hocam 2 yıllık bilgisayar programcılığı okudum şimdi dgs ile yazılım mühendisliğine geçeceğim yapay zekada dgs göremedim ben dgs ile yazılım okuyup yapay zekada kariyer yapmak istiyorum bunun için ne yapmam gerekir acaba cevaplarsanız çok sevinirim ? nasıl bir yol izlemeliyim
Merhaba, Bu programlarda donanım derslerinin olmaması bir eksiklik mi?Mesela bir işlevi daha hızlı yerine getirmek için yazılımda kısa yollar kullanıldığı gibi donanımla oynayarak da hızlandırılıyor diye biliyorum.Siz ve bu alandaki diğer hocalarımızın çoğu elektrik-elektronik çıkışlı, ya da bilgisayar okuyup yüksek lisans yapanlar var. Bu tip yollar izlemek mi avantajlı yoksa yapay zeka okumak mı?(donanım hemen hemen hiç yok gibi bir algı oluştu bende.) Teşekkürler.
Bu programlar aslında Veri Bilimi programları. Bu yüzden donanım derslerine ilk aşamada ihtiyaç yok. Yalnız donanım derslerine ne zaman gerek olur, yapay zeka hızlandırıcı donanım tasarımıyla uğraşacaktır kişi, o zaman öğrenmesi gerekir.
hocam yoğunlaşmak istediğim alan bu ancak lisans sonrası mesleğimi yaparken yetersiz olur muyum yoksa bilgisayar mühendisliği okuyup yüksek yapay zeka altında yüksek lisans yapmak mı daha iyi olur?
@@mehmetalikurul439 Yalniz benim tek rakimin aynada gordugum kisi. Baskalarini kendime rakip olarak baz almiyorum. Ama sen beni alabilirsin sorun yok. :)
@@mehmetalikurul439 Olabilir. Ama sen demek istedigimi anlamadin bence. Kimseyi rakip olarak gormuyorum derken insanlari hafife aldigimi falan dusundun. Asil mesele o degil. Kendine baskasini rakip alirsan sadece ona gore kendini degerlendirirsin ama kendini kendine rakip alirsan her zaman gelismeye devam edersin.
Hocam ilerleyen zamanlarda kontenjan arttırmayı düşünüyor musunuz? 25 kontenjan çok az bence. Ülkemizde bu mesleğe yönelen insanlara çok ihtiyacimiz var. 10 sene içinde ülkelerin yapay zeka alaninda birbirleriyle mucadele edecegini dusunuyorum.
TOBB ETÜ'de lisede yılda 2 tane yaptığınız dönemden biz yılda 3 tane yapıyoruz. Diğer üniversiteler aynı lisedeki gibi yılda 2 dönem. TOBB ETÜ 1 yılda 1,5 yıl yapıyor kısacası. Böylece 4 yılda 5 yıllık iş yapabiliyoruz (4 yıllık eğitim + 1 yıllık iş deneyimi).
merhabalar hocam, ben yapay zeka bölümüne çok ilgi duyuyorum ve ETÜ de okumak istiyorum fakat sıralama ETÜ de burslu olarak endüstri mühendisliğine yetiyor ve kişiliğim de uygun olduğu için bu bölümü de okumak istiyorum. Aklımda çift ana dal yapmak var fakat danıştığım kişiler bu iki bölümün alakasız olduğunu söylüyorlar sizin de düşüncelerinizi merak ediyorum
Endüstride sanırsam machine learning var Zaten yazılım girmeyen mühendislik kalmadı Endüstri ile yukarıdan bir bakış açısı elde edip yapay zeka gibi özelleşmiş bir dalı daha iyi bir bakıl açısıyla bile bakılabilir diye düşünüyorum Ben de endüstri+yz dusunuyorum. Naptın? Nereye girdin geçen sene
Ankara Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği düşünüyorum. Diğer üniversitelere göre zayıf kalıyor gibi. Bilgisayar Müh. mi yoksa Ankara Yapay zeka Müh. mi tercih etmeliyim
Hocam merhaba faydali video icin tesekkurler. Ben bilgisayar programciligi onlisans okuyorum. 2022 yilinda bu bolumlerin dgs kontenjani acilir mi sizce
Merhabalar hocam, İstanbul'da pek çok üniversitede Veri Bilimi veya Yapay Zeka üzerine yüksek lisans programı bulunuyor. Lisans düzeyinde Yapay Zeka bölümü de açılmışken yüksek lisans programı açılması düşünülüyor mu? Bir TOBB ETÜ mezunu olarak okulumuzun Yapay Zeka yüksek lisans programını da açması ve bu rekabetteki yerini sağlamlaştırması bizim için gurur verici olacaktır. Sonrasında yüksek lisans programlarının da karşılaştırmasını izlemek için yine burada olacağız :)
Bende bu şekilde yapay zeka mühendisliği okumak istiyorum gelecekteki mesleklerden biri olacağını düşünüyorum ancak hedefim hacettepe ilk 8k ya girmem gerekiyor ve şöyle düşünüyorum onca emek veriyorsam atanması da kolay olsun ,mezun olduğunuzdan dolayı size sormak istiyorum atanması kolay mı ve maaş fiyatlarını sormak istiyorum?
