4:27 hocam Allah bize düşünüp tutalım diye öğüt vermiyor mu? Cuma günleri bizim imam öyle diyor da bilemedim. Çünkü siz düşünmeyin mantık aramayın diyorsunuz.
Bahsettiğiniz ayeti kerime için kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Nahl-suresi/1991/90-ayet-tefsiri “Aklınızı başınıza alasınız diye size böyle öğüt veriyor” şeklinde mana verilmiş. Uygundur. “Düşünüp, tutasınız” şeklindeki mana “tam uygun” değil. “Düşünesiniz” diye mana verilip, “yani düşünün, tutun” diye izah edilebilir. Bunları ayeti kerime ile alakalı yazmış oldum. Sizin sorunuzun asıl cevabı bu değil. Şöyle ki: İnsan Allahımızın emirlerini DÜŞÜNÜR .. Düşünmesinin gayesi o emirlerden öğüt almak ve tutmaktır. 4.27 de anlatılan, uygun olmadığı söylenen, düşünüp, kendi düşüncesine göre emirler yasaklar icad etmek veya emir ve yasakları Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) anlattığı şekilde anlamadığını iddia edip, kendi anlayışını öne sürmektir.. İnsanlar “Allah düşünmeyi emrediyor. Ben düşündüm” deyip, Peygamberimizin buyurduklarını, 1400 senedir alimlerimizin anlattıklarını ellerinin tersi ile kenara itiyorlar. Halbuki düşünmek, bunları anlamak, aklını başına almak ve Peygamberimizin anlattığını tutmak için olmalıdır. Bu şekil düşünmek ÇOK GÜZEL, başta anlatılan düşünmek ise ÇOK YANLIŞTIR.
Hocam su olurmu peki kuyumcuya veya bankaya gittik fiiili olarak 10 gram altin aldik. Ondan sonra bu altinlari bankaya veya kuyumcuya versek benim burda 10 gram altinim var desek bir kac yil sonra veya ihtiyac olunca direk altinlari bozduralimmi veya elimize gene fiilii olarak alip banka veya kuyumcuya satalimmi
Kulumcuya 10 gr altın kullanma izniyle beraber emanet bıraktınız. 10 sene sonra dilerseniz fiziki altın alırsınız, dilerseniz bir rakamda anlaşıp para alırsınız.
Düğünde takı olarak 1 gram altın takmak yerine, değerinde para takan kişiye onun düğününe gittiğimde bende aynı şekilde 1 gram altın takmak yerine güncel altın fiyatına göre 1 gram altın parası taksam caiz olur mu?
Kabzetmek yani teslim almak şart. Kabız iki çeşit. 1- Hakiki Kabız 2- Hükmi Kabız Direkt, beklemeden hesaba geçerse hükmi kabız olur. Günümüz alimlerinin bir kısmı buna cevaz veriyor. Ancak hadisi şerifin zahirine göre, hakiki kabız şart. İsmailağa Fetva Kurulu da hakiki kabız olması gerektiğini söylüyor. Ahiretiniz için en garanti olan hükmi kabızla işlem yapmamanız.
Hocam ortaya bişey atmışsın ama altını doldur bari kuyumcu örneğinde mesela adam 30 gram hurda altını verdi 30 gram yeni bilezik aldı peki o bileziği yapan kişinin emeği ne olacak yada o nerden para kazanacak , başka bi örnek vereyim ben sıfır araba aldım 3 sene kullandım değiştirmeye gittiğimde bayii bana hiç fark almadan değiştirmesi lazım o zaman
Altındaki muamele farklı sadece. Çünkü islamda para altın ve gümüştür. O yüzden bu iki para birimi kendi miktarı ile birebir takas edilir. Altını parayla satın alacak kuyumcu. Yeni bileziği para ile satacak. Bu sayede altın ustasının emeği de boşa gitmez. Birebir altınla altın değiştokuşu olunca ve bir de fark alınca muamele faiz oluyor. Mantık aynı gibi görünse de muamelenin biri helal biri haram. Hükümde mantık aranmaz. Nasıl zekatta neden 40da 1 veriyoruz, neden 30 da1..... Burda mantık aranmadığı gibi.
