Markus Salmen construiește un business din culturi de nișă - agricultura.video

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 июл 2024
  • Markus Salmen construiește un business din culturi de nișă
    Este vorba despre năut, Crotalaria Juncea, porumb siloz, soia pentru lapte, linte, culturi furajere.
    Marcus Salmen este cel mai mare importator de sămânță de năut. Are loturi de multiplicare pe o sutâ de hectare de sămânță de bază din patru soiuri, cu diferite proprietăți. Bob-ul diferit, de la bob mare, gigant, până la bob mediu, cum este și genetica românească. Pe lângă soiurile vândute, mai are în testare alte alte soiuri de de năut pentru anul viitor. Ne pregătim, pentru că piața din România este piață foarte interesantă pentru cultura de năut, undeva la 4-5.000 de hectare, dar cu premize de creștere la nivel european. Năutul deja este căutat, e o cultură de nișă și încerc să intru pe această cultură de nișă prin soiuri adaptate pentru România, care au potențial de producție. Multiplicarea se face la Constanța, în ferma Fruitville, ca și consultant îl avem pe Dan Zăviceanu, care se ocupă de acest proiect.
    Are năutul preț și piață? Năutul are preț, are piață, are nevoie de cultivatori, de aceea noi încercăm să susținem cultivatorii. Acum suntem în discuții și parteneri care să vină să cumpere producția de năut. E o piață care este în creștere în momentul ăsta, pe lângă noi, Bulgaria a ajuns la la aproape 40.000 de hectare. Franța este undeva la 30.000 de hectare. Este creștere năut și în Ungaria.
    Este o plantă care noi zicem că e ideală, preferă căldura, preferă seceta, are și avantajul fixării azotului. Producțiile sunt bune, de la 2t în sus. Anul trecut prețurile au fost în jur de 600 și ceva de euro pe tonă, deci e o cultură rentabilă atât pentru sol, cât și pentru fermier. Are nevoie în perioada de răsărire de umiditate, după care în perioada de înflorire spre recoltare preferă secetă.
    De obicei, umiditatea în această perioadă diminuează producția. De aceea, în anii cu cu precipitații târzii în luna mai-iunie, de obicei producția nu este atât de mulțumitoare. Din trei ani de zile, doi sunt buni, poate un an să fie mai mediu spre slab pentru năut.
    Pentru vara aceasta importăm Crotalaria juncea, un covor de acoperire de vară și de toamnă această. Crotalaria este o plantă fixatoare de azot. Poate fi și cosit pentru fân sau însilozată. Are beneficii pentru sol, ceea ce ne interesează, susținem agricultura regenerativă. Crotalaria juncea este o o plantă pe care vrem în vara asta să o aducem. Deja avem discuții cu fermieri dar și cu distribuitori pentru a a o distribui în în mai cât mai multe ferme. Aduce un raport de 3:1:2 azot, fosfor, potasiu în sol prin încorporarea acesteia, o plantă care are efect nematocid, are și un efect fungic special pentru Sclerotinia și Fusarium.
    Compania Crop Agro, de care mă ocup, mai aduce în România sămânță de porumb, sămânță de floarea soarelui. Avem un proiect pentru anul viitor de sămânță de soia, pentru lapte de soia special linte, diverse culturi furajere, hibrizi de la diverse companii și dezvoltăm nu doar în România, dezvoltăm în momentul ăsta în Europa de Est și în Franța dezvoltăm un proiect pe porumb siloz, o genetică din Turcia, o exclusivitate pe care am reușit să o luăm și și cu partenerii din Turcia, dezvoltăm, dezvoltăm și porumbul siloz.

Комментарии •