@@fatmastdy atanma yok, yapay zeka mühendisliği diye bir şey kamuda tanınmıyor ama özel şirketler kapar zaten kendini geliştirirsen iyi not ortalamam varsa referansın da tamamsa, maaşlarıyla da geçimini sağlarsın merak etme ne kadar başarılı olursan o kadar artar diyelim
Hocam merhabalar bu yıl elimde olmayan sebeplerden ötürü 163 bin sıralama yaptım ai bölümü yeni açılan iki üniversite var sizce ilk seneden sıralamaları yüksek olur mu? mezuna kalırsam geç kalmış olur muyum? Yani Ben mezun olana kadar sektörün ihtiyacı azalır mı?
@@skosskdusjsis521 Bence olmaz. Hatta artış olu. Ama diyelim ki azalma oldu, bu bölüm mezunları yazılımcılığı bildiği için, veri analizi bildiği için çok donanımlı olacaklar. Birçok yerde yapabilecekleri çok iş olacak. Herkesin bu tarz bir müfredattan geçmesi gerekecek gelecekte diye düşünüyorum :). Herkes programlama bilsin, herkes veriyi incelesin, o zaman başka bir dünya olur.
@@oguz_ergin affınıza sığınarak, bu dediğiniz yol haritasında sanal ve artırılmış gerçeklik alanlarında da çalışma yapabilir miyim? Bunun için yol haritası olarak öneriniz ne olur?
Hocam bu sene eşit ağırlıktan sınava gireceğim ve ekonomi düşünüyordum. Tobb etü yapay zeka mühendisliği müfredatını 2 hafta önce baktım ve finans dalının tam istediğim gibi olduğunu anladım fakat sayısal olarak sınava hazırlanmadığım için ne yapacağımı düşünüyorum. Eğer Tobb iktisat bölümünü tercih edersem yapay zeka mühendisliğiyle çap yapabilir miyim yoksa mezuna mı bırakmalıyım. Mezun olduktan sonra hedefim Abd de ekonomi-finans doktorası yapmak. Sizce hedefime gitmem için gereken yol nedir hocam?
Bu bölümde Çift Ana Dal yapmak için koşullar diğer bölümlere göre biraz daha zor. Öğrencilerin ÇAP başvurusundan önce programlama dersini alması ve en az BB alması gerekiyor bir koşul olarak (tabii buna ek olarak tüm iktisat derslerini almak ve en az 3,3 ortalama getirmek de gerekli). Olmaz değil ama baştan planlı olarak bunu yapmak gerekir. Bence iktisat yoluna gitmek isteyen birisi için bu çok doğru bir program. Böyle bir programı tamamlamak hedeflerine ulaşmanı kolaylaştıracaktır. Ancak mezuna kalmak ya da ÇAP konusunda karar senin elbette, ona ben bir şey diyemem.
@@barserdal6731 Bizde var, çift ana dal yapılabiliyor. Yalnız 3 dönem sonunda ortalamanın 3,5 olması gerekli bunu yapmak için. Diğer üniversiteleri bilmiyorum.