İşçinin emeği olanı nasıl mı ödeyecek ? Öncelikle kişi, kuyumcuya 30 gram olan hurda altını satacak ve kuyumcudan 30 bin lira parasını alacak,daha sonra beğendiği 28 gram olan işçiliği ve kârı ile 30 bin liraya fiyatı biçilmiş yeni altını satın alacak. Arada ne fark var mı diyeceksiniz, iyi bakın.Birisi alış veriş akti birisi takas.alışveriş faiz gibi faizde alışveriş gibi değildir.Usul önemlidir.
Anlamıyorum altın getirdik kuyumcu alış fiyatından örnek bin tl ye aldı masaya bin tl koydu veya koymadı kağıda yazdı sonra aynı altını tekrar almak istedik bu sefer satış fiyatı 1050 istedi bizde cebimizden 50 tl daha çıkardık verdik altını aldık bu faiz mi oluyor?
Sorunuzda bir gariplik var. Lütfen sorunuzu kontrol edin. Gözünüzde canlandırın. Sonra tekrar sorarsınız. Kayıtı mutlaka baştan sona ve dikkatle dinleyin.
@GumuspalaHizmet aslında sormak istediğim şu gidiyoruz kuyumcuya elimizdeki çeyrek altın vs veriyoruz toplam tutarı hesaplatıyoruz not aldırıyoruz sonra bilezik va beğenip hesaplatıp fazla çıkan tutarı da tl olarak ödeyip alıyoruz hep bu tarz işlem yapıyoruz yıllardır bu işlem faiz mi oldu? Bunu sormak istiyorum
1- Parayı fiziki olarak elimize almazsak alışveriş tahakkuk etmez. Sadece düşüncedir, not almaktır. Parayı fiziki olarak ele alınca alışveriş biter. Sonra ikinci işlemde dilediğinizi alırsınız. Bunda sorun olmaz. 2- Parayı elimize almadığımızda tek işlemdir. Altın verdik, altın aldık. Takastır. Bu durumda: 1- Kimse kimseye para vermiyorsa gramların eşit olması gerekir. Değilse FAİZDİR. 2- Çok gram veren, az gram verene para veriyorsa; FAİZDİR. 3- Az gram veren, çok gram verene para veriyorsa SORUN OLMAZ. Para ele alınsa her halükarda sorun olmayacaktı
Hocam 3. Şahız örneğin banka devreye girdiği için bankadan kullanılan vadeli kredi faiz e giriyo anladığım kadarıyla. O zaman bankanın elinde bulundurduğu bir evi bankadan aynı satıcı banka dan vadesi tutarı belli olarak kredi kullanarak vadeli alışveriş ile kullanmak faiz olmucak mı ?
Banka kendi malını vadeli olarak size satarsa; işlem asıl itibariyle caizdir. Ancak satıcının malının tamamına yakını haram olarak geldiği için, böyle bir evi almak caiz olmaz. Hırsız düşünün. Elinde çalmış olduğu bir kalem var. Asıl itibariyle o kişiden kalem satın almanız caizdir. Ama kişi o kalemi çalmakla temin ettiği için, ondan, o kalemi alamazsınız.
peki bankadan kredi çksek 100k aldık fakat bize dediki sen bunu 15 ay vadeli öde ayda 10k öde vade belli para net verdiği parayıda altın olarak versin o zaman caizmi
Örnek verdiğiniz 30 gram altın üzerinden bir soru soracağım. 30 gram eski altını 30 liraya bozdurdum , sonra bu 30 lirayı geri verdim 28 gram altın aldım 30 liraya faiz mi degil mi ?
