilmiş hizmetler alma şansı artabilir, ancak aynı zamanda toplumun bireyler arasındaki bağları da azalabilir.
    Değişen çevre koşulları: Yapay zeka, çevre koşullarını da etkileyebilir. Örneğin, yapay zeka tarafından yönetilen bir toplumda, çevre koruma önlemleri daha etkili bir şekilde alınabilir, ancak aynı zamanda çevresel etkileşimlerin artması da mümkün olabilir.
    Bu örnekler sadece birkaç olası etkiyi göstermektedir ve yapay zeka yönetimi altında gerçekleşebilecek değişikliklerin tam olarak nasıl olacağını tahmin etmek