Hiç bilemiyorum, son 5 yıldır bilgisayar mühendisliği hep iyiye gidiyor. Son 5 seneki eğilim sürerse 3000'e varmayabilir, 2900 civarı kapanabilir. Yapay zeka da onun altından kapanırsa o da herhalde 3500 - 4000 civarı olur. Tabii bunlar tamamen kafadan attığım sayılar. Siz sırasıyla yazın gerisi kısmet. Belki de bizim tam burslu 5000 ile kapatır, kimse bizi yazmazsa.
@@oguzhankose9931 Bilmek zor. Eğer son 10 yıldaki iyiye gidiş eğilimi sürerse bilgisayarın tam burslusu ilk 2000'den yapay zekanınki de ilk 3000'den kapatabilir.
@@oguz_ergin Bana bilgisayarın gelmeme ihtimali var ama yapay zeka %90 gelir diye düşünüyorum. Bilgisayar gelmiyor diye yapay zeka yazmak yanlış bir seçim mi sizce?
Hocam benim de ilgimi çeken bir bölüm ama benim yazılım geçmişim veya progmlama gibi bir bilgim yok hatta bilgisayar im yok bunlar bu bölümü okumam için kesin bir engel mi?
@@yks23rehberim8 tebrik ederim yapay zeka seçmeyi istemenizde size rehberlik eden birileri oldu mu? Benim de ilgimi çekiyor ancak çevremdeki herkes yazma diyor sizi bu alana yönelten ne oldu?
@@cevatsar6604 ben Hacettepe bilgisayar okuyan öğrencilere ve you tube de atılan bölüm ile ilgili videolara baktım hala da emin değilim ben Ankara ya gitmeyi ve bölüm tanıtım günlerinde bilgi almayi düşünüyorum
@@oguz_ergin hazırlık okumaya razıyım yeter ki beni alın araştırdım da e son giren öğrenci bu sene 455 puan ile girmiş rekor 509 ilk 5 bin kişi arasın dan peki hocam puanım inşallah yeter de yetmezse üni de bölümler arası Geç iş yada bahçesinde yada hacettepe de yapay zeka hazırlık sonrası sizin üni geçemez miyim
Bu iki bölüm arasında geçişin ben çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Ama yine de genel bilgi vereyim. TOBB ETÜ içinde yatay geçiş YÖK kurallarına göre var. 2 tür yatay geçiş var: 1) Akademik başarıya göre 2) Taban puana göre Akademik başarıya göre geçeceksen not ortalamanın 3,5 olması gerekli sanırım. O zaman başvuruyorsun. Taban puana göre geçeceksen puanın girdiği yıl tutuyorsa geçiyorsun. Örneğin sen diyelim 43 binincisin, TOBB ETÜ bilgisayar mühendisliği ücretli de 42 binden kapattı, sen başa bilgisayar sonra yapay zeka yazmıştın, yapay zeka 45 binden kapattığı için oraya yerleştin. Taban puana göre bilgisayar mühendisliğine geçemezsin. Biz akademik başarıya göre gelen öğrencilerin sıralamasına da bakarız, biraz da mülakat tarzı bir sohbetimiz oluyor. Taban puana geçişlerde YÖK kuralları gereği kontenjanımız varsa ve puan tutuyorsa almama hakkımız yok.
Kaç net yapılmalı diye bir şey söylenemez. Daha çok hangi sıralamalara girmek gerekir diye konuşulabilir. Taban sıralamalar: TOBB ETÜ (Burslu) - 3.911 İTÜ - 4.201 Hacettepe - 8.836 Bahçeşehir (Burslu) - 11.297 TOBB ETÜ (%50 Burslu) - 19.822 TOBB ETÜ (Ücretli) - 52.934 Bahçeşehir (%50 Burslu) - 55.839 Bahçeşehir (Ücretli) - 147.895 Bunlar 2020 yılı için son giren öğrencinin sıralamaları. Sonuçta bu talebe göre değişir, talep artarsa girmek zorlaşır, talep azalırsa kolaylaşır. Kaç net yapılacağı sınavın zorluğuna göre değişeceği için bir fikir vermez.