Bu verdiğiniz cevap üzerinden Bakın şimdi size bir hikaye anlatayım. Yanımdaki tanımadığım birisi 100liralık vadesine 4 ay olan bir çek getirip sözde şeker satan amcaya getirdi. Amca bize bu çeki kır, amca dediki tövbe tövbe oğlum ne çeki ,ne kırması ? Siz buraya şeker almaya geldiniz kaç liralık şeker alacaksınız ? 100bin liralık şeker alıcaz . Forklift üstündeki adamına işaret edip duvarın diğer tarafındaki 3 palet şekeri getir dedi. Şekerler geldi amca çeki aldı. Hayırlı olsun dedi. Daha sonra siz şimdi bana şeker satacaksınız bu üç palet şeker için size 80 bin lira veririm kabul mu? Kabul. Tekrar adama şekerleri duvarın öteki tarafına götürmesini söyledi.Gelen adam 80 bini aldı ve çıktı adam. Bu olay faiz mi değil mi
Bu ikisi tamamen farklı mevzular. Sizin anlattığınızın ismi Beyu’l-İyne. Haramdır. Hakkında tehditli bir hadisi şerif var. Ama ikisi tamamen farklı konular.
Hocam arkadaşın örneği üzerinden gidersek yani senaryoyu biraz değiştirsek yine haram mi olur. Şöyle ki; ben 3 palet seker alacagim fakat nakit param yok 4 ay sonraya senet imzalayim dese satici da olur dese ve 100 tl ye anlasip senet imzalasa 3 palet sekeri arabaya yukleseler. Alici bi tur atip geri gelse bende 3 paletseker var 80 tlya satacam alirmisin dese ve anlassalar 3 palet sekeri indirip 80 tl alip gitse caiz olur mu? Eger olursa arkadaşın anlattığı ile benim yazdığım senaryo arasında ekonomik gerçeklik acisindan ne fark var.
Kar için net miktar verilmiş. 100 Lirala, 38 Lira. Ticarette insanın NET ne kar edeceği belli olmaz. Düşer, çıkar. Net kar zikredilikçe bu para alıp satmak, yani tefeciliktir. İnsanların ne isim verdiginin önemi yok. Bunun gibi insanların faiz dediği mevzular da vardır. Ancak İslam’a göre o işlemler faiz değildir.
Bi konu eksik olmuş. "Allah ben bunu helal bunu haram kıldım dedi, bunda mantık işlemez, kural var uyacagiz " Kısmı yanlış. Çünkü orada da mantık var ve ticaret üretimi ve sosyal hayatın gelişmesini desteklerken faiz ise üretimi ve sosyal hayati sömürür.
Cinsler aynı. Yani iki taraf ta altın. Cinsleri aynı olduğu için takaslarında miktarların eşit olması icap eder. İşçilik veya ayara itibar edilmez. İşleme dışarıdan baktığınızda görülen manzara; kuyumcu 28 gr altın veriyor, 30 gr altın alıyor. Bu faizdir. Cinsleri değiştirerek sorunu çözebiliriz. Yani hurda altını kuyumcuya verir, parasını elinize alırsınız. Altın-para. Burada cinsler değişik olduğu için miktar eşitliği şartı aranmaz. Sonra elinizdeki para ile dilediğiniz altını satın alabilirsiniz.
Cins aynı olabilir Fakat eski hurda altın fiyatı belli Yeni altın fiyatı belli Yani sen eskiyi satıyorsun tl olarak Sonra yeniyi alıyorsun tl olarak Aradaki fark hesaplanıyor Yani iyi bi konuya değinmiş fakat örnek yanlış
Ticaretle faizi nasıl aynı görüyorsun onunda anlamıyorum parayı faize verdin hiç risk yok hep kar ediyorsun ama ticarette öyle değilki emek var çalışma var kar etmek var zarar etmekte var
Ticaretle faizi nasıl aynı görüyorsun onunda anlamıyorum parayı faize verdin hiç risk yok hep kar ediyorsun ama ticarette öyle değilki emek var çalışma var kar etmek var zarar etmekte var
Ticaretle faizi nasıl aynı görüyorsun onunda anlamıyorum parayı faize verdin hiç risk yok hep kar ediyorsun ama ticarette öyle değilki emek var çalışma var kar etmek var zarar etmekte var
4:27 hocam Allah bize düşünüp tutalım diye öğüt vermiyor mu? Cuma günleri bizim imam öyle diyor da bilemedim. Çünkü siz düşünmeyin mantık aramayın diyorsunuz.
