Nervus maxillaris anatomisi
HTML-код
- Опубликовано: 7 янв 2025
- Bu videoda n.maxillaris anatomisinden bahsedilmiştir.
Kaplan Arıncı Anatomi 2. Cilt- Güneş Tıp Kitabevleri 5.Baskı
(Prof. Dr. Kaplan ARINCI, Prof. Dr. Alaittin ELHAN)
N.maxillaris'in Dalları
Cranium'da verdiği dallar
1- R. meningeus (medius)
Fossa pterygopalatina'da verdiği dallar
2- Rr. ganglionares (nn. pterygopalatini) ggl. pterygopalatinum
a) Radix parasympathica (n. intermedius)
b) Radix sympathica (ggl. ceıvicale superius)
c) Radix sensoria
d) Rami orbitales
e) Rami nasales posteriores superiores laterales/mediales
f) Nervus nasopalatinus (n. sphenopalatinus)
g) Nervus pharyngeus
h) Nervus palatinus major
i) Nervi palatini minores
Rr. nasales posteriores superiores: Burun boşluğuna for. sphenopalatinum'dan geçerek girer. Burada lateral ve medial dallarına ayrılır. Medial dallardan birisi diğerlerinden daha uzundur ve n. nasopalatinus adını alır. Bu sinir burun boşluğu tavanında ve apertura sinus sphenoidalis'in aşağısında öne doğru geçer. Daha sonda burun bölmesinde periosteum ve mukoza arasında aşağı ve öne, canalis incisivus'a doğru uzanır. Bu kanaldan ağız boşluğuna geçerek sert damakta karşı tarafın aynı siniri ve n. palatinus major'un dalları ile birleşir.
N. palatinus major: Canalis palatinus major (pterygopalatinus)'dan ve for. palatinum major'dan geçerek damağa gelir. Burada birçok dala ayrılır ve damakta dağılır. En uzun dalı önde kesici dişlere kadar uzanır. Üstçene dişetleri, sert damak ve buraya komşu yumuşak damak mukozasında dağılır. Bu sinir kanal içinde uzanırken rr. nasales posteriores inferiores dallarını verir.
Nn. palatini minores: Canalis palatinus (pterygopalatinus) içinde seyrederler ve for. palatinum minor'lardan çıkarlar. Dalları yumuşak damak, uvula ve bademcik'de (rr. tonsillares) dağılır. Bu dallar n. glossopharyngeus'un r. tonsillaris'i ile birleşerek bademcik etrafında bir pleksus (circulus tonsillaris) oluşturur. Bu sinirin tat duyusu taşıdığı bilinmektedir. Bu lifler ggl. pterygopalatinum'a girer ve kesilmeksizin geçerek n. petrosus major aracılığı ile n. facialis'e ulaşır.
3- Nervi alveolares superiores
N. infraorbitalis'den (bazen de n. maxillaris'den) ayrılan dallardır. Gittikleri bölgeye göre arka (a), orta (b) ve ön (c) olmak üzere üç gruba ayrılır.
a) Rr. alveolares superiores posteriores
Rr. alveolares superiores posteriores: Sulcus infraorbitalis'e girmeden hemen önce, n. infraorbitalis'den ayrılır. Bir veya iki dal şeklinde olan bu sinir, tuber maxillae'den aşağı doğru uzanırken birçok dallarına ayrılır, burada diş eti ve komşu mukozaya verdiği dallardan sonra, tuber maxillae'de bulunan foramina alveolaria'dan geçerek canales alveolares'e girer. Kanal içinde molar dişlere ve sinus maxillaris'e dallar gönderir.
Canalis infraorbitalis'de verdiği dallar
b) R. alveolaris superior medius
c) Rr. alveolares superiores anteriores
4- Nervus zygomaticus
a) Nervus zygomaticotemporalis
b) Nervus zygomaticofacialis
N. zygomaticus: N. maxillaris'den fossa pterygopalatina'da ayrılır, fissura orbitalis inferior'dan orbita'ya girerek dış duvarında ilerler. Far. zygomatico-orbitalis'den os zygomaticum'a girerek r. zygomaticotemporalis ve r. zygomaticofacialis denilen iki dalına ayırılır.
Yüzde verdiği dallar
5- Nervus infraorbitalis
a) Rr. palpebrales inferiores
b) Rr. nasales externi
c) Rr. nasales interni
d) Rr. labiales superiores
N. infraorbitalis: N. maxillaris'in bir devamı şeklinde olup, fissura orbitalis inferior'dan orbita'ya girer. Orbita tabanının arka yarısında sulcus infraorbitalis'de, ön yarısında ise canalis infraorbitalis'de ilerler ve sonunda foramen infraorbitale'den çıkarak yüzde dallarına ayrılır.