Bu gençlerin birilerine "Çöp" demesi çok yanlış. Mühendislikte "çöp" diye bir sıfat olmaz. Somut bir eleştirisi olan varsa efendice bundan bahsetmesi gerekir. Bahçeşehir üniversitesi değerlendirilen alana göre bazı okullardan ileride bazılarından geridedir. Bence olaya böyle yaklaşmak gerekir. Mutlak iyi ya da mutlak kötü yoktur, daha iyi ya da daha kötü vardır.
Sağolun hocam gerçekten çok bilgilendirici oldu bilgisayar mühendisliği içinde bir karşılaştırma yaparsanız iyi olur
Hocam bu karşılaştırmayı bilgisayar mühendisliği için de yapar mısınız. Bu tercih döneminde çok ama çok faydası olur
Bu bölümlerin daha çok dikkat, daha çok ilgi çekmesi dileğiyle. Güzel bir karşılaştırma olmuş hocam. Teşekkürler.
hocam 2 yıllık bilgisayar programcılığı okudum şimdi dgs ile yazılım mühendisliğine geçeceğim yapay zekada dgs göremedim ben dgs ile yazılım okuyup yapay zekada kariyer yapmak istiyorum bunun için ne yapmam gerekir acaba cevaplarsanız çok sevinirim ? nasıl bir yol izlemeliyim
Fırat’tan Ankara’ya geçiş yapılıyor mu ortalamayı yüksek tutarak
Merhaba,
Bu programlarda donanım derslerinin olmaması bir eksiklik mi?Mesela bir işlevi daha hızlı yerine getirmek için yazılımda kısa yollar kullanıldığı gibi donanımla oynayarak da hızlandırılıyor diye biliyorum.Siz ve bu alandaki diğer hocalarımızın çoğu elektrik-elektronik çıkışlı, ya da bilgisayar okuyup yüksek lisans yapanlar var. Bu tip yollar izlemek mi avantajlı yoksa yapay zeka okumak mı?(donanım hemen hemen hiç yok gibi bir algı oluştu bende.)
Teşekkürler.
Bu programlar aslında Veri Bilimi programları. Bu yüzden donanım derslerine ilk aşamada ihtiyaç yok. Yalnız donanım derslerine ne zaman gerek olur, yapay zeka hızlandırıcı donanım tasarımıyla uğraşacaktır kişi, o zaman öğrenmesi gerekir.
İTÜde machine learning var ama farklı bir ad koymuşlar sadece (Learning from data)
hocam yoğunlaşmak istediğim alan bu ancak lisans sonrası mesleğimi yaparken yetersiz olur muyum yoksa bilgisayar mühendisliği okuyup yüksek yapay zeka altında yüksek lisans yapmak mı daha iyi olur?
Tobb hacettepe ikisi müfredatı yakın kredi olarak da yakın sizde zorunlu olan onda seçmeli çok iyi yaptınız hocam
Hocam ben 2022 tayfadanım. 2 sene icinde daha fazla açılır muhtemelen. Allah izin verirse o zaman da karşılaştırma yapar mısınız?
İnşallah :)
Mehmet rakibiz desene
@@mehmetalikurul439 Yalniz benim tek rakimin aynada gordugum kisi. Baskalarini kendime rakip olarak baz almiyorum. Ama sen beni alabilirsin sorun yok. :)
@@mehmetonemli3734 bir gün birincilik konuşmasını yaparken hatırlatırım.
@@mehmetalikurul439 Olabilir. Ama sen demek istedigimi anlamadin bence. Kimseyi rakip olarak gormuyorum derken insanlari hafife aldigimi falan dusundun. Asil mesele o degil. Kendine baskasini rakip alirsan sadece ona gore kendini degerlendirirsin ama kendini kendine rakip alirsan her zaman gelismeye devam edersin.
Hocam ilerleyen zamanlarda kontenjan arttırmayı düşünüyor musunuz? 25 kontenjan çok az bence. Ülkemizde bu mesleğe yönelen insanlara çok ihtiyacimiz var. 10 sene içinde ülkelerin yapay zeka alaninda birbirleriyle mucadele edecegini dusunuyorum.
Kısmet. Seneye bakarız artık.
@@oguz_ergin hocam bı 15 kişi daha alın ben son sıradan giricem
mülakat içeriği ne oluyor, mülakattan kastınız ne rica etsem açıklayabilir misiniz
Hocam dönem dediğiniz lisedeki gibi yılda 2 donem mi oluyor
TOBB ETÜ'de lisede yılda 2 tane yaptığınız dönemden biz yılda 3 tane yapıyoruz. Diğer üniversiteler aynı lisedeki gibi yılda 2 dönem.