Bahsettiğiniz ayeti kerime için
kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Nahl-suresi/1991/90-ayet-tefsiri
“Aklınızı başınıza alasınız diye size böyle öğüt veriyor” şeklinde mana verilmiş. Uygundur.
“Düşünüp, tutasınız” şeklindeki mana “tam uygun” değil.
“Düşünesiniz” diye mana verilip, “yani düşünün, tutun” diye izah edilebilir.
Bunları ayeti kerime ile alakalı yazmış oldum. Sizin sorunuzun asıl cevabı bu değil.
Şöyle ki:
İnsan Allahımızın emirlerini DÜŞÜNÜR .. Düşünmesinin gayesi o emirlerden öğüt almak ve tutmaktır.
4.27 de anlatılan,
uygun olmadığı söylenen,
düşünüp,
kendi düşüncesine göre emirler yasaklar icad etmek
veya emir ve yasakları
Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)
anlattığı şekilde anlamadığını iddia edip, kendi anlayışını öne sürmektir..
İnsanlar “Allah düşünmeyi emrediyor. Ben düşündüm” deyip,
Peygamberimizin buyurduklarını,
1400 senedir alimlerimizin anlattıklarını
ellerinin tersi ile kenara itiyorlar.
Halbuki düşünmek,
bunları anlamak,
aklını başına almak
ve Peygamberimizin anlattığını tutmak için olmalıdır.
Bu şekil düşünmek ÇOK GÜZEL,
başta anlatılan düşünmek ise ÇOK YANLIŞTIR.
Hocam su olurmu peki kuyumcuya veya bankaya gittik fiiili olarak 10 gram altin aldik.
Ondan sonra bu altinlari bankaya veya kuyumcuya versek benim burda 10 gram altinim var desek bir kac yil sonra veya ihtiyac olunca direk altinlari bozduralimmi veya elimize gene fiilii olarak alip banka veya kuyumcuya satalimmi
Kulumcuya 10 gr altın kullanma izniyle beraber emanet bıraktınız.
10 sene sonra dilerseniz fiziki altın alırsınız, dilerseniz bir rakamda anlaşıp para alırsınız.
Düğünde takı olarak 1 gram altın takmak yerine, değerinde para takan kişiye onun düğününe gittiğimde bende aynı şekilde 1 gram altın takmak yerine güncel altın fiyatına göre 1 gram altın parası taksam caiz olur mu?
İşin bu hale gelmesi, zaten yanlış. Düğün takısı; yardımlaşmadır. “Ben bana bunu taktığın için bende sana bunu takıyorum” .. Bu çok kötü bir uygulama.
Hocam kuyumcudan altin aldik parayi verdik 200 tl eksik kaldi. Onu bir kaç gün sonra versek faiz olur mu.
Evet, faizdir.
ruclips.net/video/HdN73nof9ic/видео.html
hocam hesaptan hesaba da elden ele hükmüne geçmez mi.. zira önceden hesab veya e ticaret yoktu.
Kabzetmek yani teslim almak şart.
Kabız iki çeşit.
1- Hakiki Kabız
2- Hükmi Kabız
Direkt, beklemeden hesaba geçerse hükmi kabız olur.
Günümüz alimlerinin bir kısmı buna cevaz veriyor.
Ancak hadisi şerifin zahirine göre, hakiki kabız şart.
İsmailağa Fetva Kurulu da hakiki kabız olması gerektiğini söylüyor.
Ahiretiniz için en garanti olan hükmi kabızla işlem yapmamanız.
