Documentaire Razzia 1944

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 окт 2024
  • Razzia 1944 is een historische documentaire over een onderbelicht hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog. Zo'n 50.000 jonge Rotterdamse en Schiedamse mannen werden in november 1944 bijeengedreven in De Kuip. De Duitse bezetter grendelde alle in- en uitgaande wegen af. Ze werden te werk gesteld: sommigen in het bezette Nederland, de meesten in Nazi Duitsland.
    In de documentaire van Tonko Dop vertellen de laatste ooggetuigen over de ontberingen; de lege stad waar ineens 50.000 mannen uit het straatbeeld waren verdwenen. Ook vertellen zij over de geallieerde bombardementen op de Duitse fabrieken waar zij te werk zijn gesteld.
    In Duitsland bezoekt Tonko Dop een school in Düsseldorf. Een onderwijzeres van een middelbare school herdenkt jaarlijks de bij die bombardementen omgekomen dwangarbeiders. Zij tracht ook de levensverhalen van de vooral Rotterdamse en Schiedamse slachtoffers te reconstrueren.

Комментарии • 31

  • @sazwas99
    @sazwas99 5 лет назад +10

    En dan te bedenken dat mijn vader ook is opgepakt en heeft er heel weinig over verteld. Mijn grootmoeder is met een pannetje soep naar mij vader gegaan, want hij moest toch eten. Zij is door een soldaat tegen de grond geslagen onder de ogen van haar zoon. Meer wilde mijn vader over die tijd niet kwijt, behalve dat hij op een gegeven moment ontsnapt is en bij een boer is ondergedoken en heeft de oorlog overleeft. Dank voor deze documentaire en voor het besef dat ik in vredestijd ben geboren en als zodanig nog steeds leef.

    • @PAULLONDEN
      @PAULLONDEN 2 года назад

      Mijn vader ook ,uitgezonderd dat hij heel af en toe een paar zinnen had over tijdens zijn terugkeer dat "de kogels om zijn oren floten".
      Ik als jonge knul had er toch geen interesse in ,speciaal gedurend de midden jaren 60. Later natuurlijk had ik er best wel 's met hem over willen praten over waar hij heen was gebracht en wat voor werk hij moest doen. Wij waren een gezin van 8 kinderen , later begon ik ontzettend benieuwd te worden hoe mijn moeder het voor elkaar kreeg de boel draaiende te houden , maar ik heb haar er nooit over gehoord.
      Ben tegenwoordig erg geïnteresseerd hoe het zo uit de klauwen had kunnen lopen , via geschiedenis sites op het internet blijkt dat Adolf en zijn companen aanvankelijk op veel begrip van Washington konden rekenen omdat ze anti communistisch waren ,net zoals nu in de Oekraïne waar neo nazis door de V.S. bewapend worden. De V.S. die als wereldmacht uit beide wereld oorlogen kwam met een bloeiende economie. Terwijl we altijd geïndoctrineerd waren met "Amerika is goed".
      Blijkt ook dat Frankrijk en Engeland na 1918 noch steeds Duitsland de ultieme genadeklap wilden toedienen , wat beter dan een stel op wraak beluste nazi loonies te financieren die zeker op oorlog uit waren. Het loony nazi randverschijnsel kreeg miljoenen om hun eigen (en Duitland's) ondergang te financieren. In plaats van een noch steeds enigszins democratisch Duitsland te helpen dat tuig een randverschijnsel te houden zoals ze in meeste landen voorkwamen (komen).
      Er was niets speciaal aan de Duitsers dat het daar zo uit de klauwen kon lopen ; met het "juiste" support en financiering had dat in elk land kunnen gebeuren. De duitse bevolking zelf was ook slachtoffer van na 1918 foute politiek van de geallieerden, via het oneerlijke Versailles dictaat wat vruchtbare grond was voor een nieuw conflict.
      Niet te ontkennen dat we de vele dappere geallieerde soldaten dankbaar zijn voor het recht zetten wat corrupte politici en generaals krom lieten groeien over onze ruggen.

  • @bteuben-faber8215
    @bteuben-faber8215 3 года назад +3

    Deze persoonlijke getuigenissen zijn goed om te horen. En wat prachtig gezegd door de burgemeester bij de herdenking! En ook de woorden & daden van de Duitse docent: We hebben de schuld niet, maar de verantwoordelijkheid wèl geërfd! Leerzaam om dit te delen met de na-oorlogse generaties. Dank u wel!

  • @dennisdeverzchrikkelijke8616
    @dennisdeverzchrikkelijke8616 2 года назад +2

    Mijn opa die toen in Schiedam woonde, is toen ook meegenomen geworden.
    In de familie heb ik hier weinig over te horen gekregen.
    Heel verhelderend dit.

  • @StijnNLDutch
    @StijnNLDutch 4 года назад +5

    Verschrikkelijk dat mensen dan ook nog achteraf durven zeggen dat ze zich makkelijk hebben mee laten nemen. Zoals die meneer zegt, je kan het gevoel niet leren van een papiertje af.