TOBB ETÜ 1 yılda 1,5 yıl yapıyor kısacası. Böylece 4 yılda 5 yıllık iş yapabiliyoruz (4 yıllık eğitim + 1 yıllık iş deneyimi).
@@oguz_ergin cevabınız için teşekkürler
merhabalar hocam,
ben yapay zeka bölümüne çok ilgi duyuyorum ve ETÜ de okumak istiyorum fakat sıralama ETÜ de burslu olarak endüstri mühendisliğine yetiyor ve kişiliğim de uygun olduğu için bu bölümü de okumak istiyorum. Aklımda çift ana dal yapmak var fakat danıştığım kişiler bu iki bölümün alakasız olduğunu söylüyorlar sizin de düşüncelerinizi merak ediyorum
Endüstride sanırsam machine learning var
Zaten yazılım girmeyen mühendislik kalmadı
Endüstri ile yukarıdan bir bakış açısı elde edip yapay zeka gibi özelleşmiş bir dalı daha iyi bir bakıl açısıyla bile bakılabilir diye düşünüyorum
Ben de endüstri+yz dusunuyorum.
Naptın? Nereye girdin geçen sene
@@dilastirner teşekkür ederim, ben geçen sene tercih yaptım ee okuyorum.
@@dilastirner siz nereye yerleştiniz
@@cagrikara4 bau pc,yapay zeka çapı yapabilirim umarım 🙂🙂 saygılar
@@dilastirner çok daha avantajlı olur yapay zeka için ee'ye göre
Ankara Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği düşünüyorum. Diğer üniversitelere göre zayıf kalıyor gibi. Bilgisayar Müh. mi yoksa Ankara Yapay zeka Müh. mi tercih etmeliyim
gölbaşında...
Bana bahçeşehirde geliyor önerir misiniz çok kararsızım
Yapay zekâ mühendisliği bahsehirde kazanıp tobb geçiş yapamaz miyim
Biraz zor oluyor. Mülakat yapıyoruz.
Hocam merhaba faydali video icin tesekkurler. Ben bilgisayar programciligi onlisans okuyorum. 2022 yilinda bu bolumlerin dgs kontenjani acilir mi sizce
Yazilim veya bilgisayar gibi genel bi bolum secmektense spesifik okurken projelerle birlikte uzmanlasabilecegim bi bolum secmek isterim.
Biz TOBB ETÜ olarak DGS ile öğrenci almıyoruz. Diğer üniversitelerin durumunu bilmiyorum, kendileri en doğru bilgiyi verirler.
@@oguz_ergin ilgiliniz icin sagolun.
Tobb etü 'nun öğrencisi olurum inşallah
Merhabalar hocam, İstanbul'da pek çok üniversitede Veri Bilimi veya Yapay Zeka üzerine yüksek lisans programı bulunuyor. Lisans düzeyinde Yapay Zeka bölümü de açılmışken yüksek lisans programı açılması düşünülüyor mu? Bir TOBB ETÜ mezunu olarak okulumuzun Yapay Zeka yüksek lisans programını da açması ve bu rekabetteki yerini sağlamlaştırması bizim için gurur verici olacaktır. Sonrasında yüksek lisans programlarının da karşılaştırmasını izlemek için yine burada olacağız :)
Evet düşünüyoruz, aramızda tartışıyoruz. Yeni bölüm başkanı Murat Özbayoğlu hocamızın yapacağı icraatlardan birisi bu olabilir.
Merhaba bir şey sorabilir
Bende bu şekilde yapay zeka mühendisliği okumak istiyorum gelecekteki mesleklerden biri olacağını düşünüyorum ancak hedefim hacettepe ilk 8k ya girmem gerekiyor ve şöyle düşünüyorum onca emek veriyorsam atanması da kolay olsun ,mezun olduğunuzdan dolayı size sormak istiyorum atanması kolay mı ve maaş fiyatlarını sormak istiyorum?