Hocam ortaya bişey atmışsın ama altını doldur bari kuyumcu örneğinde mesela adam 30 gram hurda altını verdi 30 gram yeni bilezik aldı peki o bileziği yapan kişinin emeği ne olacak yada o nerden para kazanacak , başka bi örnek vereyim ben sıfır araba aldım 3 sene kullandım değiştirmeye gittiğimde bayii bana hiç fark almadan değiştirmesi lazım o zaman
Altındaki muamele farklı sadece. Çünkü islamda para altın ve gümüştür. O yüzden bu iki para birimi kendi miktarı ile birebir takas edilir. Altını parayla satın alacak kuyumcu. Yeni bileziği para ile satacak. Bu sayede altın ustasının emeği de boşa gitmez. Birebir altınla altın değiştokuşu olunca ve bir de fark alınca muamele faiz oluyor. Mantık aynı gibi görünse de muamelenin biri helal biri haram. Hükümde mantık aranmaz. Nasıl zekatta neden 40da 1 veriyoruz, neden 30 da1..... Burda mantık aranmadığı gibi.
İşçinin emeği olanı nasıl mı ödeyecek ?
Öncelikle kişi, kuyumcuya 30 gram olan hurda altını satacak ve kuyumcudan 30 bin lira parasını alacak,daha sonra beğendiği 28 gram olan işçiliği ve kârı ile 30 bin liraya fiyatı biçilmiş yeni altını satın alacak.
Arada ne fark var mı diyeceksiniz, iyi bakın.Birisi alış veriş akti birisi takas.alışveriş faiz gibi faizde alışveriş gibi değildir.Usul önemlidir.
Peki katılım bankası aracılığıyla ev satın almak caiz midir ?
Tavsiye etmeyiz.
Ahiretinizin selameti için uzak durmanız daha uygun.
Anlamıyorum altın getirdik kuyumcu alış fiyatından örnek bin tl ye aldı masaya bin tl koydu veya koymadı kağıda yazdı sonra aynı altını tekrar almak istedik bu sefer satış fiyatı 1050 istedi bizde cebimizden 50 tl daha çıkardık verdik altını aldık bu faiz mi oluyor?
Sorunuzda bir gariplik var.
Lütfen sorunuzu kontrol edin. Gözünüzde canlandırın. Sonra tekrar sorarsınız.
Kayıtı mutlaka baştan sona ve dikkatle dinleyin.
@GumuspalaHizmet aslında sormak istediğim şu gidiyoruz kuyumcuya elimizdeki çeyrek altın vs veriyoruz toplam tutarı hesaplatıyoruz not aldırıyoruz sonra bilezik va beğenip hesaplatıp fazla çıkan tutarı da tl olarak ödeyip alıyoruz hep bu tarz işlem yapıyoruz yıllardır bu işlem faiz mi oldu? Bunu sormak istiyorum
1- Parayı fiziki olarak elimize almazsak alışveriş tahakkuk etmez.
Sadece düşüncedir, not almaktır.
Parayı fiziki olarak ele alınca alışveriş biter.
Sonra ikinci işlemde dilediğinizi alırsınız. Bunda sorun olmaz.
2- Parayı elimize almadığımızda tek işlemdir.
Altın verdik, altın aldık. Takastır.
Bu durumda:
1- Kimse kimseye para vermiyorsa gramların eşit olması gerekir.
Değilse FAİZDİR.
2- Çok gram veren, az gram verene para veriyorsa; FAİZDİR.
3- Az gram veren, çok gram verene para veriyorsa SORUN OLMAZ.
Para ele alınsa her halükarda sorun olmayacaktı
@GumuspalaHizmet Allah razı olsun gayet güzel açıklama olmuş teşekkür ederim.
@mehmeterensullu Amin. Cümlemizden.
Rica ederim.
Hocam aklima bir sey takildi?Kıtlık döneminde borç olarak alinan 1 kg buğday ile, bolluk donemindeki 1 kg buğday ayni olur mu?
Doğru. Ama hüküm böyle.
Burada konu açıklandı. Dinleyin lütfen.
ruclips.net/video/LZ3-OydbWQ0/видео.htmlsi=6KTATyjHhuxFpXx-
Hocam 3. Şahız örneğin banka devreye girdiği için bankadan kullanılan vadeli kredi faiz e giriyo anladığım kadarıyla.