  • @spambedam
    @spambedam 20 дней назад

    One of my first Cousins was forced to work in Germany. Originally from Vlissingen, he worked at Philips in Eindhoven and when they took Philips' machines to Germany, he was taken too. He recalled captive workers in an underground factory cheering when bombs fell. He said the German guards yelled 'schweigen zie". (shut up you). He made it home alive but his Mother and one sister were killed in Vlissingen while he was gone. During a lull in the battle, they came up for air after days in their cellar. My Uncle had warned them not to gather together in spite of which my Aunt and first cousin were standing together when a grenade killed them both in frontof the family. I was told Canadian troops threw the grenade. That's the fog of war. I learned it when I visited in 1986. In spite of what they went through, I never heard anger or hatred for Germans, though they may simply not have wanted to burden me, an American cousin on vacation. The most hostility for Germans I recall was the owner of the hotel where I stayed commenting she did not trust German tourists who stayed at her bed and breakfast. She who lived through the war. More gracious than I would have been.

  • @huibert1358
    @huibert1358 4 года назад

    Mooi heel mooi dat deze mensen hun ervaring uiten,mijn vader heeft tegen ons/ mij nooit zijn verhaal verteld.
    Slikken en doorgaan we moeten vooruit niet achter om kijken dat was het motto.
    Gehoord dat hij van uit Rotterdam naar Duitsland aan de spoorbaan in fabrieken en later naar Polen in Stettin bij een molenaar heeft gewerkt(als kinder oppas hij was zelf 15 jaar) terug thuis 2 jaar op bed met een long aandoening.

  • @Harry-Hartmann
    @Harry-Hartmann Год назад +1

    Interessante Doku 👍🏻

  • @leculdechien
    @leculdechien Год назад

    Mijn opa is de moffen op de Mathenesserlaan toch te slim af geweest door zich te verstoppen boven de schuifdeuren! :)
    Maar z’n huis was hij wel al kwijtgeraakt.

  • @gerritgerritsen7909
    @gerritgerritsen7909 11 месяцев назад

    ik zit hier naar te kijken, ben van 66
    mag ik diep respect hebben voor deze mevrouw . duits, die dit allemaal probeert uit te zoeken ??

  • @jayanouni
    @jayanouni 3 года назад +3

    Ik heb gekozen deze haat niet te dragen

  • @louiscorbeau5093
    @louiscorbeau5093 8 лет назад +10

    Niet leuk maar prachtig alleen die button bestaat niet. Meneer Cox op het einde schitterend. De Duitse vrouw die niet de schuld voelt maar wel de verantwoordelijkheid. Zeer menselijk en groots. De Rotterdammers en Schiedammers met hun aangrijpende verhalen. Het geeft mij ook inzicht in de "haat"van mijn vader jegens de Duitsers. Hij heeft zoals velen de Rotterdamse hongerwinter als kind ervaren. Ik dank allen, die gezorgd hebben dat wij(ik) het zo goed hebben en dat verdomd moeilijke Duits op school kregen en niet al lulde. Semper Fidelis

    • @PAULLONDEN
      @PAULLONDEN 2 года назад

      Ja vreemd ....Duits is verdomd moeilijk , maar zo makkelijk te verstaan omdat 't zoveel op Nederlands lijkt.

  • @sjoerdvangeuns5773
    @sjoerdvangeuns5773 4 года назад +3

    Mooi gesproken burgemeester !

  • @villakakelbont8155
    @villakakelbont8155 4 года назад

    Mijn overgrootvaders moesten ook naar een werkkamp in Duitsland

  • @carladenhollander5251
    @carladenhollander5251 5 лет назад +1

    Miijn vader dus ook ! getraumatiseerd terug gekomen na 2 jaar

  • @theovanratingen7930
    @theovanratingen7930 4 года назад

    Mm

  • @theon9575
    @theon9575 4 года назад

    The evil bastards took my uncle, Oom Johan schoolteacher aged 40, and murdered him in February 1945 at Kamp Amersfoort.
    No, I've not forgiven them. I live with that.

    • @PAULLONDEN
      @PAULLONDEN 2 года назад

      Sure , but how got these evil bastards their millions to finance their own (and Germany's ) downfall . With big help from post 1918 corrupt allied policies , from which most Germans were also victim .
      While some came out of this as a super power with a booming economy while others got their very own piece of the Middle East as reward for their suffering. Some wouldn't even want to change history , even if they could.
      Fast foreward......... hello Ukraïne......neo nazis can count on Uncle Sam .....again.✋🏻👮🏻‍

  • @paola938
    @paola938 3 года назад

    telefoonverkeer???in 1944???Yeah sure!!!Iedereen had dat toen al,toch?

    • @Thugie0115
      @Thugie0115 Год назад

      Niet iedereen maar telefoons bestonden toen al een flinke tijd

  • @Cigdemcik
    @Cigdemcik 9 месяцев назад

    heel erg wat er gebeurd is maar hoe weet meneer zeker dat het buitenlanders zijn🤨 zijn ook gewoon mensen die hier geboren zijn... apart dat men verteld over het verleden maar mensen met een niet hollandse naam aanzien voor buitenlanders🤣

  • @Leukefilms
    @Leukefilms 5 лет назад +2

    39:17 Homer Simpson is in Nederland bedacht zo te zien (linksboven)

    • @thedutchkoala7086
      @thedutchkoala7086 4 года назад

      dan stamt hij af van adolf.

    • @PAULLONDEN
      @PAULLONDEN 2 года назад

      Lijkt meer op een combinatie van Lambiek en Professor Barrabas .