@@fatmastdy atanma yok, yapay zeka mühendisliği diye bir şey kamuda tanınmıyor ama özel şirketler kapar zaten kendini geliştirirsen iyi not ortalamam varsa referansın da tamamsa, maaşlarıyla da geçimini sağlarsın merak etme ne kadar başarılı olursan o kadar artar diyelim
Hocam merhabalar bu yıl elimde olmayan sebeplerden ötürü 163 bin sıralama yaptım ai bölümü yeni açılan iki üniversite var sizce ilk seneden sıralamaları yüksek olur mu? mezuna kalırsam geç kalmış olur muyum? Yani Ben mezun olana kadar sektörün ihtiyacı azalır mı?
Tercih etmekte bir risk yok burada. Eğer yazarsan ve gelmezse yine puan düşürmüyorlar ertesi sene. Yazarsan ve gelirse gidip okursun.
@@oguz_ergin bundan 6 sene sonra sektörün ihtiyacında yapay zeka mühendisliği için azalma olmaz mı ?
@@skosskdusjsis521 Bence olmaz. Hatta artış olu. Ama diyelim ki azalma oldu, bu bölüm mezunları yazılımcılığı bildiği için, veri analizi bildiği için çok donanımlı olacaklar. Birçok yerde yapabilecekleri çok iş olacak.
Herkesin bu tarz bir müfredattan geçmesi gerekecek gelecekte diye düşünüyorum :). Herkes programlama bilsin, herkes veriyi incelesin, o zaman başka bir dünya olur.
Göksu Ceylan gelebilir. Ama bence öne TOBB ETÜ %50 yaz :)
Hocam yapay zeka ve robotics arasında ilişki kurabileceğim ve bu iki alanda kendimi en iyi hangi lisans programlarıyla geliştirebilirim?
Yapay zeka mühendisliği seçip mekatronik yan dal programı iyi olabilir.
@@oguz_ergin affınıza sığınarak, bu dediğiniz yol haritasında sanal ve artırılmış gerçeklik alanlarında da çalışma yapabilir miyim? Bunun için yol haritası olarak öneriniz ne olur?
Olabilir ama o zaman bilgisayar grafikleri dersi de almak gerekir. Robotik ile sanal gerçeklik biraz uzak.
Hocam çok güzel video olmuş teşekkür ederim. TOBB ETÜ Yapay Zeka Müh. %50 burslu kaç bin ile kapatır tahmininiz var mı?
Bilgehan Demirkaya herhalde 30’un altına inmez. İlk senesi olduğu için hepsini yazın sırayla, gerisi kısmet.
@@oguz_ergin Tamamdır hocam, çok sağolun.
Hocam bu sene eşit ağırlıktan sınava gireceğim ve ekonomi düşünüyordum. Tobb etü yapay zeka mühendisliği müfredatını 2 hafta önce baktım ve finans dalının tam istediğim gibi olduğunu anladım fakat sayısal olarak sınava hazırlanmadığım için ne yapacağımı düşünüyorum. Eğer Tobb iktisat bölümünü tercih edersem yapay zeka mühendisliğiyle çap yapabilir miyim yoksa mezuna mı bırakmalıyım. Mezun olduktan sonra hedefim Abd de ekonomi-finans doktorası yapmak. Sizce hedefime gitmem için gereken yol nedir hocam?
Bu bölümde Çift Ana Dal yapmak için koşullar diğer bölümlere göre biraz daha zor. Öğrencilerin ÇAP başvurusundan önce programlama dersini alması ve en az BB alması gerekiyor bir koşul olarak (tabii buna ek olarak tüm iktisat derslerini almak ve en az 3,3 ortalama getirmek de gerekli). Olmaz değil ama baştan planlı olarak bunu yapmak gerekir.
Bence iktisat yoluna gitmek isteyen birisi için bu çok doğru bir program. Böyle bir programı tamamlamak hedeflerine ulaşmanı kolaylaştıracaktır. Ancak mezuna kalmak ya da ÇAP konusunda karar senin elbette, ona ben bir şey diyemem.