O zaman bankanın elinde bulundurduğu bir evi bankadan aynı satıcı banka dan vadesi tutarı belli olarak kredi kullanarak vadeli alışveriş ile kullanmak faiz olmucak mı ?
Banka kendi malını vadeli olarak size satarsa; işlem asıl itibariyle caizdir.
Ancak satıcının malının tamamına yakını haram olarak geldiği için, böyle bir evi almak caiz olmaz.
Hırsız düşünün.
Elinde çalmış olduğu bir kalem var.
Asıl itibariyle o kişiden kalem satın almanız caizdir.
Ama kişi o kalemi çalmakla temin ettiği için, ondan, o kalemi alamazsınız.
peki bankadan kredi çksek 100k aldık fakat bize dediki sen bunu 15 ay vadeli öde ayda 10k öde vade belli para net verdiği parayıda altın olarak versin o zaman caizmi
Kesinlikle caiz olmaz.
Açıklamak için teferruat gerekir.
Instagram direkt mesaj ile sorabilirsiniz.
hocam banka hesabımdan onlıne döviz almak caiz mi.
Dövizi o sırada bilfiil, fiziki olarak elinize alırsanız caiz olur.
Hocam Allah razı olsun şimdi kafama takıldı da mesela elimde tam altın var bunun değeri kadar gram altınla değiş tokuş yapsam bu da mı faiz oluyor
Amin. Cümlemizden.
Altınların gramları aynıysa olur, değilse olmaz.
Gramı az olan taraf, gramı çok olan tarafa ilave para verirse yine olur.
@@GumuspalaHizmet Olur derken faiz mi olur yoksa olmaz mı hocam
Caiz olur.
Tamamdır hocam çok önemli konular Allah razı olsun Rabbim anlayıp amel etmeyi nasip etsin
@kulbiri Amin. Cümlemizden.
🤳
Örnek verdiğiniz 30 gram altın üzerinden bir soru soracağım. 30 gram eski altını 30 liraya bozdurdum , sonra bu 30 lirayı geri verdim 28 gram altın aldım 30 liraya faiz mi degil mi ?
Olması gereken bu. Hiç sorun yok.
Bu verdiğiniz cevap üzerinden Bakın şimdi size bir hikaye anlatayım. Yanımdaki tanımadığım birisi 100liralık vadesine 4 ay olan bir çek getirip sözde şeker satan amcaya getirdi. Amca bize bu çeki kır, amca dediki tövbe tövbe oğlum ne çeki ,ne kırması ? Siz buraya şeker almaya geldiniz kaç liralık şeker alacaksınız ? 100bin liralık şeker alıcaz . Forklift üstündeki adamına işaret edip duvarın diğer tarafındaki 3 palet şekeri getir dedi. Şekerler geldi amca çeki aldı. Hayırlı olsun dedi. Daha sonra siz şimdi bana şeker satacaksınız bu üç palet şeker için size 80 bin lira veririm kabul mu? Kabul. Tekrar adama şekerleri duvarın öteki tarafına götürmesini söyledi.Gelen adam 80 bini aldı ve çıktı adam. Bu olay faiz mi değil mi
Bu ikisi tamamen farklı mevzular.
Sizin anlattığınızın ismi Beyu’l-İyne. Haramdır.
Hakkında tehditli bir hadisi şerif var.
Ama ikisi tamamen farklı konular.
Neyse Ben sadece şu yorumu yapayım Allah herşeyi bilendir. Aslolan sizin neyi hangi niyetle yaptığınızdır.? Hayırlı akşamlar.
Hocam arkadaşın örneği üzerinden gidersek yani senaryoyu biraz değiştirsek yine haram mi olur. Şöyle ki; ben 3 palet seker alacagim fakat nakit param yok 4 ay sonraya senet imzalayim dese satici da olur dese ve 100 tl ye anlasip senet imzalasa 3 palet sekeri arabaya yukleseler. Alici bi tur atip geri gelse bende 3 paletseker var 80 tlya satacam alirmisin dese ve anlassalar 3 palet sekeri indirip 80 tl alip gitse caiz olur mu? Eger olursa arkadaşın anlattığı ile benim yazdığım senaryo arasında ekonomik gerçeklik acisindan ne fark var.
