Bin 400 yıllık gelenek: Kakava

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 окт 2024
  • Romanlar baharı kakava ile karşılar. Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğu anı simgeleyen Hıdırellez'in Romanlar arasındaki ismidir Kakava. Trakya'nın, Hıdırellezi'dir şenlik. Her yıl tarihler 5-6 Mayıs'ı gösterdiğinde kutlanır. Bereket, sağlık, kısmet, barış ve huzur dilekleriyle Kakava ateşi yakılır.
    UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yEralır. Türkiye'nin en renkli folklorik kültürel değerleri arasında yeralan 'Kakava Şenlikleri' için Edirne'ye yol aldık.
    Şehri bir baştan bir başa etkinlik sevinci kaplamış durumda. Onbinlerce kişinin katıldığı şenliğe ilgi yoğun. Gösteri alanına sabahın ilk saatlerinden itibaren insan seli akın ediyor. Romanlar Kakava'yı bir 'Sevinç Gösterisi' olarak niteliyor. Doğa canlanmış, solan çiçekler açmış, toprak yeniden yeşermiştir. 'Hayatın Coşkusunu' yansıttığı ifade edilir. Kakava onlara göre hayatın gülümseyen yüzü, yaşama sevincidir.
    Kakava'yı bu kadar çok yönlü kılan, onu coşku dolu bir eğlence haline getiren şey ise "Kapı gıcırtısını oynama vesilesi" sayan Roman vatandaşlarıdır.
    Belediye tarafından organize edilen Geleneksel Roman havaları oyunları eşliğinde Kakava ateşi yakıldı. Güzel bir yıl temennisiyle yakılan ateşin üzerinden atlanıldı.
    Türkiye'nin birçok yerinden, özellikle İstanbul'dan gelen yüzbine yakın insan kokartlı rehberler eşliğinde etkinlikte yerini almış durumda. Şehirde oteller yüzde yüz doluluk oranına ulaşıyor bu tarihte. Haftalar önceden rezervasyonlar tamamlanmış durumda. İstanbul, İzmir Ankara gibi şehirlerden turizm acenteleri paket turlar satıyor.
    Kakava 'İnsan' anlamına geliyor. Romanların paylaşma kültürünün bir sentezi, bir toplumsal uzlaşma ve dayanışmanın adı olarak ifade ediliyor. Program kapsamında dilek ağacına dilekler bağlandı, niyetlerin yazıldığı kağıtlar nehre bırakıldı.
    Haber-Görüntü:Yavuz Gayberi

Комментарии •