Ne yaptınız?
hocam akreditasyonun olmaması yurtdışında çalışmak için engel mi ??? i
Hayır değil, şunları izlemekte yarar var:
ruclips.net/video/ZslTqbWsR7U/видео.html
ruclips.net/video/1mYglbLcyBQ/видео.html
@@oguz_ergin peki üniversiteyi ücretli okumanın burslu okumaya göre çok dezavantajı var mıdır ?? (yapay zeka için)
@@semihdervis1016 ücretli ve burslu diye bir ayrım yok, herkes aynı sınıfta, aynı dersi alıyor.
Hocam kolay gelsin bilgisayar mühendisliğiyle hangi üniversitelerde çap var? internete böyle bir bilgi bulunmuyor.
Soruyu tam anlamamış olabilirim. TOBB ETÜ için mi soruyorsunuz?
@@oguz_ergin yapay zeka mühendisliği bilgisayar mühendisliğiyle çap yapabilirmi tobb etüde ya da diğer yapay zeka olan üniversitelerde?
@@barserdal6731 Bizde var, çift ana dal yapılabiliyor. Yalnız 3 dönem sonunda ortalamanın 3,5 olması gerekli bunu yapmak için. Diğer üniversiteleri bilmiyorum.
@@oguz_ergin çok sağolun hocam.
Yapay zeka mühendisliginde çift anadal var mı , bilgisayar muhendisligine
Var.
Selamlar hocam, Bilgisayar ve Yapay Zeka bölümlerinin tam burslu kontenjanı sizce kaç sıralama ile kapatır bu sene?
Hiç bilemiyorum, son 5 yıldır bilgisayar mühendisliği hep iyiye gidiyor. Son 5 seneki eğilim sürerse 3000'e varmayabilir, 2900 civarı kapanabilir. Yapay zeka da onun altından kapanırsa o da herhalde 3500 - 4000 civarı olur. Tabii bunlar tamamen kafadan attığım sayılar. Siz sırasıyla yazın gerisi kısmet. Belki de bizim tam burslu 5000 ile kapatır, kimse bizi yazmazsa.
@@oguz_ergin Hocam bu sene bilgisayar mühendisliği ve yapay zeka kaçla kapatır?
@@oguzhankose9931 Bilmek zor. Eğer son 10 yıldaki iyiye gidiş eğilimi sürerse bilgisayarın tam burslusu ilk 2000'den yapay zekanınki de ilk 3000'den kapatabilir.
@@oguz_ergin Bana bilgisayarın gelmeme ihtimali var ama yapay zeka %90 gelir diye düşünüyorum. Bilgisayar gelmiyor diye yapay zeka yazmak yanlış bir seçim mi sizce?
@@oguzhankose9931 aralarında çok fark yok ders olarak. İyi ortalama getirirsen çift ana dal da yapabilirsin. Bence çok kötü bir seçim değil.
2021 yanınızda olmak istiyorum hocam
Biliyomusunuz bilmem ama çok istiyorum
Ben hepsini yazicam
Önceliğim tabiki siz
Hocam benim de ilgimi çeken bir bölüm ama benim yazılım geçmişim veya progmlama gibi bir bilgim yok hatta bilgisayar im yok bunlar bu bölümü okumam için kesin bir engel mi?
hayır engel değil. Önemli olan bilgili değil ilgili olmak.
Yalnız bölüme girdikten sonra bir bilgisayar alman gerekir :)
@@oguz_ergin teşekkürler 🙂
@@oguz_ergin hocam 5 ay önce size bu mesajı atmıştım ve Sayisalda 6k yaptım Hacettepe yapay zeka düşünüyorum:)
@@yks23rehberim8 tebrik ederim yapay zeka seçmeyi istemenizde size rehberlik eden birileri oldu mu? Benim de ilgimi çekiyor ancak çevremdeki herkes yazma diyor sizi bu alana yönelten ne oldu?
@@cevatsar6604 ben Hacettepe bilgisayar okuyan öğrencilere ve you tube de atılan bölüm ile ilgili videolara baktım hala da emin değilim ben Ankara ya gitmeyi ve bölüm tanıtım günlerinde bilgi almayi düşünüyorum
Ingilizce 4 sene Bu eğitim peki hazırlık sınıfı yok mu ingilizce icin
Var. Tüm bu 4 programın İngilizce dil yeterlilik şartı var. Öğrencinin İngilizcesi iyi değilse hazırlık sınıfı okuyor.