Kar payı sistemi ile Çalışan bankam: Tl’nizi % 38 günlük KAR PAYI ile değerlendirmek istiyor. Bu faiz midir ?
Tabi ki faizdir.
İsminin ne olduğunun önemi yok.
@@GumuspalaHizmetcaizmidir?
Hayır değildir.
@@GumuspalaHizmet peki sebebi nedir, nasıl anladınız ?
Kar için net miktar verilmiş. 100 Lirala, 38 Lira. Ticarette insanın NET ne kar edeceği belli olmaz. Düşer, çıkar.
Net kar zikredilikçe bu para alıp satmak, yani tefeciliktir. İnsanların ne isim verdiginin önemi yok.
Bunun gibi insanların faiz dediği mevzular da vardır. Ancak İslam’a göre o işlemler faiz değildir.
Bi konu eksik olmuş. "Allah ben bunu helal bunu haram kıldım dedi, bunda mantık işlemez, kural var uyacagiz " Kısmı yanlış. Çünkü orada da mantık var ve ticaret üretimi ve sosyal hayatın gelişmesini desteklerken faiz ise üretimi ve sosyal hayati sömürür.
Araba alacağım 200 bin eksiğim var kredi çeksem yarın alırım ama ben Allah'a hâşâ savaş açmam cenabı hak elbet bir kapı açar.
Altın örneği çok yanlış akit var kardeşim fiyat belli iki tarafında rızası var ne alakası var yahu
Cinsler aynı. Yani iki taraf ta altın.
Cinsleri aynı olduğu için takaslarında miktarların eşit olması icap eder.
İşçilik veya ayara itibar edilmez.
İşleme dışarıdan baktığınızda görülen manzara; kuyumcu 28 gr altın veriyor, 30 gr altın alıyor. Bu faizdir.
Cinsleri değiştirerek sorunu çözebiliriz. Yani hurda altını kuyumcuya verir, parasını elinize alırsınız.
Altın-para. Burada cinsler değişik olduğu için miktar eşitliği şartı aranmaz.
Sonra elinizdeki para ile dilediğiniz altını satın alabilirsiniz.
Cins aynı olabilir
Fakat eski hurda altın fiyatı belli
Yeni altın fiyatı belli
Yani sen eskiyi satıyorsun tl olarak
Sonra yeniyi alıyorsun tl olarak
Aradaki fark hesaplanıyor
Yani iyi bi konuya değinmiş fakat örnek yanlış
Bir de hurda altın tekrar bilezik olurken yapılan işçilik, masrafları,kaybı vs var diye duymuştum,doğru mu?
Burada konu açıklandı. Dinleyin lütfen.
ruclips.net/video/LZ3-OydbWQ0/видео.html
Ticaretle faizi nasıl aynı görüyorsun onunda anlamıyorum parayı faize verdin hiç risk yok hep kar ediyorsun ama ticarette öyle değilki emek var çalışma var kar etmek var zarar etmekte var
Altın alışverişini anlatırken zırvalamış. 🤔
Ev almak içindemi haram
Evet
Ticaretle faizi nasıl aynı görüyorsun onunda anlamıyorum parayı faize verdin hiç risk yok hep kar ediyorsun ama ticarette öyle değilki emek var çalışma var kar etmek var zarar etmekte var
Ticaretle faizi nasıl aynı görüyorsun onunda anlamıyorum parayı faize verdin hiç risk yok hep kar ediyorsun ama ticarette öyle değilki emek var çalışma var kar etmek var zarar etmekte var
Faizde yoktan para oluşmuyor. Yatırılıyor, işletiliyor geri dönüşüm olusuyor
Faiz ile tefeciligi aynı kefene koymayalim