@@oguz_ergin hazırlık okumaya razıyım yeter ki beni alın araştırdım da e son giren öğrenci bu sene 455 puan ile girmiş rekor 509 ilk 5 bin kişi arasın dan peki hocam puanım inşallah yeter de yetmezse üni de bölümler arası Geç iş yada bahçesinde yada hacettepe de yapay zeka hazırlık sonrası sizin üni geçemez miyim
hocam TOBB güzel filan ama sıralama çok değilmi bu sene için şöyle bi on on iki binlere çekseniz olmaz mı 2000 çok fazla :) saygılarımla
Hocam puan ona yetti bau yazdım
Hayırlı olsun.
Bahçeşehir üni yazdınız
Hocam bu karşılaştırmada son güncelleme ne oldu onunla ilgili bizi aydınlatır mısınız 😊
Değişen bir şey yok
Hocam tobb etü içinde bilgisayar mühendisliğinden yapay zekaya veya yapay zekadan bilgisayar mühendisliğine yatay geçiş var mı?
Bu iki bölüm arasında geçişin ben çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Ama yine de genel bilgi vereyim.
TOBB ETÜ içinde yatay geçiş YÖK kurallarına göre var. 2 tür yatay geçiş var: 1) Akademik başarıya göre 2) Taban puana göre
Akademik başarıya göre geçeceksen not ortalamanın 3,5 olması gerekli sanırım. O zaman başvuruyorsun. Taban puana göre geçeceksen puanın girdiği yıl tutuyorsa geçiyorsun. Örneğin sen diyelim 43 binincisin, TOBB ETÜ bilgisayar mühendisliği ücretli de 42 binden kapattı, sen başa bilgisayar sonra yapay zeka yazmıştın, yapay zeka 45 binden kapattığı için oraya yerleştin. Taban puana göre bilgisayar mühendisliğine geçemezsin.
Biz akademik başarıya göre gelen öğrencilerin sıralamasına da bakarız, biraz da mülakat tarzı bir sohbetimiz oluyor. Taban puana geçişlerde YÖK kuralları gereği kontenjanımız varsa ve puan tutuyorsa almama hakkımız yok.
Hocam yapay zeka mühendisi için kaç net yapılmalı gibi bir video paylaşır mısınız her üni için
Kaç net yapılmalı diye bir şey söylenemez. Daha çok hangi sıralamalara girmek gerekir diye konuşulabilir.
Taban sıralamalar:
TOBB ETÜ (Burslu) - 3.911
İTÜ - 4.201
Hacettepe - 8.836
Bahçeşehir (Burslu) - 11.297
TOBB ETÜ (%50 Burslu) - 19.822
TOBB ETÜ (Ücretli) - 52.934
Bahçeşehir (%50 Burslu) - 55.839
Bahçeşehir (Ücretli) - 147.895
Bunlar 2020 yılı için son giren öğrencinin sıralamaları. Sonuçta bu talebe göre değişir, talep artarsa girmek zorlaşır, talep azalırsa kolaylaşır. Kaç net yapılacağı sınavın zorluğuna göre değişeceği için bir fikir vermez.
@@oguz_ergin teşekkür ederim hocam
bahçeşehire arkadaşlarım hep çöp okul falan diyor iyi mi?
Bu gençlerin birilerine "Çöp" demesi çok yanlış. Mühendislikte "çöp" diye bir sıfat olmaz. Somut bir eleştirisi olan varsa efendice bundan bahsetmesi gerekir. Bahçeşehir üniversitesi değerlendirilen alana göre bazı okullardan ileride bazılarından geridedir. Bence olaya böyle yaklaşmak gerekir. Mutlak iyi ya da mutlak kötü yoktur, daha iyi ya da daha kötü vardır.
Teen gençler çok yaramaz hocam @@oguz_ergin
tob etü gibi bir üniyi İTÜ gibi yüce bir değerle kıyaslamış :d dislike
Ah dostum bir şey eski oldu diye en iyisi olmaz halen bu kafada insan görmesek iyi olur ya.
İTÜ de bir zamanlar genç üniversite idi. Hem de bence TOBB'un programı daha iyi. Ama İTÜ de mühendislik alanında en iyilerden. Özellikle makinede.